فهرست مطالب

پژوهش نامه انتقادی متون و برنامه های علوم انسانی
پیاپی 73 (آذر 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • ابوالقاسم توحیدی نیا* صفحات 1-22
    کتاب درآمدی بر شاخص های بانک داری اسلامی تلاشی است ارزش مند برای فراهم سازی زمینه های تحقق هرچه بیش تر بانک داری اسلامی ازطریق توسعه مبانی علمی لازم آن و مانند اغلب آثار علمی، از نقاط مثبتی برخوردار بوده، اما کاستی هایی هم دارد. لذا درجهت برجسته کردن نقاط مثبت و کمک به اصلاح کاستی های آن، نگارنده این مقاله تلاش می کند با بررسی انتقادی کتاب مزبور به روش تحلیل توصیفی، ابتدا نقاط مثبت آن و سپس مهم ترین نقاط ضعف یا کاستی های آن را برشمرد. ازجمله نکات قوت کتاب عبارت اند از: الف) پرداختن به موضوع عدالت در بانک داری و شاخص های تحقق آن، ب) رویکرد انتقادی به فرایند قرض الحسنه در بانک داری ایران و ارایه شاخص اسلامی در این حوزه، ج) نقد سیستم بانکی کشور ازمنظر میزان تحقق ربا، غالبا با رویکرد فلسفی کلامی، و د) نگاه به سایر ضوابط شرعی صحت معاملات (ازجمله غرر) در بانک داری اسلامی. ازسوی دیگر، در بیان مهم ترین کاستی های این اثر، می توان به این موارد اشاره کرد: الف) ضعف در شاخص سازی، ب) عدم ابتنای شاخص ها بر مبانی برشمرده شده برای بانک داری اسلامی، ج) نپرداختن به برخی از مهمات ضوابط شرعی معاملات در حوزه بانک داری اسلامی، و د) عمیق نبودن بحث ها.
    کلیدواژگان: بانک داری اسلامی، شاخص اسلامی، رویکرد انتقادی
  • نرگس حاجی ملا درویش* صفحات 23-43

    کتاب سقلمه با فراهم کردن مشاهدات تجربی درباره سوگیری های رفتاری در تصمیم گیری و تاثیر محیط بر آن ها به معرفی رویکرد قیم مآبی آزادی خواهانه می پردازد. این رویکرد، که سقلمه نام گرفته است، به هر جنبه ای از معماری انتخاب مربوط می شود که باعث تغییر رفتار قابل پیش بینی افراد شود درحالی که ماهیت گزینه های پیش روی تصمیم گیرندگان را تغییر ندهد و آزادی انتخاب آن ها را حفظ کند. نویسندگان معتقدند که به علت عدم وجود بافتار خنثی، قیم مآبی اجتناب ناپذیر است. در چنین شرایطی، سیاست گذار عمومی در نقش معمار انتخاب می تواند با حفظ آزادی انتخاب، افراد را به سمت تصمیم های بهتر، که در آینده هم برترند، سوق دهد. نویسندگان پیش نهاد می دهند که برای تشخیص بهترین تصمیم باید ازنظر متخصصان استفاده کرد. علاوه بر مشکلات پیرامون کژگزینی متخصصان، چالش اصلی این رویکرد عدم ثبات ترجیحات افراد و ناگریزی انتخاب میان نتیجه دلخواه بلندمدت و کوتاه مدت است. باتوجه به اقبال بسیار زیاد به سقلمه که در ترجمه های متعدد آن به فارسی هم نمایان است، این مقاله به بررسی و نقد موشکافانه رویکرد قیم مآبی آزادی خواهانه می پردازد.

    کلیدواژگان: قیم مآبی آزادی خواهانه، سقلمه، معماری انتخاب، سوگیری های رفتاری
  • سید محمد حسینی* صفحات 45-60

    کتاب الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و چالش ناپایداری توسعه پایدار از سلسله تک نگاشت های الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت است که آقایان توحیدی نیا و قدیمی به رشته تحریر درآورده اند. این اثر نقاط مثبت و برجسته بسیاری دارد. طرح سوالات مهم درباره پایداری توسعه پایدار و پاسخ به آن ها در چهارچوب مبانی فلسفی اقتصاد اسلامی با تمرکز بر حق و عدل از نقاط مثبت و برجسته این تحقیق است. اما ازنظر شکلی و محتوایی اشکال دارد. ازنظر شکلی علاوه براین که نیازمند ویراستاری و صفحه آرایی است، خواننده به سختی می تواند به مسئله و اهداف تحقیق دست یابد. از مقدمه، که وظیفه این امر را به عهده دارد، اثری نیست و مقدمه های قسمت های اصلی اثر ناتوان از این امرند. ازنظر محتوایی مهم ترین اشکال این است که نویسندگان این اثر دربرابر اندیشه های علم اقتصاد متعارف رویکرد تقابلی داشته و در آن جاها که به بیان و تفسیر اجمالی اندیشه اقتصاددانان علم اقتصاد متعارف می پردازند، دچار سوگیری شده و رویکرد مسلط آن را مبنا قرار داده اند. ازاین رو، برای تبدیل شدن اثر به اثری تاثیرگذار، باید ویرایش های ادبی، شکلی، و محتوایی صورت گیرد. نیز باید از طرح جانب دارانه مطالب دوری کرد و ابتدا نظریه های مخالف را به خوبی بیان کرد و سپس به نقد آن ها پرداخت.

