فهرست مطالب

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 49، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • روح الله سالار، حمید مستجابی*، محسن رضایی، سعید رمضان‎زاده صفحات 1-26
    مقدمه

    مدیریت شهری، از جنبه های مهم برنامه‎ریزی شهری است که با جوامع انسانی به‎ویژه جامعه شهری و ایجاد امنیت اجتماعی ارتباط مستقیم دارد؛ لذا هدف این تحقیق، بررسی و تاثیر تعامل مدیریت شهری بر امنیت اجتماعی انتظامی استان البرز می باشد.

    روش

    این تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر نوع، توصیفی - پیمایشی است که جامعه آماری شامل کلیه کارکنان، فرماندهان و مدیران مشغول در ناجا در استان البرز از جایگاه 15 به بالا و حدود 193 نفر است که با استفاده از فرمول کوکران 129 نفر تعیین و مشخص شد. به منظور جمع آوری داده ها، از پرسشنامه تعامل مدیریت شهری و امنیت اجتماعی استفاده شده است که روایی آن از طریق خبرگان و پایایی آن با استفاده از روش آلفای کرونباخ 82 درصد و 87 درصد برآورده شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شده است.

     یافته ها: 

    تعامل مدیریت شهری با مقدار ضریب بتای 404/0 تاثیر معناداری بر امنیت اجتماعی در استان البرز دارد. همچنین بر اساس یافته های رگرسیون خطی چندگانه، مولفه پاسخ گویی به مردم و توزیع عادلانه با ضریب بتای 397/0 و مولفه اصلاح قوانین شهری با ضریب بتای 198/0 به ترتیب، بیشترین و کمترین تاثیر را بر امنیت اجتماعی در استان البرز داشته‎اند. 

    نتیجه‎گیری:

    مدیریت شهری یکی از عوامل تاثیرگذار بر ایجاد امنیت اجتماعی شهروندان می باشند که با گسترش روزافزون شهرنشینی و توسعه شهرها، به‎ویژه در دهه های اخیر و چالش‎هایی که شهرها با آن مواجه هستند، اهمیت آن افزایش یافته است.

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، مدیریت انتظامی، البزر، مشارکت عمومی، رضایت‎مندی
  • هادی رفیعی کیا، مهرزاد کریمی احمدی* صفحات 27-48
    مقدمه

    کلانتری ها به عنوان لایه اصلی ارایه خدمات پلیسی به مردم، نقشی اساسی در کاهش نرخ جرایم و امنیت پایدار اجتماعی ایفا می کنند. هدف از این تحقیق عارضه یابی سیستم عملکرد خدمات انتظامی کلانتری ها و ارایه راهکارهایی به منظور بهبود عارضه های استخراج شده می باشد.

    روش

    پژوهش پیش‎رو بر اساس هدف، کاربردی و از نظر روش، پیمایشی می باشد. ابتدا با استفاده از مصاحبه با فرماندهان انتظامی و روسای کلانتری ها، حوزه خدمات انتظامی کلانتری مشخص شد و سپس، بر اساس مدل تعالی مکنا پرسشنامه ای محقق‎ساخته جهت جمع آوری داده ها تهیه گردید. جامعه آماری، نمونه ای 250 تایی از کارکنان و مراجعه‎کنندگان کلانتری های شهر تهران می باشد. روایی پرسشنامه بر اساس نظر خبرگان تایید و سنجه پایایی آن نیز از طریق ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. 

    یافته ها: 

    ابتدا 8 متغیر و 36 گویه ارایه شد تا سطح عملکرد و آسیب های موجود در کلانتری ارزیابی شود. این متغیرها عبارت‎اند از: رهبری، منابع انسانی، سیستم ها و تکنولوژی، فرآیندها و الگوهای رفتاری؛ همچنین متغیرهای نتایج که عبارت‎اند از: نتایج کارکنان، نتایج مراجعه کنندگان (مشتریان) و نتایج عملکرد. عارضه های اصلی سیستم خدمات انتظامی در شاخص های کارکنان، نتایج مربوط به کارکنان و فرآیندها یافت شد و بر اساس زیرمعیارها ده عارضه بحرانی کلانتری ها شامل تطابق بین صلاحیت ها و وظایف، رضایت شغلی، سیستم تشویق، عدم وجود سیستم مشخص مدیریت فرآیند، تعهد کاری، عدم نمایش فرآیندی و مشخص بودن الگوی کارها، عدم سیستم ارزیابی رضایت شغلی، عدم سیستم رسیدگی به امور مشتری، بهبود مستمر فرآیندها، آموزش و اثربخشی استخراج گردید.

