فهرست مطالب

نشریه علوم و فنون مدیریت اطلاعات
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 17، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد حسن زاده* صفحه 1
  • حسینعلی اسلامی هرندی، رشید ذوالفقاری زعفرانی*، رضا جعفری هرندی صفحات 12-40

    پیاده سازی مدیریت دانش در مدارس مستلزم توانمندسازی روانشناختی مدیران است. به عبارتی برای استقرار مدیریت دانش با توجه به اهمیتی که در رشد و توسعه نظامهای آموزشی دارد، توانمندسازی روانشناختی مدیران بایستی مد نظر متولیان نظام آموزشی باشد و از هیچ کوششی در این زمینه فروگذار نکنند. هدف تحقیق حاضر، ابعاد و مولفه های توانمندسازی روانشناختی مدیران به منظور استقرار مدیریت دانش با تکیه بر انگیزه سازمانی بوده است. روش تحقیق کیفی به شیوه تحلیل مضمون بوده است. ابزار تحقیق، متون و مستندات علمی بوده است. شیوه تجزیه و تحلیل اطلاعات، تحلیل مضمون و کد گذاری به شیوه کد گذاری باز، محوری و انتخابی بوده است. مضمونهای مستخرجه درمرحله کدگذاری باز 48 مفهوم، درمرحله کدگذاری محوری14 بعد فرعی و در مرحله کدگذاری انتخابی5 بعد اصلی دسته بندی شد. بطورکلی نتایج تحقیق نشان داد، بعد اصلی توانمندسازی روانشناختی مدیران به منظور استقرار مدیریت دانش با تکیه بر انگیزه سازمانی عبارتند از: درگیری شغلی، استقلال سازمانی، اعتماد سازمانی، یادگیری سازمانی، خودکارآمدی.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، مدیریت دانش، درگیری شغلی، استقلال سازمانی، اعتماد سازمانی
  • عباس دولانی*، زهرا میر محمدی کاکلر، سعید رضایی شریف آبادی صفحات 42-70

    هدف پژوهش: 

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر استراتژی های مدیریت منابع انسانی بر عملکرد کارکنان کتابخانه های دانشگاهی شهر ارومیه می-باشد.

     روش پژوهش:

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت پیمایشی - تحلیلی می باشد. جامعه آماری این پژوهش را تمامی کتابداران کتابخانه های دانشگاهی شهر ارومیه تشکیل می دهند. ابزار گردآوری اطلاعات، از تلفیق دو پرسشنامه استاندارد استراتژی های مدیریت و عملکرد کارکنان می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد آمار توصیفی، شامل فراوانی، درصد فراوانی و میانگین متغیرها در قابل جدول و نمودار ارایه شد. آماراستنباطی شامل رگرسیون خطی، آزمون مجذور کای و فریدمن است.

    یافته ها:

    یافته های پژوهش حاکی از آن است که استراتژی های مدیریت منابع انسانی بر عملکرد کارکنان کتابخانه های دانشگاهی شهر ارومیه که شامل توانایی، حمایت، انگیزش، اعتبار، شناخت و ارزیابی به صورت معنی دار اثرگذار است. همچنین جنسیت و نوع استخدام نیز تاثیری بر استراتژی های مدیریت منابع انسانی بر عملکرد کارکنان کتابخانه های دانشگاهی نداشت. 

    نتیجه گیری: 

    با توجه به تاثیرپذیری عملکرد کارکنان از وجود استراتژی های مدیریت منابع انسانی، می بایست به منظور مدیریت بهینه این منبع ارزشمند، استراتژی ها و راهبردهایی مناسب هر سازمان، تدوین و اجرا کرد. بنابراین استراتژی در مدیریت منابع انسانی، به عنوان گزینه و راه کار انتخابی بری حصول به اهداف سازمان و در راستای استراتژی و اهداف کلان سازمان قابل تعریف است.

    کلیدواژگان: استراتژی های مدیریت منابع انسانی، عملکرد کارکنان، کتابخانه های دانشگاهی، ارومیه
  • هادی مصدق*، محمدتقی قندهاری صفحات 72-99

