فهرست مطالب

مجله پژوهشهای راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی
سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نیکروز باقری*، محسن کشاورز ترک، فریبرز عباسی، نادر عباسی، مرضیه بردبار صفحه 1

    توسعه پایدار کشاورزی و تامین امنیت غذایی کشور ضمن حفظ سلامت و کیفیت محصول‌های کشاورزی در گرو توسعه کشاورزی دانش‌بنیان است. به ‌منظور پیشبرد کشاورزی دانش‌بنیان، پایش تحول‌‌های ملی و جهانی پیش‌رو و هماهنگ کردن فعالیت‌ها با تغییرهای پرشتاب علم و فناوری راهگشاست. با توجه به نقش موسسه‌‌های پژوهشی داخل کشور برای پژوهش کشاورزی دانش‌بنیان، ضروری است این موسسه‌‌ها با پایش تحول‌‌های علمی و فناورانه جهانی پیش‌رو، سمت و سوی پژوهش‌های مورد نیاز آینده کشور را تعیین کنند. بنابراین در این پژوهش، به بررسی آینده‌ بدیل موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی به عنوان یک موسسه پژوهشی دانش‌بنیان فعال در حوزه فناوری کشاورزی پرداخته شده است. روش به‌‌ کارگرفته ‌‌شده در این پژوهش، روش توصیفی- واکاوی و پیمایشی است. جامعه آماری شامل پژوهشگران خبره موسسه در ستاد و مرکزهای استان، مدیران متخصص و کارشناسان خبره در حوزه فنی و مهندسی کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی هستند. برای گردآوری اطلاعات از روش مطالعه کتابخانه‌ای، پرسشنامه، نشست‌‌های هم‌اندیشی و پانل خبرگان استفاده شد. پرسشنامه‌ها به روش دلفی و در سه مرحله، براساس بررسی پیشینه پژوهش و نظرسنجی از خبرگان، طراحی و روایی و پایایی آن‌ها سنجیده شد. در این پژوهش، برای طراحی سناریوها از روش GBN استفاده شد. در ابتدا، روندهای حاکم بر فعالیت‌های پژوهشی موسسه از بدو تاسیس، شناسایی و واکاوی شدند. پس از آن نیروهای پیشران تاثیرگذار بر آینده موسسه و به‌‌دنبال آن عدم‌قطعیت‌های کلیدی شناسایی شدند. پس از تشکیل ماتریس سناریو، سه سناریوی آینده مرسوم، آینده دوران سختی و سناریوی آینده مطلوب خلق شدند.   

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، عدم قطعیت های کلیدی، طراحی سناریو، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
  • کورش وحدتی صفحه 19

    بخش کشاورزی به دلیل تاثیرگذاری تعیین اولویت‌‌های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی نقشی فراتر از امنیت غذایی کشور دارد. به‌‌ طورکلی، 3/34% زمین و ‌‌70% آب مصرفی جهان به بخش کشاورزی اختصاص دارد. به ترتیب نزدیک به 3/37% و 18% از شاغلان ایران و جهان در بخش کشاورزی کار می‌‌کنند. تا سال 2050، مقدار تقاضا برای غذا در حدود‌‌70% افزایش خواهد یافت که نیازمند افزایش تولید محصول‌‌های کشاورزی است. این امر موجب بهره‌‌برداری بی‌‌رویه از منابع موجود، آلوده‌‌سازی منابع خاک و آب‌‌ و بهره‌‌گیری بیش از اندازه از سم و کود شیمیایی و در نتیجه تشدید ناپایداری خواهد شد. از این‌‌رو، ضرورت توجه به توسعه پایدار کشاورزی، به ‌‌عنوان مهم‌‌ترین ابزار برای پایداری منابع طبیعی احساس می‌‌شود. توسعه پایدار‌ کشاورزی، باید از نظر بوم‌‌شناسی مناسب، از نظر اقتصادی توجیه‌پذیر و از نظر اجتماعی مطلوب باشد. در تمام برنامه‌‌های پنج ساله توسعه کشور پس از انقلاب، به بخش کشاورزی توجه شده است، اما توجه به توسعه پایدار کشاورزی به ‌‌طور عمده از برنامه‌‌ چهارم و به‌‌ ویژه در برنامه پنجم و ششم توسعه بوده است. با این حال، مقایسه شاخص‌‌های توسعه پایدار در کشور با برخی از کشورهای منتخب همسایه نشان می‌دهد که ایران نتوانسته‌‌ است جایگاه واقعی خود را در این زمینه به‌‌‌‌ دست آورد و لازم است تا با در پیش‌‌گرفتن الگوی رشد مناسب، برای توسعه پایدار بخش کشاورزی گام بردارد. مهم‌‌ترین الگوهای توسعه کشاورزی عبارت است از الگوی بهره‌‌برداری و حفاظت از منابع، شناخت محل و موقعیت، نشر، به ‌‌کارگیری نهاده‌‌های پربازده و نوآوری انگیزشی. در واقع به ‌‌کارگیری ترکیبی از این الگوها برای نیل به توسعه پایدار کشاورزی در ایران لازم است.

