فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ اسلام
سال نهم شماره 34 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیدعلیرضا واسعی * صفحات 5-27

    تمدن اسلامی به مثابه یک واقعیت و دارای هویت استقلالی (تمدن به مثابه حقیقت) یا امری اعتباری برآمده از نوع زیست اجتماعی مسلمانان (تمدن به مثابه یک وضعیت)، از مسایل پر چالش و قابل تامل تمدن پژوهی است. از مباحث معطوف به تمدن اسلامی، سیر تاریخی یا دوره های حیاتی آن است. برخی آن را در گذر تاریخ بررسیده اند و عده ای برای آن الگویی حیاتمند قایل شده و مراحلی چون تکون و پیدایی، رشد، گسترش و شکوفایی، ایستایی و رکود و نیز انحطاط یا افول برشمرده اند، هر چند در خصوص زمان بندی مراحل یا ترتیب تاریخی آن هم نظر نیستند. نقطه مشترک همه اینان، پذیرش شکوفایی آن در قرن چهارم هجری است. مقاله حاضر با رهیافتی انتقادی و به روش مقایسه ای، به این پرسش محوری پاسخ می دهد که نگره های ابراز شده در خصوص ادوار تمدن اسلامی، از چه مزایا و مشکلاتی برخوردار است؟ رهاورد پژوهش آن است که بیشتر دیدگاه های موجود، به سبب داشتن ابهام ها و اختلاط مرزهای مفهومی، عدم تعیین شاخص، نامشخص بودن مبادی تاریخی و نیز کاستی های نظری به ویژه در هم آمیزی مرز وجود حقیقی یا اعتباری تمدن، از استحکام علمی قابل دفاعی برخوردار نبوده و طبعا نیازمند بازنگری جدی و اساسی هستند. از منظر این مقاله اساسا برای تمدن اسلامی نمی توان سیری حیاتی شناسایی کرد، بلکه باید آن را در دوره های مختلف و در سرزمین های مختلف بررسی کرد، بی آنکه بتوان الگویی تغییر ناپذیر برای آن نشان داد.

    کلیدواژگان: ادوار تمدن اسلامی، تمدن اسلامی، رویکرد انتقادی، رنسانس اسلامی، فرهنگ اسلامی
  • محمدحسن بیگی*، مجتبی حیدری صفحات 29-49

    تولید دانش در هر دوره تاریخی برآیند نقش آفرینی کنشگران در مناسبات قدرت است. از این رو بررسی نسبت دانش و قدرت اهمیتی اساسی در بازشناسی فضای گفتمانی دوره های تاریخی خواهد داشت. با فرض این که دانش دلالت بر هر آن چیزی دارد که کاربران یک جامعه به عنوان دانش تلقی می نمایند، در این مقاله نسبت دانش و قدرت در عصر اموی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. چارچوب نظری مقاله، مدل میشل فوکو در تحلیل نسبت قدرت و دانش است. از کاربست این مدل چنین بر می آید که امویان فاقد مشروعیت دینی لازم جهت حکومت بر جامعه اسلامی بودند. از این روی نیازمند صورت بندی جدیدی از دانش بودند که بتواند با پر کردن خلا مشروعیت دینی، زمینه تنظیم رفتار اجتماعی مسلمانان در مناسبات جدید قدرت را فراهم کند. به همین سبب تلاش کردند تا از مهمترین منابع دانش در جامعه صدر اسلام یعنی حدیث، شعر و قصه پردازی به منظور ترمیم بحران مشروعیت دینی خود بهره ببرند. به این ترتیب با جعل احادیث، منع از روایت احادیث ناظر بر فضایل اهل بیت و سرودن شعر و قصه پردازی در بزرگداشت خود، دانشی تولید کردند که ضمن منحرف جلوه دادن اهل بیت از اصول عقاید اسلامی، زمینه به حاشیه راندن شیعیان از مناسبات قدرت و دست یابی خود به اقتدار لازم جهت تداوم حکومت را فراهم کنند.

    کلیدواژگان: امویان، جعل حدیث، داستان سرایی، میشل فوکو، نسبت دانش و قدرت
  • فرهاد پروانه، مجتبی گراوند*، داریوش نظری، علاءالدین شاهرخی صفحات 51-72

