فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های اقتصادی ایران
پیاپی 79 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سپیده اوحدی اصفهانی، سیدکمیل طیبی*، ایرج کاظمی صفحات 1-32
    در سال های اخیر، اغلب مطالعات در زمینه تکنولوژی و تجارت، بر اهمیت حیاتی تغییر تکنولوژیکی در توضیح الگوی تجارت بین الملل تمرکز کرده اند. نوآوری تکنولوژیکی در تمام کشورها صورت نمی گیرد و هم زمان نیز به تمام کشورها گسترش نمی یابد، بنابراین، فاصله تکنولوژیکی بین کشورها وجود دارد. پژوهش حاضر به تحلیل نقش فاصله تکنولوژیکی بر روابط دوجانبه تجاری ایران با استفاده از تصریح الگوی جاذبه شبه پارامتری طی دوره 2015-1995 پرداخته است. براساس نتایج تخمین، براساس انتظار تاثیر GDP بر روابط دوجانبه تجاری بین ایران و شرکای منتخب تجاری مثبت و معنادار است، جمعیت کشور صادرکننده تاثیر منفی و جمعیت کشور واردکننده اثر مثبت بر روابط تجاری دارد. تاثیر فاصله تکنولوژیکی بر تجارت بین الملل ناپارامتری است و در قالب یک رابطه پارامتری نمی گنجد، به طوری که بیان کننده اثر ناشناخته تکنولوژی بر روابط دوجانبه تجاری ایران است. به عبارت واضح تر، در دامنه ای از فاصله تکنولوژی تاثیر منفی و در دامنه های دیگر تاثیر مثبتی را برجای می گذارد و به افزایش تجارت دوجانبه بین ایران و شرکای تجاری منجر می شود.
    کلیدواژگان: فاصله تکنولوژیکی، الگوی جاذبه، تحلیل شبه پارامتری، اسپلاین هموارساز، اثرات تصادفی
  • مسعود کیومرثی، محمدطاهر احمدی شادمهری*، مصطفی سلیمی فر، حمید ابریشمی صفحات 33-66

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر تحریم های مالی و انرژی بر شکاف تولید در اقتصاد ایران است. بدین منظور از رهیافت تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE) با رویکرد کینزی جدید به منظور طراحی ساختار الگو استفاده شده است. در این ساختار، تحریم های مالی و انرژی به صورت یک شوک وارد مدل سازی واحدهای اقتصادی شده است که در نتیجه آن، رفتار خانوار در زیربخش های مصرف، انباشت سرمایه و مخارج سرمایه گذاری و همچنین رفتار تولیدکننده در قسمت تابع تولید و هزینه نهایی از اعمال تحریم های مالی و انرژی غرب از سال 1390 متاثر شده است. داده های مورد استفاده در این تحقیق، سری زمانی فصلی دوره  1393 - 1368 است. در ابتدا، شکاف تولید با استفاده از روش فیلتر کالمن و سایر متغیرهای الگو با استفاده از فیلتر هودریک - پرسکات محاسبه شده اند. سپس، با استفاده از روش بیزین پارامترهای معادلات ساختاری برآورد شده که نتایج حاصل از آماره اصل مونت کارلو زنجیره مارکف، گلمن و بروکز و همچنین مقایسه توابع توزیع پسین و پیشین مبین صحت نتایج برآورد شده هستند. پس از اطمینان از نتایج برآورد، اثر تحریم های مالی و انرژی بر شکاف تولید و سایر متغیرهای الگو با استفاده از شبیه سازی شوک آن بررسی شد. نتایج حاصل از شبیه سازی مبین آن است که با وقوع تحریم های اقتصادی، از یک سو، مخارج سرمایه گذاری، مصرف کل و فرآیند تشکیل سرمایه روندی نزولی و از سوی دیگر، هزینه های مرتبط با تولید روندی افزایشی می گیرند و در نتیجه، شکاف تولید در اقتصاد افزایش می یابد. همچنین براساس نتایج تجزیه واریانس، متغیرهای سرمایه گذاری و تورم، بیشترین تاثیرپذیری را از تحریم ها دارند.

