فهرست مطالب

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 84 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی ایمان زاده*، امین محب خواه، هدایت الله اعتماد زاده، مهلا فرهادی صفحات 1-30

    با وجود آنکه درباره نقش اخلاق در حرفه مهندسی، به خصوص مهندسی عمران، توافق کلی وجود دارد، اما مدلی که بتواند بیانگر نحوه ارتقای صلاحیت اخلاق حرفه ای مهندسان عمران باشد، ارایه نشده و تبیین نظری روشنی صورت نگرفته است. در این مطالعه هدف ارایه مدلی برای ارتقای صلاحیت اخلاق حرفه ای مهندسان در رشته مهندسی عمران بود. این پژوهش درچارچوب رویکردکیفی و با به کارگیری روش تحقیق داده بنیادانجام گرفته است. ابزارجمع آوریداده هامصاحبه های اکتشافی نیمه ساختار یافته بود. به منظور گردآوری اطلاعات،بابه کارگیری روش نمونه گیری هدفمند از نوع دیدگاه فرد ماهر با 25 نفر از مهندسان رشته عمران مصاحبه شد. تجزیه و تحلیل داده هادرسه مرحله کدگذاری باز،محوری و انتخابی انجام گرفت. روایی محتوایی مدل با دو شاخص CVR و CVI بررسی و از طریق ثبات فرایند دستیابی به نتایج، شاخص اعتماد به یافته های پژوهش حاصل شد. نتایج پژوهش نشان دهنده استخراج 487 کد از مصاحبه ها و نیز احصای 42 مفهوم و 13 مقوله بود که در قالب مدل پارادیمی شامل صلاحیت اخلاق حرفه ای مهندسان عمران به عنوان مقوله محوری و شرایط علی (عوامل فردی و محیطی)، عوامل زمینه ای (صلاحیت های حرفه ای)، شرایط مداخله گر (فساد اداری و محیط)، راهبردها (برنامه ریزی منابع انسانی، ساختار سازمان، مسولیت پذیری حرفه ای، تعهد حرفه ای، افشاگری، همکاری سازمان های مختلف با مهندسان) و عوامل پس آیندی (آثار اخلاق حرفه ای) قرار گرفت. مدل ارایه شده می تواند راهنمای عمل برای مهندسان عمران باشد. همچنین با گنجاندن این مدل در درس اخلاق حرفه ای مهندسی و آموزش آن می توان میزان رعایت کدهای اخلاقی را در میان دانشجویان مهندسی عمران افزایش داد.

    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق حرفه ای، صلاحیت، مهندسان عمران، نظریه زمینه ای
  • سیده مریم حسینی لرگانی* صفحات 31-51

    فرسودگی تحصیلی موجب احساس درماندگی، تحریک پذیری و ناامیدی در دانشجویان و درنتیجه، کاهش پیشرفت تحصیلی آنان می شود؛ از این رو، بررسی عوامل موثر بر فرسودگی تحصیلی دانشجویانضرورت دارد. پژوهش حاضر با هدف اصلی بررسی عوامل موثر بر فرسودگی تحصیلی در میان دانشجویان نظام آموزش عالی دولتی کشور انجام شد. در این مطالعه میزان فرسودگی تحصیلی دانشجویان گروه فنی و مهندسی با دانشجویان سایر گروه های تحصیلی مقایسه شد. جامعه آماری پژوهش تمام دانشجویان در دانشگاه های وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای باشیوه  انتساب متناسب تعداد 2635 نفر از آنها برای مطالعه انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار  SPSS نسخه 23 انجام شد. بر اساس نتایج پژوهش بیش از نیمی از دانشجویان نظام آموزش عالی کشور دچار فرسودگی تحصیلی متوسط هستند. علاوه بر این، نتایج پژوهش نشان داد که که وضعیت فرسودگی تحصیلی دانشجویان بر اساس متغیرهای سن، معدل، جنسیت، وضعیت تاهل، وضعیت اشتغال، عضویت در تشکل های دانشجویی، استفاده از خوابگاه دانشجویی، مقطع تحصیلی و گروه تحصیلی از نظر آماری متفاوت است؛ اما بین وضعیت فرسودگی تحصیلی دانشجویان بر اساس متغیرهای دوره تحصیلی (روزانه شبانه) و نوع دانشگاه (دانشگاه با سابقه بالا، متوسط و پایین) اختلاف معناداری از نظر آماری مشاهده نشد. در این خصوص، نتایج پژوهش نشان داد که میزان فرسودگی تحصیلی در میان دانشجویان گروه فنی و مهندسی بالاتر از دانشجویان سایر گروه های آموزشی است.

