فهرست مطالب

نشریه علوم و فنون مرزی
پیاپی 31 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن مومنی*، حامد قادرمرزی، حسن محمدی صفحات 1-22

    در پژوهش های انجام گرفته مرتبط با توسعه در دهه های اخیر به مناطق مرزی توجه بسیاری شده است. ساکنان مناطق مرزی همواره با پدیده ای به نام قاچاق کالا معیشتشان تحت تاثیر آن قرار  دارد در ارتباط هستند. بنابراین بررسی اینکه روستاییان مناطق مذکور تا چه میزان از قاچاق کالا تاثیر می پذیرند؟ سوال پژوهش حاضر است و در این تحقیق به تحلیل آن بر معیشت روستاهای مرزی و سبک زندگی آن ها پرداخته شده است. روش تحقیق کمی- پیمایشی است که داده های آن با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شده است. جامعه آماری شامل روستاهای مرزی شهرستان مریوان که در عمق حداکثر 25 کیلومتری مرز قرار دارند، می باشد. در انتخاب نمونه، از روش نمونه گیری خوشه ای در سه سطح فاصله 5، 15 و 25 کیلومتری استفاده شد که تعداد 380 خانوار به عنوان نمونه آماری موردبررسی قرار گرفتند. برای ترسیم نقشه ها از نرم افزار ARC GIS و اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار Excel و SPSS تحلیل شد. نتایج نشان می دهد افرادی که معیشت وابسته با قاچاق کالا دارند ازلحاظ سرمایه اقتصادی در سطح بالاتری قرار می گیرند اما ازلحاظ سرمایه انسانی و اجتماعی، دارای سطح پایین تری هستند. همچنین عموم مرزنشینان بر این باورند که قاچاق کالا بر وضعیت معیشتی آن ها تاثیر مثبت داشته و در صورت مسدود شدن مرزها وضعیت اقتصادی آن ها تحت تاثر قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: قاچاق کالا، معیشت روستاهای مرزی، سرمایه انسانی، شهر مریوان
  • حسین حیدری، جلال ستاره، جواد کیانی* صفحات 23-39
    در عصر کنونی منشا بسیاری از درگیری ها و منازعات منطقه ای میان دولت هایی است که حوضه های آبریز مشترک دارند. پیدایش و شکل گیری آبراهه های طبیعی که همان رودخانه ها هستند، متاثر از عوامل مختلفی هستند؛ همچون شرایط آب و هوایی، زمین شناسی، عوامل انسانی و جغرافیایی است. رودخانه های با حوزه های مشترک مرزی آثار محسوسی بر روابط دو کشور به ویژه مسایل سیاسی و امنیتی آن ها می تواند بگذارد. حوضه های رودخانه ای مشترک به خصوص در مناطق خشک و نیمه خشک ایران طی چند سال اخیر با کاهش چشمگیر مواجه بوده و تاثیراتی در ابعاد مختلف بر مناطق مرزی کشور داشته است. رودخانه هیرمند و فراه رود نیز از این قاعده مستثنی نبوده و مشکل کمبود آب باعث بروز تغییر اوضاع اقتصادی در شهرستان مرزی نهبندان شده است. هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر رودخانه هیرمند و فراه رود بر امنیت اقتصادی مناطق شرقی ایران در شهرستان نهبندان است. روش تحقیق  توصیفی - پیمایشی و از دو شیوه کتابخانه ای و میدانی برای  جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق دو شهر بندان، شوسف و هنگ مرزی نهبندان به تعداد 12522 نفر می باشد. با توجه به حجم جامعه آماری با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 373 نفر برآورد گردید که نمونه گیری بر اساس تصادفی طبقه ای در میان جامعه آماری انجام شد. روایی گویه ها در پرسشنامه توسط متخصصان مورد تایید قرار گرفت، پایایی پرسشنامه نیز با روش آلفای کرونباخ سنجیده شد که عدد 838/0 به دست آمد که نشان دهنده پایایی بالای پرسشنامه می باشد. داده های گرداوری شده با استفاده از نرم افزار Spss مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج ارزیابی اثرات کاهش آب رودخانه بر مولفه اقتصادی با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مولفه رفاه اقتصادی (856/0)؛ مولفه آسیب پذیری خانوار (834/0)؛ مولفه کشاورزی (908/0)؛ مولفه اشتغال و کارآفرینی (849/0)؛ مولفه مهاجرت (780/0)؛ مولفه سرمایه گذاری (790/0)؛ مولفه بهره وری (775/0) و مولفه احساس امنیت (783/0) و در مجموع بیشترین تاثیر را در امنیت اقتصادی دارند.
    کلیدواژگان: مناطق مرزی، امنیت اقتصادی، رودخانه، هیرمند، فراه رود، نهبندان
  • سید محمد میرزاده*، اصغر اصغرزاده صفحات 41-59

