فهرست مطالب

نشریه پژوهش های مشاوره
پیاپی 72 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • راضیه امینی شلمزاری، پریسا نیلفروشان* صفحات 4-29
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ساختار عاملی، پایایی و روایی مقیاس نگرش های مسیرشغلی متنوع در کارکنان انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر، پژوهشی توصیفی از نوع بررسی ویژگی های روان سنجی ابزار است. جامعه آماری پژوهش، کارکنان شرکت های مهندسی شهر اصفهان بود. نمونه شامل 200 نفر از کارکنان (78 زن و 122مرد) بود که  به روش نمونه گیری خوشه ای  انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل مقیاس نگرش های مسیرشغلی متنوع و مقیاس شخصیت پیشتاز (PPS) بود. داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل عاملی، همبستگی و تحلیل واریانس چند متغیری تحلیل شد. 

    یافته ها:

    نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که، مدل های دو عاملی مرتبه دوم و مدل دو عاملی مرتبه اول هر دو با داده ها برازش داشتند اما در نهایت مدل تک عاملی مرتبه ی دوم برازش بهتری داشت. در مدل تک عاملی، نگرش مسیرشغلی به عنوان یک سازه پنهان و در مدل دو عاملی، خودجهت دهی و برانگیختگی ارزشی به عنوان سازه های پنهان فرض شدند. همبستگی مقیاس خودجهت دهی و برانگیختگی ارزشی با مقیاس شخصیت پیشتاز به ترتیب 66/0 و 53/0 (01/0< p)برآورد شد. همسانی درونی در مقیاس خودجهت دهی مدیریت مسیرشغلی 72/0 و مقیاس برانگیختگی ارزشی به ترتیب 72/0 و70/0 ضریب باز آزمایی به فاصله ی سه هفته به ترتیب 89/0 و 90/0 (01/0< p) به دست آمد. از سویی دیگر نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که در هر دو مقیاس خودجهت دهی مدیریت مسیرشغلی  و برانگیختگی ارزشی، نمرات مردان به طور معنادار بیشتر از زنان بود.

     نتیجه گیری:

     به طور کلی می توان از مقیاس نگرش های مسیرشغلی متنوع به عنوان ابزاری معتبر جهت سنجش نگرش به مسیرشغلی متنوع استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ساختار عاملی، پایایی، روایی، مقیاس نگرش های مسیرشغلی متنوع
  • سپیده انصاری*، کیومرث فرح بخش، ابراهیم نعیمی صفحات 30-65
    هدف

    کودک آزاری یکی از معضلات گریبان گر جامعه بشری می باشد. خانواده ها می بایست آموزش های لازم را برای تمایز بین رفتارهای تربیتی با رفتارهای آسیب زا به کودکان دریافت نمایند. پژوهش حاضر باهدف بررسی و مقایسه شناخت والدین با و بدون تحصیلات دانشگاهی درباره انواع کودک آزاری است.

    روش

    به شیوه نظریه زمینه ای به صورت کیفی و با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته توسط 28 نفر والدین (مادر و پدر) انجام پذیرفت.

    یافته ها

    بر اساس بیانات مصاحبه شونده های پژوهش حاضر میزان شناخت از آزار جسمی در هر دو گروه یکسان بود با این تفاوت که وسعت شناخت والدین از انواع آزارهای جسمی در گروه با تحصیلات دانشگاهی بیشتر بود و اینکه در تحقیق حاضر والدین بدون تحصیلات دانشگاهی از عدم آگاهی، در شیوه های تربیتی از آزارهای جسمی  به میزان قابل توجهی استفاده می کردند. دامنه ی شناخت از انواع آزارهای عاطفی در والدین با تحصیلات دانشگاهی زیاد  بود همچنین آنها آزار از نوع غفلت (عاطفی) به علت تحصیل و اشتغالشان افشا های داشتند. شناخت از آزار جنسی در هر دو گروه وجود داشت با این تفاوت که میزان اطلاعات و آگاهی از زیرمجموعه آزار جنسی در میان والدین با تحصیلات دانشگاهی بیشتر بود نکته قابل توجه دیگر در این پژوهش آزار از نوع غفلت (عاطفی) به علت مشغولیت والدین با دنیای مجازی در عصر حاضر یافت شد.

