فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت دولتی - پیاپی 40 (زمستان 1398)

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 40 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صدیقه شریفی، سید جلیل لاجوردی*، علی رضائیان، علیرضا طالب پور صفحات 15-40

    با پیشرفت های جدید شاهد نسل جدیدی از دانشگاه ها، تحت عنوان "دانشگاه هوشمند" خواهیم‏ بود. بمنظور دستیابی به دانشگاه هوشمند، ضروری است دانشگاه با روشی هوشمندانه مدیریت شود و این مهم در سایه توجه به سرمایه های اجتماعی، شبکه دانش، محیط و زیرساخت هوشمند، محقق خواهد شد. از سوی دیگر مراجعه به نظام های بین المللی رتبه بندی دانشگاه ، یکی از روش های رایج برای شناخت اعتبار و جایگاه علمی یک دانشگاه می باشد و از این رو کسب رتبه های بالا و برنامه ریزی برای این منظور اهمیت بسزایی برای دانشگاه ها دارد. پایگاه استنادی علوم جهان اسلام، یکی از نظام های رتبه بندی است که پایش متوزان تری از کلیه ابعاد یک دانشگاه نسبت به سایرین ارایه می‏نماید. در پژوهش حاضر، ارتباط ابعاد دانشگاه هوشمند با شاخص های این نظام ارزیابی با استفاده از نظرسنجی خبرگان به روش دلفی فازی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج، تاثیر قابل ملاحظه ابعاد دانشگاه هوشمند به ترتیب بر محورهای ارزیابی پژوهش، آموزش و وجهه بین المللی را نشان می دهد. از سوی دیگر مدیریت هوشمند، شهروند هوشمند و شبکه دانش دارای بیشترین تاثیر در حوزه پژوهش (با اهمیت ترین شاخص رتبه بندی ISC) هستند. به این ترتیب درصورت محدودیت منابع میتوان پیاده سازی دانشگاه هوشمند را از ابعاد فوق آغاز نمود، تا نتایج قابل ملاحظه و چشمگیرتری در رتبه ‏بندی‏ های‏ بین المللی دانشگاه حاصل شود. توجه و حرکت سریع دانشگاه ها به سمت تحقق دانشگاه هوشمند ضرورتی است که نتایج آن حتی در رتبه بندی های بین المللی نیز قابل ملاحظه خواهد‏بود.

    کلیدواژگان: دانشگاه هوشمند، پردیس هوشمند، رتبه ‏بندی بین المللی دانشگاه ها، پایگاه استنادی علوم جهان اسلام
  • سعید قاسمی زاده تمر *، علی اصغر پورعزت، عادل آذر، مهدی شامی زنجانی صفحات 41-63
    هدف

     هدف پژوهش، واکاوی دیدگاه کارکنان سازمان های عمومی به کاربست فناوری در اداره و معنی بخشی به انحراف هایی است که در فرآیند شکل دهی به سامانه های اطلاعاتی، سازمان را از استفاده اهرمی از همه تحولی که فناوری عرضه می کند، محروم می سازند.

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد:

     با استفاده از روش شناسی داده بنیاد، رویکرد استراوس-کوربین، طی مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته با کاربران، مدیران و توسعه دهندگان سامانه ها، شامل دستگاه هایی از دولت، نهادهای عمومی (شهرداری) و نهادهای انقلابی (بنیاد مستضعفان)، پدیده تبیین شده است.

    یافته های پژوهش: 

    نگرش کنشگران به سامانه های اطلاعاتی سازمان و شکل دهی و کاربست آن در سازمان های عمومی با مفهوم معنی گریزی در دو طبقه تحریف سامانه و تقابل تبیین شد. شرایط زمینه ای، علل و راهبردهایی که به آن منجر می شوند و همچنین پیامدهای معنی گریزی رده بندی شدند.

    محدودیت ها و پیامدها:

     پاسخگویان اداری تحت تاثیر پدیده معنی گریزی چارچوب بندی های بدیل مسایل از جمله الزامات کاربست فناوری را نادیده می گیرند و در مصاحبه به آن ها اشاره نمی کنند؛ بنابراین مصاحبه گر باید با اشاره به مثال های مرتبط، مصاحبه شونده را همراهی کند تا تجربه های خود از تقابل و تحریف را معنی بخشی کند.