    کلیدواژگان: اشتغال، اقتصاد پایدار، الگوهای توسعه کشاورزی، باغبانی، محیط زیست
  • مهسا عبدالشاه نژاد، حسن خسروی*، علی اکبر نظری سامانی، غلامرضا زهتابیان، امیر علم بیگی صفحه 33

    افزایش مسایل محیط‌‌زیستی از جمله رخداد توفان گرد و غبار در دهه اخیر موجب نگرانی همگی از جمله برنامه‌ریزان شده است. بدین منظور ارایه روشی برای کنترل و مقابله با آن اهمیت به‌‌سزایی دارد. ارزیابی ریسک به ‌عنوان روش کلیدی و موثر در تهیه برنامه‌ها و اتخاذ راهبرد‎های مقابله با گرد و غبار به برنامه‌ریزان کمک می‌کند. بنابراین، شناسایی چارچوبی استاندارد برای یافتن گروه‌های تاب‌آور و آسیب‌پذیر مهم است. در این پژوهش، به منظور ارایه چارچوب متناسب با ارزیابی ریسک گرد و غبار، در ابتدا مبانی نظری آسیب‌پذیری، سازگاری و تاب‌آوری مورد بررسی قرار گرفت، سپس ابزارهای ارزیابی تاب‌آوری اولویت‌بندی شدند. جامعه آماری این پژوهش کارشناسان و متخصصان مرتبط در این زمینه‌ می‌باشند و برای ارزیابی ابزارها، از روش تاپسیس استفاده شده است. نتایج به ‌دست‌ آمده از این بررسی نشان می‌دهد که چارچوب CoBRA نسبت به سایر ابزارها براساس پنج معیار، دسترسی به داده پایه، قابلیت کمی و کیفی بودن مدل، در برگرفتن پنج سرمایه پایه، مقیاس مکانی و زمانی مختلف و حد آستانه، در اولویت است. این چارچوب می‌‌تواند مبنای اصلی برای تعیین چارچوب مفهومی قرار بگیرد، چراکه در آن سرمایه‌های اجتماعی، انسانی، فیزیکی و طبیعی مدنظر می‌باشد، همچنین میزان آسیب‌پذیری براساس ظرفیت سازگاری، حساسیت و در معرض قرار گرفتن و میزان تاب‌آوری براساس منابع فیزیکی، انسانی، مالی، طبیعی و اجتماعی برآورد شده است. چارچوب مفهومی و نتایج ارایه شده در این پژوهش می‌تواند مبنایی برای ارزیابی ریسک گرد و غبار در منطقه‌های زیر‌تاثیر این پدیده باشد.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، ابزار، تاب آوری، ظرفیت سازگاری، گرد و غبار
  • منصور امیدی، سیدعلی پیغمبری*، عبدالمجید رضایی، علیرضا کوچکی، داریوش مظاهری، مصطفی ولی زاده، بهمن یزدی صمدی صفحه 45