     نتیجه گیری:

     می توان نتیجه گرفت عامل تحصیلات می تواند در شناخت انواع کودک آزاری موثر باشد. نکته قابل توجه اینکه اکثر والدین با تحصیلات دانشگاهی جملات خود را با شخص سوم بیان کردند، به طوری که گفته هایشان حاکی از آن بود که والدین این گروه در پژوهش حاضر از رفتارهای آزاردهنده، در شیوه های تربیتی فرزندشان استفاده نمی کنند ولی آگاه هستند چه نوع رفتارهایی از والدین دیگر می تواند کودک آزاری محسوب شود یا اینکه به طور زیرکانه در افشاسازی مقاومت داشتند و حال آنکه والدین بدون تحصیلات دانشگاهی اکثر جملاتشان حاکی از رفتارها و عکس العمل های خودشان در رابطه با فرزندشان بود حتی به نسبت در ابراز گفته هایشان از مقاومت کم تری استفاده کردند که بیشتر از تجارب عینی و شخصی خودشان بیاناتی را اظهار داشتند. باوجوداینکه میزان آگاهی و شناخت آگاهانه والدین بدون تحصیلات دانشگاهی در رابطه با عواقب کودک آزاری کم است اما داده های بیشتری به نسبت گروه با تحصیلات دانشگاهی استخراج شده است.

    کلیدواژگان: شناخت والدین، تحصیلات دانشگاهی، کودک آزاری
  • مهدی اکبرزاده*، محمدرضا عابدی، ایران باغبان صفحات 66-94
    هدف

    هدف پژوهش بررسی نقش میانجی انطباق پذیری مسیر شغلی در رابطه هوش هیجانی با مشکلات تصمیم گیری مسیر شغلی در دانش آموزان پایه نهم بود.

    روش

    این پژوهش از نوع پژوهش های همبستگی بود که با استفاده از مدلیابی معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری شامل دانش آموزان پایه نهم استان قزوین در سال تحصیلی 95-96 بودند. نمونه شامل 433 دانش آموز (206 پسر و 227 دختر) بود که به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارها شامل مقیاس انطباق پذیری مسیر شغلی، سیاهه هوش هیجانی بار-ان و پرسشنامه مشکلات تصمیم گیری مسیر شغلی بود. داده ها با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و مدلیابی معادلات ساختاری تجزیه وتحلیل شدند.

     یافته ها: 

    نتایج نشان داد که از مجموع  67/0- اثر هوش هیجانی بر مشکلات تصمیم گیری مسیر شغلی بیشتر آن  به صورت غیرمستقیم و با میانجی گری انطباق پذیری مسیر شغلی (41/0-=β؛ 001/0>p) و بخشی از آن هم به صورت مستقیم (26/0-=β؛ 001/0>p) بوده است. مدل مفهومی برازش معناداری با داده ها نشان داد (03/0=SRMR؛ 06/0=RMSEA). نتایج مقایسه برازش کلی و ضرایب مسیر در دختران و پسران نیز نشان داد که مدل پژوهش در هر دو گروه به صورت یکسان عمل می کند (11/0<p).

     نتیجه گیری:

    همسو با مدل انطباق یابی مسیر شغلی نتایج این پژوهش نشان دادبخش عمده ای از اثر فرا قابلیت های اجتماعی و هیجانی در کاهش ناسازگاری پاسخ های انطباقی مسیر شغلی به واسطه بسیج کردن منابع روانی اجتماعی در مدیریت وظایف، گذارها و بحران های مسیر شغلی قابل تبیین است.

