فهرست مطالب

مجله مدیریت برند
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عادل آذر*، محسن ذبیحی جامخانه، رضا خان احمدلو صفحات 7-40
    امروزه با پدیده ای مواجه هستیم به نام «برند ملت»که بخش صنعت یکی از بخش های مهم و تاثیرگذار بر آن است. کیفیت و ویژگی های منحصربه فرد محصولات و کالاهای صادراتی یک کشور، افکار عمومی را تحت تاثیر خود قرار می دهد. در ایران نیز هرچند بخش صنعت مشکلات و چالش های فراوانی دارد، ولی این مسئله هیچ گاه از اهمیت و نقش آن در برندسازی ملت ایران نخواهد کاست. بر این اساس در این پژوهش جایگاه و نقش بخش صنعت در برندسازی ملت ایران بررسی شده است. جامعه آماری پژوهش 10 نفر از خبرگان آشنا به موضوع برندسازی ملت است و از دو روش ویکور و مدل سازی ساختاری تفسیری برای رتبه بندی و مدل سازی استفاده شده است. یافته های پژوهش در مرحله رتبه بندی نشان می دهد صنعت گردشگری بیشترین اهمیت را در برندسازی ملت ایران دارد. صنعت محصولات پزشکی دارویی در رتبه دوم، دو صنعت محصولات خوراکی و نوشیدنی و معادن و کانی ها در رتبه سوم، دو صنعت خودروسازی و نفت، گاز و پتروشیمی در رتبه چهارم و دو صنعت محصولات برقی الکتریکی و صنعت نساجی و پوشاک در رتبه پنجم قرارگرفته اند. در مرحله تبیین روابط نیز مولفه «بهره وری در تولید» در پایین ترین سطح یعنی سطح پنجم عمل می کند. در سطح بالاتر مولفه های «تولید محصولات باکیفیت» و «تولید محصولات نوآورانه» و در سطح سوم «تولید محصولات رقابتی» و «رعایت مسایل زیست محیطی» قرارگرفته اند. دو مولفه «برندهای ملی» و «صادرات برند شده» نیز در سطح دوم قرار دارند و به عنوان نقطه تماس بخش صنعت با تصویر ملت (سطح یکم)، عمل می کنند.
    کلیدواژگان: برند ملت، برندسازی ملت، برند ملی، صنایع ملی، ISM
  • محمدعلی بابایی زکلیکی*، زهرا برادران سرخابی، کامبیز حیدرزاده صفحات 41-84
    ایجاد مشغولیت مشتری با برند می تواند موجب تقویت وفاداری و افزایش درآمدهای برند شود. ازاین رو شناسایی عوامل موثر بر مشغولیت مشتری با برند ضروری است. این پژوهش با بهره گیری از رویکرد کیفی و استراتژی نظریه داده بنیاد با طرح پدیدار شونده به طراحی مدل مشغولیت مشتری با برند پرداخته است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش کدگذاری سه مرحله ای باز، انتخابی و نظری استفاده شد.همچنین، یافته های کیفی با نرم افزار مکس کیودا تحلیل و نهایتا مدل پارادایمی مشغولیت مشتری با برند تبیین شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که برای ایجاد و تقویت مشغولیت مشتری با برند باید 5 عامل را مدنظر قرار داد که عبارت اند از: «قابلیت های رسانه اجتماعی»، «قابلیت های رسانه سنتی»، «قابلیت های تلفیق رسانه های اجتماعی و سنتی»، «درگیری مشتری با برند» و «مشارکت مشتری با برند». همچنین پیامدهای مشغولیت مشتری با برند شامل رضایت، اعتماد، تعهد، وفاداری و دل بستگی نسبت به برند است که برندها و مدیران شرکت ها می توانند با تکیه بر محرک ها به تقویت مشغولیت و پیامدهای آن بپردازند و از منافع آن بهره مند گردند.