    کلیدواژگان: تحریم اقتصادی، الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی، شکاف تولید، شبیه سازی
  • محمد علیزاده، محمدحسن فطرس، ابوالقاسم گل خندان* صفحات 67-105
    ازدیدگاه مالی، تمرکززدایی، انتقال مدیریت منابع و انجام مخارج ازدولت مرکزی به دولت های محلی است. اعمال سیاست تمرکززدایی مالی می تواند از طریق افزایش سهم بودجه اختصاص یافته از سوی دولت های استانی به زیرساخت های محلی، به جذب بیشتر سرمایه گذاری مستقیم خارجی(fdi) منجر شود. براساس این، هدف اصلی این مطالعه بررسی تاثیر بلندمدت و کوتاه مدت تمرکززدایی مالی بر fdi در ایران طی سال های 1393-1371 است. به این منظور از سه شاخص تمرکززدایی مالی درآمد، تمرکززدایی مالی مخارج، تمرکززدایی مالی قدرت خودگردانی و متغیرهای کنترل نرخ تورم، نوسانات نرخ ارز و درجه باز بودن تجاری استفاده شده است. به منظور برآورد مدل نیز از آزمون هم انباشتگی یوهانسن یوسلیوس و مدل تصحیح خطای برداری (VECM) استفاده شده است. براساس نتایج به دست آمده از برآورد مدل، هر سه شاخص تمرکززدایی مالی، fdi  را در بلندمدت و کوتاه مدت افزایش می دهند. بنابراین، می توان گفت، فراهم کردن بسترهای لازم برای گسترش تمرکززدایی مالی می تواند به ارتقای سطح fdi  در ایران کمک کند. براساس سایر نتایج به دست آمده در بلندمدت و کوتاه مدت نرخ تورم و نوسانات نرخ ارز، اثر منفی و درجه باز بودن تجاری، اثر مثبت بر fdi  داشته اند.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، تمرکززدایی مالی، ایران، مدل تصحیح خطای برداری (VECM)
  • شکوفه ناقلی*، مجید مداح، اسماعیل ابونوری صفحات 107-141

    صادرات به عنوان موتور محرک رشد و توسعه اقتصادی کشورهادربازارهای جهانی مهم ترین هدف سیاست گذاری را در بخش تجارت خارجی تشکیل می دهد. یکی ازالزام های گسترش تجارت خارجی، بررسی الگوهای مدرن تجارت بین الملل برای شناسایی مسایل اقتصادی و سیاسی موثر بر تجارت کشورهاست. اغلب کشورها برای افزایش رشد اقتصادی به دنبال توسعه تجارت با سایر کشورها و تولید کالا براساس مزیت های نسبی هستند.عوامل مختلفی ارزش صادرات ایران را به سایر کشورها تحت تاثیر قرار می دهند که در این بین، به نظر می رسد شاخص های نهادی پیش برنده که قادر به فراهم سازی شرایط مناسبی برای گسترش بازارهای صادراتی ایران هستند، از اهمیت بالایی برخوردارند. در این مقاله، اثر نهادهای سیاسی بر صادرات ایران به کشورهای غرب آسیا طی دوره زمانی 2015-2000 با استفاده از مدل مختلط رگرسیون- خودرگرسیونی فضایی مورد بررسی و تحلیل تجربی قرار می گیرد. الگوی تحقیق یک مدل رگرسیونی با داده های پانل مبتنی بر گروه های مختلف کالایی درسطح کدهای 6 رقمی ازتجارت ایران باکشورهای غرب آسیاست. براساس یافته های تحقیق، شاخص حکمرانی که نشان دهنده نهادهای سیاسی است، اثرات مثبت و معناداری بر صادرات دارد و به طور معناداری صادرات ایران را تحت تاثیر قرار می دهد.

    کلیدواژگان: نهادهای سیاسی، صادرات، اقتصادسنجی فضایی، اقتصاد ایران، کشورهای غرب آسیا
  • جلال مولابیگی* صفحات 143-176