    کلیدواژگان: مدل انطباق یابی مسیرشغلی، انطباق پذیری مسیر شغلی، هوش هیجانی، مشکلات تصمیم گیری مسیر شغلی
  • مهدی ایمانی، میلاد شرفی زادگان*، ریحانه منیری، فرزانه ابراهیمی صفحات 95-113
    هدف

    اختلال بی اشتهایی روانی یکی از اختلال های نسبتا شایع روانی است که در دهه های اخیر شیوع یافته و تعداد زیادی افراد، به ویژه دختران جوان را تحت تاثیر قرار داده است. این پژوهش به منظور پیش بینی اختلال بی اشتهایی روانی به عنوان متغیر ملاک و روابط خانوادگی، خودکنترلی و ناگویی خلقی به عنوان متغیرهای پیش بین انجام گرفت. 

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی است. نمونه این مطالعه شامل 109 نفر از زنان شهر شیراز بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند. بی اشتهایی روانی با استفاده از پرسشنامه گارنر و گرفینکل (1979)، روابط خانوادگی با استفاده از پرسشنامه پیوند خانوادگی پارکر و همکاران (1979)، خودکنترلی با استفاده از مقیاس خودکنترلی گراسمیک (1993) و ناگویی خلقی با به کارگیری مقیاس ناگویی خلقی تورنتو (1986) اندازه گیری شدند. داده ها با استفاده از آزمون رگرسیون چندگانه به روش گام به گام مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

     یافته ها: 

    یافته ها نشان دادند که شتاب زدگی به عنوان یکی از زیر مقیاس های خودکنترلی  (05/0, p< 24/0- β =) و حمایت افراطی از زیر مقیاس های روابط خانوادگی (05/0, p< 23/0 β =)، اختلال بی اشتهایی روانی را پیش بینی  کردند. این در حالی است که ناگویی خلقی قادر به پیش بینی اختلال بی اشتهایی روانی نبود.

     نتیجه گیری:

    پژوهش نشان داد که تلاش برای تنظیم شتاب زدگی و کاهش حمایت افراطی در روابط خانوادگی در پیش گیری از ابتلا به بی اشتهایی روانی می تواند موثر باشد.

    کلیدواژگان: بی اشتهایی روانی، روابط خانوادگی، ناگویی خلقی
  • فرزانه حسینی، محمود نجفی*، محمدعلی محمدی فر صفحات 114-137
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین پنج صفت بزرگ شخصیت با نشانه های افسردگی و نقش میانجی گر عزت نفس و خودکارآمدی در دانشجویان بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. به منظور انتخاب نمونه 400 نفر از دانشجویان مشغول به تحصیل دانشگاه آزاد و دولتی شهرستان گنبدکاووس به روش تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه های افسردگی، پنج عاملی شخصیت، عزت نفس و خودکارآمدی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و روش تحلیل مسیر استفاده شد.

    یافته ها:

    نتایج حاکی از آن بود که روان آزردگی به عنوان قوی ترین پیش بین افسردگی، اثر مثبت معناداری بر آن داشت. درحالی که برونگرایی، توافق گرایی، عزت نفس، خودکارآمدی اثر منفی معناداری بر افسردگی داشتند. هم چنین نتایج تحلیل مسیر حاکی از این بوده که متغیرهای عزت نفس و خودکارآمدی به طور همزمان در پیش بینی افسردگی براساس  صفات شخصیت  (برون گرایی، توافق گرایی و روان آزردگی) نقش واسطه را ایفا می کنند.

    نتیجه گیری:

     باتوجه به نتایج پژوهش و نقش واسطه ای عزت نفس و خودکارآمدی در ارتباط صفات شخصیت و افسردگی، برنامه ریزی جهت ارتقای سطح عزت نفس و خودکارآمدی می تواند نقش مهمی در کاهش افسردگی به واسطه تقویت صفات شخصیتی برون گرایی و توافق گرایی و کاهش روان آزردگی داشته باشد.

