فهرست مطالب

فصلنامه راهبرد اقتصادی
پیاپی 30 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین حسن زاده، میثم کریمی*، محمدحسین قوام، محمد قزلباش صفحات 5-46

    حساب سپرده قرض الحسنه پس انداز به عنوان یکی از ابزارها و ابتکارات تجهیز منابع پولی در قانون بانکداری بدون ربا به شمار آمده که در طراحی آن اهداف اقتصادی، فرهنگی و شرعی مدنظر قانون گذار و سیاست گذار بازار پول بوده است. البته آنچه مطلوب نهاد ناظر و مردم در رابطه با کارکرد این سپرده بوده، به صورت کامل تحقق نیافته است. این پژوهش درصدد بررسی چندجانبه چالش های مطرح شده در خصوص سپرده قرض الحسنه پس انداز بوده و در گام اول، با انتخاب و بررسی منابع کتابخانه ای، چالش های مطرح شده توسط پژوهشگران این حوزه در سال های اخیر، کدگذاری و طبق روش فراترکیب در 5 مقوله قانونی و نظارتی، فرهنگی، عملیاتی، اقتصادی و شرعی طبقه بندی شده است. در گام بعد، به منظور تکمیل مولفه های موثر بر پژوهش، صاحب نظران حوزه قرض الحسنه شناسایی گردیده و نظرات آن ها در خصوص اهم چالش های موجود در این حساب دریافت و به همراه یافته های روش فراترکیب، در گروه کانونی موردبحث قرار گرفتند، سپس چالش های منتخب جمع آوری شده از منابع و مصاحبه با خبرگان، در قالب پرسش نامه طیف لیکرت طراحی گردیده تا اهمیت هر یک از آن ها از منظر خبرگان حوزه قرض الحسنه مورد ارزیابی قرار گیرد. در نهایت 11 شاخصی که در پرسش نامه از خبرگان مورد سوال واقع شده بود، با استفاده از روش حداقل مربعات جزیی (PLS) مورد اعتبارسنجی و روابط بین آن ها مورد آزمون قرار گرفت و اعتبار هریک از چالش های سپرده قرض الحسنه پس انداز به عنوان بخش تجهیز نهاد قرض الحسنه در نظام بانکی مشخص گردید.

    کلیدواژگان: قرض الحسنه، فراترکیب، روش حداقل مربعات جزیی، بانکداری اسلامی، اقتصاد مقاومتی
  • قاسم شادمانی*، سعید کریمی پتانلار، احمد جعفری صمیمی صفحات 47-70

    با توجه به اثرگذاری بالای مخارج عمومی دولت در اقتصاد ایران، ارزیابی دقت پیش بینی آن از اهمیت بالایی برخوردار است. در این پژوهش بر اساس آماره های خلاصه و نیز آماره های تجمیعی، دقت پیش بینی مصوب اول و مصوب دوم مخارج عمومی دولت در ایران، طی سال های 1353 تا 1392 مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت. سپس اجزای تصادفی و غیرتصادفی خطای پیش بینی این متغیرها به دست آمد. پس از آن، با استفاده از مدل تصحیح خطای برداری اثر خطای پیش بینی مخارج عمومی دولت بر سطح عمومی قیمت ها و تورم در ایران مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد که بخش قابل توجهی از اجزای خطای پیش بینی مخارج عمومی دولت غیرتصادفی و قابل اصلاح هستند. هم چنین خطاهای منفی بخش هزینه ای بودجه ی دولت بر تورم در ایران اثر مثبت و معنادار دارند.

    کلیدواژگان: دقت پیش بینی، خطای پیش بینی، مخارج عمومی دولت، تورم، مدل VECM
  • سید مجتبی فایزی*، احمد سرلک، کامران ندری، یگانه موسوی جهرمی صفحات 71-104

    پول متعارف و نظام پولی کنونی محصول تغییرات وگستردگی نیازهای اقتصادی بشر در طول تاریخ و همچنین نتیجه یک انحراف بزرگ در گذار تحولات اقتصادی است. مثلث پدیدآمدن پول بدون پشتوانه، سیستم بانکداری اندوخته کسری و انحصار تولید و خلق پول توسط دولت یا بانک مرکزی و به تبع آن سیستم بانکی، سبب به وجود آمدن نقدینگی بی حد و مرز (ابرپول)، بحران بدهی دولت ها، پدیده های رکود، تورم و رکود تورمی ویرانگر، دستکاری در ارزش پول، جنگ های ارزی میان دولت ها، بی عدالتی و پیامدهای اجتماعی ناگوار آن و نااطمینانی نشانگر وجود نواقص بسیار در پول و نظام پولی متعارف و همچنین بیانگر ضرورت بازنگری و ایجاد یک پول راستین است. این تحقیق با بهره گیری از رهیافت اخلاق در تولید و خلق پول که در دهه های اخیر به عنوان زیر مجموعه ادبیات اخلاق در اقتصاد به مثابه یکی از حلقه های گمشده اقتصاد جایگاه ویژه ای را پیدا کرده است، ضمن استقراء تاریخی پول و نشان دادن روند تحولات پولی با بهره گیری از روش ماتریالیسم تاریخی و سنت واقع گرایی فلسفی، شاخص های اخلاقی پول راستین را برشمرده و ساختار استانداردی را برای پول و نظام پولی معرفی کرده است.

