فهرست مطالب
فصلنامه زن و جامعه
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 41، بهار 1399)
- تاریخ انتشار: 1399/02/16
- تعداد عناوین: 12
-
-
صفحات 1-28
هدف این پژوهش دستیابی به عوامل و زمینه های احساس تنهایی زنان به قصد شناخت عمیق این پدیده بود. این مطالعه به شیوه کیفی به روش پدیدارشناسی و با نمونه گیری هدفمند و توسط مصاحبه گر بصورت نیمه ساختار یافته و با 98 نفر از زنان متاهل، مطلقه و مجرد بین سنین 55-30 و در سال 98-1397 در شهر شیراز صورت گرفت. مصاحبه ها ثبت و سپس یادداشت و به روش هفت مرحله ای کلایزی (Colaizzi, 1987) تجزیه و تحلیل، روایی و اعتبار یابی شد. یافته های حاصل از عوامل و زمینه های احساس تنهایی زنان در 11 مضمون اصلی و 38 مضمون فرعی که در آن علت احساس تنهایی زنان شامل 4 مضمون اصلی و عبارتند از: ناهمخوانی با همسر، عدم مهارتهای ارتباطی ، فقدان حمایت، ضعف همدلی و زمینه احساس تنهایی شامل 7 مضمون اصلی که عبارتند از: خانواده نامتعادل، تصور از خدا، اختلالات خلقی و موقعیتی، مشکلات جسمی، ناکارآمدی شناختی-هیجانی، عزت نفس ضعیف و تنظیم شناختی مثبت، یافت شد. یافته های مطالعه می تواند تصویری روشن از تجربه افرادی که احساس تنهایی دارند ارایه دهد تا در مقابل بتواند جهت راهکارهای مقابله ای مفید واقع شود.
کلیدواژگان: احساس تنهایی، عوامل، زمینه، پدیدارشناسی -
صفحات 29-52
حکمرانی خوب یکی از عوامل مهم موثر بر سلامت و کیفیت زندگی افراد جامعه بوده و از طریق افزایش سرمایه اجتماعی، گسترش حمایت اجتماعی، بسترسازی برای تامین اشتغال افراد و تامین امنیت و رفاه خانوارها به صورت مستقیم بر سلامت روانی و جسمانی افراد موثر می باشد. اهمیت این مساله در گروه جنسیتی زنان با توجه به حساسیت سلامت آن ها به عوامل محیطی دو چندان می شود. لذا با توجه به اهمیت موضوع در این پژوهش رابطه شاخص های حکمرانی با سلامت زنان (امید به زندگی، مرگ و میر و سایر شاخص های مربوط به سلامت جسمی و اجتماعی) در کشورهای با درآمد متوسط به بالا با رویکرد گشتاورهای تعمیم یافته برای دوره ی زمانی (2013-2002) بررسی شده است. نتایج حاکی از آن است، در کشورهایی که شاخص های حکمرانی در سطح بالاتری قرار دارد، جمعیت زنان سالم تر بوده و نرخ مرگ و میر در آن ها کمتر و در نتیجه کیفیت زندگی آن ها بالاتر است. همچنین سایر متغیرها شامل درآمد سرانه حقیقی و هزینه های سرانه سلامت رابطه مثبت و معنی دار با امید به زندگی و رابطه منفی و معنی دار با مرگ و میر زنان و نرخ باروری و بیکاری زنان رابطه منفی و معنی دار با امید به زندگی و رابطه مثبت و معنی دار با مرگ و میرشان دارند.
کلیدواژگان: حکمرانی خوب، سلامت زنان، کیفیت زندگی -
صفحات 53-78
پژوهش حاضر به تشریح عوامل بازدارنده مشارکت اقتصادی زنان از سوی خانواده در جامعه محلی می پردازد. این پژوهش در میان دو گروه از زنان شاغل و غیر شاغل متاهل سنین بین 25 تا 45 سال ساکن در روستای بهده از توابع شهرستان پارسیان انجام شده است. داده ها به شیوه کیفی و با اتخاذ رویکرد نظریه بنیانی و با استفاده از فنون مصاحبه و بحث گروهی جمع آوری شده است. تحلیل داده ها بر اساس کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام گرفته و تا مرحله اشباع نظری ادامه یافته است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که ارزش ها و نگرش ها (تفاسیری که زنان از سنت ها دارند)، باورها و اعتقادات (باور به برتری و سرپرستی مردان)، کلیشه های جنسیتی (تفکیک فضای عمومی و خصوصی، زنانه و مردانه)، نوع مالکیت و اختیارات (تصمیم گیری در خصوص درآمد و هزینه ها و مالکیت بر دارایی ها) و نوع تصمیم گیری و انتخاب (انتخاب شغل، مهاجرت، ازدواج و طلاق)، از مولفه های تاثیرگذار در مشارکت اقتصادی زنان بودند. به طور کلی کلیشه های جنسیتی در همه ابعاد زندگی زنان و مردان باعث می شود آن ها خود را برای پذیرش نقش هایی آماده کنند که در مسیر جامعه پذیری توسط نهادهای خانواده و آموزش پرورش به آن ها تعلیم داده شده است.