    طرح پژوهشی ارزیابی کیفی مجله‌‌های علمی مرتبط با رشته زراعت و اصلاح نباتات ایران در سال 1395در گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم روی 200 عنوان مجله علمی-پژوهشی منتشر شده در سال 1393 در 13 شاخه علوم کشاورزی و منابع طبیعی کشور اجرا گردید. اطلاعات به دست آمده نشان داد که 40 عنوان مجله در موضوع‌‌های مختلف علوم زراعی و اصلاح نباتات (بوم‌شناسی 10 مورد، ژنتیک و زیست‌فناوری 8 مورد، زراعت و اصلاح نباتات 22 مورد) وجود دارد، که 35 عنوان به زبان فارسی و 5 عنوان به زبان انگلیسی بود. دراین مجموعه 286 مقاله مربوط به رشته‌‌های زراعت و اصلاع نباتات بود که به طور تصادفی انتخاب و براساس ده شاخص برای ارزیابی شکلی-ساختاری و پنج شاخص برای ارزیابی کیفی مقاله، توسط 2 تا 4 نفر عضو شاخه زراعت و اصلاح نباتات فرهنگستان علوم ارزیابی و امتیازدهی شدند. درصد مجله‌‌هایی که از نظر امتیاز کل در رتبه‌‌های بسیارخوب، خوب، متوسط، ضعیف و بسیار ضعیف قرار گرفته بودند با استفاده از متداول‌‌ترین روش آماری تعیین شد. نتایج کلی نشان داد که از تعداد 40 عنوان مجله 2 مجله (5%) بسیار خوب، 11 مجله (5/27‌%) خوب، 16 مجله (40%) متوسط، 10 مجله (25%) ضعیف و 1 مجله (5/%2‌) بسیارضعیف بودند. تعداد مجله‌ها از نظر پنج شاخص مهم کیفی، شامل: ارزش کاربردی (3 مجله)، ضرورت انتشار (7 مجله)، به روز بودن موضوع مقاله (6 مجله)، بدیع بودن موضوع مقاله (8 مجله) و ارزش علمی- کاربردی (6 مجله) مورد ارزیابی قرار گرفتند که از این میان، مجله ژنتیک نوین در هر پنج شاخص و مجله‌‌های به زراعی نهال و بذر و Journal of Plant Physiology and Breeding در سه شاخص برتر تشخیص داده شدند. تعداد 22 مجله در هیچ یک از شاخص ها امتیاز لازم را کسب نکردند.

    کلیدواژگان: ارزیابی شکلی- ساختاری، شاخص کیفی، مجله علمی پژوهشی
  • غلامحسین حق نیا*، علی ابطحی، حمید سیادت، فرهاد خرمالی، محمدرضا مصدقی صفحه 57

    در طرح پژوهشی جامعی در فرهنگستان علوم، در 13 شاخه از علوم کشاورزی و منابع طبیعی 200 مجله منتشر شده در ایران از دیدگاه کیفی ارزیابی شدند. این مقاله که نشان‌‌دهنده بخشی از دستاوردهای آن طرح است به بررسی 10 مجله علمی-پژوهشی در زمینه علوم خاک می‌‌پردازد که در سال 1393 انتشار یافته‌‌اند. در این پژوهش، ده نمایه برای ارزیابی شکلی- ساختاری و پنج نمایه برای ارزیابی کیفی مقاله‌‌ها به کار گرفته شده‌‌اند. با استفاده از روش‌‌های آماری متداول، کیفیت مجله‌‌ها رتبه‌‌بندی شدند. نتیجه کلی این بررسی نشان داد که هیچ یک از این مجله‌‌ها در رتبه بسیار خوب قرار ندارد. دو مجله امتیاز خوب، 5 مجله امتیاز متوسط، 2 مجله امتیاز ضعیف و 1 مجله امتیاز بسیار ضعیف به ‌‌دست آوردند. در این راستا، مجله زیست‌شناسی خاک از نظر ارزش کاربردی، به ‌‌روز بودن و بدیع بودن موضوع مقاله‌‌ها و ضرورت انتشار رتبه برتر را داشت. مجله‌‌های پژوهش‌‌های حفاظت آب و خاک و مدیریت خاک و تولید پایدار از نظر ضرورت انتشار برتر شناخته شدند. از دیدگاه ارزش علمی-کاربردی مقاله ها، هیچ یک از مجله‌‌های مورد ارزیابی، برتری نشان ندادند.

