فهرست مطالب

فصلنامه جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای
پیاپی 33 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صدیقه لطفی*، مجتبی شهابی شهمیری، فرزانه ابراهیم پور صفحات 1-22

    به موازات تغییر سیستم های شهری از سطح درون شهری به مقیاس های بین شهری می توان انتظار داشت، بسیاری از مسایلی که در مقیاس شهر خود را بروز می دادند، امروزه در سطح منطقه پدید آیند. یکی از مرتبط ترین مسایل در این راستا، تغییر در سازمان فضایی منطقه ای و الگوهای جابه جایی و به تبع هزینه های اجتماعی سفر با خودروهای شخصی است. یکی از مهم ترین هزینه های اجتماعی، هزینه های ناشی از انتشار گازهای گلخانه ای و به ویژه دی اکسیدکربن به عنوان مهم ترین گاز گلخانه ای وابسته به فعالیت انسانی است. بر این اساس، مقاله حاضر سعی دارد با محاسبه ردپای کربن و هزینه های اجتماعی ناشی از کربن در سفرهای بین شهری منطقه مازندران مرکزی، تبعات اهمال و نادیده گرفتن این امر را در طول زمان روشن کند. روش شناسی پژوهش براساس روش پیشنهادی IPCC و بهره گیری از فاکتورهای انتشار دپارتمان محیط زیست، تغذیه و امور روستایی کشور انگلستان انجام شده است. علاوه بر این، برای تبدیل هزینه اجتماعی کربن به صورت مالی از برآوردهای بانک های مهم دنیا نظیر بانک توسعه آسیایی و بانک جهانی بهره گرفته شده است. همچنین با استفاده از آمار سازمان حمل ونقل و راهداری جاده های کشور، میزان انتشار دی اکسیدکربن، هزینه های اجتماعی آن و میزان کاهش انتشار دی اکسیدکربن با اجرای سیاست هایی نظیر راه اندازی حمل ونقل سامانه حمل ونقل ریلی سبک، سامانه اتوبوس های تندرو، جایگزینی سوخت و کاشت درختان در محورهای بین شهری منطقه آمل- بابل- قایمشهر و ساری محاسبه شد. نتایج پژوهش در مازندران مرکزی نشان می دهد، به ترتیب در سال های 1387، 1392 و 1397 از جابه جایی مردم و کالا حدود 223، 270 و 365 هزار تن دی اکسیدکربن تولید شده است که هزینه اجتماعی آن را می توان حدود 5/12 تا 6/18 میلیون دلار برآورد کرد. محاسبه میزان انتشار دی اکسیدکربن، سناریو های پیشنهادی در منطقه نشان می دهد؛ به ترتیب LRT، جایگزینی خودروهای هیبریدی با خودروهای بنزینی، BRT و جایگزینی خودروهای گازسوز با سوخت بنزین می توانند بیشترین تاثیر را بر کاهش کربن و هزینه های اجتماعی ناشی از آن داشته باشند. با این همه استفاده از سیاست های ترکیبی و مکمل کارایی آن ها را افزایش می دهد. علاوه بر این، طراحی و کاشت درختان در محورهای بین شهری و جنگل کاری های شهری نیز می تواند مکمل گزینه های بالا باشد. با این وجود، هیچ یک از شهرهای استان به تنهایی قادر به تامین هزینه های طراحی، ساخت و راه اندازی زیرساخت های حمل ونقل سامانه حمل ونقل عمومی نخواهند بود؛ از این رو هم افزایی و همکاری این شهرها برای اجرای این سیاست ها ضروری است.

    کلیدواژگان: ردپای کربن، هزینه اجتماعی، منطقه چندمرکزی، تغییرات اقلیمی
  • ایوب منوچهری میاندوآب*، آرزو انوری، حسن آهار صفحات 23-40

    امروزه یکی از رهیافت های مهم در ساماندهی مطلوب فضا، ایجاد یک ساختار فضایی متعادل است که در توسعه پایدار نقش مهمی ایفا می کند. ساختار فضایی مطلوب نیازمند توزیع متعادل فضایی جمعیت و فعالیت در محیط است. این دو متغیر به عنوان ارکان اصلی ساختار فضایی نقش زیادی در ایجاد یا عدم ایجاد سازماندهی فضایی مطلوب دارند. از طرفی توزیع جمعیت در فضا بستگی زیادی به توزیع فعالیت دارد؛ درنتیجه توزیع فعالیت نقش اساسی در ساماندهی فضا دارد. هدف از این پژوهش بررسی تعادل یا عدم تعادل ساختار فضایی کلان شهر تهران براساس هسته های عملکردی است. روش تحقیق انجام پژوهش توصیفی-تحلیلی از نوع علی-همبستگی است. ابزار گردآوری اطلاعات و داده ها به صورت کتابخانه ای بوده است. داده ها شامل فعالیت های شهری هستند که از منابع اسنادی استخراج شده است. تعداد فعالیت ها 25 مورد بود که در 7 شاخص اصلی صنعتی، تجاری، اداری، آموزشی و تفریحی، فرهنگی و درمانی گنجانده شده است. این 7 شاخص به عنوان هسته های عملکردی در نظر گرفته شده اند. برای بررسی هسته های عملکردی در کلان شهر تهران از روش پیتر هال مبنی بر تقسیم فعالیت بر جمیعت در مناطق شهری استفاده شده است. برای تحلیل توزیع هسته های عملکردی فعالیت ها و جمعیت در سطح کلان شهر تهران از روش تخمین تراکم کرنل استفاده شده است. برای تحلیل الگوهای فضایی از مرکز میانگین، بیضی انحراف معیار و میانگین نزدیک ترین همسایه استفاده شده است. برای مدل سازی همبستگی های فضایی از رگریسیون وزنی جغرافیایی (GWR) استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که الگوهای پراکنش هسته های عملکردی به صورت تک هسته ای و در بعضی مولفه ها به صورت چند هسته ای بوده است. همچنین نتایج آمار فضایی نشان می دهد که الگوی توزیع هسته های عملکردی خوشه ای بوده است و همچنین نتایج رگرسیون جغرافیایی نشان می دهد که ارتباط معناداری بین هسته های عملکردی و توزیع جمعیت وجود دارد. نتیجه اینکه ساختار فضایی هسته های عملکردی در ایجاد مشکلات ترافیکی و ازدحام کلان شهر تهران نقش زیادی دارند.