    کلیدواژگان: نقد کتاب، الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، توسعه پایدار، ناپایداری توسعه پایدار
  • منصور زراءنژاد، حمیدرضا عبداللهیان* صفحات 61-75

    در این مقاله کتاب مقدمه ای بر اقتصاد تحریم: مبانی نظری و تاریخچه تحریم در جهان و ایران، تالیف مهدی طغیانی و دیگران، نقد و بررسی شده است. این مقاله در چهار بخش مقدمه، معرفی و توصیف اثر، ارزیابی محتوایی اثر، و نتیجه گیری و پیش نهادات تنظیم شده است. نتایج این مقاله نشان داد اثر به لحاظ ابعاد شکلی و فنی، ویرایش ادبی، استنادات، و ارجاعات ایرادهای فراوانی دارد. متن روان و رساست. فصل بندی کتاب مناسب، ولی انسجام درونی مطالب نامناسب است. قدرت استدلال، تحلیل، و تبیین علمی اثر راضی کننده نیست. اثر به عنوان منبع درسی کاربرد آموزشی ندارد.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، تحریم اقتصادی، تاریخچه تحریم، اقتصاد ایران
  • علی سعیدی* صفحات 77-92

    کتاب دانش مالی رفتاری و مدیریت دارایی نوشته میشل پمپین و ترجمه احمد بدری است که در آن تلاش شده است کاستی های رفتار سرمایه گذاری در مالی کلاسیک، که با محوریت انسان اقتصادی عقلانی مدل سازی شده است، با رویکرد روان شناختی نشان داده شود. مهم ترین مشخصه کتاب پررنگ بودن جنبه های کاربردی آن است و از این نظر می توان آن را به عنوان کتابچه راه نمای مشاوران سرمایه گذاری (که تخصص اصلی نویسنده کتاب است) نامید. بیش ترین بخش کتاب به معرفی بیست سوگیری رفتاری و شناختی سرمایه گذاران و ارایه آزمون ها و مطالعات موردی برای شناسایی این سوگیری ها اختصاص دارد. متن ترجمه نسبتا روان است، اما کاستی هایی در زمینه علایم نگارشی دارد. مهم ترین اشکال در ترجمه کتاب انتخاب معادل های نامانوس، بی معنا، و بعضا نادرست است که خواننده را در فهم مراد نویسنده دچار سردرگمی می کند. هم چنین تاکید بر ابعاد عملیاتی نویسنده را از پرداختن نظام مند و منسجم به ابعاد نظری مالی رفتاری غافل کرده است. برخی برداشت های کاملا نادرست از اقتصاد و مالی متعارف ارایه شده است که ازجمله می توان به برداشت نادرست از منحنی بی تفاوتی و ماهیت کار در اقتصاد، نادیده گرفتن مناقشات هنجاری درباره عقلانیت اقتصادی، تاکید بر روش های اثباتی و تجربی، و غفلت از سوگیری های اخلاقی و هنجاری اشاره کرد.