    اسماعیلیان نخستین، پس از مرگ اسماعیل بن جعفرصادق، امامت را بر فرزندش محمد نهادند و از امامیه جدا شدند. این جماعت در سال 297 موفق شدند، خلافتی شیعی به نام فاطمیان در مغرب تاسیس کنند. فاطمیان در سال 358 مصر را تصرف کردند و موفق شدند دامنه نفوذ دولت شیعی اسماعیلی را تا مغرب، یمن، شام، ایران، عراق و حتی هند بگسترانند و هویت شیعی را ترویج کنند. یکی از راه‎های، پی بردن به میزان توجه به مولفه های هویت شیعی در دولت فاطمی، بررسی محتوایی منابعی است که در آن زمان، توسط نویسندگان یا داعیان اسماعیلی به نگارش درآمده است. در این میان، کتاب افتتاح الدعوه قاضی نعمان که از منابع اصلی اسماعیلیان است اهمیت زیادی دارد. این کتاب در سال 346 تالیف شده و به آغاز دعوت اسماعیلیان در یمن و زمینه های استقرار خلافت فاطمی در مغرب پرداخته است. مسئله اصلی پژوهش این است که کتاب افتتاح الدعوه قاضی نعمان، به چه میزان بر مولفه های هویت شیعی اسماعیلیان و فاطمیان مغرب توجه کرده است؟ با استفاده از روش تحلیل محتوا، روشن شد که در این کتاب مولفه هایی مانند امام علی، اهل بیت، امام حسن، امام حسین دارای بیشترین تکرار و مولفه هایی مانند وصایت، رجعت، اربعین، غدیرخم، فاطمه الزهرا، وکلای شیعی، مساجد شیعی و دانشمندان شیعی دارای کمترین تکرار و توجه اند.

    کلیدواژگان: اسماعیلیان، افتتاح الدعوه، فاطمیان مغرب، قاضی نعمان، هویت شیعی
  • فریبا پات*، نفیسه صبایی صفحات 73-87

    واژه «محراب» پیش از اسلام وجود داشت. محراب پس از فتوحات اسلامی، یکی از مولفه های اصلی مساجد اسلامی شد. تغییر در ساختار و کارکرد محراب در این دو دوره به شیوه های گوناگون قابل بررسی است. بررسی تحولات مفهومی یکی از روش های مطالعات تاریخی است. این نوشتار بر آن است تا از طریق استخراج داده های منابع اسلامی اعم از کتاب های لغت، تفسیر، منابع تاریخی و جغرافیایی قرن سوم و چهارم که این واژه بارها در آنها به کار رفته، بخشی از تحولات مفهومی آن را که منعکس کننده تحولات کارکردی و ساختاری محراب درگذر زمان است، بررسی کند. در این پژوهش از روش مطالعه زمان گذر (معناشناسی تاریخی) استفاده شده است. این روش تحولات معنایی را در چهار نوع تخصیص، توسیع، تنزل و ترفیع مطالعه می کند. کاربرد این روش در بررسی تحولات معنایی واژه محراب در متون نشان می دهد که این واژه از دلالت بر کل به دلالت بر جزء؛ از معنای عام به خاص (تخصیص معنایی) و همچنین از معنای غیردینی به معنای صرفا دینی (ترفیع معنایی) تغییر یافته است.

    کلیدواژگان: مسجد، محراب، معناشناسی تاریخی، معماری اسلامی
  • امیرحسین حاتمی* صفحات 89-112

    عجایب نگاری از سنت های رایج در تاریخ نگاری اسلامی بوده است. عجایب نگاری در آغاز به مثابه یکی از گونه های جغرافیانگاری و کیهان شناسی اسلامی به وجود آمد و در واقع محصول مشترک تاریخ طبیعی و جغرافیانگاری است. عجایب نامه ها را می توان شکل های منحصر به فردی از دایره المعارف ها به شمار آورد که از حیث ادبی، کیهان شناسی، جغرافیا و تاریخ طبیعی قابل توجه اند. در عجایب نامه معمولا امر واقع با امر غیرواقع در هم می آمیزد و پدیده ها با بیانی ادبی و اغراق گونه و بی تحقیق و نقد توضیح داده می شوند. در تمدن اسلامی عجایب نامه های متعددی نگاشته شده است. یکی از کامل ترین و جامع ترین آنها، عجایب المخلوقات و غرایب الموجودات زکریای قزوینی است. قزوینی در این اثر در قامت یک عالم طبیعی ظاهر شده و به توضیح مباحث علمی متداول پرداخته است. پرسش اساسی اینجاست که آیا می توان عجایب نامه ها را آثاری علمی و معرفت افزا دانست؟ پژوهش حاضر با روش تحلیلی - تطبیقی، توضیح داده که عجایب نامه ها متعلق به آن بخش از نظام دانایی اسلامی است که مقابل رویکردهای عقلی انتقادی و تجربی قرار می گیرد. به دیگر سخن بررسی متن اثر قزوینی و آثار مشابه دیگر حاکی از آن است که مفهوم علم در جهان اسلام از سده ششم به بعد، تا چه میزان با مفهومی که دانشمندان اسلامی در سده های سوم و چهارم در نظر داشتند دگرگون شده و به انحطاط گراییده است. بر اساس یافته های این پژوهش عجایب نگاری محصول دوره انحطاط علوم در تمدن اسلامی و دور شدن از رویکردهای عقلی انتقادی، تجربی و مشاهده گرانه است.

