فهرست مطالب

نشریه محاسبات نرم
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین صباغیان بیدگلی* صفحات 2-23

    شبکه پتری بدلیل داشتن تنوع و قابلیت های متعدد یکی از پرکاربردترین روش های مدل سازی و ارزیابی سیستم های هم روند و مبتنی بر رخداد است. با توجه به تنوع کاربرد و وجود انواع مختلف شبکه پتری ابزارهای مختلفی جهت مدل سازی، شبیه سازی و تحلیل شبکه های پتری عرضه شده است. هر یک از این ابزارها بخشی از قابلیت های مورد نیاز برای تحلیل و ارزیابی سیستم ها را فراهم می کنند. در کار حاضر ابزاری برای مدل سازی و ارزیابی بر اساس شبکه پتری فراهم شده است که علاوه بر پشتیبانی از انواع مختلف شبکه پتری، برخی از قابلیت هایی که در سایر ابزارها کمتر مورد توجه قرار گرفته را فراهم می کند. امکان تولید خودکار مدل، امکان تحلیل حالت پایدار انواع شبکه پتری ازجمله شبکه پتری زمان ثابت، تغییر ساختار مدل در حین اجرا، امکان یادگیری و تطبیق پذیری مدل، امکان ارزیابی و جستجوی خودکار راه حل از جمله قابلیت های این ابزار است. در این مقاله علاوه بر معرفی مدل جامع پیشنهادی امکانات ابزار ساخته شده شرح داده می شود. علاوه بر آن با ذکر مثال هایی قابلیت های انحصاری ابزار مذکور معرفی می شود.

    کلیدواژگان: مدل سازی، شبکه پتری، تحلیل حالت پایدار، شبیه سازی، ارزیابی کارایی
  • مجتبی پاکدل، حسین کریمیان* صفحات 24-33

    در این مقاله، با استفاده از الگوریتم جستجو کننده تکاملی DLMS سرعت همگرایی الگوریتم تصحیح خطای دیجیتالی در تصحیح خطای عدم تطابق خازن ها، بهره محدود و غیرخطی تقویت کننده به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. برای این منظور ابتدا مبدل آنالوگ به دیجیتال 16 بیتی خط لوله به صورت معکوس در حوزه دیجیتال مدل سازی شده است. مدل دیجتال به دست آمده یک فیلتر FIR با 16 وزن قابل تنظیم می باشد. جهت تنظیم وزن های فیلتر FIR الگوریتم تصحیح خطا به سه مرحله تقسیم شده و در هر مرحله تعدادی از وزن های فیلتر توسط الگوریتم DLMS تنظیم خواهند شد. در مجموع الگوریتم تصحیح خطا با 3000 بار تکرار در طی سه مرحله همگرا می شود. الگوریتم DLMS با استفاده از کدهای سنتزپذیر با زبان Verilog HDL شبیه سازی شده و قابل پیاده سازی است. تقسیم الگوریتم تصحیح خطا به سه مرحله سبب بهبود کیفیت تصحیح خطا و کاهش توان مصرفی خواهد شد. همچنین در این مقاله مدار MDAC بهینه ای جهت طراحی مبدل خط لوله پیشنهاد شده و الگوریتم تصحیح خطا بر اساس همین مدار طراحی گردیده است.

    کلیدواژگان: مبدل آنالوگ به دیجیتال خط لوله، عدم تطابق خازن ها، بهره محدود تقویت کننده، بهره غیرخطی تقویت کننده، فیلتر FIR، الگوریتم DLMS
  • محسن خراسانی فردوانی، محمدرضا رمضان پور*، ریحانه خورسند صفحات 34-49