     نتیجه‎ گیری: 

    جهت حل عارضه های سیستم خدمات کلانتری ها، راهکارهای بهبود از جمله تقویت و تدوین برنامه های بلندمدت به منظور بهبود رضایت شغلی و تعهد کارکنان، وجود سیستم مدیریت عملکرد منحصربه‎فرد کلانتری ها و اجرای سیستم مدیریت فرآیندهای کسب وکار ارایه و به‎طور مفصل تشریح شد.

    کلیدواژگان: عارضه یابی، کلانتری، سیستم عملکرد، خدمات کلانتری، طرح تحول کوپ
  • زهره آزادفلاح، زینب کرکه آبادی*، عباس ارغان صفحات 49-64
    مقدمه

    امروزه شهر مجازی به عنوان راهکاری مناسب جهت حل معضلات شهری، مورد توجه مدیران شهری واقع شده است. نوشتار حاضر با این رویکرد که گردشگری می تواند با تمرکز بر شاخص های شهر مجازی مورد توجه ویژه قرار گیرد انجام شد که این امر با نظارت پلیس می تواند منجر به افزایش امنیت در محدوده مورد مطالعه قرار گیرد.

    روش

    این پژوهش به آمیخته(ترکیبی) انجام شد. در ابتدا مصاحبه ای عمیق با 13 نفر از اساتید دانشگاه و مدیران ارشد کشور در حوزه فناوری اطلاعات و شهرداران انجام شد تا از این طریق ابعاد و مولفه های پژوهش شناسایی و پرسشنامه پژوهش ساخته و بین 384 نفر از گردشگران داخلی و خارجی توزیع گردید.

     یافته ها:

    نتایج نشان داد که مدیریت هوشمند شهری و شهر مجازی در منطقه مورد مطالعه سبب افزایش امنیت برای گردشگر و توسعه پایدار گردشگری مجازی شده است.

    نتیجه گیری

    بطور کلی تحلیل ها حاکی از آن است که مجازی سازی گردشگری و افزایش امنیت گردشگری در منطقه 12 تهران به سبب تاثیر عوامل مختلف به ویژه در ابعاد همکاری بین سازمانی و در ابعاد مرتبط با شهروند مجازی سیر مطلوبی طی ننموده است. بنابراین لازمه رسیدن به توسعه پایدار در زمینه گردشگری و افزایش امنیت نگاه ویژه و برنامه ریزی از پایین به بالا به مقوله مجازی سازی گردشگری است تا از این طریق توسعه پایدار و امنیت منطقه گسترش یابد.

    کلیدواژگان: شهر مجازی، گردشگری شهری، امنیت، منطقه 12تهران
  • علیرضا حیدرنژاد*، علی افشار، مهدی مقیمی صفحات 65-82
    مقدمه

    شبکه های اجتماعی از سویی به عنوان یکی از گونه های رسانه های اجتماعی، امکانات تعاملی قابل توجهی برای کاربران اینترنتی فراهم کرده و در افزایش مشارکت شهروندان در برخی فرایندها موثرند و از سوی دیگر، با آسیب های گستردهای مواجه اند؛ بنابراین هدف این تحقیق تحلیل راهبردها و راهکارهای فرماندهی انتظامی استان یزد جهت کنترل و کاهش آسیبهای شبکه های اجتماعی میباشد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ ژرفایی، پهنانگر و از نظر اجرا و کنترل شرایط تحقیق، یک بررسی کیفی بهشکل مصاحبه نیمهساختیافته و پرسشنامه متوازن استفاده شده است. با توجه به موضوع، تحقیق حاضر دارای دو جامعه آماری متفاوت میباشد؛ بخش اول، فرماندهان و مدیران انتظامی خبره در فرماندهی انتظامی استان یزد و ستاد ناجا پلیس فتا و بخش دوم، افراد صاحب نظر در رشته های تحصیلی کامپیوتر، فناوری اطالعات، علوم کامپیوتر و مخابرات این فرماندهی بودند که به شیوه نمونه گیری به صورت گلوله برفی تا رسیدن به اشباع نظری بود، جمع آوری شده است.

