فهرست مطالب

نشریه قرآن و طب
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 15، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • احمد جعفری*، مریم صفرنواده صفحات 1-5
    اهداف

     تحقیقات علمی بیانگر کامل بودن شیر مادر و نبودن جایگزین کاملا مشابه برای آن می باشد. از این رو مجامع بین المللی مرتبط برنامه های توسعه استفاده از شیر مادر را در دستور کار خود قرار داده اند. در این مقاله دستورات الهی در قرآن در کنار برنامه های روز، مورد مطالعه قرار می گیرد.

    روش ها

     مقالات و برنامه های جهانی در جستجوی اینترنت استخراج و همچنین آیات مرتبط با شیردهی در قرآن مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج با یکدیگر مقایسه گردیدن

     یافته ها

    سازمان جهانی بهداشت استفاده از شیر مادر را به عنوان تنها منبع تغذیه تا 6 ماهگی و سپس ادامه آن تا دو سالگی در برنامه خود داشته است و توصیه به توسعه آن دارد. قرآن مجید توصیه دو سال شیر دادن را در آیات خود دارد.

    نتیجه گیری

     مزایای شیردهی کودکان توسط مادر علاوه بر تغذیه کامل نوزاد، موجب عوارض مثبت جنبی آن از جمله سلامت آینده فرد در بزرگسالی، آرامش روحی و توسعه پایدار است که امروزه این موارد، اثبات شده است. این یافته های علمی همان چیزی است که آیات قرآن آن را توصیه می کند.

    کلیدواژگان: شیر مادر، برنامه های جهانی سلامت، دستورات قرآن
  • تحلیل فقهی ارث جنین ناشی از لقاح مصنوعی پس از فوت پدر و ارتباط آن باعلم پزشکی
    مهرعلی رخشانی فر، غلامحسن دلاور*، امیرحمزه سالارزایی صفحه 2

    پیشرفت علم امروزه به کمک زوج های نابارور آمده و راه های گوناگونی را از لقاح خارج رحم گرفته تا استفاده از بانک نطفه و اهدای تخمک در اختیار آنها می گذارد تا از موهبت پدر و مادر اهدای » ، شدن بهره ببرند و لذت داشتن فرزند را تجربه کنند. یکی از شیوه های درمان نازایی است که در آن اسپرم مرد و تخمک زن را در آزمایشگاه تلقیح نموده و بعد از « جنین تقسیمات اولیه،یعنی چهار تا پنج روز بعد، جنین حاصل را به رحم زن متقاضی منتقل می کنند. در مورد اهدای جنین سه نظر مطرح است: حرمت مطلق؛ جواز مطلق و تفکیک (یعنی جواز در صورت استفاده از سلول جنسی زوجین و عدم جواز در صورت استفاده از سلول جنسی غیر زوجین).

    کلیدواژگان: ارث، جنین، لقاح مصنوعی، فوت پدر، ناباروری
  • احمد مرتاضی*، لیلا داعی صفحات 6-12
    اهداف

    مسئله احتکار دارو نیز که با انگیزه گرانفروشی یا ضرر رساندن به جامعه صورت می گیرد، به دلیل نقش حیاتی و ارتباط مستقیم دارو بر سلامت افراد، قابل توجه است اما تحقیق مستقلی در خصوص ابعاد و ملاحظات شرعی آن صورت نپذیرفته است. از این رو، مقاله حاضر در صدد است تا با تحلیل آیات و راوایت مرتبط و امکان سنجی تعمیم ادله شرعی احتکار، به انبارسازی و عدم توزیع دارو، حکم شرعی مترتب بر آن را تبیین نموده و قوانین جاری ناظر به آنرا مورد طرح و بررسی قرار دهد.

    روش

    در گردآوری داده ها و اطلاعات مربوط به مقاله پیش رو، از روش اسنادی و کتابخانه ای استفاده شده و تجزیه و تحلیل اطلاعات کسب شده از منابع روایی، قرآنی و متون فقهی و حقوقی، به صورت کیفی و مبتنی بر استنتاج محققان از آنها بوده است.

    نتیجه گیری

    تحقیق در منابع قرآنی و روایی نشان می دهد که ملاک در منع شرعی احتکار، نیازمندی افراد به مال انبارشده، بوده و معنای عام «طعام» که در برخی روایات آمده است، انبارسازی و عدم عرضه داروهای مورد نیاز را نیز در برمی گیرد. افزون بر این، قاعده لاضرر نیز به عنوان دلیل عام، مستند دیگری بر حرمت احتکار داروست و بدلیل حکومت آن بر قاعده تسلیط، مالک دارو موظف به عرضه و توزیع آنهاست و در صورت امتناع، رییس حکومت اسلامی از جانب او اینکار را انجام می دهد. همچنین، طبق قواعد فقه جزایی، محتکر دارو، قابل مجازات تعزیری می باشد و میزان آن به تشخیص رییس حکومت اسلامی است.

    کلیدواژگان: احتکار دارو، احتکار، آیه 34 توبه، محتکر، عدم عرضه دارو
  • مصطفی احمدزاده، حسین زمانی* صفحات 13-18
    هدف

    تغذیه سالم، محور سلامت است. در مکاتب غربی، برای تغذیه سالم، استاندارد هایی بر اساس شاخص های برخواسته از دانش ، تکنولوژی و فلسفه غربی تهیه و تدوین شده که محصولات غذایی بر پایه آن تولید، توزیع و مصرف می شوند. از این رو، شایسته است شاخص های تغذیه سالم از دیدگاه اسلام  و قرآن کریم نیز شناسایی و مبنای تولید محصولات غذایی در کشور و جهان اسلام قرار گیرد.

