فهرست مطالب

نشریه تاریخ پزشکی
پیاپی 42 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدرضا احسان پور*، احمد امی صفحات 7-23
    زمینه و هدف

    بدون تردید مساله مبارزه با مواد مخدر، یکی از بزرگ ترین چالش های کشورهای مختلف محسوب می شود. هر یک از کشورها با توجه به رویکرد ذهنی و تجربیات خود به آن واکنش نشان می دهند. عمده رویکرد شایع سیاست جنایی بسیاری از کشورها به مساله مواد مخدر، تعیین مجازات و اعمال کیفر است. با این وجود برخی از کشورها رویکردی جدید را به تجربه گذارده اند که قانونمندنمودن و جرم زدایی از مصرف برخی از انواع کم خطر مواد مخدر موسوم به آرام است.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه تطبیقی، منابع و گزارشات مربوط به تحولات قانونی هلند و ایالات متحده در خصوص جرم انگاری و جرم زدایی از مصرف مواد مخدر آرام به صورت هدفمند جستجو و تطبیق گردید.

    نتیجه گیری: 

    هلند به عنوان کشوری که سیاست های اجتماعی خود را بر محور تساهل و تسامح بنیان می نهد، توانست با اجرای صحیح قانونمندی مصرف حشیش خود را به عنوان نمونه ای برای سایر کشورها معرفی نماید. هم اکنون ایالت های مختلف آمریکا یکی پس از دیگری به قوانین خود در خصوص مصرف مواد مخدر آرام نظیر ماریجوآنا لطافت بیشتری بخشیده و حتی مصرف درمانی آن را جرم زدایی نموده اند.

    کلیدواژگان: مواد مخدر آرام، جرم زدایی، جرم انگاری، حشیش، هلند، ایالات متحده
  • زهرا نیک طبع، نعمت الله مسعود*، احمدرضا شریفی علون آبادی صفحات 25-36
    زمینه و هدف

     کرونا، ویروس نوظهور جهانی (2019-nCoV) با علایم عفونت شدید که از طریق تماس انسانی گسترش پیدا می کند، از ووهان چین گزارش شده و به سرعت سایر کشورها را دربر گرفته است. به دلیل سرعت بالای انتشار و مرگ و میر زیاد ناشی از این پاندمی، راه های تکمیلی برای کاستن از سرعت ابتلا و عوارض بیماری ضروری است. کشور چین روش های طب سنتی کشور خود را توسط متخصصین مربوطه به کار گرفته است. طب سنتی ایرانی نیز با توجه به مبانی جامع و کل نگر آن می تواند در بهبود روند کنترل بیماری موثر باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تحلیلی مروری کتابخانه ای، واژگان کلیدی مختلفی که شامل «Covid 19»، «2019-nCoV»، «Covid 19+Persian Medicine»، «Covid 19+Chinese Medicine» و «Covid 19+Herbal Medicine» بود، در پایگاه های اطلاع رسانی گوگل ((Google، گوگل اسکولار (Google Scholar) و پابمد (PubMed) جستجو شد، سپس واژگان کلیدی تب، عفونت اخلاط، رطوبت غریبه، حرارت غریبه، امراض ریه، امراض کبد، نزله، اسباب مبرده، اسباب مرطبه، اسباب مسخنه از منابع متقن طب سنتی ایران مانند کتاب الحاوی رازی (925-865 م.)، قانون در طب بوعلی سینا (1037-980 م.)، الشامل ابن نفیس (1288-1213 م.)، مخزن الادویه عقیلی (1747-1670 م.)، اکسیر اعظم محمد اعظم (1902-1829 م.) بررسی شد. بعد از آنالیز کیفی اطلاعات و مقایسه نتایج، پیشنهادات مناسب برای کمک به روند کنترل و درمان بیماری تدوین شد.

