فهرست مطالب

نشریه زبان و ادب فارسی
پیاپی 41 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ازاده ابراهیمی پور*، صابر امامی صفحات 1-26

    اشعارمثنوی که آینه درون نما و رازآلود مولاناست ، به دلیل پیچیدگیهای معنایی و هنرورزیهای زبانی، همواره از متون باز و تفسیرپذیر به شمار آمده و درباره آن از منظرهای گوناگون سخن رفته است. نقد کهن الگویی آثار ادبی از فروع نقدهای روانشناختی است که در دهه های اخیر همچون مطالعات میان رشتهای دیگر رونق و روایی یافته است. این مقاله که به بررسی مضامین و تصاویر کهن الگویی پیرفرزانه در نهاد انسانی دقوقی میپردازد، راه را برای ژرفکاوی های بعدی آثار ادبی می گشاید و نشاندهنده جهانی بودن پیام انسانی و احساسات شاعران هنروری همچون مولانا است. در این پژوهش با دید مکتب روانکاوی یونگ و از منظر کهن الگویی به جهان شعری مولانا نگریسته شده و به شخصیت پررنگ و تکرار شونده پیر در دیوان او پرداخته شده است؛ بررسی مقایسهای چهره دقوقی با کهن الگوی پیر فرزانه یونگ، نشان دهنده شباهت بسیار و یا حتی انطباق کامل وی با آن تصویر کهن است.

    کلیدواژگان: مولانا، یونگ، کهن الگو، پیر فرزانه
  • علی احمدنیای دیسفانی*، عباسعلی وفایی، علیرضا شعبانلو صفحات 27-50
    این پژوهش با روشی توصیفی - تحلیلی در صدد معرفی روش ها و کارکردهای بیانی تاکید در گفتمان غزلیات حافظ است. تاکید یکی از سازوکارهای زبانی است که به شیوه ها و انواع گوناگون در متن ایجاد می-شود و دارای کارکردهای مختلف بلاغی است. تاکید با برجسته کردن بخش از معنای متن، به انتقال بهتر اندیشه ها و تفکرات خاص گوینده کمک می کند. تاکید به عنوان یکی از سازوکارهای زبانی، در چهارچوب «نقش ترغیبی» و «نقش عاطفی» زبان مطرح می شود. این نقش ها به ترتیب نقش هایی «مخاطب محور» و «گوینده محور» هستند که بیش از هر چیز در جستجوی انتقال اندیشه مطرح شده در متن به مخاطب و بیان احساسات گوینده قرار دارند. هر یک از کاربران زبان با توجه به هدفی که نسبت به بیان یک موضوع دارند، از روش های خاصی برای موکدکردن کلام خود بهره می گیرند. گستره های معنایی مورد تاکید در بافت متنی غزلیات حافظ به سه گستره «خداوند، انسان و عشق» محدود می شوند؛ اما برخلاف محدودیت این گستره ها، روش ها و نمودهای زبانی تاکید در این اشعار متنوع و مختلف است. در بین این روش ها، انواع تکرار، روش های مختلف حصر و قصر، کاربرد قیود تاکید، جملات امری و پرسشی، افعال ناقص، میزان قطعیت بالای کلام، شبه جملات، افعال کنشی، افعال وجهی شناختی، جملات ندایی، جابجایی معنادار اجزای نحوی جملات و تقدیم و تاخیر واژگان، نسبت به سایر روش ها بسامد بیشتری دارد. یافته های پژوهش نشان می دهد که حافظ به دو شیوه مستقیم «خطاب به مخاطب خاص» و غیرمستقیم «بدون در نظر داشتن مخاطبی خاص» برای بیان احساسات شخصی و ابلاغ اندیشه خود از عنصر تاکید بهره گرفته است.
    کلیدواژگان: ادبیات غنایی، غزلیات حافظ، تاکید، خدا، انسان و عشق
  • سمیه آورند، سیداحمد حسینی کازرونی*، سید جعفر حمیدی، محمدرضا شهبازی صفحات 51-76

