فهرست مطالب

مجله هنر و تمدن شرق
پیاپی 27 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ایدا ال هاشمی* صفحات 5-14
    زیرساخت آبی سنتی شهر سمنان از نمونه های منحصربه فرد پیوند شبکه آبی با ساختارشهر در ایران به شمار می رود و فرصتی مغتنم در خوانش وجوه مختلف پیوند زیرساخت های آبی با ساختارهای شهری در ایران را مهیا می سازد. شناخت وجوه پنهان و پیدا این پیوند چندوجهی، در بازتعریف نقش زیرساخت های آبی در ساختارهای شهری در شهرهای امروز ایران مورد توجه قرارگیرد. این نوشتار با مطالعه نمونه موردی سمنان، به سوال از نحوه شکل گیری و توسعه زیرساخت های آبی سنتی در انطباق با ساختارهای محله ای شکل دهنده به شهرهای ایرانی، و به صورت ویژه بر نقش پیوندهای فیزیکی و فرافیزیکی برآمده از روابط محله ای در شکل گیری زیرساخت های آبی در سمنان می پردازد. به این منظور با رجوع به مستندات تاریخی و مطالعات معاصر درباب ساختارشهر سمنان و سیستم تقسیم آب سنتی این شهر، به شیوه تاریخی به شناسایی وجوه مختلف پیوند ساختار شهرتاریخی سمنان با زیرساخت آبی سنتی این شهر می پردازد. نتایج مطالعات نشان می دهد که پیوند دوجانبه میان شهر و زیرساخت آبی در سمنان به صورت ویژه از نظام محله ای شکل دهنده به شهر پیروی می کند. سیستمی که از مدیریت پایین به بالا ساختارهای فیزیکی فراتررفته و به صورتی چند وجهی با ساختارهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی شهر پیوند می خورد. این پیوند به صورت ویژه در مقیاس محلات شهری و زندگی فردی و جمعی ساکنین محلات شهری، نظام محله ای حاکم بر شهر را بر زیرساخت آبی نیز جاری ساخته و زمینه بقا و حفظ این زیرساخت سنتی را فراهم ساخته است.
    کلیدواژگان: سمنان، ساختار محله ای، زیرساخت آبی، مورفولوژی شهر، ساختارشهری
  • ناصر رنجبر*، مهنوش محمودی صفحات 15-26

    سیاه چادر، سکونت گاهی چهار فصل است، که با اندکی تغییرات خود را با فصول و اقلیم مختلف منطقه هماهنگ می شود و در آن علاوه بر رعایت شرایط لازم برای زندگی، به جنبه های فرهنگی و هنری نیز توجه شده و نوعی از تکنولوژی بومی اصیل و ابتکار را به نمایش می گذارد. بر این اساس، مهمترین سوال پژوهش، تفاوت های فرهنگ و اجتماع در بین عشایر کوچ رو کرد و بختیاری چه میزان بر ریخت سیاه چادر تاثیرگذار بوده است؟ این پژوهش، به منظور شناسایی عوامل به وجود آورنده این واحد سکونتی، وجه اشتراک و تفاوت ها در ریخت شناسی سیاه چادر در بین دو ایل کرد و بختیاری در حوزه جنوب استان ایلام و شمال استان خوزستان و همچنین تاثیر آن بر الگوی مسکن و ساختار معماری انجام می گیرد. جمع آوری اطلاعات این پژوهش، براساس مطالعات کتابخانه ای و برداشت میدانی بوده و روش تحقیق با طبقه بندی و تحلیل محتوایی انجام می گیرد، در ادامه مقایسه تطبیقی ریخت شناسی سیاه چادر از منظر فرهنگی می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد، ریخت سیاه چادر در منطقه مورد مطالعه تحت تاثیر عوامل اقلیمی، مهمان نوازی، مراسم شادی، حفاظت و امنیت، هنر و زیبایی بوده است. این تفاوت در ریخت سیاه چادر بیشتر متاثر از فرهنگ و جغرافیایی منطقه می باشد، هر چند پهنه فرهنگی در بین عشایر بسیار نزدیک است، اما در تقسیمات فضای داخل و ابعاد و اندازه و سازه سیاه چادر تفاوت های وجود دارد و استفاده از تزیینات و پرداختن به نمای سیاه چادر ایل بختیاری بیشتر از ایل کرد می باشد.

