فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی توسعه کالبدی
پیاپی 16 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عباس سعیدی*، فرهاد عزیزپور، وحید ریاحی، عیوض امینی قواقلو صفحات 11-26

    در حال حاضر، پایداری به عنوان هدفی روشن در مرکز توجه تحوالت جهانی قرار دارد. توسعه پایدار سرزمین در گرو پایداری نظام روستایی به عنوان زیر نظام تشکیل دهنده نظام سرزمین است و پایداری فضاهای روستایی در ابعاد مختلف میتواند نقش موثری در توسعه منطقه ای و ملی داشته باشد. پژوهش حاضر میکوشد تا قابلیت ها و تنگناهای فضایی سکونتگاه های روستایی ناحیه باروق را در چارچوب توسعه پایدار شناسایی و تبیین نماید. این پژوهش از لحاظ هدف، ترکیبی از پژوهش های بنیادی و کاربردی بوده و بر مبنای روش، از نوع توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری شامل 07 روستای دارای سکنه واقع در بخش باروق بوده که 36 روستا با روش الیه بندی و با استفاده از چهار معیار مربوط به توسعه پایدار انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها و اطالعات مورد نیاز، از دو روش اسنادی و میدانی استفاده شد. یافته های پژوهش حاضر بیانگر آن است که روستاهای ناحیه باروق در وضعیت »ناپایداری ضعیف« قرار گرفته و از وضعیت پایداری مطلوبی برخوردار نیستند. همچنین، بررسی ابعاد چهارگانه پایداری نیز نشان داده است که هر یک از ابعاد محیطی- اکولوژیک، کالبدی- فضایی، اجتماعی و اقتصادی نیز در وضعیت »ناپایداری ضعیف« قرار دارند. در این میان، بیشترین میزان ناپایداری مربوط به بعد اقتصادی بوده است. میزان پایداری در سطح روستاهای ناحیه نشان میدهد که حدود 43 درصد از سکونتگاه ها در وضعیت ناپایداری قوی، 62 درصد ناپایداری ضعیف، 62 درصد پایداری ضعیف و فقط 1 درصد پایداری قوی قرار گرفته اند. وضعیت پایداری روستاها در سطح ناحیه از جنبه فضایی بدین صورت است که از سمت غرب به سمت شرق پایداری روستاها کاهش مییابد. به عبارتی دیگر، روستاهای استقرار یافته در بخش کوهستانی نسبت به روستاهای پایکوهی و دشتی ناپایدارتر هستند. روستاهای پایدار و نسبتا پایدار نیز در بخش غربی و دشتی ناحیه استقرار دارند. این وضعیت نشان میدهد که الگوی فضایی پایداری، خوشه ای است. بر پایه یافته ها، عوامل اجتماعی با میزان 316/7 بیشترین تاثیر و عوامل محیطی- اکولوژیک با میزان 681/7 کمترین تاثیر را بر ناپایداری سکونتگاه های روستایی- ناحیه داشته اند. همچنین، عوامل اقتصادی و کالبدی- فضایی هر کدام به ترتیب 338/7 و 364/7 بر ناپایداری سکونتگاه های روستایی اثرگذار بودهاند.

    کلیدواژگان: پایداری سکونتگاهی، توسعه پایدار، سنجش پایداری، ناحیه باروق
  • زینب کاظمی چمسورک، حمید جلالیان*، احمد زنگانه صفحات 27-41

