فهرست مطالب
نشریه روانشناسی معاصر
سال چهاردهم شماره 1 (بهار و تابستان 1398)
- تاریخ انتشار: 1398/05/10
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحات 1-11
با وجود پیشرفت های قابل توجه علم پزشکی، سرطان همچنان به عنوان یکی از مهم ترین بیماری های قرن حاضر و دومین علت مرگ ومیر بعد از بیماری های قلب و عروق مطرح است. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی تیپ شخصیتی D و خوددلسوزی با رفتارهای بهداشتی در زنان مبتلا به سرطان سینه با در نظر گرفتن نقش تعدیل کننده ی استرس ادراک شده، انجام گرفت. جامعه ی آماری پژوهش حاضر شامل کلیه ی زنان مبتلا به سرطان سینه ی مراجعه کننده به بیمارستان های پزشکی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهر تهران بود. نمونه ی پژوهش شامل 70 نفر بیمار مبتلا به سرطان سینه ی مراجعه کننده به بیمارستان امام حسین (ع) تهران بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جمع آوری داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه های تیپ شخصیتی D دنولت، مقیاس خوددلسوزی نف، وضعیت بهداشتی لاگ کاس و پرسشنامه ی استرس ادراک شده ی کوهن و همکاران انجام گرفت. داده ها با استفاده از روش های آماری همبستگی بین متغیرها، یا روابط ساختاری در الگویابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار AMOS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که مدل پیشنهادی، برازش مناسبی دارد (0/05=RMSEA)؛ بنابر این بین خوددلسوزی، شخصیت D و استرس ادراک شده با رفتارهای بهداشتی زنان مبتلا به سرطان سینه، رابطه ی معناداری وجود داشت (0/01<p) که بیشترین مقدار ضریب همبستگی بین خوددلسوزی و رفتارهای بهداشتی بود. هم چنین رابطه ی استرس ادراک شده با رفتارهای بهداشتی مثبت بود. درحالی که شخصیت D با رفتارهای مراقبت های بهداشتی رابطه ی منفی نشان داد. تیپ شخصیتی D قادر به پیش بینی رفتارهای مراقبت های بهداشتی زنان از طریق استرس ادراک شده بود. نتایج پژوهش نشان داد که تیپ شخصیتی D، خوددلسوزی و استرس ادراک شده در پیش بینی رفتارهای بهداشتی نقش معناداری دارند. با تمرکز بر این سازه ها می توان در زمینه ی پیشگیری و درمان بیماران مبتلا به سرطان سینه به نتایج درمانی پایدارتر و بهتری دست یافت.
کلیدواژگان: تیپ شخصیتی D، خوددلسوزی، استرس ادراک شده، رفتارهای بهداشتی، سرطان -
صفحات 12-21
پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش ناگویی هیجانی، احساس تنهایی و ترس از صمیمیت در نگرش به خیانت در بین مردان انجام گرفت. روش پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بوده و جامعه ی آماری آن تمامی کارکنان مرد شرکت هادیان شهرداری تهران بود که از این جامعه ی آماری 261 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس نگرش به خیانت واتلی (2008)، پرسشنامه ی ناگویی هیجانی تورنتو (1994)، مقیاس ترس از صمیمیت دسکاتنر و تلن (1991) و مقیاس احساس تنهایی راسل، پیلایو و کاترونا (1980) استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون هم زمان انجام شد. نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که ارتباط مثبت و معناداری بین ناگویی هیجانی، احساس تنهایی و ترس از صمیمیت با نگرش به خیانت وجود دارد (0/001>P). علاوه بر این، نتایج تحلیل رگرسیون هم زمان نشان داد که ناگویی هیجانی، احساس تنهایی و ترس از صمیمیت به ترتیب با 0/31، 0/15 و 0/14 قادر به پیش بینی نگرش به خیانت بودند. طبق یافته های به دست آمده می توان گفت ناگویی هیجانی، احساس تنهایی و ترس از صمیمیت از عوامل مهم تاثیرگذار بر نگرش به خیانت در مردان هستند، بنابراین باید با آموزش های مناسب، به بهبود ناگویی هیجانی، احساس تنهایی و ترس از صمیمیت پرداخت تا از این طریق، بتوان به کاهش خیانت در بین مردان کمک کرد.