    یافته ها

    طبق یافته های تحقیق، وضعیت و موقعیت راهبردی کنونی فرماندهی انتظامی استان یزد در جهت کاهش آسیبهای اجتماعی حکایت از خروج از وضعیت و موقعیتی با ثبات و نسبتا محافظهکارانه و ورود به موقعیت نسبتا تهاجمی و انفعالی در مواجهه با پدیده ها و تهدیدات نوظهور حاصل از اقدامات و برنامه های گذشته و حال دارد.

    نتیجه گیری

    در زمینه راهبردهای فرمانده انتظامی استان یزد جهت کنترل و کاهش آسیب های اجتماعی شبکه های اجتماعی مجازی، ابعاد حذف توجیه کننده ها، کاهش منافع حاصل از جرم، افزایش تالش و زحمت تراشی برای ارتکاب جرم و افزایش خطرهای مدنظر برای ارتکاب جرم به ترتیب می باشند.

    کلیدواژگان: راهبرد، کنترل و کاهش آسیب ها، شبکه های اجتماعی مجازی، فرماندهی انتظامی استان یزد
  • عبدالله هندیانی*، حمید وطن خواه صفحات 83-110
    مقدمه

    درحال حاضر یکی از چالش های مهم درخصوص رابطه نیروی انتظامی با مردم، جلب مشارکت اطلاعاتی مردم در زمینه های مختلف برای همیاری با پلیس در پیشگیری و مقابله با اقدامات غیرقانونی و مجرمانه و تامین امنیت عمومی و اجتماعی است. با افزایش آگاهی مسیولین نیروی انتظامی از دلایل کمرنگ بودن مشارکت مردم، آنان می توانند برخی عواملی را که در حیطه اختیار و اراده آنهاست، به نفع این افزایش مشارکت تغییر دهند.

    روش

    ابتدا مطالعات و بررسی های لازم درباره مبانی نظری تحقیق صورت گرفت، سپس با انجام مصاحبه عمیق با 12 نفر از خبرگان، عوامل موثر (چالش ها) در 3 مولفه و 12 سنجه مشخص و طی پرسشنامه محقق ساخته در اختیار 59 نفر از خبرگان گذاشته شده است. شیوه انتخاب نمونه ها به صورت هدفمند بوده است.

    یافته ها: 

    یافته های تحقیق نشان می دهد موضوعاتی نظیر فقدان قوانین لازم برای محافظت از شهود و مردم در زمینه همکاری اطلاعاتی با نیروی انتظامی، تغییر کیفیت رابطه مردم با نیروی انتظامی و سازمانهای امنیتی کشور در اثر ایجاد جنگ نرم و پروژه های تغییر ذهن توسط بیگانگان، وجود برخی بی عدالتی ها و تبعیض ها در نظام اقتصادی و سیاسی، و... از مهم ترین چالش های نیروی انتظامی برای جلب مشارکت اطلاعاتی مردم در راستای افزایش امنیت اجتماعی هستند.

    نتیجه گیری:

     سازوکارها و الزامات مشارکت اطلاعاتی مردم در تعامل با نیروی انتظامی از کیفیت کارکردهای این سازمانها در سطوح مختلف به خصوص سطوح تصمیم گیری و عملیاتی آنها تاثیر می پذیرد که نهایتا در سرمایه اجتماعی این سازمانها یعنی اعتماد عمومی تبلور پیدا می کند، بنابراین اگر اعتماد مردم به نیروی انتظامی افزایش یافته و سایر شرایط قانونی و ساختاری لازم نیز فراهم شود، اقبال و مشارکت هدفمند مردم در امور اطلاعاتی و امنیتی بهبود خواهد یافت.

    کلیدواژگان: مشارکت اطلاعاتی، مردم، نیروی انتظامی، تهدیدات داخلی، امنیت اجتماعی
  • سمیه بخشنده زحمتی*، شاپور بهیان، منصور حقیقتیان صفحات 111-139
    مقدمه

