فهرست مطالب

نشریه قلم
پیاپی 30 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی عباسی، آی ناز توانا کفاش * صفحات 7-26

    این تحقیق در نظر دارد فرآیند شکل گیری نوع جدیدی از سبک ادبی را از خلال یکی از آثار آنی ارنو به نام خاطره نویسی بیرون بررسی کند. تاثیر غیر قابل اجتناب و پررنگ تیوری های پییر بوردیو، بر مجموعه آثار ارنو و به خصوص مجموعه آثاری که تحت عنوان خاطره نویسی نامگذاری شده اند، به یکی از مشتقات سبک اتوبیوگرافی (خودنگاری) یعنی خاطره نویسی غیر شخصی (کلمه جدیدی که برای اولین بار توسط میشل تورنیه پیشنهاد شد) وسعت بخشید. دراین تحقیق، همچنین سعی داریم جوابی برای این سوال پیدا کنیم: آیا عناصر خارجی اثر مورد بررسی و عناصر مهم تیوری های بوردیو (برای مثال رابطه غالب - مغلوب بازتجدید سطوح اجتماعی) به نوآوری سبک جدید ادبی می انجامد یا تنها به قالب ساده ای از اتوبیوگرافی (خودنگاری) محدود می شود؟

    کلیدواژگان: آنی ارنو، خاطرات بیرونی، خودنگاری، خاطره نویسی غیر شخصی، پییر بوردیو
  • اکبر عبداللهی *، آذر مهدوی نسب صفحات 27-54

    این پژوهش تاثیر تکنیک «شبیه سازی موقعیت های واقعی» را بر مهارت تولید گفتاری زبان آموزان ایرانی بررسی می کند. هدف اصلی این تحقیق، یافتن راه حلی برای بهبود بخشیدن به کلاس مکالمه ی فرانسه و در نهایت رشد مهارت تولید گفتاری زبان آموزان ایرانی در رشته ی فرانسه است. برای نیل به این هدف، ما دست به یک اقدام-پژوهی زدیم: دو گروه زبان آموز سطح A2 به عنوان گروه های آزمایشی و کنترل انتخاب شدند. به گروه آزمایشی طبق روش شبیه سازی موقعیت های واقعی تدریس شد و به گروه کنترل مطابق تکنیک های رایج در موسسات زبان ایران. مهارت گفتاری شرکت کنندگان در دو مرحله ی ابتدایی و انتهایی پژوهش به کمک یک جدول نمره دهی ارزیابی شد. تحلیل داده ها به کمک نرم افزارSPSS نشان داد که بین میانگین نمرات دو گروه تفاوت معناداری وجود دارد. تحلیل ها همچنین نشان دادند که بین میانگین نمرات گروه آزمایشی در ابتدا و انتهای دوره نیز تفاوت معنادار وجود دارد. این مسئله نشان می دهد که شرکت کنندگان در گروه آزمایشی، پیشرفت قابل توجهی از نظر مهارت های دستوری، واژگانی، آوایی، روانشناختی، و فرهنگی داشته اند. نتایج این تحقیق با آنالیز دو پرسشنامه که شرکت کنندگان در ابتدا و انتهای دوره به آن پاسخ دادند تکمیل و تایید شد.

    کلیدواژگان: فرانسه زبان خارجی، تولید گفتاری، شبیه سازی موقعیت های واقعی، زبان آموزان ایرانی، طوفان فکری
  • نجمه اکبری، اکرم آیتی *، محمدجواد شکریان صفحات 55-80