    یافته ها

    عفونت ناشی از کووید 19 با سرعت زیاد و از طریق ترشحات و قطرات تنفسی با تماس نزدیک انسانی با علایم تب، سرفه، کوفتگی بدن یا خستگی، پنومونی و تنگی نفس و با شیوع کم تر سردرد، اسهال، خلط خونی، آبریزش بینی و سرفه خلطی بروز می کند. از علایم خفیف تا شدید منجر به مرگ، گستره دارد. در سنین بالاتر و وجود بیماری های زمینه ای، احتمال ابتلا عارضه دارشدن و فوت بیشتر است. در طب سنتی ایران ویروس ها از جمله اجسام غریبه ای هستند که می توانند در بدن، حرارت غریبه ای که تب نام دارد، تولید کنند. این تب، در بدن هر فرد بر اساس میزان تلنباری فضولات و نوع اندام های درگیر تلنباری و نیز بر اساس قوت یا ضعف طبیعت مدبره بدنی (مثل ضعف سیستم ایمنی و بیماری ها)، بروز علایم و شدت و ضعف بیماری حاصل از خود را مدیریت می کند.

    نتیجه گیری

    در این مقاله بر اساس نتایج و دیدگاه های ذکرشده  در بخش نتایج، به بررسی بیماری و ارایه راه کارهای پیشگیری و درمانی پرداخته شده تا در کنار سایر تدابیری که در کنترل و درمان آن در جریان است، سرعت بیشتری به کنترل بیماری بدهد.

    کلیدواژگان: کوید 19، طب ایرانی، طب سنتی، کرونا ویروس
  • سروش امیری* صفحات 37-54
    زمینه و هدف

    موضوع پیوند اعضا با روش‏های جدید و به صورت مرسوم امروزی، از مباحث بسیار حساسی است که به دقت و احتیاط بیشتری نیاز دارد. در قرن دوم پیش از میلاد یک طبیب هندی سعی کرد تا پوست بینی بیماری را به صورت اتوگراف ترمیم کند که موفقیت آن مشخص نیست. قرن ها بعد یک طبیب ایتالیایی موفق شد پیوند اتوگراف را به شکل موفقیت آمیز به انجام رساند. در سال 1905 در جمهوری چک نخستین پیوند قرنیه را بر روی انسان با موفقیت به انجام رساند. در دهه 30 میلادی جراح اوکراینی نخستین پیوند از جسد به انسان را انجام داد که با شکست مواجه شد. در سال 1950 نیز نخستین پیوند کلیه با موفقیت انجام شد. در سال 1963 جیمز هاری عمل پیوند ریه را از یک جسد به یک بیمار مبتلابه سرطان را به خوبی انجام داد. مقاله بر این هدف است که نشان دهد با پیشرفت علم در این زمینه ها تعداد بیشتری از افراد مبتلابه نارسایی اعضا پیوند شوند و نتایج پیوند از این که هست، نیز بهتر شود.

    مواد و روش ها:

    این مقاله با روش توصیفی تحلیلی درصدد بررسی روند تاریخی پیوند اعضای بدن در نظام بین الملل هست. ترویج این اقدام انسانی و حیات بخش نیازمند فرهنگ سازی در باب مقوله ایثار و آگاهی بخشی در جامعه ملی و بین المللی است تا بتوان با عزمی پایدار اشخاص نیازمند پیوند اعضا را نجات داد.

    یافته ها: 

    پیشرفت های عظیم در علم پزشکی و فنون جراحی، باعث نجات زندگی افراد بی شماری شده و به طور گسترده، کیفیت زندگی را برای بیماران و آسیب دیدگان ارتقا بخشیده است، علم پیوند با موفقیت های چشم گیری همراه بوده است، به طوری که به عنوان یکی از معجزات علم جدید یاد می کنند. بسیاری از بیماران که قبلا به علت نارسایی عضو با مرگ دست و پنجه نرم می کردند، امروزه با موفقیت بالایی با پیوند قابل درمان هستند، ولی پیوند اعضا مشکلات خاص خود را دارد.

    کلیدواژگان: پیوند، فرهنگ، پزشکی، نظام بین الملل، اعضا
  • حمیده ناقدی باغدار*، محمد مهدی کوشیار، شکوه سادات حامدی، زهره فیض آبادی، حمیدرضا قربانزاده، مجید جعفری نژاد صفحات 55-62
    زمینه و هدف

    پورپورای ترومبوسیتوپنی ایدیوپاتیک (ITP) یک اختلال اتوایمون است که با کاهش تعداد پلاکت ها، ولی نتایج طبیعی مغز استخوان و فقدان علل خاصی از ترومبوسیتوپنی مشخص می شود. کورتیکوستروییدها خط اول درمان بوده و روش های پرهزینه و دارای عوارض مانند اسپلنکتومی یا عوامل سرکوب کننده ایمنی به عنوان خط دوم درمان استفاده می شود. یونجه گیاهی با طبیعت گرم است که حکمای طب ایرانی از هزاران سال پیش از آن به عنوان یک خوراکی خون ساز استفاده می کردند و مصرف توام این گیاه با داروهای ضد انعقاد باعث کاهش اثربخشی آن ها می گردد. هدف از این مطالعه بررسی اثربخشی شربت یونجه بر تعداد پلاکت بیماران مبتلا به ITP بود.

