فهرست مطالب

مجله ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها
سال هفتم شماره 2 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا قاسمی*، لیلا ابراهیمی قوام آبادی صفحات 65-68
    سابقه و هدف

    بندرها به عنوان دروازه ورود و خروج کالا نقش اساسی در پیشرفت اقتصادی کشورهای درحال توسعه و توسعه یافته دارند. فشردگی و پیچیدگی کاری در بندرها باعث شده است که این مناطق به یکی از مناطق مخاطره آمیز با نرخ آسیب پذیری بالا تبدیل شده و ضریب حوادث در این مکان از نرخ بالایی برخوردار باشد. لذا برای رسیدن به حداقل خسارت و ارتقا سطح ایمنی در محیط بندر و همچنین آمادگی بندر در مقابل حوادث پیش بینی نشده و ایجاد بستری مناسب جهت ارتقا فرهنگ ایمنی نیازمند استقرار یک الگوی استاندارد مناسب با رویکرد فرهنگ سازی در بعد ایمنی و مهندسی رزیلینس است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر به صورت توصیفی و مقطعی در سال 1397 و بر روی 90 نفر از کارکنان عملیاتی بندر خرمشهر صورت گرفت. نمونه گیری به صورت تصادفی ساده انجام شد. برای رعایت ملاحظات اخلاقی شرکت افراد در این مطالعه به صورت داوطلبانه بود. جمع آوری داده ها با پرسشنامه استاندارد فرهنگ ایمنی انجام شد. برای تحلیل داده ها از آزمون آماری t تک نمونه ای، آزمون کولموگروف - اسمیرنوف، آزمون رتبه بندی فریدمن استفاده گردید.

    یافته ها:

    شش بعد موثر بر فرهنگ ایمنی شامل تعهد مدیریت، شفافیت، فرهنگ آموختن، آمادگی، انعطاف پذیری و آگاهی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد بعد تعهد مدیریت با رتبه 69/4  دارای بیشترین تاثیر و بعد آگاهی با رتبه 61/2 نسبت به سایر بعد ها دارای کمترین اهمیت بود.

    نتیجه گیری:

    به منظور بهبود فرهنگ ایمنی و رزیلینس، می بایست بر روی بعد های تاثیرگذار بر اساس اولویت، تمرکز نموده و نسبت به پایش و بهبود آن ها اقدام نماید. اصلاح و بهبود این بعد ها می تواند منجر به ارتقا ایمنی و سطح تاب آوری شود.

    کلیدواژگان: فرهنگ ایمنی، مهندسی، رزیلینس
  • الهام اخلاقی پیرپشته، علی کریم، علی صالحی سهل آبادی* صفحات 69-77
    سابقه و هدف

    اختلالات اسکلتی عضلانی در حال حاضر ازجمله آسیب های گسترده شغلی در میان کارکنان بهداشتی و درمانی است. این مطالعه با هدف ارزیابی شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی در بین کارکنان درمانی بیمارستان های منتخب تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1397 انجام گرفت.

    روش بررسی:

    این مطالعه از نوع مقطعی بر روی 80 نفر از کارکنان درمانی بیمارستان های منتخب با سابقه کاری 87/7±2/11 سال انجام گرفت. شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی با استفاده از پرسشنامه Body Map و ارزیابی ارگونومیکی وضعیت پوسچر کاری توسط روش ارزیابی سریع کل بدن انجام گرفت. با مجوزهای لازم و کسب رضایت آگاهانه از شرکت کنندگان و محرمانه بودن اطلاعات حاصله، مطالعه انجام گرفت. اطلاعات توسط نرم افزارSPSS نسخه 25 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

    بیشترین شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی به ترتیب مربوط به کمر 25/71% و زانوها 75/68 % بود. نتایج ارزیابی به روش ارزیابی سریع کل بدن نشان داد که بیشترین تعداد افراد به ترتیب در سطح ارگونومیک با خطر متوسط 50 % ، سطح ارگونومیک با خطر بالا 75/28% و سطح ارگونومیک با خطر بسیار بالا 5/7 % قرار داشتند. رابطه مستقیم معنی داری بین نمره ارزیابی سریع کل بدن و شدت درد در دو ناحیه کمر و گردن  مشاهده شد (0/05 0(05/0.(P<.