    کلیدواژگان: فرسودگی تحصیلی، بی علاقگی تحصیلی، ناکارآمدی تحصیلی، خستگی تحصیلی، آموزش عالی
  • فریبا فیروزیان*، سهیلا فیروزیان، محمدرضا فدایی، ابوالفضل رفیع پور صفحات 53-67

    درس ریاضی یکی از دروس مهم در رشته های مهندسی به شمار می رود و در عملکرد تحصیلی دانشجویان تاثیر بسزایی دارد. که برخی از پژوهشگران، ریاضی را راهی برای ورود افراد با استعداد به مهندسی می دانند و از آن به عنوان یکی از علل افت تحصیلی یا پیشرفت دانشجویان مهندسی یاد می کنند. هدف پژوهش حاضر بررسی روند حل مسئله ریاضی دانشجویان مهندسی با رویکرد بازتابی بود. جامعه پژوهش با استفاده از نمونه گیری مبتنی بر هدف از میان دانشجویان سه رشته مهندسی عمران، مکانیک و الکترونیک انتخاب شدند که در دانشگاه شهید باهنر کرمان مشغول به تحصیل بودند. داده های پژوهش با استفاده از مصاحبه جمع آوری شدند. در این پژوهش سعی شد تا با استفاده از بازتاب، راه حل های دانشجویان در فرایند حل مسئله ریاضی آنان پرداخته شود. درمجموع، یافته ها حاکی از آن است که بازتاب در قالب سه مقوله (بازتاب قبل از عمل، بازتاب حین عمل و بازتاب بعد از عمل حل مسیله) بر حل مسئله ریاضی دانشجویان مهندسی اثری مثبت  دارد و توانایی حل مسئله ریاضی آنان را بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: دانشجویان مهندسی، حل مسئله ریاضی، بازتاب قبل از عمل، بازتاب حین عمل، بازتاب بعد از عمل
  • محمد مهدی خبیری* صفحات 69-84

    آزمایش کردن یکی از راه های آموختن اصول و نتایج کلی علم است که می تواند علاوه بر وادار کردن دانشجویان فنی به تفکر، بحث و نتیجه گیری، مهارت فنی و کاربردی را نیز به آنها بیاموزد. دروس آزمایشگاهی در آموزش عالی تلاشی است که زمینه لازم را برای فراگیری مهارت های ضروری و دانش مورد نیاز  برای دانشجویان فراهم می کند. این پژوهش با هدف شناخت و خلاصه سازی عوامل مهم از دیدگاه آینده شغلی دانشجویان در یادگیری  و آموزش دروس مهارتی در یکی از دروس آزمایشگاهی در دانشکده مهندسی عمران انجام شده است. مطالعه حاضر از نظر هدف از تحقیقات کاربردی و از نظر گردآوری داده ها از نوع مطالعات پیمایشی و میدانی و از نظر روش تحقیق از نوع مطالعات اکتشافی بود. جامعه تحقیق کلیه دانشجویان تحصیلات تکمیلی درس آزمایشگاه روسازی راه طی سال های تحصیلی 95 تا 97 بودند. تحلیل داده ها با کاربرد نرم افزارهای آماری پرکاربرد آماری نظیر SPSS و  Excelانجام شد. در بخش تحلیل توصیفی داده ها از شاخص پراکندگی ضریب تغییرات، واریانس و انحراف معیار و در بخش آمار استنباطی از تحلیل عامل اکتشافی بر تعیین عوامل مهم استفاده شد. برای شناخت الگوی علت و معلولی بین متغیرها از الگویتحلیل عالی تاییدی بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که داشتن دانش اولیه کارآفرینی و مهارت پیاده سازی آموخته ها در صنعت عامل اصلی در موفقیت آموزش های مهارتی و آزمایشگاهی در دروس مهندسی است.