کلیدواژگان: مشارکت اقتصادی، ساختار قدرت، خانواده، کلیشه های جنسیتی، نقش های مادری و همسری -
صفحات 79-110
این پژوهش با هدف بررسی نقش اعتماد سازمانی مدرسه و خودکارآمدی در توسعه حرفه ای معلمان زن دوره ابتدایی، با نقش میانجی ادراک رهبری انجام شد. جامعه آماری شامل تمام معلمان رسمی زن دوره ابتدایی شهرستان ارومیه به تعداد 1420نفر می باشد که با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 302 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردید. روش پژوهش، توصیفی- همبستگی از نوع مدلسازی معادلات ساختاری می باشد. ابزارهای سنجش شامل پرسشنامه های استاندارد بود که روایی و پایایی آن ها تایید شد. پایایی پرسشنامه ها بر اساس آلفای کرونباخ برای خودکارآمدی 91/0، اعتمادسازمانی مدرسه 92/0، ادراک رهبری 89/0، توسعه حرفه ای 86/0 به دست آمد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و AMOS نشان داد که خودکارآمدی معلم، اعتماد سازمانی و ادراک رهبری با توسعه حرفه ای معلم ارتباط معناداری دارد، اما خودکارآمدی اثر مستقیم و معنی داری بر توسعه حرفه ای ندارد. اثر غیرمستقیم اعتماد و خودکارآمدی بر توسعه حرفه ای از طریق ادراک رهبری معنی دار می باشد و ادراک رهبری نیز نقش واسطه ای را در ارتباط اعتماد و خودکارآمدی با توسعه حرفه ای ایفا می کند. بنابراین به منظور ارتقاء توسعه حرفه ای معلمان زن ابتدایی می توان به تقویت و ارتقاء اعتمادسازمانی و خودکارآمدی همچنین انتخاب سبک های رهبری مناسب به عنوان یکی از عوامل میانجی گر توسعه حرفه ای اقدام نمود.
کلیدواژگان: اعتماد سازمانی مدرسه، خودکارآمدی، ادراک رهبری، توسعه حرفه ای، معلمان زن دوره ابتدایی -
صفحات 111-128افزایش خودپنداره و تصور مثبت بانوان نسبت به حجاب از اولویت دارترین و مناسب ترین راهکارهایی هستند که برای درونی شدن ارزش حجاب استفاده می شود. پژوهش حاضر، ضمن واکاوی در تجربه زیسته دختران دانش آموز (در مدارسی که چادر در آنها اجباری است)؛ ادراک آنان از نحوه حجاب را مورد بررسی قرار داده است. این مطالعه مبتنی بر رویکردی کیفی و به روش پدیدارشناسی، با مطالعه 20 نفر مشارکت کننده از میان دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر تبریز می باشد. این تحقیق با روش نمونه گیری هدفمند و با 22 مصاحبه فردی و یک مصاحبه گروهی نیمه ساختار یافته انجام شده است. تحلیل داده ها بر اساس راهبرد هفت مرحله ای کلایزی صورت پذیرفت. یافته ها نشان می دهد که در تجربه زیسته دانش آموزان از نحوه حجاب فقط در پوشش چادر خلاصه نمی شود، عفاف وحجاب در همه رفتار باید مورد توجه قرار گیرد. همچنین از تجربه دانش آموزان مضامینی بدست آمد که عبارتند از: هرچند تاثیرتجربه گذشته در تعیین نوع حجاب زیاد است؛ با این حال رعایت حجاب در گرو وضوح تعریف آن می باشد، اصلاح نظام شناختی، بهترین شیوه آموزش حجاب می باشد. ایدیولوژیک بودن اندیشه حجاب مهمترین نکته در رعایت آن و گرایش درونی به حجاب، پایدارترین شیوه عمل به حجاب است.کلیدواژگان: پوشش اسلامی، حجاب، چادر، ادراک
-
صفحات 129-150