    کلیدواژگان: هسته های عملکردی، عدم تعادل، ساختار فضایی، کلان شهر، تهران
  • فاطمه احمدی اصل، کورش مومنی*، کورش عطاریان، نوید مقیمی صفحات 41-56

    امروزه رشد و توسعه صنعت گردشگری به منظور کسب درآمد و پیشرفت اقتصاد کشور امری ضروری است و به دنبال آن آسیب های زیست محیطی در این بخش سبب افزایش نگرانی ها نسبت به مقاصد گردشگری در سطح بین المللی برای ارایه محصولی با استانداردهای زیست محیطی شده است. بدین منظور ایده طراحی اکوکمپ ها که برمبنای اصول پایداری و اکوتوریسم هستند و در زمره اقامتگاه های سبز به شمار می آیند، مورد توجه قرار گرفته است. مکان یابی صحیح اکوکمپ یکی از مهم ترین بخش های برنامه ریزی گردشگری پایدار است که موجب موفقیت اکوکمپ ها و بازگشت سرمایه می شود. بدین منظور شناسایی مناطقی که ازنظر گردشگری و ارزش های اکوتوریستی، توانایی و استعداد احداث اکوکمپ را داشته باشند، ضروری است. هدف از این مطالعه، تعیین مکان مناسب برای احداث اکوکمپ در استان لرستان، با درنظرگرفتن معیارها و عوامل تاثیرگذار بر ارتقای کیفی اکوکمپ ها است. دراین راستا از روش ارزیابی چندمعیاره TOPSIS استفاده شده است. پژوهش حاضر براساس هدف تحقیق، ماهیتی کاربردی دارد و همچنین براساس روش، توصیفی-تحلیلی است. در این روش برای امتیازدهی به معیارها و زیرمعیارهای لازم برای مکان یابی اکوکمپ در استان لرستان، با استفاده از نظر کارشناسان گردشگری این استان، پنج نقطه گردشگری شاخص این استان: آبشار بیشه، دریاچه گهر، تالاب های ولی عصر، تنگه شیرز و آبشار چکان انتخاب شد. با استفاده از ابزار پرسش نامه از 25 کارشناس متخصص و خبره در کمیته طبیعت گردی استان لرستان نظرسنجی به عمل آمد. نتایج پژوهش نشان داد که منطقه گردشگری دریاچه گهر به منظور احداث اکوکمپ با امتیاز نهایی 711/0 دارای بیشترین امتیاز و تالاب های ولی عصر با ارزش 394/0 حایز پایین ترین امتیاز شد.

    کلیدواژگان: مکان یابی اکوکمپ، گردشگری، روش تصمیم گیری چندمعیاره TOPSIS، استان لرستان، دریاچه گهر، تالاب های ولی عصر
  • مجید گودرزی*، محمدعلی فیروزی، امید سعیدی صفحات 57-82

    براساس برنامه پنج ساله دوم توسعه کلان شهر اهواز (1401- 1397) در بخش حمل ونقل و ترافیک، یکی از مهم ترین راهبردهای توسعه حمل ونقل کلان شهر اهواز، شناسایی موانع توسعه حمل ونقل در ابعاد گوناگون آن است. یکی از ابعاد آن موانع، هوشمندسازی است که این مسئله ضرورت انجام پژوهش حاضر را دوچندان می کند؛ ازاین رو هدف پژوهش حاضر، بررسی و تحلیل موانع هوشمندسازی حمل ونقل درون شهری اهواز است. پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر ماهیت، توصیفی-تحلیلی با رویکرد پیمایشی است. به منظور گردآوری اطلاعات از دو روش مطالعات کتابخانه ای و میدانی (مشاهده و پرسش نامه) استفاده شده است. روش آنالیز آن کمی بوده که از تکنیک های تصمیم گیری چندمعیاره DEMATEL و ANP استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که درمجموع 65 عامل به عنوان موانع هوشمندسازی حمل ونقل استخراج شدند که موانع مدیریتی دارای 21 زیرمعیار، موانع اقتصادی دارای 11 زیرمعیار، موانع اجتماعی-فرهنگی دارای 23 زیرمعیار و موانع کالبدی دارای 10 زیرمعیار است که از این میان ضعف دانش فنی مدیران، کمبود اعتبارات، رشد جمعیت شهر اهواز و کمبود تاسیسات هوشمند، به ترتیب بیشترین مانع مدیریتی، اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی و کالبدی هوشمندسازی حمل ونقل درون شهری اهواز هستند.