    سکونتگاه های روستایی به عنوان نظام‎های مکانی فضایی، همواره تحت تاثیر نیروها و عوامل درونی و بیرونی دچار تحولاتی در ساختارها و کارکردهای خود شده اند. در این میان روستاهای در حال گذار به دلیل برخورداری از ویژگی‎های خود که نه روستا و نه شهر قلمداد می‎شوند، پویاتر بوده و تحولات بیشتری نسبت به سایر سکونتگاه‎های روستایی را تجربه می‎کنند. بنابراین، پژوهش حاضر در پی شناسایی عوامل موثر بر تحولات سکونتگاه‎های روستایی در حال گذار شهرستان ایوان (در استان ایلام، ایران) صورت گرفته است. این پژوهش از حیث هدف، کاربردی و از حیث ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی همچنین جمع‌آوری اطلاعات به دو روش اسنادی و میدانی بوده است. در روش اسنادی، اطلاعات و داده‎های آماری سکونتگاه‎های منطقه مورد مطالعه، پیشینه موضوع و مبانی نظری مرتبط گردآوری و مطالعه شد. در روش میدانی، داده ها و اطلاعات دست اول با بکارگیری پرسشنامه‎های دهیار، شورا (تعداد 11 پرسشنامه) و ساکنین نقاط روستایی (تعداد 184 پرسشنامه) در حال گذار به دست آمده است. حجم جامعه آماری پژوهش 55 روستای دارای سکنه با مجموع 16281 نفر جمعیت و 3848 خانوار در شهرستان ایوان است. 11 روستای دارای سکنه با استفاده از چهار شاخص جمعیت، مرکزیت، فاصله تا مرکز شهرستان و تعداد نهادهای دولتی و غیردولتی با استفاده از فن‌های AHP (جهت وزن دهی به شاخص‌های مذکور از طریق کارشناسان این حوزه) و TOPSIS (جهت وزن دهی به روستاهای نمونه بر مبنای شاخص‌های فوق‌الذکر) به‌عنوان روستاهای در حال گذار و نمونه انتخاب شده است. تحلیل داده‎ها با بکارگیری آزمون T تک نمونه‎ای صورت گرفته است. یافته های پژوهش نشان می‎دهد که مولفه کالبدی با میانگین واقعی 99/2 در رتبه نخست، مولفه اقتصادی با میانگین واقعی 2/88 در رتبه دوم و مولفه فضایی با مقدار میانگین واقعی 2/74 در رتبه سوم قرار گرفته است؛ بدین معنی که به ترتیب ابعاد کالبدی، اقتصادی و فضایی به عنوان عوامل بیرونی و درونی بیشترین تاثیرات را در تحولات روستاهای در حال گذار شهرستان ایوان داشته‎اند.

    کلیدواژگان: تحول ساختاری، روستاشهر، شهرستان ایوان، روستاهای در حال گذار
  • محمد حاصلی، حسن افراخته*، یدالله کریمی پور، حمید عبداللهیان صفحات 43-65

    برنامه ریزی متمرکز و کلان بر اساس محدوده های سیاسی- قراردادی در سرزمین کم آب ایران، موجب بی هویتی سطوح عملکردی سرزمین شده و مشکلات عدیده ای را پدید آورده است. بنابراین، پیدا کردن بستر جغرافیایی مطلوب و واحد برنامه ریزی کارآمد برای سطوح پایین تر از سطح ملی همیشه مورد توجه اندیشمندان برنامه ریزی از جمله جغرافیدانان بوده است. هدف این پژوهش پیشنهاد مبنایی برای تقسیم‌بندی سیاسی فضا به منظور برنامه ریزی مکانی-فضایی و عبور از برنامه‌ریزی متمرکز ملی-بخشی است؛ پژوهش نظری و از دیدگاه ماهیت و روش، توصیفی – تحلیلی و از نظر تقسیم بندی تحقیقات توصیفی از نوع موردی یا ژرفانگر است. پژوهش با رویکرد ترکیبی (قیاس و استقراء) ابتدا با قیاس و تحلیل منطقی به ارزیابی وضعیت موجود با استفاده از مطالعه اسنادی و سپس به صورت استقرایی به مطالعه حوضه آبریز کرخه به عنوان قلمرو مکانی پژوهش به منظور تبیین الگویی جایگزین، به کمک مطالعه تطبیقی و انجام تجزیه‌وتحلیل‌ها با استفاده از نرم افزار Arc GIS انجام شده است. در نظریات جدید توسعه به‌خصوص نظریه زیست منطقه‌گرایی به عوامل بوم‌شناختی در تعیین مناطق زیستی تاکید و نمود زیست منطقه در این نظریات به صورت مشخص از طریق حوضه‌های آبریز و ارتباط آن‌ها با اجتماعات معرفی شده است. یافته‌های پژوهش، مرز زیست منطقه را حوضه آبریز و حوضه آبریز کرخه را منطبق بر زیست منطقه لک زبانان معرفی کرده است. نتایج پژوهش نشان می‌دهد که حوضه‌ آبریز کرخه می‌تواند قلمرو فضایی مناسبی برای برنامه‌ریزی در منطقه مورد مطالعه باشد. زیرا همگنی (نسبی) در ساختار محیط طبیعی- اکولوژیک، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و همگرایی فضایی درون قلمروی و همچنین انطباق سکونتگاه‌های شهری روستایی بر سرشاخه‌های حوضه آبریز کرخه این نتیجه را تایید می کند.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی مکانی- فضایی، زیست منطقه، لک زبانان، تقسیمات اداری- سیاسی، حوضه آبریز
  • اصغر حیدری، حسین حاتمی نژاد*، فاطمه عزیزی صفحات 67-80