طلاق، زنگ خطر جدی است که هزینه بهسامان سازی آن بیش از هزینههای مقابله با پیامدهای اجتماعی- اقتصادی و سیاسی آن است. از اینرو، بررسی علل و پیامد آن و راه های برون رفت از آن باید در برنامه های سیاست گذاران کلان کشور باشد. در این مقاله صرفا با هدف درک بهتر از ارتباط میان آموزش و اشتغال زنان با طلاق، عوامل اقتصادی اجتماعی موثر بر طلاق در سطح استانهای ایران با استفاده از ریزداده های طرح هزینه-درآمد خانوار شهری در سال 1393 و کاربرد روش داده های شبه تابلویی بررسی شدهاست. داده های اولیه شامل 18885 خانوار شهری بوده است که در مرحله اول زیر بخشی از داده ها شامل سرپرستان خانوار مرد و زن مطلقه و متاهل (16503 مشاهده) انتخاب و در سطح استانها دسته بندی شدند. براساس داده های اولیه و دسته بندی شده، توصیف دادهای صورت گرفت. در مرحله بعد با روش داده های شبه تابلویی دیتون (1985) و قزوانی و گواید (2001)، مدل تحقیق با لحاظ سن و سواد سرپرست خانوار با تاکید بر آموزش و اشتغال زنان، اندازه و درآمد خانوار، شاغل بودن سرپرست خانوار، به روش حداکثر درست نمایی برآورد گردید. براساس نتایج حاصل از برآورد، اندازه خانوار، اشتغال سرپرست خانوار و با سوادی او و درآمد خانوار احتمال طلاق را کاهش میدهد در حالیکه اثر تحصیلات عالی برای زنان و اشتغال آنان بر احتمال طلاق مثبت بودهاست. همچنن رابطه سن و طلاق U وارونه است. یعنی در سالهای اولیه زندگی مشترک و سالهای انتهایی آن، احتمال طلاق کمتر از سالهای میانی زندگی سرپرست خانوار است.
کلیدواژگان: طلاق، استانهای ایران، مدل لاجیت، داده های شبه تابلویی، ریز دادههای طرح هزینه درآمد خانوار -
صفحات 151-175
هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر عوامل اجتماعی و فرهنگی بر تمایل به ورزش جوانان به ویژه زنان می باشد. پژوهش حاضر از نظر نوع پژوهش از نوع کاربردی و بر اساس مسیر از نوع توصیفی می باشد که بر روی جوانان شهر تهران انجام شد. جامعه آماری پژوهش، کلیه جوانان ساکن در شهر تهران در حدود 3040248نفر بر اساس سرشماری سال 1395 می باشند که بر اساس جدول برگرفته از گلن دی ایزراییل به میزان 370 نفر به عنوان نمونه تعیین و برای اطمینان از عدم تورش 400 نفر به عنوان نمونه ی نهایی انتخاب گردید و با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای نمونه گیری انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه های استاندارد شده ی حمایت اجتماعی، پذیرش اجتماعی، سرمایه اجتماعی، رفتار مطلوب اجتماعی، سرمایه فرهنگی، هوش فرهنگی و جهت گیری مذهبی و پرسشنامه ی پژوهشگر ساخته ی تمایل به ورزش همگانی با ضریب CVR برابر با 0.860، اعتبار سازه برابر با 0.776 و پایایی برابر با 0.894 بودند. نتایج به دست آمده از رگرسیون خطی حاکی از آن بود که عدم وجود سرمایه ی اجتماعی، رفتار مطلوب اجتماعی و حمایت اجتماعی بر تمایل جوانان به ورزش همگانی تاثیر گذار بودند و عدم وجود پذیرش اجتماعی، هوش فرهنگی، سرمایه ی فرهنگی و باورها و جهت گیری های اعتقادی و ارزشی تاثیری بر تمایل به ورزش همگانی نداشتند
کلیدواژگان: ورزش همگانی، عوامل اجتماعی، عوامل فرهنگی، جوانان شهر تهران -
صفحات 177-197
آثار داستانی یکی از عرصه هایی است که فمینیست ها در بیان مسایل و دغدغه های زنان از آن بهره می گیرند. فمینیسم در هر جا که ردپایی از زنان دیده می شود بسیاری از هنجارها، سنت ها و باید و نبایدها را به چالش کشیده و مورد تردید قرار داده است. شماری از داستانهای زن محور در کنار بیان مشکلات زنان آثار مخربی نیز داشته است؛ زیرا این آثار با دیدگاهی ضد ارزشی به جایگاه خانواده، ازدواج و روابط زناشویی می نگرد. این در حالی است که از ارزش خانواده به عنوان نهادی کوچک ولی تاثیرگذار در سلامت روانی و تامین آرامش و نیازهای عاطفی افراد، غفلت شده است. مقاله حاضر درصدد است تا با رویکردی آسیب شناسانه و به روش مطالعه متن و بررسی مقایسه ای، آسیب ها در حوزه مسایل خانواده را با تحلیل شماری از آثار داستانی فمینیستی بررسی و نقد کند. این آثار عبارت است از رمان های سگ و زمستان بلند (از شهرنوش پارسی