    مواد و روش ها: 

    این کارآزمایی بالینی تصادفی، دوسوکور در کلینیک هماتولوژی بیمارستان امام رضا مشهد انجام شد. تعداد 40 بیمار به صورت تصادفی و مساوی در دو گروه دارو و دارونما قرار گرفته و به مدت 15 روز، شربت یونجه یا دارونما پنج سی سی هر هشت ساعت دریافت کردند. آزمایشات مورد سنجش شامل شمارش پلاکت سطح لام، CBC و BT بود. روش آماری مورد استفاده، آنالیز تی جفت شده و آنالیز تی مستقل بود.

    یافته ها:

    نتایج نشان داد ابتدا دو گروه در بررسی های آزمایشگاهی اختلاف معناداری نداشتند، ولی پس از مداخله از نظر میانگین تعداد پلاکت و BT اختلاف دو گروه معنادار شد (به ترتیب p=0.013 و p=0.018).

    نتیجه گیری:

    استفاده از گیاه ارزان و در دسترس یونجه می تواند در بهبود پلاکت بیماران مبتلا به ITP موثر باشد.

    کلیدواژگان: پورپورای ترومبوسیتوپنی ایدیوپاتیک، طب سنتی ایرانی، یونجه، مدیکاگو ساتیوا
  • پروین رنجبر، زهرا حامدی*، علی رسولی صفحات 63-74

    رعایت موازین و اصول اخلاقی در حرفه پزشکی تحت عنوان اخلاق پزشکی، اگرچه از جمله مباحث جدید محسوب می شود، لیکن این اصول از سده های پیش در کتب مختلف مذهبی به پزشکان توصیه و التزام به رعایت آن شده است. در ایران عصر باستان تحت تاثیر آرای مزدایی، رویه هایی به عنوان مبانی اخلاق پزشکی وجود داشته است. پس از پذیرش دین اسلام در ایران، آموزه های دین در مورد اخلاق به عنوان رویه و مبانی فکری اخلاقی قرار گرفت. شناسایی و تبیین اخلاق پزشکی و اشتراکات آن در بین ایرانیان پیش و پس از اسلام در قرون نخست شمسی مرکز ثقل این پژوهش را شامل می شود. سوالات تحقیق چنین هستند: آیا بین آرای مزدایی و اسلامی در اخلاق پزشکی چهار قرن اول شمسی مطابقت وجود دارد؟ و چگونه اخلاق پزشکی مزدایی بر اخلاق پزشکی دوره اسلامی تاثیر گذارده است؟ برای پاسخگویی به سوالات مزبور، این نوشتار به روش توصیفی تحلیلی و تاریخی انجام گردید و این نتیجه حاصل شد که بسیاری از اصول اخلاقی ارایه شده مانند آگاهی پزشکان از اصول فقهی، یادداری خداوند در همه مراحل درمان، مسوول و ضامن بودن پزشک، ثواب اخروی، عیادت و تفقد از بیمار، توجه به فقرا، سیار بودن پزشک و منع سقط جنین، در هر دو آیین مشترک است که این موارد در سوگندنامه ها و پندنامه های منتشرشده پزشکان مسلمان در چهار قرن اول اسلامی بازتاب یافته است. از سوی دیگر این تشابهات نشان دهنده اثرگذاری اصول اخلاق ایرانی بر اخلاق اسلامی به واسطه ترجمه و تالیف اصول و قواعد اخلاقی توسط پزشکان و اندیشمندان ایرانی در چهار قرن نخست اسلامی است.