    زیست‌پذیری شهری یکی از مبانی اساسی توسعه پایدار شهری است. رویکرد زیست‌پذیری را می‌توان ناشی از افزایش آگاهی نسبت به الگوهای ناپایدار زندگی شهری دانست که در درازمدت موجب کاهش توان منابع محیطی می‌شود. اصطلاح زیست پذیری اشاره به درجه تامین ملزومات یک جامعه بر مبنای نیاز ها و ظرفیت های افراد آن جامعه دارد. بنابراین، هدف اصلی این تحقیق اولویت بندی مولفه های اصلی زیست پذیری در کمپ های اقامتی جزیره کیش است. کمپ های مورد بررسی این تحقیق ،سه کمپ اقامتی صدف، معمار و سحر هستند. روش پژوهش حاضر توصیفی – تحلیلی و مبتنی بر داده های اولیه بوده  که جمع‌آوری اطلاعات اولیه، به‌صورت اسنادی و پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه انجام‌گرفته است. داده های جمع‌آوری‌شده با استفاده از نرم‌افزارهای SPSS و Smart PLS مورد پردازش قرار گرفت. برای اولویت بندی هر یک از مولفه ها و همچنین تعیین سهم و نقش آن ها در زیست پذیری محدوده مورد مطالعه از سه روش،تحلیل رگرسیون چند متغیره، تحلیل گام به گام و تحلیل مسیر PLS استفاده شد. بر اساس نتایج پژوهش مولفه های اصلی تاثیرگذار بر زیست پذیری سه کمپ اقامتی جزیره کیش بر اساس درجه اهمیت این گونه اولویت بندی شدند که به ترتیب مولفه های خدمات و دسترسی، اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و زیست محیطی قرار گرفتند. با برنامه ریزی در راستای ارتقاء و ساماندهی این مولفه ها بر اساس درجه اهمیت می توان وضعیت زیست پذیری محدوده مور مطالعه را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: ارزیابی، زیست پذیری، مولفه های زیست پتذیری، مدل سازی مسیری PLS، کمپیای اقامتی جزیره کیش
  • نرگس گلستانی، حسین رحیمی* صفحات 81-91