    کلیدواژگان: عشایر، سکونتگاه، سیاه چادر، ایلام، خوزستان
  • مرتضی همتی*، آذرنوش امیری، غزال نفیسی، سارا شکوه، الهام پوربلورچیان، سیده فرزانه احسانی اسکویی صفحات 27-38

    محله یکی از مهم ترین اجزای شکل دهنده سازمان فضایی شهرهای ایرانی و به عنوان یک مکان جغرافیایی-تاریخی مفهومی منظرین است. محله به عنوان یکی از کانون های بروز حیات اجتماعی و خاطرات جمعی، دارای ابعادی نمادین است که شناخت منظر آن منوط به مطالعه دقیق آن است. شهر گرگان به عنوان یکی از مراکز مهم تمدن در شمال ایران، دارای الگوهای متنوع و ترکیب منحصربه فردی از محلات است. با این حال به نظر می رسد در قرن اخیر با تحولات اساسی که تحت تاثیر تعابیر کالبدی از شهرها در نظام شهری صورت گرفته ، زندگی مبتنی بر محلات دچار آسیب های جبران ناپذیری شده است. در تحولات این دوره کانون های زندگی بخش گذشته که حاوی مفاهیم عمیقی از زندگی ساکنین گذشته و حال این شهر بوده نادیده انگاشته شد و به مرور موجب از میان رفتن تدریجی جریان زندگی در آنها شد. به نظر می رسد نخستین گام در احیای محلات گرگان، بازشناسی کل نگر به تمامی ابعاد مکانی آن -طبیعی و فرهنگی- در این دوران است. نگرش منظر به عنوان یکی از رویکردهایی که به شناخت همه جانبه ابعاد فیزیکی و غیرفیزیکی مکان می پردازد می تواند در بازشناسی ابعاد مکانی محلات گرگان راهگشا باشد. بنابراین این پژوهش به دنبال آن است که با شناخت منظر محلات گرگان، بیان عناصر منظر آن و همچنین بررسی عوامل تحول این عناصر، و آسیب شناسی و ارزیابی آن تحلیلی از وضع موجود عناصر منظر محلات ارایه نماید. این جستار ابتدا به بیان مفهوم منظر محله در شهرهای ایرانی می پردازد، سپس با بررسی لایه های طبیعی و فرهنگی محلات گرگان، عناصر منظر آن را ارایه و ارزیابی می نماید.

    کلیدواژگان: منظر محله، عناصر منظر، شهر گرگان، دوران تحول
  • آرزو باغ شیخی*، بهنام کامرانی، مجید نیکویی، میلاد باغ شیخی صفحات 39-52

    طراحان و بافندگان قالی های کاشان از مضامین مختلفی در خلق آثار خود استفاده کرده اند؛ برخی از این مضامین حوزه ی ادبیات دینی، ملی، بومی و... را در برمی گیرد. هدف پژوهش حاضر، دستیابی به جنبه های تصویرسازانه نقوش به کار رفته در فرش های کاشان است. با توجه به روش آیکونوگرافی، سعی بر آن شده تا با این رویکرد مفاهیم تصویری به کار رفته در فرش کاشان به مخاطب منتقل شود. اغلب نقش مایه های به کار رفته در فرش های کاشان با رنگ گزاری های تخت و رنگ های مشابه طبیعت پدید آمده اند. در این میان پرسش هایی را می توان مطرح نمود و به آن ها پاسخ داد؛ 1.چه جنبه های تصویرسازانه ایی در فرش کاشان موجود است؟ 2. مهم ترین عامل تاثیرگذار در به وجود آمدن نقوش به کار رفته در فرش کاشان عصر قاجار چیست؟ پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت توصیفی- تحلیلی می باشد. جمع آوری اطلاعات به صورت مطالعات کتابخانه ای (اسنادی) و میدانی (گفت وگوی حضوری با متخصصان و کارشناسان) انجام پذیرفت و نتایج پژوهش نشان داد که با نگاه به نقش های قالی ها، دو زیر مجموعه از نقش ها قابل تفکیک از یک دیگرند؛ نقش هایی که از طبیعت الهام گرفته اند و نقش مایه هایی که هندسی و تجریدی محض هستند؛ نتایج پژوهش نشان داد که هنر نگارگری بیشترین تاثیرگذاری را روی قالیچه ها داشته است و از تاثیراتی که قالیچه های تصویری از هنر نگارگری گرفته اند، فضاسازی های غیرواقعی و مثالی هستند با این تفاوت که در نقوش فرش ساده سازی و خلاصه شده و گاه ترکیب بندی های آن فرش تغییر کرده است. .