    نتیجه گیری:

    نتایج مطالعه نشان داد که شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی نواحی کمر و زانوها نسبتا زیاد بوده واغلب افراد دارای سطح ارگونومیک با خطر متوسط و بالا بودند. بنابراین اصلاح ایستگاه های کار از طریق مداخلات ارگونومیکی، ارتقاء سطح آگاهی پرسنل در خصوص عوامل خطر اختلالات اسکلتی عضلانی و روش های صحیح انجام کار برای این افراد ضروری است.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی-عضلانی، روش ارزیابی سریع کل بدن، پرسشنامهBody map، کارکنان بیمارستان
  • نورالله جاودانه*، ملیحه حدادنژاد صفحات 78-87
    سابقه و هدف

    گردن درد یکی از ضایعات شایع اسکلتی عضلانی می باشد و عدم درمان مناسب این عارضه می تواند سبب ایجاد درد و ناتوانی در افراد شود. لذا هدف از این مطالعه بررسی مقایسه تاثیر تمرینات ثباتی و تکنیک انرژی عضلانی بر میزان درد، ناتوانی و دامنه حرکتی گردن مردان دارای گردن درد مزمن بود .

    روش بررسی

    بیماران  دارای گردن درد مزمن به صورت تصادفی به سه گروه تقسیم شدند. گروه اول (مداخله1)، تمرینات ثباتی و گروه دوم (مداخله2)، تکنیک انرژی عضلانی را دریافت نمودند. گروه های مداخله، به مدت 6 هفته و هر هفته 4 جلسه پروتکل مربوط به خود را دریافت کردند و گروه کنترل فقط رهنمودهای مربوط به اصلاح پوسچر در خانه را دریافت کردند . درد بر اساس مقیاس بصری درد، ناتوانی بوسیله پرسشنامه شاخص ناتوانی گردن  و دامنه حرکتی گردن بوسیله شیب سنج، قبل و 48 ساعت بعد از درمان ارزیابی شد. ملاحضات اخلاقی مطالعه طبق اعلامیه هلسینکی انجام شد. روش های آماری مورد استفاده شامل آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر بود.

    نتایج

    اختلاف معنی داری در مقیاس شدت درد، ناتوانی و دامنه حرکتی گردن بعد از مداخلات تمرینی در دو گروه مداخله نسبت به گروه کنترل مشاهده شد (0/005≥P). همچنین در مقایسه دو گروه مداخله پس از درمان، در متغیر شدت درد، ناتوانی و همچنین دامنه حرکتی گردن اختلاف معنی داری مشاهده گردید (0/005≥P)، به طوری که در گروه تمرینات ثباتی نسبت به تکنیک انرژی عضلانی بهبود بیشتری حاصل شد.

    نتیجه گیری:

    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که در افراد مبتلا به گردن درد مزمن، با وجود این که هر دو روش تمرینات ثباتی و تکنیک انرژی عضله، در بهبود درد، ناتوانی و دامنه حرکتی گردن موثر بوده اند، ولی بیماران در گروه  تمرینات ثباتی بهبودی بیشتری داشته اند.

    کلیدواژگان: گردن درد مزمن، تمرینات ثباتی، دامنه حرکتی گردن، ناتوانی، تکنیک انرژی عضلانی
  • محمد کلانتریان صفحات 88-94
    سابقه و هدف

    کراسفیت از جمله ورزش های جذاب و پرطرفداری است که اخیرا مورد توجه ورزشکاران قرار گرفته است. با این حال خطر بروز آسیب یکی از دغدغه های مهم مخاطبان این رشته ورزشی می باشد. ادبیات پیشینه درخصوص آسیب های این رشته ورزشی چندان غنی نمی باشد. لذا هدف از تحقیق حاضر بررسی شیوع و علت شناسی آسیب های ورزش کراسفیت در ایران می باشد.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر توصیفی-مقطعی و نحوه گردآوری اطلاعات آینده نگر می باشد. اطلاعات مربوط به آسیب های 163 ورزشکار کراسفیت کار ایرانی بوسیله پرسشنامه محقق ساخت ثبت آسیب در طول 6 ماه ثبت شد. نوع، شدت، علت، موضع و زمان بروز آسیب مهم ترین متغیرهای مورد بررسی بودند. پیش از شرکت در تحقیق، کلیه آزمودنی ها فرم رضایت نامه مشارکت آگاهانه در تحقیق را تکمیل کردند. پس از ثبت اطلاعات، از روش آماری خی دو (x2) جهت تجزیه و تحلیل آماری یافته های تحقیق استفاده شد.