    کلیدواژگان: پول حکومتی، بانکداری اندوخته کسری، اخلاق در تولید و خلق پول، شاخص های اخلاقی در پول، پول راستین
  • مریم سادات چاوشی، محمدرضا یوسفی شیخ رباط صفحات 105-132

    در این تحقیق به بررسی مقایسه ای چگونگی تاثیرگذاری سیاست های پولی و مالی بر بیکاری کل و بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی طی سال های1353 تا 1392 پرداخته شده و با استفاده از روش خودتوضیحی با وقفه های گسترده(ARDL) مدل‏های کوتاه مدت، بلندمدت و تصیحح خطا برآورد می‏گردند تا میزان تاثیرگذاری سیاست‏های اقتصادی با لحاظ وقفه در مدل بر دو نوع بیکاری کل و فارغ‏التحصیلان سنجیده شود و نحوه‏ی تصحیح مدل از مسیر بلندمدت خود تبیین گردد. نتایج تجربی حاکی از آن است که در بلندمدت در صورتی که پایه پولی یک واحد درصد رشد داشته باشد نرخ بیکاری فارغ التحصیلان 6.06 درصد و نرخ بیکاری کل 9.65 درصدکاهش می یابد. همچنین رشد یک واحد درصد مخارج دولت نرخ بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی را 5.89 درصد و نرخ بیکاری کل را 3.58 درصد کاهش می دهد. ضمن این که یک واحد درصد رشد سرمایه گذاری خصوصی در ماشین آلات، نرخ بیکاری فارغ التحصیلان را 11.43درصد و بیکاری کل را 0.26 درصد تقلیل می دهد. انقلاب، جنگ و تحریم‏ها نیز به جهت آسیب های وارده به اقتصاد با ضرایب 3.06 و 0.134 به ترتیب سبب افزایش بیکاری فارغ التحصیلان و بیکاری کل می‏شوند. نتایج یاد شده همسو با نتایج تحقیقات مشابه، تحریک تقاضا را عامل کاهنده بیکاری معرفی می‏کند.

    کلیدواژگان: بیکاری، بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی، سیاست پولی، سیاست مالی، روش خودتوضیحی با وقفه های گسترده
  • وحید مقدم*، اسما خلفیان، آرمان روشندل صفحات 133-159

    انفاق از اعمال عبادی موکد در اسلام بوده و می‏تواند در یک نظام اقتصادی اسلامی مالی با ظرفیت‏های بالا، کارکردهای مختلفی همچون کاهش فقر و نابرابری را به انجام برساند؛ با این وجود هنوز حجم عظیمی از این ظرفیت مورد استفاده قرار نگرفته‏است که یکی از دلایل آن را باید کمبود مطالعات در زمینه انگیزه‏های انفاق‏کنندگان دانست. در این راستا مطالعه موردی حاضر با استفاده از روش میدانی به بررسی متغیرهای جمعیت‏شناختی و انگیزه‏های افراد در انفاق در شهرستان آبدانان استان ایلام می‏پردازد. تعداد نمونه این مطالعه برابر با 370 نفر بوده که پس از جمع‏آوری داده‏ها، عوامل موثر بر مشارکت در انفاق و میزان آن با استفاده از الگوی دو مرحله‏ای هکمن مورد تحلیل قرار گرفته ‏است. در این الگو در مرحله اول عوامل موثر بر انفاق و عدم انفاق بررسی شده و سپس در مرحله دوم عوامل موثر بر میزان پرداخت در میان انفاق‏کنندگان مورد ارزیابی قرار گرفته‏است. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که در سطح اطمینان 95 درصد و از بین متغیرهای مورد بررسی، متغیرهای دولتی شدن انفاق، نوع شغل (دولتی یا خصوصی)، میزان انجام واجبات و ترک محرمات و میزان انجام مناسک جمعی در مرحله اول بر مشارکت در انفاق اثرگذارند. هم‏چنین در مرحله دوم و در میان کسانی که به انفاق می پردازند، متغیرهای میزان اعتقاد به بهره‏وری و سودبخشی انفاق، میزان اعتقاد به رضایت بخشی انفاق، میزان سجایای اخلاقی و میزان انجام مناسک جمعی، بر مقدار انفاق اثرگذار می‏باشند.