    کلیدواژگان: دانش مالی رفتاری، اقتصاد رفتاری، رفتارگرایی، انسان اقتصادی عقلانی، بازارهای کارآ
  • حجت الله صادقی* صفحات 93-112
    کتاب فیزیک مالی سرگذشت تاریخی تعامل دانش فیزیک و مالی را مرور می کند. نویسنده کتاب، به گونه ای بینامتنی، چگونگی راه یابی مدل های دانش فیزیک به مسایل مالی را تشریح می کند و درپی آن است تا نشان دهد: استفاده از مدل ها و تحلیل کمی توسط کوانت ها (تحلیل گران کمی مالی) بی آن که عاملی تعیین کننده یا مقصر در بحران مالی 2007- 2008 باشد، سیمای آینده دانش مالی را شکل خواهد داد. در این مقاله، ضمن معرفی کلی این اثر، جنبه های گوناگون آن از حیث صوری و محتوایی با تکیه بر مفاهیم بینامتنیت و مطالعات بین رشته ای، به بوته نقد گذاشته می شود. منظور از دیدگاه بینامتنی سطحی از تحلیل است که رابطه فیزیک (به عنوان متن «الف») و مالی (به عنوان متن «ب») را بررسی می کند و منظور از دیدگاه بین رشته ای سطحی از تحلیل است که رابطه آن ها را به عنوان دو رشته مدنظر قرار می دهد. رشته هایی که موضوع، روش، و غایت خود را دارند. پس از این بررسی ها مشخص می شود که مهم ترین مزیت کتاب فیزیک مالی فرم روایت و نگاه تاریخی و دقیق و مهم ترین کاستی آن چشم پوشی از نقدهای روشنی است که اقتصاددانان رفتاری و دیگر منتقدان کمی گرای مالی به فیزیک مالی وارد کرده اند.
    کلیدواژگان: فیزیک مالی، بحران مالی 2007- 2008، بینامتنیت، مطالعات بین رشته ای
  • محمدحسین کرمی* صفحات 113-135

    اقتصاد رفاه شاخه ای از علم اقتصاد است که تاکنون تلاش چندانی برای فهم، نقد، و بومی سازی آن ازجانب اقتصاددانان مسلمان صورت نگرفته است. کتاب درس نامه اقتصاد رفاه با نگرش اسلامی از نخستین آثاری است که کوشیده، ضمن تبیین و نقد اقتصاد رفاه متعارف، جنبه هایی از آموزه های اسلام دراین باره را نمایان سازد. چنین اقدام دشواری شایسته تقدیر است. در این مقاله، ضمن اشاره به دشواری ها و ضرورت چنین مباحثی، به منظور پیشرفت دانش در این حوزه، جنبه هایی از ویژگی های شکلی و محتوایی این کتاب نقد شده است. ازنظر محتوایی، گذشته از برخی اشکالات درون ساختاری و کاستی های موجود در منابع و ارجاعات، سه نقد اساسی وارد است: نخست این که علی رغم پیچیدگی موضوع، تحلیل و بررسی های ارایه شده قوت لازم را ندارد و گاهی موجب سردرگمی مخاطب می شود. دوم این که محتوای کتاب با عنوان آن تطابق ندارد؛ زیرا اولا فاقد بسیاری از ویژگی های کتاب درسی است و ثانیا بیش تر به مباحث «فلسفه اقتصاد رفاه» پرداخته است تا «اقتصاد رفاه». ازنظر جامعیت نیز جای خالی بعضی از مطالب مهم، هم چون «توابع رفاه اجتماعی» در آن مشهود است. سوم این که در کاربرد برخی از اصطلاحات تخصصی، هم چون «عینی یا ذهنی بودن رفاه»، «رفاه فردی و اجتماعی»، و «رفاه گرایی و فرارفاه گرایی» اشکالاتی وجود دارد.

