فهرست مطالب

فصلنامه اندازه گیری تربیتی
پیاپی 37 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حافظ صاحب یار*، موسی پیری صفحات 1-18

    به کمک فراتحلیل می توان به نتایجی جامع از موضوع رسید و پژوهشگران آتی را از صرف زمان و هزینه برای تحقیقات تکراری بی نیاز ساخت. هدف پژوهش حاضر، فراتحلیل آموزش به کمک رایانه بر عملکرد تحصیلی فراگیران بود. جامعه ی آماری آن، شامل کلیه ی مطالعاتی است که در فاصله ی سال های 1390 تا 1395 در داخل کشور، و در سال های 2010 تا 2016 در خارج کشور به صورت مقاله ی تمام متن در پایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی در دسترس بودند. به منظور جمع آوری اطلاعات از چک لیست مشخصات طرح های پژوهشی؛ و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل حساسیت، نمودار قیفی، مدل های ثابت و تصادفی و تحلیل ناهمگنی به واسطه ی نرم افزار CMA استفاده شد. تحلیل اطلاعات حاصل از پژوهش ها، نشان دادند که آموزش به کمک رایانه بر عملکرد تحصیلی دارای اثربخشی مثبتی می باشند. همچنین اثرات آموزش رایانه بر عملکرد تحصیلی براساس روش های نمونه گیری متفاوت است؛ اما براساس جنسیت تفاوتی وجود ندارد. با توجه به نتایج فراتحلیل حاضر، می توان گفت که استفاده از آموزش به کمک رایانه در عملکرد تحصیلی موثرترند.

    کلیدواژگان: عملکرد تحصیلی، رایانه، فراتحلیل، اندازه اثر
  • علی شریف زاده*، حسین اسکندری، احمد برجعلی، فرامرز سهرابی صفحات 17-36

    سنجش ویژگی های روانشناختی در جذب و انتخاب معلمان یکی از مسایل مهم آموزش و پرورش بوده و نقش مهمی در کیفیت نظام آموزشی و سلامت ذهنی و روانی دانش آموزان دارد. روش پژوهش، کیفی بوده و از تحلیل محتوای کیفی برای تحلیل داده ها استفاده شد.این پژوهش با هدف بررسی ساختار عاملی مقیاس ویژگی های روان شناختی در جذب معلمان ابتدایی انجام گرفته است. روش این پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش شامل معلمان ابتدایی شهر تهران به تعداد 17787 نفر بود. از این جامعه آماری تعداد 377 نفر به شیوه نمونه گیری طبقه ای نسبتی انتخاب شد. ابزار پژوهش، مقیاس محقق ساخته ویژگی های روان شناختی گزینش معلمان ابتدایی بود. برای تحلیل داده ها از تحلیل عاملی اکتشافی و پایایی به شیوه کرونباخ، تنصیف و بازآزمایی استفاده گردید. نتایج نشان داد که مقیاس ویژگی های روان شناختی گزینش معلمان ابتدایی از پایایی و روایی مناسبی برای استفاده در معلمان ابتدایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: ویژگی های شناختی، عاطفی، شخصیتی، جذب و انتخاب، معلم ابتدایی
  • سعید رضایی*، مهری پورحیدر، مریم ذبیح قاسمی صفحات 37-56

    هدف اصلی پژوهش حاضر تعیین خصیصه های روان سنجی چک لیست رفتارهای اتیستیک (کروگ، آریک، الموند؛2009) در افراد با اختلال طیف اتیسم است. روش پژوهش توصیفی از نوع آزمون سازی است. جامعه آماری پژوهش کلیه کودکان مبتلابه اختلال طیف اتیسم استان تهران بود که به منظور درمان به مراکز درمانی اختلال طیف اتیسم تهران مراجعه کرده اند. حجم نمونه این پژوهش شامل 400 نفر از کودکان و نوجوانان مبتلابه اختلال طیف اتیسم بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. به منظور بررسی روایی و پایای ابزار، چک لیست فهرست رفتارهای اتیستیک (کروگ، آریک، الموند، 2009)، بر روی گروه نمونه (400 کودک و نوجوان مبتلابه اختلال طیف اتیسم)، توسط پژوهشگران اجرا شد. یافته های نتایج نشان داد که ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه «946/0» است، این ضریب بیانگر پایایی بالای چک لیست است که از آن می توان در اهداف تشخیصی و درمانی استفاده کرد؛ بنابراین چک لیست قادر است 9/73 درصد افراد سالم و 5/77 درصد افراد دارای رفتار اتیستیک را به درستی تشخیص دهد.  