    روش

    این پژوهش با روش تحلیل محتوای کیفی و بر اساس شاخص نگاری دینی، آیات مربوط به غذای طیب در قرآن کریم را استخراج و تجزیه و تحلیل نموده و شاخص های آن را بیان کرده است.

    یافته ها

    ازبررسی 42 آیه قرآن کریم، 45 شاخص کیفی، 20 شاخص ابعادی و 5 شاخص بنیادی به دست آمد.

    نتیجه گیری

    منظور از غذای طیب، غذایی حلال، پاک، پاکیزه، خوش بو، خوش مزه، مطبوع، بهداشتی، لذیذ و خوب است که انسان طیب، در مصرف آن، جانب میانه روی را رعایت می کند.

    کلیدواژگان: تغذیه سالم، غذای طیب، شاخص های غذای طیب، تحلیل محتوای کیفی آیات طیب، شاخص نگاری قرآنی
  • زهره اخوان مقدم*، سیده راضیه پورمحمدی صفحات 19-29
    زمینه و هدف

    یکی از بیماری های معنوی و گناهان قلبی "قساوت قلب" است، بسیاری از افراد، با وجود ابتلا به این بیماری، از آن غافل هستند. انسان ذاتا از روحی لطیف و قلبی ریوف برخوردار است و قساوت قلب، به خودی خود به وجود نمی آید، بلکه عواملی موجب تشدید این قوه می شوند، اگر درمان نشود می تواند منشا بسیاری از جنایات و کارهای خلاف اخلاق گردد، شناسایی عوامل و آثار قساوت برای رفع خطرات احتمالی ضروریست.

    روش

    نوع پژوهش از نظر هدف کاربردی براساس مطالعات مروری است.شیوه پژوهش توصیفی-تحلیلی و با روش مطالعه کتابخانه ای و استنادی صورت گرفته است.

    یافته ها

    موضوعات تجمیع شده شاخه های سلامت در این پژوهش مبحث قساوت˓ سلامت˓ سلامت روان˓ عوامل قساوت قلب˓ آثار قساوت قلب است که آیات قرآن کریم بطورمستقیم به آن اشاره دارد. توضیحات مفسران و روانشناسان درهرمبحث از آیات سلامت علمی و منطبق برهدف آیات است.

    نتیجه گیری

    1. قساوت قلب که یک بیماری روحی است اگر درمان نشود می تواند منشا بسیاری از جنایات و کارهای خلاف اخلاق گردد؛ 2. بر اثر دوری و جدایی از تعالیم دینی و فرهنگ و معارف اسلامی، قساوت قلب ایجاد می شود و عواطف انسانی را به خطر می اندازد؛ 3. آرزوها باید در چارچوب امکانات، استعدادها، شرایط و ظرفیت باشد وگرنه باعث تشویش و ناآرامی روح می شود و به راحتی نمی تواند به آرامش روانی دست یابد؛ 4. نپذیرفتن «حق» از جمله آثار قساوت است و  چون قرآن حق است، باید دستورات و احکام آن را همانطور که خداوند متعال فرمان داده است اجرا شود، زیرا در صورت نپذیرفتن این کلام حق، سلامت روح به خطر می افتد و...

    کلیدواژگان: قرآن، قساوت قلب، سلامت روان، قلب
  • سیده زهرا عمادی، هادی بهرامی احسان*، فاطمه فیاض، احمدرضا اخوت صفحات 30-42
    هدف

    میگرن اختلالی روان تنی است که همه ابعاد فردی و اجتماعی زندگی فرد را تحت تاثیر خود قرار می دهد. درمان های گوناگونی برای کاهش سردردهای میگرنی مطرح شده که اثربخشی آن ها متفاوت است. امروزه، مداخلات درمانی مبتنی بر فرهنگ و دین برای بسیاری از اختلالات روانشناختی مورد استفاده قرار می گیرند که به دلیل بومی بودن، مورد استقبال بسیاری از درمانجویان قرار گرفته و اثرات درمانی قابل قبولی دارند. قرآن کریم، کتاب مقدس مسلمانان، حاوی آموزه های ارزشمندی راجع به سبک زندگی و راه های آرامش و سعادت است و مسیرهای برون رفت از اضطراب در آن به تفصیل بیان شده است. استفاده از قرآن کریم در کشف مسیرهای استرس زدا و آرامش افزا می تواند محورهای مهمی برای تدوین پروتکل های آموزشی و درمانی به پژوهشگر ارایه دهد. هدف این پژوهش در گام نخست بررسی درد در قرآن و عوامل ایجاد کننده آن و در گام بعدی، ارایه راهکارهایی برای کاهش درد، با توجه به عوامل تشدیدگر درد بوده است.

    روش ها: 

    در این مطالعه از روش کیفی و تحلیل متن بهره برده شده است که در فرهنگ قرآن، به آن تدبر گفته شده و روش های ادبی و بیانی خاص خود را دارد که بر کلام عربی استوار است. در این پژوهش از روش تدبر کلمه ای به صورت خاص استفاده شده است که طی آن برای مفاهیم مورد سوال، واژگان متناظر عربی از قرآن انتخاب می شود.

    یافته ها: 

    در این تحقیق، انواع درد از منظر قرآن شناسایی شد و با استخراج اصولی برگرفته از قرآن، مدلی تبیینی برای رهایی از درد پیشنهاد شد. سه مولفه مهم ذکر، صبر و حسن عوامل مرتبط با کاهش درد هستند که طراحی مداخله بر اساس آن ها در ارتباط با کاهش درد اهمیت فراوانی دارد.