    کلیدواژگان: موانع هوشمندسازی، حمل ونقل درون شهری، DEMETEL و ANP، کلان شهر اهواز
  • فریبا نوروزی، اسماعیل صالحی*، مریم خستو صفحات 83-104

    به دلیل اهمیتی که بحث عدالت، به طور بازفزاینده ای در سطح جامعه، عرصه سیاسی و حوزه شهرسازی دارد، بازشناسایی این موضوع دارای اهمیت بسیاری است. زندگی در شهرها براثر تفاوت های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی افراد، به پدیدآمدن تفاوت های فضایی منجر شده است که این تفاوت های فضایی در طبقه بندی و جدایی گزینی افراد در شهرها نقش کلیدی و مهمی دارند. مقاله پیش رو مبتنی بر راهبرد فراتحلیل است. جامعه آماری پژوهش را 49 مقاله علمی-پژوهشی با محوریت موضوعی عدالت فضایی در بازه زمانی 1386-1397 تشکیل می دهد. روش گردآوری داده ها برطبق پروتکل PRISMA[1] که استانداردی برای مطالعات فراتحلیل است، صورت گرفت. با بررسی های به دست آمده از نتایج مقالات مشخص شد که در اکثر مناطق بررسی شده، توزیع خدمات عمومی شهری به صورت عادلانه صورت نگرفته است. همچنین با وجود اهمیت بسیار زیاد بحث عدالت فضایی و تاثیرگذاری بسیار زیاد آن از یک سو و مبتلابودن تقریبا همه کلان شهرهای ایران به مسایل ناشی از عدم تعادل های فضایی از سوی دیگر، متاسفانه این مسئله در میان جامعه علمی اعم از مراکز دانشگاهی و پژوهشی فعال در مطالعات شهری، در اولویت مطالعات و تحقیقات قرار ندارد. نتایج پژوهش، بیانگر پایین بودن مطالعات از حیث کمی، عمق کم مطالعات در مقیاس شهری ایران و تعمیم پذیری نتایج مطالعات است؛ بنابراین پیشنهاد می شود که با توجه به اهمیت موضوع عدالت، جامعه علمی توجه ویژه ای به چالش های نظری و ریشه یابی بی عدالتی در این زمینه داشته باشند تا امکان ارایه راه حل های نظری در این زمینه فراهم شود. چک لیست پریزما یک نوع سند است که حدود 27 مورد از آنالیزهای موجود در یک مقاله را در آن می نویسند .مقاله های فراتحلیل و همچنین مقاله های بررسی سیستماتیک موظف به استفاده از این چک لیست هستند. همچنین بیشتر مجلات از این چک لیست برای مقالات فراتحلیل حمایت می کنند، چون برای رتبه بندی مجلات بسیار تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: عدالت فضایی، فراتحلیل، پروتکل PRISMA، مقاله علمی-پژوهشی
  • عباسعلی آروین*، قاسم قائدی، حمیدرضا اسدی صفحات 105-124

    تاثیرات فیزیکی و طبیعی فضای سبز در سیستم شهری و بازدهی های مختلف اکولوژیکی، اجتماعی و اقتصادی آن در ساختار جوامع شهری تا حدی است که به عنوان یکی از شاخص های توسعه پایدار از آن یاد می شود. پراکندگی فضایی نامناسب و مکان یابی نادرست پارک ها و فضای سبز بیش از کمبود فضای سبز از نظر سطح و سرانه، منجربه عدم دسترسی مناسب به پارک ها در اغلب شهرهای ایران شده است؛ ازاین رو این پژوهش بر آن است تا میزان دسترسی مردم و بهره برداری مطلوب از پارک ها و فضای سبز را به صورت مطالعه موردی در شهر خمینی شهر مورد ارزیابی و تحلیل قرار دهد. داده های مورداستفاده در این پژوهش شامل: مشاهده میدانی، گزارش و نقشه های موجود کاربری اراضی شهری و مطالعات کتابخانه ای و اسنادی بوده است. برای ارزیابی از تکنیک های تحلیل و توابع شعاع دسترسی، تحلیل زمان دسترسی و برای تحلیل فضایی از تکنیک های جهت حرکت به سمت پارک و نیز دسترسی در مقیاس های مختلف در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان داد که براساس تحلیل شعاع دسترسی، بیش از نیمی از جمعیت شهر خمینی شهر دسترسی به پارک در هیچ سطحی از محله ای، همسایگی، ناحیه ای و شهری ندارند. براساس زمان دسترسی مناسب به پارک که باید در شعاع دسترسی مناسب 400 تا  600 متر که معادل 10 دقیقه پیاده روی باشد، در خمینی شهر بسیاری از پهنه ها و بلوک ها و محله های شهر باید زمانی بیشتر از یک ساعت را پیاده طی کنند تا به نزدیک ترین پارک دسترسی پیدا کنند. همچنین بررسی جهت حرکت و میزان جاذبه پارک ها نشان می دهد که بخش قابل توجهی از مردم علی رغم صرف زمان بیشتر در پارک های حوزه جنوبی شهر جذب می شوند. براساس تحلیل دسترسی به پارک های با مقیاس همسایگی، 80 درصد بافت شهر خمینی شهر، پارکی در مقیاس واحد همسایگی ندارد.