    کلیدواژگان: مشارکت در انفاق، الگوی دو مرحله ای هکمن، شهرستان آبدانان، نظام مالی اسلام
  • احمد عزتی شورگلی*، حسن خداویسی صفحات 161-200

    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر شوک های مثبت و منفی نرخ ارز به قیمت‏های داخلی و با استفاده از داده ‏های فصلی ایران طی دوره‏ی زمانی (1369:1-1396:4) و با به کارگیری الگوی خود‏رگرسیون با وقفه‏ های توزیعی غیرخطی، عبور نامتقارن نرخ ارز به قیمت‏های داخلی را با لحاظ تقویت و تضعیف ارزش پول ملی مورد بررسی قرار می‏دهد. نتایج الگو خودرگرسیون با وقفه‏ های توزیعی غیرخطی بیانگر این است که شوک های مثبت و منفی نرخ ارز اثرات نامتقارنی بر شاخص ‏های قیمت در اقتصاد ایران دارند، به نحوی که در بلندمدت شوک های منفی نرخ ارز در اثرگذاری بر هر چهار شاخص قیمت ناتوان هستند، اما شوک های مثبت نرخ ارز تاثیر مثبت و معناداری بر سه شاخص (شاخص قیمت مصرف کننده، تولیدکننده و شاخص قیمت واردات) در بلندمدت دارند اما بر شاخص قیمت صادرات اثر معناداری ندارد. همچنین در کوتاه‏ مدت شوک های مثبت نرخ ارز تاثیر مثبت و معناداری بر شاخص‏های قیمت مصرف‏کننده، واردات و صادرات دارند، اما شوک های منفی در کوتاه‏مدت تاثیر معناداری بر شاخص‏ های مذکور ندارند. شاخص قیمت تولیدکننده نیز پاسخ مثبت نسبت به هر دو شوک مثبت و منفی نرخ ارز در کوتاه‏ مدت می‏دهد اما شوک های منفی نسبت به شوک های مثبت تاثیر بزرگ تری بر شاخص قیمت تولیدکننده (در کوتاه‏ مدت) دارند.

    کلیدواژگان: عبور نرخ ارز، قیمت‏های داخلی، عدم تقارن
|
  • Hosein Hasanzadeh, meysam karimi *, MohammadHossein ghavam, Mohammad Ghezelbash Pages 5-46

    The Savings Bank deposit account is one of the monetary instruments and initiatives of the monetary law in the design of which the economic, cultural and religious purposes of the money market legislator and policy maker have been considered. Of course, what was desirable to the monetary supervisor and the people regarding the operation of this deposit is not fully realized. This study seeks to examine the multilateral challenges posed by savings deposits. In the first step, by selecting and reviewing library resources, the challenges posed by researchers in this field in recent years are coded and categorized into five categories: legal, regulatory, cultural, operational, economic and religious. In the next step, in order to complete the components influencing the research, the  experts of this field were identified and their views on the importance of the challenges in this account were received and discussed in the focal group along with the findings of the Hybrid Method, followed by the selected collection and collection challenges. With experts, a Likert spectrum questionnaire was designed to assess the importance of each of them from the perspective of experts. Finally, the 11 indicators questioned in the Expert Questionnaire were validated using the partial least squares (PLS) method and the relationships between them were examined and the validity of each of the challenges of the savings deposit.

  • Ghasem Shadmani *, Saeed Karimi Potanlar, Ahmad Jafari Samimi Pages 47-70

    In respect of dominant role of government public costs in Iran’s economy, forecasting accuracy of that and its evaluation has a high degree of importance. In this research, based on various statistic, both summary statistics and aggregate statistics, forecasting accuracy of first statude and second statude of Forecasting Error of Government Public Costs are evaluated over the period 1353-1392. Then, stochastic and determined components of forecasting error of these errors are obtained. Afterwards, the forecasting errors effects on price level and inflation in Iran are investigated by Vector Error Correction Model. The results of research indicate that considerable part of forecasting error of public costs are determined and correctable. Moreover, negative part of forecasting errors of expense element of government’s budget have significant and positive effect on price level and inflation in Iran.