کلیدواژگان: نگرش به خیانت، ناگویی هیجانی، احساس تنهایی، ترس از صمیمیت -
صفحات 22-30
هدف پژوهش حاضر تبیین امیدواری کارکنان بر مبنای حمایت سازمانی ادراک شده و معنویت محیط کاری بود. پژوهش بر اساس طرح همبستگی و مطالعه ی پیش بینی انجام شد. به این منظور، تعداد 396 نفر از کارکنان شرکت توزیع نیروی استان مرکزی به شیوه ی تصادفی طبقه ای برحسب وضعیت استخدامی انتخاب شدند. داده های موردنیاز با استفاده از پرسشنامه های امیدواری اشنایدر، حمایت سازمانی ادراک شده و معنویت محیط کاری گردآوری و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه ی هم زمان مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که حمایت سازمانی ادراک شده و معنویت محیط کاری با امیدواری کارکنان و مولفه های آن رابطه ی مستقیم و معناداری دارد (همبستگی 0/28 تا 0/53 و 0/001>P). بااین حال، معنویت محیط کاری سهم اصلی را در پیش بینی امیدواری کل، تفکر عامل و تفکر مسیر کارکنان در سطح 0/001>P داشت (به ترتیب با ضریب بتای 0/528، 0/508 و 0/461). معنویت محیط کاری متغیری مهم در تبیین امیدواری کارکنان بوده که لازم است توسط مدیران سازمان ها مورد توجه ویژه ای قرار گیرد.
کلیدواژگان: امیدواری، حمایت سازمانی ادراک شده، معنویت محیط کاری، کارکنان -
صفحات 31-41
هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش واسطه ای سرسختی روان شناختی در رابطه ی میان بهزیستی معنوی و رضایت زناشویی بود. بهزیستی معنوی به عنوان متغیر برون زاد و سرسختی روان شناختی به عنوان متغیرهای واسطه ای و رضایت زناشویی به عنوان متغیر درون زاد مورد توجه قرار گرفتند. شرکت کنندگان در این پژوهش 300 دانشجوی متاهل خوابگاه دانشگاه شیراز و خوابگاه علوم پزشکی شیراز بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند و به مقیاس بهزیستی معنوی پالوتزین و الیسون (1982)، مقیاس رضایت زناشویی هادسون (1992) و مقیاس سرسختی روان شناختی اهواز (1999) پاسخ دادند. روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر استفاده گردید. نتایج نشان داد که بهزیستی معنوی اثر مثبت بر سرسختی روان شناختی (0/004=p، 0/68=β) دارد و نیز سرسختی روان شناختی دارای اثر مثبت بر رضایت زناشویی (0/02=p، 0/22=β) دارد. همچنین، مشخص شد که سرسختی روان شناختی نقش واسطه ای معناداری بین بهزیستی معنوی و رضایت زناشویی دارد (0/03=p، 0/82=β). با توجه به این یافته ها می توان نتیجه گرفت که با افزایش و ارتقاء بهزیستی معنوی، افراد می توانند راه کارهای رضایت زناشویی را در وجود خود تقویت کرده و از این طریق رضایت از زندگی خود را بالا برند.