    کلیدواژگان: درس آزمایشگاه روسازی راه، آموزش مهندسی، دیدگاه آینده شغلی، دروس مهارتی آزمایشگاهی، تحلیل عامل اکتشافی
  • حسن ظهور*، جعفر توفیقی، پرویز جبه دار مارالانی، پرویز دوامی، علی کاوه، هادی ندیمی، محمود یعقوبی صفحات 85-101

    هر سازمان و نهادی بنا بر ضرورت و نیاز در زمینه ای از تحولات اجتماعی زمانه خود شکل می گیرد و با تداوم تعامل با همان اجتماع که از آن پدید آمده است، رشد و بالندگی می یابد. نظام آموزش عالی نیز با درک درست از جایگاه و رسالت خود، ضمن توجه به نیاز های ملی، همراه با تحولات نظام جهانی ارتقا می یابد. در سند چشم انداز بیست ساله، کشور ایران در مقام اول در علم و فناوری و رتبه اول اقتصادی در منطقه آسیای جنوب غربی متصور شده است. عمده تلاش سیاستگذاران و تصمیم سازان کشور باید در جهت دستیابی به این جایگاه باشد و این مهم محقق نمی شود، مگر با سرمایه گذاری مادی و معنوی و توسعه زیر ساخت های علمی با تحول بنیادین در نظام آموزش عالی کشور. گروه علوم مهندسی فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران همراه با سایر نهاد های اثرگذار در تدوین سیاست های کلان نظام آموزش عالی و با حفظ تعهد به نقش دیرینه خود در اعتلای علم و دانش، توجه به این مهم را برای توانمند سازی نظام آموزش عالی کشور ضروری می داند. امروزه، جهان به سمتی پیش می رود که پژوهشگران از حوزه ها و دیدگاه های مختلف و در برخی موارد متفاوت، بنا بر ضرورت گردهم می آیند تا با هم اندیشی و تضارب آرا به درک بهتری از چالش های علم برسند. درواقع، با انبوهی از علوم میان رشته ای و فرارشته ای روبه رو هستیم که با هدف حل مجموعه مسایلی ایجاد شده اند که به دانشی همه جانبه و چندین وجهی نیاز دارند. در این میان، پیشتازی و شتاب رشته های گوناگون مهندسی در کشف ناشناخته های فناوری از یک سو و تلاش مهندسان بومی در هماهنگی با آخرین دستاورد های علم و فناوری جهان از سوی دیگر، ما را بر آن می دارد تا بر نقش مهندسان و علوم مهندسی در اعتلا و پیشرفت همه جانبه کشور تاکید بیشتری داشته باشیم.

    کلیدواژگان: بررسی وضعیت، علوم مهندسی، فناروی، جهت گیری، آینده
  • محمدرضا زارع بنادکوکی* صفحات 103-119

