فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال سی و چهارم شماره 4 (پیاپی 134، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/10
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مسعود قاسمی*، داریوش مرادی چادگانی، احمد شاهیوندی، محمود محمدی صفحات 455-469

    اهداف و زمینه ها: 

    از مهم ترین پیامدهای تغییرات اقلیمی، وقوع خشکسالی در بخش های مختلف زمین (به ویژه فلات قاره ایران) است که سکونتگاه های شهری و روستایی را با بحران های گوناگون روبه رو کرده است. برنامه ریزی کاهش خطرپذیری خشکسالی که بخشی از دستورکارهای ویژه در شرایط بحران برای برنامه ریزی و مدیریت شهری است، یکی از راه های مقابله با این پدیده است. هدف از این پژوهش، شناسایی اثرات خشکسالی موثر بر سکونت و سنجش میزان و اولویت بندی آن در شهر اصفهان؛ و همچنین تولید دستورکارهای برنامه ریزی راهبردی منتج از سناریوهای سازگار و اولویت مند برآمده از فن تحلیل عرصه های تصمیم گیری مرتبط با هدف کاهش خطرپذیری بحران خشکسالی بوده است.

    روش شناسی:

     در این پژوهش توصیفی-تحلیلی، ابتدا به کمک گروه متخصصان، عوامل موثر بر فعالیت مسکونی شناسایی و در گام بعدی، ارزیابی این اثرات از طریق پیمایش اجتماعی با استفاده از پرسش نامه ویژه ساکنین در مناطق 15گانه شهر اصفهان با 384 نمونه به صورت نمونه گیری غیرتصادفی سهمیه ای انجام شد. 20 اثر دارای شدت بالاتر از میانگین استخراج شده و در مرحله بعد با ورود به فرآیند برنامه فضایی راهبردی مشکل سو و با به کارگیری تکنیک تحلیل عرصه های تصمیم گیری مرتبط، سناریوهای سازگار و اولویت مند برنامه تولید و طراحی شده است. لازم به ذکر است در طی مراحل تکنیک مذکور، اولویت بندی سناریوها بر پایه نتایج حاصل از ارزیابی نیمه کمی خطرپذیری انجام شده است.

    یافته ها: 

    «خشک شدن رودخانه و مادی ها»، «ایجاد نارضایتی و بی اعتمادی عمومی متقابل جامعه مدنی و تصمیم گیرندگان»، «دگرگونی امید به زندگی»، «دگرگونی کیفیت هوا» و «افزایش آسیب پذیری سلامت جسمی» دارای بالاترین خطرپذیری بر فعالیت مسکونی در شهر اصفهان بودند.

    نتیجه گیری: 

    با استفاده از فن تحلیل عرصه های تصمیم گیری مرتبط، برنامه راهبردی برتر برای کاهش خطرپذیری خشکسالی با در نظر گرفتن 8 عرصه «طراحی شهری»، «سرزندگی»، «مشارکت مردمی»، «مدیریت شهری»، «فناوری های نوین»، «سلامت جسمی» و «سبک زندگی» ارایه شد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، کاهش خطرپذیری خشکسالی، سکونت، شهر اصفهان، تکنیک تحلیل عرصه های تصمیم گیری مرتبط
  • محمدتقی بازگرد، محمدرضا حافظ نیا*، سید مسعود موسوی شفایی، الهه کولایی صفحات 471-482
    اهداف و زمینه ها

    ایالات متحده آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی رهبری اردوگاه های غرب و شرق را در دوران جنگ سرد بر عهده داشتند و نظم ژیوپلیتیک براساس رقابت این دو ابرقدرت بنا نهاده شد. اما پس از فروپاشی نظام دوقطبی، ایالات متحده به قدرت بلامنازع در عرصه بین الملل تبدیل گشت و نظم ژیوپلیتیک در سه دهه پس از آن دچار تغییرات گردید و منازعه میان قدرت های بزرگ ادامه یافت. بر این اساس، هدف نوشتار حاضر توضیح ساختار ژیوپلیتیک بعد از جنگ سرد و نحوه توزیع قدرت در فضای بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی تا عصر حاضر بود.

    روش شناسی: 

    این پژوهش با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و تکنیک تحلیل محتوای کیفی با مرور ادبیات و نظریات ارایه شده از طریق استدلال و استنباط، به دنبال پاسخ به سه پرسش کلیدی در جهت درک روابط قدرت های بزرگ بعد از جنگ سرد بود. روش گردآوری داده ها، کتابخانه ای و اسنادی بود.

    یافته ها:

     بعد از جنگ سرد جهان شاهد گذار ژیوپلیتیک بود که هیچ قدرتی در موقعیت هژمون قرار نداشت و طیفی از تک قطبی، دوقطبی و چندقطبی سیال مشاهده شد. منازعه میان قدرت های بزرگ براساس عوامل ژیوپلیتیک ذهنی و عینی قابل توضیح بود.

    نتیجه گیری:

    قدرت ها در برابر یکدیگر با توجه به نوع منازعات استراتژی های کنارکشیدن، دنباله روی و موازنه قوا که شامل موازنه نرم و سخت است برمی گزینند.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، قدرت های بزرگ، گذار ژئوپلیتیکی، منازعه، موازنه قوا، پساجنگ سرد
  • عاطفه گنجلو*، ساناز سعیدی مفرد صفحات 483-491

    اهداف و زمینه ها:

     اسکان غیررسمی یکی از مهم ترین معضلات شهری است که سبب کاهش سطح کمی و کیفی زندگی می شود. تاکنون روش های مختلفی برای ساماندهی اسکان غیررسمی ارایه شده که با شکست مواجه شده اند، اما راهبرد توانمندسازی به منظور تقلیل نابرابری های کالبدی، اقتصادی و اجتماعی در دنیا جایگاه بالایی دارد. از جمله راهکارهای حل مسایل پیچیده این سکونتگاه ها، حضور نمایندگان سازمان های مردم نهاد و تشکل های محلی در ساماندهی و توانمندسازی سکونتگاه های غیررسمی به عنوان حلقه ارتباطی میان دولت و ساکنان جهت انجام اقداماتی در زمینه های فرهنگی، اجتماعی است. این پژوهش در نظر دارد که به این سیوال پاسخ دهد که سازمان های مردم نهاد و تشکل های محلی چه جایگاهی در توانمندسازی اجتماعی سکونتگاه های غیررسمی دارند. محدوده انتخاب شده تحقیق، هسته جمعیتی جاده قدیم قوچان است که یکی از هسته های شناسایی شده سکونتگاه های غیررسمی در مشهد بوده و در شمال غرب واقع شده است.