کلیدواژگان: رضایت زناشویی، بهزیستی معنوی، سرسختی روان شناختی -
صفحات 42-48
پژوهش حاضر به منظور ارایه ی یک مدل محاسباتی برای بازشناسی هیجان در متن فارسی صورت گرفته است. در مدل پیشنهادی تحقیق، گروه بندی هشت گانه ی پلاچیک در هیجان ها به عنوان مبنای یادگیری نظارت شده، ویژگی های بافتی متن فارسی و لیست واژگان هیجانی برچسب دار به عنوان عناصر و اجزای مدل تعیین شده اند. برای آزمون مدل (شرایط واقعی) از صد متن منتخب شامل سرمقاله ی روزنامه های سیاسی- اجتماعی استفاده شده است. همچنین در این تحقیق از الگوریتم «ماشین بردار پشتیبان» به عنوان طبقه بند یادگیرنده استفاده گردیده و چهار شاخص دقت، درستی، ضریب f و بازخوانی برای ارزیابی مدل بکار گرفته شده اند. نتایج تحقیق نشان می دهند که کارایی مدل (دقت) در شناسایی هیجان های مختلف از 79 درصد تا 98 درصد متغیر بوده و در ارزیابی کلی مدل، میانگین دقت مدل معادل 84 درصد است. بر اساس سایر شاخص ها، می توان گفت که بیشترین نرخ درستی مربوط به هیجان خوشی و کمترین آن مربوط به هیجان خشم است. همچنین تطبیق قابل توجهی میان شاخص f با شاخص «بازخوانی» وجود دارد و بیشترین مقدار آن در گروه هیجان شادی دیده می شود. نتایج این تحقیق نشان می دهد استفاده از رهیافت مبتنی بر گروه بندی هیجان ها، یادگیری نظارت شده و نیز ویژگی های بافتی حداقلی در متن می تواند کارایی مناسبی در شناسایی خودکار هیجان ها داشته و می توان تلفیقی از گروه های اصلی هیجان را به منظور افزایش کارایی مدل یادگیری بکار گرفت.
کلیدواژگان: شناسایی هیجان، تحلیل متن، یادگیری ماشینی -
صفحات 49-60
سلامت حالتی پویاست که بر اساس آن افراد به طور مداوم خود را با تغییرات محیط داخلی و خارجی سازگار می کنند. علوم و رشته های مختلفی به تبیین سلامت پرداخته اند که از میان آن ها رشته های حوزه ی بهداشت جامعه، نگاه ویژه ای بر این مقوله دارند. پژوهش حاضر با هدف بررسی و تدوین مدل ساختاری پیش بینی بهزیستی ذهنی بر اساس ذهنیت فلسفی و کمال گرایی با میانجی گری ذهن آگاهی در کارمندان مرد شهر تهران انجام شده است. پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود و جامعه ی موردمطالعه در این پژوهش شامل کلیه ی کارمندان مرد در چهار دستگاه دولتی نهاد ریاست جمهوری، ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، گمرک و وزارت صنعت و معدن شهر تهران در سال 1397 بودند. در پژوهش حاضر از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای استفاده شد. حجم نمونه با توجه به تعداد متغیرهای پژوهش، 300 نفر در نظر گرفته شد. ابزار این تحقیق، پرسشنامه های ذهنیت فلسفی اسمیت (2005)، کمال گرایی بشارت (2007)، ذهن آگاهی بایر و همکاران (2006) و بهزیستی ذهنی کییز و ماگیارمو (2003) بودند. روش آماری مورداستفاده در پژوهش، تبیین مدل ساختاری بود. مدل ساختاری پیش بینی بهزیستی ذهنی بر اساس ذهنیت فلسفی و کمال گرایی با میانجی گری ذهن آگاهی در کارمندان مرد با داده های گردآوری شده برازش قابل قبول و مطلوبی داشت (0/05>P)؛ بنابراین می توان چنین نتیجه گیری کرد که ذهنیت فلسفی و کمال گرایی با میانجی گری ذهن آگاهی، بهزیستی ذهنی در کارمندان مرد شهر تهران را تبیین می کند.