    کلیدواژگان: مشغولیت مشتری با برند، رسانه های اجتماعی، رسانه های سنتی، نظریه داده بنیاد، نرم افزار مکس کیودا
  • محمدرضا حمیدی زاده*، آذین ساکی پور، سید مهدی جلالی صفحات 85-106
    اهمیت علامت تجاری و تاثیر آن در فروش به طور فزاینده ای در حال گسترش است. بازسازی علامت تجاری در زمره استراتژی های پیچیده بازاریابی بوده و درصورتی که با مطالعات فراگیر همراه نباشد می تواند به شکل جدی به ارزش ویژه علامت تجاری صدمه بزند. پژوهش حاضر جهت طراحی الگوی عوامل کلیدی بازآفرینی علامت تجاری در سطح شرکت به روش هدفمند و با تکنیک گلوله برفی انجام شد. جامعه آماری پژوهش را خبرگان صنعت و دانشگاه تشکیل دادند. مصاحبه ها بر اساس پروتکل با شش سوال، پس از بررسی و در قالب مفاهیم مرتبط کدگذاری شدند. در مرحله بعد مقولات اولیه در سطحی با انتزاع بالاتر دسته بندی و درنهایت اشتراک میان مقولات اولیه باعث ایجاد مقوله های اصلی گردید. مصاحبه ها با اشباع نظری به اتمام رسید. نتایج مطابق مدل پیشنهادی پژوهش نشان داد «جایگاه یابی در بازار، ارزیابی علامت تجاری جدید و هویت یابی جدید» به عنوان مقوله محوری بر مبنای شرایط علی «آمادگی برای تغییر علامت تجاری و حمایت سازمانی» و از طریق راهبردهای «ایجاد چشم انداز و سیاست های محیط کلان و تبلیغات اثربخش» با در نظر گرفتن «اختصاص منابع جهت بازسازی و ایجاد ارزش ویژه علامت تجاری» منجر به تحقق پیامدهای ایجاد برند جدید، رشد و توسعه شرکت و افزایش سوددهی می گردد.
    کلیدواژگان: بازآفرینی علامت تجاری، برند سازی، مدیریت علامت تجاری، توسعه علامت تجاری، حمایت سازمانی
  • مجید اسماعیل پور*، حمید ایزدی، سلیمه افراخته، فاطمه زاهدی صفحات 107-140
    امروزه بدون شک، انواع مختلف تبلیغات مصرف کنندگان را مورد احاطه قرار داده اند. شرکت ها برای موفقیت و نفوذ در ذهن مخاطبان هدف خود به روش های گوناگونی متوسل شده اند. تایید محصولات و خدمات توسط افراد مشهور که برای جامعه شناخته شده اند، یکی از روش های اثربخش و پرهزینه است که شرکت ها برای بهتر شناخته شدن و بهتر به خاطر آوردن برندهای محصولات خود از گذشته تاکنون مورداستفاده قرار داده اند. هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر اثربخشی تاییدکننده ی مشهور در تبلیغات بر تصویر برند مورد تبلیغ می باشد. در این پژوهش هفت بعد اثربخشی تایید کنندگان مشهور ازجمله، تخصص، جذابیت، محبوبیت، آشنایی، تناسب (تجانس)، شباهت و صداقت (اعتماد) به عنوان متغیر مستقل و تاثیر آن بر تصویر برندبه عنوان متغیر وابسته بررسی شد. این پژوهش از منظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش گردآوری داده ها روش توصیفی-پیمایشی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل مصرف کنندگان محصولات بهداشتی (شامپو) برند کلییر در ایران بوده و از این جامعه نامحدود 385 نفر نمونه به صورت آنلاین از طریق شبکه های اجتماعی با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده های پژوهش، پرسشنامه می باشد. روایی ابزار پژوهش از طریق روش روایی محتوای صوری و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ تایید شد. به منظور آزمون فرضیات پژوهش از مدل سازی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار اسمارت پی ال اس (حداقل مربعات جزیی)، استفاده گردیده است. نتایج پژوهش نشان داد که ویژگی های اثربخشی تایید کننده ی مشهور نظیر جذابیت، محبوبیت و شباهت بر تصویر نام تجاری تاثیر مثبت و معناداری دارند، اما برخی از ویژگی های اثربخشی تایید کننده ی مشهور نظیر تخصص، صداقت، آشنایی و تناسب بر تصویر نام تجاری تاثیر مثبت داشته ولی این تاثیر در سطح اطمینان 95 درصد معنی دار نمی باشد.