    کلیدواژگان: زکریای قزوینی، عجایب المخلوقات، عجایب نگاری، کیهان شناسی، علوم اسلامی
  • سیاوش امرایی، جهانبخش ثواقب*، سهم الدین خزایی، شهاب شیدانی صفحات 113-143

    سکه از مهمترین منابع مطالعه تاریخی جوامع است. سکه می تواند زوایای تاریک و روشن وضع سیاسی- مذهبی و اقتصادی جوامع را روشن کند. دوره کوتاه افشاریه، به واسطه ضرب مسکوکات متنوع از منظر نقوش، مضامین و نوشتار روی آنها، در گستره جغرافیایی از قفقاز تا ایالت های هندوستان، از اهمیت خاصی در سکه شناسی برخوردار است. سوال اصلی پژوهش این است که سکه های دوره افشاری از نظر طرح و نقش چه وضعی داشت و چه تفاوتی با دوره های قبل و بعد داشته است؟ در این پژوهش، به شیوه تطبیقی، ضرب سکه در دوره افشاری، از تاثیرپذیری از سنت مسکوکات پادشاهان صفوی و شیوه ضرب سکه در شبه قاره هند، تا نوآوری های خاص ضرابخانه های افشاری، بررسی شده و مسکوکات آن با مسکوکات پیش از افشاریه مقایسه شده است. یافته پژوهش نشان می دهد که رویکرد نادر در ضرب سکه ها، دفاع از کیان ایران، اقتدار شاهانه، کشورستانی و واقعیت گرایی در به کارگیری القاب و عناوین بود در حالی که جانشینان او به سنت ضرب سکه در دوره صفوی بازگشته بودند.

    کلیدواژگان: افشاریه، سکه شناسی، سکه های افشاریه، منابع تاریخی
|
  • Alireza Vasei* Pages 5-27

    Islamic civilization as a reality and having an independent identity (civilization as reality) or validity coming from the social life of Muslims (civilization as a situation) is one of the most challenging and deliberative issues in civilization research. From topics related to Islamic civilization, is its historical revolution or vital periods. Some have considered it in the course of history, and some have considered a vital pattern for it and enumerate it of stages such as genesis, growth, flourishing and development, cease and stagnancy, and also degeneration or decline. However, they do not agree on the historical order of stages. The common point among them is acceptance of its flourishing in the fourth century AH. The present article by a critical method and in a comparative way respond to this basic question that what are the advantages and disadvantages of the views expressed about Islamic civilization periods? The result of the research is that most of the existing views had no defensible scientific strength and require a serious and fundamental review because of having ambiguities and combination of conceptual boundaries, the uncertainty of the indicator, undefined historical basis, and also theoretical shortcomings specifically in the interlaced boundary of real or valid existence of civilization. From the perspective of this article, a vital revolution cannot be identified for Islamic civilization, rather it has to be considered in different periods and different lands without being able to indicate an immutable pattern for it.

    Keywords: Islamic civilization periods, Islamic civilization, Critical approach, Islamic renaissance, Islamic culture
  • MohammadHassan Beigi*, Mojtaba Heydari Pages 29-49

    Knowledge production at any moment in history is the result of the powerful historical agent’s role. Therefore, considering the proportion of knowledge and power would have a fundamental significance in the historical period’s discourse atmosphere recognition. According to the assumption that knowledge implies everything that users of a community deem as knowledge, this article considers the proportion of knowledge and power in the Umayyad period. The theoretical framework of the article is Michel Foucault’s model in analyzing the proportion of power and knowledge. Using this model indicates that the Umayyad lacked the necessary religious legitimation to rule the Islamic society. Therefore, they needed a new form of knowledge to regulate the social behavior of Muslims in new power by filling the religious legitimation vacancy. For this reason, they tried to take advantage of knowledge most significant sources in the early Islamic Society that is Hadith, poetry, and storytelling to recover their religious legitimation crisis. Hence, by forging the hadiths, prohibiting the narration of hadiths on the virtues of Ahl al-Bayt, and composing poetry and storytelling to their honor, they produced a knowledge that while showing Ahl al-Bayt to became deviated from Islamic beliefs principles, provides a background to marginalize the Shiites from power to achieve the necessary authority to sustain the government.