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که تمام مولفه های چک لیست با یکدیگر و با نمره کل همبستگی معناداری دارند و سوال های زیر مقیاس ها کاملا هماهنگ بوده است همچنین زیر مقیاس های چک لیست رفتارهای اتیستیک (کروگ، آریک، الموند، 2009) به طور معناداری برای تصمیم گیری های تشخیصی قابل اعتماد بوده و نشان دهنده پایایی درونی مناسب مقیاس است.

    کلیدواژگان: روایی و پایایی، چک لیست رفتارهای اتیستیک، ا ختلال طیف اتیسم
  • نورعلی فرخی* صفحات 57-70

    پرسشنامه تجدید نظر شده بنشیک و همکاران (2005) که یک پرسشنامه خودگزارشی برای اندازه گیری سرسختی تحصیلی است و دارای سه مقیاس تعهد، کنترل و چالش است. هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان‏سنجی پرسشنامه سرسختی تحصیلی بنشیک و همکاران (2005) بر اساس نظریه سوال پاسخ بود. 186 نفر از دانشجویان کارشناسی سال تحصیلی 96-95 این پرسشنامه را تکمیل کردند. داده ها بر اساس مدل پاسخ مدرج در نظریه سوال پاسخ برای سوال های چندارزشی مورد تحلیل قرار گرفت. ضریب تشخیص و آستانه ها برای تمامی گویه ها محاسبه شد. یافته ها نشان دادند که گویه 4 و 28 کمترین ضرایب تشخیص را دارند و با توجه به توابع آگاهی هیچ اطلاعاتی در مورد توانایی آزمودنی ها ارایه نمی دهند. تابع آگاهی آزمون نیز نشان می دهد که نقطه‏ی اوج آگاهی آزمون در توانایی حدود 1 است و برای توانایی‎های بالاتر و پایین‎تر آگاهی کمی را در اختیار قرار می دهد. بنابراین می توان گفت که با استفاده از تحلیل پاسخ مدرج می توان با حذف برخی گویه ها ابزار مناسب تری برای سنجش سرسختی تحصیلی ساخت.

    کلیدواژگان: سرسختی تحصیلی، نظریه سوال پاسخ، مدل پاسخ مدرج، تابع آگاهی
  • زهره موسی زاده*، سیامک طهماسبی، حبیب مسعودی فرید صفحات 71-89
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش بررسی ویژگی های روانسنجی پرسشنامه سلامت معنوی در مربیان مهدهای کودک شهر تهران بود.

    مواد و روش

    روش پژوهش توصیفی بود. جامعه آماری این پژوهش مربیان مهدکودک های شهر تهران در سال 1396 بودند که به پرسشنامه سلامت روان مبتنی بر آموزه های اسلامی(ابوالمعالی و موسی زاده، 1394) پاسخ دادند. روش انتخاب نمونه سهمیه ای تصادفی بود که در آن از مناطق شمیرانات، شهر ری و مرکز تهران تعداد 1100مربی به تصادف انتخاب شدند.

    یافته ها

    روایی سازه مقیاس به روش تحلیل عاملی اکتشافی بررسی شد. نتایج نشان داد که مقیاس سلامت روان از دو عامل ایمان به خدا و خودکنترلی تشکیل شده است و این دو عامل 56/44 درصد از واریانس کل مقیاس را تبیین کردند. اعتبار مقیاس به روش همسانی درونی بررسی شد و ضرایب آلفای کرونباخ برای دو عامل 94/0 و 69/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    مقیاس سلامت روان مبتنی بر آموزه های اسلامی از روایی و اعتبار قابل قبولی برخوردار است و ابزار سودمندی برای سنجش سلامت معنوی مربیان مهدهای کودک می باشد.