    همکاری های علمی بین المللی در فرایند بین المللی شدن دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی عاملی مهم و اثرگذار محسوب می شود. شاخص کمی اندازه گیری این نوع تعاملات، انتشارات علمی بین المللی است. مقالات علمی منتشر شده به صورت بین المللی یکی از مهم ترین شاخص ها در این زمینه است. در این مطالعه انتشارات علمی بین المللی مهندسی صنایع در جهان و ایران با رویکرد رقابت پذیری از طریق شاخص ضریب مکانی با تمرکز  بر انتشارات علمی مهندسی صنایع ایران تحلیل شده است. مبنای داده ای این مطالعه تعداد148240 رکورد اطلاعات کتابشناختی مقالات منتشر شده در 55 نشریه در زمینه مهندسی صنایع و تمرکز ویژه به 3424 مقاله تولید شده توسط محققان ایرانی در 50 سال گذشته با روش پیمایشی   توصیفی بود. نتایج حکایت از آن دارد که تولیدات مهندسی صنایع در دهه های اخیر رشد فزاینده  و جهشی داشته است. در بررسی کشورهای برتر در انتشار مقالات بین المللی در این زمینه کشورهای آمریکا، چین و انگلستان هستند. مقایسه کمی انتشارات علمی بین المللی کشور ایران با دیگر کشورها در این زمینه نشان می دهد که جایگاه پانزدهم جهان و نخست منطقه را دارد. بررسی مزیت رقابتی انتشارات علمی بین المللی مهندسی صنایع ایران با همکاری دیگر کشورها  با  استفاده از شاخص ضریب مکانی نشان می دهد که از نظر کمیت و کیفیت در قیاس با کل انتشارات علمی   بین المللی مهندسی صنایع در جهان و کل انتشارات علمی مهندسی در ایران از مزیت رقابتی نسبی نسبتا بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: تعاملات علمی بین المللی، مهندسی صنایع، شاخص ضریب مکانی، رقابت پذیری، ایران
  • وحید صدرام*، الهام کفائی صفحات 121-141

    برای برقراری تعامل خوب میان استاد و دانشجویان معماری در کارگاه طراحی، توجه به ویژگی های شخصیتی دانشجویان اهمیت زیادی دارد. تفاوت در ویژگی های شخصیتی هر دانشجو روش های آموزشی متناسب با هر یک از آنها را می طلبد. بعضی از استادان معماری به طور ضمنی و تجربی به گوناگونی طبع و تفاوت شخصیت ها در هر دانشجو توجه دارند، اما برخی دیگر از یک قاعده در گفت وگو و خط کشیدن برای همه دانشجویان استفاده می کنند. در این مقاله یکی از ویژگی های مهم شخصیتی دانشجویان معماری؛ یعنی برونگرایی و درونگرایی به عنوان دغدغه ای مهم در تفاوت آموزش هر یک مطرح شده است. هر انسانی درجه ای از برونگرایی و درونگرایی را دارد و در طیفی میان برونگرایی مطلق و درونگرایی مطلق قرار می گیرد؛ اما به دلیل غلبه قابل توجه یکی بر دیگری، به او نسبت برونگرا یا درونگرا داده می شود. پرسش بنیادی آن است که «برونگرا یا درونگرا بودن دانشجوی معماری چه اثری در فرایند طراحی او خواهد داشت و استاد معماری در آموزش هر یک چگونه باید عمل کند؟». روش تحقیق این مطالعه توصیفی، تطبیقی و تحلیلی بود. در این پژوهش با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای، ویژگی های شخصیتی دانشجوی برونگرا و درونگرا برشمرده و مشخص شد که هر یک از این دو گروه چه رویکرد فکری ای در یادگیری طراحی و پیشبرد طرح روی میز دارند و چه آموزش هایی طلب می کنند. هدف این پژوهش کمک به استاد معماری برای هدایت بهتر کارگاه طراحی معماری با توجه به فرضیه تفاوت رویکرد یادگیری طراحی دانشجویان در دو تیپ شخصیتی برونگرا و درونگرا بود و نتیجه مطالعه به جدولی از این تفاوت ها ختم شد. با توجه به افزایش دانشکده های معماری در سال های اخیر و نیاز به استفاده از استادان جوان، تحقیق و نگارش چنین مباحثی ضروری می نماید تا در اختیار آنان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تیپ های شخصیتی، برونگرایی، درونگرایی، آزمون MBTI، فرایند طراحی، آموزش معماری
|
  • Ali Imanzadeh *, Amin Mohebkhah, Hedaiatollah Etemadzadeh, Mahla Farhadi Pages 1-30