    امروزه با توجه به رواج ناامنی های اجتماعی در شهرها، مطالعه موضوع امنیت اجتماعی و عوامل مرتبط با آن، به‎ویژه در بین زنان، از اهمیت شایانی برخوردار است. با توجه به اهمیت احساس امنیت در بین زنان، این پژوهش به دنبال بررسی احساس امنیت و تعیین عوامل موثر بر آن می‎باشد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع تحقیقات پیمایشی است که به صورت مقطعی در بین زنان شهر تهران انجام شد. جمعیت مورد مطالعه 800 نفر از زنان ساکن در مناطق مختلف شهر تهران (مناطق 1، 2، 3، 4، 5، 6، 7، 8، 15، 16، 17، 18، 19، 20 و 22) بود که به‎وسیله فن نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و از آنان درخواست شد که پرسشنامه های پژوهش را تکمیل کنند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های t گروه های مستقل، همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج پژوهش نشان داد که احساس امنیت زنان در کل و در چهار بعد ذکر شده در مناطق شمالی شهر بیشتر از زنان مناطق جنوبی در شهر تهران بود. همچنین، بین شرایط اقتصادی، عملکرد دستگاه های امنیتی، شبکه روابط اجتماعی، فقدان سرپرست، سن، وضعیت تاهل و وضعیت اقتصادی رابطه معنادار وجود داشته، ولی وضعیت اشتغال زنان و میزان تحصیلات آنان با احساس امنیت رابطه معناداری نشان نداد.

    نتیجه گیری:

     نتایج پژوهش نشان داد که امنیت زنان در شهر تهران از وضعیت بهینه ای برخوردار نیست و این نتایج با نظریات جامعه شناسی انطباق دارد؛ بنابراین، فضای شهری و عوامل افزاینده و عوامل کاهنده امنیت و تهدیدات آنها بر نحوه نگرش زنان بر مقوله امنیت اثر قابل‎توجهی دارند؛ بنابراین، برای ایجاد تغییرات در احساس امنیت زنان، باید راهبرد های متفاوتی از سوی مسیولین و متولیان امنیت در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: امنیت، احساس امنیت، زنان، مناطق، شهر تهران
  • محمدعلی خلیجی*، علی صادقی صفحات 140-159
    مقدمه

    امنیت پیش زمینه یک اجتماع سالم و بسترساز توسعه جوامع انسانی است. سعادت یک اجتماع در گرو حفظ و بقاء امنیت و احساس ناشی از آن است. در این میان، ضرورت پرداختن به موضوع امنیت شهری از آنجایی مهم می شود که وابستگی متقابل میان امنیت و توسعه اجتناب ناپذیر است. امنیت زمینه ساز و بستر توسعه اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی است. ازاین رو، پژوهش حاضر با هدف سنجش امنیت شهر در شهرستان های استان کردستان و تعیین عوامل موثر بر ناامنی فضاهای شهری این استان صورت گرفته است.

    روش

    روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش‎شناسی، توصیفی بوده که جامعه آماری شامل 1016947 نفر جمعیت بالای 20 سال استان کردستان است. با استفاده از روش نمونه‎گیری تصادفی ساده و بر اساس فرمول کوکران، حجم نمونه 384 نفر برآورد شده است و برای شناسایی ابعاد احساس امنیت از ابزار پرسشنامه استفاده شده که با احصاءء 23 مولفه در قالب 4 بعد جانی، ناموسی، اقتصادی و اجتماعی مورد مطالعه قرار گرفته است.

    یافته‎ ها: 

    یافته‎های پژوهش نشان می‎دهد که با افزایش ناهمگنی بین شهرستان ها، مقدار ماتریس شباهت شاخص‎های امنیت افزایش می یابد. همچنین، ابعاد احساس امنیت که مهمترین بخش پژوهش در احصاء نتایج پژوهش است، امنیت ناموسی دارای بیشترین میانگین و همچنین، کمترین مقدار میانگین مربوط به امنیت جانی است.

    نتیجه ‎گیری: 

    نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد شهرستان های بانه و بیجار بر اساس شاخص های پژوهش، در وضعیت مطلوب امنیت شهری هستند و شهرستان های مریوان، دهگلان و سروآباد در وضعیت نامطلوب امنیت شهری قرار دارند.

    کلیدواژگان: امنیت، جرم، تحلیل خوشه ای، استان کردستان
  • سید مجتبی حسینی فرد*، طاهره فیضی، مسعود گرامی‎پور، سید حسین اخوان علوی صفحات 160-186
    مقدمه

    امروزه، تامین امنیت پدیده ای چند وجهی است که دست یافتن به آن، مستلزم نقش آفرینی همه اقشار جامعه است و تاب آوری و امنیت اجتماعی به عنوان مهمترین بعد امنیت موجب سازگاری جامعه با شرایط متغیر و مقاومت کردن برای رشد است.