    روش شناسی:

     این مطالعه کیفی به روش داده بنیاد، در سال 1396 در اعضای سازمان های مردم نهاد و تشکل های محلی هسته جمعیتی جاده قدیم قوچان انجام شد. مصاحبه نیمه ساختاریافته با 11 نفر از اعضای فعال انجام شد تا به مرز اشباع رسید.

    یافته ها:

     در مرحله کدگذاری باز با تحلیل خط به خط تعداد 403 داده خام، 20 مفهوم و 7 مقوله به دست آمد. سه مقوله اعتماد اجتماعی به سازمان، محدودیت در درآمد سازمان و توانایی کاری محدود در سازمان به عنوان پدیده های مرکزی انتخاب شدند.

    نتیجه گیری:

     سازمان های مردم نهاد تمایل بالایی به اعتماد اجتماعی و پذیرش توسط ساکنین محلات دارند اما بنا به دلایل مسایل اقتصادی و مالی و عدم توانایی در تامین هزینه ها به منظور رفع مشکلات محلات و نیازهای ساکنین و به طور کلی توانمندسازی محلات محدوده، جایگاه قانونی ندارند و خواسته هایشان به رسمیت شناخته نمی شود.

    کلیدواژگان: اسکان غیررسمی، توانمندسازی، سازمان های مردم نهاد، تشکل های محلی، نظریه داده بنیاد
  • علی شهیدی*، عباس خاشعی سیوکی، احمد جعفرزاده صفحات 493-504

    اهداف و زمینه ها:

     حفاظت از منابع آب دربرگیرنده کلیه اقداماتی است که بر مصرف بهینه تاکید نموده و کاهش تنش بر منابع آب را فراهم می نماید و نتیجه نهایی آن ذخیره منابع مالی و انرژی است. هدف از این پژوهش، ارزیابی پیامدهای پیاده سازی حفاظت از منابع آب زیرزمینی دشت بیرجند از منظر اقتصادی و مدیریت منابع آب بود.

    روش شناسی: 

    به منظور ارزیابی تغییر شرایط تخصیص از محیط نرم افزار WEAP استفاده شد. بهینه سازی الگوی کشت نیز با استفاده از الگوریتم فراابتکاری PSO و در محیط برنامه نویسی MATLAB پیاده سازی شد. ظرفیت بهره برداری از پساب واحد تصفیه خانه فاضلاب شهری نیز به عنوان منبع آب نامتعارف مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین استفاده از سامانه های آبگیر باران نیز با هدف جبران آب غیرشرب مناطق مسکونی و با استفاده از آمار درازمدت بارندگی منطقه مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها: 

    با تغییر شرایط تخصیص سالانه (افزایش سهم صنعت تا 8/25% و کاهش سهم کشاورزی تا 49%)، می توان تا سقف 10 میلیون مترمکعب در مصرف آب صرفه جویی نمود. براساس نتایج الگوریتم PSO، حتی با کاهش تخصیص مصارف کشاورزی، این ظرفیت وجود دارد که میزان درآمد تا 10 برابر هزینه های جاری افزایش یابد. پیاده سازی گسترده سامانه های آبگیر آب باران می تواند موجب ذخیره نمودن سالانه 2میلیون متر مکعب آب باران شود. استفاده مجدد از پساب تصفیه خانه فاضلاب، سالانه 6/5 میلیون مترمکعب از کسری مخزن را کاهش می دهد.

    نتیجه گیری:

     با پیاده سازی مدل سازی تخصیص منابع آب زیرزمینی، بهینه سازی الگوی کشت محصولات کشاورزی، ظرفیت استفاده از پساب تصفیه خانه فاضلاب شهری و بهره گیری از سامانه های جمع آوری آب باران، می توان فشار واردشده بر آب زیرزمینی را تا حد قابل توجهی کاهش داد.

    کلیدواژگان: آب های نامتعارف، خراسان جنوبی، بهینه سازی الگوی کشت، سازگاری با کم آبی، WEAP
  • آرزو النچری چاودرچی*، زهرا احمدی پور صفحات 505-515

    اهداف و زمینه ها:

     برنامه ریزی راهبردی، اهداف مدیریت سیاسی فضا را با توجه به رسالت آن و از طریق مطالعات محیطی، شناسایی می کند تا اهداف واقع بینانه تری تعیین و اجرا شود. مدیران سیاسی فضای جغرافیایی در سطح شهرستان ها جهت انجام وظایف محلی، ناگزیر از تدوین برنامه های راهبردی هستند. هدف این پژوهش، ارایه برنامه راهبردی مدیریت سیاسی فضای جغرافیایی در شهرستان شهریار با تکیه بر دو نظریه سیستمی و اقتضایی بود.

    مواد و روش ها: 

    از روش تحلیل سلسله مراتبی برای تعیین اهمیت و وزن دهی به عوامل داخلی و خارجی استفاده شد. برای تدوین راهبردها از روش تحلیل سوات و برای سنجش میزان جذابیت هر یک از راهبردهای مورد نظر از ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی استفاده شد.

    یافته ها: 

    شهرستان شهریار به لحاظ عوامل داخلی در موقعیت ضعف و به لحاظ عوامل خارجی در موقعیت تهدید قرار داشت. راهبرد های بهینه در مدیریت سیاسی فضای جغرافیایی در چنین شرایطی راهبردهای تدافعی بود.

    نتیجه گیری: 

    راهبردهای تدافعی مناسب وضعیت شهریار به ترتیب اصلاح ساختار تقسیمات سیاسی فضای شهرستان به منظور جذب سرمایه بیشتر و ایجاد اشتغال؛ اختصاص تسهیلات و امکانات لازم به منظور گسترش کشاورزی صنعتی و افزایش تولیدات این بخش؛ جلوگیری از تغییر غیر قانونی کاربری اراضی و کاهش اراضی سبز و پیامدهای زیست محیطی آن؛ اتخاذ ساز و کارهای موثر به منظور مدیریت منابع آب شهرستان و مقابله با خشکسالی؛ برنامه ریزی و سرمایه گذاری در زمینه کاهش آسیب پذیری شهرستان در زمان وقوع مخاطرات طبیعی نظیر زلزله؛ و تدوین سازوکار های قانونی مهاجرت و مدیریت مهاجرین به منظور ارتقاء سطح امنیت؛ هستند.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، مدیریت سیاسی فضای جغرافیایی، شهرستان شهریار
  • احمد افسری*، سید مسلم سیدالحسینی، مریم دانشور، عمید الاسلام ثقه الاسلامی صفحات 517-527

    اهداف و زمینه ها:

     فقدان خوانش مفاهیمی همچون قدرت صدمات جبران ناپذیری را بر پیکره شهرها وارد کرده است. در کشور ایران، به دلیل حاکمیت دیدگاه سنتی برنامه ریزی، به این مفهوم توجه چندانی نشده است. محیط قدرترانی شهری با انحراف از فرآیند مورد انتظار علاوه بر اینکه قدرتمندان را بر مباحث شهری مسلط کرده، جامعه محلی را با کمترین اثرگذاری به حاشیه رانده و  ساختار کالبدی شهر را تحت تاثیر خود قرار داده است. این مطالعه تلاش می کند در کلان شهر مشهد با بررسی محیط قدرترانی حاکم بر فرآیند برنامه ریزی (اعم از تهیه، تصویب و اجرا) طرح های توسعه شهری، در راستای کنترل و مهار آن ابعاد ناشناخته حاکم را تا حد امکان کشف، و با درک فرآیندهای مذکور مدلی مناسب ارایه دهد.

