فهرست مطالب

نشریه پژوهش های مکانی فضایی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جعفر گنجعلی*، سمیه جهانگیری صفحه 1

    ساماندهی و نظام باز توزیع خدمات عمومی در سطح سکونتگاه های روستایی شهرستان شاهین شهر و میمه، متناسب با نرم ها و استانداردهای خدمات عمومی روستایی و با عنایت به معیارهای توسعه پایدار به ویژه نیل به عدالت مکانی با اهمیت می باشد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی است. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری کلیه روستاهای شهرستان شاهین شهر ومیمه می باشد و حجم نمونه نیز کل روستاهای دارای سکنه در سکونتگاه های روستایی شهرستان شاهین شهر ومیمه بوده است. داده های جمع آوری شده با استفاده از گاتمن و spss و مدل تحلیل عاملی مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت. نتایج بیانگر آن بود که نظام توزیع فضایی خدمات عمومی در سطح شهرستان شاهین شهر و میمه نامتناسب بوده و به طور متناسب در سطح روستاها توزیع نشده است و در برخی روستاها کمترین خدمات هم وجود ندارد. این امر به گونه است که روستاهای سه و مورچه خورت به لحاظ خدمات عمومی در بهترین وضعیت و روستاهای رباط آغاکمال، چغاد، مراوند و باغ میران در بدترین وضعیت قرار دارند. در قسمت آزمون پیرسون مشاهده می گردد که ما بین شاخص های مختلف مکانی-فضایی با خدمات عمومی در سطح روستاهای شهرستان شاهین شهر و میمه، تنها مابین جمعیت و فاصله تا مرکز شهرستان با خدمات عمومی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. این امر بیانگر آن است که هر روستایی که دارای جمعیت بیشتری می باشند از خدمات بیشتری برخوردار بوده و روستاهایی هم که در فاصله کمتری از مرکز شهرستان قرار دارند از خدمات بیشتری برخوردار هستند. بر همین اساس در قسمت آزمون تی تست بین شاخص های مختلف خدمات عمومی تنها وضعیت شاخص ارتباطات و بازرگانی-خدماتی تا حدودی در وضعیت مطلوب می باشد و شاخص های آموزشی، فرهنگی و مذهبی، سیاسی-اداری و بهداشتی-درمانی در وضعیت نامتناسب می باشد.

    کلیدواژگان: ساماندهی، نظام توزیع، خدمات، سکونتگاه روستایی، شاهین شهر
  • علی شفیعی*، منصوره طرفی صفحه 26

    کاربری های تفریحی-فرهنگی نقشی خاص در زیبایی شهر و رفاه مردم ایفاء می کند و پراکندگی و جای گیری مناسب آنها در محلات شهر جهت دسترسی آسانتر و سریعتر شهر وندان از اهمیت بالایی برخوردار است. ارزیابی کاربری های فرهنگی_تفریحی خود نشانه ای از سطح توسعه یافتگی می باشد. در مقاله حاضر هم با استفاده ازمدل شاخص توسعه انسانی به کاربری های فرهنگی _ تفریحی درسطح هر محله پرداخته شده است.  و با توجه به مدل، میزان توسعه یافتگی محله های شهر رتبه بندی شدکه دراین رتبه بندی ها مشخص شدکه تمام محله ها از لحاظ کاربری های فرهنگی –تفریحی ،اختلاف باهم دارند و این کاربری ها به یک نسبت در شهر پخش نشده اند. محله های شماره 3،6،8درسطح توسعه یافتگی بالایی قراردارند و محله های 9 و10 درسطح پایین قراردارند.

    کلیدواژگان: کاربری فرهنگی، تفریحی، مدل شاخص توسعه انسانی، رفاه شهری، زیبایی شهر، دسترسی
  • اصغر دانشمند، محمد علی رجایی ریزی * صفحه 50