    کلیدواژگان: قالی کاشان، نقش، تصویرسازی، صفوی، قاجار
  • الهام اندرودی* صفحات 53-66

    گردشگری فرهنگی به دنبال فراهم کردن امکان بازدید همگان و بالابردن آگاهی عمومی از محوطه های میراث و جلب رضایت گردشگران با رعایت اصالت و یکپارچگی آثار است. یکی از زمینه های مهم تاثیرگذار بر محیط، منظر و فضای محوطه های میراث، زیرساخت های گردشگری است که در مراجع جهانی، با اصولی در جهت توسعه پایدار گردشگری تبیین می شود. اما گسترش زیرساخت های وابسته به محیط مصنوع نیازمند دستیابی به اصول و راهکارهای مختلفی جهت توسعه عناصر مرتبط با طراحی معماری است.

    هدف

    این پژوهش قصد دارد به بررسی زیرساخت های گردشگری فرهنگی و واکاوی معیارهای مرتبط با محیط مصنوع و عناصر معمارانه بپردازد به ترتیبی که خصیصه های وابسته به طراحی معماری را شناسایی کند.

    روش

    این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی  ابتدا پس از مرور منابع کتابخانه ای و مراجع جهانی، در منشور گردشگری فرهنگی ایکوموس معیارهای مرتبط با محیط مصنوع را شناسایی می کند. سپس برای تفسیر معیارها و تحلیل خصیصه های وابسته به تجارب اجرایی در ایران و مدیریت درازمدت، آنها را در 30 محوطه مهم میراث ملی و جهانی در ایران برداشت و ارزیابی می کند.

    یافته ها:

    واکاوی خصیصه های برداشت شده از بندهای دو، سه و شش منشور گردشگری فرهنگی ایکوموس، بر شیوه ارایه خدمات به گردشگر و ایجاد الحاقات و عناصر ساختاری جدید همانند ساختمان های خدماتی و اطلاع رسانی، عناصر معمارانه، پوسته ها و تاسیسات، و مبلمان و تجهیزات تاکید دارند. یافته های حاصل از برداشت های میدانی نشان می دهد که وجه عملکردی و خدماتی زیرساخت ها ضروری بوده و در اولویت اول قرار دارد. اما وجه بصری الحاقات و تاثیر آن بر یکپارچگی منظر و به طور ویژه تاسیسات و تجهیزات نیازمند حضور طراح، مجری دقیق و مدیریت حساس به نظارت درازمدت بوده که در برخی نمونه های برداشت شده نیازمند بازنگری است.

    نتیجه گیری:

    توسعه زیرساخت های گردشگری نیازمند رعایت اصولی همانند برگشت پذیری، تمایز با بستر، دوام و سازگاری برای حفاظت دراز مدت از محوطه های با ارزش میراث فرهنگی است.