    پیامدهای عملی:

     این پژوهش به مدیران ارشد سازمان نشان می دهد پیاده سازی سامانه های فناورانه جدید و گسترده در سازمان ها و بهره مندی از تحولی که در فرآیندها و ساختار سازمانی ایجاد می کنند نیازمند شناخت ذی نفعان سازمان و تقویت موقعیت بازیگران تحول خواه و نوآور سازمان است.

    ابتکار یا ارزش مقاله:

     در این پژوهش، فارغ از پیش فرض های محدود کننده، مسئله فناوری در سازمان های عمومی در بافتار موجود اداره، واکاوی و تبیین شد که از قلمروی چارچوب هایی مثل بلوغ فناوری، فراتر می رود و نگاهی نو به پیچیدگی های مسئله فناوری در بخش عمومی ارایه می کند.

    کلیدواژگان: داده بنیاد، انتقال فناوری، تحول دیجیتال، معنی گریزی، سازمان های عمومی
  • محسن ارسلان، رضا واعظی * صفحات 65-88
    هدف

    برای توسعه منابع انسانی نیاز به مدل توسعه منابع انسانی است. در بسیاری از پژوهش ها مدل از سوی پژوهشگر ارایه می شود اما نوع ارتباط بین متغیرها و نحو تعامل آنها مشخص نیست. بدین منظور هدف از این پژوهش، تعیین متغیرهای اثرگذار و اثرپذیر و نیز شناسایی متغیرهای کلیدی در مدل توسعه منابع انسانی بخش دولتی استان کرمان است. 

    طراحی/روش شناسی/رویکرد:

    ازآنجایی که پژوهشگر داده های خود را بر اساس نظر خبرگان این حوزه گردآوری می کند، روش پژوهش توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را خبرگان منابع انسانی بخش دولتی استان کرمان تشکیل می دهند که هم در حوزه منابع انسانی مشغول به کار و هم دارای تجربه کافی در بخش دولتی هستند. روش نمونه گیری گلوله برفی است، تعداد 12 نفر خبره در این پژوهش شرکت داشتند و داده های حاصل از پرسشنامه با استفاده از تکنیک دیمتل فازی مورد تحلیل قرار گرفته است.

    یافته های پژوهش:

    یافته های حاکی از آن است که متغیرهایی نظیر سیاست جذب و انتصاب درست، اقدامات مدیریت منابع انسانی، رشد ارزش های اخلاقی، نظام ارزیابی عملکرد، اثربخشی، رشد و توسعه فردی و اختصاص بودجه مناسب نقش کلیدی در مدل توسعه منابع انسانی استان کرمان دارند. به عبارتی دیگر، متغیرهای مذکور در شبکه ای از روابط با متغیرهای هم مرحله خود از تعامل بالاتری برخوردار هستند. 

    محدودیت ها و پیامدها:

    در این پژوهش دسترسی به خبرگان توسعه منابع انسانی استان کرمان محدود بود و تنها از طریق معرفان (روش گلوله برفی) پژوهشگران خبرگان خود را شناسایی نمودند.

     پیامدهای عملی:

    سعی بر آن بوده که مدل از وضوح و روشنی لازم برخوردار باشد تا آن جنبه اجرایی در بخش دولتی استان کرمان برای تمامی مدیران این استان را داشته باشد.

    ابتکار یا ارزش مقاله:

    در این پژوهش همان طور که انتظار می رفت، برای هر اقدام در حوزه علوم انسانی، نیاز به در نظر آوری متغیرهای متعدد است. افزون بر این، حضور متغیرهای متعدد دشواری را برای درک نحوه ارتباط آن ها به وجود می آورد که در این پژوهش سعی بر آن بود تا از طریق اتخاذ روش مناسب، مدل از روشنی لازم برخوردار شود و از پیچیدگی بکاهد.

    کلیدواژگان: توسعه منابع انسانی، عوامل اثرگذار و اثرپذیر، استان کرمان، بخش دولتی، دیمتل فازی
  • عادله دقتی، نورمحمد یعقوبی*، امین رضا کمالیان، مسعود دهقانی، ابراهیم مرادی صفحات 89-120
    هدف

     ساخت مفهوم «حکمرانی الکترونیک» نقش مهمی در شکل دادن به اهداف الکترونیکی موجود در جامعه اطلاعاتی ایفا کرده است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی استقرار و توسعه حکمرانی الکترونیک با استفاده از رویکرد فراترکیب انجام شده است.