    تغییر کاربری باغات از جمله دغدغه های مدیریت شهری بوده و که موجب کاهش فضای سبز و در نتیجه کاهش کیفیت زندگی شهروندی و کاهش امنیت شهری در مقابل تهدیدات می شود. در این خصوص طرح باغ ویلا با هدف جلوگیری از تخریب اراضی باغی  است. طرح باغ ویلا در سال های اخیر به عنوان طرحی با هدف جلوگیری از تخریب این گونه اراضی در طرح جامع برخی از شهرها منجمله شهریار مطرح گردیده است. به موجب طرح فوق به مالکین باغات و اراضی سبز پیرامون شهرها اجازه داده می شود تا با توجه به اهداف طرح، بخشی از زمین خود را بر اساس ضوابط تعیین شده به ساخت مسکن اختصاص دهند. هدف اصلی این تحقیق شناخت و دستیابی به یک الگوی مناسب برای ساختن باغ ویلا در راستای توسعه مسکن بدون تخریب باغات است. به منظور تحقق اهداف پژوهش و پاسخ به سوالات پژوهشی،این تحقیق از نظر روش و ماهیت توصیفی-تحلیلی بوده و از حیث هدف پژوهش در دسته تحقیقات کاربردی و از راهبردهای مهم در معماری راهبرد کیفی و شبیه سازی استفاده شده است. نرم افزارهای تخصصی معماری مورد استفاده نیز می توان به اتوکد و تری دی مکس اشاره نمود. از مهمترین یافته های این تحقیق و با توجه به اهمیت فضاهای سبز و با نظر به اینکه امروزه ما در عصری زندگی می کنیم که مسایل اقتصادی بیش از مسایل و مشکلات مسکن، طبیعت و زیست محیطی مد نظر است، لذا پیش بینی می گردد که بااجرای این طرح، جلوگیری از تخریب باغات شهریار تحقق پیدا خواهد کرد.

    کلیدواژگان: شهر، فضای سبز، باغ ویلا، شهریار
  • فضل الله کریمی قطب آبادی*، فرحناز ابوالحسنی، مرجان شفیعی، فاطمه قاسمی الوری صفحه 71

    عدم توجه به نظام شهری و نحوه ی پراکنش و الگوی فضایی آن در پهنه سرزمین از یک سو و رشد شتابان شهر نشینی از سوی دیگر به گسیختگی و عدم انسجام در ساختار  فضایی منجر خواهد شد. در چنین شرایطی بسیاری از سیاستهای توسعه در سطوح ملی و منطقه ای کارآمدی خود را از دست داده و نتایج مورد انتظار را به همراه نخواهد داشت. هدف این مقاله استفاده از یک مدل ریاضی برای توجیه وضع موجود نحوه استقرار جمعیت کانونهای شهری در محدوده جغرافیایی استان فارس می باشد . در این مقاله ضمن معرفی مدل آنتروپی ، از این مدل در سطح شهرهای استان فارس استفاده شده است . در این راستا از نتایج سرشماریهای عمومی نفوس و مسکن سالهای 95-1390 استان فارس استفاده شده است تا روند تغییر و تحولات سازمان فضایی استان در سی سال گذشته مشخص شود . روش تحقیق در این پژوهش توصیفی – تحلیلی بارویکردتوسعه ای- کاربردی می باشد و اطلاعات مورد نیاز از طریق روش کتابخانه ای گردآوری شده است . از مهمترین  نتایج این پژوهش این است که ضریب آنتروپی در سطح شهرهای استان فارس در طول سالهای 95-1390 به ترتیب برابر با 63/0، 67/0 و 54/0 محاسبه شده است  که نشان دهنده بی نظمی تمرکز جمعیت شهری در طول سه دهه گذشته می باشد.

    کلیدواژگان: مدل آنتروپی، توزیع جمعیت، سازمان فضایی، سطوح شهری، استان فارس
  • دکتر مهدی محمدی*، زینب رضایی صفحه 88

    کارآفرینی از ارکان اصلی یک اقتصاد است. دراین بین روستاها با توجه به عوامل مختلف محیطی ، فرهنگی و اجتماعی داری پتانسیل های خوبی جهت ایجاد کارآفرینی می باشند. ازاین رو شناخت مولفه های مختلف موثر در کارآفرینی با توجه به موقعیت های اقتصادی پیش رو کشور ضروری است. این تحقیق از نوع کاربردی و به روش توصیفی- تحلیلی است که با استفاده از روش پیمایش انجام شده است. جامعه ی آماری پژوهش 500 کارآفرین روستایی ساکن در روستاهای شهرستان اهواز  بوده که در سال 1397 ، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، تعداد 200 کارآفرین به عنوان حجم نمونه انتخاب گردید(بر اساس روش نمونه گیری کوکران). در این پژوهش برای یافتن رابطه بین متغیرها، از روش های مدل یابی معادلات ساختاری، آزمون بوت استراپ ،ماتریس ضرایب همبستگی استفاده شد. ابزارهای  پژوهش شامل پرسشنامه حسن شهرکی (شاخص های اجتماعی و فرهنگی کارآفرینی روستایی) و جهت بررسی ابعاد اقتصاد مقاومتی از پرسشنامه31 سوالی  شعبان گل مرصع استفاده گردید. نتایج نشان می دهد رابطه معناداری بین ویژگی های جمعیت شناختی و شاخص های فرهنگی و اجتماعی وجود دارد. شاخص های فرهنگی و اجتماعی با میانجی گری اقتصاد مقاومتی بر کارآفرینی اثر مستقیم دارد. و اقتصاد مقاومتی بر کارآفرینی اثر مستقیم دارد. همچنین رابطه مثبت و معناداری میان شاخص های فرهنگی و اجتماعی وجود دارد.نتایج این تحقیق نشان داد می دهد می بایست با سرمایه گزاری بر روی شاخص های فرهنگی و اجتماعی حاکم بر روستا های کشور به توسعه کارآفرینی روستایی کمک کرد.