    کلیدواژگان: صفات شخصیت، عزت نفس، خودکارآمدی، نشانگان افسردگی
  • جواد خدادادی سنگده* صفحات 138-160
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف ساخت و اعتباریابی پرسشنامه سلامت خانواده ایرانی انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه پژوهش عبارت بود از تمامی خانواده های شهر تهران در سال 1396 که  حداقل دارای یک فرزند بودند. 853 نفر از والدین شهر تهران به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و نمونه پژوهش را تشکیل دادند. ابزارهای مورد استفاده عبارت بودند از مقیاس های عملکرد خانواده (اپشتاین، بالدوین و بیشاب، 1983)، رضایت زناشویی انریچ (اولسون و همکاران، 1989) و پرسشنامه محقق ساخته سلامت خانواده ایرانی (IFHQ). برای بررسی روایی سازه از همبستگی درونی و تحلیل عاملی استفاده شد. همچنین به منظور بررسی پایایی از روش ضریب آلفای کرونباخ و بازآزمایی پس از دو هفته استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش نشان داد پرسشنامه سلامت خانواده ایرانی برخوردار است. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که این پرسشنامه دارای 5 زیرمقیاس فردی، زناشویی، والدگری، خانوادگی و فرهنگی اجتماعی است. همچنین میزان پایایی بازآزمایی کل مقیاس 91/0 و برای زیرمقیاس های فردی 77/0، زناشویی 89/0، والدگری 81/0، خانوادگی 92/0 و فرهنگی اجتماعی 78/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری:

     با توجه به ویژگی های روانسنجی مطلوب پرسشنامه سلامت خانواده ایرانی جهت نیل به اهداف پژوهشی و درمانی در جمعیت ایرانی قابل استفاده است.

    کلیدواژگان: سلامت خانواده، خانواده ایرانی، اعتباریابی، مشخصات روان سنجی
  • میلاد سعیدی*، کوثر دهدست صفحات 161-183
    مقدمه

    بازنمایی خانواده در رسانه ها بیان کننده گفتمان های غالب درباره ساختار  و الگوهای تشکیل دهنده آن بوده و رسانه ها قابلیت ایجاد یا تایید یا تغییر این گفتمان ها را دارند. و  این مقاله در پی بررسی این مساله است که چگونه قواعد، ساختار و الگوهای خانواده در چند دهه اخیر دچار تحول و دگرگونی شده است و نقش سینما در این تغییر و تحول و گفتمان سازی چگونه بوده است و با چه شیوه، ابزار  و همچنین رمزگانی این تغییرات در ساختار فعلی و فرهنگی خانواده ایجاد شده است.

    روش پژوهش: 

    از آنجا که با تصاویر متحرک، موسیقی و کلام به عنوان متن رسانه ای سروکار داریم، از روش کیفی با رویکرد نشانه شناسی برای بررسی نشانه های تصویری موجود در فیلم های منتخب سینمایی استفاده می کنیم. 

    هدف پژوهش:

     این هدف مقایسه ای بین دو دهه 70 و 90 سینمای ایران با تمرکز بر فیلم لیلا (داریوش مهرجویی، 1375) و عصر یخبندان (مصطفی کیایی، 1393) صورت گرفت یافته ها موید این مطلب بود که از رمزگان فنی گرفته تا اجتماعی و ایدیولوژیک فیلم های سینمایی در مسیری که در دو دهه ی اخیر از سال 70 به سال 96  طی کرده است، زمینه ایجاد تغییر و تحولات اساسی در ساختار خانواده و مولفه های تشکیل دهنده آن مانند قواعد، مرزها، نقش ها و  الگوهای ارتباطی شده است.

    نتیجه گیری:

    یافته ها موید این مطلب بود که از رمزگان فنی گرفته تا اجتماعی و ایدیولوژیک تغییرات جدی کرده است. و عوامل یاد شده موجب فروپاشی ساختار خانواده شده است.
    .