    یکی از ویژگی های مهم در طراحی بازار، ویژگی ثبات و پایداری تخصیص هاست، زیرا تخصیص های ایجاد شده اگر پایدار نباشد، حتی اگر تشکیل شود نیز از هم فرو می پاشد؛ به عبارتی، اگر عرضه کنندگان و تقاضاکنندگان با مکانیسمی به یکدیگر برسند، اما پایدار نباشند، امکان خارج شدن برخی عوامل از مکانیسم وجود دارد. به همین دلیل، مسئله اصلی در تطبیق عوامل، پایداری آن است. تخصیص پایدار وضعیتی است که هیچ عضوی نمی تواند از آن ایتلاف جدا شود، به طوری که وضعیت اعضا را بهبود ببخشد. بازار کلیه از این نوع بازارهاست که باید توسط طراحان بازار احیا شود. در این پژوهش از اطلاعات 20 نفر بیمار دیالیزی و 20 نفر اهداکننده کلیه برای بررسی تخصیص های پایدار استفاده شده است. روشی که در این پژوهش به منظور بررسی تخصیص های پایدار استفاده شده، روش ارزش شپلی است. یافته های مقاله حاکی از آن است که همکاری بین بیماران به ایجاد دو ایتلاف سه طرفه به ارزش 930 و 880 میلیون ریال  و دو ایتلاف دوطرفه به ارزش 610 و 530 میلیون ریال و یک ایتلاف زنجیره ای به ارزش 660 میلیون ریال منجر شده است. از آنجا که ارزش شپلی به دست آمده از همکاری بیماران دارای شرایط پایداری است، بنابراین، تمام ایتلاف های به دست آمده در این پژوهش دارای ویژگی پایداری است. نتایج حاصل نشان می دهد که طراحی بازار در تبادل کلیه سبب افزایش تعداد پیوند های کارا در نمونه انتخابی از 4 زوج به 17 زوج شده است و علاوه بر آن، بیمار و اهداکننده ای که دارای گروه خونی یکسانی هستند لزومی ندارد در مکانیسم شرکت کنند.

    کلیدواژگان: بازی مشارکتی، طراحی بازار، ارزش شپلی، تخصیص پایدار، تبادل کلیه
  • هاجر مظفری شمسی، سارا قبادی* صفحات 177-207
    یکی از موضوع های مورد علاقه اقتصاد دانان در حوزه اقتصاد کلان سیاسی،  بررسی تاثیر عوامل مختلف بر فساد مالی است. مطالعه حاضر، به ارزیابی عوامل سیاسی و اقتصادی موثر بر فساد مالی، رشد اقتصادی و اندازه دولت و همچنین اثرات متقابل آنها بر یکدیگر در کشورهای منتخب تولیدکننده نفت طی دوره   (2014-2003) می پردازد.  به منظور برآورد معادلات الگو، از روش داده های تابلویی سیستمی با رویکرد گشتاورهای تعمیم یافته GMM))، استفاده شده است. نتایج حاصل از انجام پژوهش نشان می دهد که بهبود متغیرهای رشد اقتصادی، اندازه دولت، دموکراسی، حاکمیت قانون و دسترسی به پول سالم بر کاهش فساد مالی کشورهای منتخب تولیدکننده نفت موثر است. از سوی دیگر، بهبود متغیرهای اندازه دولت، ثبات سیاسی، دموکراسی، قوانین و مقررات و کاهش فساد مالی به افزایش رشد اقتصادی کشورهای منتخب منجر شده است. در نهایت، بهبود رشد اقتصادی، افزایشدرآمدهاینفتی و میزان شهرنشینی سبب افزایش اندازه دولت در این کشورها شده است.
    کلیدواژگان: فساد مالی، رشد اقتصادی، اندازه دولت، داده های تابلویی سیستمی مبتنی بر گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)
  • فریدون سلیمی، تیمور محمدی*، جمشید پژویان، فرهاد غفاری صفحات 209-248

    اندازه گیری کارایی و بهره وری  به عنوان یک موضوع عمومی به عنوان چراغ راه تمام فعالیت های اقتصادی مطرح است. در همین راستا اهداف کلی این مقاله اندازه گیری کارایی فنی و کارایی مقیاس و کارایی تکنولوژیکی و اندازه گیری تغییرات بهره وری جزیی و بهره وری کل واحدهای مراکز استانی دانشگاه آزاد اسلامی، با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها و شاخص مالم کوییست و بررسی  اثرگذاری عوامل محیطی بر میزان کارایی فنی واحدها با استفاده از روش رگرسیون  کوتاه شده بوت استرپ است. نتایج نشان می دهد از بین 30 واحد مراکز استانی، تنها 3 واحد کرمانشاه، تهران مرکز و یزد به عنوان واحدهای کاملا کارا شناخته شده اند. همچنین بررسی محاسبه تغییرات بهره وری واحدهای مراکز استانی نشان می دهد که تعداد 18 واحد دارای تغییرات بزرگ تر از یک در بهره وری کل بوده اند و 12 واحد هم دارای تغییرات کوچک تر از یک هستند که این موضوع نشان دهنده بروز تغییرات مثبت در خصوص بهره وری بین سال های تحصیلی مورد مطالعه، یعنی 1390-1389 تا 1396-1395 در مراکز استانی است. علاوه بر این، بررسی ها نشان دهنده تاثیر عوامل محیطی بر کارایی و بهره وری این واحدهاست. یک واحد افزایش در نسبت تعداد استاد و دانشیار به کل هیات علمی موجب افزایش 89 صدم واحد در کارایی واحدهای مراکز استانی دانشگاه آزاد اسلامی می شود. همچنین عامل قدمت دانشگاه، 4 صدم کارایی این واحدها را افزایش می دهد. واقع شدن واحد دانشگاهی در کلان شهر نیز موجب افزایش کارایی واحد به میزانیک صدم می شود.