    کلیدواژگان: فضای سبز، خمینی شهر، سیستم اطلاعات جغرافیایی، تحلیل فضایی
  • زهرا نسیمی، سید هادی زرقانی*، امیدعلی خوارزمی صفحات 125-146

    دسترسی به آب سالم و پایدار، یکی از نیازهای بسیار ضروری برای تداوم زندگی شهروندان در همه جوامع، به خصوص کلان شهرها و شهرهای بزرگ است و هرگونه اختلال در عملکرد زیرساخت آب در شهرها، به سرعت امنیت شهروندان را با تهدید جدی مواجه می کند و می تواند به موضوع امنیتی در سطح ملی تبدیل شود. سامانه های تامین و تصفیه آب و خطوط آب رسانی در سطح کشور، دارای پتانسیل های بالقوه ای درجهت عملی شدن تهدیدات دشمن با شیوه های حملات نظامی و اقدامات تروریستی و خراب کاری هستند. اقدامات تروریستی با شیوه ها و ابزارهای مختلفی می تواند صورت گیرد. یکی از خطرناک ترین انواع تروریسم، «بیوتروریسم» و استفاده از مواد سمی و بیولوژیک به منظور ایجاد آلودگی در تاسیسات آب رسانی؛ مانند منابع آب، تصفیه خانه ها و شبکه توزیع است که می تواند بر سلامت، بهداشت و آرامش جامعه تاثیر مخرب بگذارد و آن را با بحران مواجه سازد. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی و با استناد به منابع معتبر کتابخانه ای و مطالعه میدانی به دنبال بررسی تاثیر اقدامات بیوتروریستی در تهدید عناصر زیرساخت آب شهری است. یافته های پژوهش نشان می دهد، در عملیات بیوتروریستی امکان آلودگی عناصر مختلف زیرساخت آب شهری در بخش تامین، تصفیه و انتقال با استفاده از باکتری ها و توکسین های کشنده و بیماری زا، مانند سیاه زخم، وبا، تیفویید، بوتولینوم و... وجود دارد. همچنین میزان آسیب پذیری و احتمال تهدید حملات بیوتروریستی در هریک از عناصر زیرساخت منابع آب ارزیابی شد و براساس آن مشخص شد که بین میزان آسیب پذیری و احتمال وقوع حملات بیوتروریستی در بخش های مختلف زیرساخت آب شهری تفاوت وجود دارد؛ بدین ترتیب ازنظر معیار «میزان آسیب پذیری»، در بین بخش های مختلف زیرساخت آب، «شبکه توزیع» آب شهری در معرض تهدید بیشتری است و ازنظر «احتمال وقوع تهدید» نیز بخش «منابع تامین» آب شهری در معرض تهدید بیشتری قرار دارد.

    کلیدواژگان: امنیت، تهدید، بیوتروریسم، زیرساخت شهرها، منابع آب
  • عبرت محمدیان، امیر صفاری*، امیر کرم صفحات 147-160

    زمانی که مفهوم فضا به صورت جدی در بین جغرافی دانان و معماران مطرح شد، همواره این پرسش ذهن کنجکاو بسیاری را به خود مشغول داشت که چیدمان پدیده ها در صحنه ای که فضا را به وجود می آورد، از چه قواعدی پیروی می کند؟ کنکاش در زمینه چیدمان در فضا به مثابه نحو در زبان تعریف می شود؛ همان گونه که بر ساختارهای زبانی دستور خاصی حاکم است، می توان سازمندی فضا را تابع قوانین و قواعدی مشابه زبان قلمداد کرد. در این پژوهش، نقشه های توپوگرافی، زمین شناسی، تصاویر ماهواره ای، عکس های هوایی، مدل ارتفاع رقومی منطقه به کار رفت. پژوهش با روش پدیدارشناسی انجام شد. آرایش سکونتگاه های جلگه ای در نگاره سرزمینی خوزستان با مدل تحلیلی چیدمان فضا و قاعده میاندری تبیین و تحلیل شد. روش پدیدارشناسی، سه نگاره سرزمینی را برای جلگه خوزستان تعریف کرده است. هویت مکانی هر نگاره، حاکی از حافظه تاریخ طبیعی آن نگاره است که در بینش مردم این سرزمین و در شکل سکونتگاه ها نقش اساسی داشته است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد: 1- رفتار رودخانه های نگاره خوزستان در تعامل با مواریث پادگانه های دریایی خلیج فارس، قاعده سکونتگاهی شهری در این فضا را تعریف می کند؛ 2- اشکال میاندری رودخانه ای، تبیین کننده قاعده سکونتگاه های روستایی در این فضاست؛ 3- ژیونورون ها یا هورها تعریف کننده هویت مکانی با نام هورنشینی است.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، جلگه خوزستان، قاعده مئاندری، مدل چیدمان فضا، هویت مکانی
  • عبدالمجید احمدی* صفحات 161-188