    نتیجه گیری

    طبق آیات نورانی قرآن، عواملی چون غفلت، خوف، استرس و رفتارهای ناسازگار، می توانند عواملی برای افزایش دردهای عذاب آور باشند. به این ترتیب، در طراحی پروتکل ها بهره گیری از مولفه های مقابل این عوامل، می تواند سبب کاهش دردهای میگرنی و سایر دردها گردد.

    کلیدواژگان: درد، میگرن، قرآن
  • اصغر قربانی*، پرستو رحیمی، محمدعلی جو افشان، فاطمه نوغانی، حجت الاسلام عباس قدس، داوود رحمانی صفحات 43-54

    این مقاله به منظور ارزیابی مشکلات بیماران بستری در بیمارستان های آموزشی- درمانی قزوین در ادای فریضه نماز انجام شده است.عمده مشکلات بیماران برای خواندن نماز شامل:1. عدم وجود امکانات لازم و مناسب برای خواندن نماز مثل مهر و سجاده نماز و... 2. عدم اطلاع از احکام نماز خاص بیماران مثل نحوه انجام وضوی جبیره یا نحوه ی خواندن نماز روی تخت بیمارستان. تعداد کل افرادی که مورد بررسی قرار گرفته اند 220 نفر بود که از میان آنها 163 نفر (1/74%) مقید به خواندن نماز قبل از بستری و 57 نفر (9/25 %) مقید به خواندن نماز نبودند . با توجه باینکه هدف از این بررسی ارزیابی مشکلات بیماران بستری در ادای فریضه نماز می باشد لذا سوال کردن از بیمارانی که تقیدی نسبت به خواندن نماز قبل از بستری در بیمارستان ندارند ، لزومی نداشته و ارزیابی مشکلات فقط از دیدگاه افراد مقید به خواندن نماز قبل از بررسی (163 نفر) بررسی گردید . از میان 163 نفر مقید به خواندن نماز قبل از بستری 118 نفر (4/72%) به علل مختلف نماز خواندن در بیمارستان را ترک کرده بودند و 45 نفر (6/27%)در بیمارستان نیز مقید به خواندن نماز بودند. عمده مشکلات بیماران بستری در بیمارستانهای اموزشی_ درمانی قزوین جهت ادای فریضه نماز به قرار زیر مشخص گردید:1- هیچ کدام از بیماران دسترسی به کتابچه یا جزوه ای در مورد احکام نماز نداشتند .2-8/82  %     بیماران از نحوه ی انجام وضوی جبیره اطلاع نداشتند.3-1/76% بیماران ابراز عدم همکاری یا بی اطلاعی از همکاری پرسنل بخش ها برای کمک به آنها جهت گرفتن وضو داشتند.4-5/67% بیماران از وجود زیر انداز مناسب در بخش اطلاع نداشتند یا اظهار داشتند زیرانداز مناسب در بخش وجود ندارد.5-3/58% بیماران دسترسی به مهر نداشتند. 6- 2/55 % بیماران از وجود سنگ یا خاک مناسب جهت تیمم در بخش اطلاع نداشتند  و 1/33% بیماران اظهار داشتند سنگ یا خاک مناسب جهت تیمم در بخش وجود ندارد .7-8/44% بیماران از وجود امکانات لازم جهت غسل اطلاع نداشتند .8-16% بیماران اظهار داشتند که حمام مناسب در بخش وجود ندارد .9-2/31% بیماران لباس های بیمارستان را که به آنها داده می شود پاک نمی دانند. 10-8/25% بیماران اظهار داشتند که پرسنل همکاری لازم را جهت تعویض لباس ناپاک ندارند. 11- 7/33% بیماران وجود آنژیوکت در دست و وصل بودن سرم را یکی از علل صحیح نبودن خواندن نماز می دانستند ! 12- از 84 خانم مقید به خواندن نماز قبل از بستری 32 نفر (09/38 %)معتقد به لزوم چادر در هنگام خواندن نماز بودند که از میان آنها  17 نفر (53%) دسترسی به چادر نداشتند. 13- از میان 163 نفر بیمار مقید به خواندن نماز، 45 نفر مجبور به خواندن نماز بر روی تخت بیمارستان در حالت نشسته یا خوابیده بودند که 17 نفر(5/37 %)  آن ها احکام مربوطه را نمی دانستند.14- از میان 27 نفر بیماری که مجبور به خواندن نماز در حالت خوابیده بودند 23نفر) (1/84 %) انتظار عدم همکاری از طرف پرسنل بخش ها جهت روبه قبله کردن تختها هنگام نماز داشتند و یا از همکاری پرسنل اظهار بی اطلاعی کردند .

    کلیدواژگان: نماز، بیمار، بیمارستان، احکام نماز بیماران
  • علی حیدری نیا، نادر مختاری افراکتی*، علی آل بویه صفحات 55-63