    کلیدواژگان: ساختارخانواده، سینمای ایران، نشانه شناسی، نظریه بازنمایی، گفتمان سازی
  • احمد حیدرنیا*، راضیه عسکری، هادی عباسی صفحات 184-200
    هدف

    یکی از مهم ترین عواملی که بر بقاء، دوام و رشد خانواده اثر می گذارد، سازگاری زناشویی است. سازگاری زناشویی عبارت از وضعیتی است که در آن زن و شوهر در بیشتر مواقع احساس ناشی از خوشبختی و رضایت از همدیگر را دارند و فرآیندی است که در طول زندگی زن و شوهر به وجود می آید. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش برنامه بهبود رابطه بر افزایش سازگاری زناشویی زنان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) انجام شد.

    روش

    برای این منظور از روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. تعداد 40 نفر از زنانی که داوطلب شرکت در جلسات بودند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. سپس گروه آزمایش به مدت 6 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش گروهی برنامه بهبود رابطه زناشویی قرار گرفت و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. شرکت کنندگان دو گروه قبل و بعد از آموزش فرم 32 سوالی پرسشنامه سازگاری زناشویی اسپانیر (1976) را تکمیل کردند.

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش نشان داد که جلسات آموزش گروهی برنامه بهبود رابطه به طور معنی داری باعث افزایش سازگاری زناشویی و ابعاد مولفه رضایت، همبستگی، توافق و ابراز محبت  شده است (05/0>p).

    نتیجه گیری:

     با توجه به یافته های پژوهش می توان برای افزایش سازگاری و ارتقای رضایت زناشویی خانواده ها از برنامه های آموزشی مهارت _ محور استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بهبود رابطه، سازگاری زناشویی، زنان
  • رضا خاکپور* صفحات 201-224
    هدف

    مشاور شدن بدون رشد کردن، خودآگاهی و کمال یافتن، امکان پذیر نیست و خودکاوی و خود اکتشافی از طریق دریافت مشاوره و روان درمانی ؛ فرصت های بی نظیری را در این زمینه در اختیار مشاور می گذارد. هدف این پژوهش بررسی و تعیین تاثیر روان درمانی گروهی با رویکرد تعلیمی و رویکرد حساسیت آموزی بر میزان اشتباهات ناشی از انتقال متقابل روان نژندانه مشاوران و رواندرمانگران است.

    روش

    برای این منظور 45 نفر (28 زن و 17 مرد) از مشاوران دارای تحصیلات تکمیلی و شاغل در مراکز مشاوره دانشگاهی شهر تهران بطور تصادفی از میان جامعه آماری (135 نفر) انتخاب و به طور مساوی در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل قرار داده شدند.

    یافته ها:

     مقایسه نتایج اجرای مداخله های گروهی (هرکدام 8 جلسه 90 دقیقه تا 2 ساعت) روی مشاوران به وسیله «سیاهه اشتباهات درمانی مشاوران» در پیش آزمون و پس آزمون، نشان داد که هر دو گروه تعلیمی و حساسیت آموزی در مقایسه با گروه کنترل، بر کاهش میزان اشتباهات ناشی از انتقال متقابل منفی مشاوران تاثیر معناداری داشته اند.

    نتیجه گیری:

     دریافت مشاوره و روان درمانی و نظارت شخصی و گروهی در کاهش اشتباهات مشاوران در فرایند کار با مراجعان موثر است.

    کلیدواژگان: گروه تعلیمی، گروه آموزش حساسیت، انتقال متقابل، مشاوران
|
  • Razieh Amini Shalamzari, Parisa Nilforooshan* Pages 4-29
    Aim

    The aim of this research was to investigate the factor structure, validity and reliability of the Protean Career Attitudes Scale of employees.

    Methods

    This research was a descriptive research which investigated the psychometrics of the scale. The statistical population included the employees of Isfahan's engineer companies. The samples were 200 employees (including 78 females and 122 males) who were selected by cluster sampling method. Protean Career Attitudes Scale and Proactive Personality Scale were used.