    معمولا اثرعوامل مختلف تاثیرگذار بر اقتصاد شهر در قیمت زمین و مسکن اثر می گذارد. در سال های اخیر نقش رانت خواری و بورس بازی در بی ثباتی و نوسانات قیمتی بازار زمین و مسکن شهرهای ایران ازجمله کلان شهر مشهد به مراتب بیشتر از اثرات نرخ تورم بوده است. شناسایی عوامل موثر بر قیمت تمام شده مسکن و متعاقب آن عوامل موثر بر شکل گیری بورس بازی در این بخش، اهمیت زیادی دارد. بسیاری از مردم معتقدند که نقش مشاورین املاک در ایجاد نوسانات قیمتی و سوداگری های نامتعارف مسکن بی بدیل است.  مقاله حاضر ضمن بررسی عوامل موثر بر بورس بازی در حوزه املاک، نقش بنگاه های معاملات ملکی را در گسترش بورس بازی زمین و مسکن شهری از دیدگاه خود مشاورین املاک با مطالعه اختصاصی بر منطقه 12 شهرداری مشهد تحت عنوان نمونه موردی پرداخته است. روش تحقیق در این مقاله، توصیفی-تحلیلی و جامعه آماری، مشاورین املاک شاغل در منطقه12 شهرداری مشهد است. اطلاعات میدانی از طریق پرسشگری و با ابزار پرسشنامه گردآوری شده و در دو بخش به تحلیل یافته های تحقیق و آزمون فرضیات با استفاده از روش تی تک نمونه ای و آزمون همبستگی پیرسون در نرم افزار spss پرداخته شده است. با توجه به اطلاعات موجود و ضریب همبستگی بدست آمده از آزمون پیرسون برای مولفه سیاست های مالکان و  میزان تی(T) بدست آمده از آزمون تی تک نمونه ای برای دو مولفه بنگاه های معاملات ملکی و سازمان شهرداری، مشخص شد که بنگاه های معاملات ملکی در ارزش گذاری و بورس بازی زمین و مسکن شهری نقش چندانی نداشته و صرفا مسئولیت رساندن متقاضی و عرضه کننده را به هم تحت عنوان واسطه گر بر عهده دارند. همچنین رابطه معناداری بین سیاست های مالکان و گسترش بورس بازی یافت نشد اما، بین میزان تاثیرگذاری سازمان شهرداری در ارزش گذاری زمین و مسکن شهری در گروه نمونه و جامعه آماری ارتباط معناداری وجود داشت که نشان از دخیل بودن سازمان شهرداری تحت عنوان یک نهاد عمومی در بورس بازی زمین و مسکن شهری می دهد.

    کلیدواژگان: بنگاه های معاملات ملکی، بورس بازی مسکن شهری، مشاورین املاک، مشهد
  • رحمان زندی*، مختار کرمی، جلال طاهری صفحات 95-106

    طی چهار دهه اخیر رشد شتابان شهرنشینی سبب تغییر و تحول پدیده های طبیعی تغییر و تحول شده اند. این تغییرات در نهایت موجب تغییرات دمای سطح زمین شده است. هدف از این مطالعه بررسی رابطه تغییرات کاربری اراضی و تغییرات مکانی جزایر حرارتی شهر مشهد در بازه زمانی  1998 تا 2016 است. بدین ترتیب با استفاده از تصاویر ماهواره لندست، سنجنده (2016، 1998) دمای سطح زمین و میزان تغییرات کاربری اراضی شهر مشهد استخراج شد. همچنین به‌منظور شبیه‌سازی و پیش‌بینی گسترش از شهر مشهد از مدل CA مارکوف استفاده شده است. از سال 1998 - 2016 محدوده ساخته‌شده از 138/52کیلومترمربع به 198/87کیلومترمربع ، فضایی سبز از 46/49کیلومترمربع به 29/98کیلومترمربع، مرتع از 85/35 کیلومترمربع به 31/29کیلومترمربع و زمین‌های بایر از 100/71کیلومترمربع و از به 64/62کیلومتر تغییر کرده است. جزایر حرارتی از نظر تعداد و وسعت در سال 1998 وسعت کمتری و نیز هم‌دمایی کمتری نسبت به سال 2016 داشته‌اند. به‌ طوری‌ که در سال 1998 بیشترین دما بین 48-42 درجه سانتی‌گراد بوده که در سال 2016 بین 52-46 سانتی‌گراد رسیده است. با توجه به افزایش محدوده ساخته‌شده از سال 1998 تا 2016 جزایر حرارتی از خارج از شهر به داخل شهر انتقال پیدا کرده است و با سطوح سخت و غیرقابل نفوذ منطبق شده‌اند. پیش‌بینی صورت گرفته تا سال 2030 نشان‌ می دهد که رشد شهر بیشتر در نواحی شمالی غربی خواهد بود و در نواحی جنوبی با توجه به اینکه ارتفاعات قرار دارد شهر رشد کمتری خواهد داشت.