    کلیدواژگان: ارزیابی ساختاری مجله، نمایه کیفی، نشریه علوم خاک
  • منصور زیبایی، احسان حشتمی رفسنجانی، آذر شیخ زین الدین* صفحه 65

    ایران کشوری پیشرو در تولید و صادرات پسته است، اما با دشواری‌‌های متعددی هم‌‌چون نبود تولیدکنندگانی که از فناوری‌‌ها و روش‌های نوین در تولید محصول، بسته‌بندی و صادرات استفاده کنند، رو‌‌به‌‌رو است. هدف از این بررسی، ارزیابی راهبرد‌های تولید و صادرات پسته در استان کرمان برای بهبود توان رقابتی پسته ایران در بازار جهانی است. در ابتدا ماتریس ارزیابی عامل‌‌های خارجی و داخلی تنظیم شد. سپس، با تطبیق عامل‌‌های کلیدی داخلی و خارجی و بهره‌‌گیری از ماتریس قوت‌ها - ضعف‌ها -فرصت‌ها – تهدیدها، موقعیت و راهبردها همراه با ارزیابی ماتریس داخلی و خارجی، راهبرد‌های جانشین، به ‌‌دست آمدند. راهبرد‌های مشخص شده در مرحله دوم با استفاده از ماتریس برنامه‌‌ریزی راهبردی کمی مورد ارزیابی قرار گرفتند و براساس معیارها و به‌‌کارگیری روش‌ تاپسیس4 و الکتره 53، اولویت‌‌بندی شدند. اطلاعات مورد نیاز با تکمیل پرسشنامه از خبرگان این موضوع به‌‌ دست آمد. یافته‌‌های بررسی‌‌ها نشان داد که صنعت پسته استان کرمان از نظر عامل‌‌های داخلی و خارجی ضعیف است و راهبرد‌های کنونی توانایی بهره‌‌برداری از فرصت‌ها و دوری‌‌کردن از تهدیدهای خارجی را ندارند. مطابق با اولویت‌‌بندی نهایی، راهبرد‌های "توسعه فعالیت‌های بازاریابی به همراه برند‌‌سازی و راه‌‌اندازی فروشگاه‌‌های عرضه مستقیم محصول پسته استان در داخل و خارج از کشور"، "ترویج و به‌‌کارگیری روش‌های نوین آبیاری"، "توسعه فعالیت‌های تولید و صادرات پسته در دیگر استان‌های کشور با مشارکت مستقیم پسته‌کاران استان" و "استفاده از خاکپوش6 به‌‌ ویژه خاکپوش پلاستیکی"، برتر از دیگر گزینه‌ها شناخته شدند.