    Findings

    Data were analyzed by using factor analysis, correlation and multivariate analysis of variance. The results of the confirmatory factor analysis revealed that the factor-second order confirmatory factor model and two factors-first order confirmatory factor model were confirmed and were fit with data. Finally, two factors-first order confirmatory factor model a better fit. In the one factor model, protean career attitudes were the latent construct and in two factors model self-directed career management and values-driven were latent constructs. The correlation of Self-directed career management subscale and values-driven subscale with proactive personality scale was 0.66 and 0.53 (p<0/01). Internal consistency of self-directed career management subscale was 0.72 and values-driven subscale was 0.70. Test-retest reliability in three weeks in self-directed career management subscale and values-driven subscale were 0.89 and 0.90 (p<0.01). Moreover, the results of multivariate analysis of variance showed that men in both self-directed career management subscale and values-driven subscale had higher scores than women.

    Conclusions

    Overall, diverse career path perspectives scale may be used as a reliable tool to assess the perspectives toward different career paths.

    Keywords: Factor structure, Reliability, Validity, Protean Career Attitudes Scale
  • Sepideh Ansari*, Kiiumars Farahbakhsh, Ebrahim Naeimi Pages 30-65
    Aim

    Child abuse is one of the problems facing humanity. Families must be trained to distinguish the differences between parenting attitudes with harmful attitudes about children. This study aimed to investigate the comparison and recognition of parents with and without a college education about a variety of child abuse.

    Methods

    This was a qualitative study based on semi-structured interviews and the research population included 28 people (parents) with and without college education which were selected through purposive sampling.

    Results

    parental knowledge about the type of child abuse (physical, emotional, sexual, and neglect) were examined in two different tables and in two groups with and without a college education and also knowledge and awareness of the risk factors and the consequences of child abuse provided in separate tables by considering college education and concepts and the main expressions is classified using open axial and selective coding.

    Findings

    Based on conducted interviews, the recognition of physical abuse in both groups with and without a college education is equally high, but with the exception that the parental knowledge about the scope of types of child abuse is more in the group with college education  than the other group. In this study, parents without a college education in their parenting methods relied considerably  on physical abuse. Also knowledge of emotional abuse is high in parents with a college education, but there is awareness of emotional neglect among parents with a university education due to their education and employment. There is knowledge about sexual harassment in both groups with the exception that the information and awareness of sexual harassment among parents with a college education is much higher. Another significant point in this research was emotional neglect, due to preoccupation of parents with the virtual world in today's age.

    Conclusions

    It may be concluded that the factor of education can be effective in recognition of types of child abuse. One interesting point was that most college-educated parents used third-person in their sentences, such that it appeared these parents did not use abusive behaviors in their parenting, but are aware of what constitutes abusive behavior for other parents, or they intelligently resisted self-disclosing. On the other hand, majority of parents without college education seemed to use sentences that pointed to their own behaviors and reactions in relation to their children, showing less resistance, talking more about their objective and personal experiences.

    Keywords: Parents, with, without college education child abuse
  • Mahdi Akbarzadeh*, MohammadReza Abedi, Iran Baghban Pages 66-94
    Aim

    The aim of this study was to investigate the mediating role of career adaptability in relationship between emotional intelligence and career decision making difficulties among 9th grade students.

    Methods

    This was a correlational research that using structural equation modeling. The statistical population consisted of 9th grade students of Qazvin province in the academic year 2016-17. The sample consisted of 433 students (206 boys and 227 girls) selected by multi-stage random cluster sampling. Measures included Career Adaptability Scale, Bar-On Emotional Quotient Inventory, and Decision Making Difficulties Questionnaire. The data were calculated using Pearson correlation coefficients (using SPSS-24), and structural equation modeling. The statistical significance of indirect effects also was calculated by bootstrapping method (using AMOS24).

