فهرست مطالب

مجله مدیریت نوآوری در سازمان های دفاعی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 7، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • یاسر قاسمی نژاد، محمدصادق برادران* صفحات 1-28
    زمینه و هدف

    امروزه اقدامات متنوعی جهت تجاری سازی فناوری های نظامی در کشورهای مختلف جهان انجام می شود. بر این اساس، این مقاله به واکاوی و ارایه چارچوبی از راهبردهای تجاری سازی فناوری نظامی می پردازد.

    روش شناسی: 

    با توجه به قابلیت مرور نظام مند در انسجام بخشی به حوزه هایی با ادبیات متنوع و گسترده، این پژوهش با اتخاذ این روش شناسی به گردآوری و فراترکیب 39 مقاله آکادمیک نمایه شده در پایگاه اسکوپوس بین سال های 2000 تا 2019 پرداخت.

    یافته ها:

     راهبردهای تجاری سازی فناوری نظامی در چهار دسته توسعه زیرساخت های ملی (همچون اصلاح نظام مالکیت فکری در صنایع نظامی)، توسعه زیست بوم نوآوری (مانند تعامل صنایع نظامی با شرکت های نوپا و نوآور)، توسعه فناوری دوکاربردی (با تمرکز بر مراحل ابتدایی توسعه فناوری) و توسعه انتقال فناوری (با تاکید بر شرکت های زایشی فناورانه و واسطه گران فناوری) طبقه بندی شدند.

    نتیجه گیری:

     راهبردهای چهارگانه در سه سطح ملی، صنعت و بنگاه می تواند باعث تحول در تجاری سازی فناوری های نظامی گردد. همچنین، بر راهبرد توسعه فناوری های دوکاربردی از منظر گستره کاربرد و راهبرد توسعه زیست بوم نوآوری از منظر تحولات جدید این عرصه تاکید شده است.

    کلیدواژگان: فناوری نظامی، راهبرد تجاری سازی، انتقال فناوری، فناوری دوکاربردی، زیست‏ بوم
  • فاطمه عسکری، کمال سخدری*، حسن اسماعیل پور صفحات 29-56
    زمینه و هدف

    فقدان یا کمبود توسعه نهادهای فعال و پشتیبان فعالیت های بازار یکی از مسایل بازارهای نوظهور است که از آن ها به عنوان خلاهای نهادی یاد می شود. شرکت ها برای افزایش عملکرد مالی خود نیازمند مدیریت این خلاها از طریق شناسایی نوآوری های استراتژیک هستند. بر این اساس، در پژوهش حاضر استراتژی های شرکت های بین المللی در بازار در حال توسعه ایران شناسایی می شوند.

    روش شناسی:

     در این پژوهش با رویکردی کیفی و اکتشافی و با استفاده از روش مطالعه ی موردی از نوع طرح پژوهش قالبی، 13 مورد از شرکت های بین المللی فعال در ایران مورد مطالعه عمیق نیمه ساختاریافته قرار گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که شرکت ها از استراتژی های ارتباطی، استقراض نهادی، جانشینی/درونی سازی و سیگنال دهی برای غلبه بر خلاهای نهادی استفاده می کنند. همچنین، شرکت های بین المللی فعال در کشورهای در حال توسعه می توانند عملکرد نوآوری مالی خود را از طریق سیگنال دهی متعهد بودن به الزامات و منافع کشور هدف، ایجاد ارتباط با ذی نفعان کلیدی، استفاده از نهادهای سایر کشورها و اقدام جمعی یا مشترک برای رفع خلاهای نهادی بازار افزایش دهند.

    نتیجه گیری:

     این نتایج بینش های ارزشمندی را برای محققین کارآفرینی بین الملل، مدیران و شرکت هایی ایجاد می نماید که درصدد افزایش فعالیت های خود در کشورهای در حال توسعه هستند. شرکت های فعال در بازارهای در حال توسعه به واسطه استفاده از استراتژی های مدیریت خلاء های نهادی می توانند جهت گیری استراتژیک خود را با توجه به بافت این بازارها تغییر داده و عملکرد خود را بهبود بخشند.