    کلیدواژگان: الکتره 3، تاپسیس، پسته، راهبرد های تولید، صادرات، واکاوی سلسله مراتبی فازی
  • رضا مستوفی زاده قلم فرسا، فاطمه سلمانی نژاد صفحه 81

    درک چگونگی ورود و استقرار بیمارگرهای گیاهی، برای پیشگیری از تهاجم‌‌های جدید آن‌ها، ضروری است. بررسی‌های زیاد در دهه‌‌‌‌ اخیر نشانگر تهاجم‌‌های زیستی در نتیجه‌‌ اثر پایگاهی است. به عبارت دیگر، بیمارگرها از محیط یا گیاه میزبان جدید به شکل پایگاه اولیه استفاده می‌‌کنند تا بعد به‌توانند در زمان مناسب حمله کنند و همه‌گیری به ‌‌وجود آورند. اثر پایگاهی در بیمارگرهای گیاهی از جمله باکتری‌‌ها، قارچ‌‌ها و شبه‌‌قارچ‌‌های اامیستی در درختان منطقه‌‌های شهری دیده شده است. پردیس‌‌های شهری به طور معمول اولین نقطه‌‌ تماس بیمارگرهای نوپدید با گیاهان بوم هستند. بیمارگرهای گیاهی بیشتر به دلیل فعالیت‌‌های متمرکز انسان و ورود گیاهان غیربومی در این منطقه‌‌ها منتشر می‌‌شوند. درختان شهری مکان مناسبی برای استقرار بیمارگرهای مهاجمی هستند که به طور تصادفی به منطقه وارد می‌‌شوند. به احتمال اثر پایگاهی نقش قابل توجهی در ایجاد خسارت‌‌های درازمدت دارد و هزینه‌‌های زیادی برای مدیریت بیمارگرهای گیاهی ایجاد می‌‌کند. در مقابل، برای تشخیص زودهنگام بیمارگرهای جدید یا مهاجم می‌‌توان از درختان شهری در نقش کشت‌‌های دیدبان بهره برد و با پیش‌‌بینی وقوع بیماری، خسارت ناشی از این بیمارگرها را مدیریت کرد. در ایران، نشانه‌‌هایی دیده شده است مبتنی بر وجود اثر پایگاهی درختان شهری و گیاهان زینتی برای شبه‌‌قارچ‌‌های اامیستی. افزون بر این، گزارش‌‌هایی از وجود گونه‌‌های بیمارگر جدید در این منطقه‌‌ها در دست است. هدف از این نوشتار، بررسی ابعاد مختلف اثر پایگاهی در بیمارگرهای گیاهی قارچی و شبه‌‌قارچی و برنامه‌ریزی برای مدیریت تهدید احتمالی زیست‌‌بوم‌‌های طبیعی ایران ناشی از اثر پایگاهی آن‌‌هاست.

    کلیدواژگان: اثر پایگاهی، اامیکوتا، بیمارگرهای نوپدید، تهاجم زیستی، گیاهان دیدبان
  • عبدالمجید مهدوی دامغانی صفحه 97

    جهان اکنون به این نتیجه رسیده است که دستیابی به امنیت غذایی پایدار با رهیافت‏های تولیدمحوری و سودای تولید هر چه بیشتر  موجب نابودی منابع و سامانه‏های کشاورزی می‏‏شود. بنابراین باید با نگرشی بوم‏شناختی‏ که بر محور کشاورزی پایدار و بهره‏وری استوار می‌‌باشد، ضمن تولید غذای کافی و سالم، زمینه‌‌های حفظ منابع و سلامت محیط را نیز فراهم ‏آورد. به باور بسیاری از متخصصان و سیاست‌گذاران، کشاورزی بوم‎شناختی راه مناسبی برای تامین امنیت غذایی پایدار در آینده و رهیافتی برد- برد است که با ایجاد هم‏افزایی‎ها موجب افزایش تولید غذا و بهبود امنیت غذا و تغذیه و همزمان حفظ خدمات بوم‏نظامی و تنوع زیستی می‌‌شود که اجزای ضروری تولید پایدار کشاورزی هستند. اصول کشاورزی بوم‏شناختی مبتنی است بر کمینه‏سازی مصرف نهاده‏های برون‏ مزرعه‏ای و بیشینه‏سازی اتکا به نهاده‎ها و عملیات درون مزرعه‏ای. سلامت مواد غذایی نیز زمانی حاصل می‏شود که برابر تعریف، پسماند نهاده‏های کشاورزی، عامل‌‌های بیماریزا، فلزهای سنگین و دیگر آلاینده‏ها در مواد غذایی حضور نداشته باشند که این هدف مهم با کشاورزی بوم‏شناختی به ‌‌دست می‌‌آید. از سوی دیگر، ارتقای تاب‏آوری سامانه‏های کشاورزی در ایران و دیگر منطقه‌‌های خشک و نیمه‏خشک که تغییر اقلیم در آن‌ها موجب تشدید تنش‏های محیطی، از جمله خشکی، شوری و گرما می‏شود مستلزم توجه به رویکردهای بوم‎شناختی در تولید فراورده‌‌های کشاورزی است. ایران نیز برای دستیابی به امنیت غذایی پایدار باید در مسیر کشاورزی بوم‏شناختی گام بردارد، کشاورزی بوم‏شناختی‌ای که دانش‏بنیان، بوم‏سازگار، اقتصادمحور و بر پایه ظرفیت محیطی سرزمینی باشد.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، حاکمیت غذایی، کشاورزی پایدار
|
  • N. Bagheri, M. Keshavarz Turk, F. Abbasi, N. Abbasi, M. Bordbar Page 1