    کلیدواژگان: کاربری اراضی، تغییرات فضایی، جزایر حرارتی، زنجیرهی مارکوف، مشهد
  • داوود مهدوی*، مجتبی حاتمی صفحات 105-119

    بوم روستا (اکوویلیج/ Ecovillage) الگویی برای ارتقای زندگی به شیوه های پایدارتر با رفع بی ثباتی های زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی از طریق اجرای ساختارها و شیوه های پایدار در مناطق روستایی است. هدف اصلی تحقیق حاضر ارزیابی وضعیت شاخص های کلیدی الگوی بوم روستا در روستاهای گردشگرپذیر حاشیه تالاب چغاخور است. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی بوده و به لحاظ ماهیت از نوع پژوهش های توصیفی تحلیلی است. به منظور بررسی و ارزیابی شاخص های کلیدی بوم روستا در روستاهای گردشگرپذیر مورد مطالعه، پرسشنامه محقق ساخته با پایایی0/89 به کار گرفته شده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه ساکنین محلی و گردشگران حاضر در منطقه چغاخور تشکیل داده اند. حجم نمونه در این پژوهش، برابر با 311 نفر بوده که مطابق با فرمول کوکران و متناسب با خطای05/ برآورد شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که روستاهای مورد مطالعه  از نظر کلیه شاخص های الگوی بوم روستا در ابعاد سه گانه با توجه به مقدار میانگین نتایج حاصله (2/76) در وضعیت مطلوبی قرار ندارند.  همچنین اینکه نتایج به دست آمده نشان می دهد که شاخص های بعد طبیعی الگوی بوم روستا وضعیت بهتری نسبت به سایر ابعاد و شاخص های این الگو در روستاهای مورد مطالعه دارند و شاخص های اجتماعی و اقتصادی در درجات و رتبه های بعدی قرار دارند.از این رو، تلاش در جهت جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی، پشتیبانی از طرح های مفید و زود بازده زیست محیطی و گنجاندن طرح های عملی اکوویلیج ها به عنوان طرح های ملی از سوی مسیولین محلی و منطقه ای از جمله راهکارهای پیش رو است.

    کلیدواژگان: وضعیت سنجی، شاخص، بوم روستا (اکوویلیج)، گردشگری، تالاب چغاخور
  • رضا لحمیان*، زهرا نبی زاده صفحات 121-132

    یکی از جنبه های پایداری توسعه شهری ،توسعه کالبدی متوازن همسو با شرایط محیطی _اکولوژیکی و اجتماعی _اقتصادی است . در دهه های پایانی قرن بیستم، با وجود تلاش های بسیار در زمینه  توسعه پایدار کالبدی _فضایی شهرها این موضوع هنوز یکی از چالش های مهم جغرافیدانان، شهرسازان، معماران و برنامه ریزان شهری باقی مانده است.دربسیاری ازشهرهای کشورهای درحال توسعه، شهرگرایی شتابان و افزایش میزان جمعیت شهرنشین، موجب تشدید مخاطرات زیست محیطی شده است.این امر درشهرهای کوچک از اهمیتی دوچندان دارد. زیرا توسعه فیزیکی_کالبدی علاوه بر تغییر کاربری اراضی، تامین نیازمندی های اساسی جامعه شهری از جمله تامین آب سالم و کافی، سرانه فضای سبز، مدیریت پسماندشهری و آلودگی های زیست محیطی را با محدودیت های جدی مواجه کرده است. این پژوهش به منظورتحلیل نقش توسعه کالبدی بر ناپایداری توسعه شهری از دیدگاه زیست محیطی، بنا دارد که با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی  در شهر سرخرود، ابتدا توسعه کالبدی شهر را با استفاده از مدل آنتروپی شانون  بررسی و سپس نقش توسعه کالبدی بر مشکلات زیست محیطی ازطریق سه مولفه کالبدی، عملکردی و زیست محیطی و هفت معیار (رعایت قرارگیری استاندارد کاربری ها، مبلمان شهری، رعایت ارتفاع ساختمان، فضای سبز شهری، حفظ توازن خاک، تغییر کاربری زمین کشاورزی) را ارزیابی نماید. نتایج حاکی ازآن است که توسعه کالبدی نامتوازن بصورت سازمان نیافته موجب ناپایداری زیست محیطی شهر همچون تغییرکاربری اراضی و افزایش آلودگی های زیست محیطی شده است. در تحلیل گزینه های برون رفت از شرایط ناپایداری در شهر سرخ رود، توسعه فضای سبز بهترین گزینه برای تعدیل توسعه نامتوازن کالبدی است.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، کالبد شهری، محیط زیست، شهر سرخ رود
|
  • Abaas Saidi *, Farhad Azizpour, Vahid Riyahi, Eyvaz Amini Qovaqlu Pages 11-26