    کلیدواژگان: ویژگی های روانسنجی، مربیان مهد کودک، پرسشنامه سلامت روان بر اساس آموزه های اسلامی
  • رضا مراد صحرایی، غلامحسین رضاپور* صفحات 91-111

    از ویژگی های مهم یک آزمون موفق، داشتن روایی و پایایی مناسب است. در این پژوهش به بررسی چگونگی و میزان روایی و پایایی آزمون تعیین سطح زبان فارسی بنیاد سعدی پرداخته شد. این آزمون از سه بخش اصلی دانش زبانی، نگارش و صحبت کردن تشکیل می شود که بخش دانش زبانی شامل سه زیربخش دستور، واژه و خواندن است. جامعه آماری این آزمون متشکل از140 زبان آموز از 41 کشور دنیا بود. برای محاسبه روایی، از ضریب آلفای کرونباخ و برای بررسی روایی که از انواع آن، روایی سازه ای انتخاب شد، ضریب همبستگی پیرسون به کار گرفته شد. میزان پایایی در زیربخش های دانش زبانی برای دستور 0.71 ، برای واژه 0.817 و برای خواندن 0.861 و در کل 0.916 به دست آمد. پایایی دو بخش صحبت کردن و نوشتن 0.749 و کل آزمون 0.895 محاسبه شد. با توجه به اینکه میزان پایایی قابل قبول در روش آلفای کرونباخ حداقل 0.7 است، مشخص شد که آزمون در بخش ها و زیربخش های گوناگون، و کلیت آزمون، پایایی مناسب و قابل قبولی داشت. ضرایب همبستگی به دست آمده بخش های آزمون، بین دانش زبانی و صحبت کردن 0.175، دانش زبانی و نوشتن 0.186 و نوشتن و صحبت کردن 0.602 بودند. شاید در نگاه اول این آزمون از روایی مناسب و قابل قبولی برخوردار نباشد، ولی با مقایسه میزان همبستگی بین زیربخش های بخش دانش زبانی و بخش مهارت های صحبت کردن و نوشتن، می توان نتیجه گرفت که زبان آموزان در بخش مهارت های تولیدی ضعیف عمل کرده اند و این نشان می دهد که در تدریس آنها فقط به دانش محض زبانی پرداخته شده است و نه دانش روندی. بر این اساس پیشنهاد شد که برنامه درسی زبان آموزان بیشتر متمرکز بر ارتقای سطح دانش روندی آنان، باشد.

    کلیدواژگان: آزمون، آزمون تعیین سطح، روایی، پایایی، تاثیر پیامدی آزمون
  • علی مقدم زاده*، حسن غرایاق زندی، میثم یاوری کاتب صفحات 113-136

    توانایی تصویرسازی حرکتی بر یادگیری و عملکرد حرکتی در ورزش و نیز باز توانی اثرگذار است. بر این مبنا پرسش نامه های خود گزارشی برای ارزیابی توانایی تصویرسازی حرکتی در بزرگسالان توسعه یافته و نیز در ایران اعتبار یابی شده اند، بااین حال تاکنون ابزاری مناسب برای استفاده کودکان در ایران وجود ندارد. برای پر کردن این شکاف تمرکز پژوهش حاضر بر تعیین ویژگی های روان سنجی پرسش نامه تصویرسازی حرکتی، فرم کودکان بود. 244 نفر از کودکان 7 تا 12 سال (135 پسر، 109 دختر) با روش خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. ابتدا تحلیل عامل اکتشافی نشان داد که پرسش نامه شامل سه خرده مقیاس و 12 ماده است که همسو با پیشینه نظری و پرسش نامه اصلی است. در تعیین ویژگی های روان سنجی با نظریه سوال پاسخ مشخص شد که تمامی سوالات دارای ضریب تشخیص و ضریب دشواری مناسب و قابل قبولی هستند؛ بنابراین نسخه فارسی پرسش نامه حاضر برای سنجش توانایی تصویرسازی کودکان 7 تا 12 سال فارسی زبان توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: تحلیل عاملی اکتشافی، نظریه جدید سوال پاسخ، تصویرسازی حرکتی، کودکان
  • شیرین کوشکی*، اعظم شوندی صفحات 137-167

    هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روانسنجی پرسشنامه آگاهی فراشناختی و رابطه آن با اهداف پیشرفت در دانش آموزان دختر متوسطه دوره دوم شهر شهریار بود. از جامعه آماری مشتمل بر 10500 نفر دانش آموز دختر متوسطه دوره دوم شهر شهریار در سال تحصیلی 98-97 نمونه ای با حجم 561 نفر به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب و به پرسشنامه های آگاهی فراشناختی شراو و دنیسون (1994) و اهداف پیشرفت الیوت و مک گریگور (2004) پاسخ دادند. به منظور بررسی پایایی پرسشنامه آگاهی فراشناختی، با بهره گیری از روش بازآزمایی بر روی 53 نفر در دو بازه زمانی سه هفته ای، ضریب 79/0=α برای کل پرسشنامه و 82/0=α برای مقیاس ها و خرده مقیاس ها بدست آمدکه نشان دهنده ی خصوصیت ثبات آزمون در طول زمان است. افزون برآن نتایج حاصل از بررسی اعتبار پرسشنامه با روش آلفای کرونباخ بر نمونه ای به تعداد 561 نفر، برای کل پرسشنامه 82/0=α و برای خرده مقیاس ها و مقیاس ها 84/0=α بود که نشان دهنده هماهنگی درونی سوال ها است. به منظور بررسی روایی سازه با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی 8 عامل بدست آمد و به تبع آن پس از انجام تحلیل عاملی تاییدی مشخص شد که ابزار از برازش قابل قبول برخوردار است. جهت بررسی روایی همگرا، عوامل بدست آمده از تحلیل عاملی اکتشافی مورد بررسی قراگرفتند، نتایج نشان می دهد که عوامل پرسشنامه از روایی همگرای خوبی برخوردارند یعنی آنچه را که باید، می سنجند. روایی همزمان موید همبستگی بین مقیاس های پرسشنامه آگاهی فراشناختی و اهداف پیشرفت بود.

    کلیدواژگان: آگاهی فراشناختی، اهداف پیشرفت، ویژگی های روانسنجی، دانش آموزان
  • مینا نظامی، زهرا نقش*، الهه حجازی صفحات 169-186

    جو مدرسه یکی از سازه های تاثیر گذار بر مسایل تربیتی، رفتاری و روانی در مدارس می باشد. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی ساختار عاملی و رواسازی سیاهه ادراک دانش آموزان از جو مدرسه ی دلاویر (بییر، گاسکینز، بلانک و چن، 2016) در نوجوانان دختر ایرانی پایه ی یازدهم با حجم 500 نفر (250 نفر علوم انسانی، 250 نفر علوم تجربی) که با روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند اجرا شد. تحلیل سوال های مقیاس بر پایه محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 92/0 بود که حاکی از همسانی درونی بالای آن می باشد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که الگوی 7 عاملی ادراک دانش آموزان دبیرستانی از جو مدرسه با داده ها برازندگی قابل قبولی دارند. افزون بر این ، برای آزمون تغییرناپذیری اندازه گیری پرسشنامه ی ادراک دانش آموزان دبیرستان از جو مدرسه ی دلاویر دربین گروه های تحصیلی انسانی و تجربی، تحلیل چند گروهی انجام گرفت. نتایج تحلیل چند گروهی نشان داد که این پرسشنامه در مدل های محدود در بین گروه های تحصیلی انسانی و تجربی یکنواخت است. به طور کلی، یافته های پژوهش بیانگر این است ساختار عاملی پرسشنامه ادراک دانش آموزان از جو مدرسه ی دلاویر (2016) در نسخه ی فارسی از برازش مطلوبی برای دانش آموزان دبیرستانی دختر در مقطع یازدهم انسانی و تجربی برخوردار است و می تواند به عنوان ابزاری معتبر در سنجش ادراک دانش آموزان دبیرستانی از جو مدرسه مورد استفاده قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: ساختار عاملی تاییدی، رواسازی، اعتبار یابی، سیاهه ادراک دانش آموزان از جو مدرسه دلاویر
|
  • Hafez Sahebyar *, musa Piri Pages 1-18

    Meta-analysis can provide comprehensive results and make future researchers needless to spend time and cost on duplicate research. The purpose of this study was to provide computer-assisted education on learners's academic performance. The statistical population consisted of studies that were available from 1390 to 1395 at home and from 2010 to 2016 abroad as a full-text article in internal and external databases. The checklist of the research designs was used to collect the information. In order to analyze the data, sensitivity analysis, Funnel analysis, fixed and random models and heterogeneity analysis using CMA software were used. Data analysis of the research showed that computer-assisted education has a positive effect on academic performance. Also, the effects of computer-assisted education on academic performance varies according to sampling methods, but there is no difference in gender. Regarding the results of meta-analysis, it can be said that using computer-assisted education is more effective in academic performance.