    روش شناسی: 

    این مقاله بر مبنای روش نظریه ی داده بنیاد، به بررسی ابعاد مختلف مدل کنترل و مهار محیط قدرت رانی برنامه ریزی شهری،از طریق سه نوع کدگذاری باز ،محوری و انتخابی می پردازد.

    یافته ها: 

    پس از تبیین مفهوم کنترل و مهار محیط قدرت رانی، نتیجه ی حاصل از مجموع 20 مصاحبه انجام گرفته تعداد 84  شناسه،  27 مفهوم و 5 مقوله حاصل گردید.

    نتیجه گیری: 

     مدل کنترل و مهار محیط قدرت رانی با بیان 5 مقوله در ابعاد عوامل بازدارنده، عوامل زمینه ساز، شرایط مداخله گر الزامات اجرایی و پیامدها و در نهایت به صورت چارچوبی مفهومی و استراتژیک ارایه می شود.

    کلیدواژگان: قدرت، فرآیند برنامه ریزی، نظریه داده بنیاد، مشهد
  • امیر فخرآبادی*، محمد سلیقه، مهری اکبری، محمدحسین ناصرزاده صفحات 527-538

    اهداف و زمینه ها:

     بیابان زایی یکی از چالش های مهم دنیای امروز، به خصوص کشورهایی مثل ایران است که تحت تاثیر آب و هوای خشک و نیمه خشک قرار دارند. نخستین گام موثر و ضروری به منظور پیشگیری و کاهش سرعت بیابان زایی، شناسایی مناطق مستعد و عوامل موثر در ایجاد این پدیده است. این پژوهش با هدف ارزیابی شدت بیابان زایی در دشت کاشان با استفاده از مدل ایرانی انجام شد.  

    روش شناسی:

     در این پژوهش مقایسه ای، پتانسیل بیابان زایی در دشت کاشان در سال های 1380 و 1394 با مدل ایرانی ارزیابی بیابان زایی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. معیار های مورد استفاده در این مدل پوشش گیاهی و آب و هوا بودند. بر این اساس از داده های NDVI ماهواره لندست 7، پایگاه داده بارش CHIRPS و داده های تبخیر و تعرق پتانسیل ماهواره MODIS استفاده شد.

    یافته ها: 

    در سال 1380، 1/3853کیلومترمربع از دشت کاشان دارای بیابان زایی متوسط و 8/3294کیلومترمربع دارای بیابان زایی شدید بود. در سال 1394، 2/1035کیلومترمربع از این دشت دارای بیابان زایی متوسط، 3/6019کیلومترمربع بیابان زایی شدید و 2/124کیلومترمربع بیابان زایی بسیار شدید داشت.

    نتیجه گیری: 

    علاوه بر اینکه در سال 1394 کلاس بیابان زایی بسیار شدید در منطقه ایجاد شده است، وسعت مناطق دارای بیابان زایی شدید نیز گسترش قابل توجهی داشته است.

    کلیدواژگان: بیابان زایی، مدل ایرانی ارزیابی پتانسیل بیابان زایی، خشکسالی، خشکی، دشت کاشان
  • بهمن شفیعی، حمید برقی*، یوسف قنبری صفحات 539-550

    اهداف و زمینه ها:

     تغییرات اقلیم، کاهش کمی و کیفی منابع آب و روند افزایشی جمعیت جهان مدیریت منابع آب را با مشکل روبه روکرده است. هدف این پژوهش، بررسی وضعیت و مدیریت خشکسالی های هواشناسی و زراعی از دیدگاه کارشناسان و سرپرستان خانوار در مناطق روستایی اسلام آباد غرب بود.

    روش شناسی: 

    این پژوهشتوصیفی-تحلیلی در سال 1396 در خانوارهای 7 دهستان اسلام آباد غرب انجام شد. در مجموع 374 خانوار (در 21 روستا) به روش نمونه گیری طبقه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. جمع آوری داده ها به دو روش کتابخانه ای و میدانی(پرسشنامه و مصاحبه) بود. برای تجزیه و تحلیل داده های کمی از شاخص های استانداردشده بارش، تعرق استانداردشده و آزمون T تک نمونه ای و در قسمت کیفی از روش دلفی استفاده شد.

    یافته ها:

    براساس نتایج شاخص استانداردشده بارش، از سال های 1366 تا 1396، 14 سال خشکسالی در سطح شهرستان رخ داده بود (8 سال نرمال، 4 سال متوسط و 2 سال شدید). بر اساس نتایج شاخص بلندمدت تعرق استانداردشده، در سال های 1387 تا 1397، 2.1% از جمعیت شهرستان تحت تاثیر خشکسالی متوسط و 64.6% تحت تاثیر خشکسالی خفیف قرار داشتند.

    نتیجه گیری:

     مشارکت روستاییان در برنامه ریزی های حوزه مدیریت خشکسالی مهم ترین و موثرترین عامل موثر بر مدیریت خشکسالی است.

    کلیدواژگان: مدیریت خشکسالی، نواحی روستایی، شاخص استانداردشده بارش، شاخص تعرق استانداردشده، روش دلفی، اسلام آباد غرب
  • مژده خجو، سید مصطفی طیبی ثانی*، علی فهیمی نژاد، باقر مرسل صفحات 551-558

    اهداف و زمینه ها:

     پژوهش حاضر به تحلیل فضایی اماکن ورزشی و نیز ارزیابی نحوه دسترسی به مراکز ورزشی با توجه به الگوی توزیع فضایی آنها در سطح شبکه های ارتباطی در شهرستان گرمسار پرداخته است. هدف اصلی، شناسایی وضعیت پراکنش و توزیع کاربری های ورزشی در این شهرستان و تعیین کمبودها و نیازها بود.  

    روش شناسی:

     در این پژوهش توصیفی- تحلیلی، پس از تعیین سرانه کاربری های ورزشی در سطح شهرستان گرمسار، سرانه توزیعی این مراکز در سطح مناطق با توجه به تراکم جمعیت با استفاده از مدل ویلیامسون سنجیده شد. در بخش دوم، با استفاده از مدل موران الگوی توزیع فضایی کاربری های ورزشی (روباز، سرپوشیده و کل کاربری های ورزشی) با توجه به مساحت این کاربری ها سنجیده شد.