    هدف پژوهش حاضر بررسی فقهی حقوقی اذن و برایت درجرایم ناشی از عملیات پزشکی در فقه امامیه و حنفی می باشد. روش تحقیق موردنظر کیفی می باشد. در گستره جرایم و تخلفات پزشکی به منزله مقوله ای از حقوق پزشکی، از یک سو، اعمال و ترک اعمالی که مشمول جرم می شوند دامنه جرم و تخلفات پزشکی، مبانی و شرایط تحقق آن ها مشخص و موردمطالعه قرارگرفته و از سوی دیگر عواقب و شدت جزای ناشی از آن ها نیز موردتوجه قانون گذار قرار می گیرد. در قانون مجازات اسلامی و مدنی تصریح شده باوجود صحت این مطلب که پزشک سوءنیتی در انجام فعالیتش ندارد، اما قانون گذار پزشک را ضامن محسوب کرده است.قانون گذار در مواردی که قصور، تخلف و سهل انگاری و عدم رعایت نظامات دولتی یا غیره از طرف پزشک موجب فوت بیمار شود، مجازات 6 تا 2 سال حبس را پیش بینی کرده است.قانون گذار در مباحث پزشکی عنوان تخلفات را به کاربرده است و از لفظ جرم استفاده نکرده است.در جوامعی که خواهان اجرای قانون هستند، دستگاه عدلیه آخرین راه حل است. درحالی که در ایران به آن به عنوان اولین راه حل برای رفع مشکلات و معضلات نگاه می شود.پزشک در انجام تمامی اقدامات پزشکی اعم از معالجات درمانی و اعمال جراحی در درجه اول باید رضایت بیمار یا اولیا یا سرپرستان یا نمایندگان قانونی وی را اخذ کند (در موارد فوری اخذ رضایت ضروری نیست) و در مرتبه بعدی رعایت موازین فنی و علمی و نظامات دولتی ضروری است.محقق بر اساس پژوهش انجام شده به این نتیجه دست یافت که: اذن و برایت درجرایم ناشی از عملیات پزشکی در فقه امامیه و حنفی از منظر فقهی حقوقی متفاوت است.

    کلیدواژگان: اذن برائت، جرایم، عملیات پزشکی، فقه امامیه، حنفی، فقهی، حقوقی
  • شهلا نعمت الهی، کریم افشاری نیا*، سعیده سادات حسینی، کیوان کاکابرایی، شیما پرندین صفحات 64-73
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان شفقت محور بر کاهش نشخوار ذهنی، اضطراب و نگرانی بیماران وسواس فکری انجام شد.

    مواد و روش ها

      روش پژوهش حاضر از لحاظ گردآوری داده ها روش آزمایشی از نوع شبه آزمایشی و طرح پژوهش آن طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود و ازلحاظ هدف در زمره پژوهش های کاربردی و از لحاظ روش در زمره پژوهش های کمی بود. جامعه مورد مطالعه عبارت بود  از کلیه مراجعه کنندگان به کلینیک های مشاوره و روان شناختی منطقه 5 شهر تهران. روش نمونه گیری پژوهش حاضر نمونه گیری خوشه ای مرحله ای هدفمند بود. گروه حجم نمونه حاضر به استناد پژوهش های پیشین 15 نفر برای هر گروه  انتخاب شد که مجموعا 30 نفر بودند. جهت ارزیابی متغیر های وابسته پژوهش از دو بسته آموزشی و سه پرسشنامه استفاده شد . ابتدا آزمودنی ها در این پژوهش به مدت 8 هفته و 16 جلدو ی90 دقیقه ای تحت آموزش شفقت محور قرار گرفتند. پرسشنامه نشخوار فکری یوسفی (1384) ، پرسشنامه اضطراب کانور و  پرسشنامه نگرانی ایالت پنسیلوانیا (PSWQ)  و جهت تشخیص   بیماران وسواس فکری نمره ای که آزمودنی ها از پاسخ دادن به چک لیست وسواس فکری منطبق با آخرین ملاک های dsm5  بدست آوردند مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد وقتی بیماران وسواس نسبت به مهارت ها، استعدادها،احساسات، باورها ، نگرش ها و توانمندی های شناختی و اجتماعی آگاهی پیدا می کند و بر این اساس بر نشخوار ذهنی، اضطراب و نگرانی خود فایق می آیند در نتیجه عملکرد مناسبی دارند و با انجام دادن تکالیف در زمان مناسب و با کیفیت مناسب تجربه موفقیت در درمان را کسب می کنند.

    نتیجه گیری

     نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که درمان شفقت محور  موجب کاهش نشخوار ذهنی، اضطراب و نگرانی بیماران وسواس فکری شد.

    کلیدواژگان: درمان شفقت محور، نشخوار ذهنی، اضطراب و نگرانی، وسواس فکری
  • شیوا ممیز، محمود صفری*، محمدنقی ایمانی صفحات 74-85
    هدف

     هدف پژوهش حاضر عبارت  بود از طراحی الگوی اخلاق حرفه ای برون سازمانی معاونین و روسای مناطق آموزش و پرورش شهر تهران.

    مواد و روش ها

     روش پژوهش عبارت بود از روش ترکیبی کیفی به روش تیوری زمینه ای و مدل معادلات ساختاری به روش کمی. جامعه پژوهش عبارت بودند از معاونین و روسای مناطق آموزش و پرورش شهر تهران و نمونه در بخش کیفی 20 نفر و در بخش کمی 380 نفر از معاونین و روسای مناطق آموزش و پرورش 22 گانه شهر تهران انتخاب شدند. ابزار های تحقیق عبارت بود از مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسشنامه محقق ساخته سنجش اخلاق حرفه ای برون سازمانی. داده‌ها در بخش کیفی به روش گراندد تیوری اکتشافی جمع‌آوری شده و سپس با آزمون مدل معادله ساختاری در نرم افزار لیزرل تحلیل شدند.

    یافته ها

     یافته‌ها نشان داد 14 مولفه شناسایی شدند. نتایج تحلیل اکتشافی‌ نشان داد  سه مقوله محوری  اخلاق حرفه ای،  اخلاقی (هنجاری) و دانش اخلاقی؛ چهار مورد مورد از شرایط علی شامل: استراتژی های سازمانی، آموزش، عوامل مدیریتی و منابع  ‌دو مورد از زمینه ها و بستر های  پدیده شامل گروه کارکنان  و فرهنگ سازمان دو راهبرد  نهادینه سازی و  ارزشیابی دو عامل مداخله‌گر  عوامل  ساختاری و رویه ها  و مقررات سازمانی  و یک پیامد که  توسعه اخلاق حرفه ای فردی و سازمانی است بدست آمد.