    از آنجایی که مناطق مرزی یکی از نقاط حساس کشور به شمار می روند، لذا شناخت تاثیر عوامل مدیریت اسلامی مرزبانی بر امنیت این مناطق از اساسی ترین نکات در درک آسیب پذیری های امنیتی به منظور جلوگیری از هرگونه تنش و کنش های ضد امنیتی به شمار می رود. پژوهش حاضر باهدف تعیین تاثیر مدیریت مرزبانی بر امنیت مرزی با رویکرد اسلامی مرزبانی شهرستان پیرانشهر انجام شد. نوع تحقیق ازلحاظ هدف و ماهیت مسئله موردبررسی، کاربردی و ازلحاظ روش تحقیق نیز پیمایشی است. جامعه آماری شامل کارکنان مرزبانی شهرستان پیرانشهر در سال 1398 به تعداد 645 نفر است. حجم نمونه طبق جدول کوکران 241 نفر تعیین و برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه که روایی صوری و محتوایی پرسشنامه ها به تایید متخصصین رسیده و روایی سازه از طریق تحلیل عاملی تاییدی و پایایی آن ها نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه گردید. جهت تجزیه وتحلیل داده ها، نرم افزارهای آماری Spss23 و Smart PLS بکار گرفته شده است. یافته های پژوهش نشان داد که مرزبانی از دیدگاه قرآن با ضریب مسیر 792/0، مرزبانی از دیدگاه روایات و احکام با ضریب مسیر 774/0، و مرزبانی از دیدگاه نهج البلاغه با ضریب مسیر 669/0، بر امنیت مرزی تاثیر مستقیم و معنی داری دارد. درنتیجه، مدیریت مرزبانی بر امنیت مرزی با رویکرد اسلامی تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت اسلامی، امنیت مرزی، مرزبانی، شهرستان پیرانشهر
  • حامد جعفری، محمد نایب پور* صفحات 61-81

    به دلیل رقابت قدرت های منطقه ای و فرا منطقه ای پس از فروپاشی شوروی دریایی خزر به محیطی تنش زا و بی ثبات تبدیل گردید است. که نتیجه آن حرکت منطقه به سمت نظامی شدن و نهایتا ساختار نظامی کشورهای منطقه توسعه چشمگیری یافته است. افزایش کمی و کیفی شناورهای نوین دریایی ازجمله اقدامات کشورهای ساحلی می باشد. با توجه به این موضوع هدف پژوهش تاثیر به کارگیری شناورهای نوین بر امنیت مرزهای دریای خزر می باشد. این پژوهش ازلحاظ هدف، کاربردی و ازلحاظ ماهیت، توصیفی-پیمایشی می باشد. جامعه آماری موردتحقیق، 70 نفر از فرماندهان شناورهای فرماندهی دریابانی استان مازندران می باشد. روش نمونه گیری در این پژوهش تمام شمار و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ای است. روایی پرسشنامه حاضر از طریق اخذ نظر از نخبگان و متخصصین و پایایی پرسشنامه از طریق آزمون آلفای کرونباخ با ضریب (912/0) مورد تایید قرارگرفته است. برای تجزیه وتحلیل داده های به دست آمده از نرم افزار spss استفاده شده است. یافته های به دست آمده نشان می دهد که سطح و کلاس، کمیت و تعداد، تجهیزات و امکانات شناورهای نوین بر امنیت مرزهای آبی دریای خزر در استان مازندران تاثیر مستقیم دارد. همچنین نتایج به دست آمده حاکی است که جمهوری اسلامی ایران در بین پنج کشور حاشیه دریای خزر، کمترین میزان رشد هزینه های نظامی و امنیتی در بحث شناوری را داشته، این در حالی است که روسیه بهترین شناورها، تجهیزات و امکانات شناوری را دارا بوده و می تواند الگوی مناسبی برای جمهوری اسلامی ایران در تقویت شناوری گارد ساحلی و نحوه کنترل و پایش مرزهای دریایی خزر باشد.

