فهرست مطالب

مجله تاریخ و تمدن اسلامی
پیاپی 30 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مصطفی معلمی* صفحات 3-32

    با آغاز دعوت اسلامی از سوی پیامبر اسلام(ص)، مسیحیان ساکن شبه جزیره و نیز امپراتوری بیزانس رویکردهای متفاوتی در برابر اسلام پیش گرفتند. یکی از این رویکردها دفاعیه(ردیه)نویسی بوده است که دانشمندان معاصر اسلام آنها را خصمانه و مبتنی بر اوهام و مجعولات ارزیابی کرده اند. یوحنای دمشقی گویا نخستین مسیحی شرقی باشد که در دفاع از مسیحیت ردیه ای بر اسلام نوشته است. این پژوهش بر آن است تا با بررسی گزاره های تاریخی مندرج در ردیه یوحنا و دیگر مسیحیان دریابد آیا این گزاره ها صرفا برخاسته از اوهام و جعلیات بوده یا در روایات اسلامی می توان خاستگاهی برای آنها یافت؟ یافته ها نشان  می دهد بیش ترین بخش از آن چه به عنوان مهم ترین ضعف ها و یا خرده گیری مسیحیان بر اسلام شمرده می شود از درون جامعه اسلامی و دربار بنی امیه برخاسته است. یوحنا و پدرش سرجون بن منصور ده ها سال در دربار بنی امیه می زیستند و ذهنیت آنان از اسلام به شدت متاثر از این دربار بوده است.

    کلیدواژگان: اسلام، مسیحیت، یوحنای دمشقی، سرجون بن منصور، اسلام ستیزی و سنت اسلامی
  • امیرحسین امامی کوپایی*، سعید عدالت نژاد، رضا نجف زاده صفحات 33-70
    فارابی در بسیاری از مقوله های سیاسی، از جمله جهاد اسلامی، آغازگر بحث نظام مند فلسفی بوده است. دیدگاه وی باید در دو سطح لفظی (حضور واژگانی جهاد در متن) و محتوایی (نسبت مفهوم جهاد با فلسفه نظری) تبیین شود. این امر باعث بروز پیچیدگی ها و دشواری هایی در خوانش متون فارابی شده است، چنان که می توان از چهار دیدگاه در میان فارابی پژوهان معاصر سراغ گرفت. در یک سوی این طیف فارابی مدافع، و در سوی دیگر، مخالف جهاد توصیف شده است. مقاله حاضر می کوشد ضمن بررسی تحلیلی دیدگاه های چهارگانه فوق، روایی و ناروایی هر یک از آنها را بسنجد، شکل متقن تری از آنها را صورت بندی کند و در نهایت در چارچوبی مقایسه ای موجه ترین خوانش را برگزیند. نگارندگان، همراه با عده ای از فارابی پژوهان، ضمن توجیه و تفسیر واژگان مربوط به جهاد در آثار فارابی، به این نتیجه رسیده اند که در فلسفه نظری فارابی با توجه به سیاست شناسی و دین شناسی وی صورت بندی هرگونه دفاع فلسفی از جهاد ممکن نیست.
    کلیدواژگان: فارابی، جهاد، جنگ عادلانه، فلسفه سیاسی
  • گیتی محمدبیگی، علی رضا ابطحی*، محمد علی چلونگر صفحات 71-100
    نقش آفرینی سیاسی و فکری امامیه و زیدیه، دو فرقه اثرگذار شیعی، در برخی زمانها بارز و انکارناپذیر است. از این رو، ضروری است تا با واکاوی مناسبات این دو فرقه ممتاز شیعی، ضمن بررسی بره های از تاریخ فکری امامیه، به نقاط واگرایی آنها در آموزه های کلامی و دادوستد میراث حدیثی آنان دست یابیم. این مقاله، در پی پاسخ به این پرسش ها است که این دو فرقه مهم شیعه، در محدوده زمانی غیبت صغری تا پایان قرن ششم ه در چه عرصه هایی روابط علمی داشته اند؟ هم چنین فعالان این عرصه چه کسانی بوده اند؟ روابط این دو فرقه در این سده ها به دلیل پاره ای از اشتراکات افزایش یافته است و در عین حال، به سبب اختلاف در برخی از اصول مذهبی، تمایزات فرقهای خویش را نیز دنبال میکردند. برای پاسخ به پرسش ها و اثبات این فرضیه ها روابط علمی امامیه و زیدیه در ایران، به ویژه ری، در این بازه زمانی با استفاده از روش تاریخی و شیوه توصیفی- تحلیلی با تکیه بر منابع بررسی می گردد.
    کلیدواژگان: امامیه، زیدیه، عصر غیبت، واگرایی، همگرایی
  • حسین بیاتلو* صفحات 101-126