    نتیجه گیری

     بر اساس نتایج تحلیل مسیر ارتباط بین متغیر ها نشان داد تمامی مسیر های ارتباطی معنادار بودند و فقط مسیر مقررات غیرضروری بر ارزشیابی و فرهنگ سازمانی بر ارزشیابی معنادار نبود. در نهایت مدل آزمون شده به لحاظ روایی برازش مناسبی را نشان داد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، اخلاق برون سازمانی، معاونین و روسا، آموزش و پرورش
  • مرجان معصومی فرد* صفحات 86-92

    هدف: 

    هدف این پژوهش، بررسی و مقایسه سوادهای فرهنگی، تربیتی و عاطفی در میان دانشجویان و اساتید رشته علوم قرآن  و حدیث است.

    مواد و روش ها

     این پژوهش از حیث هدف کاربردی، از حیث ماهیت علی- مقایسه ای است و از نظر اجرا به صورت پیمایشی انجام شد. جامعه آماری نیز شامل کلیه اساتید و دانشجویان گروه علوم قرآن و حدیث دانشکده مجازی علوم قرآن و حدیث شهرری در سال تحصیلی 99-98 می باشد که تعداد 334 دانشجو و 42  عضو هیات علمی به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند.

    یافته ها

     پس از مطالعه ادبیات و پیشینه، پرسشنامه محقق ساخته سوادهای فرهنگی، تربیتی و عاطفی که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت، میان نمونه آماری توزیع شد. نتایج آزمون فریدمن نشان داد که گروه اساتید به ترتیب سواد تربیتی، سواد فرهنگی و سواد عاطفی را به عنوان اولویت اول تا سوم خود انتخاب نمودند، در حالی که دانشجویان به ترتیب سواد عاطفی، سواد فرهنگی و سواد تربیتی را به عنوان اولویت اول تا سوم خود انتخاب نمودند.

    نتیجه گیری

     نتایج آزمون t-test مستقل برای مقایسه سوادهای مورد مطالعه از دیدگاه اساتید و دانشجویان نشان داد که درخصوص سواد های تربیتی و عاطفی، در دیدگاه دانشجویان و اساتید تفاوت وجود دارد در حالی که درخصوص سواد فرهنگی، تفاوتی مشاهده نشد؛ در نهایت نیز مدل مفهومی جهت اولویت بندی سوادها از نظر دانشجویان و اساتید، پیشنهاد شد. همچنین توصیه شد، برنامه های درسی جانبی جهت ارایه آموزش های مادام العمر، به ویژه در بحث سوادهای عاطفی، فرهنگی و تربیتی، برای دانشجویان و اساتید ارایه گردد.

    کلیدواژگان: سواد تربیتی، سواد فرهنگی، سواد عاطفی، دانشکده علوم قرآن و حدیث، اساتید، دانشجویان
  • فروغ نجاری، بدری عباسی* صفحات 93-106
    هدف

    هدف ازپژوهش حاضر مطالعه عوامل موثر بر توسعه آموزش عالی استان گیلان با رویکرد مدیریت اسلامی است.

    مواد و روش ها

     مطالعه حاضر توصیفی بوده و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل 3663  از خبرگان و اساتید و مدیران مراکز عالی استان گیلان  می باشند. با استفاده از جدول مورگان 331 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین و  انتخاب آنان به صورت طبقه ای –تصادفی انجام شد. همچنین از نظرات 15 نفر خبره نیز جهت ارزشگذاری معیارها در مدلهای TOPSIS و AHP نیز استفاده گردید.

    یافته ها

     روش گرد آوری داده ها کتابخانه ای و ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر 11 معیار و 37 زیر معیار در قالب عوامل درون و برون سازمانی  پیشران و 12 معیار و 36 زیر معیار در قالب عوامل بازدارنده درون و برون سازمانی بازدارنده، مرتبط با شاخص های توسعه آموزش عالی بوده است. تحلیل مقایسات زوجی یافته ها نشان داد که در بین عامل های درونی پیشران ، "عوامل مرتبط به امور مالی و پرداخت منصفانه" با نسبت وزنی 0.384 دارای بالاترین اولویت می باشد و  "عامل کنترل آموزه های دینی- فرهنگی" با نسبت وزنی 0.048 در اولویت آخر قرار دارد. همچنین در بین معیارهای برون سازمانی عوامل پیشران، عامل" تعامل با ذینفعان" با نسبت وزنی 0.419 دارای بالاترین اولویت و "منابع کالبدی ضعیف" با نسب وزنی 0.026 در اولویت آخر قرار دارد . همچنین در بین معیارهای درون سازمانی عوامل بازدارنده " استقلال ضعیف دانشگاه ها " با نسبت وزنی 0.223 دارای بالاترین اولویت و عامل "رقابت" با نسبت وزنی 0.051 در اولویت آخر قرار دارد. در نهایت تحلیل معیارهای برون سازمانی عوامل بازدارنده نیز نشان داد که عامل "تعامل بیرونی " با نسبت وزنی 0.630 دارای بالاترین اولویت و "فاصله گرفتن از فضای رقابتی" با نسبت وزنی 0.218 در اولویت دوم  و در نهایت "تعامل فراملی ضعیف" با نسبت وزنی 0.151 در اولویت آخر قرار دارد.

    نتیجه گیری

     آنچه از نتایج این پژوهش روشن گردید، به طورکلی در در حوزه های عوامل مرتبط به امور مالی، فرآیندی،عامل پاسخگویی، عامل کالبدی، عوامل انسانی، عامل فرهنگی ، عامل تعامل با ذینفعان ، نظام ملی تضمین کیفیت، تعامل بیرونی، عامل فناوری و عامل رقابت است که می بایست از سوی مدیران و دست اندرکاران مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: عوامل پیشران، عوامل بازدارنده، توسعه آموزش عالی، TOPSIS، AHP
|
  • Ahmad Jafari*, Maryam Safarnavadeh Pages 1-5
    Aims

     Scientific research indicates that breast milk is perfect and that there is no alternative to it. Consequently, international associations have developed breastfeeding development programs. The divine commandments in the Qur'an were studied along with the programs of the day.