    کلیدواژگان: شناور، امنیت مرزی، دریای خزر، مرز آبی، استان مازندران
  • کریم جبارنژاد، علیرضا زرگر*، هادی رجبی صفحات 83-98
    امنیت مرزها پشتوانه ای محکم برای امنیت با ابعاد متنوعش در داخل کشور است و هرگونه ناامنی در مرز قادر است در سیستم های اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و نظامی داخل کشور اخلال ایجاد نماید و در مقابل، امنیت مطلوب قادر است در حد خود در امنیت مرزی و در داخل کشور سهم بسیار برجسته ای را به خود اختصاص دهد. هدف پژوهش  بررسی عوامل سیاسی و اجتماعی موثر بر همکاری مرزنشینان در ارتقاء امنیت نواحی مرزی ارومیه  می باشد. روش تحقیق توصیفی - تحلیلی و از نوع پیمایشی است جامعه آماری شامل تمامی فرماندهان و جانشینان واحدهای مرزی، مسیولین امنیتی و معاونین سیاسی و امنیتی است که درمجموع 120 نفر می باشد حجم نونه نیز به صورت تمام شمار می باشد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته است. داده ها با نرم افزار آماری  spss تجزیه و تحلیل شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد از دیدگاه مرزنشینان مشارکت در اجرای طرح های امنیتی سبب بیشتر شدن حس همکاری و تعاون بین مردم منطقه می شود. در مورد میزان آگاهی پاسخگویان در مورد روش های ارتقای امنیت مرز بیانگر آگاهی متوسط رو به زیاد پاسخگویان از جنبه های مختلف طرح های ارتقای امنیت مناطق مرزی می باشد.
    کلیدواژگان: عوامل سیاسی- اجتماعی، مشارکت مرزنشینان، امنیت مناطق مرزی
  • سروش امیری*، میرابراهیم صدیق، الله قلی اسماعیلی پور صفحات 99-128

    دیپلماسی عمومی با راهبرد همزیستی مسالمت آمیز در اسلام دارای پیشینه ای طولانی است و تاریخچه کاربرد آن به دوران زمامداری پیامبر (ص) بازمی گردد. درواقع، پیامبر اسلام (ص) در کنار استفاده از دیپلماسی در چارچوب سنتی و مرسوم آن، از دیپلماسی عمومی برای برقراری ارتباط با ملت ها و انجام رسالت جهانی خود استفاده کرده است. اما در این میان، یکی از جنبه های بسیار مهم زندگی پیامبر (ص) حیات دیپلماسی عمومی پیامبر (ص) است؛ یعنی شیوه های ارتباطی و دیپلماسی که به کار بستن آن ها از سوی پیامبر (ص) موجب شد تا دین اسلام و آموزه های آن، ابتدا در میان ساکنان عرب نواحی مرکزی شبه جزیره عربستان و سپس در قسمت پهناوری از جهان انتشار یابد. این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش اساسی است که در راهبرد همزیستی مسالمت آمیز درون مرزی و فرامرزی در دیپلماسی چندضلعی عمومی پیامبر اسلام (ص) از چه روش هایی استفاده شده است؟. روش پژوهش توصیفی تحلیلی می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد که دیپلماسی عمومی پیامبر اسلام با راهبرد همزیستی مسالمت آمیز با بهره گیری از در سه سطح توانسته ایفای نقش کند و از رهگذر این تعامل هم افزا بر سیاست همزیستی مسالمت آمیز درون مرزی و برون مرزی تاثیرگذار باشد. پیامبر (ص) با داشتن ویژگی هایی همانند گشودگی، همدلی، حمایتگری، مثبت گرایی و مساوات طلبی، شیوه ای ستودنی از ارتباطات و دیپلماسی عمومی را به وسیله دعوت خصوصی و عمومی؛ روش مسالمت آمیز سیاسی؛ پیمان های مختلف با قبایل درون مرزی و همسایگان مرزی به منصه ظهور رساند.

