فهرست مطالب

پژوهشنامه حقوق تطبیقی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جواد تقی زاده*، حسین میراحمدی صفحات 9-37

    اعتقاد به برتری نظام پارلمانی در دهه ی هشتاد میلادی رواج داشت که البته دیگر رایج نیست.بررسی اختیارات ریاست جمهوری و نیز وضعیت اکثریت حاکم در نظام های پارلمانی حاکی از آن است که نه نظام ریاستی همواره موجب تعارض است و نه نظام پارلمانی موجب رفع تعارض و حکومت یکپارچه. لذا این نظام ها دارای برتری ذاتی نیستند و تناسبیا عدم تناسب آنها با شرایط جامعه است که می تواند عملکرد خوب یا بد آنها رامشخص کند. از طریق مطالعات تطبیقی می توان به وجود یا عدم این تناسب پی برد. در این راستا بی ثباتی حکومتی در جمهوری چهارم فرانسه و حکومت مشروطه ایران نشان می دهد که نظام پارلمانی متناسب با شرایط این جوامع نبوده است. علت عدم وجود فرهنگ ایتلاف بین احزاب است که حتی در صورت وجود احزاب آزاد نیز ایتلاف سیاسی نادر می باشد لذا غالبا نظام پارلمانی درجوامعی با فرهنگ سیاسی نظیر ایران و فرانسه عملکرد ثبات آفرینی نداشته است.

    کلیدواژگان: نظام پارلمانی، اختیارات ریاست جمهوری، فرانسه، ایران، مطالعات تطبیقی
  • سید حسن حسینی مقدم* صفحات 39-64

    همانند بسیاری از نظام های حقوقی، در کنوانسیون بیع بین المللی کالا1980وین نیز بر پایبندی طرفین قرارداد به مفاد عقد و تعهدات ناشی از آن تاکید گردیده و فسخ از جنبه استثنایی برخوردار می باشد. بررسی اینکه با تحقق فسخ چه نوع از تعهدات قراردادی پس از وقوع فسخ بر عهده طرفین باقی و لازم الاجراء می باشد و اثر فسخ نسبت به مالکیت عین و منافع چگونه و از چه زمانی است؟ نهایت آنکه آیا پس از اعمال فسخ امکان مطالبه خسارت برای هیچ یک از طرفین وجود خواهد داشت یا خیر؟ امر حایز اهمیت می باشد. در این مقاله به وجوه اشتراک و تفاوت حقوق ایران و کنوانسیون بیع بین المللی کالا،1980 نسبت به موضوعات یاد شده می پردازیم و بخواهیم دید که در حقوق ایران فسخ اثر قهقرایی نخواهد داشت در حالی که در کنوانسیون اثر فسخ به گذشته نیز سرایت می نماید و همچنین در کنوانسیون اساسا اجرای حق فسخ منوط به امکان اعاده کالا می باشد لیکن در حقوق ایران چنین نیست.مضافا آنکه شروط و تعهدات تبعی در هر دو نظام حقوقی پس از فسخ از پایداری برخوردارند و خسارت ناشی از فسخ نیز تحت شرایطی قابل مطالبه می باشد.

    کلیدواژگان: کنوانسیون، بیع، فسخ، خسارت، منافع
  • محسن خان محمدی* صفحات 65-82

    توبه یکی از جهات سقوط مجازات های عمومی است و قانونگذار با تاسی از فقه امامیه مقررات مربوط به توبه را وارد قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 نموده است. لذا اگر مجرم قبل از صدور حکم قطعی توبه نماید در حال حاضر در مورد حدود به جز حد قذف، توبه با حصول شرایط مقرر، منجر به سقوط مجازات خواهد گردید. اما در سایر حدود (به جز محاربه) در صورتیکه متهم قبل از اثبات جرم توبه نماید با جمع سایر شرایط، مسقط حد است ودر محاربه این مرحله، بایستی قبل از دستگیری یا تسلط بر او باشد. همچنین طبق قسمت دوم ماده 114 قانون مذکور اگر کلیه حدود به غیر از قذف، با اقرار ثابت شده باشد، در صورت توبه مرتکب حتی پس از اثبات جرم، دادگاه می تواند عفو مجرم را توسط رییس قوه قضاییه از مقام رهبری درخواست کند. این مقاله از نوع نظری می باشد و از روش تحلیلی، توصیفی و مقایسه قوانین با فقه امامیه استفاده شده است.