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد:

     فراترکیب نوعی مطالعه کیفی است که نتایج مطالعات مختلف ولی به هم مرتبط کیفی را با یکدیگر تلفیق و یکپارچه می سازد و درنهایت، تحلیل، جمع بندی و بینش جدید و ژرفی برمبنای آن ها عرضه می کند.

    یافته های پژوهش: 

    عوامل فناوری اطلاعات و ارتباطات، اینترنت پرسرعت و امن، شرایط و بستر فناورانه، طراحی زیرساخت، محرمانه بودن اطلاعات، بازیگران متنوع، مدرنیزه کردن دولت، بهبود فرایندهای دولتی و قابلیت اطمینان به خدمات، به عنوان مهم ترین عوامل در مراحل سه گانه بررسی و شناسایی الزامات، استقرار و توسعه حکمرانی الکترونیک شناسایی شدند.

    محدودیت ها و پیامدها:

     با توجه به جمع بندی مبانی نظری جهانی در این پژوهش، برای استفاده از نتایج در بستر بومی باید به ویژگی های خاص سازمان های دولتی کشور توجه کرد.  

    پیامدهای عملی: 

    توجه به عوامل نه گانه نام برده شده در فرایند استقرار و توسعه حکمرانی الکترونیک می تواند منجر به ارتقای کیفیت و اثربخشی حکمرانی الکترونیک در سازمان های دولتی کشور گردد. 

    ابتکار یا ارزش مقاله: 

    در رابطه با استقرار و توسعه حکمرانی الکترونیک، هیچ یک از مطالعات گذشته الگوی جامعی در این زمینه ارایه نکرده اند. اما در پژوهش حاضر برای اولین بار با نگاهی موشکافانه تر و عمیق تر، ابعاد جدیدی از حکمرانی الکترونیک معرفی شد و درنهایت، برای استقرار و توسعه حکمرانی الکترونیک در سازمان های دولتی با توجه به شرایط بومی کشور، الگویی مرحله ای و جامع ارایه گردید.

    کلیدواژگان: حکمرانی الکترونیک، استقرار، توسعه، سازمان های دولتی، رویکرد فراترکیب
  • محمدتقی خوبرو، سید مهدی الوانی، غلامرضا جندقی، محمدحسین رحمتی * صفحات 121-148
    هدف

    در برنامه ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران بر استفاده از ظرفیت های مازاد صنعت دفاعی برای کمک به بخش صنعت غیردفاعی با عنوان «دومنظوره سازی صنعت دفاعی» تاکید شده است. صنایع دفاعی ایران، یکی از بخش های مولد و پیشرو در عرصه علم و فناوری پیشرفته است که هم زمان به صورت دومنظوره می تواند به تولید محصولات و فناوری های دفاعی و غیردفاعی اشتغال یابد. با این حال، پرسش اصلی آن است که صنعت دفاعی در چه شرایطی و با چه خط مشی هایی می تواند فعالیت در بخش صنعت غیردفاعی را تجربه کند؟ زیرا اگر نسخه این خط مشی ها بر سیاق ملاحظات علمی و عملی تعبیه نشده باشد، کماکان حضور صنعت دفاعی در بخش غیردفاعی، موثر نخواهد بود. 

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد:

     در این پژوهش با رویکردی کیفی و استراتژی تحلیل تم، از طریق شناسایی الزامات و اقتضایات دومنظوره سازی صنعت دفاعی ایران، مدلی برای گونه شناسی خط مشی های دومنظوره سازی صنعت دفاعی به عنوان راه نمای عملی خط مشی گذاران این عرصه طراحی شده است.

     یافته های پژوهش:

    یافته های پژوهش، مسیریابی از طریق عناصر دو مرحله شامل دلایل دومنظوره سازی و عوامل جهت دهنده و موثر بر دومنظوره سازی و با کاربرد ابزار ماتریس، خط مشی هایی با عناوین یک بارمصرف، اشاعه ساز، قیدمحور، محافظه کارانه و دایمی دومنظورسازی صنعت دفاعی را به عنوان گونه های خط مشی دومنظوره سازی صنعت دفاعی ایران، شناسایی کرده است.