    کلیدواژگان: دیپلماسی عمومی، قدرت نرم، تبلیغات، افکار عمومی
  • علی گندمی، محمد سهرابی*، محمد اسدی فرد صفحات 129-153

    تاسیس بازارچه های مرزی یکی از شناخته شده ترین روش های توسعه اقتصادی نواحی مرزی محسوب می شود که توانسته تحول شگرفی در تولید، اشتغال، تثبیت جمعیت مرزنشین، افزایش درآمد و درنهایت توسعه و امنیت پایدار را در این مناطق ایجاد کند. پژوهش حاضر به بررسی نقش بازارچه مرزی ماهیرود در امنیت منطقه مرزی نهبندان می پردازد. این پژوهش، کاربردی و از نوع توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری آن شامل کلیه غرفه داران، کسبه، کارگران، شاغلین بخش های خصوصی و دولتی در بازارچه مرزی ماهیرود و معتمدین محلی منطقه به تعداد 100 نفر به صورت تمام شمار در سال 98 تشکیل داده که به صورت تمام شمار مورد پرسش قرارگرفته اند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده که پایایی آن با استفاده از آزمون  آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه 88/0 برآورد شده است. برای بررسی روایی پرسشنامه با استفاده از نظرات صاحب نظران، از روایی صوری استفاده گردید. اطلاعات به دست آمده  با استفاده از نرم افزار SPSS24 مورد تحلیل قرارگرفته است. با توجه به یافته های به دست آمده بر اساس نظرات جامعه آماری، بازارچه مرزی ماهیرود به اهداف خود که همانا تحقق امنیت مرزی منطقه نهبندان است به میزان بالای 51 درصد نایل آمده است و مردم به محقق شدن اهداف بازارچه معتقدند. این آمارها بیانگر نقش مثبت بازارچه در منطقه مرزی برای مردم بوده است. به تعبیر دیگر، تمامی فرضیه های تحقیق در رابطه با نقش فعالیت بازارچه مرزی ماهیرود در تحقق امنیت مرزی منطقه نهبندان در ابعاد مختلف توسعه و تثبیت ساکنین (82%)، کاهش مهاجرت (92%) و گسترش زیرساخت های منطقه (85%) تاثیر معناداری داشته و مورد تایید قرارگرفته است. بر این اساس سیاست های کلان جمهوری اسلامی در زمینه توسعه بازارچه های مرزی باهدف ایجاد امنیت پایدار در مناطق مرزی تحقق یافته لذا ضرورت دارد این سیاست البته با رعایت اصل به کارگیری نیروهای بومی و توسعه صادرات در سایر بخش ها نیز گسترش یابد.