    هدف این تحقیق آسیب شناسی تدوین مقالات علمی بود، که از طریق پرسشنامه محقق ساخته در شش سوال اساسی مورد بررسی قرار گرفت. جامعه تحقیق مورد نظر تمامی دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته های علوم انسانی دانشگاه های تهران، علامه طباطبایی و شهید بهشتی بود (22436 نفر) که با توجه به جدول مورگان، تعداد نمونه مورد نظر 384 نفر انتخاب شده و از روش تصادفی ساده و با کمک پرسشنامه الکترونیکی، تعداد 372 پرسشنامه صحیح جمع آوری و مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان از آن داشت که وضعیت پایبندی به اخلاق پژوهشی مناسب نبوده و در زمینه قوانین کشور نیز فقدان منشور اخلاق پژوهش و اشکال در آیین نامه ارتقاء اساتید تا حد زیادی به این امر دامن زده است. رفع این معضل در شش محور مورد بررسی قرار گرفت. اول: تغییر در نظام ارزشی غلط پدید آمده در خصوص جایگاه علم و دانش و به خصوص جایگاه مقالات علمی، دوم: تلاش برای تربیت دانشجویانی حرفه ای، سوم: تغییر در قوانین حمایتی وزارت علوم در خصوص پایان نامه ها، چهارم: تغییر در نگاه ساده انگارانه در خصوص تحکمی بودن تولید علم، پنجم: بالا بردن حساسیت جامعه (به خصوص جامعه علمی کشور) در خصوص بروز رفتارهای غیر اخلاقی و تاثیرات تربیتی آن و ششم: تدوین منشور اخلاق پژوهشی و طراحی مکانیزمهایی به جهت اجرای صحیح آن.

    کلیدواژگان: مقالات علمی، اخلاق پژوهشی، دانشگاه های بزرگ تهران، نظر دانشجویان
  • یعقوب نوروزی*، مطهره بابایی صفحات 102-128

    پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان بهره گیری از فناوری های وب2 در بازیابی اطلاعات در پورتال کتابخانه های دیجیتالی ایران انجام شد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی است که به روش پیمایشی و با رویکرد توصیفی انجام شد. جامعه آماری پژوهش 20 پورتال کتابخانه های دیجیتالی ایران است که منطبق با معیارهای پژوهش انتخاب شدند و اطلاعات از متخصصان آنها گردآوری شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود. این پرسشنامه شامل 9 مولفه فناوری وب2 بود که روایی آن با اعمال نظر متخصصان رشته علم اطلاعات تایید و در اختیار جامعه مورد مطالعه قرار گرفت و مورد پایایی پژوهش نیز چون ماهیت محیط وب و شبکه که کتابخانه های دیجیتالی نیز در آن جا دارند متغیر است، پایایی محاسبه نشد. با بررسی میزان آشنایی از فناوری وب2 مشخص شد که این مساله در رابطه با ایمیل (100%) دارای بیش ترین درصد فراوانی و سایت های برچسب گذاری و نشانه گذاری اجتماعی (30%) دارای کمترین درصد فراوانی است. در مورد تاثیر هریک از فناوری های وب2 در بازیابی اطلاعات در پورتال کتابخانه های دیجیتالی نیز، ملاحظه شد که شبکه های اجتماعی با (90٪) بیش ترین و وبلاگ با (40٪) کمترین تاثیر را در بازیابی اطلاعات در پورتال کتابخانه های دیجیتالی دارند. طبق بررسی های انجام شده می توان نتیجه گرفت که عدم وجود زیرساخت های فنی و اینترنت پرسرعت مهم ترین مانع استفاده از فناوری های وب2 در پورتال کتابخانه های دیجیتالی است.

    کلیدواژگان: فناوری های وب2، کتابخانه های دیجیتالی، پورتال های کتابخانه ای، بازیابی اطلاعات
  • محمد مرادی، خیرالله رهسپارفرد* صفحات 130-160
    هدف

    هدف این پژوهش فراهم آوردن محیطی هوشمند به منظور بهبود برنامه ریزی، سلامت، رفاه و در نتیجه پیشرفت تحصیلی و آموزشی دانش آموزان و دانشجویان است. 

    روش پژوهش:

     پژوهش از نظر هدف، کاربردی است. بنابراین ابتدا شاخص های موثر در فرایند یادگیری با مطالعه کتب، مقالات و پرسش از افراد خبره استخراج و سپس اولویت بندی گردیده است. در مرحله بعد، یک معماری پیشنهاد شده است که ابعاد مورد بررسی آن؛ تغذیه و سلامت، انرژی، انتخاب هم اتاقی و تعیین استاد راهنما و همکار پژوهشی هستند.

    یافته ها:

    طبق نظرسنجی از خبرگان، شاخص های 1-آمادگی و سلامت جسم و روح 2-دقت و تمرکز حواس 3-موقعیت و محیط یادگیری، شاخص های موثر در فرایند یادگیری هستند. در خصوص سلامت، برنامه کاربردی در بستر اینترنت اشیاء برای دستیابی هر دانش آموز یا دانشجو به سهم های مورد نیازش و در نتیجه دستیابی به سلامت، بیان شده است. در خصوص انرژی، فلوچارت و شبه کد در بستر اینترنت اشیاء برای جلوگیری از اسراف انرژی، تنظیم خودکار آن و در نتیجه افزایش دقت و تمرکز ذکر شده است. همچنین الگوریتم پیشنهادی در بستر اینترنت اشیاء برای تعیین استاد راهنما و همکار پژوهشی جهت افزایش دقت و تمرکز حواس بیان شده است. در خصوص انتخاب هم اتاقی، فرصت های استفاده از اینترنت اشیاء برای دستیابی به صفات خاصه بیشتر و با مقادیر دقیق تر در انتخاب هم اتاقی و در نتیجه دستیابی به موقعیت و محیط مطلوب تر مورد بحث قرار گرفته است. 