    محدودیت ها و پیامدها: 

    نتایج این پژوهش می تواند در اسناد راهبردی دستگاه های مرتبط در خط مشی گذاری در این حوزه، گنجانده شود و مطابق با یافته های این پژوهش، خط مشی های دومنظوره سازی صنعت دفاعی ایران تدوین، اجرا و مورد ارزیابی قرار گیرد. بنابراین نیاز است در خصوص رویه اجرا و ارزیابی نیز مدل مناسبی ترسیم گردد. 

    پیامدهای عملی:

    حرکت به سمت فضای شفافتر فعالیت اقتصادی و غیرنظامی صنایع دفاعی ایران و همچنین بهره برداری حداکثری، علمی و منطقی از ظرفیت های بخش دفاعی برای بخش غیردفاعی، دستاورد عملی این پژوهش است.

    ابتکار یا ارزش مقاله: 

    سهم این پژوهش به لحاظ عملی موجب توانمندی خط مشی گذاران عمومی و به ویژه مدیران صنایع دفاعی ایران در زمینه قابلیت های خط مشی گذاری می شود. به لحاظ علمی نیز با این پژوهش، خلا ناشی از کمبود پژوهش و مدل سازی در زمینه فرآیند خط مشی گذاری صنعتی، به ویژه خط مشی در زمینه دومنظورگی صنایع دفاعی ایران، کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: خط مشی گذاری صنعتی، صنعت دفاعی، گونه شناسی دومنظوره سازی صنعت دفاعی
  • فرشته قلعه آقابابایی*، بیژن عبدالهی، سعید جعفری نیا، جعفر حسنی صفحات 149-174
    هدف

     هدف اصلی این پژوهش درک ابعاد و نشانگرهای طفره روی اجتماعی و کاوش عوامل اثرگذار بر آن در بخش دولتی صنعت پالایش و پخش نفت بود.

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد:

     پژوهش حاضر دارای صبغه ترکیبی است، بخش کیفی آن با استفاده از روش تحلیل مضمون و متعاقب آن بخش کمی براساس الگوی شناسایی شده در بخش کیفی انجام شد. در بخش کیفی از ادبیات موضوع و مصاحبه های نیمه ساختارمند استفاده شد، مصاحبه ها به صورت هدفمند و با روش گلوله برفی با کارشناسان خبره صنعت صورت و در بخش کمی پرسشنامه ای براساس الگوی استخراجی طراحی و توسط اعضای شاغل با روش نمونه گیری خوشه ای تکمیل شد.

    یافته های پژوهش: 

    در نتیجه تحلیل داده ها؛ هشت نشانگر، دو بعد (کفایتی و رقابتی) و پنج عامل اثرگذار (کاری، فردی، سازمانی و مدیریتی، گروهی و اجتماعی) شناسایی شد که در بخش کمی از طریق روش معادلات ساختاری اعتبار و صحت الگوی بدست آمده مورد تایید قرار گرفت.

    محدودیت ها و پیامدها:

     بخش کیفی مبتنی بر پارادایم تفسیری است و در این بخش ذهنیت پژوهشگران و پیش فرض های آنان در استخراج مفاهیم تاثیرگذار بوده است، و در بخش کمی طولانی بودن پرسشنامه پژوهش و ماهیت مقطعی داده ها قابلیت اعتماد نتایج را کاهش می دهد.

    پیامدهای عملی:

     کاهش تلاش افراد در گروه ها به نسبت کار انفرادی (طفره روی اجتماعی) یکی از مشکلات شایع گروه های کاری است. شناسایی ماهیت و عوامل اثرگذار بر آن می تواند در سیری یادگیرنده موجب کاهش این پدیده مخرب در سازمان ها شود.

    ابتکار یا ارزش مقاله:

     این پژوهش با بررسی مفهوم سازی طفره روی اجتماعی و طیف وسیع عوامل اثرگذار بر این پدیده در فضای کار سازمانی به پژوهش های این حوزه می افزاید.