    Keywords: Forecasting Error, Government Public Costs, Inflation, VECM model
  • SeyedMojtaba Faezi *, Ahmad Sarlak, Kamran Nadri, Yeganeh Mousavi Jahromi Pages 71-104

    Conventional money and the current monetary system are the results of changes in the economic needs of humankind throughout history as well as the result of a major diversion in the transition of economic developments. The Triangle of Fiat Money, Fractional reserve banking, and the Monopoly of Production and Creation money by the Government or the Central Bank, and consequently the Banking System causes Creating Unlimited Liquidity (Super Currency), Government Debt Crisis, Stagnation, Inflation and Stagflation, the manipulation of value of money, currency wars between governments, injustice and its unfortunate social consequences, and uncertainty that indicates a lot of deficiencies in the standard currency and monetary system, as well as the need to review and create Honest money. This research has taken a special place by using the ethics approach in the production and creation of money, which in recent decades has been a subset of the literature on ethics in economics as one of the missing links of economics, while historically inducing money and illustrating the process of monetary change Utilizing the method of historical materialism, Philosophical Realism, Ethical criterion of Honest money, introduces a standard structure for money and the monetary system.

    Keywords: Fiat Money, Fractional Reserve Banking, Ethics of Money Production Creation, Ethical criterion of Money, Honest Money
  • Maryam Sadat Chavoshi *. MohamdReza Yousefi Sheikh Robat Pages 105-132

    In this research, a study was conducted to compare the effect of monetary and fiscal policies on total unemployment and unemployment of university graduates during the years 1974 to 2013 and using the autoregressive distributed lag</em> method(ARDL) to estimate the short-run, long-run and error correction models. To measure the impact of economic policies in terms of the model lag in the two types of total unemployment and graduates, and how to correct the model in the long run. Experimental results show that in the long run, a unit of Monetary base growth reduces graduates' unemployment rate by by 6.06% while reducing the total unemployment rate by 9.65%. Also, the one-unit growth in government spending reduces graduates' unemployment by 5.89% and the total unemployment rate by 3.58%. Meanwhile, growth of a private investment in machinery unit reduces graduates' unemployment by 11.43% and total unemployment by 0.26%. And sanctions are also contributing to jobless graduates and total unemployment, due to damages to the economy with coefficients of 3.06 and 0.134, respectively.

    Keywords: unemployment, unemployment graduated students of university, monetary policy, fiscal policy, autoregressive distributed lag
  • Vahid Moghadam *, Asma khalafian, Arman Roshandel Pages 133-159

    Charity is one of the religious practices in Islam and can perform various functions such as poverty alleviation and inequality reduction in a high-capacity Islamic financial system. However, a large amount of this capacity has not yet been used, perhaps due to a lack of studies on the motivations of the donors. The present study is a field study that examines the demographic variables and motivations of people in charity in Abdanan city of Ilam province with a focus on religiosity aspects. The sample size of this study was 370 persons. After collecting data, factors affecting participation in charity and its amount were analyzed using Heckman two-stage model. In this model, first, the factors affecting charity and non-charity are investigated and then in the second stage, the factors affecting the rate of payment among donators are evaluated. The results of this study showed that at 95% confidence level, among the variables studied, variables of charity statehood, type of job (public or private), commitment to obligatory acts and inviolable ordinances of God, and the amount of performing public rituals in the first stage affect participation in charity.  Also, in the second stage and among those who donate, the variables of belief in productivity and profitability of charity, belief in satisfaction of charity, moral integrity and the amount of performing social rituals, affect the  amount of charity.

    Keywords: Participation in Charity, Heckman Two-Stage Model, Abdanan County, Islamic Financial System
  • AHMAD EZZATI SHOURGHOLI *, hassan Khodavaisi Pages 161-200

    The purpose of this study is to investigate the effect of positive and negative shocks of exchange rate on domestic prices using seasonal data for Iran during (1969-1396: 4) and applying the Nonlinear Auto-Regressive Distributed Lag( NARDL) model to analyze the asymmetric exchange rate pass-through to domestic prices considering the depreciation and appreciation of the national currency. The results of the NARDL model show that positive and negative exchange rate shocks have asymmetric effects on price indices in the Iranian economy, so that in the long run negative exchange rate shocks are unable to influence all four price indices, but positive exchange rate shocks have a positive and significant impact on the three indices (consumer price index, producer price index and import price index) in the long run, but it has no significant effect on export price index. Also, in the short run, positive shocks have a positive and significant impact on consumer, import and export price indices, but negative shocks in the short run have no significant effect on these indicators. The producer price index also responds positively to both positive and negative shocks in the short run, so that negative shocks have a greater impact on producer price index (in the short run) than positive shocks.

    Keywords: Exchange rate pass through, Domestic Prices, asymmetry