    گفتمان، اصطلاحی است که برای نمونه های کاربرد زبان و چگونگی تاثیر آن بر مخاطب، اعم از زبانی که ایجاد ارتباط می کند یا واحدهای زبانی بزرگتر چون مصاحبه و مکالمه و متن و... به کار برده می شود. با این تفاسیر تبلور گفتمان به شکل های گوناگونی صورت می پذیرد؛ گاهی یک متن سخنرانی، گاهی رمان و گاهی نمایشنامه یا فیلمنامه و... با این رسالت گفتمان، به نظر می رسد که در بعضی از متنون به خصوص رمان ها، به خاطر شرایط و نوع ساختار جملات می توان دو یا چند گونه گفتمان را قایل شد. در پژوهش حاضر که به روش توصیفی- تحلیلی محتوا انجام شده، سعی برآن بوده تا ابتدا به تعریف گفتمان پرداخته شود و سپس با توجه به ویژگی های سبکی رمان لحظه های سکسکه از احمد اکبرپور، گفتمان نمایشی آن نیز مورد بررسی قرار گیرد. یافته ها حاکی از آن است که سبک بارز این رمان، طنز است و به لحاظ ساختاری به نمایشنامه و فیلمنامه نیز نزدیک است. به طوری که اگر نویسنده نوع نمایشنامه و فیلمنامه را به جای رمان برای بیان ایدیولوژی خود انتخاب می کرد، باز هم در ایجاد گفتمان موفق بود.از طرفی متن رمان می تواند به عنوان یک فیلمنامه خوب در زمینه جنگ تحمیلی و معرفی آن به مخاطب نوجوان باشد.

    کلیدواژگان: گفتمان نمایشی، سبک شناسی لایه ای، رمان نوجوان، لحظه های سکسکه
  • محبوبه خراسانی*، نیره شاطری، مرتضی رشیدی صفحات 77-110
    داستان نویسانی که از شهر اصفهان برخاسته اند، ویژگی های مشترکی در آثار خود بر جا گذاشته اند. این ویژگی های مشترک فقط در حیطه اقلیم خلاصه نمی شود؛ بلکه مجموعه ای از عناصر هویت بخش را در بر می گیرد و ساحت های هم سویی را در حوزه زبان، اندیشه، جغرافیا، اقتصاد، اخلاق، آداب و رسوم و باورها نمایان می سازد. این مقاله در ساختار آثار داستانی دو تن از نمایندگان شاخص مکتب اصفهان یعنی بهرام صادقی و هوشنگ گلشیری واکاوی کرده و خصوصیات مشترک وحدت بخش و سبک آفرین آن ها را استخراج نموده است. نتیجه اینکه این ساختارها در مواردی همچون تصویرآفرینی های طنزآمیز و هجوآمیز، تکنیک و فرم متفاوت در کلام، شخصیت پردازی های خاص، فضاسازی های گوتیک و نامشخص، آغازها و انجام های ناگهانی، چرخش در زاویه دید و خلاف آمد در روایت، گفت وگوهای زیاد و توصیفات کم، توجه به اساطیر و تاریخ و متون کهن، سوژه گزینی های نادر و نام گزینی های مدرن و نثر صیقل خورده و شعرگونه، تحلیل و تشریح می شود. کلیدواژه ها: عناصر بومی، مکتب اصفهان، بهرام صادقی، هوشنگ گلشیری، ادبیات داستانی.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: عناصر بومی، مکتب اصفهان، بهرام صادقی، هوشنگ گلشیری، ادبیات داستانی
  • حلیمه دیلمی نژاد*، شمس الحاجیه اردلانی، سیداحمد حسینی کازرونی صفحات 111-140