    Sustainable agricultural development and national food security while preserving the health and the quality of crops depend on the development of knowledge-based agriculture. To advance knowledge-based agriculture, observing national and global developments in the future and coordinating its activities with the fluctuating changes in science and technology is the keystone. Due to the special position of research institutes in the achievement of knowledge-based agriculture, it is essential for these institutes to carry out the research based on scientific and technological world evolutions. So, in this research, alternative futures of the Agricultural Engineering Research Institute (AERI) considered as a knowledge-based research institute in the field of agricultural technology. The present study was based-on descriptive-analytical and survey methods. The statistical population of this research includes agricultural experts, researchers of AERI, agricultural managers, certified agricultural equipment producers, and beneficiaries. To collect data, a questionnaire, a library study and a panel of expert’s methods were used. Based on a literature review and panel of experts the questionnaires were designed in three steps, and their validity and reliability were measured. The GBN method was used to develop scenarios. In this research, the trend analysis was carried out. So, the driving forces affecting the future of AERI were identified. After determining the uncertainty of driving forces, the scenario matrix was determined and future scenarios of AERI designed. Three scenarios such as the common future, desired future, and hard-time future were designed based on the scenario matrix.

    Keywords: Agricultural engineering research institute, Futures studies, Keyuncertainties, Scenario planning.
  • K. Vahdati, S. Sarikhani Page 19

    The agriculture sector plays a role beyond food security and has a significant effect on the political, social and economic situation of a country. In general, 34.3% of the world’s land, 70% of water use and 37.3% of the world’s jobholders belong to the agricultural sector. The agricultural sector in Iran employs 18% of the total jobholders. Food demand requires a substantial increase of global food production of 70% by 2050 which may cause unsustainability through excessive utilization of resources, contamination of soil and water, and the excessive use of pesticides and chemical fertilizers. Therefore, it is necessary to pay attention to sustainable agriculture development to maintain natural resources. Sustainable agriculture development should be ecologically appropriate, economically justifiable and socially desirable. While the Five-year Plans after the Islamic Revolution have focused on agricultural development without emphasis on sustainable development, the focus of the country's fifth and sixth development plans has largely been on sustainable agricultural development. The study of indices of sustainable agriculture development in Iran in comparison to some neighboring countries indicated that Iran has not achieved its true status and is necessary to develop agriculture sustainably by adopting the appropriate developmental models. The most important agricultural development models in the world include the frontier model, conservation model, urban-industrial impact model, diffusion model, high pay-off input model and induced innovation model. It seems that a combination of these models is necessary for sustainable agricultural development in Iran.