    کلیدواژگان: اقتصاد رفاه، نقد کتاب، کتاب درسی، اثباتی و هنجاری، رفاه گرایی و فرارفاه گرایی
  • وحید محمودی*، محمد تیو صفحات 137-154
    کتاب بازنگری در مفهوم نابرابری (Inequality Reexamined) یکی از آثار آمارتیا سن است که در سال 1992 منتشر شد. در این کتاب، سن با ارزیابی رویکردهای مختلف نسبت به نابرابری، به تبیین این مقوله درقالب رویکرد قابلیت محور می پردازد و برابری واقعی فرصت ها را تنها ازطریق برابری قابلیت ها (یا حذف نابرابری های آشکار در قابلیت ها) امکان پذیر می داند. سن در این کتاب بر این باور است که «نابرابری» موضوع محوری در تمامی رویکردها و نظریه های اجتماعی است، لذا می بایستی به جای مطرح کردن سوال «چرا برابری؟»، سوال «برابری در چه حوزه ای؟» در دستورکار قرار گیرد. این کتاب را مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی با ترجمه پرویز قاسمی و آزیتا گل زاده قشلاق چایی در سال 1394 به چاپ رساند که در چند صفحه آتی به نقد ترجمه صورت گرفته پرداخته می شود. برمبنای این نقد، هرچند ترجمه صورت گرفته روایی نوشتاری مناسبی دارد، اما ازمنظر چگونگی ترجمه، با اشکالات بسیاری دست به گریبان است؛ لذا ازلحاظ انتقال معنی ازیک سو و نوع تاثیر متن ازسویی دیگر، موفق عمل نکرده است.
    کلیدواژگان: رویکرد قابلیت، عاملیت، قابلیت ها، کارکردها، نابرابری، نقد ترجمه
  • وحید مقدم*، هادی امیری، آرمان روشندل صفحات 155-176
    مطالعات اقتصاد مقاومتی برای آن که بتوانند راه گشا باشند و مشکلات عملی کشور را حل کنند، اولا، باید مبانی نظری قوی داشته باشند، ثانیا، براساس چالش های کشور به ارایه راه حل بپردازند، ثالثا، هرکدام بر حوزه خاصی متمرکز شوند، و رابعا این کار را پژوهش گرانی متمحض در این حوزه مطالعاتی انجام دهند. این مقاله با تحلیل محتوای 76 مقاله علمی و پژوهشی در هشت محور به نقد مطالعات پرداخته است. یافته های تحقیق عبارت اند از: تمرکز عمده بر سخنان رهبری، کم پرداختن به مسایل اصلی اقتصاد کشور، عدم ارایه راه کارهای عملیاتی، عدم جامع نگری، موردمحورنبودن مطالعات، کم عمق بودن مطالعات ارزیابی عملکرد اقتصاد، تخصصی نشدن نویسندگان، و درنهایت عدم درک جامع از اقتصاد مقاومتی. به طور خلاصه به نظر می رسد که به نوعی متن پژوهی بر نظریات و واقعیات اقتصادی غلبه کرده است. پیش نهادهای پژوهش حاضر برای پیشرفت گفتمان اقتصاد مقاومتی، بهره گیری از چهار منبع معرفتی معارف اسلامی، منظومه فکری رهبری، دانش اقتصادی، و تجربیات عملی به صورت هم زمان است. هم چنین رصد و پایش مطالعات اقتصاد مقاومتی عاملی بسیار مهم در پیش برد مفهوم اقتصاد مقاومتی معرفی شده است. درنهایت، پیش نهاد شده که با شاخص سازی برای سنجش اقتصاد مقاومتی در کشور به گفتمان سازی آن کمک شود.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، سیاست گذاری اقتصادی، تحلیل محتوا
  • حمیدرضا مقصودی* صفحات 177-196

    تدوین الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به طور پیشینی نیازمند نظریه ای است که به ماهیت آن بپردازد و حدود و ثغور این الگو را روشن سازد. این نظریه محصول نگاه درجه دو به عرصه الگو است و احکام آن می تواند مبنای تدوین الگو قرار گیرد. لذا شیوه تحلیل در نظریه پردازی درمورد الگو، تعمقی فلسفی و نقدی مبناگرایانه است. در کتاب نظریه اسلامی ایرانی پیشرفت (اصول و عناصر) نویسنده محترم تلاش کرده اند مفاهیمی متعدد درباب پیشرفت اسلامی ایرانی را مطرح کنند و نهایتا اصول و عناصر اساسی این نظریه را برشمرده اند. در این نوشتار در دو قسمت انتقاداتی به این کتاب وارد شده است. اشکالات صوری و شکلی شامل بر طراحی کتاب و شیوه ارجاع دهی و کیفیت منابع استفاده شده و اشکالات محتوایی اعم از اشکالات وارد بر طرح کلی و اندیشه حاکم کتاب و مسایل مطرح شده در یکایک بخش های کتاب است. باتوجه به مسایلی که در کتاب مطرح شده است، کتاب حاضر را نمی توان یک کتاب قوی و قابل استفاده در حوزه نظریه پیشرفت اسلامی ایرانی تلقی کرد و استفاده از آن، چه به عنوان یک کتاب حاوی نظریه ای دقیق و چه به عنوان یک کتاب درسی مشتمل بر نظریات متنوع، محل اشکال جدی است.

    کلیدواژگان: نظریه پیشرفت اسلامی ایرانی، پیشرفت، اصول پیشرفت، مبانی پیشرفت، عناصر پیشرفت
  • سید نظام الدین مکیان*، سجاد قدیرزاده صفحات 197-210

    پویایی هر علمی در گرو نقد منصفانه و دل سوزانه آن است. بی شک نگارش هر اثر جدیدی درکنار نقاط قوت خود، کاستی هایی را به هم راه خواهد داشت. هدف از نقد این اثر ارتقای کیفیت آن در چاپ های بعدی یا انتشار آثار مشابه است. در این مقاله به بررسی این اثر در دو حوزه نقد ظاهری نگارشی و نقد محتوایی پرداخته می شود. باوجود این که در زمینه آسیب شناسی نرخ بهره منابع زیادی در دست رس نیست، ولی این اثر به دلیل ورود به این مبحث پرچالش بسیار حایز اهمیت است. اما، کتاب نیازمند بازنگری جدی در حوزه نگارشی و محتوایی است. در زمینه نگارشی اثر با استفاده از زبان علمی و بیان دقیق مطالب و دقت در استفاده از اصطلاحات تخصصی می تواند بهبود یابد. هم چنین در حوزه محتوایی، استفاده از استدلال های علمی و دقیق و بعضا عدم برداشت سطحی در تحلیل ها و هم چنین عدم پذیرش ادعاهای مخالفان نرخ بهره بدون نقد و بررسی آن ها کاستی دارد که با اصلاح آن ها می تواند به غنای هرچه بیش تر کتاب بیفزاید.