    Although there is a general agreement on the role of ethics in the engineering profession, especially civil engineering, a model that can demonstrate how to enhance the professional ethics of civil engineers has not been reported and no clear theoretical explanation has been provided. This research has been conducted in the framework of a qualitative approach using grounded theory research method. Data were collected through semi-structured exploratory interviews. In order to gather information, we interviewed 25 civil engineers using purposeful sampling method from the viewpoint of a skilled person. Data were analyzed in three stages of open, axial and selective coding. The content validity of the model was evaluated by both CVR and CVI indices and the reliability of the research findings was obtained through the stability of the process. The results show that 487 codes were extracted from the interviews as well as 42 concepts and 13 categories in the paradigm model including: professional ethics of civil engineers as core and causal, contextual factors (professional competencies), intervening conditions, strategies (human resource planning, organization structure, professional responsibility, professional commitment, disclosure, collaboration with different organizations with engineers), and background factors. The proposed model can be a practical guide for civil engineers. Also, by incorporating this model into the professional ethics course of engineering and teaching it, the adherence of ethical codes among civil engineering students can be increased.

    Keywords: Ethics, Professional Ethics, Competence, Civil Engineers, Grounded theory
  • Seyedeh Maryam Hosseini Largani * Pages 31-51

    Academic burnout causes feelings of helplessness, irritability and disappointment in students, which reduces their academic achievement. Hence, it is necessary to study the factors affecting students' academic burnout. The purpose of this study is to investigate the contributing factors on academic burnout among students of Iran's higher education system. In addition, the level of burnout among engineering students was compared with that of students in other departments. The statistical population of the study consisted of all students of universities affiliated to the Ministry of Science, Research and Technology, which by using stratified random sampling, 2635 of them were selected. Data analysis was done in both descriptive and inferential statistics by using SPSS software version 23. Accordingly, more than half of the students in Iran's higher education system have suffered from moderate academic burnout. In addition, the results of the study indicated that the students' academic burnout status was statistically different based on age, gender, marital status, employment status, membership in student associations, student dormitory, academic course and academic degree. Nonetheless, there was no statistically significant distinction between the academic burnout status of the students based on variables of academic year (day time or night time) and type of university (high, middle and low prestigious). In this regard, the results of the study indicate that the level of burnout among engineering students is higher than that of other educational departments.

    Keywords: Academic fatigue, Academic indifference, Educational ineffectiveness, Academic burnout, Higher education
  • Fariba Firouzian *, Soheila Firouzian, MohammadReza Fadaee, Abolfazl Rafiepour Pages 53-67

    Mathematics subjects are important in engineering fields and have a significant effect on academic performance of engineering students. Some researchers recognized mathematics as a path for talented students to enter in engineering. It is also a factor of progress or failure of engineering students. The aim of present study is to investigate the trend of mathematics problem solving of engineering students with a reflective approach. A purposive sample was selected among the students of three engineering subjects which were civil, mechanical and electrical engineering of Bahonar University. The data was collected using interview sessions. It was a challenge in this research to explore the students’ solutions by using reflection during their mathematics problem solving. Applying reflection in investigating and discovering solutions of problem solving processes are studied. Some of findings indicates that reflection in three categories (reflection before action, reflection on action and reflection after action) has a positive effect on mathematics problem solving of engineering students and also it has improved the mathematics problem solving

    Keywords: : Engineering education, problem solving, reflection before action, reflection on action, reflection after action
  • MohammadMehdi Khabiri * Pages 69-84

    Testing is one way to learn the fundamentals and general outcomes of science, which can teach a technical student in addition to persuading, discussing, and concluding, technical and practical skills. Laboratory lessons in higher education are an attempt to provide students with the necessary skills to acquire new technology and knowledge. This research was conducted with the aim of identifying and highlighting important factors from the perspective of the future career of students in learning and teaching skill classes in one of the laboratory lessons at the Faculty of Civil Engineering. The purpose of this study is to use applied research and in terms of collecting data from survey and field studies and in terms of research method exploratory studies. The research sample of all graduate students is the pavement laboratory course in the academic year 2016-19. The data were analyzed using Excel and SPSS software. Data descriptive analysis was used from the dispersion index (variation, variance, and standard deviation) and inferential statistics of exploratory factor analysis on determining important factors. In order to understand the causal pattern among the variables, the model of the Higher Accreditation Analysis was used. The results show that having the basic knowledge of entrepreneurship and the skill of implementing education in the industry is the main factor in the success of skill and laboratory training in engineering courses.