    Keywords: Agricultural development models, Employment, Environment, Horticulture, Sustainable economics
  • M. Abdolshahnejad, H. Khosravi, A.A. Nazari Samani, G.R. Zehtabian, A. Alambaigi Page 33

    In last decade, increasing of environmental issues such as the occurrence dust storms, have caused concern among planners. To this purpose, it is important to provide a method for control and combat with it .Therefore, Risk assessment can help planners as a key and effective way of preparing programs and adopting dust management strategies. Therefore, it is necessary to identify a standard framework for finding resilient and vulnerable groups. In order to provide an appropriate framework to the dust risk assessment, first the theoretical foundations of vulnerability, adaptability and resilience was investigated, then Resilience assessment tools were prioritized. The statistical population of this research are experts and relevant specialist and for the evaluation of tools, the TOPSIS method has been used. The results of this study show that the CoBRA framework is priority to other tools based on five criteria (access to data source, quantification and qualification potential, including five basic capitals, different spatial and temporal scales and threshold. Therefore, CoBRA is the main basis for the conceptual framework of this study. Because it involves Social, human, physical and natural capitals, Also the degree of vulnerability based on adaptive capacity, sensitivity and exposure and the degree of resilience based on physical, human, financial, natural and social resources are estimated. The conceptual framework and results presented in this study could be the basis for assessing dust risk in the affected areas.

    Keywords: Adaptive capacity, Dust, Resilience, Tool, Vulnerability
  • M. Omidi, S.A. Peighambari, A. Rezaei, A.R. Koocheki, D. MazaheriM. Valizadeh, B. Yazdi Samadi Page 45

    A survey was conducted to evaluate 200 scientific journals published in 2014 in the field of Agronomy and Plant Breeding by Department of Agricultural and Natural resources, Iran Academy of Sciences (IAS) during 2016-2017. Results showed that 40 journals can be categorized in the field of “Agronomy and Plant Breeding” (10 journals in crop ecology, 8 journals in genetics and biotechnology, 22 journals in agronomy and plant breeding). The quantity of 286 scientific papers (from 40 journals) were randomly selected and evaluated by 2-4 academic members using 10 structural and 5 qualitative indices. Each paper were received a separate score from each reviewer. Applying standard statistical methods on data ranked 2 journals (5%) as having high quality, 11 journals (27.5%) as good, 16 journals (40%) as intermediate, 10 journals (25%) as low quality and 1 journal (2.5%) as very low-quality journal. According to 5 qualitative indices, 3 journals were selected for applied utility index, 7 for publication necessity, 6 for update index, 8 for innovation and six for scientific value index. Finally, 3 journals namely Modern Genetics (in Farsi), Agronomy of Seed and Seedling (in Farsi), and Plant Physiology and Breeding were selected as high-quality scientific journals. Twenty-two journals were not considered as high quality in any of the evaluated indices.

    Keywords: Qualitative index, Scientific journals, Structural-formal evaluation
  • G.M. Haghnia, A. Abtahi, H. Siadat, F. Khormali, M.R. Mosaddeghi Page 57

    An investigation was carried out for the journals in 13 branches of Agricultural Sciences and Natural Resources at the Department of Agricultural Sciences, IR Academy of Sciences. A total of 200 Iranian scientific journals were qualitatively evaluated. As part of that project, the results of 10 journals in the fields of soil science published in 2014 are reported. Ten indices for evaluating the format of the journals and five indices for the quality of the articles published in the journals were designed and used. The data were statistically analyzed to rank the journals. Results showed that none of the journals received the highest ranking (very good). Twenty percent were good, fifty percent were medium, twenty percent were weak and ten percent were placed in the very weak category. The journals were also compared by the following criteria in relation to published articles: innovativeness, applicability and up-to-datedness of articles and practical usefulness and necessity of publication of the journal. In this regard, Biology Journal scored highest. Journals of Soil and Water Conservation Researches, and Soil Management and Sustainable Production scored highest for the necessity of publication. None of the assessed journals showed any preference in view of practical usefulness.