    کلیدواژگان: بازار نوظهور، خلاء نهادی، استراتژی، عملکرد مالی، نوآوری
  • محمدجواد نائیجی، محمد خدابخشی*، سیما محمدبیگی صفحات 57-86
    زمینه و هدف

    با توجه به نقش حیاتی منابع انسانی در ارتقای عملکرد کسب وکار، در این پژوهش به مطالعه تاثیر اقدامات مدیریت منابع انسانی و سرمایه انسانی بر عملکرد شرکت های حمل ونقل بین المللی با در نظر گرفتن نقش میانجی دوسوتوانی نوآوری پرداخته می شود.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل شرکت های حمل ونقل بین المللی بود که بر اساس فرمول کوکران تعداد 55 شرکت به عنوان نمونه انتخاب و پرسشنامه های تحقیق میان مدیران ارشد این شرکت ها توزیع شد. برای آزمودن پایایی از آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی و برای بررسی روایی از روایی های همگرا و واگرا استفاده شد. تحلیل داده ها بر اساس مدل سازی معادلات ساختاری و آزمون بوت استراپ و با استفاده از نرم افزارهای اس پی اس اس و اسمارت پی ال اس انجام شده است.

    یافته ها: 

    نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد که سرمایه انسانی و اقدامات مدیریت منابع انسانی بر عملکرد کسب وکار تاثیر معناداری دارند. همچنین دوسوتوانی نوآوری در تاثیر اقدامات منابع انسانی و سرمایه انسانی بر عملکرد کسب وکار نقش میانجی دارد.

    نتیجه گیری:

     تمرکز بر دانش تخصصی کارکنان و استفاده از این دانش در مسیر توسعه نوآوری یکی از الزامات بهبود عملکرد شرکت های حمل ونقل بین المللی است. از این رو، شرکت ها باید منابع را به صورت متعادل به هر دو نوع پروژه های کشف و بهره برداری از نوآوری تخصیص دهند.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، سرمایه انسانی، دوسوتوانی، حمل ونقل، اکتشاف و بهره برداری
  • یعقوب انتظاری*، حسن محجوب صفحات 87-118
    زمینه و هدف

    الگوهای سیستم ملی نوآوری عمدتا به زیست بوم نوآوری بی توجه هستند. از این رو نمی توانند چرایی رونق یا کسادی نوآوری در بین کشورها را به خوبی تبیین کنند. این مقاله به تبیین نقش زیست بوم نوآوری در رونق و کسادی نوآوری در چارچوب الگوی اکوسیستم ملی نوآوری می پردازد.

    روش شناسی:

     این پژوهش از نظر نوع استفاده، کاربردی و از نظر هدف، پژوهشی توصیفی است که در آن از داده های پنل کشوری (داده های 137 کشور جهان در سه سال متوالی)، تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار اسمارت پی آل اس استفاده شد.

    یافته ها:

     تحلیل های تجربی نشان داد که مولفه های متنوع زیست بوم نوآوری در پرورش و رونق نوآوری نقشی اساسی دارند. فناوری اطلاعات، آموزش دانشگاهی، پژوهش دانشگاهی و تعاملات نوآورانه مولفه های پایه اکوسیستم ملی نوآوری هستند. کمیت، کیفیت و ظرفیت این مولفه ها، میزان خلاقیت، ظرفیت باروی، میزان پویایی و سطح چالاکی اکوسیستم ملی نوآوری را تعیین می کنند. کمیت و کیفیت کارآفرینی، میزان دسترسی به اعتبارات مالی، کمیت و کیفیت زیرساخت های فیزیکی و میزان سرمایه گذاری های مالی و فیزیکی توسط کارآفرینان، دولت و بنگاه ها به پرورش، رونق و گسترش نوآوری کمک می کنند. این مولفه ها علاوه بر تولید دانش در داخل زیست بوم و جذب دانش از خارج زیست بوم، به تجاری سازی دانش جدید کمک می کنند. نفوذ و اشاعه دانش در زیست بوم و پایداری اکولوژیک از پیامدهای اصلی اکوسیستم ملی نوآوری هستند.

    نتیجه گیری: 

    دولت برای پرورش اکوسیستم ملی نوآوری در ایران و رونق بخشیدن به میزان خلاقیت و نوآوری ابتدا باید مولفه های زیست بوم نوآوری (مانند محیط یادگیری، سیاسی، حقوقی و کسب و کار) را اصلاح کند.

    کلیدواژگان: اکوسیستم نوآوری، اکوسیستم ملی نوآوری، زیست بوم نوآوری، اکوسیستم ملی دانش
  • سلمان جواشی جدید*، فریز طاهری کیا، سید مهدی جلالی، بیتا تبریزیان صفحات 119-146
    زمینه و هدف

    هم آفرینی ارزش شکل جدیدی از استراتژی کسب و کار است که بر ایجاد و تشخیص مستمر ارزش های مشترک سازمان ها و مشتریان شان تاکید دارد و حاصل تعامل موثر میان آن ها به شمار می رود. هدف از این پژوهش ارایه الگویی جامع از این پدیده نوین در صنعت گردشگری است.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، پژوهشی توصیفی پیمایشی است که با روش نظریه پردازی داده بنیاد انجام شد. مشارکت کنندگان این پژوهش شامل 15 نفر از خبرگان حوزه گردشگری بود که به صورت غیراحتمالی و با استفاده از روش گلوله برفی انتخاب شدند. گردآوری داده ها با مصاحبه های نیمه ساختاریافته و عمیق انجام شد.