    Keywords: Academic Performance, Computer, Meta-analysis, effect of size
  • Ali Sharifzadeh *, Hossein Eskandari, Ahmad Borjali, Faramarz Sohrabi Pages 17-36

    Assessing psychological characteristics in applying and choosing of the teachers of preliminary schools is one of the important problems of education system and it has got a major role in qualifying education system and mental and spiritual health of the students. In this research, the issue has been surveyed in three psychological dimensions. The methodology is exploratory qualitative and the analysis approach is coding. Its population consists of scholars of education, its sampling is purposeful and interviews are semi-structured. The findings express psychological characteristics of teachers; cognitive dimension consists of analysis power, tact, creativity, innovation, high IQ and powerful memory. Emotional dimension includes cheerfulness, good temper, interest in teaching, emotional stability, humility and modesty, fairness. Personality consists of honesty, responsibility, tolerance, adornment, class management, purity, high social interaction, positive thinking, self-respect and critical thinking. Over all, this research shows that psychological characteristics of teachers are the essential factors in promoting their professional proficiency. The applied outcome of this research will be a model for applying and choosing of the teachers of preliminary schools.

    Keywords: Cognitive_emotional & personality characteristics_applying_choosing
  • SAEED Rezayi *, Mehri Pourheidar, Maryam Zabih Ghasemi Pages 37-56
    Objective

    The purpose of this study is Assessing the Validity and Reliability of Krug, Erick, and Almond’s Autism Behavior Checklist (2009) in Iranian people with Autism spectrum disorder. Method The research method is a test instruction type. Statistical population was all children with Autism spectrum disorder in Tehran. This assessment was performed on 400 randomly selected children with a confirmed diagnosis of autism from the outpatient departments of Tehran Autism Clinics and was carried out by the researchers in sample group.

    Findings

    The Alpha score 0/946, indicates a high value of the questionnaire for diagnostic and therapeutic purposes. It seemed valid to diagnose 73/9 % of the healthy population, and 77/5% of the autistic patients. The Results shows a high level of consistency both within and between the study questionnaires when compared to the control Questioners. The subscale questions were also noted to have a high level of correlation. Conclusion based on the findings of the present study, the adjusted Krug, Erick, Almond’s Autism Behavior Checklist, is valid and reliable to be applicable in the majority of Iranian children with the diagnosis of autism.

    Keywords: Validity, Reliability, Autism Behavior Checklist, Autistm spectrum disorder
  • NoorAli Farokhi * Pages 57-70

    Background:

     Nowadays use of teams and work groups to perform different tasks is increasing Social loafing point to the important thing that people may show less conscious effort in group than when working individually .

    Aim

    The present study aimed to Construction and Standardization of adolescents social loafing questionnaire

    Method

    This research is a descriptive study in which 27 high school students of Kermanshah city (first and second secondary) participated A 34-item questionnaire, developed based on research literature and was completed by students for data collection. To determine the number of factor s of questionnaire, exploratory and confirmatory factor analysis by LISREL 8.7 and SPSS 16.0 software were used. Also awareness function of questions calculated by using software MULTI-LOG.

    Results

    The research showed that the Cronbach's alpha coefficient of questionnaire that indicates the inner reliability and parallelism is high.( α =0.923) and validity through exploratory factor analysis by varimax's method produced four factors that are: Job characteristics, individual perception, group characteristics, inferiority and negative perceptions. Also by using of first and second order confirmatory factor analysis these four factors examined and results showed that validity of questionnaire is acceptable. Discussion and

    conclusions

    Research findings indicate that adolescents social loafing questionnaire have acceptable psychometric characteristics. and it can be use as valid and reliable tool for research in Sociology and psychologically

    Keywords: test, measuring, Social loafing, adolescents, normalization
  • ZOHREH MOOSAZADEH *, Siyamak Tahmasebi, Habib Masudi Farid Pages 71-89
  • Reza Morad Sahraee, Gholamhossein Rezapour * Pages 91-111