    کلیدواژگان: گروه کاری، طفره روی اجتماعی، تحلیل مضمون
  • روح الله سمیعی، الهام سرشار * صفحات 177-191
    هدف

     پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های بهسازی منابع انسانی با تاکید بر نظام شایسته سالاری در ادرات دولتی ایران انجام گرفت.

    روش شناسی: 

    این پژوهش جزء پژوهش های کیفی بوده و جامعه آماری پژوهش، تیم تصمیم بودند که شامل خبرگان دانشگاهی و سازمانی بودند و به شیوه غیرتصافی (هدفمند) و روش گلوله برفی به تعداد 35 نفر، انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، مصاحبه های نیمه ساختاریافته بوده  که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته است.  برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش کدگذاری استفاده شد.

    یافته های پژوهش:

     یافته ها نشان داد 23 شاخص با 7 مولفه شایسته خواهی، شایسته سنجی، شایسته گزینی، شایسته گیری، شایسه گماری، شایسته داری و شایسته پروری برای مدل شایسته سالاری شناسایی و تایید شد. 18 شاخص با 5 مولفه آموزش، کارراهه شغلی، ارزیابی عملکرد، انضباط و نظام پاداش برای بهسازی منابع انسانی شناسایی و تایید شد.

    محدودیتها و پیامدها: 

    متغیرهای مختلف مزاحم مانند آموزش منابع انسانی در این پژوهش مورد مطالعه قرار نگرفته و پژوهش های بعدی باید از این نقطه نظر، شایسته سالاری و بهسازی منابع انسانی را مورد مطالعه قرار دهند.

    پیامدهای عملی: 

    شناخت مولفه های بهسازی منابع انسانی با رویکرد شایسته سالاری به سازمان های دولتی کمک می کند تا با توجه به نیاز و بر اساس عملکرد بهتر، افراد را به سمت های مختلف منتصب نمایند.

    ابتکار یا ارزش مقاله:

     این پژوهش به روش کیفی انجام پذیرفته و به همین جهت با خبرگان دانشگاهی و سازمانی مصاحبه انجام شده شده و بطور جامع، مولفه ها مورد بررسی قرار گرفتند. از این جهت دارای نوآوری است. چراکه تقریبا، پژوهشی که بطور جامع به این موضوع بپردازد، پیدا نشد.

    کلیدواژگان: بهسازی منابع انسانی، شایسته سالاری، نظام اداری
|
  • sedigheh sharifi Pages 15-40

    With new advances, we will see a new generation of universities called “The Smart University”. In order to realize the Smart University, it is essential for the University to be managed in a smart way and this will be realized with respect to social capital, knowledge gride, smart environment and smart infrastructure.On the other hand, referring to international systems of university rankings is one of the common methods for recognizing the academic credibility and academic status of a university.Hence, the acquisition of high rank and planning to achieve this goal is a great importance to universities. The Islamic world Science Citation Center (ISC) is one of the ranking systems that offers a more cohesive track of all aspects of a university than others.In the present study, the relationship between the dimensions of the Intelligent University with the indicators of this evaluation system has been investigated using expert opinion polls by the Delphi fuzzy method.The results show the significant impact of the dimensions of the University of Intelligence on the research, education and international assessment dimensions, respectively.On the other hand, smart management, smart people and knowledge grid have the most impact in the research field.Consequently, in the case of resource constraints, the implementation of the Smart University may start from the above dimensions, in order to achieve significant and impressive results in international university rankings.The urgent attention and rapid movement of universities towards the realization of the Smart University is a necessity, which results will be considerable even in international rankings.

    Keywords: Smart University, Smart Campus, International Ranking of Universities, Islamic world Science Citation Center (ISC)
  • Saeid Ghasemizadeh Tamar*, AliAsghar Pourezzat, Adel Azar, Mehdi Shami zanjani Pages 41-63
    Purpose

    This paper aims to analyze the hidden deviations occurring during formation of information systems which in turn deprives the organizations from real benefit of the technological transformation.

    Design/ Methodology/ Approach:

     In-depth individual interviews were conducted with employees, managers and information system developers of public organizations. Data collection and analysis were carried out simultaneously and complied with Straussian grounded theory techniques.

    Research  Findings

    Two core categories representing attitudes of the players -regarding the processes in which the final system is formed- which named as sense-loafing, were, deviation and confrontation. Causal conditions,  context,  strategies, consequences with subcategories delineated fully.