    کلیدواژگان: گردشگری فرهنگی، محوطه های میراث، زیرساخت های گردشگری، محیط مصنوع، عناصر معماری
  • امین مقصودی*، میترا سراجیان نامی، مهدی توکلی فریمانی، زهرا نظری، فاطمه متمسک، سیده کیمیا مجتبوی، فرزانه حاج عبدالباقی صفحات 67-76
    شهر گرگان، الگویی از شهرسازی تاریخی در اقلیم شمال کشور است. سیمای این شهر در مقایسه با شهرهای کویری مرکز ایران، هویت متفاوتی را داراست که سبب تمایز آن می شود. ضرورت این پژوهش از آن جهت است که بافت تاریخی شهر گرگان بدون توجه به مفهوم هویت در سالیان گذشته دچار نوسازی شده که در نتیجه این فرآیند سیمای هویتمند آن در حال نابودی است و معماری و شهرسازی بی هویتی در حال توسعه و گسترش به جای آن می باشد. از همین این پژوهش به دنبال پاسخگویی به این سوالات است که چه عامل و یا عواملی در شکل گیری هویت سیمای شهر گرگان دخیل اند؟ و تاثیر عدم توجه به این عوامل در فرآیند نوسازی بافت تاریخی شهر گرگان به چه صورتی قابل تفسیر است؟ پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی است و روش جمع آوری اطلاعات برای پاسخ به سوالات مطرح شده، دو روش کتابخانه ای و روش مشاهده میدانی را شامل می شود. مهم ترین نتایج حاصل از این پژوهش آن است که هویت سیمای شهری متاثر از شاخص های اقلیمی و منطقه ای (فرهنگی) است که در اجزای سیمای شهری متبلور می شوند و عدم توجه به این عوامل در سیمای شهری می تواند به از بین رفتن حس مکان و تعلق ساکنان منتهی شود.
    کلیدواژگان: سیمای شهری، هویت شهری، منظر شهری، بافت تاریخی، گرگان
|
  • Ayda Alehashemi * Pages 5-14
    The city of Semnān, in the central part of the Iranian plateau, is one of the most significant examples of Iranian-Islamic cities in the medieval era. Its traditional water system, which still operates in most parts of the city represents a meaningful integration between urban structures and water infrastructures in Iranian cities. Recognizing the various aspects of this integration with the urban structure will lead us to understand the various facets of traditional water infrastructures in the Iranian urban structures, and more deeply to rethink the role of water infrastructures in the urban morphology of modern Iranian cities. By following the relations between the water infrastructure and biophysical as well as physical and spatial structure of the city, this article tries to highlight the various aspects of the integration between water infrastructure and the urban structures of Semnan. In this paper, the role of residential quarters in shaping the urban structures and water infrastructures formed the core of the research. By putting into question the role of the residential quarters in the urban structure as well as the water network structures, this paper tries to reread the integration between water infrastructures and urban structures through the social, cultural, juridical and economic relationships among and between the residential quarters in Semnan.
    Keywords: Semnān, Iranian cities, Urban structure, Water Infrastructures
  • Naser Ranjbar *, Mahnoosh Mahmoodi Pages 15-26

    The Black Chad is a four-season residence, slightly adjusting to the changing seasons and climates of the region, in addition to observing the living conditions, taking into account the cultural and artistic aspects and adopting some form of original indigenous technology and innovation displays. Accordingly, to what extent did the most important research question, the cultural and social differences between the Kurdish nomadic and Bakhtiari tribes, have influenced the black shade of the tent? This study was conducted to identify the factors that make up this residential unit, the commonality and differences in morphology of the Black Tent between the two Kurdish tribes and Bakhtiari in the south of Ilam province and north of Khuzestan province and its impact on housing pattern and architectural structure. The data collection was based on library studies and field studies and the research method was classified and content analysis. The results show that black tents in the study area were influenced by climate factors, hospitality, happiness, protection and security, art and beauty. This difference in black hat shape is more influenced by the culture and geography of the area, although the cultural area is very close among the tribes, but there are differences in interior space divisions and in the size and structure of the black hat and the use of ornamentation and a black tribal view, Bakhtiari is more than Kurdish tribe.

    Keywords: Nomads, settlements, Black Chad, Ilam, Khuzestan
  • Morteza Hemmati *, Azarnush Amiri, Ghazaal Nafisi, Sara Shokooh, Elham Purbolourchian, SeyyedehFarzaneh Ehsani Oskuei Pages 27-38

    The neighborhood is one of the most important constituents of the spatial organization of Iranian cities and as a conceptual geographical-historical location of the landscape. The neighborhood, as one of the focal points of social life and collective memories, has symbolic dimensions that require a careful study of its landscape. As one of the most important centers of civilization in northern Iran, Gorgan has diverse patterns and unique mix of neighborhoods. However, in the last century it seems that neighborhood-based living has suffered irreparable damage with the fundamental changes that have taken place through the physical interpretation of cities in the urban system. During this period, life-changing centers of the past that had profound implications for the lives of past and present inhabitants of the city were ignored and gradually led to a gradual disappearance of their lives. The first step in reviving Gorgan''s neighborhoods seems to be holistic recognition of all its spatial dimensions - natural and cultural - during this period. Landscape attitude as one of the approaches to an in-depth understanding of the physical and non-physical dimensions of place can be helpful in recognizing the spatial dimensions of Gorgan neighborhoods. Therefore, this study seeks to provide an analysis of the current status of neighborhood elements by identifying the landscape of Gorgan, expressing its landscape elements, as well as examining the evolutionary factors of these elements, and pathology.