کلیدواژگان: بهزیستی ذهنی، ذهنیت فلسفی، کمال گرایی، ذهن آگاهی، معادلات ساختاری -
صفحات 61-68
هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش تغییر درک زمان بر کاهش نشانه های اضطراب و افزایش خودکارآمدی کودکان کار است. این پژوهش نیمه آزمایشی با 20 نفر از کودکان کار داوطلب شرکت در برنامه ی درمانی- آموزشی انجام شد. پرسشنامه ی درک زمانی نوجوانان، سنجش خودکارآمدی و آزمون رگه ی اضطراب به عنوان پیش آزمون برای همه ی افراد اجرا شد. سپس افراد، 16 جلسه در برنامه ی آموزش تغییر درک زمان شرکت کردند. مقادیر پیش آزمون و پس آزمون گروه با روش آماری تحلیل کوواریانس مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان دهنده ی کاهش معنادار اضطراب و افزایش خودکارآمدی کودکان کار در مقایسه با خط پایه بود. این یافته ها اهمیت درک زمان و اثربخشی برنامه ی آموزش تغییر درک زمان را برای حل برخی از مشکلات کودکان کار مورد تایید قرار می دهد.
کلیدواژگان: درک زمان، برنامه ی آموزش تغییر درک زمان، اضطراب، خودکارآمدی -
صفحات 69-78
اخیرا سازه ای به نام آگاهی بدنی در حوزه ی سلامت تعریف شده است و به معنای تمرکز بر روی حس های بدنی درونی و آگاهی از آن ها است. آگاهی بدنی سازه ای دووجهی است که می تواند ابعاد انطباقی و غیرانطباقی داشته باشد. با وجود اهمیت این سازه در حوزه ی سلامت روان، مشخصات روان سنجی پرسشنامه ای که آگاهی بدنی را بسنجد، در ایران بررسی نشده است. بدین ترتیب، هدف این پژوهش بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه آگاهی بدنی (شیلدز، مالوری و سیمون، 1989)، در ایران بود. پس از ترجمه به فارسی و ترجمه ی متن اصلاح شده ی فارسی به زبان اصلی، داده ها جمع آوری شد. 238 نفر از دانشجویان دانشگاه تهران، به پرسشنامه ی آگاهی بدنی پاسخ دادند. داده ها با روش همبستگی پیرسون، آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی مورد تحلیل قرار گرفتند. ضریب آلفای کرونباخ در پرسشنامه ی آگاهی بدنی، 0/88 به دست آمد. برای بررسی روایی همگرا از زیرمقیاس پرسشنامه ی تجربه ها (زیرمقیاس فاصله گرفتن) و برای بررسی روایی واگرا از پرسشنامه ی نگرانی ایالت پنسیلوانیا استفاده شد و ضریب همبستگی (0/3=r) و ضریب همبستگی غیرمعنادار (0/02=r) به دست آمد. در تحلیل عاملی اکتشافی این پرسشنامه، 4 عامل به دست آمد و در تحلیل عامل تاییدی، این مدل 4 عاملی برازش مناسبی داشت (0/06=RMSEA؛ 2/15=Chi-square/df) این پژوهش شواهد امیدبخشی از خصوصیات روان سنجی پرسشنامه ی آگاهی بدنی در جمعیت غیربالینی دانشجویی نشان می دهد.
کلیدواژگان: آگاهی بدنی، مشخصات روان سنجی، تحلیل عاملی
-
Pages 1-11
Cancer remains one of the most important illnesses of the present century and is the second leading cause of death after cardiovascular disease despite significant advances in medical science. The study aimed to investigate the relationship between D type personality and self-compassion with health behaviors in women with breast cancer taking into account the moderating role of perceived stress. The study population consisted of all women with breast cancer who referred to Imam Hossein Hospital. The research sample size consisted of 70 patients who were selected using convenience sampling method. The research tools were Denollet D type personality questionnaire, Neff self-compassion questionnaire, Logas health status questionnaire and Cohen et al perceived stress questionnaire. Data were analyzed using statistical methods of correlation between variables, or structural correlation in structural equation modeling. Data were analyzed using Amos software. The results of the study show that the proposed model has a suitable fit (RMSEA=0/05), thus there is a significant correlation between self-compassion, D type personality and perceived stress with the health behaviors of women with breast cancer referring to medical hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences (a=0.01). The regression coefficient between self-compassion and health behaviors with the highest correlation was positive. Also, the relationship of perceived stress with positive health behaviors was positive. While personality D showed a negative relationship with health care behaviors. The results of this study showed that D type personality, self-efficacy and perceived stress have a significant role in predicting health behaviors. By focusing on these structures, we can achieve more stable and better therapeutic results in the prevention and treatment of breast cancer patients.