    Findings

    The results of this study showed that most of the overall -0.67 for the emotional intelligence on decision-making difficulties was indirectly due to the mediation of career adaptability (β = -0.41, p <0.001), while a part of it was more directly (β = -0.26, p <0.001). The conceptual model also showed a significant fit with the data (SRMR = 0.03; RMSEA = 0.06). The results of the comparison of total fit and path coefficients among girls and boys also showed that the research model is same for both groups (p <0.11).

    Conclusion

    In line with the career adaption model, the results of this study showed that a major part of the effects of social and emotional meta-capacities on the reduction of the incompatibility of career adaptive responses can be explained by the mobilization of psychosocial resources in the management of career related tasks, transitions and crises.

    Keywords: Career Adaptation Model, Career Adaptability, Emotional Intelligence, Career Decision Making Difficulties
  • Mahdi Imani, Milad Sharafi Zadegan*, Reihaneh Moniri, Farzaneh Ebrahimi Pages 95-113
    Aim

    A mental disorder known as anorexia is a relatively common disorder in the recent decades  and has affected many people, especially young girls. This study aims to predict the relationship between anorexia as the independent variable and family relations, self control, and alexithymia as predictor variables.

    Methods

    This study is a descriptive-correlational type. The study sample consisted of 109 women in the city of Shiraz who were selected through convenience sampling. Anorexia mental disorder was measured using questionnaires from Garner and Garfinkel (1979), parental bonding were measured using questionnaires parental bonding by Parker et al. (1979),Self-control was measured using a self-control scale Grasmick (1993) and alexithymia was measured using the Toronto alexithymia (1986).The data was analyzed by stepwise multiple regressions test. Findings The findings showed that, impulsively is one of the sub-scales of self-control  (β =-0/24 , p<0/05) and the extreme support is a parental bonding based sub-scale (β =0/23 , p<0/05) predicted anorexia disorder. Meanwhile Alexithymia cannot predict anorexia disorder.

    Conclusion

    Based on these findings, it can be concluded that efforts to regulate impulsivity and reduce extreme support in family relationships are effective in preventing from anorexia nervosa.

    Keywords: Anorexia, parental bonding, alexithymia
  • Farzaneh Hosseini, Mahmood Najafi*, MohamadAli Mohamadi Far Pages 114-137
    Aim

    The purpose of this study was to investigate the relationship between the five major traits of personality and symptoms of depression in students, with mediating role of self-esteem and self-efficacy.

    Methods

    The research method was descriptive of correlational type. In order to select the sample, 400 students studying at Gonbadkavus Azad and State Universities were selected through cluster random sampling. The instruments used in this study included depression scales, five personality factors, self-esteem, and self-efficacy. Pearson correlation test and path analysis methods were used to analyze the data.

    Findings

    The results indicated that neuroticism as the strongest predictor of depression had a significant positive effect on it. While extraversion, agreeableness, self-esteem, and self-efficacy had a significant negative effect on depression. Also, the results of path analysis indicate that self-esteem and self-efficacy variables, simultaneously play a mediating role in predicting depression based on personality traits (extraversion, agreeableness, and neuroticism).

    Conclusion

    According to the results of the research and the mediating role of self-esteem and self-efficacy in relation to personality traits and depression, planning to promote self-esteem and self-efficacy can play an important role in reducing depression by enhancing extroversion and agreeableness and reducing psychological distress.

    Keywords: Personality traits, self-esteem, self-efficacy, depression Ssyndrome
  • Javad Khodadadi* Pages 138-160
    Aim

    The current research was aimed at constructing and validating the Iranian Family Health Questioner.

    Methods

    This was a correlation research in which 853 parents in the city of Tehran with at least one child were selected via cluster random sampling method and then assessed by Family Assessment Device(FAD), Marital satisfaction (ENRICH) and Iranian Family Health Questioner (IFHQ) which was constructed by the researchers. For investigating the construct validity, internal correlation, and factor analysis were used. In order to verify the reliability of the method, Cronbach's alpha coefficients was used and retest after was run after two weeks.