    از اواسط دوره ناصری و در پی مواجهه های فکری و سیاسی بیشتر ایران با کشورهای اروپایی، اندیشه اصلاح و نوگرایی در میان متفکران و نواندیشان این دوره شتاب بیشتری گرفت. در این دوران رساله ها و متون انتقادی فراوانی در واکنش به اوضاع آشفته سیاسی و اجتماعی ایران به نگارش درآمد. در نگارش این رساله ها علاوه بر روشنفکران این دوره، برخی از مردم عادی و پیشه وران و بازاریان نیز مشارکت داشته و دست به تالیفاتی زده اند. نمونه بارز این نوع رساله های انتقادی، قانون قزوینی اثر محمد شفیع قزوینی است. نگاه او به معضلات اجتماعی عهد ناصری و به ویژه پدیده سرقت از آن رو که توسط یک فرد بازاری و پیشه ور و نه یکی از روشنفکران نوشته شده شایسته مطالعه است. در نوشتار حاضر سعی بر آن است تا معضلات و مشکلات مهم اجتماعی عهد ناصری از نظر محمد شفیع قزوینی بازنمایی گردد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که قزوینی بنیان های اقتصادی و امنیتی را از عوامل مهم تشدید معضلات اجتماعی قلمداد کرده است. در بخش نخست این نوشتار تاثیر اقتصاد بر تشدید معضلات اجتماعی و در بخش دوم تاثیر عدم امنیت لازم بر تشدید پدیده سرقت از دیدگاه قزوینی بررسی می شود. روش تحقیق در این نوشتار توصیفی- تحلیلی است و سعی خواهد شد تا با توجه به گفته های قزوینی و تطبیق آنها با شرایط عصر ناصری تبیینی از اوضاع اجتماعی و اقتصادی ارایه گردد.

    کلیدواژگان: قاجاریه، دوره ناصری، متون، رسایل انتقادی، رساله قانون قزوینی، پدیده سرقت، محمد شفیع قزوینی
  • هاجر صالحی، سهیلا ترابی فارسانی*، احمد کامرانی فر صفحات 127-150
    اعتراض های شهری از شاخصه های زندگی اجتماعی در دوره مظفرالدین شاه بود. بخش عمده ای از این اعتراضات را شورش های نان به خود اختصاص داده است. این شورش ها سبب ایجاد تحول در روابط حکومت و مردم شد. ریخت شناسی شورش های نان در عصر مظفری، به منظور درک و تحلیل عمیق تر اوضاع اجتماعی پیشامشروطه، موضوع اصلی این مقاله است که تلاش می شود به روش تاریخی و با شیوه توصیفی _ تحلیلی و با استناد به منابع و مآخذ موجود بررسی شود. این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش ها است که چه عواملی بر وقوع شورش های نان تاثیرگذار بوده، گروه ها و اقشار اجتماعی شرکت کننده در شورش ها چه کسانی بوده اند و تاثیرات این شورش ها چه بوده است. به نظر می رسد عوامل طبیعی هم چون قحط و خشکسالی و نیز عوامل انسانی هم چون احتکار غلات، سبب کمبود و گرانی نان و اتحاد مردم در برابر حکومت و وقوع شورش ها شده است. این شورش ها به الگوهایی برای مبارزه تبدیل شد و نظام حاکم را روز به روز بیشتر به چالش کشید و مردم را در پافشاری بر عملی شدن مطالباتشان استوارتر ساخت.
    کلیدواژگان: ریخت شناسی، شورش، نان، عصر مظفری
  • مهرداد دیوسالار، محمدحسین فرجیها*، محمد نورمحمدی نجف آبادی صفحات 151-175

    دوره پهلوی اول را از منظر مکتب چشم انداز، می توان نقطه عطفی در جغرافیای تاریخی مازندران به شمار آورد. در این دوره تغییراتی اساسی در حوزه های مختلف چشم انداز جغرافیایی مازندران رخ داد. معیشت و مورفولوژی شهری دچار تحول شد، اصلاحات نوین در زمینه کشاورزی و صنعت رخ داد و زیست و معیشت روستایی نیز تا حد بسیاری متحول گشت. تحول چشم انداز زیست و معیشت روستایی متاثر از عوامل گوناگونی بود. یافته های پژوهش حاکی از آن است که مدرن سازی کشاورزی، ایجاد راه آهن، صنعت و خاصه شیلات و مهاجرت از روستا به روستا که تحت تاثیر عوامل مختلف صورت گرفت از مهم ترین مولفه های تغییر چشم انداز زیست و معیشت در دوره پهلوی اول بوده است.

    کلیدواژگان: رضاشاه، مازندران، چشم انداز روستایی، چشم انداز زیست و معیشت، کشاورزی، راه آهن، شیلات
|
  • Mostafa Moallemi* Pages 3-32

    With the advent of the Islamic invitation by the Prophet (PBUH), Christians living in the peninsula and the Byzantine Empire, took different approaches toward Islam. One of those approaches was the writing of The Apologetics which has been evaluated by the contemporary Muslim scholars as hostile, groundless and based on forged traditions. It seems that john of Damascus was the first Eastern Christian to write an apologetic against Islam. This study seeks to examine some of the historical statements mentioned in john's work to determine whether these were purely illusions or that they can also be traced back to Islamic traditions. The findings show that what are seen as the most significant problems or reproofs of Christians against Islam and have the highest frequency came out of the Islamic community during the era of the Umayyad's dominance. John and his father, Sarjun ibn Mansur, lived in Umayyad court for decades, and their outlook on Islam was strongly influenced by Mu'awiyah and Yazid.