    Keywords: Pavement engineering laboratory, Engineering education, Future occupational perspective, Skills, Exploratory factor analysis
  • Hassan Zohoor *, Jafar Towfighi, Parviz Jabehdar Maralani, Parviz Davami, Ali Kaveh, Hadi Nadimi, Mahmood Yaghoubi Pages 85-101

    Each organization and institution is formed in the context of the necessity and need in the substrate of the social changes of its duration, and grows with the continuity of interaction with the same community that emerged from it. The higher education system will also be upgraded with a proper understanding of its position and mission, while paying attention to national needs along with developments in the global system. In the Twenty-year Program Document, Iran was aimed to be ranked first in science and technology as well as economic in Southwest Asia. Major efforts of the government and decision-makers of the country were to achieve this goal. This important will not be achieved except by materially and spiritual investment and the development of scientific infrastructures with a fundamental transformation in the country's higher education system. IR Iran Academy of Sciences, together with other institutions that have influenced the development of the macro policies of higher education, and the commitment to their long-standing role in the advancement of science and knowledge, need to pay attention to the importance of empowering the country's higher education system.

    Keywords: Status Analysis, Engineering Sciences, technology, future, Development
  • MohammadReza Zare Banadkouki * Pages 103-119

    International scientific collaborations are an important and influential factor in the process of internationalization of universities and higher education institutions. The quantitative measure of this type of interaction is the international scientific output. Internationally published scientific articles play the most role. In this paper, the international scientific publication of industrial engineering in the world and Iran has been analyzed with a competitiveness approach through a Location Quotient Index (LQI) focusing on Iranian industrial engineering publication. The data base of this study is the 148240 records of bibliographic information of articles published in 55 journals in the field of industrial engineering and special focus on 3424 articles published by Iranian researchers in the last 50 years by descriptive survey method. The results indicate that industrial engineering production has been growing and leaping in recent decades. The top countries in the publication of international articles in this field are the US, China and the United Kingdom. A quantitative comparison of Iran's international scientific publication with that of other countries shows that it ranks 15th in the world and first in the region. Investigating the competitive advantage of international industrial engineering production of Iran in cooperation with other countries using the LQI shows that in terms of quantity and quality compared to total international industrial engineering publication in the world and total engineering publication in Iran, it has a relatively high relative competitive advantage

    Keywords: International Scientific Interactions, Industrial engineering, Location Quotient Index, Competitiveness, Iran
  • Vahid Sadram *, Elham Kafaei Pages 121-141

    To establish a good interaction between lecturer and the students of architecture in the design studio, it is essential to pay attention to the students’ personalities and traits. The difference in students’ traits demands educational methods tailored to them. Some lecturers of architecture, implicitly and practically, concentrate on the diversity and difference of traits in each student, while others apply the same single rule to all students during talking and drawing. This paper intends to highlight one of the important characteristics of the students of architecture, namely extraversion and introversion, as a key concern in the educational difference. Having a degree of extroversion and introversion, every human being is located in a spectrum whose ends are absolute extroversion and introversion. Due to the superiority of one of these two over the other one, a person is termed introvert or extrovert. The fundamental question is, “what effect does the extroversion or introversion of a student of architecture bring to the design process and what should the lecturer of architecture do in each case?” The research methodology of this paper is descriptive, comparative, and analytical. Relying on the literature review, this research outlines the traits of extroverted and introverted students to identify the intellectual approach that each of these two groups has in learning design and using it, in addition to offering the type of training they require in this regard.

    Keywords: types of personalities, extraversion, introversion, MBTI test, the design process, architecture education