    کلیدواژگان: آرای مزدایی، آرای اسلامی، اخلاق پزشکی، ایران
  • محمدحسن دشتی خویدکی*، امیرعباس مینایی فر، علیرضا باغیانی صفحات 75-88
    زمینه و هدف

    بر اساس نظریات طب سنتی، مزاج فرد می تواند تعیین کننده خصوصیات جسمانی، روانی و عاطفی او باشد، لذا به نظر می رسد تمایل به انجام فعالیت بدنی با مزاج فرد ارتباط داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی مزاج ورزشکاران برخی رشته های ورزشی است.

    مواد و روش ها: 

    تحقیق به روش مطالعه میدانی بوده و جامعه مورد مطالعه ورزشکاران مرد حرفه ای رشته های ژیمناستیک، کوراش، فوتسال، کشتی، والیبال و رزمی بوده اند، نمونه ها به صورت تصادفی از سطح استان یزد انتخاب شدند و با استفاده از یک پرسشنامه استاندارد، مزاج آن ها تعیین شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش آماری توصیفی استفاده شد.

    یافته ها: 

    مزاج ورزشکاران هر رشته به تفکیک، ژیمناست ها 57% دمی و 43% صفراوی، کشتی گیران و رزمی کاران 73% دمی و 27% صفراوی، فوتسالی ها 55% دمی، 40% صفراوی و 5% بلغمی، کوراشی ها 54% دمی، 31% صفراوی و 15% بلغمی، والیبالیست 68% دمی، 22% صفراوی، 5% سودایی و 5% بلغمی بودند.

    نتیجه گیری: 

    در مجموع فراوانی مزاج دم در تمامی ورزش های مورد بررسی در این تحقیق بیشتر از سایر مزاج ها بود، چراکه این مزاج به واسطه گرمی و تری علاوه بر پرتحرک بودن توان تحمل شرایط تنش طولانی تر را نیز داراست. به نظر می رسد استفاده از علم مزاج شناسی در کنار سایر علوم مانند، ژنتیک، پیکرسنجی و روان شناسی بتواند در بحث استعدادیابی برای رشته های ورزشی مختلف در سطح حرفه ای موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: مزاج شناسی، ورزش، یزد
  • حمیدرضا خاکدوست*، محمدرضا رجب نژاد صفحات 89-97
    زمینه و هدف

    یکی از موضوع های مهم در طب دوره اسلامی، اصلاح اخلاق نفس است. طبیبان دوره اسلامی علاوه بر سلامت بدن به عنوان بعد جسمانی، به جنبه نفسانی و روحانی انسان نیز توجه داشته اند. محمد بن زکریای رازی به عنوان پزشک، فیلسوف و دانشمند قرون 3 و 4 قمری در کتاب خود با عنوان «الطب الروحانی» به موضوع سلامت نفس و اخلاق اهتمام ویژه ای داشته است. در این پژوهش به نقش عقل و هوی به عنوان دو عامل اساسی در طب روحانی از دیدگاه رازی پرداخته شده است.

    مواد و روش ها: 

    این پژوهش به روش کتابخانه ای صورت گرفته و با استفاده از منابع کهن دسته اول و پژوهش های معاصر، تلاش گردیده در ابتدا به معرفی رازی و آثارش پرداخته و سپس با محور قراردادن کتاب طب روحانی، دیدگاه های وی در موضوع اخلاق نفس بررسی شود.

    یافته ها: 

    رازی در طب روحانی غایت کتاب خود را اصلاح اخلاق نفس بیان نموده و راه رسیدن به آن را پیروی از خرد و گرامی داشتن عقل به عنوان بزرگ ترین نعمت الهی و نیز دوری از هوی بیان می دارد. وی با طرح اصول و معیارهایی برای تشخیص عوامل تهدید کننده سلامت نفس و دفع رذایل اخلاقی در تمام فصول بیست گانه کتاب، عقل را ستوده و فیلسوفان را به عنوان خردمندان واقعی عنوان می نماید. وی در این کتاب سعی نموده با بیان اصولی ساده به شناسایی رذایل اخلاقی پرداخته و سپس با روش کاملا عملی چگونگی دفع صفت های ناپسند اخلاقی را بیان نماید.