    Limitations & Consequences:

     Interviewees in sense-loafing situation, neglect alternative framing of issues. Hence providing examples needed to help interviewees make sense and tell what they have experienced.

    Practical Consequences:

     Findings implicate the complexity of technology in organizations; It warns that policy makers, seeking technology-based transformation, should promote organizational innovators.

    Innovation or Value of the Article:

     The framing in which this paper deals with technology and public organizations is far beyond the traditional framing like technology maturity proposes.

    Keywords: Sense-loafing, digital transformation, Technology transfer, public sector organizations
  • Mohsen Arsalan, Reza Vaezi * Pages 65-88

    In order to advance Human Resource it is necessary to develop a Human Resource Management model. In many studies, a model is presented by the researcher in most of which the relationship between variables is not properly defined and illustrated. To fill such a gap, this study aim to determine effective and affected variables and to identify the key variables in human resources development model in public sector of Kerman province. Since we collect our data according to opinions of some experts in this field, the research method is descriptive-survey-oriented. The statistical population of the study consists of experts in human resource field in public sector of Kerman province, who both work in the field of human resource development and possess sufficient experience in the public sector. The research also takes advantage of snowball-sampling method twelve experts participated in this study and the questionnaire data are analyzed according to Fuzzy DEMATEL technique. According to our findings, variables like proper employment and appointment policies, human resource management practices, enhancement of ethical values, performance evaluation system, effectiveness, individual growth and development, and appropriate budget allocation play important roles in the development of human resource in Kerman province. To put it differently, these variables have a higher interaction in a network of relationships with their own variables.

    Keywords: Human resource development, Effective, Affected Factors, Kerman Province, the Public Sector, Fuzzy DEMATEL
  • Adele Deghati, Nourmohammad Yaghoubi *, AminReza Kamalian, Masoud Dehghani, Ebrahim Moradi Pages 89-120
    Purpose

     The construction of the concept of "electronic governance" has played an important role in shaping the electronic goals of the information society. Therefore, the present study aimed to present a model for the establishment and development of e-governance in using Meta-synthesis approach.

    Design/ methodology/ approach:

     Meta-synthesis is a type of qualitative study that integrates the results of different but interrelated qualitative studies and ultimately provides a new and in-depth analysis, summary, and insight.

    Findings

     ICT, High Speed and Secure Internet, Technological Conditions, Infrastructure Design, Information Confidentiality, Various Stakeholders, Government Modernization, Improvement of Government Processes and Reliability of Services, as the most important factors in the three stages of requirements assessment and identification, Establishment and development of electronic governance were identified.

    Constraints and Consequences:

     Concluding the global theoretical foundations in this study, it is necessary to consider the specific characteristics of government agencies in order to use the results in the native context.

    Practical Consequences:

     Considering the nine factors mentioned in the process of establishing and developing e-governance can lead to improved e-governance in government agencies.

    Originality or value of the article:

    No previous studies have provided a comprehensive model in this area regarding the establishment and development of e-governance. But in the present study for the first time with a deeper and more in-depth look, new aspects of e-governance were introduced and finally, a step-by-step and comprehensive model was introduced for the establishment and development of e-governance in government agencies with regard to the native conditions of the country.

    Keywords: Electronic Governance - establishmet - development- Governmental Organizations - Meta-synthesis Approach
  • MohammadTaghi khoobroo, Seyed Mehdi Alvani, GholamReza Jandaghi, MohammadHussein Rahmati * Pages 121-148
    Objective

    in the Sixth Development Plan of the I.R Iran has emphasized the use of surplus defense industry capacities to assist the non-defense industry sector under the title of The Dual Use Defense Industry. Iran's defense industry is one of the leading productive sectors in the field of science and technology and advanced products that can simultaneously be employed in the production of defense and non-defense products and technology. The main question, however, the key question: Under what circumstances and under what types of policies can the defense industry experience nonprofit industry activity? Because, if these policies are not embedded in scientific and practical considerations, defense industry activity in the nonprofit sector would not be effective. 