پور) پرنده من (از فریبا وفی)، داستان های کوتاه لکه ها، آپارتمان (1) و (2) و (3) از مجموعه «طعم گس خرمالو» (از زویا پیرزاد). داستانها برمبنای معیارهایی نظیر زن محور بودن، زن بودن نویسندگان، ارتباط محتوای آثار با مسایل خانوادگی و قرار گرفتن شخصیتهای زن در جایگاه قهرمان اصلی انتخاب شده است. نتایج نشان می دهد که این آثار با برجسته سازی مقوله هایی مانند طلاق عاطفی، تضاد دیدگاه ها در زندگی مشترک، بی هویتی زن و طلاق قانونی و با تکیه بر پدیده هایی نظیر مردسالاری و مردستیزی تاثیرات مخربی را در جایگاه ارزشی خانواده و ازدواج به دنبال داشته است.
کلیدواژگان: فمینیسم، داستان نویسی، خانواده، آسیب شناسی، نقد -
صفحات 199-218
این پژوهش با هدف مقایسه سلامت عمومی، خودکارآمدی و شایستگی اجتماعی دانشجویان دختر و پسر دارای مادر شاغل و غیرشاغل در دانشگاه شهید چمران اهواز انجام شد. در این پژوهش از طرح علی- مقایسه ای از نوع پس رویدادی استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان دارای مادر شاغل و غیرشاغل دانشگاه شهید چمران اهواز مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 97- 1396 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای، نمونه ای با40 دانشجوی دختر و 40 دانشجوی پسر دارای مادر شاغل و به همین تعداد دانشجوی دختر و پسر دارای مادر غیرشاغل به صورت تصادفی انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ و هیلیر، پرسشنامه خودکارآمدی شرر و آدامز و پرسشنامه شایستگی اجتماعی فلنر و فیلیپس استفاده شد. داده ها با روش تحلیل واریانس چند متغیری و تحلیل واریانس یک راهه با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین دانشجویان دختر و پسر دارای مادر شاغل و غیرشاغل از لحاظ سلامت عمومی، خودکارآمدی و شایستگی اجتماعی تفاوت معنی داری وجود ندارد. در نتیجه چون اشتغال مادران با سایر متغیرهای اجتماعی- اقتصادی نظیر جنس، سن، طبقه، نوع شغل مادر (خدماتی، فرهنگی و کارمند) و میزان رضایت یا تنش شغلی همراه است، می تواند پیامدهای متفاوتی داشته باشد، بنابراین به تنهایی شاغل و غیرشاغل بودن مادر نمی تواند تفاوت بین دو گروه را توجیه کند.
کلیدواژگان: سلامت عمومی، خودکارآمدی، شایستگی اجتماعی، اشتغال مادر -
صفحات 219-240
هدف این پژوهش، بررسی نقش واسطه ای راهبردهای شناختی تنظیم هیجان در رابطه بین ذهن آگاهی و رفتار جامعه پسند بود. روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری پژوهش همه دانشجویان زن کارشناسی دانشگاه شیراز بودند که در سال 97-1396 در این دانشگاه مشغول به تحصیل بودند. شرکت کنندگان 237 نفر بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند و ابزار پژوهش شامل مقیاس چندبعدی رفتار جامعه پسند، مقیاس ذهن آگاهی نوجوانان و بزرگسالان و پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شدند. نتایج نشان داد که ذهن آگاهی به طور مستقیم و مثبت پیش بینی کننده معنی دار رفتار جامعه پسند، راهبردهای انطباقی و غیر انطباقی تنظیم شناختی هیجان است. همچنین راهبردهای انطباقی تنظیم شناختی هیجان توانستند در رابطه میان ذهن آگاهی و رفتار جامعه پسند نقش واسطه گری معنی داری داشته باشند اما راهبردهای غیر انطباقی شناختی تنظیم هیجان واسطه معنی دار رابطه بین ذهن آگاهی و رفتار جامعه پسند نبودند. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که افزایش ذهن آگاهی منجر به استفاده بیشتر از راهبردهای انطباقی تنظیم شناختی هیجان شده و از این طریق موجبات افزایش رفتار جامعه پسند دانشجویان زن را فراهم می آورد.
کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجان، ذهن آگاهی، رفتار جامعه پسند، زنان -
صفحات 241-259
هدف مقاله این است که جایگاه اجتماعی مرتبط با زنان راهبه را در ادیان بودایی و مسیحیت، بررسی کند. پژوهش حاضر که از نوع توصیفی و مطالعات تاریخی است، به روش کتابخانه ای انجام شده است؛ در ادیان بودایی و مسیحیت به زنانی که زهد می ورزند (راهبه) و به مردان (راهب) می گویند. در واقع رهبانیت در ادیان، گونه ای زهد ورزی است که به یک نحوه ی زندگی تعبیر می شود. یافته های پژوهش نشان می دهد که ، زنان بودایی در ابتدا جایگاهی نداشتند و بودا از لغزش های اخلاقی زنان واهمه داشته است. اما با پذیرش زنان در سنگهه و ورود آنان در سلک رهبانی با کراهت و با شرایطی که اطاعت مطلق و تابعیت زنان را از راهبان مرد ایجاب می کرد موافقت کرده است؛ اما در مسیحیت در نظام های رهبانی، راهبان، زنان را اغواگر و شیطان دانستنه اند که البته این امر بیشتر به سبب شرایط فرهنگی و اجتماعی آن زمان بوده است. اما به مرور شاهد افزایش راهبه ها و صومعه های خاص زنان می باشیم تا جایی که حتی زنان رهبری صومعه ها را به عهده گرفته اند نتایج پژوهش حاکی از آن است که، نگاه جنسیتی به زن مانع اساسی بر مشارکت های معنوی زنان در حلقه های رهبانیت شده است؛ گرچه در آغاز از ورود راهبه ها به دلایل مختلف مخالفت شده است، اما با تغییر شرایط فرهنگی و اجتماعی زنان به عنوان راهبه ها جایگاه اجتماعی خود را در این دو دین بزرگ یافته اند؛ تا آنجا که شمار آنها با مردان راهب برابری کرده و حتی صومعه های خاص زنان راهب رواج یافته است.
کلیدواژگان: زن، راهبه، رهبانیت، بودیسم، مسیحیت -
صفحات 261-278
هدف از پژوهش حاضر پیش بینی اعتیاد، اضطراب و تکانش گری بر مبنای تجربیات ناگوار کودکی، افسردگی، ناامیدی و سلامت والدینی در دختران نوجوان بوده است. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان دختری می شد که در موسسات آموزش زبان در شهر اردبیل مشغول به گذراندن کلاس های فوق العاده برای یادگیری زبان در سال 1397 بودند که از بین آنها تعداد 165 نفر به صورت در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخته سوءمصرف مواد، الکل، سیگار و داروهای روان گردان، پرسشنامه تجربیات ناگوار کودکی، پرسشنامه سلامت بیمار-2، مقیاس ناامیدی، مقیاس تکانشگری-پرخاشگری، پرسشنامه توجه خانوادگی و پرسشنامه اختلال اضطراب فراگیر بود. یافته ها نشان داد که تجربیات ناگوار کودکی با اعتیاد، اضطراب و تکانشگری رابطه مثبت معنی دار دارد. توجه والدینی نیز با اعتیاد، اضطراب و تکانشگری همبستگی منفی معنی داری داشته است و افسردگی و ناامیدی نیز با تکانشگری و اضطراب همبستگی داشته اند. افسردگی در پیش بینی تکانشگری و اضطراب بیشترین سهم را داشته است، اما در پیش بینی اعتیاد، تجربیات ناگوار کودکی بیشترین سهم را داشته است. از این یافته ها نتیجه گرفته می شود که روابط درون خانواده و سال های اولیه رشدی نقشی کلیدی در پیش بینی اختلالات در زندگی آتی فرد دارند.
