فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های حسابداری مالی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 42، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمود بخشی نژاد* صفحات 1-22
    قابلیت اتکای اطلاعات و محتوای اطلاعات شرکت ها دو شاخص انتقال اطلاعات در سطح گزارشگری سالیانه است. این دو شاخص با کاهش تقارن اطلاعاتی هزینه سرمایه را کاهش می دهد و از این طریق نقشی اساسی در کارایی بازار سرمایه ایفاء می نمایند. بر این اساس این پژوهش با تخمین دو الگو اقدام به بررسی تاثیر انتقال اطلاعات بر اثرگذاری بازده غیرعادی بر راهبرد تجاری شرکت ها با استفاده از داده های مندرج در صورت های مالی 120 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در قلمرو زمانی 1390 تا 1396 نموده است. روش پژوهش، ازنظر رویکرد خردگرایانه، از نظر هدف کاربردی و ازنظر ماهیت علی-معلولی است، زیرا به موجب آن سعی می شود تاثیر چند متغیر بر یک متغیر موردبررسی قرار گیرد و ازنظر زمان اجراء گذشته نگر، ازنظر منطق اجراء استقرایی، ازنظر ماهیت داده ها کمی، ازنظر استدلال میدانی و ازنظر طول مدت زمان ترکیبی است. برای آزمون فرضیه ها از مدل رگرسیون چند متغیره با استفاده از داده های ترکیبی و نرم افزار استتا بهره گرفته شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که بازده غیرعادی بر راهبرد تجاری شرکت ها تاثیر مثبت و معناداری دارد و انتقال اطلاعات بر تاثیر بازده غیرعادی بر انتخاب راهبرد تجاری، نقش تعدیل کنندگی منفی دارد.
    کلیدواژگان: راهبرد تجاری، بازده غیرعادی، قابلیت اتکای اطلاعات، محتوای اطلاعات
  • مصطفی عبدی، غلامرضا کردستانی*، جواد رضازاده صفحات 23-44
    با توجه به گسترش فعالیت های تجاری در جهان و اهمیت پایداری در حوزه های سازمانی، دانشگاهی و حرفه ای، مقوله پایداری جزء نخستین اهداف کشورها و شرکت ها قرار گرفته است. اما در کشور ایران توجه کمتری به این موضوع شده است. به عبارت دیگر در حال حاضر شرایط علی، مداخله گر و زمینه ای؛ راهبردها و پیامدهای این نوع گزارشگری مورد بررسی و کنکاش قرار نگرفته است. بنابراین در این پژوهش تلاش شده است تا الگوی منسجم گزارشگری پایداری شرکت ها به روش نظریه پردازی زمینه بنیان طراحی گردد. این پژوهش، پژوهشی کیفی و اکتشافی است. این پژوهش به وسیله مصاحبه عمیق با افراد خبره در حوزه مبانی نظری گزارشگری مالی و علوم اجتماعی، حوزه بازار سرمایه، سازمان صنعت، معدن و تجارت و سازمان حفاظت محیط زیست اجرا شده و با انجام 23 مصاحبه در سال 1398 به روش نمونه گیری گلوله برفی، به اشباع رسیده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد، مهمترین شرایط علی که موجب اتخاذ گزارشگری پایداری می گردد، الزامات محیطی، مشوق های محیطی، فشارهای محیطی، ویژگی های فرهنگی و اجتماعی کشور، ویژگی های سیاسی کشور و ویژگی های محیط بین المللی است. همچنین یافته های پژوهش نشان داد که برای دستیابی به گزارشگری پایداری باید راهبردهایی مانند مشخص کردن نهاد مسیول پایداری، تدوین اصول و استانداردهای پایداری، ایجاد کمیته پایداری و مسئولیت اجتماعی در شرکت ها، آشنایی و آموزش مقوله پایداری، استقرار نظام کنترل داخلی و گزارشگری اثربخش و استفاده از فناوری های نوین اتخاذ شود. در نهایت، الگوی منسجم پژوهش نشان داد که گزارشگری پایداری شرکت ها، می تواند پیامدهایی از قبیل افزایش اعتماد اجتماعی، افزایش کیفیت زندگی انسا ن ها، حفظ محیط زیست برای نسل های آتی، رشد بازار سرمایه و افزایش کیفیت گزارشگری را در پی داشته باشد. یافته های این پژوهش می تواند به توسعه این نوع گزارش در ایران کمک نماید.
    کلیدواژگان: اطلاعات پایداری، پایداری و توسعه پایدار، ذی نفعان، گزارشگری پایداری
  • امین حاجیان نژاد*، سیدرسول حسینی صفحات 45-66