    نتیجه گیری: 

    استفاده از تکنولوژی های روز می تواند باعث بهبود برنامه ریزی، سلامت و آسایش دانش آموزان و دانشجویان و در نتیجه ارتقای سطح علمی و آموزشی آن ها شود.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیاء، آموزش، دانش آموز، دانشجو
  • منصوره صراطی شیرازی صفحات 162-190

    هدف و مساله اصلی مقاله:

     هدف این پژوهش بررسی حضور مقاله های ایرانی نمایه شده در نمایه علوم اجتماعی با استفاده از شاخص های آلتمتریکس و میزان حضور در شبکه های اجتماعی و بررسی ارتباط میان استنادها و امتیاز آلتمتریک مقالات می باشد و این مساله را مورد بررسی قرار می دهد که آیا شبکه های اجتماعی می توانند بستر مناسبی برای مقالات حوزه علوم اجتماعی باشند.

    روش شناسی:

     این پژوهش از نوع کاربردی بوده و با رویکرد علم سنجی و استفاده از شاخص های آلتمتریک انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل داده های مربوط به انتشارات ایران در نمایه استنادی علوم اجتماعی پایگاه وب او ساینس می باشد. به منظور استخراج سنجه های آلتمتریک از سایت آلتمتریک اکسپلورر، استفاده شده است.

    نتایج

    رسانه اجتماعی توییتر برای مقالات ایرانی نمایه شده در پایگاه نمایه استنادی علوم اجتماعی، میان رسانه های اجتماعی رتبه اول را کسب کرده است. میان امتیاز آلتمتریک و تعداد استنادهای دریافتی مقالات ارتباط معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    از انجایی که رسانه های اجتماعی میتوانند تاثیر مثبتی بر میزان استناد به مقالات علمی داشته باشند. بنابراین،پژوهشگران می توانند با به اشتراک گذاری آثار خود بر روی وب و از طریق شبکه های اجتماعی، استنادهای بیشتری را به دست آورند 

    کلیدواژگان: آلتمتریکس، نمایه علوم اجتماعی، شاخص نوین علم سنجی، علم سنجی
|
  • Mohammad hasanzadeh* Page 1
  • HosseinAli Eslami Harandi, Rashid Zolfaghari Zafarani *, Reza Jafariharandi Pages 12-40

    Implementing knowledge management in schools requires psychological empowerment of principals. In other words, for the establishment of knowledge management, given the importance it plays in the development and development of educational systems, the psychological empowerment of managers should be considered by educational system trustees and should not deviate from any efforts in this regard. The purpose of this study was to investigate the dimensions and components of managers' psychological empowerment in order to establish knowledge management based on organizational motivation. The method of qualitative research was content analysis. Research tools, scientific texts and documentation have been used. Information analysis, content analysis and coding have been open, axial, and selective. The related themes were categorized in the open coding stage of 48 concepts, in the axial coding stage of 14 subdivisions and in the selective coding stage of 5 main dimensions. Overall, the results showed that the main dimension of managers' psychological empowerment to deploy knowledge management based on organizational motivation are: job involvement, organizational independence, organizational trust, organizational learning, self-efficacy.

    Keywords: Empowerment, Knowledge Management, Job involvement, Organizational independence, Organizational trust
  • Abbas Doulani *, Zahra Mirmohammadi Kaklar, Saeed Rezaei Shrifabadi Pages 42-70
    Purpose

    The purpose of this research is to investigate the effect of human resource management strategies on the performance of staff of University libraries in Urmia.

    Methodology

    This research is applied in terms of its purpose and in terms of analytical-survey nature. The statistical population of this research is all librarians of Urumieh university libraries. The data gathering tool is a combination of two standard questionnaires of employees' management and performance strategies. Descriptive and inferential statistics were used to analyze the data. Descriptive statistics including frequency, frequency and mean of variables were presented in table and chart. Inferential statistics included linear regression, Chi-square and Friedman tests.

    Findings

    The findings of the research indicate that human resource management strategies have a significant effect on the performance of university librarians, which includes ability, support, motivation, validity, cognition and evaluation. Also, gender and type of employment did not affect the HRM strategies on the performance of academic staff.

    Conclusion

    The results showed that human resource management strategies, considering that the organization's human resources is a key source for sustainable competitive advantage and one of the success factors of organizations, has a significant effect on the performance of library staffs University of Urmia.