    در طی بیست سال گذشته، رویکرد جدید نشانه-معناشناسی با گذر از چهارچوب طرحواره های روایی کلاسیک به خوب توانسته است از مرزهای روابط نحوی فراتررفته و احیای معنای زیسته را مبنای کار خود قرار دهد؛ معنایی پیوسته در حال پیدایش که در حضور «دیگری» و در طی تعاملی پویا با این «دیگری» ظاهر می شود. در این راستا، اثر شعری هانری مشونیک نمونه ای از آثار درخور توجه است که در آن چگونگی حضور «دیگری» بحث برانگیز به نظر می رسد. در این پژوهش، با بهره گیری از روش های تحلیلی ارایه شده در نشانه-معناشناسی «تجربه» و نشانه-معناشناسی «هستی محور» در صدد خواهیم بود که تاثیر وجود «دیگری» را در سه مجموعه ی شعری مشونیک مورد مطالعه قرار دهیم. «دیگری» چگونه و در کدام قالب در برابر شاعر ظاهر می شود و چگونه موفق می شود «طریق هستی» وی در دنیا را دستخوش تغییر و تحول سازد؟ شاعر، به عنوان یک سوژه ی هستی شناختی، چگونه به تجربه ی زیبایی شناختی زیستن این «دیگری» دست می یابد؟ چگونه سوژه ی هستی شناختی به تجربه ی استعلایی نایل می شود و در نهایت چگونه به «دیگری» تبدیل خواهد شد؟ در حقیقت، پژوهش حاضر درصدد است به این سوالات پاسخ گوید.

    کلیدواژگان: نشانه-معناشناسی تجربه، نشانه-معناشناسی هستی محور، هانری مشونیک، دیگری، سوژه ی هستی شناختی، تجربه ی زیبایی شناختی، استعلا
  • آتوسا اتابکی راد *، فیلیپ فرست صفحات 81-97

    هدف از این تحقیق در وحله ی اول معرفی ژاک هانریک و آثارهرمتیک او به علاقمندان ادبیات فرانسه درایران وسپس اهمیت تصویر و نقاشی در آثار اوست. مقاله ی حاضر سیری در آثارپیچیده ی اوست که تفکرات عرفانی شرقی شبیه به اندیشه های فلاسفه ی ایرانی را به یاد می آورد. منظور از مطالعه جایگاه نقاشی در نوشته های این نویسنده قبل از هر چیز رمز گشایی جادوی تصویر، مطالعه ی خلق هنری در تمامیت آن وسپس بررسی چگونگی آفرینش آثار می باشد. تاکید هانریک بر جایگاه هنرمند آفریننده ای است که بار دانش خود را به دوش می کشد و نوعی جهش ساختاری ایجاد می کند که تعریف آفرینش هنری را دگرگون می سازد. مبارز سابق کمونیست منتسب به گروه ادبی تلکل، نویسنده ای پرشور، منتقدی روشن بین، روزنامه نگار و رساله نویسی شجاع: ژاک هانریک مجموعه ای از همه ی اینهاست. رمانها، مجموعه نقدها و رساله های گوناگون در مورد هنر و ادبیات بخوبی گویای این مطلب هستند

    کلیدواژگان: ادبیات، هنر، نقاشی، تصویر، شمایل شکنی، شر، رمان
  • امیرحسین دلیریان *، مجید یوسفی بهزادی صفحات 99-112

    در این مقاله، هدف ما مطالعه مضامین "خلاقیت" و "جاودانگی" در زندگی بهتوون و ژان کریستف اثررومن رولان (1944-1866) است، تا بتوانیم اهمیت "روح قهرمانی"، نظریه فیلیپ سلیه، را در آفرینش هنری مورد بررسی قرار دهیم. از خلال زندگی پرتلاطم بهتوون (ناشنوایی) و نبرد پایدار ژان کریستف (اراده) نشان خواهیم داد که میل رسیدن به جاودانگی برای هردو قهرمان موسیقی دان در اعتقاد واقعی به هنر و لذت درون شکل می گیرد. تحول تدریجی ژان کریستف در "سپیده دم"، "بوته آتشین" و "روز تازه" نشانه یک تعالی فکری است که از ریاضت و امیدواری نشات می گیرد. در این پژوهش، با تکیه بر اسطوره قهرمان فیلیپ سولیه تلاش می کنیم نشان دهیم که دست آورد اخلاقی قهرمانان رومن رولان در مفهوم "وجود تابان" تحقق می یابد والگوی رسیدن به جاودانگی به شمار می آید. در واقع، می توان گفت انگیزه قهرمانان باعث می شود تا آنها بتوانند پیروزمندانه از تاریکی عبور نمایند و به روشنایی برسند.