    کلیدواژگان: تاییدکننده مشهور، جذابیت، تخصص، تناسب، محبوبیت، آشنایی، صداقت (اعتماد)، شباهت، تصویر نام تجاری
  • بهمن حاجی پور*، غلامحسین خورشیدی، مهدی جعفرزاده کناری صفحات 141-182

    با توجه به این که قوانین و مقررات محکم و مدونی در زمینه مبارزه با تولید و عرضه محصولات تقلبی وجود ندارد، تقریبا می توان ادعا کرد که جلوگیری و مبارزه با تولید و عرضه محصولات تقلبی در ایران کاری بسیار دشوار است. تنها راهی که برای مبارزه با محصولات تقلبی باقی می ماند، جلوگیری از مصرف محصولات تقلبی توسط مشتریان این محصولات است. بر این اساس در مطالعه حاضر به شناسایی عوامل موثر بر رفتار خرید محصولات تقلبی پرداخته می شود. روش پژوهش حاضر از نوع توسعه ای است. در پژوهش از روش کیفی جهت توسعه مدل مفهومی استفاده شد. نمونه آماری پژوهش را 15 نفر از مصرف کنندگان پرمصرف چهار گروه کالاهای تقلبی تشکیل می دهند. جهت تجزیه وتحلیل داده ها نیز از تحلیل تم و مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) استفاده شد. یافته های پژوهش منتج به ارایه مدل مفهومی پژوهش شد. در مدل مفهومی متغیرهای ویژگی های فردی، ویژگی های مبتنی بر محصول، ویژگی های فرهنگی و اجتماعی و شرایط و حالات خرید به عنوان متغیرهای پیش بین، متغیر های نگرش و تمایل به خرید محصول تقلبی به عنوان متغیر میانجی، متغیر تداوم خرید محصول تقلبی به عنوان متغیر وابسته و متغیر ادراک نسبت به کالای تقلبی نقش متغیر تعدیل گر را ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: محصول تقلبی، محصول اصلی، ادراک، نگرش، تداوم خرید محصول تقلبی
  • حامد خراسانی طرقی*، نیلوفر کشاورزی صفحات 183-216
    رشد اخیر جهانی شدن و گسترش تجارت بین المللی موجب شده بسیاری از شرکت ها فرصت هایی را برای توزیع محصولات خود در سراسر جهان کشف کنند. در حال حاضر، بررسی آنچه قصد مصرف کنندگان برای خرید محصولات خارجی را تحت تاثیر قرار می دهد به عنوان موضوعی بااهمیت در بازار جهانی مطرح است. در همین راستا هدف این پژوهش شناسایی الگوهای ذهنی (ذهنیت های مختلف) و عقاید خریداران لوازم آشپزخانه خارجی با استفاده از روش کیو است. پژوهش حاضر از دسته پژوهش های کاربردی به شمار می رود که به صورت آمیخته- اکتشافی است. مشارکت کنندگان این پژوهش که به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، 25 نفر از زنان متاهل دارای حداقل مدرک لیسانس شهر بجنورد هستند. سپس دیدگاه های آنان با استفاده از تحلیل عاملی کیو مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته ها حاکی از آن است که می توان چهار الگوی ذهنی متمایز را میان مشارکت کنندگان تحقیق در مورد خرید لوازم آشپزخانه خارجی شناسایی کرد که درمجموع 71 درصد از واریانس کل دیدگاه ها را تبیین می کند. چهار الگوی ذهنی مبتنی بر کیفیت، ذهنیت مبتنی بر برند، ذهنیت مبتنی بر کارکرد و ذهنیت مبتنی بر نژادگرایی از تفسیر نتایج حاصل شد و اهمیت و اولویت بندی عوامل شناسایی شده بر اساس الگوهای ذهنی صورت گرفت و درنهایت راهکارهایی برای استفاده از این عوامل پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: الگوهای ذهنی، برندهای خارجی، قصد خرید، روش کیو (Q)
|
  • Adel Azar *, Mohsen Zabihi Jamkhaneh, Reza Khanahmadloo Pages 7-40
    Todays we are faced with a phenomenon called "Brand of Nations". The industry sector is one of the most important and influential sector in the nation's brand development. The quality and unique characteristics of products and services that a country exports, affect the public opinion of those countries. Althogh in Iran, the industry sector faces many problems and challenges, this issue will never diminish the importance of industry sector and its role in nation branding of iran. Accordingly, in this research the Iranian industries in terms of their importance in nation brand ranked and their roles in promoting it investigated. For this purpose, the Vikor method used to rank industries and through interpretive structural modeling the relationships between effective components explained. The results of industry ranling show that Tourism industry has the most effect on nation branding of Iran. Then, medical-pharmaceutical industry is located in the second rank, Dietary- Drink