    تحلیل با رویکرد «بینامتنیت» ارتباط یک متن با سایر متون را بررسی می کند. هدف اصلی این پژوهش، مقایسه کاربرد عشق از منظر مولانا و هگل با تکیه بر قران است. عشق موضوعی است که از دیرباز فلاسفه، عارفان و اندیشمندان در شناخت و درک ماهیت آن کوشیده اند و یکی از مهم ترین موضوعاتی است که همه عرفا و فلاسفه بدان نظر داشته و درباره اش سخن گفته اند. آنان عشق را جان و اساس عالم می دانند که به واسطه آن همه موجودات از ادنی تا اعلی در جنبش و به سوی سرمنشا عشق، یعنی ذات حق تعالی درحرکت اند. مولانا و هگل دو متفکر برجسته از دو برهه زمانی بسیار دور از هم هستند که به بیان جنبه های مختلف عشق پرداخته اند و در آثار و نوشته هایشان عشق، نقشی محوری دارد. پرسش اصلی این جستار این است که بارزترین وجوه مشترک میان عشق درسروده های مولانا و آثار هگل کدام است؟ در این پژوهش با رهیافتی توصیفی - تحلیلی ابتدا به توضیح و تبیین عشق و سپس به شرح مصادیق بارز آن با استناد به آیات قران، از مثنوی و آثار هگل می پردازد. در نهایت این نتیجه حاصل شد که آنچه در مسیر دانندگی و تکامل روح انسانی با تکیه بر عشق خالصانه صورت می گیرد، مهم ترین نکته در اشتراک نظر این دو اندیشمند است.