    روش

    پژوهش حاضر با رویکرد استقرایی، روش کیفی و استراتژی تحلیل محتوای بیانات مقام معظم رهبری در جمع روحانیون از سال 1368 تاکنون انجام شده و برای ارایه مدل از چارچوب نظریه پردازی داده بنیاد استفاده شده است. 

    یافته ها:

     مدل ارایه شده در قالب شش مقوله شامل مقوله پیامدها تحت عنوان تحقق امنیت اجتماعی (شامل تاب آوری فردی اجتماعی و تاب آوری ملی)، مقوله علی تحت عنوان ضرورت پاسخگویی حوزه به نیازها (شامل رفع نیازهای داخلی و حضور در عرصه بین الملل)، مقوله محوری تحت عنوان تعالی نهاد حوزه (شامل تعالی نظام علمی حوزه و تعالی مدیریت حوزه)، مقوله زمینه ای تحت عنوان تقویت بنیه طلاب (شامل ارتقای نگرشی و فکری طلاب و روحانیون و ارتقای رفتاری طلاب و روحانیون)، مقوله مداخله گر تحت عنوان مخاطرات بیرونی موثر بر امنیت اجتماعی (شامل عوامل تفرقه زا و حضور و فعال بودن دشمن)، و مقوله کنش ها تحت عنوان نقش آفرینی اجتماعی روحانیت (شامل کارکردهای نهاد روحانیت و مدیریت تبلیغ) ارایه گردیده است.

    نتیجه گیری

    روح و زیربنای تاب آوری و امنیت اجتماعی، تقویت باورهای دینی مردم است و متولیان دین حوزه و روحانیت هستند، لذا تقویت و ارتقای نقش بی بدیل و جریان ساز حوزه و روحانیت ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: تاب آوری فردی، اجتماعی و ملی، امنیت اجتماعی، روحانیت، رهبر جمهوری اسلامی ایران
  • فرهاد فتاحی، مجید جهانگیرفرد*، علی مهدیزاده صفحات 188-212
    مقدمه

    ظهور رفتارهای منفعت طلبانه در سازمان های دولتی باعث ایجاد محیط کاری تفرقه افکن و مخرب خواهد شد و آثار منفی فزاینده ای بر سازمان دارد. یکی از مهمترین گونه از این رفتارها، رفتارهای سیاسی مدیران است که واکنش های منفی کارکنان را به همراه داشته و منجر به افزایش هزینه های سازمانی می گردد.

    روش :

     این تحقیق بر اساس هدف، کاربردی و بر اساس ماهیت روش یک تحقیق توصیفی- پیمایشی می باشد. برای انتخاب نمونه تحقیق با استفاده از جدول مورگان تعداد 306 نفر از یکی از سازمان های نظامی و بر اساس روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه های استاندارد می باشد. روایی محتوایی پرسشنامه های تحقیق توسط اساتید خبره و پایایی آنها نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار لیزرل استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که رفتارهای سیاسی مدیران بر بروز رفتارهای انحرافی کارکنان تاثیر معناداری دارند.و الگوسازی معادلات ساختاری توسط نرم افزار لیزرل نشان داد که پارتی بازی مدیران (84/0)، تشکیل ایتلاف مدیران (80/0)، تمایل به کنترل مدیران (73/0) و عدم مراعات مدیران (78/0) بر بروز رفتارهای انحرافی کارکنان دارای تاثیر مستقیم، مثبت و معناداری می باشند.

    نتیجه گیری

    رفتارهای سیاسی مدیران، عواقب ناخوشایند و منفی برای سازمان ها بدنبال دارد منجر به  کاهش بهره وری کارکنان، ترک خدمت، بی انگیزگی و... آنان خواهد شد لذا برای پرهیز از رفتارهای سیاسی در سازمان، بایستی مدیران به تدوین اصول و الزامات اخلاقی بصورت دقیق و شفاف مبادرت کنند.

    کلیدواژگان: رفتار سیاسی، رفتار انحرافی، پارتی بازی، تشکیل ائتلاف، تمایل به کنترل، عدم مراعات
|
  • Rohollah Salar, Hamid Mostajabi *, Mohsen Rezaei, Saied Ramezanzadeh Pages 1-26
    Introduction

    Urban management is one of the important aspects of urban planning that is directly related to human societies, especially urban society and creating social security. Therefore, the purpose of this research is to investigate the impact of urban management interaction on Alborz province police social security.