    کلیدواژگان: ترجیح زمانی، بانک داری مبنی بر اصل ذخیره جزئی، تنزیل، نرخ بهره اسمی، نرخ بهره واقعی
  • محمدرضا مهربان پور*، سید عباس موسویان، محمدرسول حشمتی صفحات 211-236

    پس از پیروزی انقلاب، یکی از اصلی ترین اقدامات صورت گرفته در کشور حذف ربا از نظام بانکی با تاسی از نظریه بانک داری بدون ربای شهید صدر بود. مبنای تدوین قانون بانک داری بدون ربا در سال 1361 در کشور، همین نظریه شهید صدر بوده است. اما با گذشت نزدیک به چهار دهه از انقلاب، عملکرد نظام بانکی درخصوص پیاده سازی این نظریه، به گونه ای بوده است که ازسوی صاحب نظران اقتصادی با انتقادهای فراوان روبه رو بوده است. در این مقاله ابتدا با روش مروری تحلیلی به بررسی و نقد قانون بانک داری بدون ربا پرداخته شد و سپس به روش تحلیل محتوای کیفی و به کمک ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان بانکی و دانشگاهی، 118 واحد معنایی، 25 مفهوم، و درنهایت 8 مقوله با عنوان مهم ترین انتقادات ساختاری در پیاده سازی بانک داری بدون ربا در ایران، استخراج شد و موردبررسی قرار گرفت. درنهایت، به منظور بهبود عملکرد نظام بانک داری بدون ربا، پیش نهادهایی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: نقد، شهید صدر، بانک داری بدون ربا، تحلیل محتوای کیفی
  • سید حسین میرجلیلی* صفحات 237-253

    کتاب اقتصاد فقیر به تحلیل رفتارهای اقتصادی فقرا می پردازد و کاربرد اقتصاد رفتاری در اقتصاد فقر و توسعه است و به دنبال آن است که ازطریق رویکرد مبتنی بر شواهد با شناخت انگیزه و رفتار فقرا به مبارزه با فقر بپردازد. کتاب مسئله مند است و به دنبال ارایه راه حل بدیع برای هشت موضوع: گرسنگی، سلامت، مدرسه رفتن، جمعیت، ریسک، وام، پس انداز، و کارآفرینی فقرا با استفاده از آزمایش های کنترل تصادفی است. به رغم آن که کتاب روش نوینی برای مبارزه با فقر ارایه کرده است، ارزیابی کتاب نشان می دهد که به محدودیت های روش آزمایش کنترل تصادفی توجه نشده است. بهبود عملکرد فقرا بدون اصلاحات نهادی تاثیر محدودی دارد، به ویژه اگر در دام فقر گرفتار شده باشند. برای هشت موضوع بحث شده نتیجه گیری و پیش نهاد ادامه بررسی ارایه نشده است. با اقدامات مارجینال که این کتاب برای بهبود زندگی فقرا مطرح می کند، نمی توان مشکل فقر حدود دو میلیارد نفر در جهان را حل کرد. تجربه کشورهای موفق در کاهش فقر با استفاده از این روش ارایه نشده است. از تاثیر فرهنگ بر انگیزه و رفتار فقرا بحثی نشده است، درحالی که فقیران از باورها و هنجارهای فرهنگی تاثیر زیادی می پذیرند.