    کلیدواژگان: رومن رولان، خلاقیت، بتهوون، وجود تابان، جاودانگی، ژان کریستف
  • زهرا داورپناه*، روح الله رحمتیان، پریوش صفا صفحات 113-146

    پژوهش حاضر تلاشی در راستای روشن ساختن یکی از مباحث اصلی در آموزش و یادگیری زبان های خارجی مبنی بر انتخاب یا تدوین کتب درسی متناسب با شرایط اجتماعی، فرهنگی و آموزشی زبان آموزان هر کشور است. با توجه به تحولات سیاست های زبانی ایران پس از انقلاب اسلامی، آموزش زبان های خارجی ناگزیر از انطباق با برخی از این اصول و تبعیت از آنها شده است. در راستای این الزامات، تحقیقات گسترده ای در خصوص آموزش 5 زبان خارجی (فرانسوی، آلمانی، ایتالیایی، اسپانیایی و روسی) که پس از انگلیسی و عربی، مورد مطالبه موسسات آموزشی در ایران بودند، صورت پذیرفت. نخستین ضرورت بومی سازی کتاب های درسی این زبان ها با توجه به بافت اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، آموزشی و حتی اقتصادی کشور و با درنظر گرفتن نیازهای زبان آموز ایرانی است که در حقیقت هدف اصلی پژوهش حاضر می باشد. نویسندگان این پژوهش از طریق مطالعه کتاب های همگانی و کتاب های بومی سازی شده زبان فرانسه و بررسی نظریات علمی موجود در این حوزه، در پی ارایه راهکارهایی در سطح خرد و کلان برای بومی سازی کتاب های درسی منطبق بر رویکرد بینافرهنگی در سیستم آموزش مدارس ایران می باشند. لذا به منظور نقد فضای موجود و ارایه راه کارهایی در جهت حصول به نتایج مطلوب، هفت کتاب درسی آموزشی زبان فرانسه تدوین شده توسط وزارت آموزش و پرورش در مقاطع راهنمایی، دبیرستان و پیش دانشگاهی از منظر به کارگیری و حضور مولفه های هویت ملی ایرانی و متناظر با آن، مولفه های فرهنگ فرانسوی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: آموزش زبان فرانسه، کتاب های همگانی، کتاب های بومی سازی شده، بومی سازی، فرهنگ
  • مهرنوش کی فرخی، طیبه رئوف زاده* صفحات 147-162

    مفهوم "ادبیات متعهد" که در قرن بیستم در اروپا رواج یافت و نظریه پردازی شد، نویسندگان و نمایشنامه نویسان ایرانی را نیز تحت تاثیر قرار داد. یکی از این نویسندگان غلامحسین ساعدی است که با داشتن بینشی واقع گرا نسبت به جامعه و با بکار بردن زبانی نمادین، تصویری عریان از جامعه ایرانی سالهای 60 و 70 میلادی به نمایش می گذارد و به این ترتیب، تیاتر به ابزار مورد علاقه او برای مطالعه آسیب شناسانه این جامعه و فریاد پیامبرگونه اش بدل میشود. .چوب به دستهای ورزیل یکی از نمایشنامه هایی است که در آن نویسنده به نمایش بدی (شرارت) اجتماعی عصر خود می پردازد: سلطه بر قسمتی از جامعه که به لحاظ فرهنگی و اقتصادی بی بضاعت است. سلطه ای که این جامعه را به قهقرای زوال می کشاند. مطالعه این اثر این سوال اساسی را مطرح میکند که چگونه و با چه ابزاری نمایشنامه نویس شرارت فوق الذکر را به تصویر می کشد. برای پاسخ به این سوال و بررسی این اثر ادبی، ما به اصول و روش جامعه شناختی پییر بوردیو تکیه خواهیم کرد.