    نتیجه گیری:

     زکریای رازی به عنوان یک پزشک فیلسوف، در اثر طب روحانی خود، اگرچه دنباله رو نظرات فلسفی و اخلاقی افلاطون و جالینوس بوده، اما در نهایت با نوعی ساده گویی و روایت های داستان گونه در فصول مختلف کتاب با محوریت قراردادن عقل سبب گردیده این اثر وی، منبع مهم و قابل توجه ای در زمینه چگونگی اصلاح اخلاق نفس و توجه به بعد روحانی انسان برای عموم جامعه گردد.

    کلیدواژگان: طب روحانی، زکریای رازی، عقل و هوی
  • محمدرضا رجب نژاد*، بهروز شورچه، زهرا قادری صفحات 99-106
    زمینه و هدف

    بیماری مننژیت یا التهاب پرده های مغز که در طب سنتی ایران، قرانیطس یا سرسام گرم نیز گفته می شود در تاریخ پزشکی از دیرباز شناخته شده بوده و برای آن درمان هایی نیز ذکر شده است. پژوهش یادشده درصدد بیان یکی از نوآوری های علمی در تاریخ پزشکی تمدن اسلامی یعنی بیماری مننژیت است و نیز یافتن پاسخ چگونگی سیر تاریخی شناخت این بیماری در دوران تمدن اسلامی به ویژه در آثار ابن سینا است.

    مواد و روش ها:

     این پژوهش بر آن بود یکی از نوآوری های دانش پزشکی و عمق علمی آن را در تمدن اسلامی نشان دهد که به روش بررسی کتابخانه ای با تکیه بر منابع اصیل تاریخ پزشکی انجام گرفته است. همچنین بررسی پایگاه های اطلاعات داده چون PubMed، Scopus، Iran.doc، SID، Noor Mags و بررسی نرم افزار نور ادامه می یابد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    صداقت و امانتداری در ارایه گزارش و انتشار مطالب رعایت گردید و نقل قول ها با ذکر منبع مورد استفاده صورت گرفت.

    یافته ها: 

    به نظر می رسد شرح و توصیف مننژیت اولین بار توسط شیخ الرییس حکیم حسین بن عبدالله بن سینا (416-315 ق.) در کتاب قانون آمده است.

    نتیجه گیری:

    طبق شواهد کتابخانه ای، ابن سینا پیش از «سر رابرت ویت» به شناسایی و شرح بیماری مننژیت پرداخته است. او در جلد سوم کتاب قانون، وجوه افتراق آن با سایر بیماری ها و تفاوت نوع حاد و مزمن این بیماری و درمان های آن را از منظر طب اخلاطی ارایه داده است.

    کلیدواژگان: مننژیت، ابن سینا، تاریخ پزشکی، تمدن اسلامی
|
  • SeyedReza Ehsanpour*, Ahmad Ommi Pages 7-23
    Background and Aim

    Undoubtedly, the drug-fighting issue is one of the biggest challenges of different countries. Each country reacts to this issue according to its mental approach and experience. The most common approach of the criminal policy of many countries to drug issues is determining penalties and punishment. However, some countries have experienced a new approach that is decriminalizing some of the low risk types of drugs called calm.

    Materials and Methods

    In this comparative study, the related reports and information about decriminalization of soft drugs in U.S.A and Netherlands were purposefully searched and compared.

    Conclusion

    The Netherlands, as a country that raises its social policies on the basis of tolerance and toleration, was able to introduce decriminalizing use of hashish and became an example for other countries by proper implementation of its cannabis consumption. In the present time, different states of America have changed their laws regarding the consumption of soft drugs, and even legalized the therapeutic use of it.

    Keywords: Drug, Criminalization, Decriminalization, Hashish, Netherlands, U.S.A
  • Suroush Amiri* Pages 37-54
    Background and Aim

    Organ transplantation is one of the most sensitive topics in the modern and modern methods that require more careful and precise use. The success of which is unclear. Centuries later an Italian physician succeeded in transplanting the autograph successfully. In 1905, the Czech Republic successfully completed the first human cornea transplant. In the 1930s, the Ukrainian surgeon made the first transplant of the human body that failed. In 1950, the first kidney transplant was successfully completed. In 1963 James Harry performed a lung transplant from a corpse to a cancer patient. The purpose of this article is to show that with the advancement of science in these fields, more and more people with organ failure will be transplanted, and the transplant results will be even better.