    کلیدواژگان: فقیر، رویکرد مبتنی بر شواهد، اقتصاد توسعه، اقتصاد رفتاری، فقر جهانی
  • ابوالفضل نوفرستی* صفحات 255-273
    توسعه مالی و رشد اقتصادی: تبیین پیوندها یکی از کتاب های جدیدی است که درخصوص توسعه مالی در سال 1389 ترجمه شده و انتشار یافته است. این کتاب هفت فصل دارد که هر فصل آن را نویسندگان متفاوتی نوشته اند و به نظر هر فصل خلاصه ای از یک مطالعه گسترده تر است که در چهارچوبی تقریبا شبیه مقاله تنظیم شده است. اگرچه مطالب درج شده در هریک از این فصل ها ارزش بالایی برای مطالعه دارد، باتوجه به سرعت توسعه علم اقتصاد طی دو دهه اخیر، بسیاری از موارد جدیدی که بر چگونگی ارتباط بین توسعه مالی و رشد اقتصادی اثرگذار است را موردتوجه قرار نداده است. به لحاظ ترجمه، این کتاب ترجمه روانی ندارد و به بازنگری در ترجمه و معادل های فارسی استفاده شده برای برخی از واژه های انگلیسی نیاز دارد. به لحاظ ویراستاری نیز، به نظر می رسد که ویراستاری کتاب با دقت انجام نشده است و نیاز است که کتاب مجددا ویرایش شود.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، پول، رشد، نقد
|
  • Abolghasem Tohidinia * Pages 1-22
    The book “An Introduction to the Indexes of Islamic Banking” aims to pave the way for realizing the Islamic banking system through the development of its scientific foundations. Like many other scientific works, this book has both  some positive and negative points which are enumerated in this paper. So, in order to highlight its positive points and help to correct the shortcomings, this paper tends to review the book critically using the analytical-descriptive method. The pros of this book are as follows: Addressing the issue of justice in banking and its indexes, critical approach to the process of interest-free in Iran's banking system and the introduction of an Islamic index in this regard, the critique of the banking system from the point of view of being infected with usury, often based on a philosophical approach and considering other Sharia compliant circumstances in Islamic banking (including jeopardy). On the other hand, the most important shortcomings of the book are as follows: weakness in indexing, noncompliance of indicators with Islamic banking theoretical foundations, no discussion on some of the most important religious rules of transactions in Islamic banking, and no thorough discussions.
    Keywords: Islamic Banking, Islamic Index, critical approach
  • Narges Hajimoladarvish * Pages 23-43

    Nudge introduces libertarian paternalism approach through empirical evidence on the behavioral biases in decision making and the impact of environment on them. The libertarian paternalism approach, which is called nudge, is any aspect of choice architecturing that changes people’s behavior in a predictable way without changing any options, hence, retaining individuals’ freedom of choice. Because there is no neutral context, the authors argue that paternalism is inevitable. In such a situation, public policy can nudge people towards making better decisions that are also superior in the future. The authors suggest that experts should be hired to make sensible choices. In addition to problems of adverse selections by experts, the main challenge of libertarian paternalism is unstable preferences and inevitable choice between desirable outcomes in long run over short run. In the light of enormous amounts of attention absorbed by the Nudge that is apparent in several translations in Farsi, this paper tries to review and scrutinize the libertarian paternalism approach.

    Keywords: Libertarian Paternalism, Nudge, Choice Architecturing, Behavioral Biases
  • Seyyed mohammad Hosseini * Pages 45-60

    The book "The Islamic Iranian Pattern of Progress and Challenge of the Unsustainability of Sustainable Development" is a series of book in Iranian Islamic Pattern of Progress, written by Tohidinia and Ghadimi. This book has many positive and outstanding points. The key questions about sustainability of sustainable development and response to them in the framework of the philosophical foundations of the Islamic economy, focusing on Right and justice, are among the highlights and positive points of this research. Formally it requires edition and layout, and the reader can hardly achieve the problems and goals of the research. There is no evidence of the introduction which is responsible for clarifying and the introductions of the main parts are also unable to do so. The most important aspect of the content is that the authors of the work have opposite approach to conventional economic thought, and where they focus on the interpretation and overview of the ideas of the economists of the conventional economic, they are biased and based on the dominant approach of conventional economics. Therefore, to be more acceptable, there should be some literary, formal, and content revisions. It should also avoid the biased content of the material and must express the opposing views first and then criticize them.

    Keywords: Book Review, Islamic Iranian Pattern of Progress, sustainable development, Unsustainability of Sustainable Development
  • Mansour Zarranezhad, HamidReza Abdollahian * Pages 61-75

    In the present article, the book “An Introduction to the Economics of Sanction: The Theoretical Foundations and the History of Sanctions in the World and in Iran” by Mehdi Toghyani et al. was reviewed. This paper consists of four parts, namely the introduction, presentation and description of this work, content evaluation, conclusion and suggestions. The results of this article show that this book is extremely flawed with regards to format and technicality, literary editing, referencing and citations. Though it is well-written, transparent and suitably segmented regarding its chapters, the book lacks internal consistency. Its reasoning, analysis, and scientific explanations are dissatisfying. Thus, this book has no academic value as a teaching resource.