    کلیدواژگان: بوردیو، سرمایه، میدان، کنش، منش
  • ذکاء متعب حسین * صفحات 163-183

    «شش مرد از تپه صعود می کنند» نمایشنامه ای است اثر ژیل گرانویه، نویسنده معاصر، که در آن، نمایشنامه نویس، از اشیاء تزیینی به عنوان نماد ارتباط بین شخصیتهای نمایشنامه با دنیای بیرون بهره برده است. این اشیاء از جمله عوامل متن نمایشی هستند که نویسنده سعی بر بررسی عملکرد آنها دارد، عملکردی که به دوگونه جلوه گر میشود: نمایشی و نمادین و دردو بخش متوالی مورد تحلیل قرار میگیرد. هدف از این تحلیل، از یک سو، نشان دادن عملکرد اشیاء در برقراری ارتباط بین شخصیتها دردرون نمایش و با تماشاگر در بیرون از فضای نمایش است، واز دیگر سو، نشان دادن اینکه چگونه اشیاءزینتی به ما کمک میکنند تا زندگی شخصیتها و مفهوم نمایشنامه رادرک کنیم.

    کلیدواژگان: ژیل گرانویه، تئاتر فرانسه، اشیاءتزئینی، نماد، نمایش
  • صفحات 185-191
|
  • Ali Abbassi, Aynaz Tavanakaffash* Pages 7-26

    Ce travail de recherche envisage d’analyser la naissance d’un nouveau genre littéraire au travers d’un ouvrage d’Annie Ernaux: Journal du dehors. L’influence incontournable des théories de Pierre Bourdieu sur l’œuvre d’Ernaux et notamment ses ouvrages intitulés «journal», a donné de l’ampleur à une variation du journal intime, le journal extime (terme proposé pour la première fois par Michel Tournier). Dans le cadre de cette étude, nous allons essayer également de trouver une réponse à cette question: les éléments extérieurs de l’ouvrage en question, ainsi que les facteurs majeurs des théories de Bourdieu, tels que la relation dominé-dominant et la reproduction des classes, aboutissent-ils à une initiative générique ou se réduisent-ils à une simple forme autobiographique? Dans le cadre de cette étude, nous allons essayer également de trouver une réponse à cette question : les éléments extérieurs de l’ouvrage en question, ainsi que les facteurs majeurs des théories de Bourdieu, tels que la relation dominé-dominant et la reproduction des classes, aboutiront-ils à une initiative générique ou se réduiront-ils à une simple forme autobiographique ?

    Keywords: Annie Ernaux, Journal du dehors, Autobiographie, journal extime, Pierre Bourdieu
  • Akbar Abdollahi *, Azar Mahdavinasab Pages 27-54

    Cet article vise à analyser l’effet de la simulation globale sur la maitrise de la compétence de production orale des apprenants iraniens du FLE. L’objectif principal de cette recherche est de trouver une solution pour rendre les cours de conversation plus efficace et ainsi d’aider les apprenants à développer une bonne compétence orale. Pour ce faire, dans le cadre d’une recherche-action, nous avons choisi deux groupes d’apprenants du niveau A2.  Nous avons utilisé l’approche de simulation globale pour un groupe et l’approche traditionnelle pour l’autre dans le cadre des cours de conversation dans un institut de langue à Téhéran. La compétence orale des participants a été évalué au début et à la fin de l’expérience à l’aide d’une grille d’évaluation. L’analyse des résultats à l’aide du logiciel SPSS a montré une différence significative entre les notes des groupes expérimental et de contrôle. Ces analyses ont aussi montré une différence significative entre les notes des apprenants au début et à la fin de l’expérience, ce qui montre que les participants du groupe expérimental ont eu un progrès considérable sur les plans grammatical, lexical, phonétique, psychologique et culturel. Les résultats ont été complétés et confirmés par deux questionnaire d’attitude auxquels ont répondu les participants.