    کلیدواژگان: سقوط دعوی عمومی، فقه امامیه، توبه، ندامت، اصلاح
  • بیتا دشتی*، مریم افشاری صفحات 83-110

    هرگونه تغییر و تحول در دنیای کنونی، خواه ناخواه آثار و پیامدهایی به همراه خواهد داشت. به گونه ای که با اختراع وسیله ای جدید همواره امکان سوء استفاده از آن ها وجود دارد. در این راستا علم حقوق هر آن چه را که کوچک ترین خدشه ای به این توازن وارد نماید، تحت پوشش قرار داده و سعی در رفع یا پیشگیری از آثار نامطلوب می نماید. فضای سایبر نیز از این قاعده مستثنی نبوده و آثاری بصورت مثبت و منفی در زندگی بشر وارد نموده است که ضرورت مطالعه آن را انکارناپذیر می نمایاند. متعاقب این کار با این امر سیاستگذاران جنایی، حقوقدانان و جرم شناسان به این فضا ورود پیدا کرده و با تعریف جرایم سایبری، پیش بینی مجازات های متناسب با آن و ارایه و انجام تدابیر امنیتی و پیشگیرانه نسبت به مخاطرات این فضا و آموزش و آگاه سازی افراد از پیامدهای مخرب فضای سایبر، وظایف اساسی خود را در این زمینه انجام می دهند که بررسی کیفیت و ابعاد این کارکرد امری ضروری است. در این مقاله ماهیت فضای سایبر و ابزارهای ارتباطی، تعریف، تاریخچه، ویژگی و طبقه بندی آن مورد بررسی قرار می گیرد. خطرات احتمالی و جهانی شدن مقابله با جرایم سایبری از نکاتی بود که به عنوان نتیجه بحث مطرح شد. همچنین پیشنهاداتی به عنوان مدل مورد استفاده برای سیاست گذاران جنایی کشور جهت مقابله و پیشگیری از جرایم سایبری ارایه شده که امید است مورد توجه حقوقدانان، جرم شناسان و کاربران عزیز قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رایانه، جرایم سایبری، اطلاعات رایانه ای، حقوق بین الملل، حقوق ایران
  • صدیقه فهیمی*، محمود باقری صفحات 111-143

    متعاقب تحریم های اتحادیه اروپا بانکهای کارگزار خارجی از پرداخت وجه ضمانت نامه های بانکی و همچنین تمدید آنها به نفع بانکهای ایرانی مشمول تحریم با استناد به مقررات اتحادیه اروپا استنکاف نمودند. بانکهای یاد شده دلیل استنکاف خود از انجام تعهدات قراردادی را بروز شرایط فورس ماژور و یا فراستریشن در اثر اعمال تحریمها می دانند. با توجه به اینکه وجوه مربوط به ضمانت نامه های یاد شده مبلغ قابل توجهی را به خود اختصاص می دهد، مطالعه دقیق در مقررات اتحادیه اروپا، برسی ادعاهای بانکهای یاد شده و یافتن راهکارهای حقوقی مناسب در این خصوص لازم می باشد. لذا باید این موضوع مورد بررسی قرار گیرد که آیا تحریم های اتحادیه اروپا به عنوان یکی از شرایط فورس ماژور و یا فراستریشن از موانع اجرای قرارداد تلقی می شوند یا خیر که بررسی این موضوع مستلزم بررسی تحریمهای مربوط به ضمانت نامه های بانکی از منظر مقررات اتحادیه اروپا می باشد. علاوه بر بررسی مقررات اتحادیه اروپا در حوزه ضمانت نامه های بانکی و موارد ممنوعیتها، محدودیتها و تجویزها لازم است به دلیل اهمیت این قراردادها و ماهیت تضمینی بودن آنها و با توجه به اینکه خلل در اجرای آنها موجب تزلزل اجرای قراردادهای دیگر می شود راهکارهای حقوقی مقابله با تحریم آنها مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تحریم، ضمانت نامه های بانکی، فراستریشن، فورس ماژور، قرارداد
  • وحید قاسمی عهد* صفحات 145-175

    قرارداد الحاقی یا استاندارد عبارت است از قراردادی که بوسیله یکی از طرفین قرارداد نوشته و به طرف دیگر پیشنهاد می شود، طرف دیگر قرارداد نیز بی آنکه بتواند در خصوص شروط قرارداد مذاکره نماید، تنها این فرصت را دارد که یا قرارداد پیشنهادی را بپذیرد یا کلا از آن صرفنظر نماید. بسیاری از قراردادهای بیمه (نه تمام آنها) نیز جز قراردادهای الحاقی محسوب می شوند. بیمه گران که دارای قدرت معاملاتی برتری هستند بنا به مقتضیات صنعت بیمه ابتدا در فرمهای از پیش تعیین شده یا استاندارد شروطی را می گنجانند و بیمه گذار تنها امکان رد یا قبول کل را دارد. بنا به ماهیت این قراردادها گاه شروط مبهم، غیر منتظره یا خلاف وجدانی در این قراردادها وجود دارد.در این مقاله ابتدا تلاش بر این شده است که روش هایی را که در حقوق آمریکا برای حمایت از بیمه گذاران در برابر این دسته از قراردادها وجود دارد معرفی گردد منجمله روش های حمایتی بکار گیری قواعدی چون تفسیر علیه پیش نویسنده قرارداد، قاعده استاپل ، دکترین خلاف وجدان بودن شروط و قراردادها و قاعده انتظارات معقول است و سپس بررسی می شود که تا چه حدی این روش ها در حقوق ایران قابل اعمال می باشد.