    Methodology

    In terms of its objectives this study is of an applied research type and in terms of its type it is considered as a descriptive-survey study. The statistical population includes all commanders and executives in I. R. I. Police in Alborz province ranking 15 and over (n=193). Using Cochran formula, 129 individuals were selected. The questionnaire of urban management and social security interaction was used for data collection. The validity of the questionnaire was confirmed by the experts and the reliability was calculated using Cronbach's alpha (82% and 87%). Multivariate regression analysis was used to analyze the data.

    Findings

    The interaction of urban management with beta coefficient of 0.404 has significant effect on social security in Alborz province. Also, according to the multiple linear regression findings, the component of public accountability and equity distribution with beta coefficient of 0.397 and urban law reform component with beta coefficient of 0.198 had the highest and the least impact on social security in Alborz province, respectively.

    Results

    Urban management is one of the factors influencing citizens' social security, which has increased in importance with the increasing expansion of urbanization and the development of cities and the challenges that cities face, especially in recent decades.

    Keywords: Urban Management, Law enforcement management, Alborz, Public Participation, satisfaction
  • Hadi Rafieekia Pages 27-48
    Introduction

    Police stations play a key role in reducing crime rate and sustainable social security as a key place of providing police services to the public. The purpose of this study is to investigate the performance of the police service system and to provide solutions to improve the extracted complications. Due to the importance of the police stations evolution and change plan in the Islamic Republic of Iran police force(NAJA),police stations diagnosis which is one of the main steps of change process is essential.

    Methodology

    This research is based on applied purpose and in terms of survey-analytical method. At first, the police departments were identified using interviews with police commanders and police chiefs, and then a researcher-made questionnaire was developed based on the MACNA Excellence Model. he statistical population is a sample of 250 employees and clients of Tehran city police stations. Questionnaire data were analyzed using SPSS and Minitab software. The validity of the questionnaire was confirmed by experts and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient. Descriptive statistics were used to describe general variables and inferential statistics including t-test were used to analyze the data.

    Results

    First 8 variables and 36 items were presented to assess the level of performance and problems in the police stations. These variables include leadership, human resources, systems and technology, processes and behavior patterns, as well as outcome variables that include employee outcomes, client outcomes, and performance outcomes. The main problems of the police service delivery system were found in employee indices, employee results, and processes, and, based on the following criteria, ten critical issues included: compliance with competencies and duties, job satisfaction, reinforcement system, lack of a specific process management system, work commitment, Lack of process representation and clear pattern of tasks, lack of job satisfaction evaluation system, lack of customer care management system, continuous process improvement, training and effectiveness were extracted.

    Conclusion

    To solve the problems of the system and strengthening and formulating long-term plans to improve job satisfaction and employee commitment, the existence of a unique Customer Performance Management System and the implementation of Business Process Management System have been presented and elaborated in detail.

    Keywords: complication, sheriff's office, Performance System, Sheriff's Office Transformation plan
  • Zohreh Azadfallah, Zynab Karkabadi *, Abbas Arghan Pages 49-64
    Introduction

    Today, virtual city is considered as an unmatched solution to urban problems by urban planners and managers. The present paper is based on the approach that tourism in the study area has great potential and can be of particular interest by focusing on virtual city indicators and this will be enhanced by increased FATA surveillance and increased security in the study area.

    Method

    is applied-survey and the use of correlation and regression, data gathering in-depth interviews with 13 experts and questionnaires completed by 384 domestic and foreign tourists and statistical population selection based on Cochran formula and sampling method Snowballing was done, questionnaires were analyzed in spss, and the results of the interviews were categorized into three categories of necessities, barriers, virtual city requirements, and finally the virtual city mechanism was presented.

    Findings

    of this paper show the correlation between smart city management and virtual city in the region (0.261), smart management and development and increase of virtual tourism security in the region (0.238) and virtual city correlation and development and increase of virtual tourism security in the area (0.313). ) is. In general, the analysis indicates that tourism virtualization and increased tourism security in the 12th district of Tehran have not been favorably due to the influence of various factors, especially in the dimensions of inter-organizational cooperation and in the dimension of virtual citizenship.

    Conclusion

    of the analysis generally indicate that tourism virtualization and increased tourism security in the 12th district of Tehran have not been favorable due to the influence of various factors, especially in the dimensions of inter-organizational cooperation and in the aspects related to virtual citizenship. Sustainable Development in the Field of Virtual Tourism and Increasing Security in Area 1 - Special and Uninterrupted Look (bottom-up planning) in the area of Tourism Virtualization in Area 2 Protect the area's biodiversity and its environmental and cultural heritage.