    At present, sustainability as a clear goal is at the heart of global developments. Territorial sustainable development depends on the sustainability of rural system as a constituent sub-system of a territorial system. Sustainability of rural areas in different dimensions can have an effective role in regional and national development. The current research attempts to recognize and account for the spatial capabilities and limitations of rural settlements in Baruq within the framework of sustainable development. This research is a practical study with a descriptive methodology. The research statistical population includes 70 residential villages in Baruq are, of them thirty-two villages were selected through stratified sampling and based on four criteria of sustainable development. Field and document data were collected to answer the research questions. The results indicate that these villages are weak in terms of sustainability. Moreover, investigating the four aspects of sustainability has shown that each of the aspects (i.e., environmental-ecological, physicalspatial, social, and economic) are in a weak sustainable condition; the economic aspect suffers most from the weakest condition. The level of sustainability in the villages reveals that around 43 per cent of the settlements are unsustainably strong, 25 per cent unsustainably weak, 25 per cent sustainably weak, and only 6 per cent are sustainably strong. The sustainability of the villages decreases physicallyspatially from the west to the east of the district. That is to say, mountainous villages are less sustainable than the villages in the plains or other less mountainous areas. Sustainable and slightly sustainable villages lie in the west or in the plain. It shows that sustainable spatial pattern is a cluster. The results thus predict the highest role of social factors (R2 = 0.392) and a low role for environmentalecological factors (R2 = 0.186) in the unsustainability of the rural settlements. Economic and physical-spatial factors predict around 0.338 and 0.324 of the unsustainability in rural settlements.

  • Zeinab Kazemi Chamsourak, Hamid Jalalian *, Ahmad Zanganeh Pages 27-41

    Rural settlements, as spatial systems, have always been affected by internal and external forces and changes in their structures and functions. Transitional villages are more dynamic and experience more developments than other rural settlements because of their features that are considered neither rural nor urban. The present study seeks to identify the factors affecting the changes occurred in transitional rural settlements of Aivan county (Illam province, Iran). This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature and method. Data collection was done by two methods documentary and field. In documentary method, statistical information and data of the settlements of the study area, literature, and related theoretical bases were collected and studied. In the field method, first-hand data and information were obtained using the Dehyar, Shura (11 questionnaires) and rural residents in transitional villages (184 questionnaires). The statistical population of the study is 55 inhabited villages with a total population of 16281 and 3848 households in Aivan county. Eleven populated villages were selected as transitional and sample villages using four indices of population, centrality, distance to city center and number of governmental and nongovernmental institutions. AHP and TOPSIS methods were applied to weight the aforementioned indicators by experts and to weight the sample villages, respectively. Data were analyzed using one-sample T-test. Findings of the study show that the physical component with a real average of 2.99 is in the first place, the economic component with a real average of 2.88 and the spatial component with a real average of 2.74 is in the third place. This means that the physical, economic and spatial dimensions as external and internal factors have had the most impact on the transitional villages of Aivan county, respectively

    Keywords: Structural-Functional Transformation, Transitional Villages, Rurban, Aivan County
  • Mohammad Haseli, Hassan Afrakhteh *, Yadollah Karimipoor, Hamid Abdollahiyan Pages 43-65