    One of the key features of a successful test is to have an appropriate reliability. This study determined the validity and reliability of the Persian language placement test of Sa’adi Foundation. This test consists of three main sections: language knowledge, writing and speaking. The language knowledge section consists of three sub-sections: grammar, vocabulary, and reading. The statistical population of the test consisted of 140 language learners from 41 countries. To calculate the reliability and the construct validity, Cronbach's alpha coefficient and Pearson correlation coefficient was used respectively. The reliability index in the language knowledge sub-sections’, grammar was 0.71, vocabulary was 0.817, reading was 0.861 and for the whole language knowledge was 0.916. The reliability of the two sections of speaking and writing was 0.749 and the total test was 0.895. Considering that the acceptable reliability index in Cronbach's Alpha method was at least 0.7, it was found that the test in various sections and sub-sections, and the test overall, had an acceptable reliability. The correlation coefficients obtained from the test sections, between language knowledge and speaking were 0.175, language knowledge and writing 0.186, and writing and speaking 0.602. Perhaps at first glance, test validity is not acceptable, but by comparing the correlation between the sub-sections of the language knowledge and the skills of speaking and writing, it can be concluded that the students have acted poorly in the productive skills, and this shows that in their educational background, they are concerned only with language knowledge or declarative knowledge, not the procedural knowledge.one of the application of this article is that Persian curriculum should focused on improving procedural knowledge of the Persian learner.

    Keywords: testing, placement test, Validity, Reliability, backwash effect
  • Ali Moghadam Zadeh *, Hassan Gharayagh Zandi, Meysam Yavari Kateb Pages 113-136

    Previous studies have shown that Movement Imagery ability is effective in motor performance and learning in sports and rehabilitation. Appropriate inventory for assessment of this ability in adults (e.g. MIQ-3) development and validated in Iran. However, there is currently no standard tool for using children in Iran. To address this gap, we sought to examine the psychometric properties of the Persian version of imagery ability questionnaire for children (MIQ-C). The statistical population included children from 7 to 12 years old (135 boys, 109 girls) who were selected by random cluster sampling. Results replicated that most items had good discrimination and threshold parameters and high item information values and IRT replicated that all questions have an appropriate coefficient of detection (a) and threshold (b). So the Persian version of the current questionnaire is recommended to measure the Movement Imagery ability to children from 7 to 12 years of age in Persian.

    Keywords: exploratory factor analysis, Imagery ability, Item Response Theory, children
  • Shirin Kooshki *, Aazam Shavandi Pages 137-167

    The purpose of this study was to evaluate the psychometric properties of the Metacognitive Awareness Inventory and its relationship to Achievement Goals between female’s secondary school students in Shahriyar city. From statistical population consisted of 10500 high school female students of Shahriyar Secondary Schools in 97-98 academic year with a sample size of 561 by multistage random sampling and responded to the Schraw and Dennison (1994) meta-cognitive awareness questionnaire and the Elliot and McGregor (2004) achievement goals questionnaire. To evaluate the reliability of the metacognitive awareness questionnaire, using a T-test method on 53 subjects over two three-week intervals, the coefficient α = 0.79 for the whole questionnaire and α = 0.82 for the scales and subscales. It was achieved to indicate the characteristic of test stability over time. In addition, the results of the validity of the questionnaire with Cronbach's alpha method on a sample of 561 individuals, for the whole questionnaire was α = 0.82 and for the subscales and scales α = 0.84 indicating internal consistency of the question. Eight factors were obtained to investigate the construct validity using exploratory factor analysis, consequently confirmatory factor analysis, it was found that the instrument had an acceptable fit. In order to investigate convergent validity, the factors obtained from exploratory factor analysis were analyzed. The results show that the factors of the questionnaire have good convergent validity, that is, they measure what they need to measure. Concurrent validity confirmed the correlation between the metacognitive awareness questionnaire and achievement goals.

    Keywords: Metacognitive awareness, achievement goals, Psychometric properties, students
  • Mina Nezami, Zahra Naghsh *, Elaheh Hejazihejazi Pages 169-186

    This study investigated the validity, reliability and factor structure of Delaware school climate- student (DSCS-S) (Bear, Gaskins, Blank, Chen, 2016) in Iranian girl high school students. 500 girl high school students from grade 11 (250 experimental sciences, 250 human sciences) were selected through multi-stage sampling method and Persian version of DSCS-S was administrated among three towns of Zanjan province. The results based on item analysis showed that Cronbach's alpha coefficient for the scale was 0.92. Then the internal consistency of the scale was high. Confirmatory factor analysis also confirmed this structure and the existence of 7 factors: teacher-student relations, student-student relations, student engagement, clarity of expectations, fairness of rules, school safety and bullying. The factor structure of the scale was invariant by major. Goodness of fit indicates of confirmatory factor analysis confirmed the 7 extracted factors. Based on the results, Persian version of DSCS-S can be used as a precise instrument among girl high school students in Iran.

    Keywords: : confirmatory factor analysis, validity, reliability, Delaware school climate-student survey