    Keywords: Virtual City, urban tourism, Security, Area 12, Tehran
  • Alireza Haydarnejad *, Ali Afshar, Mehdi Moghimi Pages 65-82
    Introduction

    As one of the types of social media, social networks, on the one hand, provide significant interactive opportunities for Internet users and are effective in increasing citizen participation in some processes and on the other hand, they are widely harmed. Therefore, the purpose of this study is to analyze the strategies and strategies of Yazd police command to control and mitigate the damages of social networks.

    Method

    The present study was applied in terms of purpose, in depth, in terms of purpose, and in terms of implementation and control of research conditions, a qualitative study using semi-structured interview and balanced questionnaire was used. Regarding the subject, the present study has two different statistical populations: the first part of the commanders and law enforcement experts in Yazd and Naja Police Headquarters (Fatah Police) and the second part of experts in computer science, information technology, computer science and Telecommunications were the command, which was collected by snowball sampling until theoretical saturation.

    Results

    According to the research findings, among the three current strategies of Yazd Police Command to reduce social harm, government strategy with average of 4.23 had the highest and non-governmental (private) with average of 3.64 had the least effect on prevention. Damage to social networks.

    Conclusion

    In the context of Yazd police commander's strategies for controlling and reducing social harm (virtual) social networks, the police with the participation of all individuals and institutions with skills and responsibilities in preventing virtual social network damage from proper planning and implementation Take action

    Keywords: Damage Strategy, Control, virtual social networks, Yazd Police Command
  • Abdollah Hendiani *, Hamid Vatankhah Pages 83-110

    In today's world, police organizations, without the participation of intelligence, are not usual to successfully complete their missions and contribute to people's information with police, increasing the success of crime prevention programs and strengthening societal security. If the public's trust is increased to the police, it will also improve the adequate and targeted participation of the police and security forces. Material and method first, the necessary studies in the research and background of research, and its history of the study, then, according to the results of the survey and deep interview with 12 experts, effective factors in reducing the participation of people's information with the police (challenges) in 3 dimensions and 1 2 The specified component and a researcher-made questionnaire have 59 experts in the subject as the sample society. The selection of the subjects were targeted for the purpose of the study and the experts in the field of research have been selected to answer the questionnaires. Research findings show that topics such as the lack of laws necessary to protect witnesses and people in the field of information cooperation with the police, problems in the process of social socialization, lack of effective use of people's opinions in determining views, values and priorities of the police, shortcomings in Community empowerment with the necessary training to contribute to the increase of societal security, defects in the sharing and distribution of the responsibility of participation in security among people, changing the quality of people's relationship with the police and security organizations in the creation of a soft war, historical history of information participation culture People, the vehicular of the people's mental and objective image of the police functions and inequality of expectations and expectations, lack of common understanding of the concept of order and security industries the subjects of the perspective of citizens and police and... , The most important challenges of the police are to attract people's information.

    Keywords: Information participation, people, Police, internal threats, Societal Security
  • Somayye Bakhshandeh Zahmati *, Shapoor Bahian, ‌Mansour ‌Haghighatian Pages 111-139

    This research has been conducted in the field of urban sociology entitled " The analysis of women’s sense of Security in the North and South parts of Tehran". This paper, using the theoretical framework, attempts to test sociological theories in the context of Tehran's citizenship as well as revealing differences in the upper and lower regions of the city in enjoying a sense of security and shows that the processes of everyday life of women in the south of the city have been disturbed due to their lack of security. The present study is a quantitative research group conducted in Tehran in 1397. The statistical population of the study consisted of all 18 to 45 year old women in Tehran in northern and southern parts of Tehran. According to the year 1396, their number was 2036680 people. The sample size was equal to 800 women in urban areas of 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 15, 16, 17, 18, 19, 20 and 22 of Tehran, using sampling technique A multi-stage cluster was selected. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire, which was verified using formal, content and structure validity, and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient. After collecting data by scrolling method, the concept of security was first measured in four areas of psychological, financial, emotional and communication security and then, the research hypotheses were analyzed using independent t-test, Pearson correlation and variance analysis. Then, using multiple regression analysis, the effect of each independent variable on the women's sense of safety was transmitted through the urban area. The results of the study showed that the sense of security of women in general and in the four dimensions mentioned in the north of the city is much higher than that of women in the south of the city; There was also a significant relationship between economic conditions, security apparatus performance, social networking network, lack of supervisor, age, marital status and economic status, however, there is not a meaningful relation between the employment status of women and their level of education. This process was performed using Spss. Also, for testing the selected analytical model, the Amos software version 25 was used and the results indicate the fit of the model. The results of this research show that women's security in Tehran is not in a good condition and these results are consistent with the sociological theories used.