    کلیدواژگان: قرارداد بیمه، قرارداد الحاقی، حمایت از بیمه گذار، قرارداد استاندارد، مطالعه تطبیقی
  • آیت مولایی*، مهدی معنوی صفحات 177-200

    امروزه انتخابات، مناسبترین و رایج ترین ابزار مشارکت شهروندان در سرنوشت سیاسی کشور است و انتخابات مجلس نمایندگان یکی از اساسی ترین آن ها است. در این مقاله با استفاده از روش تحقیق: توصیفی تحلیلی، تلاش شده است از منظر مقایسه ای به بررسی وجوه تشابه و تفاوت مجلسین: نمایندگان آمریکا و ولسی جرگه (مجلس نمایندگان) افغانستان پرداخته شود تا آسیب های اصلی مترتب بر نظام انتخاباتی ولسی جرگه برجسته شود و چنین نتیجه گیری شده است که اولا در آمریکا محور انتخابات را «احزاب سیاسی» تشکیل می دهند اما در افغانستان ساختارهای قومی، مذهبی، زبانی و... امکان نهادینه شدن حزب را نداده است. ثانیا در نظام انتخاباتی آمریکا، قوانین شایسته ای در عرصه مدیریت امور مالی داوطلبان به تصویب رسیده و از این حیث بر شفافیت منابع مالی افزوده است اما در افغانستان اساسا قانونی در این خصوص وجود ندارد. واژگان کلیدی: مجلس نمایندگان آمریکا، ولسی جرگه افغانستان، انتخابات.

    کلیدواژگان: مجلس نمایندگان آمریکا، ولسی جرگه افغانستان، انتخابات
|
  • Javad Taghizade *, Hossein MirAhamdi Pages 9-37

    There was a common belief among comparative studies researchers that parliamentary systems work better than presidential ones but that belief disappears now. These systems don't have any substantive privilege and their harmony with societies conditions make them better or worst. By using comparative methods we can find out this harmony and suitable form of government for specific state. Governmental instability in France third and fourth republic and Iran parliamentary monarchy show that because of lacking political culture to make durable coalition, parliamentary system isn't favorable to these countries. In both cases cabinets lasted about six mount an average that means instability leading to inefficiency of political system. That condition still exists in Iran appearing fundamental feature of the country that makes parliamentary system improper choice for governmental form in Iran political system, Apart from problem of instability, parliamentary system in Iran present government because of approbative oversee on election may lead to political alienation.

    Keywords: Parliamentary system, presidential authorities, France, Iran, comparative studies
  • Seyyed Hasan Hosseini Moghadam * Pages 39-64

    Like most of legal systems onConvention International Sale of Goods (1980 Vienna), adherence of other parties of the convention to the terms of the contract and its obligations are emphasized,which are inevitable are placed against the sweetness of fulfillment, have an exceptionover them. Legislator basically supports the execution of the contract and applies the Ressission of the contract under the condition which both parties would avoid losing the rights, if he discerns that the contract will not result in what either parties want.Considering how would be the future and condition of two parties and their obligations if the contract were broken ,also what kinds of contractual obligations would remain and need to be enforced after the application of the Ressission of the contract?Does the effect of the Ressission of the contract return back to the past and the date of the contract, orbegin from the very moment of the contract?Ultimately is it possible to charge the damage for each party after the Ressission of the contract or not? In this article we will discuss the similarities or differences of Iran rights and Convention on Contracts for the International Sale of Goods (1980Vienna) to the mentioned topics.

    Keywords: Convention, Sale, Ressission, Remedy, Interes
  • Mohsen Khanmohammadi * Pages 65-82

    Repentance is one of the causes of the fall of public punishment, and the legislator, in accordance with Imamia jurisprudence, has introduced the Penal Code of the Islamic Penal Code of 1392 into account. Therefore, if the perpetrator repents before a final verdict is issued, now, in the case of limits other than the Qazf; the repentance will result in the punishment being brought to an end with the fulfillment of the prescribed conditions. But in other areas (except for moharebeh), if the accused repent before the crime is proved, then Muscat is the maximum in addition to the other conditions, and in the moharebeh of this stage, you must be before arrest or domination. Also, in accordance with the second part of Article the head of the judiciary from the supreme leader. This article is of the theoretical type and is used for analytical, descriptive and comparative analysis of the laws with Imamieh jurisprudence.