and Mining industry industry in the third rank, Automotive industry and Oil-Gas and Petrochemical industry in the fourth rank and finnaly Electric-Power industry and Textile-Garment industry in the fifth (last) rank. In the interpretative structural modeling stage, the results show that the component of "productivity in production" acts at the lowest level, the fifth level. The components of "production of high-quality products" and "innovative products" are on the fourth level. At the third level, the components include "production of competitive products" and "environmental issues". The two components of "Promotion of National Brands" and "Branded Exports", are also in the second level and act as the touch point for the industry and the image of the nation (level one).
    Keywords: Nation Brand, Nation Branding, Nation Image, Industry Sector, Iran Nation Brand, Vikor Method, ISM (interpretative- structural modelling)
  • Mohamadali Babaei Zakliki *, Zahra Baradaran Sorkhabi, Kambiz Heidarzadeh Pages 41-84
    Customer Brand Engagement can boost loyalty and increase brand revenues. Therefore, it is necessary to identify factors affecting customer brand engagement (CBE). The purpose of this research is to utilize a qualitative approach with Emerging design of the grounded theory strategy to design Customer Brand Engagement model. In order to analyze the data, three-step coding (open, selective and theoretical coding) used. Also, the qualitative findings analyzed by MAXQDA software and finally Customer Brand Engagement paradigm model explained. The findings of the research show that to engage customers, five dimensions should be taken into consideration: "social media capabilities", "traditional media capabilities", "integration of social and traditional media capabilities", "Customer involvement with Brand" and "Customer participation with Brand". Also, customer satisfaction, trust, commitment, loyalty and attachment to brand are Consequences of CBE and Brand managers can strengthen this important construct and take advantage by focusing on antecedents and dimensions of Customer Brand Engagement.
    Keywords: Customer brand Engagement, Social Media, Traditional Media, Grounded Theory, MAXQDA software
  • Mohammadreza Hamidizadeh *, Azin Sakipour, Seyed Mehdi Jalali Pages 85-106
    Trademark functions and their impact on sales are increasingly expanding. Trademark regeneration falls into the domain of sophisticated marketing strategies and if it is not accompanied by strategic environmental scrutiny it is likely to damage the brand equity. This article has been conducted to identify, evaluate and design a key brand regeneration pattern at the company level using a qualitative method. The sample consisted of 17 experts from four food industries and four universities. Sample size was determined according to the theoretical saturation approach. Interviews were conducted with a six-question protocol and they are coded into relevant concepts. At the later stage, initial categories were classified with higher abstraction, and finally the commonality existing among initial categories resulted in the creation of main categories. The results,according to the suggested model, showed that "market positioning, new brand assessment and new identification" as a core category based on conditions of "preparedness for trademark change and organizational support" through strategies of "creating prospects and policies of macroenvironment and effective advertising"by considering "the allocation of resources for reconstruction and creating the special value of a trademark" will lead to the realization of the consequences of creating a new brand, the company's growth and development, and increased profitability.