کلیدواژگان: تجربیات ناگوار کودکی، افسردگی، اضطراب، توجه والدینی، تکانشگری
-
Pages 1-28
The aim of this research was to achieve the cause and grounds of loneliness of women for deep recognition of this phenomenon. This study was carried out in a qualitative way to the phenomenological method and with purposeful sampling, to collect data from the semi-structured interview of women between the ages 30-55 years old, they included 98 married, divorced and bachelor women in Shiraz city in 2018-2019. The interviews were recorded and then analyzed and analyzed in a seven-step Colaizzi (1987) method. Findings from the factors and fields of loneliness were summarized in 11 main themes and also with 38 sub themes. The factors include 4 main themes: Non consonantal with wife, lake of communication skills, lack of support, weakness of empathy, and the grounds include 7 main themes: Unbalanced family, the imagine of God, mood disorders and the situation, physical problems, emotional cognitive inefficacy, weak self-esteem and positive cognitive regulation. The study findings can provide a clear picture of the experience of women who feel lonely so that that they can advantageous to address them
Keywords: loneliness, factors, ground, phenomenological -
Pages 29-52
Good governance is one of the most important factors affecting people's health and quality of life, and it is directly influential on the mental and physical health of people through increasing social capital, social protection, and preparation of employment and households’ security and welfare. The importance of the issue is doubled in females, assuming their health sensitivity to environmental factors. Thus, considering the importance of the issue, in this study the relationship between governance indicators and women's health (life expectancy, mortality, and other physical and social health indicators) has been studied in upper-middle income countries with GMM aproach for the period of (2002 - 2013). The results show that in countries where governance indicators are at a higher level, the female population is healthier and the mortality rate is less, hence, their quality of life is at a higher level. Also other variables including domestic production per capita and health expenditure per capita have significant positive impact on women’s life expectancy and also negative and significant effect on their mortality rate and their fertility and unemployment rate, have significant negative impact on life expectancy and positive and significant effect on their mortality rate.
Keywords: good governance, women’s health, GMM -
Pages 53-78
The present study describes the factors that inhibit the economic participation of women by the family in the local community. This research was conducted in two groups of employed and unemployed married women between the ages of 25 and 45, residing in the village of Behdeh, from the Parsian County, Hormozgan province. The data were collected in a qualitative manner using a grand theory approach and interviewing and group discussion techniques. The data were analyzed using open, axial and selective coding and continued to the theoretical saturation stage. The findings of this study show that values and attitudes (interpretations that women have of customs), beliefs and faith (belief in male superiority and superintendence), Gender stereotypes (separation of public and private spaces, feminine and masculine), type of ownership and authority (decision on income and expenses and ownership of assets) and type of decision making and choice (choice of job, migration, marriage, and divorce), They were the most influential components of women's economic participation. In general, gender stereotypes in all aspects of men's and women's lives make them ready to accept the roles that they have been trained by family and education institutions in the Socialization way.
Keywords: Economic participation, power structure, family, gender stereotypes, the roles of motherhood, wife -
Pages 79-110
TThis research aims to investigate the role of school organizational trust, self-efficacy on the The professional development of elementary school female teachers, was conducted with the mediating role of leadership perception.The statistical population consisted of all elementary school Formal female teachers in Urmia city1400 people. Using a Stratified random sampling method, 302 subjects were selected as the sample from Cochran Formula. Measurement tools included standardized questionnaires whose validity and reliability were confirmed. Reliability of self-efficacy questionnaires, organizational trust, leadership perception, and professional development based on Cronbach's alpha were 0.91, 0.92, 0.89, 0.86, respectively. The research method was a descriptive correlation study which was analyzed using SPSS and Amos software using structural equation modeling.The results show that teacher self-efficacy, trust, and leadership are positively and significantly correlated with teacher's professional development, but self-efficacy has no direct and significant effect on professional development.The indirect effect of trust is an incentive for professional development through positive and meaningful leadership perceptions, and leadership perception is also an intermediary in the relationship of trust and self-efficacy with professional development.Based on research findings, it can be concluded that in order to enhance the professional development of elementary female teachers, it is possible to strengthen and enhance organizational trust and self-efficacy, which can also be the modification and selection of appropriate leadership styles as one of the mediators of professional development.