    یافته ها:

    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که کراسفیت، ورزش پرخطری می باشد؛ بطوریکه 45% آسیب ها از نوع عضلانی تاندونی می باشند. اکثر آسیب ها با شدت متوسط گزارش شدند (5/53%). گرم نکردن و سابقه قبلی آسیب مهم ترین دلایل آسیب می باشند (24%). اندام فوقانی رایج ترین موضع بروز آسیب بود (3/42%). بیشتر از نیمی از آسیب ها در 15 دقیقه ابتدایی و انتهایی تمرین رخ دادند (62%).

    نتیجه گیری:

    در صورت عدم رعایت نکات ایمنی از جمله گرم کردن و سرد کردن صحیح بدن و همچنین افزایش دانش و آگاهی مربیان و ورزشکاران در زمینه علل بروز آسیب، ورزش کراسفیت می تواند ورزشی پرآسیب باشد.How to cite this article:Kalantariyan M. Prevalence and Etiology of Crossfit’s Injuries in Iran. J Saf Promot Inj Prev. 2019; 7(2):88- 94.

    کلیدواژگان: شیوع شناسی، علت شناسی، آسیب، کراسفیت، پیشگیری، آینده نگر
  • حمید سرخیل*، علیرضا علوی تبار، پیام شایان فرد صفحات 95-105
    سابقه و هدف

    خسارات سنگینی که هرساله در اثر وقوع حوادث و بیماری های شغلی به وجود می آید، لزوم توجه و نظارت دقیق و موثر بر موضوع بهداشت، ایمنی و محیط زیست را نشان می دهد. دراین بین اهمیت استقرار نظام یکپارچه ای تحت عنوان سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست و ممیزی آن به عنوان راهکاری جهت اطمینان از حرکت دایمی در مسیر صحیح و انطباق با الزامات، امری ضروری به حساب می آید. اما وقوع تقلب در ممیزی های بهداشت، ایمنی و محیط زیست علاوه بر اینکه باعث کاهش بازدهی آن می شود، می تواند خطرات جانی و خسارات مالی زیادی در پی داشته. هدف از این پژوهش شناسایی علل و عوامل وقوع تقلب در این ممیزی ها (جهت پیشگیری از وقوع تقلب) و شناخت نشانه های وقوع تقلب به همراه ارایه یک راهکار جدید برای کشف تقلب بود. 

    روش بررسی

    در این مطالعه پس ازاینکه تحقیقات میدانی و مصاحبه با نفرات خبره، پرسشنامه ای شامل 60 عامل احتمالی وقوع تقلب در پنج دسته کلی شامل: مدیریت سازمان، وضعیت صنعت، شرایط سازمان، واحد بهداشت، ایمنی و محیط زیست و گروه ممیزی تهیه شد که موارد اخلاقی همچون (وجود وابستگی با ممیز، نداشتن تجربه و تحصیلات مرتبط، عدم سلامت رفتاری مسیول بهداشت، ایمنی و محیط زیست، بی تفاوتی مدیران ارشد و غیره) را در برداشتند. همچنین به منظور کمک به ممیزان جهت تشخیص تقلب در ممیزی، پرسشنامه دیگری نیز شامل 13 نشانه احتمالی وقوع تقلب تهیه و با استفاده از روش آلفای کرون باخ، پایایی هر دو پرسشنامه تایید شد. سپس 58 نفر از متخصصان بهداشت، ایمنی و محیط زیست دارای سوابق ممیزی به تکمیل پرسشنامه ها پرداختند.

    نتایج

    تحلیل پرسشنامه اول نشان می دهد از میان عوامل پنج گانه تقلب، عوامل مربوط به «گروه ممیزی» و عوامل مربوط به «مدیریت» تاثیرگذارترین موارد در وقوع تقلب در ممیزی می باشند. همچنین با استفاده از نتایج پرسشنامه دوم، چک لیست پیشنهادی کشف تقلب تدوین گردید. 