  • دکتر حمید صابری، مرتضی قائدامینی* صفحه 111

    روزبه روز مهاجرت روستاییان به دلایل کمبود خدمات و دسترسی به امکانات، افزایش بیکاری، مشکلات فراوان در تامین هزینه های خانوار و عدم مکانیزه شدن روستا، در حال افزایش بوده و راهبردهای گذشته در زمینه توسعه نواحی نتوانسته اند در حل مسایل و معضلات به گونه ای موفقیت آمیز عمل کنند و  این در حالی است که جاذبه های گردشگری متعددی اعم از طبیعی، تاریخی و فرهنگی در روستاها موجود بوده و به وسیله ی گردشگری روستایی که توسعه ای همه جانبه در ابعاد اقتصادی، فراغتی، مدیریتی، اجتماعی و فرهنگی که کمترین تاثیرات مخرب را بر روستا دارد سعی در کاهش نرخ بیکاری، توانمندسازی خانوار روستایی، درآمدزایی، کاهش مهاجرت، افزایش میزان دسترسی به خدمات و امکانات داشته است. هدف پژوهش حاضر، بررسی عوامل درونی نقاط (قوت ها و ضعف ها) و بیرونی نقاط (فرصت ها و تهدیدها) در روستای شیخ شبان با استفاده از تکنیک  SWOTمی باشد که با ارزیابی عوامل داخلی و خارجی محدوده توسط ماتریس ارزیابی موقعیت و اقدام استراتژیک، راهبردهایی ارایه شده است.
    براساس تجزیه تحلیل های صورت گرفته در تحقیق نشان می دهد که جهت تاکید بر رفع آسیب پذیری حوزه ی مطالعه شده، استراتژی های اقتضایی یا تنوع (ST)  در اولویت برنامه های توسعه ی گردشگری روستای شیخ شبان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، توسعه روستایی، رویکرد راهبردی، تکنیک SWOT، روستای شیخ شبان
|
  • Jafar Ganjali*, Somayeh Jahangiri Page 1

    Organizing and redistributing public services at the level of rural settlements of Shahinshahr and Meimeh counties, in accordance with the norms and standards of rural public services and considering the criteria of sustainable development, especially achieving justice is an important place. The present study is applied. The research method is descriptive-analytical. The statistical population is all the villages of Shahinshahr and Mimeh and The sample size was the total number of inhabited villages in rural settlements of Shahinshahr and Mimeh counties. The collected data were analyzed using Guttman and SPSS and factor analysis model. The results showed that the spatial distribution system of public services in Shahin Shahr and Maymeh counties was disproportionate and it is not evenly distributed in the villages and in some villages there are not the least services. This is due to the fact that the villages of Seh and Morche Khort are in the best condition in terms of public services and the villages of Robat Aghakmal, Chaghad, Maravand and Bagh Miran are in the worst condition. In the Pearson test section, it is observed that there is a positive and significant relationship between different spatial-locational indicators with public services in the villages of Shahinshahr and Meimeh counties, only between population and distance to the city center. This indicates that each village with a larger population has more services, and villages that are less far from the city center have more services. Accordingly, in the T-test section, among the various indicators of public services, only the status of the communication and trade-service index is somewhat favorable, and the educational, cultural and religious, politicaladministrative and health-treatment indicators are disproportionate.

    Keywords: Organization, Distribution System, Services, Rural Settlement, Shahinshahr
  • Ali Shafiee*, Mansoure Torfi Page 26

    Recreational and cultural uses play a special role in the beauty of the city and the well-being of the people, and their proper distribution and placement in the neighborhoods of the city is of great importance for easier and faster access to the city of Vandan. The evaluation of recreational cultural uses is itself a sign of the level of development. In the present article, using cultural models of human development index, cultural-recreational uses have been discussed at the level of each neighborhood. And according to the model, the level of development of the city's neighborhoods was ranked. In these rankings, it was determined that all neighborhoods have differences in terms of cultural-recreational uses and these uses are not evenly distributed in the city. Neighborhoods 3, 6, 8 are at a high level of development and neighborhoods 9 and 10 are at a low level.