    یافته ها: 

    پس از انجام سه مرحله کدگذاری، علل و پیشایندهای شکل گیری هم آفرینی ارزش با مشتری، عوامل زمینه ای سازمانی و ملی، عوامل مداخله گر تسهیل گر و محدودکننده، راهبردهای سازمانی و ملی توسعه دهنده و در نهایت پیامدهای سازمانی و ملی توسعه این پدیده در قالب الگوی پارادایمی نظریه پردازی داده بنیاد شناسایی شد.

    نتیجه گیری: 

    پیاده سازی فرآیند هم آفرینی ارزش با مشتری در صنعت گردشگری می تواند به بهره برداری موثرتر از ظرفیت ها و توانمندی های مشتریان برای دستیابی به مزیت رقابتی، ارتقای برند سازمانی و دستیابی به پیامدهای مثبت اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و زیست محیطی یاری رساند.

    کلیدواژگان: ارزش، هم آفرینی ارزش، مشتری، صنعت گردشگری
  • محسن زراعتی*، محمود ابوالقاسمی، اباصلت خراسانی، مهدی خیراندیش صفحات 147-172
    زمینه و هدف

    در عصر دانش و اطلاعات، همراه با تغییرات روزافزون و پرشتاب محیطی، سازمانها ناگزیر از جذب و توسعه منابع انسانی دانش محور هستند. از این حیث، سازمان های دفاعی کشور نیز برای حفظ و توسعه قدرت بازدارندگی خود باید در جهت بالندگی کارکنان دانشی تلاش نمایند. هدف این پژوهش کیفی ارایه الگوی توسعه منابع انسانی دانشی مبتنی بر رویکرد مدیریت دانش در مراکز مطالعاتی و تحقیقاتی آجا است.

    روش شناسی

    بر اساس هدف پژوهش از رویکرد کیفی و روش تحقیق تحلیل محتوا استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل خبرگان دانشگاهی و اجرایی در بخش دفاعی بود که با 15 تن از آنان با منطق اشباع نظری و روش گلوله برفی مصاحبه های نیمه ساختار یافته انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که الگوی الگوی بالندگی کارکنان دانشی مبتنی بر رویکرد سیستم مدیریت دانش شامل سه بعد بالندگی فردی(شامل چهار مولفه و 19 شاخص)، بالندگی حرفه ای(شامل چهار مولفه و 21 شاخص) و بالندگی آموزشی و پژوهشی(شامل دو مولفه و 17 شاخص) است.

    نتیجه گیری

    الگوی بالندگی کارکنان دانشی مبتنی بر رویکرد سیستم مدیریت دانش می تواند به مدیران مراکز مطالعاتی و تحقیقاتی آجا در جهت فراهم آوردن زمینه های بالندگی منابع انسانی و بهره مندی از ظرفیت های نظام مدیریت دانش در این خصوص یاری رساند.

|
  • Yaser Ghaseminezhad, Mohammadsadegh Baradaran * Pages 1-28

    Today, there are a wide variety of activities to commercialize military technology to increase competitiveness, reduce development cycle time, seize opportunities, and minimize costs. The purpose of this paper is to analyze and present a framework for military technology commercialization strategies. This research has collected and transcribed 39 academic papers indexed in the Scopus database between 2000 and 2019 using systematic review methodology. The findings show that military technology commercialization strategies fall into four categories: development of national infrastructure (such as reform of the intellectual property system in the military industry), development of the commercialization ecosystem (such as interaction with startups and innovators), the development of dual-use technology (focusing on the early stages of technology development and its common aspects), and the technology transfer (focusing on technology spinoffs and technology brokers). The four strategies presented in this paper can transform the commercialization of military technology. Accordingly, practical and theoretical suggestions are presented.