    Keywords: Islam, Christianity, john of Damascus, Sarjun ibn Mansur, Islamic tradition
  • Amirhossein Emami Koupaei *, Saeid Edalatnejad, Reza Najafzade Pages 33-70
    Al-Fārābī was a pioneer in the philosophical discussions on jihad, like many other political categories. His point of view should be explained in both literal- lexical presence of jihād in the text and also content level - the relationship between the concept of jihād and theoretical philosophy. The explanation has led to bringing about certain complexities and difficulties in reading Al-Fārābī’s texts. As far as we know, there are four opinions among contemporary commentators. On the one hand, Al-Fārābī is introduced as a defender, and on the other hand, he is considered to be an opponent of jihād. This paper seeks to study analytically the above views, to evaluate the most plausible form of their views, to examine their validity and inaccuracy, and finally, to move towards the most justified reading in a comparative framework. Justifying the presence of the lexical of jihād in Al-Fārābī’s works, the authors conclude that Al-Fārābī’s theoretical philosophy, focusing on his politics and theology, precludes the justification of any philosophical defense of jihād.
    Keywords: Al-Fārābī, Jihād, just war, Political Philosophy
  • Giti Mohamadbeigi, Alireza Abtahi *, Mohammad Ali Chelongar Pages 71-100
    Imamiyyah and Ziydiyah's political and religious leadership, as two influential Shiite sects, is apparent. Hence, it is necessary to find out from the studies of the two leading Shiite sects, especially the Imamiyyah's intellectual history, to the points of divergence in their theology and hadith exchanges. This article seeks to show that in what ways these two important Shiite sects, had their intellectual relationship in the short occultation (ghiybah al-sughra) until the end of the sixth century. Who were working in this field? Relations between the two sects in these centuries have been driven by a series of core practices, but, because of some disagreements in religious principles, they have also been pursuing their distinction from each other. In order to answer to the questions and proving the hypotheses, the intellectual relationships between Imamiyyah and Ziydiyah in Iran, especially Rey, are examined, using historical methods and a descriptive-analytic method based on the primitive sources.
    Keywords: Ziydiyah, Imamiyyah, ghiybah al-sughra, Divergence, Convergence
  • Hosian Bayatloo* Pages 101-126

    The political and intellectual relationships between Iran and the European countries in the mid-Nasirid period, gave rise to some kind of reformism among the elites and the intellectuals. Accordingly, there were many critical writings about turbulent socio-political situation of Iran. They were written not only by the intellectuals but also by the lay people (including the artisans and businessmen). As the most interesting one is Qanun-i-Qazwini, a critical treatise by Muḥammad shafi’ Qazwini. What makes it most interesting is that the treatise was written not by an intellectual but by an artisan and businessman. This study attempted to reexamine the most important social problems of the Nasirid Time as represented by the Moḥammad Shafi. As Moḥammad Shafi pointed out, the social problems goes mainly back to the security and the economical structures. First chapter considers that how the economy would increase the social problems. The second chapter shows how the insecurity, as Qazwini said, may increase the rubbery. Using descriptive-analytical method, the author tried to explain the situation by comparing Qazwini’s studies with what happened in the Nasirid Time.

    Keywords: Qajarid, Nasirid Period, critical sources, Qānun-i- Qazwini treatise, the Rubbery, Moḥammad Shfi-e Ḳazwini
  • Hajar Salehi, Soheila Torabi Farsani *, Ahmad Kamranifar Pages 127-150
    Urban protests were one of the characteristics of social life in the Mozaffaroddin Shah era that most of them were bread riots. Those riots led to a change in the relations between the government and the people. This paper considers the morphology of bread riots in the Mozaffari age in order to find a deeper understanding and analysis of cultural and social situation of Iran before constitutional revolution and to investigate that period based on the primary sources and in a descriptive-analytical way. It is aimed to answer questions including what factors affected the bread riots and which classes of people run them. It seems that natural factors like famine and drought and also human factors like hoarding of grains led to a shortage and expensiveness of brad and union and provoked people against government. These riots became models for struggle and challenged the ruling system day by day and made the people more persistent on asking their demands.
    Keywords: Morphology, Bread riots, Mozaffarddin Shah era
  • Mehrdad Divsalar, Mohammad Hossein Farajiha *, Mohammad Noormohammadi Najafabadi Pages 151-175

    The first Pahlavi era is a turning point in the historical geography of Mazandaran in the view of landscape school. Major changes occurred in different parts of the geographical landscape of Mazandaran during this period. Urban livelihoods and morphology evolved, modern reforms took place in agriculture and industry and also the rural cultural landscape changed a great deal. The evolution of rural cultural landscape was influenced by various factors. Research findings indicate that modernization of agriculture, creation of railways, industry, and especially fisheries and rural migration which were influenced by various factors, were the most important components of evolving rural cultural landscape during the first Pahlavi era.

    Keywords: Reza Shah, Mazandaran, Rural landscape, cultural landscape, Agriculture, Railway, Fisheries