    تحلیل جریانات نقدی و سرمایه گذاری در شرکت ها، مورد علاقه سرمایه گذاران بوده و به تبع آن عوامل تاثیرگذار بر آنها حایز اهمیت است. هدف این پژوهش، ارایه شواهد تجربی از تاثیر محافظه کاری شرطی بر رابطه بین حساسیت جریان های نقدی و سرمایه گذاری است و این که آیا شدت تاثیر در شرکت های با هزینه نمایندگی بالا نسبت به شرکت های با هزینه نمایندگی پایین تر، قوی تر است یا خیر. جامعه این پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده است که بر مبنای آن نمونه ای شامل 151 شرکت در بازه زمانی 1387 تا 1397 انتخاب گردید و مورد مطالعه قرار گرفت. با استفاده از روش رگرسیون چندگانه با داده های تابلویی و تلفیقی و به کمک نرم افزار استتا فرضیه های پژوهش مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشان می دهد محافظه کاری شرطی سبب کاهش شدت تاثیر جریان های نقدی بر سرمایه گذاری می شود. همچنین محافظه کاری شرطی، شدت تاثیر این رابطه را در شرکت های با هزینه نمایندگی بالا، بیشتر کاهش می دهد. همچنین یافته ها حاکی از آن است که قدرت تبیین بر اساس گشتاورهای تعمیم یافته بیشتر از روش حداقل مربعات معمولی است. این یافته ها می تواند در تصمیم گیری های سرمایه گذاران به منظور تحلیل جریانات نقدی شرکت ها مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: حساسیت جریان نقد- سرمایه گذاری، محافظه کاری شرطی، هزینه نمایندگی
  • محمد مرفوع*، مهدی ماهان نژاد، مصطفی قناد صفحات 67-86
    در این پژوهش، تاثیر تخصص مالی اعضای کمیته حسابرسی در رابطه میان استراتژی کسب وکار و اجتناب مالیاتی شرکت بررسی می شود. به منظور ارزیابی نوع استراتژی انتخابی شرکت ها (تهاجمی یا تدافعی) از سیستم امتیازدهی اینتر و لرکر (1997)، برای اندازه گیری اجتناب مالیاتی از دو متغیر نرخ موثر مالیات و تفاوت دفتری مالیات و از نسبت متخصصان مالی به تعداد اعضای کمیته حسابرسی برای محاسبه میزان تخصص مالی اعضای کمیته حسابرسی استفاده شده است. قلمرو زمانی پژوهش، دوره زمانی 1393 تا 1397 بوده و نمونه پژوهش شامل 154 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. تجزیه و تحلیل اطلاعات و آزمون فرضیه ها با بهره مندی از الگوی رگرسیون چندمتغیره و داده های ترکیبی انجام شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهند متخصصان مالی کمیته حسابرسی، تنها نقش مشاوره ای را (تشویق به فعالیت های اجتناب مالیاتی) برای شرکت های تدافعی ایفا می کنند. همچنین، نتایج بیان می کنند متخصصان حسابداری در نتایج به دست آمده همانند نقش متخصصان مالی کمیته حسابرسی عمل می کنند و در برنامه ریزی مالیاتی برای شرکت های تهاجمی، نقش نظارتی خود را انجام نمی دهند.
    کلیدواژگان: اجتناب مالیاتی، تخصص مالی، هیئت مدیره، کمیته حسابرسی، استراتژی کسب وکار
  • جواد نیک کار*، اسلام محمدی صفحات 87-110

    به موقع بودن گزارشگری مالی، یکی از مهم ترین ارکان کیفیت ارایه اطلاعات مالی شرکت ها و مربوط به سرعت گزارشگری مالی است. هدف این پژوهش نیز بررسی تاثیر استراتژی شرکت، هزینه های سیاسی و قدرت مدیریت بر به موقع بودن گزارشگری مالی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای این منظور فرضیه هایی تدوین شده اند و اطلاعات مربوط به 105 شرکت عضو بورس اوراق بهادار برای دوره زمانی بین سال های 1387 تا 1396 بررسی و تجزیه و تحلیل شده اند. الگوی رگرسیون پژوهش با استفاده از روش داده های تابلویی با رویکرد داده های تلفیقی بررسی و آزموده شد. یافته ها نشان دادند در ارتباط با تاثیر استراتژی شرکت، تنها استراتژی های رقابتی و استراتژی شرکت با توجه به اطلاعات آتی، افزایش به موقع بودن گزارشگری مالی را سبب خواهند شد. همچنین، یافته ها نشان می دهند ریسک سیستماتیک و اندازه شرکت به ترتیب کاهش و افزایش به موقع بودن گزارشگری مالی را سبب می شوند. با توجه به نتایج پژوهش می توان ادعا کرد توانایی مدیریت، یکی از شاخص های قدرت مدیریت، تاثیر معناداری بر به موقع بودن گزارشگری مالی دارد و توانایی بالاتر، افزایش به موقع بودن گزارشگری مالی را سبب می شود.