    یافته ها: 

    سرانه فضاهای ورزشی در شهرستان گرمسار برابر با 0.79مترمربع بود. سرانه کل فضاهای ورزشی به ازای هر خانوار در حدود 11/2مترمربع بود. سرانه فضاهای ورزشی روباز بیشتر از سرانه فضاهای سرپوشیده (0.65 در مقابل 0.23مترمربع به ازای هر نفر) بود. سرانه کل فضاهای ورزشی در ایوانکی بالاتر از گرمسار بود (0.839 در برابر 0.619مترمربع)، درحالی که تراکم جمعیتی گرمسار (10.35) از ایوانکی (4.58) بیشتر بود. بدین ترتیب، با افزایش تراکم جمعیتی در گرمسار، سرانه کل فضاهای ورزشی (روباز و سرپوشیده) با شیب 5985/0 کاهش داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده عدم توجه مدیران و برنامه ریزان به عدالت اجتماعی در پراکنش فضاهای ورزشی در منطقه مطالعاتی است.

    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، کاربری خدمات ورزشی، توزیع فضایی، سرانه ورزشی، شهرستان گرمسار
  • نگین بارشادت*، حمیدرضا شعاعی، علیرضا رضوانی صفحات 559-566

    اهداف و زمینه ها: 

    امروزه تحولات زیست محیطی، تغییرات آبو هوایی و مشکلات انرژی چالش های عمده ای هستند که جهان با آن روبه رو است. ایران در زمینه طراحی سیستم های سنجش پایداری ساختمان ها در ابتدای راه قرار داشته و دستورالعمل ها و ضوابط کلی در این زمینه تهیه شده است،ولی در خصوص مدارس اقدام موثری صورت نپذیرفته است. این پژوهش با هدف تعیین اولویت مولفه ها و شاخص های پایداری طراحی فضاهای آموزشی پایدار در ایران صورت پذیرفت.

    روش شناسی:

    در این پژوهش توصیفی- تحلیلی، داده ها به صورت کتابخانه ای و تکمیل پرسش نامه خبرگان جمع آوری شد. از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) برای تعیین اهمیت و وزن دهی به مولفه ها و شاخص ها استفادهشد.

    یافته ها:

     براساس تحلیل سلسله مراتبی مولفه ها و شاخص های به دست آمده از تحقیقات پیشین، سه مولفه انرژی، آب و طراحی سایت و نیز سه شاخص بازیافت آب، استفاده از انرژی های تجدیدپذیر محیط و بهینه کردن مصرف آب برای محوطه کاری و آبیاری رتبه های اول تا سوم را کسب نمودند.

    نتیجه گیری:

     اولویت و امتیاز مولفه‎های موثر بر پایداری محیطی در فضاهای آموزشی ایران به ترتیب انرژی، آب، طراحی سایت، کیفیت محیط داخلی، مواد و مصالح، اولویت منطقه ای و نوآوری در طراحی هستند. شاخص های بازیافت آب؛ استفاده از انرژی های تجدیدپذیر محیط؛ و بهینه کردن مصرف آب برای محوطه کاری و آبیاری؛ در رتبه های اول تا سوم قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: پایداری، فضاهای آموزشی، سیستم ارزیابی، تحلیل سلسله مراتبی
  • داود مختاری، محمدحسین رضایی مقدم، پیمان کریمی سلطانی، طیبه عبدالملکی* صفحات 567-576
    اهداف و زمینه ها

    غار کتله خور در نزدیکی شهر گرماب (زنجان) و غار سهولان در جنوب شرق مهاباد، سالانه پذیرای تعداد زیادی از گردشگران هستند. تعداد بالای گردشگران و ورود بی رویه آنها به محیط های حساس و شکننده غارها، سبب بالارفتن غلظت دی اکسیدکربن موجود در غار شده و تعادل شیمیایی درون غار به هم خورده و اثرات مخربی بر اشکال و سازندهای کارستی درون غار به جای گذاشته است که به تدریج سبب تحلیل، خوردگی و پوسته شدن اشکال کارستی درون غار می شود. از این رو در این مقاله تلاش شده است تا با شبیه سازی و بازسازی شرایط اقلیمی درون غارها در محیط آزمایشگاهی کنترل شده، مقدار انحلال سالانه اشکال درون غارها محاسبه شد. 

    روش شناسی:

     دما، رطوبت نسبی و دی اکسیدکربن موجود در درون غارهای موردنظر در دو دوره 15روزه در بهمن ماه به سبب تعداد کم گردشگر و ماه فروردین به دلیل حضور بالای گردشگر در درون غارها با استفاده از دستگاه 3کاره دما، رطوبت و CO2سنج اندازه گیری شد. در مرحله بعد، با شبیه سازی همین شرایط در محیط آزمایشگاهی کنترل شده، مقدار انحلال سالانه اشکال درون غارها به شیوه وزنی محاسبه گردید. 

    یافته ها

    مقدار انحلال و پوسته شدن اشکال برای غار کتله خور 9445/0گرم در سال و برای غار سهولان 012/2گرم در سال بود. از این مقدار 7661/0گرم، معادل 12/81% کل انحلال برای غار کتله خور و 6991/1گرم معادل 45/84% برای غار سهولان، سهم گردشگران بود.

    نتیجه گیری: 

    ورود حداکثری گردشگران به درون غارهای کتله خور و سهولان، ریزاقلیم هایی را به وجود آورد که غلظت دی اکسیدکربن در آنها افزایش یافته، درجه حرارت غار بالا می رود و رطوبت نسبی کاهش می یابد. در اثر این تغییرات، روند شکل گیری اشکال کارستی درون غارهای مورد نظر مختل می شود و تخریب و شکسته شدن اشکال را به دنبال دارد.

    کلیدواژگان: شبیه سازی اقلیمی غارها، گردشگری در غارها، غار سهولان، غار کتله خور
  • ملیحه محمدنیا*، ابوالقاسم امیراحمدی، محمدعلی زنگنه اسدی صفحات 577-586
    اهداف و زمینه ها

    با توجه به اینکه بخش وسیعی از ایران در مناطق خشک و نیمه خشک قرار دارد و هر ساله فرسایش بادی و وقوع طوفان های گرد و غبار خسارت های قابل توجهی بر منابع زیستی و اقتصادی وارد می کند، لزوم بررسی فرسایش احساس می شود. این پژوهش با هدف بررسی توان رسوب زایی رخساره های ژیومورفولوژی شهرستان گناباد انجام شد.