    نتیجه گیری:

    در این تحقیق با انجام مطالعه موردی، دریکی از ممیزی های بهداشت، ایمنی و محیط زیست در فاز 17و 18 مجتمع گازی پارس جنوبی، ضمن بررسی عوامل وقوع تقلب در ممیزی های بهداشت، ایمنی و محیط زیست در این واحدها، چک لیست تنظیم شده برای شناخت نشانه ها و علل وقوع تقلب اعمال گردید. بطوریکه می توان از این چک لیست به عنوان ابزار تکمیلی جهت افزایش بازدهی ممیزی های بهداشت، ایمنی و محیط زیست استفاده نمود. .

    کلیدواژگان: تقلب در ممیزی، آلفای کرون باخ، سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست، چک لیست
  • محسن ابوطالبی اصفهانی*، امیرمسعود رحیمی، سهیلا سعیدی صفحات 106-122
    سابقه و هدف

    جراحات و صدمات حاصل از تصادفات ترافیکی در راه ها به یک معضل جهانی تبدیل شده است. طبق آمار بخش قابل توجهی از تصادفات به دلیل همگرا شدن جریان های ترافیکی در تقاطع ها رخ می دهد. هدف پژوهش حاضر، بررسی عوامل موثر بر ایمنی تقاطع ها و ارزیابی آن ها و ارایه مدل های آماری برای پیش بینی تصادفات و در نهایت ارایه راه کارهایی برای ایمنی تقاطع ها و کاهش افراد جراحت دیده در تقاطع ها است.

    روش بررسی

    برای تعیین عوامل موثر و پیش بینی تعداد تصادفات جرحی براساس پارامترهای ترافیکی، هندسی و خصوصیات وسایل کنترل ترافیک، از مدل های آماری در سه خانواده لگ خطی پوآسون، لگ خطی دوجمله ای منفی و مدل خطی استفاده شد. مدل سازی و تحلیل داده ها در این تحقیق بر اساس نرم افزار SPSS  و اکسل انجام شد. مناسب بودن برازش مدل از طریق دویانس/ درجه آزادی و X2  پیرسون/ درجه آزادی کنترل گردید.

    یافته ها:

    طبق یافته ها به ترتیب کاهش حجم عبوری به میزان 37/190%، وجود خط گردش به راست ویژه به میزان 06/52%، وجود دوربین به میزان 09/27%، افزایش طول خط گردش به راست ویژه به میزان 06/1% سبب کاهش تصادفات می شوند. چنانچه عرض میانه در شاخه تقاطع یک متر افزایش یابد فراوانی تصادفات جرحی 02/2% افزایش خواهد یافت. به ازای افزایش هر خط به تقاطع فراوانی تصادفات جرحی به میزان 05/18% افزایش خواهد یافت. اگر دو تقاطع دارای شرایط کاملا یکسان باشند و فقط تعداد فازهای آن ها متفاوت باشد، تقاطعی که دارای دو فاز است نسبت به تقاطع دارای سه فاز، کاهش تصادفات آن به میزان 649/35% خواهد بود. بنابراین لازم است در خصوص کاهش تصادفات با اولویت بیان شده، اقدامات مناسب انجام شود.

    نتیجه گیری:

    طبق نتایج، مدل پواسون نسبت به مدل دوجمله ای منفی از عملکرد و دقت بهتری برخوردار است. همچنین مشخص شد 7  متغیر بیان شده در بالا بر ایمنی تقاطع ها تاثیر دارد که پیشنهاد می شود در برنامه های ایمن سازی شهری مورد توجه قرارگیرد.

    کلیدواژگان: تصادفات جرحی، تقاطع های چراغ دار، مدل لگاریتم خطی پوآسون، مدل لگاریتم خطی دوجمله ای منفی، مدل خطی
  • محمدرضا امیدی* صفحات 123-130
    سابقه و هدف

    یکی از معیارهای مورد سنجش جهت میزان  شاخص های توسعه یک کشور میزان سلامت در حوادث و بلایا می باشد. هرساله تعداد زیادی از افراد در کشور ایران به دلایل مختلف دچار غرق شدگی می شوند که هدف این تحقیق تخمین روند غرق شدگی در کشور ایران می باشد.