    تامین امنیت پایدار مناطق مرزی، لازمه مدیریت و سازگاری با تهدیدهای نوینی است که مختل کننده آن هستند. در این میان، یکی از مهم ترین عوامل تهدیدکننده، مخاطرات محیطی است که با توجه به شرایط اقلیمی و توپوگرافی کشور و همچنین، ضعف های متعدد اقتصادی، اجتماعی و نهادی در سطح محلی، می تواند با تبدیل شدن به بحران، موجب آسیب پذیری و برجای گذاردن تاثیرات نامطلوب بسیاری بر عرصه امنیت نواحی روستایی مرزی شود. دراین راستاپژوهش کاربردی حاضر که با روش توصیفی-تحلیلی انجام گرفته است، به بررسی وضعیت آسیب پذیری پایداری امنیت نواحی روستایی مرزی شهرستان سروآباد استان کردستان و درمیان استان خراسان جنوبی به واسطه تداوم مخاطرات محیطی و تبدیل شدن آن ها به بحران هایی پرداخته که معضلات بسیاری بر کیفیت زندگی، به عنوان هسته اصلی پایداری امنیت این نواحی برجای گذاشته اند. در این پژوهش آمیخته که در بخش کیفی، با نمونه گیری هدفمند و مصاحبه نیمه ساختارمند با مدیران، صاحب نظران و آگاهان محلی عرصه توسعه و امنیت نواحی روستایی مورد مطالعه و تجزیه وتحلیل آن ها با تکنیک تیوری بنیادی، داده هایی گردآوری و سپس، در بخش کمی نیز به دنبال توزیع 100 پرسشنامه در میان این افراد و تجزیه‎وتحلیل آن ها با روش تحلیل عاملی و تحلیل مسیر، به تایید آن ها پرداخته شده است. مهم ترین یافته های به دست آمده نشان دادند که تداوم بحران های حاصل از مخاطرات محیطی در نواحی روستایی دو شهرستان مذکور، موجب ایجاد ناپایداری در ابعاد مختلف امنیتی مناطق موردمطالعه شده اند که این تاثیرات در 53 شاخص در قالب 3 عامل آینده ناپایدار امنیتی و معضلات سیاسی-نظامی، ناپایداری امنیت غذایی و محیطی-کالبدی و ناپایداری امنیت اقتصادی و اجتماعی و در سه عرصه اصلی ناپایداری امنیت ملی، ناپایداری امنیت انسانی و ناپایداری آینده امنیتی منطقه، جای گرفتند. در این میان ناپایداری امنیت در عرصه های اقتصادی و اجتماعی به واسطه تداوم بحران های محیطی موجود، بیشترین تاثیر را (بار کلی برابر با 0.492) بر ایجاد ناپایداری امنیتی مناطق روستایی مرزی موردمطالعه (وضع موجود و آینده) دارا بود.

    کلیدواژگان: امنیت پایدار، مخاطرات محیطی، بحران های محیطی، نواحی روستایی مرزی شهرستان های مریوان و درمیان
  • مریم هاشمی، اکرم الملوک لاهیجانیان*، مظاهر معین الدینی، علیرضا مقدم نیا، رضا ارجمندی صفحات 189-212

    مدیریت محیط زیست شهری با مسایلی روبه روست که حل بنیادین آن ها، نیازمند ارایه یک مدل جامع عملکرد مدیریت است. در حوزه عملکرد، معیارهای متعددی درجهت ارزیابی عملکرد مدیریت وجود دارد، اما این معیارها مدون نشده تا بتوان بر مبنای آن درباره عملکرد مدیریت محیط زیست شهری قضاوت کرد؛ از این رو پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تجزیه و تحلیل ابعاد و معیارهای ارتقاء عملکرد مدیریت محیط زیست شهر تهران با استفاده از تکنیک مدل سازی ساختاری-تفسیری (ISM) ، به مرحله اجرا درآمده است. این روش جزء روش های تجزیه و تحلیل سیستم هاست که به بررسی تعاملات میان عناصر سیستم می پردازد. به منظور خوشه بندی معیارها نیز از روش MICMAC  استفاده شده است. تحقیق از حیث هدف، کاربردی و گردآوری داده ها، توصیفی-پیمایشی است. از آنجایی که این روش مبتنی بر نظر خبرگان است، 10 نفر متخصص در زمینه مدیریت محیط زیست شهری، به روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند، انتخاب و براساس نظر آن ها 8 معیار اصلی و 27 زیرمعیار شناسایی شده است. نتایج این مدل، معیارها را در سه سطح «ظرفیت سازهای رشد و توسعه»، «فرایندهای کلیدی» و «خروجی عملکرد» گزارش کرد که معیار «ظرفیت سازها» با بیشترین قدرت نفوذ و تاثیرگذاری، جزء اولویت های توجه و معیارهای محرک در ارتقاء عملکرد مدیریت محیط زیست شهری تهران به شمار می روند. مدل ارایه شده قابلیت تعمیم به سایر نقاط شهری، با توجه به پتانسیل های موجود آن شهر را داراست.