    کلیدواژگان: استراتژی شرکت، هزینه‎های سیاسی، قدرت مدیریت و به‎موقع بودن گزارشگری مالی
  • یحیی حساس یگانه *، قاسم بولو، شهروز رضایی صفحات 111-130

    مالیات یکی از منابع مهم درآمدی دولت است که علاوه بر تامین منابع مالی که دولت به آن نیاز دارد، به توزیع بهتر درآمد و ثروت کمک می‌کند. ترکیب درآمدهای مالیاتی و نیز سهم مالیات از کل درآمدهای عمومی به‌دلیل شرایط اقتصادی، فرهنگی و تاریخی در یک کشور نسبت به کشور دیگر متفاوت است. اجتناب و فرار مالیاتی باعث می‌شود درآمدهای مالیاتی کشورها همواره از آنچه برآورد شده است، کمتر باشد؛ بنابراین این موضوع و عوامل موثر بر آن و نتایج حاصل از آن، مسئله و نگرانی در جامعه تلقی می‌شود. جامعه علاقه‌مند است بداند آیا ‌شرکت‌ها و افراد، مالیات عادلانه خود را دربرابر هزینه‌های اجتماعی که برایشان صرف می‌شود، پرداخت می‌کنند. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر ابعاد منتخب مسئولیت اجتماعی بر اجتناب و فرار مالیاتی است. ابزار استفاده‌شده در این پژوهش،‌ پرسش‌نامه، اسناد، مدارک و اطلاعات مالی شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران است.‌ نمونه آماری نیز از 164 شرکت پذیرفته‌شده بورس در بازه زمانی 1383 تا 1395 تشکیل شده است.‌ یافته‌های پژوهش بیانگر تاثیر معنی‌دار مسئولیت اجتماعی بر اجتناب و فرار مالیاتی است.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، مالیات، اجتناب مالیاتی، فرار مالیاتی
|
  • Mahmoud Bakhshinejad * Pages 1-22
    Reliability of information and information content of companies are two indicators of information transfer at annual reporting level. These two indices reduce the cost of capital by reducing information asymmetry and it plays a key role in the efficiency of the capital market. Accordingly, this study investigates the effect of information transfer on the impact of abnormal returns on corporate strategy by estimating two models using the data presented in the financial statements of 120 companies listed in Tehran Stock Exchange in the period 2011-2017. The research method is rational in terms of practical purpose and causal in nature, because it tries to evaluate the impact of several variables on one variable, and in terms of retrospective execution time, in terms of logical execution, in terms of quantitative logic and in terms of the length of time it is a combination. Multivariate regression models are used to test the hypotheses using pooled data and Stata software. The results indicate that abnormal returns have a positive and significant impact on corporate business strategy and that information transfer has negative moderating effect on the impact of abnormal returns on business strategy choice.
    Keywords: Business Strategy, Abnormal returns, reliability, Information Content
  • Mostafa Abdi, Gholamreza Kordestani *, Javad Rezazade Pages 23-44
    Due to the expansion of business activities in the world and the importance of sustainability in the organizational, academic and professional levels, sustainability is among the first goals of countries and companies. But Iran has paid less attention to this issue. In other words, there are currently causal, intervening, and context conditions, the strategies and consequences of this type of reporting have not been investigated. Therefore, in this research, we have attempted to design a coherent corporate sustainability reporting model based on the grounded theory. This research is qualitative and exploratory. This study is conducted through profound interviews with experts in the field of theoretical literature of financial reporting and social sciences, capital market, organization, industry, mining, trade, and environmental protection organization. By conducting 23 interviews in 2019 using snowball sampling. The results of the research show that the main Causal conditions that lead to sustainability reporting are environmental requirements, environmental incentives, environmental pressures, country’s cultural and social characteristics, the country's political characteristics and the international environment’s characteristics. Research findings also show that in order to achieve sustainability reporting, strategies should be developed such as identifying the entity responsible for sustainability, formulating principles and sustainability standards, establishing a sustainability and social responsibility committee in companies, familiarizing and training sustainability, establishing an internal control and effective reporting system and use new technologies are being adopted. Finally, a coherent research model show that corporate sustainability reporting could have implications such as increasing social trust, increasing the human life quality, preserving the environment for future generations, increasing capital markets, and increasing reporting quality. The findings of this study could help to develop this kind of report in Iran.
    Keywords: Stakeholders, Sustainability, Sustainable Development, Sustainability Information, Sustainability Reporting
  • Amin Hajannejad *, SeyedRasoul Hosaini Pages 45-66