    کلیدواژگان: قران، عشق، عرفان، بینامتنیت، مولانا، هگل
  • حسین عباس نژاد*، پروانه عادل زاده، کامران پاشایی فخری صفحات 141-157
    مرزبان نامه از جنبه های مختلف در تاریخ تمدن ایران و جوامع اسلامی اهمیت داشته است. این کتاب نگرش به انسان و اجتماع را در جامعه سنتی مدنظر قرار داده است. بیشتر داستان های مرزبان نامه تمثیلی و به زبان جانوران بیان شده است. دلیل عمده استفاده از شخصیت های حیوانی احتمالا محتوای سیاسی و اجتماعی می باشد. داستان های مرزبان نامه عملکرد قدرت در جوامع را نشان می دهند. با تجزیه و تحلیل حکایت می توان ساختار فرهنگ سیاسی و تاثیر آن را بر رفتارهای فردی و اجتماعی بررسی کرد. فرهنگ سیاسی حاکم در جامعه با روابط انسانی در ارتباط است. در این حکایت، شخصیت های تمثیلی، شخصیت های جانشین شونده محسوب می شوند، یعنی حیوان جانشین فکر، خلق و خو و مفاهیم مورد نظر نویسنده و آورنده داستان شده است. در این پژوهش شیر به عنوان نماد قدرت، در راس هرم قدرت قرار می گیرد و نیرویی که سبب می شود شیر در چنین جایگاه و مرتبه ای قرار گیرد، زورمندی، قدرت و تسلط او بر دیگران است. حاکم یا فرمانروا در سلسله مراتب قدرت، باید وظایف و مسئولیت ها را به اشخاصی واگذار نماید که شایستگی، لیاقت و توانایی لازم برای انجام آن کارها را داشته باشند، و همانند خرس در بدو ورود به دربار شیر بر هم زننده نظم و امنیت نباشند. از زاویه تعلیمی هم می توان به زیان ظلم و ستم و عاقبت ستمکاران ستم پیشیه و زیاده خواهان محال اندیش که در پی حفظ جان، موقعیت سیاسی و مرتبه ای برای خود هستند اشاره کرد.
    کلیدواژگان: مرزبان نامه، نگاه سیاسی، حکایت، شتر، شیر
  • لیلا عدل پرور*، فرهاد فلاحت خواه صفحات 158-183
    ابوالفضل بیهقی دبیر سرشناس عصر غزنوی کتابی بر جای گذاشته است که پس از گذشت قرن های متوالی از وجوه مختلف شایسته پژوهش و بازنگری است. وی ضمن بیان نکات تاریخ نویسی در تحلیل جزییات و توصیف صفات حالات روانی شخصیت ها، خواننده را شگفت زده می کند، از این رو این اثر برای یافتن مصداق های عینی تیپ های شخصیتی در روان شناسی بسیار مناسب است. در این مقاله صفات شخصیت های تاریخ بیهقی براساس مدل پنج عامل شخصیتی رابرت مک کری و پل کوستا مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری تحقیق حاضر، کتاب تاریخ بیهقی است که پس از بررسی صفات شخصیت های اصلی کتاب؛ نمونه هایی برای هر کدام از پنج تیپ شخصیتی: روان رنجوری، برون گرایی، گشودگی، خوشایندی و وظیفه شناسی ارایه شده است. هر چند که این تطبیق نسبی است و بعضی از شخصیت ها، مجموعه ای از ویژگی های چند تیپ شخصیتی را به خود اختصاص می دهد و اعمال و رفتار و اندیشه های آن ها تحت تاثیر از شرایط محیطی تغییر می کند، اما براساس نمودار ارایه شده، تیپ غالب شخصیتی افراد، مشخص شده است.
    کلیدواژگان: تاریخ بیهقی، تیپ شخصیتی، روانشناسی شخصیت، رابرت مک کری، پل کوستا
  • فایزه مصطفایی دهنوی*، اسماعیل آذر، جلیل تجلیل صفحات 184-204
    هدف این تحقیق بیان ماهیت مرگ و کاهش مفهوم پیچیده ترس از آنست، چراکه هر چه آگاهی فرد نسبت به مرگ بیشتر باشد ترس او از مرگ کمتر است. در این مقاله ابتدا به روش کتابخانه ای مطالب گردآوری شده، نظر فلاسفه و دانشمندان اسلامی و غیراسلامی در خصوص مرگ بیان شده است. سپس با روش تحلیل محتوا و تطبیق این نظریه ها با قرآن و روایات معلوم گردیده که ترس از مرگ موجب تمایل انسان به جاودانگی است و به همین جهت واکنش های افراد در مواجهه با مرگ با توجه به اعتقاد یا عدم اعتقاد آنها به حیات پس از مرگ متفاوت است. میل به جاودانگی در نهاد انسان وجود حیات ابدی را تداعی می نماید و نشان می دهد که یک زندگی جاوید و مصون از مرگ در جهان آفرینش وجود دارد. کتب آسمانی و در راس آنها قرآن، روایات؛ داستانهای معراج، آثار فیلسوفان و عارفان، شاعران و نویسندگان، در متون اسلامی و غیراسلامی هر کدام به شکلی بیان کننده این جاودانگی است. مرگ امری وجودی و انتقال از عالمی به عالم دیگر می باشد. عدم ترس از مرگ به این معنا نیست که این ترس هرگز وجود نداشته باشد. این ترس اگر در حد اعتدال باشد، ضامن سلامتی فرد و دورکننده از خطراتی است که روزانه با آن مواجه می گردد. کاهش دادن تعلقات دنیایی و پذیرش جاودانگی و جهان های پس از مرگ از سوی دانشمندان و الهام از قرآن، مساله ترس از مرگ را تا حدود زیادی حل نموده، به اصلاح نگرش انسان در مورد مرگ کمک شایانی می نماید.
    کلیدواژگان: مرگ، عوالم پس از مرگ، ترس، جاودانگی و معاد، قرآن
|
  • Azadeh Ebrahimipour *, Saber Emami Pages 1-26

     The mysterious poetry, which is a mirror in the mysterious and mysterious of Maulana, has always been regarded as open and interpretable texts due to semantic complexities and linguistic art, and has been spoken about in various perspectives. Ancient criticism A literary model of the psychological critique that has flourished in recent decades, as in other interdisciplinary studies. This article, which examines the ancient themes and themes of the paternal pattern in the human body, offers the way for the next literary works and illustrates the universality of the human message and the feelings of art poets such as Rumi. In this study, with the view of the Yang psychoanalysis school, from the old perspective, a pattern has been addressed to the Rumi poetry world, and has been addressed to the eloquent and repetitive personality of the court in his court. Comparison of the faces with the ancient pattern of Pierre Farzaneh Yong represents a very similar Or even his complete adaptation to that ancient image.