    Keywords: Umayyad, Hadith forging, Storytelling, Michel Foucault, The proportion of knowledge, power
  • Farhad Parvaneh, Mojtaba Gravand*, Allaodin Shahrokhy Pages 51-72

    Early Isma'ilis, after the death of Isma'il ibn Ja'far al-Sadiq (AS), donated the Imamate to his son Mohammed and were separated from Imamiyyah. They succeeded to establish the Shiite caliphate called Fatimid in Maghrib in 297 AH.  Fatimids conquered Egypt in 358 AH and succeeded in expanding the influence scope of Isma'ili Shiite government to Maghrib, Yemen, Sham, Iran, Iraq and even India and promoting Shiite identity. One way of understanding the extent of attention to Shiite identity components in the Fatimid government is to consider the content of the sources written by Isma'ili writers and missionaries at the time. Among them, Iftitah Al Dawat of Qazi Nauman that is one of the main sources of Isma'ilis is very significant. This book has compiled in 346 AH and contains the beginning of Ismaili’s invitation to Yemen and the establishment background of the Fatimid Caliphate in Maghrib. The main question of this research is that how much attention is paid to Shiite Identity components of Isma'ilis and Fatimids in Iftitah Al Dawat of Qazi Nauman? by using content analysis method, it became clear that in this book components such as Imam Ali (AS), Ahl al-Bayt, Imam Hassan (AS), Imam Hussain (AS) have the most repetition and components such as Wisayat, Reja'at, Arba'in, Ghadir Khum, Fatemeh Al-Zahra, Shiite lawyers, Shiite mosques and Shiite scholars have the least attention and repetition.

    Keywords: Isma'ilis, Iftitah Al Dawat, Fatimids of Maghrib, Qazi Nauman, Shiite Identity
  • Fariba Pat*, Nafiseh Sabaei Pages 73-87

    Mihrab existed before Islam. This word became one of the main components of Islamic mosques after the Islamic conquest. Structure and function changes of Mihrab during these two periods could be considered in various methods. Considering conceptual changes is one of the historical studies methods. This article aims to investigate a part of conceptual changes that reflects Mihrab’s structural and functional changes over time through collecting Islamic sources data such as dictionaries, interpretive texts, geographical and historical sources of the third and fourth centuries AH in which this word has been used many times.In this research, the method of studying time passage (historical semantics) has been used that study semantic changes in four types of narrowing, widening, degeneration and elevation. Using this method in studying semantic changes of the word Miharb in texts indicates that this word  has changed semantically from implication of the whole to implication of the component, from general meaning to specific meaning (semantic allocation),  and also from secular meaning to merely religious one (semantic promotion).

    Keywords: Mosque, Mihrab, Historical semantics, Islamic architecture
  • AmirHossein Hatami* Pages 89-112

    Wonder book writing has been of customary traditions in Islamic historiography. Wonder book writing first emerged as one type of Islamic geography and cosmology and in fact, it is the common product of natural history and geography. ʿAjāʾib Namah could be considered as unique forms of encyclopedias that are remarkable in terms of literary, cosmology, geography and natural history. In ʿAjāʾib Namah real thing is usually interlace with the unreal and phenomena are explained in a literary and exaggerated way without research and criticism. Multiple ʿAjāʾib Namah has been written in Islamic civilization. One of the most complete and comprehensive among them is Zakaria Qazvini's ʿAjāʾib al-Makhlūqāt. In this work, Qazvini has appeared as a natural scientist and has explained common scientific topics. The key question is whether ʿAjāʾib Namah could be considered as scientific works? This study by using the analytical-comparative method explains that ʿAjāʾib Namah belongs to that part of the Islamic knowledge system that is opposed to rational-critical and empirical approaches. In other words, considering the text of Qazvini's work and other similar works indicates that to what extent the concept of science in the Islamic world from the sixth century onwards has changed and degenerated from the one that Islamic scholars contemplated in the third and fourth centuries. According to the findings of this study, wonder book writing is the product of the science degeneration period in Islamic civilization and getting away from rational, critical, empirical and observational approaches.

    Keywords: Zakaria Qazvini, Ajāʾib al-Makhlūqāt, Wonder book writing, Cosmology, Islamic sciences
  • Siyavash Amraei, Jahanbakhsh Savagheb*, Sahm AlDin Khazaei, Shahab Sheydani Pages 113-143

    Coin is of the most important sources for studying societies in the past and can shed a light on dark aspects of society’s political-religious and economical status. The short period of Afsharid is of particular importance in the history of coin due to the various coinage from the perspective of engravings, concepts and written words on them, in geographical landscape from Caucasia to India’s states. The main question of the research is that how were the Afsharid coins engravings and how they differ from those of before and after periods? This research through a comparative method has studied the coinage process in Afsharid Period from being influenced by Safavid king’s tradition and coinage method in the Indian subcontinent to specific innovations of Afsharid mints, and its coinage has been compared with other coinage before Afsharid period. The finding of research indicates that Nader’s approach in coinage was defending Iran’s corporeality, royal authority, conquest and realism in applying labels and titles, whilst his successors had returned to the coinage tradition of Safavid period.

    Keywords: Afsharid, coinage, Afsharid Coins, Historical sources