    اینترنت اشیاء شبکه ای با طیف گسترده از اشیاء و وسایل هوشمند است که به اینکه این اشیای فیزیکی قادر به تبادل اطلاعات با سایر اشیای فیزیکی هستند، اشاره دارد. اینترنت اشیاء سرویس های متنوعی را معرفی کرده و زندگی روزمره بشری وابسته به فعالیت های مطمین و قابل دسترس آن است. این شبکه ها با مشکلات متعددی در زمینه مصرف انرژی و ارتباط مطمین جهت ارسال صحیح داده مواجه هستند و ویژگی های این شبکه ها همچون پویا بودن توپولوژی و وجود محدودیت انرژی به دلیل بیسیم بودن؛ مسئله مسیریابی در این شبکه ها را به چالش کشیده است؛ پروتکل AOMDV یکی از پروتکل های چند مسیری است که برای حفظ تعادل بار ترافیکی، مدیریت وکنترل مصرف انرژی گره ها و کاهش تاخیر از چند مسیر مختلف برای ارسال اطلاعات استفاده می کند ولی از نظر نرخ گم شدن بسته ها دارای ضعف است. در این  مقاله این پروتکل به گونه ای بهبود داده می شود که برای انتخاب مسیرهای مجزا جهت ارسال بسته ها، پر انرژی ترین مسیرها را انتخاب کند. برای این کار فرمت بسته های AOMDV تغییر داده شده و فیلدهایی به آن اضافه می شود تا معیار انرژی نیز برای انتخاب مسیر در اینترنت اشیاء درنظر گرفته شود. روش پیشنهادی با نام EEA-IOT معرفی شده است. برای نشان دادن کارایی روش پیشنهادی با روش  AOMDV و  SMG در معیارهای نرخ گم شدن بسته و میزان انرژی باقیمانده در دو سناریو متفاوت مقایسه شده است که نتایج نشان دهنده عملکرد بهتر روش پیشنهادی  است.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیاء، انرژی مصرفی، مسیریابی چند مسیره، پروتکل AOMDV، کاهش تاخیر مسیریابی
  • نفیسه موسی الرضایی گلیان، جواد حمیدزاده* صفحات 50-61

    امروزه یکی از مهم ترین چالش های افزایش اطلاعات، یافتن اطلاعات مورد علاقه از بین انبوه داده هاست. به این موضوع در طراحی سایت های تعاملی همواره توجه شده است. سیستم های پیشنهاددهنده برای حل این مسئله به وجود آمده اند تا به کاربران برای رسیدن به اطلاعات مورد نظرشان کمک کنند؛ اما این سیستم ها محدویت هایی دارند. یکی از مهم ترین چالش های پیش روی سیستم های پیشنهاددهنده، مشکل شروع سرد است. این مشکل زمانی به وجود می آید که یک کاربر (قلم داده) جدید وارد سیستم می شود. عدم وجود اطلاعات قبلی از این کاربر (قلم داده) باعث می شود سیستم نتواند به طور عادی پیشنهادها را تولید کند. در این مقاله برای حل مشکل شروع سرد کاربر، روش جدیدی به کمک ترکیب مدل های مبتنی برمحتوا و فیلترمشارکتی ارایه شده است. در این روش لیست پیشنهادی، دارای ویژگی هایی مانند کیفیت بالای قلم داده های پیشنهادی و تنوع آن ها است که دامنه ی اطلاعات دریافتی از کاربر را به سرعت گسترش می دهد، به همین دلیل کاربران را سریع تر از حالت شروع سرد خارج می کند. همچنین با استفاده از اطلاعات دموگرافیک کاربر، سعی شده قلم داده های لیست پیشنهادی به نحوی انتخاب شوند که به علایق کاربر نزدیک تر باشند تا دقت بیشتر شود.  نتایج ارزیابی روش پیشنهادی نشان می دهد میزان خطای MAE و RMSE نسبت به روش های موجود تا حد مطلوبی کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: سیستم پیشنهاددهنده، مشکل شروع سرد، روش مبتنی بر محتوا، روش فیلتر مشارکتی، تنوع
  • اسدالله شاه بهرامی، فرزانه هویدا* صفحات 62-79

    جعل کپی - انتقال، نوع خاصی از تحریف است که در آن قسمتی از تصویر کپی شده، در قسمت دیگری از همان تصویر قرار داده می شود. این نوع دستکاری به منظور پنهان کردن قطعه ناخواسته یا تکثیر یک یا چند شیء در همان تصویر انجام می گیرد. روش های متعددی برای تشخیص جعل کپی- انتقال ارایه شده است؛ که شامل دو روش مبتنی بر بلوک  و مبتنی بر نقاط کلیدی است. روش دیگر، ترکیب توصیفگرهای مختلف برای تشخیص نقاط کلیدی است. در این مقاله، یک روش تشخیص جعل کپی- انتقال براساس ویژگیهای ترکیبی ارایه شده است. از ترکیب توصیفگرهای SIFT، KAZE، HOGو Zernike در جهت آشکارسازی جعلهای کپی - انتقال استفاده می شود. نتایج پیاده سازی ترکیب توصیفگرها روی تصاویر جعل شده، نشان می دهد که این نوع ترکیب باعث افزایش دقت تشخیص نسبت به استفاده تک تک و دو به دوی توصیفگرها می گردد؛ اما این کارایی و دقت بالا با هزینه زیاد محاسبات به دست می آید. لذا، در جهت کاهش حجم محاسبات از الگوریتمهای ژنتیک در جهت بهینه سازی توصیفگرها و از الگوریتم تحلیل مولفه اصلی برای کاهش ابعاد ویژگیها استفاده شد، نتایج نشان می دهد که HOG با دقت 93.59 نسبت به دیگر توصیفگرها عملکرد بهتری برای تشخیص نقاط جعل دارد. ترکیب چهار توصیفگر موجب می شود تا عملکرد سیستم به میزان سه درصد نسبت به HOG بهبود یافته و به دقت 96.29 برسد. الگوریتم ژنتیک با انتخاب بهترین ویژگیها به درصد تشخیص 96.94 رسید. با استفاده از تحلیل مولفه اصلی ابعاد ویژگیها به 35 بعد کاهش داده شد که درصد تشخیص 94.63 به دست آمد.