    Keywords: Rumi, Yong, Ancient Template, Pierre Farzaneh
  • Ali Ahmadnia *, Abbasali Vafaei, Alireza Shabanlu Pages 27-50
    In this descriptive-analytical method, this paper attempts to introduce the methods and functions of expressive emphasis in the discourse of Hafez's Ghazalat. Emphasis is one of the mechanisms of language that is created in different ways and in different ways and has various rhetorical functions. Emphasizing the emphasis on the meaning of the text helps to better translate the thoughts and thoughts of the speaker. Emphasis is considered as one of the language mechanisms in the context of the "contingent role" and "emotional role" of the language. These roles, respectively, are "audience-focused" and "speaker-oriented" roles that seek to convey thoughts in the text to the audience and express the feelings of the speaker. Each language user uses specific methods to sharpen their words based on the idea and purpose of expressing a subject. Semantic spheres emphasized in the textual context of Hafez Ghazalat are limited to the three strands of "God, Man and Love," but unlike the limitations of these spheres, methods and expressions of emphasis in these poems are diverse and varied. Among these methods, types of repetitions, various methods of confinement and palace, the use of emphasis constraints, quandary and question sentences, imperfect verbs, high degree of certainty, pseudo-immemorial, action verbs, facial verbs, calligraphy, displacement Significant syntactic components of sentences, sentences and delayed vocabulary are more frequent than other methods. The findings of the research show that Hafez used the emphasis in two direct ways "addressed to a particular audience" and indirectly "without considering a particular audience"...
    Keywords: Encyclopedia, Hafez Sonnets, emphasis, god, Man, Love
  • Somayeh Avarand, Seyyed Ahmad Hosseini Kazerouni *, Seyed JaFar Hamidi, Mohamad Reza Shahbazi Pages 51-76

    Discourse is a term used for examples of language usage and how it affects the audience, including the language of communication, or larger linguistic units such as interviews, conversations, texts, etc. Therefore, discourse manifests in a variety of forms. Sometimes it manifests as a lecture, sometimes a novel, and sometimes as a play or script, and the like. With this mission of discourse, it appears that in some of the texts, especially novels, two or more types of discourse can be distinguished due to the circumstances and the type of sentence structure. The present descriptive-analytical study tried to first define the discourse and then to examine dramatic discourse with respect to the stylistic characteristics of the novel of Hiccup Moments by Ahmad Akbarpour. The findings indicate that the obvious style of the novel is satyre and is structurally close to a play or screenplay, so that if the author has chosen the play and screenplay forms instead of the novel to express his ideology, he would have been still successful.

    Keywords: Dramatic Discourse, Layered Stylistics, adolescents Novel, Hiccup Moments
  • Mahboubeh Khorasani *, Nayereh Shateri, Morteza Rashidi Pages 77-110
    Native elements of Isfahan's story writing in the works of Bahram Sadeghi and Houshang Golshiri abstract: Writers from the city of Isfahan have common features in their works. These common features are not limited to the climatic context, but include a set of identity elements that represent commonalities in terms of language, thought, geography, economics, ethics, customs, and beliefs. This article has explored the structure of fictional works by two prominent representatives of the Isfahan school of thought, Bahram Sadeqi and Houshang Golshiri, and derived their unifying and linguistic common features. The result is that these structures are in some cases such as humorous and spurred imagery, different technique and form in the word, specific characterizations, horrific and indeterminate spaces, initiations and sudden events, spin on the angle of view and reversal in narration, conversations and low descriptions, attention The mythology and ancient history and texts, rare subjects and modern names, and simple prose and poetry, are analyzed. Keywords: Native Elements, Isfahan School, Bahram Sadeghi, Houshang Golshiri, Fiction.
    Keywords: Native Elements, Isfahan School, Bahram Sadeghi, Houshang Golshiri, Fiction
  • Halima Dilaminejad *, Shams Alhajeyeh Ardalani, Seyed Ahmad Hoseyni Kazeroni Pages 111-140

    An analysis with the "intertextuality" approach examines the communication of a text with other texts. The main purpose of this research is to compare the application of love from the perspective of Rumi and Hegel based on the Qur'an. Love is a matter which philosophers, mystics and scholars have long sought to understand and understand its nature, and is one of the most important issues that all mystics and philosophers have spoken about and talked about. They consider love as the basis of the universe, through which all creatures move from one to the highest in the movement and towards the root of love, the essence of God. Maulana and Hegel are two leading thinkers of two very different time frames that express the various aspects of love and play a central role in their works and writings. The main question of this essay is that what is most striking in terms of the love of Rumi's works and the works of Hegel? In this research with a descriptive-analytical approach, first, explain the love and then describe its examples, referring to the verses of the Quran, from Masnavi and Hegel's works. Finally, it was concluded that what is on the path to the knowledge and comprehension of the human soul by relying on pure love is the most important point in the opinion of these two thinkers.