    Keywords: Journal evaluation, Qualitative index, Soil Science Journal
  • M. Zibaie, E. Heshmati Rafsanjani, A. Sheikhzeinoddin Page 65

    Although Iran is aleading pistachio producing and exporting country, it faces various challenges such as reluctance or inability of producers to use advanced technologies and modern methods in producing, packaging and exporting. Developing and even keeping sharers in the world’s market requires the adoption of appropriate strategies. The aim of this study was to evaluate production and export strategies of pistachio in Kerman province in order to improve Iranian pistachio competitiveness in global market. In the first stage of this study the evaluation matrices of external and internal factorswere set up. In the second stage, alternative strategies were identified by aligning key external and internal factors and using Strength- WeaknessOpportunity- Threat matrix, Strategic Position and Action Evaluation matrix and the internalexternal matrix. In the he third section, evaluates the strategies identified in section two were evaluated using a quantitative strategic planning matrix and prioritizing the alternative strategies according to criteria via TOPSIS and ELECTRE-III technique. Results indicated that pistachio industry in Kerman is internally and externally weak and current strategies are neither capitalizing on opportunities nor avoiding the external threats. Consistent with the final prioritization, the strategies known to be superior to the other strategic alternatives include developing marketing activities and enhancing the capability to build the Iranian pistachio brand through market and consumer research, using modern irrigation systems, promoting cultivation of pistachios and related activities in other provinces of the country with the direct participation of Kerman pistachio farmer and using mulch and plastic cover.

    Keywords: ELECTRE-III, Export, Production Strategies, FAHP, Pistachio, TOPSIS
  • R. Mostowfizadeh, Ghalamfarsa, F. Salmaninezh Page 81

    Understanding the way of introduction and establishment of plant pathogens is essential to prevent new invasions. Most studies carried out in the last decade indicate that biological invasions are the result of the bridge-head effect. In other words, pathogens use a new environment or a new host plant as a primary base from which they can invade and cause epidemics in a proper time. Bridge-head effect has been observed with plant pathogens such as bacteria, fungi, and oomycetes in urban trees. Urban landscapes are usually the first point of contact of exotic novel pathogens with endemic plants, which is often due to the concentration of human activities and the introduction of exotic plants in these areas. Urban trees are a suitable location for the establishment of invasive pathogens which have been accidentally arrived at the area. Bridge-head effect probably plays a significant role in causing long-term damages and cause costly attempts for the management of plant pathogens. In contrast, for early detection of novel or invasive pathogens, one may use urban trees as sentinel plantings and the damages caused by these pathogens could be managed by prediction of the disease occurrence. There are some evidences for the existence of the bridge-head effect for oomycetes in urban trees and ornamental plants in Iran. Moreover, there are some reports indicating the existence of novel pathogens in these areas. The aim of this article is to review the aspects of the bridge-head effect in plant fungal and oomycete pathogens as well as planning to manage the potential threat to Iran’s natural ecosystems caused by their bridge-head effects.

    Keywords: Biological invasion, Bridge-head effect, Novel pathogens, Oomycota, Sentinel plants
  • A. Mahdavi Damghani Page 97

    It is now globally recognized that sustainable food security is not achievable by productionoriented paradigms which result in resource and agroecosystem damage, but it is attainable by applying agroecological approach which aims at sustainability and productivity as well as resource conservation and environmental health. Many researchers and policy-makers strongly believe that agroecology is a win-win solution relying on minimization of off-farm input consumption and maximization of on-farm input and practice reliance. Food safety improves agroecosystem resilience, especially in harsh environments, like arid and semi-arid regions where climate change aggravates environmental stresses including drought, salinity and heat. Iran has to follow knowledge-based, environmental-friendly, economic-viable and carrying capacity-based agroecology to attain sustainable food security.

    Keywords: Food security, Food sovereignty, Sustainable agriculture