    Keywords: FLE, production orale, simulation globale, apprenants iraniens, remue-méninge
  • Najmeh Akbari, Akram Ayati *, MohammadJavad Shokrian Pages 55-80

    Depuis une vingtaine d’années, la nouvelle sémiotique se détachant de la sémiotique classique, a réussi à s’affranchir du cadre des schémas narratifs en se donnant la tâche de restituer le «sens vécu» comme le sens «naissant» qui émerge en présence d’un Autre et tout au long d’une interaction dynamique avec ce dernier. Dans ce sens, l’œuvre poétique d’Henri Meschonnic offre un exemple remarquable d’une poésie où la présence de l’Autre s’avère problématique. Dans le présent article, suivant la méthode analytique proposées par la sémiotique de l’«expérience» et la sémiotique «existentielle», nous nous proposerons d’étudier l’impact de l’existence de cet Autre dans trois recueils poétiques de Meschonnic. Comment et sous quelle forme cet Autre apparaît-il au poète et réussit-il à changer sa manière d’être-au-monde? Comment le poète, en tant que sujet existentiel, arrive-t-il à vivre l’expérience esthétique de la présence de cet Autre? Comment le sujet existentiel atteindra-t-il la «transcendance» et se transformera-t-il finalement en un Autre? Voilà les questions auxquelles l’étude présente tentera de répondre.

    Keywords: Sémiotique de l’expérience, Sémiotique existentielle, Henri Meschonnic, Autre, Sujet existentiel, Expérience esthétique, Transcendance
  • Atossa Atabaki rad *, Philippe Forest Pages 81-97

    Le but de ce travail de recherche est dans un premier temps de présenter  Jacques Henric et son œuvre hermétique aux amoureux de la littérature française  en Iran et en second lieu d’étudier l’importance de l’image et la peinture dans ses écrits. Ce modeste travail  est  une sorte de  balade dans  cette œuvre complexe marquée par les analogies orientalistes et les pensées mystiques similaires aux réflexions des philosophes iraniens. Étudier la place de la peinture dans son œuvre,  c’est avant tout déchiffrer la magie de l’image, étudier la création artistique dans sa totalité et le questionnement sur l’acte de la création. Henric met l’accent sur  le statut  de l’artiste créateur qui porte sur ses épaules le poids de son savoir. Il  provoquera une sorte de mutation formelle qui changera d’emblée la définition  de la création artistique. Un ancien militant communiste, proche du  groupe Tel Quel, un écrivain passionné de son travail, un critique clairvoyant, un  journaliste et essayiste courageux: Jacques Henric est tout cela à la fois. Ses études critiques, ses romans et ses divers essais  sur  l’art et la  littérature le montrent clairement.

    Keywords: la littérature, l’art, la peinture, l’image, le roman, l’iconoclasme, le Mal
  • AmirHossein Dalirian, Majid Yousefi Behzadi* Pages 99-112

    Dans cet article, notre objectif consiste à étudier les thèmes de « la créativité » et de « l’immortalité » dans Vie de Beethoven et Jean-Christophe de Romain Rolland (1866-1944) afin de mettre en évidence l’importance de l’âme héroïque pour toute création artistique. A travers la vie tourmentée de Beethoven (la surdité) et la lutte perpétuelle de Jean-Christophe (la volonté), cet article vise à démontrer que le désir des héros-musiciens pour l’immortalité se fait par l’éveil d’une conviction réelle qu’est la Joie intérieure. L’évolution graduelle de Jean-Christophe dans « L’Aube », « Le Buisson ardent», et « La Nouvelle journée » est le signe d’une sérénité de l’esprit faite par la souffrance et l’espérance. Dans cette recherche, nous nous sommes référés au Mythe du héros de Philippe Sellier pour montrer que les héros rollandiens sont le porteur d’une force morale dont le reflet se voit dans « l’être solaire » considéré comme un modèle de prédilection vers l’éternité.