    Keywords: sense of security:, women, Tehran, north, south
  • Mohammadali Khaliji *, Ali Sadeghi Pages 140-159
    Introduction

    Security is the forefront of a healthy society and a foundation for the development of human societies. The well-being of a community depends on maintaining and maintaining the security and sense of belonging. In the meantime, the need to address the issue of urban security is important since the interdependence between security and development is inevitable. Security is the cornerstone of economic, social and environmental development. Therefore, the present study aimed to evaluate the security of the city in the cities of Kurdistan province and determine the factors affecting the insecurity of urban areas of this province.

    Method

    The applied method was descriptive in nature and methodological in terms of nature and methodology and the statistical population was 384 based on Cochran formula. Has been studied economically and socially.

    Findings

    The findings show that with increasing heterogeneity between cities, the matrix value of similarity of security indices increases. Also, the dimensions of security perception, which is the most important part of the research when it comes to the results of the research, honor security has the highest mean as well as the lowest mean of life security.

    Conclusion

    The results show that Baneh and Bijar cities are in favorable urban security status based on research indicators and Marivan-Dehgolan-Sarouabad cities are in poor urban security status.

    Keywords: sense of security, Crime, Cluster Analysis, Kurdistan
  • Sayed Mojtaba Hoseini Fard *, Tahereh Feizy, Masoud Geramipour, Seyed Hossein Akhavan Alavi Pages 160-186
    Introduction

    Today, security is a multifaceted phenomenon that requires the involvement of all segments of society.

    Methodology

    The present study has been carried out using the inductive approach, qualitative method and content analysis strategy of Supreme Leader's statements in the clergy since 1989 and has been used to present the model with the foundation data theory framework.

    Results

    The model presented in the form of six categories, including the causal category as the necessity of domain responsiveness to needs (including meeting domestic needs and international presence), the central category as domain institution excellence (including domain science system excellence and domain management excellence), The underlying category is Strengthening the Vigilantes (Including Promoting the Attitudes and Intellectuals of the Students and Clerics and Promoting the Behavior of the Students and Clerics), the Intervention category as External Dangers Affecting Social Security (Including Divisive Factors and Enemy Presence and Activism), Social role-making of the clergy (including the functions of the clergy body and management Advertising) and finally the category of consequences is presented as the realization of social security (including social resilience and national resilience).

    Results

    The spirit and underpinning of social security is to reinforce people's religious beliefs, and the practitioners of the religion are the clergy and the clergy.

    Keywords: Areas, clergy, social security, supreme leadership, Individual resilience, social resilience, national resilience
  • Farhad Fatahi, Ali Mehdizadeh Pages 188-212
    Introduction

    Political behaviors are profit-making nature and the appearance of such behaviors in the organization will create a disruptive and destructive work environment and have increasingly negative effects on the organization. One of the most important consequences of managers 'political behaviors is employees' negative reactions that lead to increased organizational costs (chen et al, 2017).

    Methodology

    This research is based on purpose was applied research and based on the nature of the method was descriptive-survey research. To select the research sample, using the Morgan table, 306 statistical populations were selected based on simple random sampling. The data collection tool is standard questionnaires. The content validity of the research questionnaires was confirmed by experts and the reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient. LISREL software was used for data analysis.

    Findings

    The results showed that managers' political behaviors had a significant effect on employees' deviant behaviors. And structural equation modeling by LISREL software showed that managers' favoritism (0.84), managers' forming a coalition (0.80), managers 'willingness to control (0.73), and managers' inattention (0.78) on behaviors Staff deviation has a direct, positive, and significant impact.

    Conclusion

    Managers' political behaviors have unpleasant and negative consequences for the organizations which lead to the reduction of their employees' productivity, dismissal, impatience and so on. Therefore, to avoid political behaviors in the organization, managers must formulate ethical principles and requirements in a clear and precise manner.

    Keywords: Political Behavior, Deviant behavior, favoritism, coalition formation, tendency to control, lack of compliance