    Results

    The results showed a sufficiently high validity and reliability. Factor analysis results show that the Iranian Family Health Questioner consisted  of five sub-scales, namely: marital, individual, family, parenting and socio-cultural. In addition, retest reliability for whole scale was at 91/0 and for individual at 77/0, for marital dimension at 89/0, for parenting at 81/0, for family at 92/0, and for socio-cultural factors at 78/0.

    Conclusion

    Therefore, from research and therapeutic point of view the questionnaire seems to be appropriate for the Iranian population.

    Keywords: Family health, Iranian family, Validation, Psychometric properties
  • Milad Saeidi*, Kosar Dehdast Pages 161-183
    Aim

    Family representation in the media expresses dominant discourses about its structure and patterns, and the media can create, confirm, or modify these discourses. This article looks at how family rules, structures, and patterns have evolved over the past few decades, and how cinema has played a role in this transformation and discourse, and in what ways, tools, as well as the changes in the family's current and cultural structure are coded for.

    Methods

    Because we deal with animated images, music and words as media texts, we use a qualitative approach with semiotic approach to examine visual cues in selected cinematic films.

    Purpose

    The purpose of this comparative study was to compare the two decades of Iranian cinema in the 70s and 90s with a focus on Leila (Dariush Mehrjui, 1996) and Ice Age (Mostafa Kiaei, 2014). Social and ideological cinematic films in the course of the last two decades from 1970 to 1996 shown that the context of fundamental changes in the family structure and its constituent components such as rules, boundaries, roles and patterns of communication has been identified.

    Conclusion

    The findings confirm that changes from technical to social and ideological codes have made serious changes, and these factors have caused the family structure to collapse.

    Keywords: Family Structure, Iranian Cinema, Semiotics, Representation Theory, Discourse Making
  • Ahmad Heydarnia*, Raziyeh Askari, Hadi Abbassi Pages 184-200

    Aim One of the most important factors influencing the stability and growth of family is marital adjustment. Marital adjustment refers to a situation in which couples often are concerned about each other’s welfare and satisfaction, which this process is established during the couples' life. Current research is aimed at studying the effect of relationship enhancement program training on increasing women' marital adjustment for women under the support of Imam Khomeyni Foundation. For this purpose, an experimental design with a pretest-posttest and control group was used. Among women volunteered to participate in the sessions, 40 individuals were chosen and randomly assigned into two experimental and control groups. The experimental group received relationship enhancement program training during six 90-minute sessions, while the control group received no training. Participants from both groups completed Spanier' marital adjustment questionnaire. Results from analysis of covariance and independent samples t-test showed that group relationship enhancement program training sessions significantly increased marital adjustment and its dimensions (satisfaction, cohesion, consolation and affection expression).

    Keywords: relationship enhancement, marital adjustment, women
  • Reza Khakpour* Pages 201-224
    Aim

    To become a counselor is not possible without growth, self-awareness, perfection, and self-exploration through receiving counseling and psychotherapy, which provides a unique opportunity for the counselor. The purpose of this study was to investigate and determine the effect of group psychotherapy with didactic approach and sensitivity training approach on the extent of  therapeutic mistakes caused by the neurotic counter-transference by counselors and psychotherapists.

    Methods

    For this study, 45 participants (28 females and 17 males) with graduate degrees working at the university counseling centers in Tehran were randomly selected from among the statistical population (N=135) and placed in equal groups in experimental and control groups.

    Results

    Comparison of the results of group interventions (eight 90-120 minute long) on the counselors by the "inventory of common therapeutic mistakes of counselors" in the pre-test and post-test, showed that both didactic and sensitivity training groups, when compared with the control group, had a significant effect on reducing the number of mistakes caused by negative counter-transference on behalf of the counselors.

    Conclusion

    Receiving counseling and psychotherapy, along withsupervision reduces the mistakes of counselors in the process of psychotherapeutic  working with clients.

    Keywords: Didactic group, Sensitivity training group, Counter-transference, Counselors