    کلیدواژگان: کپی - انتقال، بلوک بندی، ارزیابی، جعل، ترکیب توصیفگرها
  • مریم سیدی، محبوبه شمسی*، عبدالرضا رسولی کناری صفحات 80-95

    با توسعه فناوری، استفاده از شبکه‏ های مخابراتی بی سیم برای امور مختلف امری ضروری شده است. این شبکه ها یکی از امن ترین و پرکاربردترین شبکه های موجود هستند که یک نمونه از کاربرد این شبکه ها، شمایی از مراقبت‏های پزشکی و نظارت بر بیمار از راه دور است. ‏ آنچه حایز اهمیت است مقوله ی کیفیت سرویس در این شبکه ها است. هدف این مقاله افزایش گذردهی بسته ها در شبکه حسگر بی سیم بدنی است و فرض شده استفاده از روش پروتکل دسترسی به زمانی (TDMA) در عدالت بسته های ارسالی و افزایش کیفیت سرویس شبکه موثر است. لذا با ارایه پروتکلی در لایه پیوند مبتنی بر اینترنت اشیا سعی شد برخی از پارامترهای کیفیت سرویس بهبود داده شود که حاصل نتایج بررسی و مقایسه این پروتکل با پروتکل های معروف در این حوزه، مشخص شد که پروتکل ارایه شده، نتایج بسیار بهتری در فاکتورهای میزان تاخیر، مصرف انرژی و توان گذردهی دارد. میزان بهبودی الگوریتم پیشنهادی در زمینه تاخیر 23.67 درصد و در زمینه انرژی 27.12 درصد و در زمینه گذردهی 10 درصد بوده است.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیا، کیفیت سرویس، شبکه های حسگر بدنی، پروتکل دسترسی به چندین بخش زمانی، شبکه های حسگر بی سیم بدنی
|
  • Hossein Sabaghian Bidgoli* Pages 2-23

    Petri net is one of the most popular methods in modeling and evaluation of concurrent and event-based systems. Different tools have been created to support modeling and simulation of different extensions of Petri net in different applications. Each tool supports some extensions and some features. In this work a Petri net based modeling and evaluation tool is presented that not only supports different Petri net extensions but also provides some features not supported before. Automatic model construction, steady state analysis of different extensions including constant timed Petri net, run time reconstruction, learning and  feature, and automatic solution search are some specific features of the proposed tool. In addition to introducing the model, its capabilities  are shown through some examples.

    Keywords: Modeling, Petri-net, Steady state analysis, simulation, Performance evaluation
  • Mojtaba Pakdel, Hossein Karimiyan* Pages 24-33

    In this paper, of digital error correction algorithm in of capacitor mismatch error and finite and nonlinear gain of Op-Amp has increased significantly by the use of DLMS, an evolutionary search algorithm. To this end, a 16-bit pipelined analog to digital converter was modeled. The obtained digital model is FIR filter with 16 adjustable weights. To adjust of , was divided into three stages and in each stage, the number of filter weights by DLMS algorithm and totally the error correction algorithm is converged through 3000 repetitions in three stages. The DLMS algorithm was simulated using synthesizable RTL code in Verilog HDL and may be implemented. The division of the error correction algorithm into three stages led to improve the error correction and reduce the power consumption. Moreover, an optimum MDAC circuit has been proposed for designing pipelined converter and based on this circuit the error correction algorithm has been designed.