    Keywords: resistance economy, Economic Sanctions, History of Sanctions, Iranian economy
  • Ali Saeedi * Pages 77-92

    Behaviral Finance and Wealth Mangement (2006), written by Michael Pompian and translated into Persian by Ahmad Badri, tries to show the deficiencies of classical finance in modeling investment behaviors based on the rational economic models. Using psychological approach, the most important characteristic of the book is its practical aspects, and it can be used as a handbook guideline for investment advisors which is the author’s expertise. Most of the book is about introducing twenty behavioral and cognitional bios as well as some tests and case studies to recognize them. Although the translation is acceptable, there are some punctuation errors, and choosing some unfamiliar terms affects the readers’ understanding. Emphasizing the operational dimensions, the author has neglected the systematic and coherent approach to the theoretical and financial dimensions of the behavior.Moreover, there are some complete misconceptions about conventional finance, such as misconceptions about the curve of indifference and the nature of work in economics, ignoring normative controversies about economic rationality, emphasizing positive and empirical methods, and neglecting ethics and moral conflicts.

  • Hojjatollah Sadeqi * Pages 93-112
    The book, Physics of Finance, reviews the historical story of interactions between physics and finance. The author of the book describes how models of physics focus on financial issues in an intertextual way and seeks to demonstrate the proliferation of physical models in finance and how the quantitative analysis of Quants (quantitative financial analysts) - as an antecedent of the 2008-2007 financial crisis or not-, will shape the future of financial knowledge. In this paper, while introducing the whole structure of the book, its various aspects of form and content are criticized based on the concepts of intertextuality and interdisciplinary studies. The intertextual approach is a level of analysis that examines the relationship between physics (as text A) and finance (as text B), and the interdisciplinary view is a level of analysis that describes their relationship as two distinct disciplines. These two disciplines have their own subject, method, and purpose. Following these studies, the main advantage of the book are the narrative form, the historical, precise look, and its main drawbacks are to ignore the clear critique of behavioral economists and other quantitative financial critics into financial physics.
    Keywords: Physics of Finance, 2007-2008 Financial Crisis, intertextuality, Interdisciplinary studies
  • MohammedHussain Karami * Pages 113-135

    Welfare Economics is a branch of economics that Muslim economists have made no effort for understanding, reviewing, and naturalizing it so far. The book entitled “Textbook of Welfare Economics From Islamic Perspective” is one of the first works attempting to explain and review the common welfare economics, while revealing some aspects of Islamic teachings in this regard. So, such a difficult task is admirable. In the present article, we have referred to the difficulties as well as the necessity of such discussions, while reviewing some of the features of the book pertaining to its form and content to advance the knowledge in that area. Regarding the content, in addition to some internal problems and shortcomings in resources and references, there are three main criticisms; first of all, despite the complexity of the subject, the presented analysis does not have the power to convince the readers and make them confused. Secondly, the content of the book does not correspond to its title, it does not have many features of the textbook, it deals more with the topic of “Philosophy of Welfare Economics” than “Welfare Economics”. In terms of comprehensiveness, there are gaps in some vital issues, such as the “Function of Social Welfare”. Third, there are some flaws in the use of specialized terms such as “Objective or Subjective Welfare”, “Individual and Social Welfare”, and “Welfarism and Extra Welfarism”.

    Keywords: Welfare Economics, Book Review, Textbook, Positive, Normative, Welfarism, Extra Welfarism
  • Vahid Mahmoudi *, Mohammad Tive Pages 137-154
    Inequality Reexamined is a 1992 book by Amartya Sen. In the book Sen evaluates different approaches to inequality, focusing mainly on his well-known capability approach and notes that the real equality of opportunities is possible only through equality of capabilities (or the elimination of unambiguous inequalities in capabilities). The author also argues that since inequality is a central notion to all contemporary social theories; therefore, instead of discussing ‘Why equality?’ the engaging question should turn out to be “equality of what?’ Since the book was translated to Persian language by Azita Golzadeh Geshlaghchaie and Parviz Ghasemi and published by Islamic Parliament Research Center of The Islamic Republic of Iran in 2015, the purpose of this paper is to assess the translation. Based on this criticism, it can be concluded that although the translation is well-written, it is faced many difficulties in the process of translation. It is not also an appropriate one communicatively and semantically because of the errors which were made.
    Keywords: Capability Approach, Agency, Capabilities, functions, Inequality, Translation critique
  • Vahid Moghadam *, Hadi Amiri, Arman Roshandel Pages 155-176
    If resistive economy studies want to solve our country's practical problems, they should at least have some properties: First, they must have strong theoretical foundations, second, they must provide solutions based on the country's challenges, third, each one must focuses on a particular area, and finally, it should be done by professional researchers in this study area. This paper reviews 76 scientific articles in the field of resistive economy in eight axes. Findings include: Major focus on the Leadership statements, Lack of attention to key problems of Iran’s  economy, Lack of operational solutions, Lack of holistic approach, Lack of case studies, Shallow economic performance evaluation studies, Lack of specialized writers and ultimately Lack of comprehensive understanding of resistive economy. In short, it seems that content analysis research has overtaken economic theories and economy realities. The present study intended to promote the discourse of resistive economics by using the four epistemological sources of Islamic knowledge, the intellectual system of leadership, economic knowledge, and practical experience at the same time. Monitoring the resistive economy studies is a very important factor in promoting the concept of resistive economy. Finally, it is proposed to help build a discourse to measure resistive economy in the country.
    Keywords: Resistive Economy, Economic Policy Making, Content analysis
  • HamidReza Maghsoodi * Pages 177-196