    Materials and Methods

    This article aims to study the historical process of organ transplantation in the international system by using the tweet-analytic method. Promoting this vital and humane action requires the cultivation of self-sacrifice and awareness in the national and international community in order to rescue those in need of transplantation with enduring dignity

    Findings

    Major advances in medical science and techniques of surgery have saved countless lives and broadly improved the quality of life for patients and sufferers. Transplant science has been a remarkable success, as one of the miracles of science. They are new. Many patients who used to deal with death due to organ failure are now highly successful in transplant therapy, but organ transplantation has its problems.

    Keywords: Transplant, Culture, Medicine, International System, Members
  • Hamideh Naghedi Baghdar*, MohammadMahdi Koushyar, Shokouh Sadat Hamedi, Zohre Feyzabadi, HamidReza Ghorbanzade, Majid Jafarinejad Pages 55-62
    Background and Aim

    Idiopathic thrombocytopenic purpura (ITP) is an autoimmune disorder characterized by decreasing platelet count with the normal bone marrow and the absence of specific causes of thrombocytopenia. Corticosteroids are the first line of treatment and costly and complicated methods, such as splenectomy or immunosuppressive agents, are used as the second line of treatment. Alfalfa with scientific name of Medicago Sativa has warm temperament that traditional physicians have used as haemapoietic food from thousands years ago and its use with anticoagulants reduces their effectiveness. The aim of this study was to determine the effectiveness of alfalfa syrup on platelet count in patients with ITP.

    Materials and Methods

    This is a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial that was done in Hematology Clinic Imam Reza Hospital, Mashhad, Iran. Forty patients were randomly divided into two groups of alfalfa syrup and placebo syrup. They received 5 cc of alfalfa or placebo syrup each 8 hours for 15 days. Blood samples were taken from patients before and at the end of treatment. Blood samples were taken for CBC, BT and platelet counts. The statistical method used was Paired-samples T test and independent-samples T test.

    Findings

    The results showed that there were no significant differences between the two groups in the laboratory tests at first, but after the intervention, the mean number of platelets and BT differences between the two groups was statistically significant (p=0.013 and p=0.018, respectively).

    Conclusion

    The use of a cheap and available vegetable as alfalfa can be effective in improving the platelet count in patients with ITP.

    Keywords: Idiopathic Thrombocytopenic Purpura, Traditional Persian Medicine, Alfalfa, Medicago Sativa
  • Parvin Ranjbar, Zahra Hamedi*, Ali Rasoli Pages 63-74

    Adherence to ethical standards in the medical profession is under the heading of medical ethics. If medical ethics is one of the new topics, but these principles have been recommended to physicians in various religious books for centuries and it is required to adhere to those principles. There were practices as the foundations of medical ethics in ancient Iran under the influence of the Zoroastrian decree. Religious teachings about ethics were as ethical principles and foundations after the adoption of Islam in Iran. The center of gravity of this research includes identifying and explaining medical ethics and its commonalities among Iranians before and after Islam in the first century AH. Research questions are: Is there congruence between Islamic and Mazda's decrees on the medical ethics of the first four centuries of AH? And how did Zoroastrian medical ethics influence on the medical ethics of the Islamic era? This research is a descriptiveanalytical and historical research. This result obtained: It has many commonalities in both religions such as Doctors Knowledge of Jurisprudence Principles, Remembering God at all stages of treatment, Responsibility of the physician, Heavenly reward, visiting the patient, paying attention to the poor, being mobile a physician and prohibiting abortion. These are reflected in the affidavits and AndarzNameh issued by Muslim physicians in the first four centuries of Islam. On the other hand, these similarities reflect the influence of Iranian ethics on Islamic ethics through the translation and deduction of ethical principles and rules by Iranian physicians and scholars in the first four centuries of Islam.

    Keywords: Zoroastrian Decrees, Islamic Decrees, Medical Ethics, Iran
  • MohammadHasan Dashty Khavidaki*, AmirAbbas Minaeifar, AliReza Baghiani Pages 75-88
    Background and Aim

    According to traditional medicine, one's temper can be determinative of his physical, psychological and emotional characteristics; therefore, it seems that the tendency to do physical activity is also associated with the temperament. The purpose of this study was to investigate and evaluate the temperaments among some sports fields.