    In Iran, which is a water-scarce country, planning is centralized and large-scale based on political-contractual boundaries. This has led to the degradation of the functional levels of the land and has caused numerous problems. Therefore, finding the optimal geographical context and efficient planning unit for the lower levels has always been the focus of planning scholars including geographers. The purpose of this study is to propose a basis for the political division of space for spatial planning and transition from centralized national-sectoral planning. This research is theoretical and in terms of nature and method, it is a deep descriptive-analytical case study. The present study, with a combined approach (analogy and deduction), firstly, by analogy and logical analysis, evaluates the status quo using documentary study. Then, it studies inductively the Karkheh catchment as a spatial domain of research in order to explain an alternative pattern. Analyzes were performed using Arc GIS software. New theories of development, especially the theory of bio-regionalism, emphasize ecological factors in the designation of biological areas. The ecological implications of these theories have been specifically introduced through catchments and their relationship to communities. The findings of the study identified the catchment as a bioregional boundary and considered the Karkheh catchment to be compatible with the Lak spoken area. The results show that Karkheh catchment can be a suitable spatial planning unit for the study area. The relative homogeneity in the structure of natural-ecological, social, cultural, economic, and spatial convergence within the territory as well as the adaptation of rural and urban settle

    Keywords: Spatial Planning, Bio-Regionalism, LakLanguage, Administrative-Political Divisions, Basin
  • Asghar Heydari, Hossein Hataminejad *, Fatemeh Azizi Pages 67-80

    Urban viability is one of the basic foundations of sustainable urban development. The viability approach can be attributed to increased awareness of unstable urban life patterns, which in the long run reduces the potential of environmental resources. The term 'viability' refers to the degree to which a society is provided based on the needs and capacities of its members. Therefore, the main objective of the present study is to prioritize the main components of viability in three Kish Island resorts namely: Sadaf, Me'mar and Sahar. The research method is descriptive - analytical based on preliminary data. Data collection was done by documentary and survey methods using questionnaire. Collected data was processed using SPSS and Smart PLS software. Three methods of multivariate regression analysis, stepwise analysis and PLS path analysis were used to prioritize the components and to determine their contribution and role in the viability of the study area. Based on the results of the research, the main factors affecting the viability of the three Kish camps were prioritized based on the degree of their importance as follows: services and access, social, economic, physical and environmental components, respectively. One can improve the viability of the study area by planning to enhance and organize these components based on their degree of importance.

    Keywords: Assessment, Livability, Components ofViability, PLS Path Modeling, Residential Camps ofKish Island
  • Narges Golestani, Hossein Rahimi * Pages 81-91

    Typically, the effects of various factors affecting the city's economy are reflected in the price of land and housing. In recent years, the role of rent-seeking and stock-exchange in the volatility and price fluctuations of the land and housing markets of Iranian cities, including Mashhad's metropolis, has been far greater than the effects of inflation. It is important to identify the factors affecting the cost of housing and subsequently the factors affecting the formation of the stock market in this sector. Many people believe that the role of real estate consultants is unparalleled in creating price fluctuations and unusual housing speculation. This paper, while examining the factors affecting real estate stock exchange, examines the role of real estate firms in the expansion of the land and urban housing stock market from the perspective of real estate consultants themselves through a specific case study of District 12 of Mashhad. The research method in this article is descriptive-analytical and the statistical population includes real estate consultants working in the district 12 of Mashhad. Field information was collected through interview and questionnaire. The research findings and hypotheses were analyzed using one-sample t-test and Pearson correlation test in SPSS software. Based on the available information and the correlation coefficient obtained from the Pearson test for the owner's policy component and the t-test obtained from the one-sample t-test for the two components of the real estate agency and the municipal organization, it was identified that the real estate agencies do not play a significant role in the valuation and stock market of urban land and housing and are solely responsible for bringing the applicant and supplier together as mediators. Also, no significant relationship was found between owner policies and stock market expansion. However, there was a significant relationship between the impact of municipal organization on the pricing of urban land and housing in the sample group with the statistical population. This indicates the involvement of municipality as a public entity in the stock exchange of land and housing in the city