    Keywords: Trademark recreation, Branding, Trademark management, Trademark development, Organizational support
  • Majid Esmaeilpour *, Hamid Izadi, Salimeh Afrakhteh, Fatemeh Zahedi Pages 107-140
    Today, consumers are undoubtedly surrounded by various types of advertisements. Companies have resorted to various ways to succeed and influence the minds of their target audiences. Approving products and services by celebrities as the endorsers to the community is one of the most effective and costly methods that companies have used to make their brands better known and reminded than ever before. The main purpose of this study is to investigate the effect of celebrity endorsements in advertising on the image of advertised brand. In this research, seven aspects of the effectiveness of celebrity endorsements, including expertise, attractiveness, popularity, familiarity, appropriateness, similarity, and trustworthiness, were analyzed and evaluated as independent variables and their impacts on brand image as a dependent variable. In terms of purpose, this research is applied and with regard to data collection, it is considered descriptive-survey method which is of correlation type. The statistical population of the study consisted of all consumers of cosmetic products in Iran. Among this unlimited society, 385 individuals were selected online through social networks with available sampling method. The data was collected using questionnaire. In order to test the research hypothesis, modeling structural equations using Smart PLS software (partial least squares) has been used. The results of the study showed that the effect of some features of Celebrity Endorsements effectiveness, including attractiveness, popularity and similarity on the brand image were confirmed. But, some other features such as expertise, trustworthiness, familiarity and appropriateness, on brand image was not confirmed in this study.
    Keywords: : Celebrity Endorsement, attractiveness, Expertise, appropriateness, popularity, familiarity, trustworthiness, similarity, Brand image
  • Bahman Hajipour *, Gholamhosain Khorshidi, Mehdi Jafarzadeh Kenari Pages 141-182

    As there are no strong laws and regulations in the fight against the production and supply of counterfeit products in Iran, it can almost be concluded that the prevention and the fight against the production and supply of these products is very difficult or even impossible in Iran. The only way to fight against the counterfeit products is to prevent counterfeit products from being consumed by customers who are consciously or unconcsciously buying these products. Accordingly, in this study, the factors affecting the purchase behavior of counterfeit products are identified. The method of this research is developmental. In this research, a qualitative method is used to develop a conceptual model. The statistical sample of the study consisted of 15 consumers of four groups of counterfeit goods. Theme analysis and interpretive structural modeling (ISM) are used to analyze the data. The findings resulted in providing the conceptual model of the research. In the conceptual model, the variables of individual characteristics, product-specific characteristics, cultural and social characteristics, and purchasing situations and conditions are identified as predictive variables; attitudes and tendency to purchase counterfeit products as intermediary variables; the purchase continuation of a counterfeit product as a dependent variable and the counterfeit products perception as a moderator variable.

    Keywords: Counterfeit Product_Genuine products_perception_attitude_Purchase continuation of a counterfeit product
  • Hamed Khorasani Toroghi *, Niloofar Keshavarzi Pages 183-216
    The recent growth of globalization and the expansion of international trade has led many companies to discover opportunities to distribute their products around the world. Currently, examining what is going to affect consumers' intention to buy foreign products is a major issue in the global marketplace. therefore, the purpose of this study is to identify the Mental Models (different mindset) and the ideas of foreign kitchen buyers using the Q method. The present study is applied in terms of purpose and is an exploratory mixed method type using Q methodology. The participants in this study are 25 married women with at least bachelor's degree, who were selected by Purposive sampling method.Afterwards, the information was analyzed using Q-factor analysis. The findings of this study showed that fourdifferent mental models can be identified among the research participants regarding the purchase of foreign kitchen appliances, which explained 71% of the total variance of the opinions. Four mentalities including Quality-based mentality, Brand-based mentality, Function-based mentality and Racist-based mentality resulted in the interpretation of the outcomes and the importance and prioritization of identified factors was explained based on mental models.Finally, guidelines for the use of these factors have been suggested.
    Keywords: Mental Models, Foreign Brands, purchase Intention, Q Methodology