    کلیدواژگان: کارایی، تحلیل پوششی داده ها، شاخص مالم کوئیست، رگرسیون کوتاه شده بوت استرپ، مراکز آموزش عالی
|
  • Sepideh Ohadi Esfahani, Seyedkomail Tayebi Tayebi *, Iraj Kazemi Pages 1-32
    In recent years, most studies in the field of technology and trade have focused on the critical importance of technological change in explaining international trade patterns. Technological innovation is not taking place in all countries and it does not spread to all countries at the same time, therefore technological distance would exist among countries.This paper has explained  the effect of technological distance on Iran’s trade relations, specifying a semi-parametric gravity model over 1995-2015. As expected, the estimation results of semi-parametric gravity model show that the effect of GDP on bilateral trade relations between Iran and each of the selected trading partners is positive and significant. The population of the exporter has negative impact while the importer’s population has positive effect on bilateral trade. Our empirical results indicate that the relationship between technological distance and bilateral trade is nonparametric, implying a general effect of technology on Iran’s bilateral trade relations. More clearly, in some ranges of the technological distance a negative effect appears on trade relations, while in other fractions of the relevant distance, the impact is positive, leading to an increase in bilateral trade relations between Iran and its trading partners.
    Keywords: Technological Distance, Gravity Model, Semi-parametric Analysis, Smoothing Spline, Random Effects
  • Masoud Kiumarthi, MohammadTaher Ahmadi Shadmehri *, Mostafa Salimifar, Hamid Abrishami Pages 33-66

    Analyzing the effects of energy and financial sanctions on the output gap of the economy of Iran is the aim of this study. To do so, a New-Keynesian DSGE model is used to design the structure of model. In this approach, by defining a shock, energy and financial sanctions is included into objective functions of the economic agents whereby the behavior of households in subsectors, consumption, capital accumulation and investment spending, and also the behavior of firm in production function and marginal cost are affected by energy and financial sanctions since 2011. The data in this study is quarterly for the period 1989 – 2014. To this end the output gap is computed by Kalman filter approach and other variables are filtered by Hodrick – Prescott method. Then by using Bayesian methods, the structural parameters are estimated, where, the results from MCMC Statistic, Gelman - Brooks statistic and comparing prior and posterior distribution functions indicate that the results are credible. Finally, the effects of energy and financial sanctions on the output gap and other variables have been analyzed by stochastic simulation. The results from simulation reveals that by imposing economic sanctions, investment spending, total consumption and the process of capital accumulation declines and the costs associated with output increased thereby the output gap in economy tends to increase. Moreover, from the results of variance decomposition, investment and inflation rate is more influenced by sanctions than other shocks.

    Keywords: Economic sanctions, the dynamic stochastic general equilibrium (DSGE) model, Output Gap, Simulation
  • Mohammad Alizadeh, Seyed Ehsan Hosseinidoust, Abolghasem Golkhandan * Pages 67-105
    From a financial perspective, decentralization is a transfer of resources from the central government to local governments. Fiscal decentralization policies can lead to more FDI attraction by increasing the share of provincial government funding to local infrastructure.Accordingly, the major purpose of this study is to evaluate the long run and short run impact of fiscal decentralization on FDI in Iran during the period 1992-2014. For this purpose the three indicators of fiscal decentralization of revenue, fiscal decentralization of expenditures, fiscal decentralization of autonomy power and also some control variables including inflation, exchange rate fluctuations, and degree of trade openness have been used.In order to estimate the model, the Johansen-Juselius method and Vector Error Correction Model (VECM) have been applied. Based on the results of the model, all three fiscal decentralization indicators increase FDI in the long run and in the short run. Therefore, providing the necessary conditions for the expansion of fiscal decentralization can help to promote the FDI level in Iran.Also, both in the long run and the short run, inflation and exchange rate fluctuations have a negative effect, and the degree of trade openness has a positive effect on FDI.
    Keywords: Foreign Direct Investment, Fiscal Decentralization, Iran, Vector Error Correction Model (VECM)
  • Shekoofe Nagheli *, Majid Maddah, Esmaiel Abounoori Pages 107-141