    روش بررسی

    این تحقیق مطالعه طولی از نوع سری زمانی است، که با استفاده از آمار  غرق شدگان در کشور که از سازمان پزشکی قانونی  بین سال 1384 تا 1396کسب شده، به پیش بینی برای آینده با استفاده از روش سری زمانی آریما پرداخته است.  مدل های باکس جنکینز که برای تخمین روند غرق شدگان استفاده شده شامل فرآیند خودرگرسیون، فرآیند میانگین متحرک، فرآیند خودرگرسیون میانگین متحرک، و فرآیند خودرگرسون میانگین متحرک انباشته، می باشد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار ITSM  استفاده گردیده است.

    یافته ها

    در طی سال های 1384 تا 1396 مجموعا تعداد 14127 نفر در کشور بر اثر غرق شدگی جان خود را از دست داده اند که میانگین سالانه تعداد غرق شدگان متوفی برابر با 1086 نفر در سال می باشد.  بررسی آخرین سال مطالعه غرق شدگان در این تحقیق یعنی سال 1396 نشان داد که بیشترین تعداد غرق شدگان متوفی مربوط به استان خوزستان با 161 نفر و کمترین آن مربوط به استان خراسان جنوبی با یک نفر متوفی است.  تخمین روند غرق شدگان، روند کاهشی تعداد غرق شدگان در کشور در سال های آینده را پیش بینی کرد.

    نتیجه گیری

    روند تعداد متوفیان بر اثر غرق شدن در کشور نزولی است که نشان دهنده موثر بودن اقدامات صورت گرفته جهت کاهش حوادث حوزه غرق شدگی است، بنابراین با ادامه و بهبود برنامه های کاهش تلفات غرق شدن ، می توان روند نزولی بودن را با شیب بیشتری کاهش داد.

    کلیدواژگان: سری زمانی، حوادث، بلایا
|
  • Zahra Ghasemi, Leila Ibrahimi Ghavaamabadi Pages 65-68
    Background and Objectives

    ports as the gate of entry and exit of goods have a basic role in the economic progress in developing and developed countries. Compression and complexity of activities in ports have caused these areas to be dangerous with a high rate of vulnerability and high ratio of incidents. Areas which need establishing a suitable standard with the culture-making approach in the aspect of safety and resilience engineering, to minimize damages and to upgrade the safety level in ports, and also preparedness of ports for unpredictable incidents.Martials and

    Methods

    This descriptive and cross-sectional study was conduct on 90 staffs of khormashar port in 2018. Participants were selected randomly and voluntarily participated in the study. Data was collected by a standard safety culture questionnaire. The collected data has been analyzed by using Single sample t test, Kolmogorov-Smirnov test, and Friedman ranking test.

    Results

    Six factors affecting the safety culture were identified which include: management commitment, transparency, learning culture, preparedness, flexibility, and knowledge. Results showed that management commitment (4.69) and knowledge (2.61) had the most and the least importance, respectively.

    Conclusion

    for improvement of resilience and safety culture, one can focus on affective factors based on priority, and take action in the way of supervision and improving them. Modification and improvement of these indicators would lead to the progress in safety and resilience level and will facilitate the movement of this port in the way of reaching higher levels of safety.
    How to cite this article:Ghasemi Z, Ibrahimi Ghavaamabadi L. The Assessment of Safety Culture in the Khorramshahr Port Based on Resilience Engineering. J Saf Promot Inj Prev. 2019; 7(2):65-8.

    Keywords: safety culture, resilience, engineering
  • Elham Akhlaghi Pirposhteh, Ali Karim, Ali Salehi Sahl Abadi Pages 69-77
    Background and Objectives

    Musculoskeletal disorders are the most common occupational injuries among healthcare workers currently. The aim of the present research was to evaluation the prevalence of musculoskeletal disorders among the medical staff of selected hospitals of Shahid Beheshti University of Medical Sciences in 2018.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was performed on 80 medical staff of selected hospitals with 11.2 ± 7.87 years of work experience. The Prevalence of musculoskeletal disorders was assessed by Body Map Questionnaire and ergonomic assessment of posture status using REBA methods. The study was conducted with the necessary permissions and informed consent of the participants and confidentiality of the information obtained. Data was analyzed by SPSS software version 25.

    Results

    The most prevalence of musculoskeletal disorders in different organs were waist (71.25%) and knee (68.75%). The results of the REBA evaluation showed, the final risk scores of 50% with the medium level, 28.75% with the high level and 7.5% with the very high level. There was a significant direct relationship between REBA score and pain intensity in the neck and knee areas.