    Keywords: Real Estate Aagencies, Urban HousingStock Exchange, Real estate Consultants, Mashhad
  • Rahman Zandi *, Mokhtar Karami, Jalal Taheri Pages 95-106

    During the last four decades, the rapid growth of urbanization has dramatically transformed many natural phenomena. Such changes led eventually to changes in the Earth's surface temperature. The purpose of this study was to investigate the relationship between land use changes and spatial variations of thermal islands in Mashhad from 1998 to 2016. Thus, land surface temperature and land use changes of Mashhad were extracted using Landsat satellite imagery (1998- 2016). The CA Markov model has also been used to simulate and predict the expansion of Mashhad. From 1998 to 2016, the constructed area, green space, rangeland and barren lands are changed from 138.52, 46.49, 35.85 and 100.71 square kilometers to 198.87, 29.98, 31.29 and 64.62 square kilometers, respectively. Thermal islands in terms of number and extent in 1998 were less extensive and less synchronous than in 2016. In 1998 the maximum level of temperature was between 42 to 48 degrees Celsius but it reached 46 to 52 in 2016. With respect to the expansion of constructed area in the mentioned time period, the thermal islands are moved from outside of the city to the inside and have been overlapped with hard and impenetrable planes. The obtained results from the prediction illustrate that the expansion of city will occur in northwestern sides more than the others and it will be less in southern sides due to the existence of altitudes.

    Keywords: Land Use, Spatial Variations, ThermalIslands, Markov Chain, Mashhad
  • Davood Mahdavi *, Mojtaba Hatami Pages 105-119

    The Eco-village is a model for promoting sustainable living by removing environmental, social and economic destabilization through the implementation of sustainable structures and practices in rural areas. The main purpose of the present study is to evaluate the status of key indicators of eco-village pattern in tourist villages on the margins of Choghakhor wetland. The present study is applied in terms of purpose and is descriptive-analytic in nature. A researcher-made questionnaire with a reliability of 0.89 was used to evaluate the key indices of eco-village in the studied touristy villages. The statistical population of the study consisted of all local residents and tourists present in Choghakhor. The sample size in this study was 311 persons estimated according to Cochran formula with error of 0.05. The results show that the studied villages are not in desirable condition in terms of all three dimensions of eco-village, because the mean value of the results is just 2.76. The results also show that the natural dimension indices of eco-village pattern are better than other dimensions and indices in the studied villages. Socio-economic indices are in the following ranks. Therefore, the following three solutions can be offered: 1- Efforts to attract domestic and foreign investment, 2- Supporting useful and early plans for environmental efficiency, and 3- Incorporation of ecovillage projects as national plans by local and regional authorities.

    Keywords: Assessment, Indicator, Eco-Village, Tourism, Chaghaghoor Lagoon
  • Reza Lahmian *, Zahra Nabizadeh Pages 121-132

    One aspect of the sustainability of urban development is balanced physical development in line with environmental, ecological, and socio-economic conditions. In the last decades of the twentieth century, despite many efforts in the field of sustainable physical-spatial development of cities, this issue still remains one of the major challenges for geographers, urban planners, architects and urban planners. In many developing countries, accelerated urbanization and increasing urban populations have exacerbated environmental hazards. This is doubly important in small towns. Physical development, in addition to changing land use, has severely limited the basic needs of urban society, including the provision of safe and adequate water, per capita green space, urban waste management and environmental pollution. The aim of this study is to analyze the role of physical development on the instability of urban development from an environmental perspective in the city of Sorkhrud, using a descriptive-analytical method. To do this, first the physical development of the city using the Shannon entropy model was examined and then the role of physical development on environmental problems was evaluated through three components and seven criteria. The three components include; physical, functional and environmental, and the seven criteria were observance of standard land uses, urban furniture, observance of building height, urban green space, maintaining soil balance, land use change of agricultural land. The results suggest that unbalanced physical development has led to unorganized environmental instability in the city, such as land use change and increased environmental pollution. Green space development is the best option for moderating unbalanced physical development.

    Keywords: Sustainable Development, urban expansion, Environment, Sorkhroud city