    روش شناسی:

     تعیین شدت فرسایش بادی، با استفاده از تونل باد و مدل تجربی اریفر انجام گرفت. ابتدا نقشه رخساره های ژیومورفولوژی منطقه تهیه شد. در منطقه، 17 رخساره شناسایی و پس از بررسی، مناطق کوهستانی و فاقد پوشش خاکی و مناطقی که پتانسیل ایجاد گرد و غبار نداشتند از نمونه برداری حذف گردید. عملیات برداشت نمونه از 14 رخساره باقیمانده انجام گرفت. نمونه ها توزین و به مدت 10 دقیقه در دستگاه تونل باد با سرعت 10 متر در ثانیه قرار داده و سپس مجدد توزین گردید. اختلاف وزن حاصل بیانگر میزان فرسایش بادی از یک سطح معین بود. همچنین در مدل اریفر 1، 14 رخساره براساس نظر کارشناس وزن دهی شد.

    یافته ها

    براساس نتایج تونل باد، میزان فرسایش بادی در منطقه مورد مطالعه در رخساره تپه های ماسه ای، بیشترین و در دشت های با پستی و بلندی و فرسایش آبی نسبتا زیاد، کمترین مقدار و براساس مدل اریفر 1 در رخساره تپه های ماسه ای بیشترین و دشت های با پستی و بلندی و فرسایش آبی کم و سنگریزه زیاد کمترین مقدار بود. نقشه حساسیت به فرسایش بادی در منطقه مورد مطالعه تهیه و  به 5 کلاس توده سنگی و غیر قابل فرسایش، حساسیت خیلی کم، کم، متوسط و زیاد تقسیم شد.

    نتیجه گیری: 

    از آنجا که بیش از 28% از منطقه در کلاس حساسیت متوسط به بالا قرار دارد، کاربرد تکنیک های حفاظت خاک در برابر قدرت فرسایندگی باد نظیر بادشکن، بذرپاشی و کاهش چرا در این مناطق(به خصوص پهنه های شمال غربی) ضروری است.

    کلیدواژگان: فرسایش بادی، رخساره های ژئومورفولوژی، تونل باد، IRIFR1، گناباد
  • معصومه رهبری، سعید مطهری*، آزیتا بهبهانی نیا، سمیرا خدیوی صفحات 587-594

    اهداف و زمینه ها: 

    شناسایی ظرفیت های توسعه گردشگری یک اولویت غیرقابل انکار در هر کشور، به ویژه کشورهای در حال توسعه است. روش های مختلفی برای تعیین پهنه های مستعد گردشگری وجود دارد. با توجه به حساسیت های اکوسیستم های جنگلی نسبت به دخالت های انسانی، هدف پژوهش حاضر ارزیابی توان اکولوژیک گردشگری جنگل های تنکابن بود.

    روش شناسی:

     به منظور ارزیابی توان اکولوژیک محدوده مطالعاتی از ترکیب مدل مخدوم و فایو در محیط GIS، با بهره گیری از تکنیک روی هم گذاری لایه ها IOو وزن دهی به روشتحلیل سلسله مراتبی AHP استفاده شد. در این تحقیق، با استفاده ازنظر کارشناسان، سلسله مراتب اهمیت معیارها و زیرمعیارهای دخیل در فرآیند ارزیابی مشخص و با استفاده از نرم افزار Expert Choice وزن هر کدام از لایه ها تعیین شد.

    یافته ها:

     118.73 هکتار از منطقه برای تفرج متمرکز و 487.72 هکتار نیز برای تفرج گسترده مناسب بود و مابقی ارزش حفاظتی داشت.

    نتیجه گیری: 

    ترکیب IOوAHP در GIS می تواند به خوبی امکان مقایسه و ارزیابی لایه های مختلف با توجه به معیارهای مورد نظر را فراهم آورد و به عنوان ابزاری مناسب از سوی تصمیم گیرندگان برای تعیین توان اکولوژیک جنگل به منظور توسعه گردشگری استفاده شود و در تحقق توسعه پایدار گردشگری موثر باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی توان اکولوژیک، گردشگری، جنگل، GIS
  • سهیلا عسکری زاده، اصغر ضرابی*، مسعود تقوایی صفحات 595-605

    اهداف و زمینه ها:

     امروزه رویکرد حکمروایی خوب شهری به عنوان اثربخش ترین و پایدارترین شیوه اعمال مدیریت شهری معرفی می شود. اراک، یکی از شهرهای صنعتی و مهم کشور است که دارای مشکلات مختلفی است و توجه به الگوهای مدیریتی می تواند یکی از راهکارهای مناسب برای برون رفت از این مشکلات باشد. هدف این پژوهش بررسی حکمروایی خوب شهری در اراک از دیدگاه مدیران شهری و شهروندان بود.

    روش شناسی:

     این پژوهش توصیفی-تحلیلی با بهره گیری از شیوه پیمایشی در قالب شاخص های حکمرواییخوب شهری انجام شد.جامعه آماری پژوهش را مدیران شهری اراک و شهروندان تشکیل دادند وحجم نمونه به ترتیب 100 نفر از مدیران و 384 نفر از شهروندان تعیین شد.

    یافته ها:

    اغلب شاخص های حکمروایی اراک از دیدگاه مدیران شهری و شهروندان مناسب نبود، لیکن شاخص های عدالت اجتماعی و قانونمندی به ترتیب با ضریب 44/2 و 90/1از دیدگاه مدیران شهری و شهروندان نسبت به سایر شاخص ها وضعیت بدتری داشتند. 6 شاخص حکمروایی، توان تبیین کمتر از50% شاخص رضایتمندی را داشتند. از نظر توزیع فضایی حکمروایی خوب، مناطق مختلف اراک، در 2 شاخص مشارکت و دسترسی به اطلاعات، تفاوت معنی دار بود. مدلسازی معادلات ساختاری شاخص های حکمروایی خوب در اراک، وضعیت نامناسب آن را تایید کرد.

    نتیجه گیری:

    اراک در وضعیت نامناسبی از منظر شاخص های حکمروایی خوب شهری قرار دارد.

    کلیدواژگان: حکمروایی خوب شهری، مدیران شهری، شهروندان اراک، توزیع فضایی- مکانی
|
  • Masoud Ghasemi*, Daryoush Moradi Chadegani, Ahmad Shahivandi, Mahmood Mohammadi Pages 455-469
    Aims & Backgrounds

    The most important consequences of climate change are the occurrence of drought in different parts of the world (especially Iran), which has encountered urban and rural settlements with various crises. One of the ways to deal with this phenomenon is to plan a Disaster (Drought) Risk Reduction plan that is part of a crisis-specific agenda for urban planning and management. The purpose of this study is to identify, measure, and prioritize the effects of drought on habitation in Isfahan; and present strategic planning agendas resulting from compatible and prioritized scenarios derived from the Analysis of Interconnected Decision Area related to reducing the risk of drought crisis.