    کلیدواژگان: امنیت، مرز، بازارچه مرزی، منطقه نهبندان
|
  • Hossein Heidari, Jalale Setare, Javad Kiani * Pages 23-39
    In the present era, many regional conflicts and conflicts are the source of governments that have common watersheds. The formation and formation of natural waterways, which are the rivers, are influenced by various factors such as climatic conditions, geology, human and geographical factors. The rivers with the common border areas can have tangible effects on the relations of the two countries, especially on political and security issues. Common river basins, especially in arid and semi-arid regions of Iran, have been drastically reduced in recent years and have had various effects on the border areas of the country. Hirmand and Farahrud are not exceptions to this rule and the problem of water scarcity has caused economic changes in the border town of Nehbandan. The purpose of this study was to investigate the effect of Hirmand and Farahrood River on economic security of eastern regions of Iran in Nehbandan. The research method is descriptive-survey and two library and field methods have been used for data collection. The statistical population of the research is 12522 people in two cities of Bandan, Shoussef and Hong Border. According to the size of the statistical population, the sample size was 373 using Cochran formula. Sampling was done by stratified random sampling. The validity of the items in the questionnaire was confirmed by experts, and the reliability of the questionnaire was measured by Cronbach's alpha, which was 0.838, indicating high reliability of the questionnaire. The collected data were analyzed using SPSS software. The results of evaluating the effects of river water depletion on economic component using confirmatory factor analysis showed that economic welfare (0.856); household vulnerability (0.834); agricultural (0.908); employment and entrepreneurship (849). 0. Migration component (0.780); Investment component (0.790); Productivity component (0.775) and Feelings of security component (0.783) and overall have the greatest impact on economic security.
    Keywords: Borderlands, Economic Security, River, Hirmand, Farahrood, Nehbandan
  • Seyed Mohammad Mirzadeh *, Asghar Asgharzadeh Pages 41-59

    Since border areas are one of the most sensitive points in the country, recognizing the impact of border management Islamic factors on the security of these areas is one of the most important points in understanding security vulnerabilities in order to prevent any tensions and actions. It is considered anti-security. The aim of this study was to determine the effect of border management on border security with the Islamic border guard approach of Piranshahr city. The type of research is applied in terms of purpose and nature of the problem, and survey is also in terms of research method. The statistical population includes the border guards of Piranshahr city in 1398 with 645 people. The sample size was 241 people according to Cochran's table and to collect data from the questionnaire, the formal and content validity of the questionnaires was confirmed by experts and the validity of the structure was calculated using confirmatory factor analysis and reliability using Cronbach's alpha coefficient. Spss23 and Smart PLS statistical software were used to analyze the data. Findings showed that border guarding has a direct and significant effect on border security from the Quran's point of view with a coefficient of 0.792, borderline from the point of view of narrations and rules with a coefficient of 0.774, and borderline from the point of view of Nahjul Balagha with a coefficient of 0.669. As a result, border management has a positive and significant effect on border security with an Islamic approach.

    Keywords: Islamic Management, border security, Border guard, Piranshahr County
  • Hamed Jafari, Mohammad Nayebpour * Pages 61-81

    Due to the competition of regional and trans-regional powers, the Caspian Sea has become a tense and unstable environment after the collapse of the Soviet Union. As a result, the region's movement towards militarization and ultimately the military structure of the countries in the region has expanded significantly. Quantitative and qualitative increase in new naval vessels is one of the measures taken by coastal countries. Given this, the purpose of this study is to investigate the impact of the use of new vessels on the security of the Caspian Sea borders. This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of nature. The statistical population of the study is 70 commanders of vessels of Mazandaran province. The sampling method in this study is a whole questionnaire and data collection tool is a questionnaire. The validity of the present questionnaire has been confirmed by obtaining the opinion of elites and experts and the reliability of the questionnaire has been confirmed by Cronbach's alpha test with a coefficient of (0.912). Spss software has been used to analyze and analyze the obtained data. The obtained findings show that the level and class, quantity and number, equipment and facilities of new vessels have a direct impact on the security of the Caspian Sea water borders in Mazandaran province. The results also show that the Islamic Republic of Iran has the lowest growth rate of military and security spending in the Caspian littoral among the five Caspian littoral states, while Russia has the best vessels, equipment and vessels and can be a good model. For the Islamic Republic of Iran, it should be in strengthening the Coast Guard and how to control and monitor the Caspian Sea borders.