Keywords: School organizational trust, Self-efficacy, Leadership perception, Professional development, Elementary female teachers -
Pages 111-128Increasing women's self-esteem and positive image of hijab are among the most prioritized and appropriate strategies used to internalize the value of hijab. The present study, while analyzing the life experiences of female students, examined their perception of the veil.This study is based on qualitative approach and phenomenological method, with study of 20 participants among high school girl students in Tabriz. This research was conducted with purposeful sampling method with 22 individual interviews and a semi-structured group interview. Data analysis was performed based on the seven-step Kellasie strategy. The findings show that in the lived experience of students, hijab is not just about covering the tent, hijab chasing should be considered in all behavior. The students' experiences also included themes such as: Observance of the veil depends on its clarity, modification of the cognitive system is the best way of teaching the veil. Being ideological about the idea of hijab is the most important way to observe it and the inner tendency to wear it is the most sustainable way of doing it. The hijab style is based on the creation of up-to-date identity. Lack of learning of the tent pattern results in differentiation in student groups.Keywords: Islamic clothing, Veil, Chador, Perception
-
Pages 129-150
In this paper, with the purpose of better understanding of the relationship between education and the employment of women with their divorce, the socio-economic factors which affect on divorce are investigated in the provinces of Iran by using the micro data of Household Expenditure and Income Survey in 2014 which covers 18885 households and the application of pseudo-panel data method. At first step, a subset of the data was collected include male and female who were divorced or married (16503 breadwinner) and categorized them on the base of the provinces. Data was analyzed based on the initial classification. Then On the base of Deaton(1985), and Goaed and Ghazouani (2001) the logit model of this research with pseudo-panel data and including explanatory variables; household size, the occupation of the head and his/her literacy and household income, age and age square of head, with emphasis of female education and occupation; was regressed by using the Maximum Likelihood method. On the base of results, household size, the occupation of the head and his/her literacy and household income reduces the probability of divorce, while the effect of women's higher education on the probability of divorce is positive. Also, the relationship between age and divorce is U inverted. It means in the early years of their household common life, and in the latter years, the probability of divorce is less than the average age of the head of household.
Keywords: Divorce, Provinces of Iran, Logit model, quasi-panel data, The micro data of Household Expenditure, Income Survey -
Pages 151-175
The purpose of the current research is to survey the influence of Social and Cultural factors on youth tendency to public sport. The research is has been conducted by applied method in its goal and by descriptive one in its path. The population of the research includes all youth in Tehran (about 3040248 person) from which 370 ones were selected in accordance with De Israeil (2008 online) sample size table the size has been increased to 400 for accuracy and has been choosen through the multi-stage cluster random sampling. The Data gathered by the standard questionnaires of the social support, the social acceptance, the social capital, the social favorite behavior, the cultural capital, the cultural intelligence and the religious orientation along with researcher made one about public sport with the CVR: of 0.860 and the content validity: of 0.776 and the reliability: of 0.894. the data has been analysed by the liner Regression and the results shows that lack of social capital, social favorite behavior and social support affect significantly on public behavior and lack of social acceptance, cultural intelligence, cultural capital and belief and value orientations did not affect on public sport.
Keywords: public sport, social factors, cultural factors, Tehran youth -
Pages 177-197
Fictional works comprise a field the feminists take advantage of to express women's problems and concerns. Wherever there is a trace of women, feminism has challenged and cast doubt on many norms, traditions, and the dos and don'ts. Expressing women problems, some woman-oriented fictional works have also had negative effects; for these works view family, marriage, and marital relationships from an anti-value point. This is while the value of family as a small but much influential institute in providing mental health and peace for the family members and meeting their emotional needs has been ignored. The present paper tries to offer a critical analysis of family damages through studying a few feminist fictional works, using the pathological approach and the comparative study method. These fictional works include The Dog and the Long Winter by Shahrnoush Parsipur, My Bird by Fariba Vafi, and the short stories The Stains, The Apartment 1, 2, 3 from the collection The Acrid Taste of Persimmon by Zoya Pirzad. The stories are selected with regard to their woman-oriented nature, their female authors, their connection with family concerns, and their female protagonists. The findings show that through foregrounding emotional divorce, opposing viewpoints in marital relationship, women's loss of identity, and official divorce, and focusing on patriarchy and misandry, these fictional works have had negative effects on the value of marriage and family as an institute.