    Methodology

    In this descriptive-analytical research, at first, by using delphi technique, the effective factors on habitation activity were identified, and in the next step, these impacts were assessed through social scrolling using a residents’ questionnaire in Isfahan with 384 samples by non-random quota sampling. Twenty impact which have higher mean score, extracted and then by entering into the process of the problematic strategic spatial planning process and applying the Analysis of Interconnected Decision Area techniques, compatible and prioritized scenarios of the program are designed. It should be noted that during the above-mentioned step, the scenarios are prioritized based on the results of semi-quantitative risk assessment.

    Findings

    The results indicate that the impacts of “river drying and madies”, “the dissatisfaction and distrust between civil society and decision makers”, “life expectancy transformation”, “air quality change” and “increased physical health vulnerability” are highest risk of habitation in Isfahan.

    Conclusion

    The top scenario among the nine areas of decision-making areas consists of eight areas including “urban design”, “vitality”, “public participation”, “urban management”, “modern technologies”, “physical health” and “lifestyle”.

    Keywords: Strategic Planning, Drought Risk Reduction (DRR), Habitation, Isfahan, Analysis of Interconnected Decision Area (AIDA)
  • MohammadTaghi Bazgard, MohammadReza Hafeznia*, SeyedMasoud Mousavi Shafaee, Elaheh Koulaei Pages 471-482
    Aims & Backgrounds

    The US and the Soviet Union led the east and the west camps during the cold war and the geopolitical order was laid on the foundation of the rivalries between these two superpowers. But, after the collapse of the bipolar system, the US became the undisputed power in the international arena and the geopolitical order underwent changes during three decades after that and the conflicts between the superpowers was continued. Based thereon, the current study aims at explaining the geopolitical structure after the cold war and the method of power distribution in the situation after the collapse of Soviet Union up to the present time.

    Methodology

    The present study makes use of a descriptive-analytical method using qualitative content analysis and reviewing literature and the theories presented through reasoning and inference to find answers to three key questions in line with perceiving the relations between the superpowers after the cold war. The method of data and information Collectionis library and documentary.

    Findings

    The present study will show that the world witnessed a geopolitical transition after cold war and that no power is in a hegemonic position currently and the world is bearing witness to a spectrum of unipolar, bipolar and multipolar fluid powers. The conflict between the superpowers can be explained based on subjective and objective geopolitical factors.

    Conclusion

    Powers have chosen such strategies as withdrawal, bandwagoning and, balance of power which is including soft and hard in respect to one another according to the type of conflicts

    Keywords: Geopolitics, Superpowers, Geopolitical Transition, Conflict, Balance of Power, Post-Cold War
  • Atefeh Ganjloo*, Sanaz Saeedi Mofrad Pages 483-491
    Aims and Background

    Informal settlement is one of the most important urban problems that reduces the level of quality and quantity of life.So far, different ways of organizing informal settlements have been presented, but the empowerment strategy has a high status in order to reduce physical, economic and social inequalities in the world.Among the solutions to the complex problems of these settlements, the presence of representatives of Non-governmental Organizations and Community Based Organization are as a communication link between the government and residents in empowering informal settlements.The study intends to answer the question of how non-governmental organizations and community based organization play a role in the social empowerment of informal settlements.The case study is the old road of Quchan which is one of the identified area of informal settlements in Mashhad and is located in the northwest.

    Methodology

    The qualitative method, which is selected according to the theoretical framework table, criteria, sub-criteria, and the nature of the study, is grounded theory.This process has been accomplished in four steps.

    Findings

    The central phenomenon is limited workability of the Non-governmental Organizations that have a high tendency towards social trust and acceptance,but they are not legally recognized due to economic and financial problems, the inability to provide the costs of the local problems and solve the needs of the residents, so their demands are not recognized.Eventually they have been marginalized in the neighborhood management system and abandoned by the upstream organizations.

    Conclusion

    In this case study,Non-governmental Organizations and Community Based Organization are active with goals to help the settlement and promote the culture.The high sense of belonging and social trust have led to their willingness to contribute to social empowerment, but due to limited financial and budgetary problems, and generally limited ability to work, these organizations face some problems in their activities.

    Keywords: Informal settlement, empowering, Non-governmental Organizations, Community Based Organization, Grounded theory
  • Ali Shahidi*, Abbas Khashei Siuki, Ahmad Jafarzadeh Pages 493-504
    Aims and Background

    The water resources conservation includes all measurements focusing on optimal consumption and reduction of stress on water resources and its final consequence is energy and financial resources saving. Aim of this study was to examine economically consequences of conservation practices and their impacts on groundwater resources management.

    Methodology

    Examination of allocation conditions was carried out through WEAP Software. Optimization of agriculture cultivation pattern also has been performed using PSO algorithm in MATLAB. The examination of sewage potential of urban wastewater treatment were assessed to supply the fraction of the unconventional water resources. Also, the use of Rain Water Harvesting Systems (RHSs) with the aim of compensation of non-drinking water in residential areas and with using long term precipitation statistics of region were assessed.

    Findings

    Change of annual allocation situation (industry share is raised to 25.8 percent and agriculture share is down to 49 percent) can save 10 billion cubic meter annualy. Consequence of PSO algorithm revealed that there is a potential to increase income of selling crops to 10 times of current expenses. The implementation results of RHSs showed that widespread utilization of them for all subscribes can save 2 billion cubic meter annualy. Assessment of the sewage reuse of the wastewater treatment showed that, it could improve 5.6 billion cubic meter of groundwater depletion annualy.

    Conclusion

    It can be inferred from results that groundwater stress can be reduced considerably through implementation of modelling ground water resource allocation, optimization of agriculture cultivation pattern, capacity to use sewage potential of urban wastewater treatment and   rainwater harvesting system.

    Keywords: Unconventional Water Resources, Southern Khorasan, Optimization of Cultivation Pattern, Water Scarcity Adaptation, WEAP
  • Arezu Alanchari Chavdorchi*, Zahra Ahmadipour Pages 505-515
    Aims & Backgrounds

    Strategic planning identifies the objectives of political management of space in accordance with its mission and through environmental studies, so that more realistic goals can be determined and implemented. Political managers of geographical space at the level of the cities to carry out their local tasks are bound to formulate strategic plans. The aim of this research is presentation of strategic plan for political management of the geographical space in Shahriar township, based on both systematic and contingency theories.

    Methodology

    For this purpose, AHP method was used to determine the importance and weight of internal and external factors. For presentation of strategies SWOT method was used and to evaluate the attractiveness of each strategy QSPM matrics was utilised.

    Findings

    The findings of the study indicate that within Shahriar township, weaknesses are more pronounced than strengths, and outside the township, threats are more than opportunities. Optimum strategies for political management of geographical space in this situation were defensive.