    Keywords: Floating, border security, Caspian Sea, Blue Border, Mazandaran province
  • Karim Jabbarnejad, Alireza Zargar *, Hadi Rajabi Pages 83-98
    Border security is a strong support for security with its various dimensions within the country, and any insecurity at the border is able to disrupt the economic, cultural, political, social and military systems within the country, and in return, the desired security is able to limit its security. And it has a very prominent share in the country. The purpose of this study is to investigate the political and social factors affecting the cooperation of border residents in improving the security of border areas of Urmia. The research method is descriptive-analytical and survey type. The statistical population includes all commanders and successors of border units, security officials and political and security deputies, which is 120 people in total. The data collection tool is a researcher-made questionnaire. Data were analyzed with spss statistical software. The results of the research show that from the point of view of border residents, participation in the implementation of security projects increases the sense of cooperation and cooperation between the people of the region. Regarding the level of awareness of the respondents about the methods of improving the security of the border, the average awareness of the respondents from different aspects of the plans to improve the security of the border areas shows.
    Keywords: Socio-political factors, participation of border residents, security of border areas
  • Soroush Amiri *, mir Ebrahim Sedigh, Allah GHoli Esmailipuor Pages 99-128

    Public diplomacy with a peaceful coexistence strategy in Islam has a long history and its history dates back to the reign of the Prophet (PBUH). In fact, the Prophet of Islam (PBUH), in addition to using diplomacy in its traditional and conventional framework, has used public diplomacy to communicate with nations and fulfill his global mission. But in the meantime, one of the most important aspects of the life of the Prophet (PBUH) is the life of the general diplomacy of the Prophet (PBUH); Among the Arab inhabitants of the central regions of the Arabian Peninsula and then spread over a large part of the world. This research seeks to answer the basic question of what methods have been used in the strategy of peaceful coexistence of introversion and transnationalism in the general multilateral diplomacy of the Prophet of Islam (PBUH). The research method is descriptive-analytical. The research findings show that the general diplomacy of the Prophet of Islam with the strategy of peaceful coexistence has been able to play a role by using it at three levels and through this interaction has increasingly influenced the policy of peaceful coexistence inside and outside the country. With characteristics such as openness, empathy, support, positivism and equality, the Prophet (pbuh) displayed praiseworthy methods of communication and public diplomacy through private and public invitation; peaceful political methods; various treaties with internal tribes and border neighbors.

    Keywords: Public diplomac, y soft power, propaganda, public opinion
  • ALI GANDOMI, Mohammad sohrabi *, Mohmamad Asadifard Pages 129-153

    Establishment of border markets is one of the most well-known methods of economic development of border areas, which has been able to create a dramatic change in production, employment, stabilization of border population, increase income and ultimately development and sustainable security in these areas. The present study examines the role of Mahirood border market in the security of Nehbandan border region. This research is applied and descriptive-analytical. Its statistical population includes all exhibitors, merchants, workers, employees of the private and public sectors in the Mahirood border market, and local trustees of the region. The data collection tool was a questionnaire whose reliability was estimated to be 0.88 using the Cronbach's alpha test for the whole questionnaire. Formal validity was used to evaluate the validity of the questionnaire using the opinions of experts. The information obtained was analyzed using SPSS24 software. According to the findings of the statistical population, Mahirud border bazaar has achieved its goals of achieving border security in Nehbandan region by 51% and people believe that the goals of the bazaar have been achieved. These statistics show the positive role of the bazaar in the border area for the people. In other words, all research hypotheses regarding the role of Mahirood border market activity in the realization of border security of Nehbandan region in different dimensions of development and stabilization of residents (82%), reduction of migration (92%) and expansion of regional infrastructure (85%) had a significant effect. And has been approved. Accordingly, the major policies of the Islamic Republic in the development of border markets have been achieved with the aim of creating lasting security in the border areas, so it is necessary to expand this policy in other areas, of course, in accordance with the principle of using local forces and export development.

    Keywords: Security, border, border bazaar, Nehbandan area