    Keywords: Human Resources Management Strategies, Staff Performance, University libraries, Urmia
  • Hadi Mosadegh *, MohammadTaghi Ghandehari Pages 72-99

    The purpose of this pathological study was to compile scientific articles, which were evaluated through a researcher-made questionnaire on six basic questions. The target population of this study was all postgraduate students of humanities in Tehran, Allameh Tabatabai and Shahid Beheshti Universities (22436). According to Morgan table, 384 students were selected using a convenience sampling electronic questionnaire. A total of 372 valid questionnaires were collected and analyzed. The results show that the situation was not good research ethics and the lack of an ethical code of laws of the country in the form of regulations to promote faculty research and it is fueled largely. Fixing this problem was studied in six areas: The first change in the wrong value system emerged about the role of science and the scientific position, the second attempt to educate students for professional, third: change the rules of the Ministry of Science Thesis, IV: change the simplifying view the domination of science, fifth raise the sensitivity (especially in the scientific community) about the educational impact of unethical behavior and eventually VI: Research ethics charter and designing mechanisms for proper implementation of this.

    Keywords: Scientific Articles, Research Ethics, large Universities of Tehran, students' Perspective
  • Yaghoub Norouzi *, Motahareh Babaei Pages 102-128

    The purpose of study was to determine the rate of utilization of Web 2.0 technologies in data retrieval in the portal of Iranian digital libraries. This is an applied research. The method of research is survey and descriptive approach. The statistical population of study is digital librarians. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire whose validity was confirmed by the professors of this field and its reliability was calculated using Cronbach's alpha. The survey found that Web 2.0 technology was the least common percentage in e-mail (100%) and sites with social bookmarking and labeling (30%) were the least frequent. Regarding the impact of each Web 2.0 technology on data retrieval in the digital libraries portal, it was found that social networks (90%) and blogs (40%) had the least effect on data retrieval in the digital libraries portal have. According to the survey, the correlation between Web technologies 2 with each of the 1 data retrieval tools in digital libraries found that social indexing (60%) was most consistent with thematic listing, wiki (70%), most Comply with the thesaurus, social cataloging (55%) with the highest proportionality with trees and social networks (60%), with the most consistent fit with integrated search. Practical implications: According to the results of this study, it can be concluded that the lack of technical and high-speed Internet infrastructures is a major barrier to the use of Web technologies.

    Keywords: Web2.0, Digital libraries, Library portal, information retrieval
  • Mohammad Moradi, Kheirollah Rahseparfard * Pages 130-160
    Purpose

    The purpose of this study is to provide a smart environment to improve planning, health, well-being, and thus academic and educational achievement of students.

    Methodology

    The research is applied in terms of purpose. In this paper, firstly, effective criteria in the learning process have been extracted and prioritized by reading books, articles and questions from experts. Then, an architecture is proposed whose dimensions are nutrition and health, energy, roommate selection, and the designation of a supervisor and research fellow. Opportunities to use the IoT to create a suitable environment to enhance educational attainment in each department have been explored.

    Findings

    According to expert opinion, 1-fitness and health of body and spirit 2-accuracy and concentration 3-position and learning environment are key criteria in learning process. In the health section, an application on the IoT is explained to help each student achieve his or her required share of health benefits. In the energy section, flowcharts are listed on the IoT to prevent energy wastage and automatically regulate it. The proposed algorithm is also proposed in the IoT platform for the appointment of a supervisor and research fellow to increase the accuracy and concentration of the senses. In the roommate selection section, the possibilities of using IoT to achieve more specific and more accurate attributes are discussed, and a proposed algorithm in IoT is proposed.

    Conclusion

    The use of up-to-date technologies can increase the well-being and comfort of the residents of the dormitories and thus improve their scientific and educational level.

    Keywords: Internet of Things, Education, Students
  • Mansoureh Serati Shirazi Pages 162-190

    Objective (s): 

    The aim of this study was to investigate the use of social media for Iranian articles that indexed in social science index of WoS, and the association between altmetrics and citation indicators.

    Methods

    The current descriptive research was conducted through scientometrics method and using altmetrics data. The study population consisted of Iranian articles that were indexed in social science index of WoS. To collect alternative indicators, altmetricexplorer.com was used.

    Results

    Twitter were the most used social media for Iranian articles that were indexed in social science index of WoS. The results revealed statistically significant relationship between altmetric score and citations. From the reviewed articles,

    Conclusion

    Social media can have a positive impact on the citation rate of articles. Therefore, researchers can make use of social media in order to increase the citation to their scientific productions. For this purpose, they could share their work in various social media.

    Keywords: Altmetrics, Social Science Index, scientometrics .New scientometrics indicators