    Conclusion

    Defensive strategies should be adopted in Shahriar city and these strategies are as follows: Reform the structure of the political divisions of township space in order to attract more capital and create employment; Allocate facilities and amenities to expand industrial agriculture and increase production in the sector; Prevent illegal land use change and reduce green land and its environmental consequences; Adopt effective mechanisms to manage the city's water resources and tackle drought; Planning and Investing in Reducing Vulnerability of the City at the Time of Natural Hazards such as Earthquakes; Develop legal mechanisms for migration and management of immigrants to enhance security.

    Keywords: Strategic Planning Political Management of Geographical Space, Shahriar Towinship
  • Ahamd Afsari*, SeyedMoslem SeyedAlHosseini, Maryam Daneshvar, Amidoleslam Seghatoleslami Pages 517-527
    Aims & Backgrounds

    Lack of readings of concepts such as power has caused irreparable damages to the body of cities. In Iran, due to the domination of traditional viewpoint of planning, this concept has not paid much attention. An urban power exercising environment, deviating from the expected process, in addition to cause the domination of the powerful people on urban topics, has marginalized the local community with the least impact and has impressed the physical structure of the city. This study attempts to explore the unknown dominant dimensions in the Mashhad metropolis by examining the power exercising environment governing the planning process of urban development designs (including preparation, approval and implementation) in order to control and handle it, and provides a suitable model by understanding these processes.

    Methodology

    This paper, based on the grounded theory approach, examines its various dimensions through three types of open, axial, and selective coding.

    Findings

    On this basis, after clarifying the concept of Controlling and Handling the Power Exercising Environment, the results of a total of 20 interviews 84 identifiers, with 27 concepts and 5 categories was achieved.

    Conclusion

    The results of this research showed that the Controlling and Handling the Power Exercising Environment model is identified by expressing 5 categories in deterrent factors, factors, the intervening conditions of executive, consequences and finally, were presented as a conceptual and strategic framework.

    Keywords: Power, Planning Process, Grounded Theory, Mashhad
  • Amir Fakhrabadi*, Mohamad Salighe, Mehri Akbari, MohammedHossain Nasserzadeh Pages 527-538
    Aims & Backgrounds

    Desertification is one of the major challenges in today's world, especially in countries like Iran that are affected by arid and semi-arid climates. To prevent and slow down the desertification process and in other words, with the aim of preventing and reducing desertification speed, the first effective and necessary step is to identify the susceptible areas and the factors contributing to this phenomenon. This research aims at assessing level of desertification in Kashan plain using an Iranian model.

    Methodology

    In this comparative study with the use of IMDPA (Iranian Model of Desertification Potential assessment), an Iranian method and model, first the desertification potential of Kashan plain in 2002 and 2016 was investigated and then the conditions of the two periods were compared. The criteria used in this model were the vegetation and climate criteria. Based on this, Landsat 7 NDVI data, CHIRPS precipitation database and MODIS satellite potential evapotranspiration data were used.

    Findings

    Based on the results and findings of this study, in 2002, 3853.1 km2 of the area was classified as moderate desertification and 3294.8 km2 in severe desertification group. But in 2016, there were 1035.22 km2 of moderate desertification intensity, 6019.3 km2 of severe desertification and 124.22 km2 of extreme desertification.

    Conclusion

    As a result, in addition to establishing a very severe desertification in 2016, the extent of the areas with severe desertification has also expanded significantly.

    Keywords: Desertification, IMDPA Model, Drought, Dryness, Kashan Plain
  • Bahman Shafiei, Hamid Barghi*, Yusef Ghanbari Pages 539-550
    Aims & Backgrounds

    Climate change, the quantitative and qualitative decline of water resources and the increasing trend of the world's population have made water management difficult. The purpose of this study was to assess the situation and management of meteorological and agricultural droughts from the point of view of experts and household supervisors in rural areas of Eslamabad Gharb.

    Methodology

    This descriptive-analytical study was conducted in 2017 in 7 households of Eslamabad Gharb. A total of 374 households (in 21 villages) were selected through multi-stage stratified random sampling. Data were collected through library and field research (questionnaire and interview). To analyze the quantitative data, standardized precipitation indices, standardized transpiration and one-sample T-test, and in the qualitative part, Delphi method was used..

    Findings

    According to the results of the Standardized Precipitation Index, from 1986 to 2016, 14 years of drought occurred at the county level (8 years normal, 4 years moderate and 2 years severe). According to the results of the long-term standardized transpiration index, 2.1% of the city population was affected by moderate drought in 2008-2009, and 64.6% by mild drought.

    Conclusion

    Rural participation in drought management planning is the most important and effective factor affecting drought management.

    Keywords: Drought Management, Rural Areas, Spi Index, Spei, Delphi, Eslamabad Gharb
  • Mojdeh Khajoo, SeyedMostafa Tayebi Sani*, Ali Fahiminejad, Bagher Morsakl Pages 551-558
    Aims & Backgrounds

    The present study analyzes the spatial location of sports facilities and assessing the access to sports centers according to their spatial distribution pattern at the level of communication networks in Garmsar County. The main purpose is to identify the distribution and distribution status of sports applications in the city and determine the shortcomings and needs.

    Methodology

    This research is an applied and descriptive - analytic method. After determining the per capita consumption of sport in the Garmsar County, using the Williamson model, the distribution per capita of these centers was measured at the district level according to population density. In the second part, using the Moran model, the spatial distribution pattern of sports applications (outdoor, indoor and all sports) was measured based on the area of ​​these applications.  

    Findings

    The results indicate that the sports spaces in Garmsar city are 0.79 square meters he total per capita sports space per household is about 2.11 square meters. Also, per capita  related to outdoor sports spaces are more than per capita  for indoor spaces (0.65 vs. 0.23 square meters per person). Meanwhile, the total sports space in Iwanki is higher than Garmsar (0.839 versus 0.619). This is while the population density of Garmsar is 10.35 and Iwanki is 4.58.  Thus, with increasing population density, the total area of ​​sports spaces (open and covered) decreases with the slope of the line R2 = 0.5985.

    Conclusion

    Results indicates that managers and planners are not paying attention to social justice in the distribution of sports spaces in the study area.

    Keywords: Social Justice, Sport Services Usage, Spatial Distribution, Sports Per Capita, Garmsar County
  • Negin Bareshadat*, Hmidreza Shoaei, Alireza Rezvani Pages 559-566
    Aims & Backgrounds

    Today, environmental developments, climate change, and energy problems are major challenges in the world. Although Iran has been at the beginning of sustainable development regarding the buildings sustainability evaluation systems and has developed general guidelines and standards in this area, no effective action has been taken about schools. The present study aim is to determine priorities and sustainability indicators of designing sustainable educational spaces in Iran.

    Methodology

    This study is descriptive-analytical in nature and descriptive applied-development in terms of purpose. The method of data collection is library-based and questionnaires are completed by experts. Analytic Hierarchy Process (AHP) is used to determine the importance and weighting of components and indicators.