    Investors are interested in the analysis of cash flows and investments in companies and consequently the factors influencing them are important.The purpose of this study is to provide empirical evidence on the effect of conditional conservatism and agency costs on the relationship between cash flow and investment and whether the intensity of impact in firms with high agency costs is stronger or weaker than in low-agency cost firms. The sample consisted of 151 companies listed on Tehran Stock Exchange during the period of 2008-2018. The research hypotheses are tested using multiple regression with panel data. The results show that conditional coservatism, decreases the severity of the impact of cash flows on investment and the interactive effect of conditional conservatism more reduces the severity of this relationship, in high agency cost companies. The results also show that the explanation power based on GMM is better than the conventional OLS method. These findings can be incorporated into investor decision making to analyze corporate cash flows.

    Keywords: Cash flow-Investment Sensitivity, Conditional Conservatism, Agency Costs
  • Mohammad Marfou *, Mahdi Mahannejad, Mostafa Ghannad Pages 67-86
    This study seeks to examine the impact of the financial expertise of audit committee members on the relationship between business strategy and corporate tax avoidance. To assess the type of companies' applied strategy (aggressive or defensive), the Ittner and Larcker (1997) scoring system was used. For this purpose, effective tax rate (ETR) and book tax differences (BTD) were used for assessing tax avoidance and the ratio of financial experts to the number of audit committee members was used to calculate the financial expertise of audit committee members. The sample consists of 154 companies listed in Tehran Stock Exchange during 2015 - 2019. Collected data were analyzed using panel data multivariate regression model. The results showed that audit committee financial experts play only advisory role (tax avoidance promote) for defensive companies. Moreover, results indicate that accounting experts do like role of audit committee financial experts and they don’t play their supervision role in the tax planning for aggressive companies.
    Keywords: Tax Avoidance, financial experts, board of director's, Audit Committee, Business Strategy
  • Javad Nik Kar *, Eslam Mohamadi Pages 87-110

    Timeliness of financial reporting is one of the most important elements of the companies’ financial information quality and is related to the speed of financial reporting. The purpose of this research is to investigate the impact of corporate strategy, political costs, and management power on the timeliness of financial reporting in listed companies in Tehran Stock Exchange. For this purpose, hypotheses were developed and data were analyzed for 105 listed companies on Tehran Stock Exchange during 2009-2018 using an integrated panel data approach. The Results showed that regarding the impact of company strategy, only competitive strategies and company strategy with respect to future information increase the financial reporting timeliness. On the other hand, the findings suggested that a more systematic risk and size of the company, respectively, reduce and increase the Financial reporting timeliness. In addition, according to the findings of the research, it can be claimed that the Management ability as one of the power management indicators has a significant impact on the timeliness of financial reporting and higher ability will increase the financial reporting timeliness.

    Keywords: Company strategy, political costs, management power, timely financial reporting
  • yahya hasas yeganeh*, ghasem blue, shahrouz rezaei Pages 111-130

    Tax is one of the most important sources of government revenue that Provides financial resources needed by the government and helps to better distribute income and wealth. The combination of tax revenues and tax rates from total public revenues differs due to economic, cultural and historical factors from one country to another. Tax avoidance and tax evasion make the tax revenues of countries always lower than estimated. Therefore, this issue and the factors affecting it and its results are considered as a matter of concern in society. The community is interested in knowing corporations pay their fair taxes in return the social costs? The purpose of this study is to investigate the impact of selected dimensions of social responsibility on avoidance and tax evasion. The purpose of this research is to study selected dimensions of Social Responsibility Impact on Avoidance and Tax Evasion. The instruments used in this research are documents and financial information of the companies accepted in the Tehran Stock Exchange. The statistical sample consists of 164 companies admitted to the stock exchange during the period from 2004 to 2015.Findings of the research show that social responsibility has a significant effect on Avoidance and Tax Evasion.

    Keywords: Social Responsibility, Tax, Tax Avoidance, tax evasion