    کلیدواژگان: معیار، مدیریت محیط زیست شهری، ارتقاء، عملکرد، مدل ساختاری-تفسیری
|
  • sedighe lotfi *, mojtaba shahabi shamshiri, farzaneh ebrahim poor Pages 1-22

    In parallel with the change of urban systems from the inner-city level to the inter-city scale, one can expect that many of the issues that manifested themselves at the city level will arise today at the regional level. One of the most relevant issues in this regard is the change in the regional space organization and the patterns of movement and consequently the social costs of traveling by private car. One of the most important social costs is the cost of emitting greenhouse gases, especially carbon dioxide, as the most important greenhouse gas associated with human activity. Accordingly, the present article tries to clarify the consequences of negligence and neglect over time by calculating the carbon footprint and social costs caused by carbon in intercity travel in the Central Mazandaran region. The research methodology is based on the proposed method of IPCC and using the release factors of the Department of Environment, Nutrition and Rural Affairs of the United Kingdom. In addition, estimates of the world''s major banks, such as the Asian Development Bank and the World Bank, have been used to financially convert the social cost of carbon. Also, using the statistics of the Road Transport and Highways Organization, the amount of carbon dioxide emissions, its social costs and the amount of reducing carbon dioxide emissions by implementing policies such as launching transportation, light rail transportation system, high-speed bus system, replacing fuel and planting trees in intercity axes - Babylon - Ghaemshahr and Sari were calculated. The results of research in Central Mazandaran show that in 1387, 1392 and 1397, respectively, about 223, 270 and 365 thousand tons of carbon dioxide were produced from the movement of people and goods, the social cost of which can be estimated at about 12.5 to 18.6 million dollars. . Calculating the amount of carbon dioxide emissions shows the proposed scenarios in the region; Thus, replacing LRT with hybrid vehicles with gasoline vehicles, BRTs, and replacing gas-powered vehicles with gasoline-powered vehicles can have the greatest impact on reducing carbon and the resulting social costs. However, the use of complementary policies enhances their effectiveness. In addition, designing and planting trees on interurban axes and urban afforestation can complement the above options. However, none of the cities in the province will be able to finance the design, construction and commissioning of public transport infrastructure alone; Therefore, the synergy and cooperation of these cities is necessary to implement these policies.

    Keywords: Carbon footprint, social cost, polycentric region, climate change, Central Mazandaran
  • ayoob manoochehri miyandoab *, arezoo anvari, hasan ahar Pages 23-40

    Today, one of the most important approaches in the optimal organization of space is the creation of a balanced spatial structure that plays a fundamental role in sustainable development. Optimal spatial structure requires balanced spatial distribution of population and activity in the environment. Optimal spatial structure requires a balanced spatial distribution of population in the environment. These two factors are the main pillars of the spatial structure and important role in creating or lack of proper organization of space. on the other hand, population distribution in space depends on the activity of distribution; as a result, the distribution of activity plays an essential role in the organization of space. The aim of this study was to examine the balance or imbalance of the spatial structure of Tehran metropolitan core based on performance. The research method is descriptive and analytical and of type its Causal-correlation. Information and data collection is a library. The data includes urban activities extracted from documentary sources. The number of indicators based activities was 25 cases. There are 25 activities which are included in 7 industrial, commercial, administrative, educational, recreational, cultural and therapeutic indexes. These seven factors are considered as the core functional metropolis. To investigate the functional core in Tehran metropolis is used Peter Hall Method used (the division activities on population in urban areas). To analyze the distribution of functional core activities and population in the metropolis of Tehran is using kernel density estimation method. To analyze the spatial patterns is used from the the mean center and standard deviation ellipses. To model spatial correlation Is used whit the geographically weighted regression (GWR). The results indicate that spatial patterns of functional core are a single pole. However, some components might have been bipolar. The positive changes have been made compared to the previous period. Spatial correlation results show that there is no link between the core functional and population distribution. Consequently, the location and position of the functional core of Tehran metropolitan area have a lot of problems and crisis

    Keywords: functional cores, imbalance, spatial structur, e metropolitan, Tehran
  • fatemeh ahmadi asl, koorosh momeni *, koorosh atariyan, navid moghimi Pages 41-56

    In the present era, the development of the tourism industry is considered necessary in order to earn money and develop the country's economy. Subsequently, environmental damages in this sector have raised concerns about tourism destinations internationally to provide a product that complies with environmental standards. So, the attention has been paid to the idea of designing eco-camps, which are based on the principles of sustainability and ecotourism and considered among the green settlements. Locating eco-camps properly is one of the most important parts of sustainable tourism planning that leads to the eco-camps success and return on investment. To this end, areas that have the potential for the construction of eco-tourisms in terms of tourism and ecotourism values should be identified. This study was conducted aimed at determining the appropriate location for the construction of eco-camps in Lorestan province, according to the criteria and factors affecting the quality improvement of eco-camps using multi-criteria decision analysis (TOPSIS) method. This was an applied study in terms of objective and a descriptive-analytical one regarding methodology. In this method, five alternative tourism areas of the province, including Bisheh Waterfall, Gahar Lake, Valiasr Wetlands, Shiraz Strait, and Chekan Waterfall were selected to score the necessary criteria and sub-criteria required for locating eco-camps using the province's tourism experts. 25 certified experts from the National Tourism Committee of Lorestan were surveyed using a questionnaire. The results indicated that Gahar Lake had the highest score of 0.711 and Valiasr wetlands had the lowest score of 0.394 for constructing an eco-camp.