    Findings

    Based on the hierarchical analysis of the components and indicators obtained from previous research, three components of energy, water and site design, as well as three indicators of water recycling, using renewable energy and optimizing water use for landscaping and irrigation were ranked as first to third.

    Conclusion

    The tables and analytical charts showed that the priority and the rating of the effective factors on environmental sustainability in Iranian educational spaces include: energy, water, site design, indoor quality, materials, regional priority and design innovation. Among indicators, water recycling, renewable energy use and optimization of water use for landscaping and irrigation are ranked first to third.

    Keywords: Sustainability, Learning Environments, Evaluation System, Hierarchical Analysis
  • Dawood Mokhtari, MohammadHossein Rezaei Moghaddam, Peyman Karimi Soltani, Tayebeh Abdolmaleki* Pages 567-576
    Aims & Backgrounds

    Katlekhour Cave near Garmab (Zanjan) and Saholan Cave in southeast Mahabad, two Iranian tourist caves, attract a large number of tourists annually. Indiscriminate entry and higher number of tourists into the fragile and sensitive environment of the caves increase the concentration of carbon dioxide and disturb the chemical equilibrium inside the cave and it also has devastating effects, like erosion and corrosion, on Karst forms inside the cave. Therefore, this paper attempts to investigate the annual dissolution rate of cave forms by simulating and reconstructing climatic conditions inside a controlled laboratory environment.

    Methodology

    To achieve the objectives of the study, data on temperature, relative humidity and CO2 content within the caves in question during two 15-day periods in February due to low number of tourists and April due to high tourist presence inside the caves were collected using triple tool of temperature, humidity, and Co2 gauge model (AZ 77535). Next, by simulating the same conditions in a controlled laboratory environment, the amount of annual dissolution of the forms inside the caves was calculated using weighting method.

    Findings

    The amount of dissolution and scaling of forms is 0.9445 g / year for Katlekhour and 2.20 g / year for Saholan Cave. Of this amount, 0.7661 g is 81.12% of total dissolution for Katlekhour Cave and 1.6991 g is 84.45% for Saholan Cave are attributed to tourists’ presence.

    Conclusion

    Maximum presence of tourists in Katlekhour and Saholan Caves caused the micro-climates in which the increased level of the concentration of de-carbohydrate increases the temperature of cave and decreases the moisture. As a result of these changes, the formation process of karstic shapes within the caves is disrupted, resulting in the destruction and shattering of the forms.

    Keywords: : Cave Climatic Simulation, Cave Tourism, Saholan Cave, Katalekhour Cave
  • Malihe Mohamadnia*, Abolghasem Amirahmadi, Mohamadali Zanganeasadi Pages 577-586
    Aims & Backgrounds

    Considering the fact that a large part of our country is in arid and semi-arid regions and every year wind erosion and dust storms cause significant damages to the country's bio-economic resources, it is necessary to study this phenomenon. This study investigated the erosion rate of geomorphological facies of Gonabad city in relation to wind erosion.

    Methodology

    The wind erosion intensity was determined using wind tunnel and experimental model of IRIFR1. In the region, 17 facies were identified and mountainous and non-covered areas and areas that were not potentially dusty were excluded from the study. Sampling operations were performed on the remaining 14 facies. The samples were weighed and placed in a wind tunnel at 10 m / s for 10 minutes and then weighed again.The weight difference indicates the amount of wind erosion from a given level.Also in the IRIFR1 model 14 facies were weighted according to expert opinion.

    Findings

    According to the results of wind tunnel, wind erosion in the study area was highest in sand dune facies and in low and high plains and relatively high water erosion was lowest and according to IRIFR1 model in sand dunes was highest and in low and high plains and low water erosion and high pebbles were the least. Wind erosion sensitivity map was prepared in the study area and divided into five classes of rock mass and non-erosion, very low sensitivity, low, medium and high sensitivity.

    Conclusion

    Given that according to the analysis of samples in the wind tunnel, more than 28% of the area is in the medium to high sensitivity class, applying soil protection techniques against wind erosive power such as windbreakers, seeding and grazing reduction in these areas (especially the area Northwest) seems necessary.

    Keywords: Wind Erosion, Geomorphological Facies, Wind Tunnel, IRIFR1, Gonabad Township
  • Masoumeh Rahbari, Saeed Motahari*, Azita Behbahaninia, Samira Khadivi Pages 587-594
    Aims & Backgrounds

    Identifying tourism development capacities is an undeniable priority in any country, especially in developing countries. There are various methods for determining such zones. Given the sensitivity of forest ecosystems to human interference, the purpose of this study is to evaluate the ecological potential of Tonekabon forests.

    Methodology

    To evaluate the ecological potential of the study area, we used the combination of Makhdoom and FAO model in GIS environment using Layer Overlay (IO) technique and weighting by AHP method. In this study, the importance of the criteria and sub-criteria involved in the evaluation process was determined using experts' hierarchy and the weight of each layer was determined using Expert Choice software.

    Findings

    Results indicated that 118.73 hectares of the area is suitable for centralized recreation and 487.72 hectares for extensive recreation and the rest is of conservation value.

    Conclusion

    The results of this study showed that the combination of IO with AHP in GIS could well compare and evaluate different layers according to the criteria and be used as a suitable tool by decision makers to determine forest ecological potential for tourism development. The issue can be effective in achieving sustainable tourism development.

    Keywords: Ecological Capability Evaluation, Tourism, Forest, GIS
  • Sohila Askarizadeh, Asghar Zarabi*, Mashood Taghvaei Pages 595-605
    Aims & Backgrounds

    Today, the good urban governance approach has been introduced as the most effective and sustainable method of management practice. Arak, as one of the most important industrial cities in the country, has many problems which need to pay attention to management patterns that can be considered as one of the appropriate solutions to overcome these problems. The purpose of this study is to investigate good urban governance as a case study in Arak city from the perspective of urban managers and citizens.

    Methodology

    This descriptive-analytical study was carried out using a survey method (questionnaire) in the form of urban good governance indices. Population of study include managers and citizens of arak and study sample was 100 for managers and 384 for citizens.

    Findings

    Findings showed that most of Arak city governance indicators were not suitable from the viewpoint of urban managers and citizens, but social justice and law indicators with a coefficient of 2.44 and 1.90 respectively from urban managers and citizens’ perspectivewere in the worst situation. Six governance indicators have the ability to explain less than 50% of the satisfaction index. In terms of spatial distribution of good governance, the differences between regions in the two indicators of participation and access to information were significant. Structural equation modeling also showed that good governance indices in Arak are in poor condition, which confirms the developed model.

    Conclusion

    Arak is in an unsuitable position in terms of indicators of good urban governance.

    Keywords: Good Urban Governance, Urban Managers, Arak City, Spatial- Locational Distribution