    Conclusion

    The results showed that the prevalence of musculoskeletal disorders was relatively high in the waist and knees, with high and medium ergonomic risk levels. Therefore, correcting workstations through ergonomic interventions, raising the level of knowledge of staff about the risk factors of musculoskeletal disorders and proper working methods are essential for these people.

    Keywords: Musculoskeletal disorders, REBA method, Body map questionnaire, Hospital staff, health centers
  • Noorollah Javdaneh, Malihe Hadadnezhad Pages 78-87
    Background and Objectives

    Neck pain is one of the most common musculoskeletal disorders, and the lack of proper treatment of this disorder can cause pain and disability in people. Therefore, the purpose of this study was Comparison of stability training and Muscle Energy Technique on pain, disability and neck range of motion in men with chronic neck pain.

    Materials and Methods

    Patients with chronic neck pain were randomly divided into three groups. The first group (intervention1), the stability training and the second group (intervention2) received the muscle energy technique. Exercises It was done for 6 weeks and 4 sessions in week and the control group only received posture correction guidelines at home. Pain was assessed on the basis of Visual analogue scale (VAS), disability by Neck Disability Index questionnaire and neck range of motion by inclinometer before and 48 hours after treatment. ANOVA with repeated measures was employed for data analyses and significant level was considered it p<0.05.

    Results

    There was a significant difference in pain severity, disability and neck range of motion after intervention in both groups (P <0.005). Compared to the two groups after the treatment, there was a significant difference in the All variables (P <0.005), in the other words More improvements were achieved in Stabilization Exercises group.

    Conclusion

    The results of this study indicate that in patients with chronic neck pain, both methods of stability training and muscle energy technique have been effective in improving pain, disability and neck motion. However, patients in the stabilization group have a greater impact.

    Keywords: Chronic neck pain, Stability training, Neck range, Disability, renge of motion, Muscle Energy Technique
  • Mohammad Kalantariyan Pages 88-94
    Background and Objectives

    Crossfit is one of the most appealing and popular sports that recently have been attracted by athletes. However, the risk of injury is one of the main concerns of the audiences in this sport. Background literature on injuries in this field is not very rich. Therefore, the aim of this study is to investigate the prevalence and etiology of crossfit injuries in Iran.

    Materials and Methods

    The present study is a cross-sectional descriptive with prospective information gathering method. Injuries information was collected from 163 Iranian crossfit athletes during 6 months with researcher-made questioner. Type, severity, cause, location and time of injury were the most important variables investigated. Prior to participation in the study, all subjects completed the informed participation consent form. After recording the data, Chi-square statistical method (x2) was used for statistical analysis of the research findings.

    Results

    The results of this study showed that crossfit is a high-risk sport. So that 45% of injuries are muscular-tendon type. Most injuries were reported moderate (53.5%). Do not warm-up and history of injury are the most important causes of injury (24%). The upper extremity was the most commonly occurring location for injury (42.3%). More than half of the injuries occurred in the first and last 15 minutes of the training (62%).

    Conclusion

    if you do not observe safety tips including proper warming-up and cooling-down of the body as well as increasing the knowledge and awareness of coaches and athletes in terms of the causes of injury, Crossfit sport could be a high-risk sport.

    Keywords: Prevalence, Etiology, Injury, Crossfit, Prevention, Prospective
  • Hamid Sarkheil *, Alireza Alavi Tabar, Payam Shayan Fard Pages 95-105
    Background and Objectives

    The heavy losses that occur annually due to occupational accidents and illnesses require the careful and effective monitoring of the HSE subject. In the meantime, the importance of deploying an integrated system called the Health and Safety Management System (HSE-MS) and its audit as a means of ensuring a lasting move in the right direction and compliance with the requirements is essential. However, the occurrence of fraud in the HSE audits, in addition to reducing its returns, can lead to significant financial and financial losses. The purpose of this study was to identify the causes and factors of fraud in these audits (to prevent fraud) and to identify the signs of fraud, along with the introduction of a new strategy for fraud detection.