    Methods

     The articles and programs in the search of internet were studied, as well as the verses related to lactation in the Quran. The results are compared with each other.

     Findings

    The World Health Organization has been using breast milk as the sole source of nutrition for up to 6 months, and then continuing it for up to two years in its program and has recommended its development. The Holy Quran recommends two years of milking in his verses.

    Conclusion

    The benefits of breastfeeding by the mother in addition to fully nourishing the baby has its beneficial side effects, including the future health of the person in adulthood, mental relaxation and sustainable development, which is now proven. These scientific findings are what the Quran itself recommends.

    Keywords: Breast milk, Global health programs, Quran's orders
  • Ahmad Mortazi* Pages 6-12
    Objectives

    The Hoarding of Drug, which being done with the goal of Selling expensive or harm, is significant due to the vital role and direct connection of drugs to the health of individuals, but independent research on its religious dimensions and considerations has not been made. Therefore, the present article seeks to explain the religious decree of it, by analyzing the related verses and Traditions Also wants that Discuss and review Current laws governing it.

    Method

    In collecting the data and information about the above article, the documentary and library methods were used and the analysis of the information obtained from the sources of narrative, Quranic and jurisprudential and legal texts, qualitatively and based on the inference of the researchers of them has been.

    Conclusion

    Research in Qur'anic and narrative sources shows that the criterion of the religious prohibition of hoarding is the need of people to the stored property, and the general meaning of "food", which has been mentioned in some narratives, also includes the storage and non-supply of needed drugs. Additionally, the rule of Prohibition of Harm (La Zarar), as a general reason, is another documentary for forbidding of Hoarding of Drug And due to its Priority to The rule of domination on property (Taslit), the owner of the drug is obliged to supply and distribute them and In the event of refusal, the head of the Islamic State will do so from his side. Also, according to the rules of criminal jurisprudence, the Hoarder of drug is deserves to be punished with discretionary punishment (Tazir) that its amount is determined by the head of the Islamic government.

    Keywords: Hoarding of Drug, Hoarding, Surah Al-Toba Verse 34, Hoarder, Not distributing of drug
  • Mostafa Ahmadzadeh, Hosein Zamani* Pages 13-18
    Purpose

    Healthy nutrition is the center of health. In Western schools, for healthy nutrition, standards are developed based on indices of knowledge, technology and Western philosophy that food products are produced, distributed and consumed on the basis of it. Hence, it is desirable to identify healthy nutrition indexes from the perspective of Islam and the Holy Qur'an as well as the basis for the production of food products in the country and the Islamic world.

    Method

    This study, using qualitative content analysis method and based on religious indexing, extracts and analyzes the verses related to Tayeb's food in the Holy Qur'an, and describes its indexes.

    Results

    From the review of 42 Quran verses, 45 qualitative indexes, 20 dimensional Index and 5 basic indexes were obtained.

    Conclusion

    Tayeb's food is a halal, clean, delicious, fragrant, tasty, healthy, pleasant and Sanitary food that humans use in their Moderation condition.

    Keywords: Healthy Nutrition, Tayeb's food, Tayeb's food indexes, Qualitative Analysis of Tayyeb Verses, Quranic Indexes
  • Seyyedeh Razieh Pourmohammadi, Zohreh Akhavan Moghadam* Pages 19-29
    Background and Aim

    One of the spiritual diseases and sins of the heart is the "atrocity of the heart", many people are unaware of it despite the disease. Human beings are inherently gentle and heart-warming, and the cruelty of the heart does not come about by itself, but rather by factors that exacerbate it. The factors and effects of atrocity are necessary to eliminate the possible dangers.

    Methodology

    This is a descriptive-analytical study with library and citation method.

    Results

    The themes of the health branches in this study are related to atrocities of mental health. The commentators and psychologists' explanations in each of the verses of scientific health are consistent with the purpose of the verses.

    Conclusion

    1. Heart brutality, which is a mental illness, if left untreated, can be the source of many crimes and ethical offenses; 2. Heart brutality can be caused by detachment from Islamic teachings and cultures. 3. Wishes must be in the context of possibilities, talents, conditions, and capacities, or else they cause anxiety and uneasiness of the soul and cannot easily attain mental peace; Righteousness is one of the effects of atrocity, and since the Qur'an is righteousness, its commands and commandments must be executed as commanded by God Almighty because The soul's health is compromised and ...

    Keywords: Quran, Heart, Heart Cruelty, Mental Health
  • Seyedeh Zahra Emadi, Hadi Bahrami Ehsan*, Fatemeh Fayyaz, Ahmadreza Okhovat Pages 30-42
    Aims

    Migraine is a psychosomatic disorder affecting all individual and social aspects of a person's life. Various treatments have been proposed to reduce migraine headaches that have different efficacy. These days, culturally-religious treatment interventions are used for many psychological disorders, due to their native nature, are welcomed by a number of clients and have acceptable therapeutic effects. The Holy Qur'an, the Muslim Book, contains valuable teachings about the lifestyle and paths of peace and happiness, and the ways out of anxiety and encouragement are expounded. Using the Holy Quran in discovering stressful paths and increasing relaxation can provide important points for the development of educational and therapeutic protocols to the researcher. The purpose of this study is to investigate the pain in the Qur'an and its causes in the first place and, in the next place, to provide solutions for pain relief, based on pain intensifying factors.

    methods

    in the Quranic term, called contemplation, and has their own literary and expressive methods resting on the Arabic language. Furthermore, contemplation word method has been used in which the similar Arabic words from the Quran are chosen for the concepts under the question.