    Keywords: General lawsuit termination, Imamiye jurisprudence, Repentance, Penitence, Reform
  • Bita Dashti *, Maryam Afshari Pages 83-110

    Because of human activities complexity, Willy-nilly any change in present world would have impacts and outcomes. In such a way that with invention of new device, besides its correct and legal usage there is always the possibility of its misusing. In this regard, law science as a justice support and pro-creator of harmony in human society, would cover whatever which has a little blemish to this harmony and would try to remove or prevent it’s bad effects.Cyber context which caused by scientific and industrial advancements in recent century is not exempted from this and has entered negative and positive effects in human life which makes it’s necessity of study unavoidable. Hereupon, criminal politicians, jurists and criminologists have entered to this context and with definition of cyber crimes, prediction of it’s corresponded punishments and doing security and precautionary plans toward the dangers of this context, training and advertising people about destructive outcomes of cyber context do their main duties in this ground, which study on quality and dimension of this function is necessary. This study aimed at investigate the nature of cyber context and communication instruments, definition, history, characteristics and its classification. Possible dangers and globalization of contrast with cyber crimes were points which discussed as results. Also, it was given suggestions as mode used for criminal politicians of Iran to contrast and prevent cyber crimes which is expected be regarded by jurists, criminologists and users.

    Keywords: Computer, Cyber Crimes, Computer information, International law, Iran law
  • SEDIGHE FAHIMI * Pages 111-143

    The sanctions imposed on Iran by the EU Council prohibit any dealings with specific Iranian banks. Sanctions may restrict a foreign bank’s ability to perform its obligations under guarantee contracts. According to these sanctions, no claim in connection with any contract or transaction the performance of which has been affected by the measures imposed under this Regulation, including claims for indemnity or any other claim of this type, such as a claim for compensation or a claim under a guarantee, notably a claim for extension or payment of a bond, guarantee or indemnity, particularly a financial guarantee or financial indemnity, of whatever form, shall be satisfied and European banks invoke these sanctions as a force majeure or frustration condition and accordingly terminate their contract. Since the bank guarantees are noticeably important in nature, introducing the conditions in which the sanctions could frustrate an agreement is also crucial. Considering the fact that a substantial amount of funds is accounted for the guarantees, a detailed study in the EU regulations and reviewing Banks' claims andfinding appropriate legal solutions are necessary. It is to be examined whether the European Union sanctions as conditions of force majeure or frustration are considered as barriers of contract’s performance or not. The study of this issue involves the examination of sanctions pertinent to bank guarantees under the provisions of the European Union. In addition to considering EU decisions and regulations on bank guarantees, prohibitions,restrictions and permissions, it is necessary to find a legal solution for these sanctions.

    Keywords: Sanction, Bank Guarantee, Frustration, Force majeure. Contract
  • Pages 145-175

    Adhesion contract is A standard of contract drafted by one party and offered to other party, who must adhere to the contract and therefore does not have the power to negotiate the terms of the contract and only can "take it or leave it" .many of insurance(not all of them) contract are adhesion contract. Insurer with stronger bargaining power, According to the requirements of the insurance industry, standardized or drafted terms and conditions in the form of contract, and insured only can accept or reject it . for nature of this contracts, some times, there are vague , suprising and conscionable terms in this contract. In This paper , ways of protcting of insured in us law in this contract introduced, including cotra proferentem, rule of esstopel, doctrine uncoscionable contract or terms and principle of reasonable expectation and then be cosidered to what extent these methods are applicable in Iran law.

    Keywords: insurance contract, adhesion contract, protection of insured, standard contract, comprative study
  • Ayat Molayi *, Mehdi Manavi Pages 177-200

    Today's elections are the most appropriate and most common means of citizen participation in the country's political destiny and the House of Representatives election is one of the most fundamental ones. In this paper, it has been tried, using the research method analytical descriptive, to look at the similarities and differences of the House: US Representatives and Wolesi Jirga (House of Representatives) in Afghanistan to highlight the major damage caused to the Wolesi Jirga electoral system from the perspective of Comparative. It has been concluded that, firstly, the electoral axis is formed by "political parties" in the United States. But in Afghanistan, ethnic, religious, linguistic and ... structures have not been able to institutionalize the party. Secondly, there are good laws in the field of financial management of volunteers and so it has added to the transparency of financial resources in the American electoral system but in Afghanistan there is basically no law in this regard.

    Keywords: US House of Representatives, Afghanistan Wolesi Jirga, Elections