    Keywords: Quran, love, mysticism, intertextuality, Rumi, Hegel
  • Hossein Abbasnejad *, Parvaneh Adelzadeh, Kamran Pashayi Fakhri Pages 141-157
    Marzbannameh has played an important role in the history of Iranian civilization and Islamic societies. This book focuses on human and community attitudes in traditional society. Most of Marzbannameh's stories are allegorical and animalistic. The main reason for using animal characters is probably political and social content. Borderline stories illustrate the function of power in societies. By analyzing the anecdote, one can examine the structure of political culture and its impact on individual and social behaviors. The prevailing political culture in society is related to human relations. In this anecdote, the allegorical characters are the successor characters, that is, the animal is the successor to the thinking, the mood, and the intended concepts of the author and narrator. In this study, the lion, as a symbol of power, is at the top of the pyramid of power, and the force that causes the lion to occupy such a position is his power, power, and dominance over others. The ruler or ruler in the hierarchy of power must delegate duties and responsibilities to persons who have the competence, competence, and ability to perform those tasks, and are not disruptive of order and security as they enter the lion's court. From the educational point of view, we can also mention the losses of the oppression and the consequence of the oppressors of the oppressors of the foregoing and the impatient extremists who seek to preserve their lives, their political position and their status.
    Keywords: Marzban Nameh, political look, Anecdote, camel, Lion
  • Laila Adlparvar *, Farahd Falahatkhah Pages 158-183
    Beyhaqi Abolfazl, the famous secretary of Ghaznavi period, has left a book that is worthy of study and review after successive centuries. He in addition to expression of historical points, amazes readers in analyzing of details and describing of psychological states. So, to find concrete examples of the types of personality in psychology in this book is very convenient. In this paper, characterics of figures of Beyhaqi,s history, based on the Five factor models of Robert McCrae and Paul Costa, is studied. The statistical population of this search is Bayhaqi,s history. After reviewing the characterics of figures in this papers, is presented examples for each of the five personality types, neurosis, extraversion, openness, agreeableness and conscientiousness. Although, this comparing is proportional and some figures have the charactericsties several personality types all together and their traits in various environmental conditions, but, finally, the dominant personality type of figures has been specified.
    Keywords: history Beyhaqi, personality, Personality Psychology, Robert McCrea, Paul Costa
  • Faezeh Mostafaeidehnavi *, Esmaeil Azar, Jalil Tajlil Pages 184-204
    In this paper, we first gather the contents of the library through the views of Islamic and non-Islamic philosophers and scholars on death. Then, by analyzing the content and comparing these theories with the Qur'an and the traditions, it is revealed that the fear of death causes human tendency to immortality. Therefore, people's responses to death vary depending on whether or not they believe in life after death. The greater the awareness of death, the less fear of death. This desire reflects the eternal reality of man and shows that there is an eternal and immortal life in the creation world. The scriptures, and above all the Quran, the traditions of the Ascension, the works of philosophers and mystics, poets and writers, each expressing this immortality in Islamic and non-Islamic texts. Death is an existential affair and transfer from one world to another. The disappearance of the fear of death does not mean that this fear will never exist. This fear, if temperate, guarantees one's health and avoids the dangers they face on a daily basis. According to philosophers and scientists, reforming attitudes toward death and reducing worldly attachments greatly reduces the fear of death. The acceptance of immortality and the posthumous worlds by Western and Islamic scholars and the inspiration for the Qur'an has largely solved the fear of death problem, helping to refine human attitudes about death.
    Keywords: death, post mortem, fear, immortality, resurrection, Quran