    Keywords: Eco-camp location, Tourism, Multi-criteria decision analysis (TOPSIS) method, Lorestan province, Gahar Lake, Valiasr Wetlands
  • majid goodarzi *, mohammad ali firoozi, omid saeidi Pages 57-82

    As the Second Five-Year Development Plan of Ahvaz metropolis (2018-2022) in the transportation and traffic sector puts out, one of the most important strategies for the transportation development in Ahvaz metropolis is to identify barriers to transportation development in its various dimensions. One of the dimensions is the barriers to making transport smart. This issue makes the necessity of doing the present study more significant. The present study aimed to investigate and analyze barriers to make intra-urban transport in Ahvaz. The present research is applied-theoretical in terms of objectives, and descriptive-analytical and survey in terms of method. For data collection, two methods of library and field studies (questionnaire and interview) techniques were employed. The data analysis method was quantitative and the DEMATEL and ANP multi-criteria decision-making techniques were used. The results show that a total of 65 factors were extracted as barriers to make transport system smart. These barriers are divided into management barriers with 21 sub-criteria, economic barriers with 11 barriers with 11 sub-criteria, socio-cultural barriers with 23 sub-criteria, and physical barriers with 10 sub-criteria, among which managers’ weakness of technical knowledge, lack of credit, population growth in Ahvaz, and lack of smart facilities are the most important barriers as sub-criteria of management, economic, socio-cultural and physical factors.

    Keywords: barriers to make transport smart, intra-urban transport system, DEMETEL, ANP, Ahvaz Metropolis
  • fariba noroozi, esmaeil salehi *, maryam khestoo Pages 83-104

    Due to the exponential importance of justice in the society, the political arena and urbanization, recognition of this issue is of significance. Living in the cities based on social, economic and cultural differences among the individuals, has led to formation of a spatial differences and these spatial differences have a key role in categorization and separation of the individuals. The following study is based on meta-analysis approach. The statistical population in this study included 49 scientific research papers on the subject of spatial justice in a time interval between 2007 and 2018. The data collection method in this research was based on PRISMA-P[1] (Preferred Reporting Items for Systematic review and Meta-Analysis Protocols), that is a standard for meta-analysis studies. By considering the results from the studies, it was concluded that the urban public services are not equally distributed in the majority of the studied regions. Also, despite the great significance of spatial justice and its great impact, on the one hand and the presence of problems due to the spatial imbalance in almost all metropolitans in Iran on the other, it has not been a research priority in the scientific community, including university and research centers. The research results indicated the low number of these studies, the low depth of these studies in an urban scale in Iran and the lack of generalization for the research results. It is therefore recommended that, considering the importance of justice, the scientific community pays a special attention to the theoretical challenges and the roots of injustice in this regard, in order for the theoretical strategies to be able to be undertaken.

    Keywords: Spatial Justice, Meta-Analysis, PARISMA Protocol, Scientific-Research Papers
  • abasali arvin *, ghasem ghaedi, hamidreza asadi Pages 105-124

    The physical and natural effects of green space on the urban system and its various ecological, social and economic impacts on the structure of urban communities are to so important that they are regarded as one of the indicators of sustainable development.Inappropriate spatial distribution and unsuitable location of parks and green spaces, more than the shortage of them in terms of surface and per capita, have led to lack of proper access to them in most cities of Iran.Therefore, this research aimed to evaluate the accessibility of these spaces to people and the optimal utilization of parks and green spaces in the form of a case study in the city of Khomeinishahr. The data used in this study included field observations, reports and the existing maps of urban land use, as well as library and documentary studies. In the data analysis, analysis techniques and functions of access radius, access time analysis, and analysis of direction to the park, as well as access to neighborhoods in the GIS environment, were used. The results of this study showed that based on the analysis of access radius, more than half of the population of Khomeinishahr city had no access to the park at any district, neighborhood, area and city level.Based on the time of proper access to the park, which should be within an accessible range of 400 to 600 meters, equivalent to a 10-minute walk, in many areas, blocks and neighborhoods of this city, it takes more than an hour for people to walk to reach the nearest park.Also, according to the direction analysis and the attractiveness of the parks, it was found that a significant portion of the population, despite spending more time, were more interested in going to parks in the southern part of the city. Based on analysis of access to neighborhoods, 80% of the city of Khomeinishahr Park had no park at the neighboring scale.

    Keywords: Green space, Khomeinishahr, GIS, Spatial analysis
  • zahra nasimi, seyed hadi zarghani, omid ali kharazmi Pages 125-146

    Access to safe and sustainable water is one of the most urgent needs of citizens in all societies, particularly large cities and metropolises, and any disruption to the functioning of water infrastructure in cities, poses immediate and serious threat to citizens' security and can become a national security issue. Terrorist acts can take many different forms and means. One of the most dangerous types of terrorism is "bioterrorism" and the use of toxic and biological substances to contaminate water supply facilities, such as water resources, treatment plants and distribution networks, which can adversely affect the health and well-being of the community and make a crisis.The results show that bioterrorism can contaminate various elements of urban water infrastructure in the supply, treatment, and transmission through lethal and pathogenic bacteria and toxins, such as anthrax, cholera, typhoid, botulinum, etc. The vulnerability and likelihood of bioterrorism attacks in each element of the water resources infrastructure were also evaluated and it was determined that there was a difference between the vulnerability. The results show the likelihood of bioterrorism attacks in different parts of the urban water infrastructure. Thus, based on the "vulnerability", among different sections of the water infrastructure, the "distribution network" of urban water is at a greater risk and based on the "likelihood of threat" the "water supply" is at a great risk.