    Keywords: Pipelined analog to digital converter, capacitors mismatch, finite OPAMP gain, nonlinear finite OPAMP gain, FIR filter, DLMS algorithm
  • Mohsen Khorasani, Mohammadreza Ramezanpour*, Reihaneh Khorsand Pages 34-49

    Internet of things (IoT) is a network with a wide range of smart and physical objects and gadgets that can exchange information with each other. IOT introduces a variety of services that human life is dependent on its secure and accessible activities. These networks face numerous problems in terms of energy consumption and reliable communication to send the correct data. Moreover, the characteristics of these networks, such as the dynamism of their topology and the presence of energy constraints due to their wireless property led to challenges in the routing problem. The AOMDV protocol is one of the multi-path protocols that has been designed to maintain the balance of traffic load, management and control of energy consumption of nodes, delay deduction and etc. It uses several different paths to send it has a weakness in terms of the rate of package loss. In this article, an improvement of AOMDV called EEA_IOT is presented where the routes with high energy are selected for sending packets. To this end, the format of the AOMDV packets and some fields are added to so that the energy criterion is considered for routing in IOT. To demonstrate the efficiency of the proposed method, it is compared to AOMDV and SMG through two different scenarios in terms of packet loss rate and residual energy. The results indicate a better performance of the proposed method.

    Keywords: Internet of things, Energy consumption, multi-path protocol, AOMDV, EEA-IOT, reduction of delay
  • Nafisah Moosarrezayi, Javad Hamidzadeh* Pages 50-61

    One of the main challenges of increasing information in the new era, is to find information of interest in the mass of data. This important matter has been considered in the design of many sites that interact with users. Recommender systems have been considered to resolve this issue and have tried to help users to achieve their desired information; however, they face limitations. One of the most important challenges that they face is cold-start problem, which is raised when a new user/item entered into the system, while no previous information is available for it. The lack of previous knowledge of the new user/item, will causes the system fails generating its suggestions normally. In this paper, to solve the problem of cold-start user/item a new method is presented using combining content-based models and collaborative filtering. Moreover, demographic data is used to recommend the nearest items to cold-start users/items' interests. Compared to existing methods, the evaluation results show that the proposed method reduces the MAE and RMSE error.

    Keywords: Recommender Systems, Cold-Start Problem, Content-Based Method, Collaborative Filtering Method, Quality, Diversity
  • Asadollah Shahbahrami, Farzaneh Hoveyda* Pages 62-79

    Copy-move forgery is a particular type of distortion where a part or portions of one image is/are copied to other parts of the same image. This type of manipulation is done to hide a particular part of the image or to copy one or more objects into the same image. There are several methods for detecting copy-move forgery, including block-based and key point-based methods. In this paper, a method for detecting copy-move forgery is presented based on hybrid features such as SIFT, KAZE, HOG, and Zernike descriptors. The experimental results of the combinational of these descriptors on the forged images show that this type of combination increases the accuracy of detection than using single and double descriptors; but this high accuracy has the cost of computational time. To reduce the computational time, a Genetic Algorithm (GA) was used to optimize the descriptors and analysis algorithm of the principal component was applied to reduce the dimensions of the features. The results show that the HOG descriptor with a precision of 93.59 has better performance than the other descriptors to detect parts. Combined the four descriptors, the performance of the system is improved by about three percentage in compared with HOG, and reaches a precision of 96.29. The GA as the selector of the best features (six features) achieved the detection rate of 96.94. Using the principal component analysis, the dimensions of the features were reduced to 35, with a detection rate of 94.63.

    Keywords: Copy-Move, Block-based, Evaluation, Detection algorithms, Forgery
  • Maryam Seyedi, Mahboobeh Shamsi*, Abdolreza Rasuli Kenari Pages 80-95

    With the development of technology, the use of wireless telecommunication networks for the various affairs is essential. These networks are one of the safest and most widely used networks, for instance, in medical care and remote patient monitoring. What matters is the quality of service in these networks. The purpose of this paper is to increase packet transduction in a wireless body area network by assuming that the use of time-based access protocol (TDMA) method is effective in increasing the accuracy of packets and increasing the quality of network service. Therefore, by presenting a protocol in the link layer of the Internet of Things, some of the parameters of the quality of service were improved. Compared with other methods, the proposed protocol yielded better results in terms of latency, energy consumption and throughput. The proposed algorithm improvement was 23.67% in the packet delay, 27.12% in the energy consumption, and 10% in throughput.

    Keywords: Internet of Things, Quality of Service, Physical Sensor Networks, Time Division Multiple Access Protocol, Wireless Body Area Networks