    As the driving force behind economic growth in the world markets, export is the most significant objective of foreign trade policy. One of the requirements for expanding foreign trade is to examine modern models of international trade to identify the economic and political issues affecting the countries’ trade. For boosting economic growth, the majority of countries seek to expand trade with other countries, producing goods and commodities based on relative advantages. Various factors may affect the values of Iran’s exports to other countries, among which the leading institutional indicators, which are capable of providing suitable conditions for expanding the export markets of Iran, seem to be highly significant. In the present paper, the effect of political institutions on Iran's exports to West Asian countries during the period 2000-2015 is investigated and empirically analyzed by mixed regressive-spatial autoregressive model. The research employs a regression model with panel data based on different commodity groups in the six-digit codes of Iranian trade with West Asian countries. As the research findings show, the governance index, representing the political institutions, has positive and significant effects on exports and significantly affects Iran's exports.

    Keywords: Political Institutions, exports, Spatial Econometrics, Iranian Economy, West Asian Countries
  • Jalal Molabeigi * Pages 143-176

    An important feature in market design is the stability of allocations since the created allocations, even if duly formed, may collapse when they are not stable. In other words, when suppliers and demanders meet via a mechanism that is not stable, some elements may egress the mechanism. Therefore, stability is the key issue in matching agents. Stable allocation is a situation whereby no coalition can cleaves to improve the member conditions. Kidney market is such a market that needs to be revived by designers. In the present study, the data are collected from 20 dialysis patients and 20 kidney donors to study stable allocations. Shapely value approach is used to examine stable allocations. The results showed that collaborations among patients led to the creation of two three-way coalitions worth 930 and 880 M IRR, two two-way coalitions worth 610 and 530 M IRR, and one chain coalition worth 660 M IRR. Since the shapely value obtained from patient collaborations is stable, all coalitions of the present study enjoy stability feature. The results reveal that market design in kidney exchange increases the number of efficient transplants from 4 to 17 pairs in the research sample. Besides, the patient and donors with the same blood types may not need to participate in the mechanism.

    Keywords: Cooperative Game, Market Design, Shapley value, Stable Allocation, Kidney Exchange
  • Hajar Mozafari Shamsi, Sara Ghobadi * Pages 177-207
    One of pleasant subjects for economists, in the field of Macro-political economy, is investigating the impact of relevant factors on financial corruption. This study aims to investigate the effect of economic and political factors on financial corruption, economic growth, and the size of government as well as their interaction effects in the selected oil producing countries over the 2003-2014 period. To estimate the model, system panel data approach is applied based on Generalized Method of Moments (GMM) estimator. The results showed that an improvement in the economic growth, size of government, democracy, rule of law and access to sound money variables decrease financialcorruption of selected oil producing countries. Also, improving the size of government, political stability, democracy, business regulations variables and decreasing financial corruption has led to economic growth of the selected countries. Finally, improving economic growth, increasing oil revenues and urbanization has increased the size of government in these countries.
    Keywords: Financial Corruption, Economic Growth, Size of government, System Panel Data approach based on GMM
  • Freidoon Salimi, Teimour Mohammadi *, JAMSHID PZHOYAN, Farhad Ghaffari Pages 209-248

    The aim of this paper is to study the technical, scale and technological efficiencies and also the changes in Partial and total factor productivities of provincial centers of Islamic Azad University. The methods used are DEA, Malmquist Index and a new approached known as truncated bootstrapped regression. The results indicate that out of 30 units of centers in the study, only 3 units are Fully efficient: Kermanshah, central Tehran and Yazd. For the periods under study (2010 and 2016), the productivity growths for all units have been positive and 18 units had TFP changes greater than one. The study revealed that environmental factors have effects on efficiency and productivity. Specifically, one percent increase in the ratio of the number ofthe professors and associate professors to total members will increase the efficiency by a factor of 0.89 percent. An increase in the age of unit and being in the metropolitan area increase the efficiency by the amount of 0.04 and 0.01 percent respectively.

    Keywords: Efficiency, productivity, MALMQUIST INDEX, Shorted Bootstrapped Regression, Higher education