    The development of the Islamic Iranian pattern of progress requires, in advance, theories that address its nature and clarify the limits of this model. This theory is the product of a second view of the pattern, and its rules can form the basis of the pattern. Therefore, the method of analysis in the theory of modeling is a philosophical reflection and a fundamentalist critique. In the book Islamic and Iranian Progress Pattern Theory (Axioms and Elements), the author has tried to present several concepts about Islamic and Iranian progress and finally enumerated the basic principles and elements of this theory. In this article, two parts of this book have been criticized. Firstly, formal and visual flaws including the design of the book and the way it is referenced and the quality of the resources used. Secondly, given the issues raised in the book, the present book cannot be considered as a strong and usable book in the field of Islamic and Iranian progress theory, and its use, whether as a book containing precise theories or as a textbook containing various theories is problematic.

    Keywords: Islamic, Iranian Progress Pattern Theory, Progress, Axioms, Bases, Elements
  • Seyed Nezamuddin Makiyan *, Sajjad Ghadirzadeh Pages 197-210

    The dynamics of any science depends on its fair and thorough critique. Undoubtedly, writing any new book along with its strengths will have its drawbacks. Thus, this paper aims to evaluate the book" The Theory of Interest and Conventional Banking" to improve its quality in the upcoming editions or to publish similar books by using descriptive and conventional analysis. Although there are not many resources available in the field of pathology of good rate, this book is very pivotal due to entering to this challenging topic. Results indicate that this book requires serious consideration in punctuation and content. The book can be improved by using scientific language, precise expression of the content, and accuracy in using specialized terms. Regarding the content, using scientific and accurate argument and sometimes lacking superficial interpretation, and also the rejection of the claims of the opponents of the interest rate without reviewing them, could be some shortcomings that can be considered to increase the quality of the book.

    Keywords: time preference, Fractional Reserve Banking, Discount, Real Interest Rate, Nominal Interest Rate
  • Mohammadreza Mehrabanpour *, Seyed Abbas Musavian, MohammadRasoul Heshmati Pages 211-236

    After the Islamic revolution, one of the most important actions that was implemented in the country was removing usury from the banking system according to Sadr theory. This theory was the base of writing usury-free banking law in 1982. But, after passing about four decades of Islamic revolution, the performance of banking system was criticized by economic experts. In this paper with review-analysis method, we survey on Usury-free banking law and then with qualitative content analysis method and using semi-structured interview,118 meaning units, 25 concepts, and 8 categories named structure criticism about performance of usury-free banking were extracted. Ultimately, some suggestions to improve the performance of usury-free banking system have been offered.

    Keywords: criticism, Sadr, Usury-Free Banking, Qualitative Content Analysis
  • Seyed Hossein Mirjalili * Pages 237-253

    Poor Economics analyzes the economic behavior of the poor. It is an application of behavioral economics to the economics of poverty and it seeks to provide an innovative solution to eight issues: hunger, health, schooling, population, risk, loans, savings and entrepreneurship of the poor using randomized control experiments. Although the book offers a new way to combat poverty, the book's evaluation shows that the limitations of the randomized control trial have not been addressed. Improving the performance of the poor without institutional reform has limited impact. There are no conclusions and suggestions for the eight issues discussed. With the marginal actions that this book suggests to improve the lives of the poor, the problem of poverty of about two billion people in the world cannot be solved. The impact of culture on the motivation and behavior of the poor has not been discussed, though the poor are heavily influenced by cultural beliefs and norms.

    Keywords: poor, Evidence-Based Approach, Development Economics, Behavioral economics, Global Poverty
  • Abolfazl Noferesti * Pages 255-273
    This book is one of the new books on financial development published in 2010. The book has seven chapters and each chapter is written by different authors. Each chapter seems to be a summary of a broader study, set up in a framework almost like the article. Although the content of each chapter is very valuable to study, it has not addressed many of the new issues affecting the relationship between the financial development and economic growth. On the part of the translation, this book does not have a fluent translation and requires a revision of the Persian translation and the Persian equivalents used for some English words. From the editorial point of view, it seems that the editing of the book has not been done carefully and the book needs to be revised again.
    Keywords: Financial Development, Money, growth, critique