    Finding

    In this research, various types of pain were identified from the perspective of the Qur'an and, by extracting the principles derived from the Quran, an explanatory model for relieving pain was suggested. The three most important components called, rememberance, patience and beauty, the factors coupled with pain relief designing intervention, are of paramount importance in reducing pain.

    Conclusion

    According to Quranic verses, factors such as neglect, fear, stress and incompatible types of behavior can be factors in increasing the suffering pain. Thus using the opposite components of these factors in the design of the protocols can reduce migraine and other types of pain

    Keywords: pain, migraine, Quran
  • Asghar Ghorbani*, Parastoo Rahimi, Mohammadali Joafshan, Fatemeh Nighani, Hojatoleslam Abbas Ghods, Davood Rahmani Pages 43-54

    This article is intended to evaluate the problems of patients admitted to Qazvin-educational hospitals in solving prayers. The main problems of patients for reading prayers include: 1. The lack of proper facilities for reading prayers such as Mehr and Sajdayah, and prayers. 2. Failure to know the specific prayers of the patients, such as how to perform the jibei or how to read prayers on the hospital bed.The total number of people surveyed was 220, of which 163 (74.1%) were not obliged to read prayer before admission and 57 (25.9%) were not obliged to read the prayers. Considering that the purpose of this study is to evaluate the problems of patients in admission to the practice of prayer, so asking from patients who do not have a good opinion about reading prayers before hospitalization is not necessary and evaluating problems only from the point of view of those who are obliged to read the prayers before the examination (163 people) were investigated. Of the 163 people who had been admitted to prayer prior to admission, 118 (72.4%) had left the hospital for prayers for various reasons, and 45 (27.6%) were also obliged to read the prayers in the hospital.Major problems of patients admitted to Qazvin hospitals for teaching prayers were as follows:1- None of the patients had access to leaflets or pamphlets about prayer sentences. 82.8% of the patients were unaware of how they performed jabray. 1.3% 76% of patients expressed lack of cooperation or unaware of staffing of the departments for 67.4% of patients did not know if there was a proper substandard in the department, or they stated that there was no suitable bedding in the department. 5.3% of 58.5% of patients did not have access to seals. 65.2% of patients had no knowledge about the presence of suitable stone or soil for the thymium in the department. 33.1% of the patients stated that there was no suitable stone or soil for the thymium in the department. 44.8% of the patients had 44% Cholera was not known. Of 16-8% of patients stated that there was no proper bath in the department. 31.9% of the patients did not know what the clothes of the hospital were given to them. 25.8% of the patients stated that the staff did not have the necessary cooperation to replace the unclean clothing. 11.3-7.3% of patients considered angioedectomy and their serum attachment as one of the reasons for not reading prayers. Twelve of the 84 women who were admitted to prayer before admission, 32 (38.09%) believed that tent was required when praying, of which 17 (53%) did not have access to the tent. 13. Of the 163 sick patients obliged to pray, 45 had to sit down or sleep on the hospital bed, 17 of whom (37.5%) did not know the relevant provisions. 14 of 27 cases 23) (84.1%) were expecting non-cooperation from the staff of the departments to queue the beds during prayers or to inform the staff of the staff.

    Keywords: Prayer, Patient, Hospital, Prayers of Patients
  • Pages 55-63

    he purpose of the present study is to investigate the legal jurisprudence of permissible and permissible offenses arising from medical operations in Imamieh and Hanafi jurisprudence. The research method is qualitative. The scope of medical offenses and offenses as a category of medical law, on the one hand, acts and omissions of offenses that are subject to crime, the scope of the offenses and medical offenses, their bases and conditions for their occurrence, and the consequences and severity of the consequences thereof. It is brought to the attention of the legislator. The Islamic and Civil Penal Code stipulates that despite the fact that the physician is not a Sunni practitioner, the legislator has provided the physician with a guarantee. The law governs cases where a physician has failed, violated, or neglected government systems or otherwise. In fact, the lawmaker has used the title of offenses in medical matters and has not used the term crime. In societies that want to enforce law, the justice system is the last resort. While in Iran it is seen as the first solution to problems and problems. The physician must first obtain the consent of the patient or his or her guardian or legal representative (in urgent cases) for all medical treatment, including surgery. Obtaining consent is not necessary) and in the next step observance of technical and scientific standards and governmental systems is required. The researcher concluded that: Permission and remorse in medical malpractice arising from Imamieh and Hanafi jurisprudence differs from legal jurisprudential perspective.

    Keywords: Permission, Crimes, Medical Operations, Imamieh Jurisprudence, Hanafi, Jurisprudence, Legal
  • Shahla Nematollahi, Karim Afshari Nia *, Saeedeh Sadat Hosseini, Kevan Kaka Beray, Shima Parandin Pages 64-73
    Purpose

    The aim of this study was to determine the effectiveness of compassion-based treatment on reducing rumination, anxiety and worry in obsessive-compulsive patients.

    Materials and Methods

    The method of the present study was a quasi-experimental experimental method in terms of data collection and its research design was a pretest-posttest design with a control group. . The study population consisted of all patients referred to counseling and psychological clinics in District 5 of Tehran. Sampling method The present study was purposive stepwise cluster sampling. Based on previous research, 15 people were selected for each group, which was a total of 30 people. Two educational packages and three questionnaires were used to evaluate the dependent variables of the research. First, the subjects in this study underwent compassion-oriented training for 8 weeks and 16 volumes of 90 minutes. The Yousefi Ruminant Questionnaire (2005), the Connor Anxiety Questionnaire (2000) and the Pennsylvania State Anxiety Inventory (PSWQ) were used to diagnose obsessive-compulsive disorder patients. Was used.