    Design / Methodology / Approach:

    in this study, with a qualitative approach and thematic analysis strategy, by identifying the requirements of Iranian Dual Use Defense Industry policy making, we attempted to design a model for typology of Iranian Dual Use Defense Industry policies as a practical guide for policy makers in this field.

    Research Findings

    Policies through two-step element routing, including the reasons for Dual Use Defense Industry and the orienting factors affecting Dual Use, and using matrix tools, has identified: single-use, diffusion, constraint, conservative and permanent policies for Dual Use Defense Industry as a variant of Iran's defense industry's dual Use policy.

     Limitations and Consequences:

     The results of this study can be incorporated into the strategic documents of related agencies in policymaking in this field and according to the findings of this study, the Iranian dual use defense industry policies can be formulated, implemented and evaluated. Therefore, a proper model for implementation and evaluation needs to be drawn.

     Practical implications:

    Moving to a more transparent space for economic and civilian activities of the Iranian defense industry, as well as maximizing the scientific, logical utilization of defense capabilities for the non-defense sector, is a practical implications of this research.

     Initiative or Article Value:

     Practically the contribution of this research empowers public policy makers and especially defense industry managers in policy making capabilities. Also, scientifically, this research reduces the gap due to the lack of research and modeling in the field of industrial policy making process, especially in the field of Dual Use defense industries of Iran.

    Keywords: Public policy, Industrial policy, Defense industry, Dual Use defense industry
  • fereshteh ghaleh agha babaei *, Bijan Abdollahi, Saeed Jafariniya, Jafar Hasani Pages 149-174
    Purpose

     The main purpose of this research was to understand the dimensions and indicators of social loafing and to explore the factors affecting it in the public sector of the oil refining and distribution industry.

    Design/Methodology/Approach: 

    The present study has a mixed approach, the qualitative part of which has been done by thematic analysis method, and the quantitative part has been done according to the pattern identified in the qualitative part. In the qualitative part, subject literature and semi-structured interviews were used, purposeful and snowball interviews were done with industry experts and in quantitative part a questionnaire was designed based on extractive pattern and completed by public sector employees in the industry using cluster sampling method.

     Research Findings

    As a result of data analysis, eight indicators, two dimensions (adequate and Competitive) and five factors (work, individual, organizational and managerial, group and social) were identified, which were confirmed in quantitative part by validity and accuracy of structural equation modeling.

    Limitations & Consequences:

     The qualitative part is based on the interpretive paradigm and in this section, researcher’s mentality and their assumptions have been influential in extracting the concepts, the length of the research questionnaire and the cross-sectional nature of the data reduces the reliability of the results.

    Practical Consequences: 

    Reduction individual effort in groups compared to individual work is a common problem in workgroups. Identifying the nature and factors affecting it can reduce this destructive phenomenon in organizations.

    Innovation or value of the Article: 

    This study adds to the research by examining the conceptualization of social loafing and the wide range of factors influencing this phenomenon in the organizational workplace.

    Keywords: Working Group, Social loafing, Content Analysis
  • Roohollah Samiei, Elham Sarshar * Pages 177-191
    Purpose

    The purpose of this study was to identify the components of human resource improvement with an emphasis on meritocracy in the Iranian government.

    Methodology

    This research was  a qualitative. The statistical population was decision team consisted of academic and organizational experts who were selected in a non-targeted (purposeful) and snowball manner with 35 individuals. The tools used in this study were semi-structured interviews whose validity and reliability were confirmed. The coding method was used for data analysis.

    Findings

    The findings showed that 23 indices with 7 components of meritocracy, meritocracy, merit selection, meritocracy, aptitude, meritocracy and meritocracy were identified and approved for the meritocracy model. Eighteen indicators were identified and validated with 5 components of training, career, performance evaluation, discipline and reward system for human resource improvement model

    Limitations and Consequences:

     Various intrusive variables such as human resource education have not been studied in this study, and further research should consider, from this point of view, meritocracy and human resource improvement.

    Practical implications: 

    Understanding human resource improvement components with a meritocratic approach helps government agencies to assign individuals to different positions according to need and performance.

    Originality or value of the article: 

    This study was conducted in a qualitative manner and was therefore interviewed with academic and organizational experts and the components were studied comprehensively. So it has innovation. Because almost no comprehensive research has been found

    Keywords: Human Resource Improvement, Meritocracy, Administrative System