Keywords: D Type Personality, Self-Compassion, Perceived Stress, Health Behaviors, Cancer -
Pages 12-21
The aim of this study was to investigate the role of alexithymia, loneliness and fear of intimacy in attitudes to infidelity in men. The research was descriptive-correlational and the statistical population consisted of all male employees of the hadian company of Tehran municipality. Out of this statistical population, 261 people were selected as convenience sampling. Attitudes toward infidelity scale of Whathley (2008), Toronto alexithymia scale (1994), fear of intimacy scale of Descutner & Thelen (1991) and loneliness scale of Russell & Peplau & Cutrona (1980) were used for data collection. Correlation test and standard regression were used to data analysis. Pearson correlation showed that there is a positive and significant correlation between alexithymia, loneliness and fear of intimacy with attitudes toward infidelity (P <0.001). In addition, the results of regression analysis indicated that alexithymia, loneliness and fear of intimacy were able to anticipate the attitudes toward infidelity with 0.31, 0.15 & 0.14. According to the findings, it can be concluded that alexithymia, loneliness, and fear of intimacy are the most important factors affecting attitudes toward infidelity in men; therefore, they should be improved by mean of appropriate training in order to reduce infidelity among men.
Keywords: Attitudes to Infidelity, Alexithymia, loneliness, fear of intimacy -
Pages 22-30
The purpose of the present research was explaining the hope in employees based on the perceived organizational support and workplace spirituality. The research was carried out in the form of correlational design and predictive study. For this purpose, 396 employees of Markazi Province Electeric Distribution Company working in 2015, were selected by stratified random sampling based on their job conditions and were examined as the sample. The required data, were collected by Snyder Hope Scale, Survey of Perceived Organizational Support and Workplace Spirituality Scale, and were analyzed by Pearson correlation coefficient and multiple simultaneous regressions.The results indicated that there was direct and significant relationship between perceived organizational support and workplace spirituality with hope and its components in employees (r=0/28 to 0/53, p<0/001). However, workplace spirituality had the main contribution in predicting total hope, agency thinking and pathway thinking in employees in level of p<0/001 (Respectively with Beta=0/528, 0/508 and 0/461).Workplace spirituality was the important variable in explaining the hope of employees and it is necessary to pay it special attention by the managers of the organizations.
Keywords: Hope, perceived organizational support, workplace spirituality, employees -
Pages 31-41
This study aimed to investigate the psychological hardiness as the role of mediator in the relationship between spiritual well-being and marital satisfaction. This study considers spiritual well-being as an exogenous variable, and dimensions of psychological hardiness as mediator variables, and marital satisfaction as an endogenous variable. Participants in this study were 300 marital students of Shiraz University and Shiraz medical sciences dormitories selected by cluster sampling method. Also participants responded spiritual well-being scale Paloutzian & Ellison (1982), Hudson Index of Martial Satisfaction (IMS) (1992) and Ahvaz Hardiness Scale (1999).The method of research was correlation and path analysis was used to analyze the data. The results showed that the Spiritual well-being has positive effect on the psychological hardiness (β=0.68, p=0.004) and the psychological hardiness has a positive effect on the martial satisfaction (β=0.22, p=0.02). Also, it was found that the psychological hardiness played significant mediator role between spiritual well-being and the martial satisfaction (β=0.82, p= 0.03). According to these findings, it can be concluded that if persons increase and enhance the spiritual well-being, it will reinforce principles and strategies of marital satisfaction and enhance satisfaction of their life.