    Methods and Materials

    In this study, after conducting field research and interviewing the experts, a questionnaire containing 60 possible factors of occurrence of fraud in five general categories including: That included ethical issues such as (dependence on auditors, lack of relevant experience and education, lack of behavioral health responsibility for health, safety and the environment, indifference of senior managers etc). Organization management, industry status, organization requirements, HSE unit and audit team. Also, in order to help auditors to identify fraud in the audit, another questionnaire including 13 possible fraud cases was prepared and using the Cronbach's alpha method, the reliability of both questionnaires was confirmed. Then, 58 HSE specialists completed The questionnaires were developed in phase 17 and 18 of South Pars Gas Complex..

    Results

    The analysis of the first questionnaire shows that among the five factors of fraud, the factors related to the "audit team" and the factors related to "management" are the most influential cases in the occurrence of fraud audits. Also, using the results of the second questionnaire, a checklist for fraud detection was developed.

    Conclusion

    In this study, by carrying out a case study, in one of the HSE audits in Phase 17-18 of the South Pars Gas Complex, while examining the factors of fraud in health, safety and environmental audits in these units, a checklist was established to identify the signs and causes of fraud. The results were matched with preliminary prediction. It is possible to use this checklist as a complementary tool to increase the efficiency of HSE audits.

    Keywords: Audit Fraud_Cronbach's Alpha_Health_Safety - Environment Management System_Checklist
  • Mohsen Aboutalebi Esfahani*, Amir Masoud Rahimi, Soheila Saeidi Pages 106-122
    Backgrouna and Objectives

    Injuries and damages caused by traffic accidents in road networks have become a dilemma. According to statistics, a significant part of the total number of accidents occurs due to the convergence of traffic flows at intersections. The aim of this study is to investigate the factors affecting the safety of the intersections, evaluate them, and provide a statistical model for predicting the number of accidents and ultimately provide solutions for the safety of intersections in order to reduce the number of injured people at the intersections.

    Material and Methods

    In order to predict the number of traffic accidents based on traffic parameters, geometric design and traffic control features, three statistical models were used in this study: Poisson Log- Linear, Negative Binomial Log-Linear, and Linear Models. Modeling and analyzing data in this study was done based on SPSS software and Excel. The goodness of fitting was controlled by Deviance/Degree of Freedom and x2 Pearson/Degree of Freedom.

    Results

    According to the results, the reduction in volume, exclusive right turning lane, camera and increase in length of the exclusive right turn lane, reduce crashes by 190.37%, 52.06%, 27.09%, and 1.06%, respectively. As the mid-block width in the intersection increases by 1 m, the frequency of accidents will increase by 2.02%. Adding a lane in an intersection will lead to an increase in accidents by 18.55%. If two intersections have completely identical conditions and only the number of phases differs, then an intersection with two phases will have a reduction of crashes of 35.649% over the intersection of three phases. Therefore, it is necessary to take appropriate steps regarding to strength of each variable in the reduction of crashes.

    Conclusion

    According to the results of the Poisson model, it has a better accuracy than the negative binomial model. It was also found that the seven above-mentioned variables affect the safety of intersections, which is suggested to be considered in urban immunization programs.

    Keywords: Injury Accidents, Signalized Intersections, Poisson Linear Logarithmic Model, NegativeBinomial Linear Logarithmic Model, Linear Model
  • Mohammad Reza Omidi * Pages 123-130
    Background and Obgectives

    One of the criteria for measuring the development indicators of a country is the rate of health in accidents and disasters. Every year a large number of people in Iran suffer from drowning for various reasons.

    Materials and Methods

    This study is a longitudinal time series study, using forensic statistics from the country forensic medicine from 2005 to 2016, predicting the future using the Arima time series method. Box Jenkins models used to estimate the drowning process include the Auto Regression (AR) process of moving average (MA) the moving average auto regression process (ARMA) and the cumulative moving average autoregressive process (ARIMA). ITSM software was used for data analysis.

    Results

    During 2005-2016, a total of 14127 people died in drowning in the country, which is an average of 1086 deaths per year. . Survey of the last year of drowning study in this study (2017) shows that the highest number of deceased was related to Khuzestan province with 161 people and the lowest was related to South Khorasan province with one deceased. Estimates of the drowning trend show that the number of drowning in the country will continue to decline in the coming years.

    Conclusion

    The trend of the number of deaths from drowning in the descending country is indicative of the effectiveness of measures to reduce drowning accidents, so by continuing and improving drowning mortality programs, the downward trend can be reduced. Lowered.

    Keywords: Time series, Events, Disasters