    Findings

    The findings showed that when obsessive-compulsive patients become aware of skills, talents, emotions, beliefs, attitudes, and cognitive and social abilities and thus overcome their mental rumination, anxiety and worry, as a result They perform well and gain success in treatment by doing homework at the right time and with the right quality.

    Conclusion

    The results of analysis of covariance showed that compassion-oriented treatment reduced rumination, anxiety and worry in obsessive-compulsive patients.

    Keywords: Compassionate Therapy, Ruminant, Anxiety, Worry, Obsessive
  • Shiva Momayez, Mahmoud Safari*, MohammadNaghi Imani Pages 74-85
    Purpose

    The aim of this study was to design a model of extraorganizational professional ethics of deputies and heads of education districts in Tehran.

    Materials and Methods

    The research method was qualitative hybrid method by grounded theory method and structural equation model by quantitative method. The study population consisted of deputies and heads of education districts of Tehran and a sample of 20 people in the qualitative section and 380 deputies and heads of 22 education districts of Tehran were selected in the quantitative section. The research tools were a semi-structured interview and a researcher-made questionnaire to assess extra-organizational professional ethics. Data in the qualitative section were collected by grounded heuristic theory method and then analyzed by testing the structural equation model in LISREL software.

    Findings

    The results showed that 14 components were identified. The results of exploratory analysis showed three central categories of professional ethics, ethical (normative) and ethical knowledge; Four cases of causal conditions including: organizational strategies, training, managerial factors and resources. Two cases of contexts and contexts of the phenomenon, including the staff group and the culture of the organization. And one consequence was the development of individual and organizational professional ethics.

    Conclusion

    Based on the results of path analysis, the relationship between variables showed that all communication paths were significant and only the path of unnecessary regulations on evaluation and organizational culture on evaluation were not significant. Finally, the tested model showed a good fit in terms of validity.

    Keywords: Professional Ethics, External Organizational Ethics, Assistants, Chiefs, Education
  • Marjan Masoumi Fard* Pages 86-92
    Purpose

    The purpose of this study is to study and compare cultural, educational and emotional literacy among students and professors of Quran and Hadith.

    Materials and Methods

    In terms of applied purpose, this research is causal-comparative in nature and was conducted in a survey manner. The statistical population also includes all professors and students of the Department of Quranic and Hadith Sciences of the Virtual College of Quranic and Hadith Sciences in the academic year of 1998-99, in which 334 students and 42 faculty members were selected by stratified random sampling.

    Findings

    After studying the literature and background, a researcher-made questionnaire on cultural, educational and emotional literacy, the validity and reliability of which was confirmed, was distributed among the statistical sample. The results of Friedman test showed that the group of professors chose educational literacy, cultural literacy and emotional literacy as their first to third priorities, respectively, while students chose emotional literacy, cultural literacy and educational literacy as their first to third priorities, respectively. They chose.

    Conclusion

    The results of independent t-test to compare the studied literacy from the perspective of professors and students showed that in terms of educational and emotional literacy, there is a difference in the perspective of students and professors, while in terms of cultural literacy, no difference was observed; Finally, a conceptual model was proposed to prioritize literacy among students and faculty. It was also recommended that side courses be offered to students and faculty to provide lifelong learning, especially in the discussion of emotional, cultural, and educational literacy.

    Keywords: Educational Literacy, Cultural Literacy, Emotional Literacy, Faculty of Quran, Hadith, Faculty Members, Students
  • Forouq Najari, Badri Abbasi* Pages 93-106
    Purpose

    The purpose of this study is to study the factors affecting the development of higher education in Guilan province with the approach of Islamic management.

    Materials and Methods

    The present study is descriptive and the statistical population of the present study includes 3663 experts, professors and managers of higher centers in Guilan province. Using Morgan table, 331 people were determined as the sample size and their selection was done in a stratified-random manner. Also, the opinions of 15 experts were used to evaluate the criteria in TOPSIS and AHP models.

    Findings

    Library data collection method and data collection tool Researcher-made questionnaire consisting of 11 criteria and 37 sub-criteria in the form of internal and external organizational drivers and 12 criteria and 36 sub-criteria in the form of internal and external inhibitory factors The deterrent has been linked to indicators of higher education development. Analysis of pairwise comparisons of the findings showed that among the internal factors of propulsion, "factors related to finance and fair payment" with a weight ratio of 0.384 has the highest priority and "factor controlling religious-cultural teachings" with a weight ratio of 0.048 has priority Is the last. Also, among the extra-organizational criteria of the driving factors, the factor of "interaction with stakeholders" with a weight ratio of 0.419 has the highest priority and "weak physical resources" with a weight ratio of 0.026 has the highest priority. Also, among the internal criteria, the deterrents of "weak independence of universities" with a weight ratio of 0.223 have the highest priority and the factor of "competition" with a weight ratio of 0.051 is in the last priority. Finally, the analysis of external criteria of deterrents showed that the factor of "external interaction" with a weight ratio of 0.630 has the highest priority and "distance from the competitive environment" with a weight ratio of 0.218 in the second priority and finally "weak transnational interaction" with a weight ratio. 0.151 is in the last priority.

    Conclusion

    What became clear from the results of this study, in general in the areas of factors related to finance, process, accountability factor, physical factor, human factors, cultural factor, interaction with stakeholders, national quality assurance system, external interaction, It is a factor of technology and a factor of competition that should be considered by managers and stakeholders.

    Keywords: Predictors, Inhibitors, Higher Education Development, TOPSIS, AHP