    Keywords: Romain Rolland, la créativité, Beethoven, L’être solaire, l’immortalité, Jean-Christophe
  • Zahra Davarpanah *, Rouhollah Rahmatian, Parivash Safa Pages 113-146

    La présente recherche est une tentative dans l’élucidation et la résolution d’une des problématiques centrales dans l’enseignement/ apprentissage des langues étrangères, à savoir le choix ou l’élaboration de manuels conformes aux situations socioculturelles et didactiques des apprenants de chaque pays. Vu les évolutions qu’ont subies les politiques linguistiques de l’Iran après la révolution islamique, l’enseignement des langues étrangères a dû se soumettre à un certain nombre de principes afin de s’adapter à ces évolutions. Dans la droite ligne de cette exigence, l’enseignement des cinq langues étrangères (le français, l’allemand, l’italien, l’espagnol et le russe) les plus sollicitées dans les institutions iraniennes après l’anglais et l’arabe, a été mis sous la loupe de diverses investigations. Une première nécessité qui s’est imposée à ce sujet était celle de la contextualisation des manuels de ces langues; c’est, en fait, ce qui fait l’objectif de cette recherche. Les auteurs visent alors à clarifier la différence entre des manuels universels et contextualisés afin d’avancer les moyens les plus crédibles de la contextualisation des manuels de FLE. Cette finalité sera atteinte à travers une étude des démarches didactiques, universelles et contextualisées, attestées jusqu’à présent dans le cadre de l’enseignement du FLE. Pour ce faire, nous aurons recours à l’analyse de sept manuels scolaires de FLE publiés par le Ministère de l’Education Nationale. Ils seront étudiés au point de vue de la mise en œuvre des éléments de la culture iranienne et française. L’hypothèse principale qui sous-tend cette recherche est que la solution à la problématique évoquée, dans le contexte socioculturel de l’Iran, serait de recourir aux approches de la contextualisation des manuels scolaires, d’une façon interculturelle, en s’appuyant sur les besoins langagiers des apprenants iraniens.

    Keywords: Didactique du FLE, manuel universel, manuel contextualisé, contextualisation, culture
  • Mehrnoosh Keyfarokhi, Tayebeh Raoufzadeh* Pages 147-162

    La littérature engagée, répandue et théorisée au vingtième siècle en Europe, touche également les écrivains et les dramaturges iraniens, à l’instar de Gholam- Hossein Sa'edi. Grâce à une vision réaliste de la société et en employant une représentation symbolique, il s'engage à mettre à nu la société iranienne des années soixante et soixante-dix. Ainsi le théâtre devient son champ favori pour une étude des pathologies de cette société et pour clamer ce qu’il en augure. Les Gardiens de Varazil est l'une de ses pièces de théâtre où le dramaturge se consacre entièrement à dévoiler le mal social de son époque: la domination exercée sur une grande partie de la société culturellement et économiquement pauvren, domination qui mène cette société vers le déclin. L'étude de cette pièce pose cette question fondamentale: comment et par le biais de quel enjeu, le dramaturge parvient-il à dévoiler ce mal? Afin de parvenir à cette étude analytique, nous allons nous baser sur les conceptions sociologiques de Pierre Bourdieu.

    Keywords: Mots clés : Bourdieu_capital_champ_action_Habitus
  • Thakaa Muttib Hussein * Pages 163-183

    Six hommes grimpent sur la colline est une pièce contemporaine de Gilles Granouillet, l'un des écrivains français qui ont travaillé pour relier les personnages au monde en utilisant les objets de décor comme symbole de cette relation. Ces objets associés aux personnages de la pièce sont considérés comme l'un des éléments du texte. Nous avons essayé d'étudier dans le plan du travail les fonctions de ces objets et ce que l'écrivain essaie de nous dire. Ces fonctions comprennent deux types: dramatique et symbolique, que nous allons étudier dans les deux parties  de cette étude.  Nous allons voir comment ces objets créent des relations entre les personnages eux-mêmes dans la pièce et le public et comment ils aident à comprendre la vie des personnages ainsi que la représentation.

    Keywords: G. Granouillet, Théâtre français, objets du décors, symbole, dramatique