    Materials and Methods

    This research was done descriptively; the community studied in this research is the professional athletes of some sports (Gymnastics, Kurash, Futsal, Wrestling, Volleyball and Martial arts) from Yazd city. By using a standard questionnaire, their temperament was determined. Descriptive statistical method was used for data analysis.

    Findings

    Based on the results, each sport in separate are: in Gymnastic 57% blood, 43% yellow bile, in Wrestling and Material arts 73% blood, 27% yellow bile, in Futsal 55% blood, 40% yellow bile, 5% phlegm, in Kurash 54% blood, 31% yellow bile, 15% phlegm and in Volleyball 68% blood, 22% yellow bile, 5% black bile and 5% phlegm.

    Conclusion

    the frequency of Dam temperament is more than other temperaments, Dam temperament is dominant, Due to warmth and wetness, this temperament is able to withstand longer stress conditions as compared to those that are hot and dry, it seems that the use of temperament science, along with other sciences such as genetics, psychology and anthropometric, can be helpful in talent finding in different sport fields

    Keywords: Temperament, Sport, Yazd
  • HamidReza Khakdoost*, MohammadReza Rajabnejad Pages 89-97
    Background and Aim

    One of the major issues in medicine of Islamic era is the improvement of the morality of the soul. The physicians of the Islamic period, in addition to the health of the body, as a physical aspect, have also taken into consideration the spiritual aspect of the human being. As a physician, philosopher and scientist of the 6th and 7th centuries AH, Muhammad ibn Zakaria Razi, in his book titled "Tibb ar-Ruhani" (Spiritual Physic), had a special interest in the subject of soul and morality health. In this study, the role of reason and passion as two essential factors in spiritual physic from Razi's viewpoint is discussed.

    Materials and Methods

    This research has been carried out in a library research method and using ancient primary sources and contemporary researches, it is first attempted to introduce Razi and his works and then to place his views on the subject of soul morality by focusing on the book "Tibb ar-Ruhani" (Spiritual Physic).

    Findings

    Razi in "Tibb ar-Ruhani" has stated the ultimate goal of his book is the improvement of the morality of the soul and the way to do so is to follow wisdom and to cherish reason as the greatest divine blessing and yet to avoid passion. He commends the reason by designating principles and criteria for identifying the threatening factors of the health of the soul and repelling moral vices in all the twenty chapters of the book, and defining philosophers as true rationalists. In this book, he has tried to identify the moral vices in simple terms and then to describe very practically the way of dispelling evil qualities.

    Conclusion

    Zakariya Razi, as a philosopher physician, though pursuing philosophical and ethical views of Plato and Galen, by using a simplistic and narrative style in various chapters of the book and focusing on reason has led his work eventually become an important and significant source in field of refining the morality of the soul and paying attention to the spiritual aspect of the human for the society.

    Keywords: : Spiritual Physic, Zakariya Razi (Rhazes), Reason, Passion
  • MohammadReza Rajabnejad*, Behrouz Shourcheh, Zahra Ghaderi Pages 99-106
    Background and Aim

    Meningitis or inflammation of the brain membranes, also referred to as traditional medicine, Phrenitis or hot Sarsam, has long been known in Persian Medicine and therapies have also been cited. The study sought to highlight one of the scientific innovations in the medical history of Islamic civilization in the subject of meningitis, as well as to find the answer to the historical course of understanding meningitis in Islamic civilization, especially the compilation of Aviccena.

    Materials and Methods

    This study aimed to show one of the innovations of medical knowledge and its scientific depth in Islamic civilization which has been conducted in the library method relying on authentic sources of the history of medicine. Also, valid Internet resources such as Noor Mags, SID, Iran.doc, Scopus, PubMed and the Noor software continue to be investigated. 

    Ethical Considerations:

    Honesty and trusteeship were observed in reporting and publishing content and the quotes presented with the source used.

    Findings

    It seems that the description of meningitis was first described by Sheikh al-Rais Hakim Hussein ibn Abdullah ibn Sina (416-315d) in the Canon Book.

    Conclusion

    According to library evidence, Ibn Sina was well aware of the diagnosis and diagnosis of meningitis before "Sir Robert Witt", the difference between the acute and chronic types of the disease and its treatments have been presented.

    Keywords: Meningitis, Ibn Sina, Medical History, Islamic Civilization