Keywords: feminism, fiction, family, pathology, criticism -
Pages 199-218
The persent research was aimed at the comparison of general health, self- efficacy and social competence of male and female students with working mother and non working mother in Shahid Chamran University. The research design was ex post facto. The study population included all male and female students in the academic year 2016-2017. The sample consisted of 80 students with working mother (40 male, and 40 female), and 80 students with non working mother (40 male, and 40 female), who were selected randomly by multistage sampling. The instruments used in this research consisted of General Health Questionnaire, (Goldberg & Hiller), Self- Efficacy Scale (Sherer & Adams), and Social Competence Scale (Fnler & Pillips). The data were analyzed by MANONA and ANOVA using SPSS version 24 software. The results showed there is no significant difference in general health, self- efficacy and social competence of male and female students with working mother and non working mother. According to this research, it seems that there are another variables which may have more active role than mothers` job.
Keywords: General Health, Self- Efficacy, Social Competence, Working Mother -
Pages 219-240
The purpose of this study was to investigate the mediating role of cognitive emotion regulation strategies in the relationship between mindfulness and prosocial behavior. The research method was correlational and the statistical population of the study was all undergraduate female students of Shiraz University in the academic year 2018-2019. Participants were 237 students selected by multi-stage random cluster sampling and completed the research instruments consisted of multidimensional scale of prosocial behavior, adolescent and adult mindfulness scale and cognitive emotion regulation questionnaire. Data were analyzed by structural equation modeling method. The findings showed that mindfulness was a positive and significant predicator of prosocial behavior, adaptive and non-adaptive cognitive emotion regulation strategies. Also, adaptive strategies of cognitive emotion regulation played a mediator role in the relationship between mindfulness and prosocial behavior. But non-adaptive cognitive emotion regulation strategies could not play a mediator role in relation of mindfulness to prosocial behavior. Based on this research results, it can be concluded that more students’ mindfulness results in more use of their adaptive cognitive emotion regulation strategies and thus enhances their prosocial behavior.
Keywords: Cognitive Emotion Regulation, Prosocial Behavior, Mindfulness, Women -
Pages 241-259
The purpose of the present article was to investigate the social factors associated with the status of monks in Christianity and Buddhist religions. This study, which is a descriptive and historical type, was carried out using library method. In Buddhism and Christianity, the women and men who practiced asceticism were called nuns and monks respectively. In fact, monasticism in religions is a kind of asceticism which is interpreted as a way of life. The findings of the research showed that for Buddhists, women had no place, in fact, the Buddha was afraid of women’s moral slip. However, they accepted women in Sangha and allowed them with disgust to enter the monastic coterie. Of course, this permission was given after admitting all the conditions that required absolute obedience of women from men. But in Christianity, in monastic systems, the monks considered women seductive. This was more due to the social and cultural conditions of the time. But over time, the number of nuns and special monasteries increased to the point that even women . The results that sexual view to women was a major obstacle for women's spiritual participation in the monasticism rings. Although, in the beginning, the entry of nuns was opposed for various reasons, with the change of cultural and social conditions, women found their social status in these two great religions. In fact, the number of women increased to such an extent that it became equal to that of men and even the special .
Keywords: Woman, Nun, Monasticism, Buddhism, Christianity -
Pages 261-278
The aim of this research was to predict Addiction, Anxiety and Impulsivity based on Adverse Childhood Experiences, Depression, Hopelessness and Parental Health among adolescent girls. the research method was descriptive in the form of correlation and regression. The statistical community included all girls' students of the English teaching institutions in Ardabili in 2018. A sample of 165 girls were selected out of the community through available sampling. Research Measures included substance, alcohol, smoke and psychoactive drugs abuse questionnaire, adverse childhood experiences questionnaire, Patient Health Questionnaire-2, Hopelessness scale, impulsivity-aggression scale, family attention questionnaire and generalized anxiety questionnaire. Data were analyzed by descriptive statistics' indices, Pearson correlation analysis, and regression by using SPSS 23. finding show that there is a positive significant correlation between adverse childhood experiences and addiction, anxiety, and impulsivity. Parental attention has a negative correlation with addiction, anxiety, and impulsivity. Also, Depression and hopelessness has a correlation with impulsivity and anxiety. Depression play an important role in predicting impulsivity and anxiety, but in predicting addiction, the role on adverse childhood experiences was more important. From these findings, it can be concluded that relationship among family members and early year's development are key factors in predicting later life disorders.
Keywords: ", Adverse Childhood Experiences, Depression, anxiety, parental attention, impulsivity"