Keywords: marital satisfaction, spiritual well-being, psychological hardiness -
Pages 42-48
This study aimed to develop a computational model for recognition of emotion in Persian text as a supervised machine learning problem. We considered Pluthchik emotion model as supervised learning criteria and Support Vector Machine (SVM) as baseline classifier. We also used NRC lexicon and contextual features as training data and components of the model. One hundred selected texts including political-social newspaper editorials were used to test the model (real terms). Also in this study, the "support vector machine" algorithm was used as the learning classifier and four indicators of accuracy, accuracy, f-score and recall were used to evaluate the model. The results show that the efficiency of the model in detecting different emotions varies from 79% to 98% and mean presision of the model for all classes was 84%. Using all indexes, the classifier showed more performance in joy category than other 7 types. The results of this study show that using emotion-based approach, supervised learning and minimal contextual features can be useful in automatic identification of emotions. It also showed that a combination of lexical resource and contextual features can be used as learning base for a SVM model.
Keywords: Emotion Detection, Text Analysis, Machine Learning -
Pages 49-60
Health is a dynamic state in which individuals consistently adapt themselves to the internal and external changes. Different sciences and disciplines have addressed health issues, which among them, the community health disciplines have a special look at the subject. The purpose of this study was to investigate and develop a structural model for prediction of subjective well-being based on philosophical and perfectionism mentality through mediation of mindfulness in Tehran male employees. The present research was a correlation research and the target population of this study included all male employees of four state departments of Tehran in 2018. In this study, multi-stage cluster random sampling method was used. The sample size was 300 people according to the number of variables in the research. In this research the philosophical mentality, perfectionism, mindfulness, and subjective well-being questionnaires were used. Analyzing of data was performed using path analysis and structural modeling. The structural model of prediction of subjective well-being prediction based on philosophical mentality and perfectionism with the mediation of mindfulness in male employees was satisfactorily matched with research data (p<0.05). Therefore, it can be concluded that the subjective well-being in the men employees of Tehran state departments is explained by the philosophical mindedness and perfectionism through mediation of mindfulness .
Keywords: Subjective well-being, philosophical mindedness, perfectionism, mindfulness, Structural Modeling -
Pages 61-68
The aim of this research is study of effectiveness of time perspective change training on anxiety reduction and improvement of self-efficacy in children doing labors. This is a semi-experimental study with 18 working children who participated voluntarily. All participants answered to adolescent time inventory, self-efficacy questioner and the state-trait anxiety inventory as pre and post-tests and then attended in 16 sessions of time perspective change training. Pre and post-test were examined with analysis of covariance. Results showed a meaningful decrease in self-efficacy and anxiety reduction comparing to the baseline. These finding showed the importance of training time perspective changes for some child labors’ problems.
Keywords: time perspective, time perspective change training, anxiety, self-efficacy -
Pages 69-78
Recently, a construct called "body awareness" has been defined in the field of health, which means focusing on and awareness of internal physical senses. Body awareness is known as a two facet construct that can have adaptive and maladaptive dimension. Despite the importance of such construct in the mental health, the psychometric properties of questionnaire that assess body awareness, have not been investigated in Iran. In this regard, the purpose of the present study was assessing psychometric properties of Persian version of body awareness Questionnaire (Shields, Mallory and Simon, 1989). Data were collected after translating into Persian and translating the modified Persian text into the original language. The body awareness questionnaire was distributed between 238 students of university of Tehran. Data was analyzed using, Pearson`s correlation, Cronbach's alpha and exploratory and confirmatory factor analysis. Cronbach's alpha coefficient of body awareness questionnaire was 0.88. Convergent validity was assessed using the subscales of Experience Questionnaire (decentering subscale) and Pennsylvania State Worry Questionnaire was used to assess divergent validity. Correlation coefficient (r=0.3) and non-significant correlation coefficient (r=0.02) were obtained. In exploratory factor analysis of this questionnaire, 4 factors were obtained and the confirmatory factor analysis was conducted for such 4 factors model. and this 4-factor model fitted well (RMSEA = 0.06; Chi-square/ df= 2.15).
This study provides promising evidence of the psychometric properties of the Physical Awareness Questionnaire in the non-clinical student population.Keywords: body awareness, psychometric properties, factor Analysis