    Keywords: Security, Threat, Bioterrorism, Urban Infrastructure, Water supply
  • ebrat mohammadiyan, amir safari *, amir karam Pages 147-160

    When the concept of space was seriously discussed among geographers and architects, this question has always been engaged in itself a lot of curious interested minds: what are the rules of phenomena syntax in the field that creates space? To explanation of the space syntax is defined like the language syntax. As the linguistic structures are express with a special rule, space configuration can be assigned similar to the rules of language. In this study, Topographic maps, Geology maps, Satellite imagery, Aerial photos, DEM (Digital Elevation Model) the region were used. The research was doing with Noumenonology[1] method. The Noumenonology method defined the several Land Context for Khuzestan plain. The Space Identity of each Land--Context reflects the of Space Memory the Land, which has played a key role in the vision of the people of this land and in the shape of the settlements. The results of this study show that: 1- The behavior of Khuzestan land-context rivers in interaction with the Persian Gulf terraces, defines the rule of urban settlement in this space. 2-River- meandering forms explaining the rule of rural settlements in this space. 3-Geoneuron or Hoors are definer special identity called "nomadic lacastrain”. [1] - Philosophic attitude is an essential matter for foundation of a consistent and reliable phenomenology (Novali, 1990). Hence, Hegel Noumenonolgy is considered as a philosophic fund of "Phenomenology in Geomorphology". In Hegel philosophic Noumenonology, concrete realities and objectivity phenomenon what a latent inside and spirit of phenomena called Noumenonology. "So against of other Phenomenologists, in this research, “Positivist” equals to “Phenomenology” and “knowledge of exist” equals to “Noumenonology”.

    Keywords: space syntax analytical model, Khuzestan plain, Meandering rule, Noumenonology, spatial identity
  • abdolmajid ahmadi Pages 161-188

    Providing sustainable security of border areas is necessary to manage and adapt to new threats that are disruptive. Meanwhile, one of the most important threatening factors is environmental threats which, given the climatic and topographical conditions of the country, as well as numerous economic, social and institutional weaknesses at the local level, by becoming a crisis, it may lead to vulnerabilities and many unwanted effects on the security of the borderline rural areas. In this regard, the current applied research is carried out by using descriptive-analytical method to investigate the vulnerability of security sustainability of border areas in the Kurdistan province and Darmian town in southern Khorasan province due to the continuation of environmental threats becoming a crisis. Many problems affect the quality of life and, consequently, the sustainability of the security of these areas. In this mixed research, in the qualitative section, with targeted sampling and semi-structured interview with managers, local experts and local people in the field regarding development and security of rural areas studied and analyzing them with grounded theory techniques, Data were collected and then, in quantitative section, the distribution of 100 questionnaires among these individuals and their analysis with factor analysis and path analysis has been confirmed. The most important findings of this study showed that the continuity of environmental threats in the rural areas of the mentioned districts caused instability in different dimensions of the security of the studied areas. The impact Were placed on 53 indicators in the form of three unsustainable security and political-military issues, the instability of food security and the environmental- physical, and the instability of economic and social security in the three main areas of the instability of national security, the instability of human security and the instability of the security of the area. Meanwhile, the instability of security in the economic and social spheres was the most affected by the continuing environmental threats (Total load is 0.492) on the sustainable security of the rural borderlands studied (current and future situation) due to the impact of environmental crises.

    Keywords: Sustainable security, Environmental Threats, Environmental Crises, Rural Borderlands of Marivan, Darmian
  • maryam hashemi, akramolmolook lahijanian *, mazaher moeinod dini, ali reza moghadam niya, reza arjmandi Pages 189-212

    The urban environmental management faces challenges that require a fundamental solution to develop a comprehensive model of management performance. In the scope of performance, there are several criteria for evaluating management performance, but these criteria have not been formulated correctly to judge the performance of urban environmental management. Therefore, this research has been carried out with the aim of identifying and analyzing the dimensions and criteria of enhancing the performance of Tehran's environmental management using Interpretive Structural Modeling (ISM) technique. This method is one of the systems analysis methods that surveies the interactions between the elements of the system. MICMAC analysis was used to cluster the criteria. The research is a descriptive survey in terms of applied purpose and data collection, and the data-gathering tool is a questionnaire. Since this method is based on experts’ opinion, 10 experts in urban environmental management were selected by purposeful non-random sampling method and identified 8 main criteria and 27 sub-criteria according to their opinion. The results of this conceptual model are the design of a desirable and comprehensive model of municipal performance in Tehran, which reported variables in three levels, "Output of performance,"Key improvement processes," Capacity buildings.” Capacity building” criterion, with the most influence and influence, is given priority and incentive measures in promoting the performance of Tehran's urban environmental management. The proposed model has generalized capability to other cities in accordance with the potential of that city.

    Keywords: Criteria, Urban Environmental Management, Improvement, performance, Interpretive-Structural Modelling