    Keywords: Neighborhood Landscape, Landscape elements, Gorgan, Era of Transformation
  • Arezoo Baghsheikhi *, Behnam Kamrani, Majid Nikoei, Milad Baghsheikhi Pages 39-52

    Designers and weavers of Kashan carpets have used different themes in their works. some of these are in Includes religious, national, indigenous literature and etc. the aim of this study is to achieve the imagery aspects of the motifs in Kashan carpets. according to the Iconography method It tries to convey the concepts of visual concepts used in the carpet to the audience. Most of the motifs used in Kashan carpets have appeared in the same color as in the same colors of nature. but with the expansion of Iranian relations with the European countries during the Qajar period, the tendency of Kashan carpet designers to design and material and material development projects. 1. What are the imaging aspects of Kashan carpet? And 2What is the most important factor in creating patterns used in Kashan carpet especially Qajar era? The present study is applied in terms of purpose and descriptive in nature. Data collection was done through library (documentary) and field studies (in-person interviews with experts and experts) and The research results show that Looking at the roles of the carpets, Two sub - sets of roles Separate from each other Roles inspired by nature and the role of pure geometric and abstract elements Painting also has the greatest influence on the rug and the effects that have made visual carpets of the art of painting Unrealistic and exemplary spaces are the simplest and simplest types of carpet designs, and sometimes the carpet combinations have changed.

    Keywords: Kashan Carpet, Naghsh, Illustration, Safavid, Qajar
  • Elham Andarodi * Pages 53-66

    Cultural tourism intends to provide an opportunity for everyone to visit heritage sites and raise the public awareness of heritage values and to satisfy tourists with respect to the heritage’s authenticity and integrity. One of the most important areas affecting the environment, landscape and space of heritage sites is the tourism infrastructures.  The international references discussed about principles for cultural tourism development and refereed to infrastructures with recommendations and guidelines. But the development of built-environment infrastructures requires different guidelines and solutions to design architectural elements.

    Purpose

    The purpose of this study is to investigate the cultural tourism infrastructures and analyze the criteria related to the built environment and the architectural elements. It aims to identify the features associated with the architectural design.

    Method

    This descriptive-analytical research firstly reviews the libraries resources and international references to identify the features related to development of infrastructures in world heritage sites. To this end, it focuses on the ICOMOS 1999 Cultural Tourism Charter specifically criteria related to the built environment and architectural design. It then reviews and evaluates thirty important national and world heritage sites in Iran to interpret the extracted attributes and analyze the properties associated with built experiences and long-term management.

    Results

    Analysis of the features extracted from principles two, three and six of the ICOMOS Cultural Tourism Charter, focuses on how to provide tourism services and the creation of new structures and added buildings such as service and information buildings, architectural elements such as signage and guarding, shells and installations such as temporary roofs, and furniture and equipment such as benches or lightning. The findings from field surveys indicate that the functional and service aspects of the infrastructures are essential and top priority. But the visual aspect of extensions and their impact on landscape integrity and in particular facilities and equipment require the presence of designers, careful implementers, and long-term monitoring-sensitive management. This feature in some of the surveyed sites require revision.

    Conclusion

    The development of tourism infrastructures requires principles such as reversibility, distinction from the setting, durability, and adaptability for long-term conservation of valuable cultural heritage sites.

    Keywords: Cultural Tourism, Heritage Areas, Tourism Infrastructures, Artificial environment, Architectural elements
  • Amin Maghsudi *, Mitra Sarajian Nami, Mahdi Tavakkoli Farimani, Zahra Nazari, Fatemeh Motemasek, Kimia Mojtabavi, Farzaneh Haj Abdolbaghi Pages 67-76
    The city of Gorgan is a model of historic urbanization in the north of the country. The landscape of this city has a different identity compared to the desert cities of central Iran, which makes it different. The necessity of this research is that the historical texture of Gorgan city has been refurbished without regard to the concept of identity in the past years as a result of this process of its identity being destroyed and the architecture and urbanization of the city expanding and expanding instead. It is. This study seeks to answer the following questions: What are the factors or factors involved in the formation of Gorgan's urban identity? And how can the effect of disregarding these factors be interpreted in the process of renovating the historical fabric of Gorgan? The present study is a descriptive-analytical one and the method of gathering information to answer the questions includes both library method and field observation method. The most important results of this study are that urban landscape identity is influenced by climatic and regional indicators that are crystallized in urban landscape components and neglecting these factors in urban landscape can lead to It will lead to a loss of sense of place and belonging of the inhabitants.
    Keywords: urban image, Urban Identity, Urban landscape, historical tissue, Gorgan