    Keywords: Cultural, Recreational Application, Human Development IndexModel, Urban Welfare, Urban Beauty, Access
  • Asghar Daneshmand, Dr. Mohammad Ali Rajaei Rizi Page 50

    Changing the use of gardens is one of the concerns of urban management, which reduces green space and thus reduces the quality of life of citizens and even reduces urban security against threats. In this regard, the villa garden project is aimed at preventing the destruction of garden lands. In recent years, the garden-villa project has been proposed as a project aimed at preventing the destruction of such lands in the comprehensive plan of some cities, including Shahriar. Gardens and green lands owners around the cities are allowed to allocate a portion of their land to housing based on the design criteria. The main purpose of this research is to identify and achieve a suitable model for building a villa garden in order to develop housing without destroying the gardens. In order to achieve the objectives of the research and answer the research questions, this research was descriptive-analytical in terms of method and nature. In terms of research purpose, it has been used in the category of applied research and important strategies in architecture, quality strategy and simulation. The specialized used architecture software are AutoCAD and 3D Max. Given the importance of green spaces and considering the time we are living in where economic issues are more important than housing and environmental issues and problems, it is expected that with the implementation of this plan, the prevention of the destruction of the gardens of Shahriar will be realized.

    Keywords: city, green space, villa garden, Shahriar
  • Fazlollah Karimi Qutbabadi*, Farahnaz Abolhassani, Marjan Shafiee, Fatemeh Ghasemi Al, Vari Page 71

    Lack of attention to the urban system and the way it is distributed and its spatial pattern in the land on the one hand and the rapid growth of urbanization on the other hand will lead to disruption and incoherence in the spatial structure. Under such circumstances, many development policies at the national and regional levels have lost their effectiveness And it will not bring the expected results. The purpose of this article is to use a mathematical model to justify the current situation of how to establish the population of urban centers in the geographical area of Fars province. In this article, while introducing the entropy model, this model has been used in the cities of Fars province. In this regard, the results of the general population and housing censuses of 1390-95 in Fars province have been used To determine the process of change and developments in the provincial space organization in the last thirty years. The research method in this research is descriptive-analytical with a developmental-applied approach and the required information is collected through the library method. One of the most important results of this study is that the entropy coefficient in the cities of Fars province during the years 1390-95 has been calculated to be 0.63, 0.67 and 0.54, respectively Which represents the disorder of urban population concentration over the past three decades.

    Keywords: entropy model, population distribution, spatial organization, urban levels, Fars province
  • Dr. Mehdi Mohammadi*, Zeinab Rezaei Page 88

    Entrepreneurship is one of the main pillars of an economy. In this regard, villages have good potential for entrepreneurship due to various environmental, cultural and social factors. Therefore, it is necessary to know the various effective components in entrepreneurship according to the economic situation facing the country. This research is applied in a descriptive-analytical manner using a survey method. The statistical population of the study was 500 rural entrepreneurs living in the villages of Ahvaz city , In 1397, using simple random sampling method, 200 entrepreneurs were selected as sample size (based on Cochran's sampling method). In this study, to find the relationship between the variables, structural equation modeling methods, bootstrap test, correlation coefficient matrix were used. Research tools including Hassan Shahraki's questionnaire (social and cultural indicators of rural entrepreneurship) and Shaban Gol Marse's 31-question questionnaire were used to examine the dimensions of resistance economy. The results show that there is a significant relationship between demographic characteristics and cultural and social characteristics. Cultural and social indicators have a direct effect on entrepreneurship through the mediation of the resistance economy. And a resilient economy has a direct impact on entrepreneurship. There is also a positive and significant relationship between cultural and social indicators. The results of this study show that it is necessary to help the development of rural entrepreneurship by investing in cultural and social indicators governing the country's villages.

  • Dr. Hamid Saberi*, Morteza Qaed Amini Page 111

    The migration of villagers is increasing day by day due to lack of services and access to facilities, increasing unemployment, many problems in providing household expenses and non-mechanization of the village. And past development strategies have not been able to solve problems successfully. This is while there are many tourist attractions in the villages, both natural, historical and cultural and through rural tourism, which is a comprehensive development in economic, leisure, management, social and cultural dimensions that has the least destructive effects on the village, it has tried to reduce the unemployment rate, empower rural households, generate income, reduce migration, and increase access to services and facilities. The aim of this study is to investigate the internal factors of points (strengths and weaknesses) and the external points (opportunities and threats) in Sheikh Shaban village using SWOT technique, Strategies have been proposed by evaluating the internal and external factors of the range by the position assessment matrix and strategic action. Based on the analysis of the analysis conducted in the research, it is shown that in order to emphasize the vulnerability of the studied area, contingency or diversity strategies (ST) should be given priority in the tourism development programs of Sheikh Shaban village.

    Keywords: Rural Tourism, Rural Development, Strategic Approach, SWOTTechnique, Sheikh Shaban Village