    Keywords: military technology, commercialization strategy, Technology Transfer, dual-use technology, Ecosystem
  • Faremeh Askari, Kamal Sakhdari *, Hassan Esmailpour Pages 29-56

    Financial and innovation performance are important issues for all companies, but achieving high performance in markets with underdeveloped institutions is a big challenge. One of the issues in emerging markets is the lack of developed institutions supporting market activities, which is referred to as institutional void. Therefore, companies need to identify appropriate strategies to respond to these voids in different parts of the market to increase their innovation and financial performance. For this purpose, we are seeking to provide a model of better performance in developing countries. In this research, by applying qualitative approach and using a template-based case study, 13 active companies in Iran were studied in a semi-structured way. The findings show that firms use diverse strategies to enhance their performance in the contexts with institutional voids. These results provide valuable insights for international business scholars and managers and firms seeking to increase their performance in developing countries.

    Keywords: Emerging markets, Institutional voids, financial performance, Innovation
  • MohammadJavad Naeiji, Mohammad Khodabakhshi *, Sima Mohammadbeigi Pages 57-86
    Purpose

    Considering the critical role of human resource in performance, the purpose of this research is identifying the effects of human resource practices and human capital on performance of international transportation companies and mediating variable of innovation ambidexterity.

    Methodology

    Statistical population was included international transportation companies and using Cochran method, 55 companies were selected. The survey questionnaires were sent to top managers of these companies. The reliability of the measurement model has been established by examining the composite reliability and cronbach’s alpha and validity was assessed by convergent and discriminant validity. Data were examined using Smart-PLS and IBM SPSS.

    Findings

    The results showed that HRM practices and human capital effect on business performance. Also, innovation ambidexterity will mediate the impact of human resource practices and human capital on business performance.

    Conclusions

    It seems that one of the requirements for the development and improvement of transportation company’s performance is to focus on specialized knowledge of the staff and applying this knowledge to develop innovation. It is suggested to companies to allocate balanced proportions of resources to new exploration projects and new exploitation projects.

    Keywords: HRM, Human capital, Transportation, Exploration, Exploitation
  • Yaghoub Enterari *, Hassan Mahjub Pages 87-118

    The purpose of this paper is to provide a model for analyzing the structural relationship between the components of the national innovation ecosystem. For this purpose, cross-sectional data from 137 countries, structural equation modeling technique with partial least squares method and PLS software have been used. Hence, it is a quantitative applied research conducted with a descriptive (correlation) approach. Experimental analysis shows that the diverse components of the innovation ecosystem play an essential role in fostering innovation. Information technology, university education, academic research, and innovative interactions are key components of the national innovation ecosystem. The quantity, quality and capacity of these components determine the degree of creativity, productivity, dynamics and agility level of the innovation ecosystem. The quantity and quality of entrepreneurship, the amount of access to finance, the quantity and quality of physical infrastructure, and the amount of financial and physical investment provided by entrepreneurs, government and firms help foster, grow and expand innovation. This component, in addition to generating knowledge within the ecosystem and absorbing knowledge from the outside, helps to commercialize new knowledge. The diffusion and dissemination of knowledge in ecosystems and ecological sustainability are key outputs of the national innovation ecosystem. Based on these results, the paper proposes six strategies for building a national innovation ecosystem in Iran.

    Keywords: Innovation ecosystem, National Innovation Ecosystem, Innovation Ecology, National Knowledge Ecosystem
  • Salman Javashi Jadid *, Fariz Taherikia, Seyed Mahdi Jalali, Bita Tabrizian Pages 119-146
    Background and Purpose

    Value co-creation is a new form of business strategy that emphasizes continuous creation and recognition of the shared values of organizations and their customers. This strategy is the result of effective interaction between them. The purpose of this study is to present a comprehensive and native model of this new phenomenon in the tourism industry of Iran.

    Methodology

    This study is an applied and descriptive research which was done qualititatively by grounded theory. The participants of this study consists of 15 tourism experts who were selected by purposefully and judgmentally using snowball method. Data were collected through semi-structured and in-depth interviews.

    Results

    After performing three coding steps on the data collected, a paradigmatic model of the strategy has been produced through grounded theory. This model consists of some causes and antecedents, organizational and national contextual factors, facilitating and limiting intervening factors, organizational and national developing strategies, and finally organizational and national consequences of developing of this strategy.

    Conclusion

    Implementing value co-creation strategy in tourism industry of Iran can make more effective utilizing of customers' abilities and capabilities to achieve competitive advantage, enhance organizational brand and achieve its constructive economic, cultural, social, political and environmental consequences.

    Keywords: Value, Value Co-creation, customer, tourism industry
  • mohsen zeraati*, mahmood abolghasemi, abasalt khorasani, Mehdi Kheirandish Pages 147-172
    Background and Aim

    In the age of knowledge and information, coupled with increasing environmental changes, organizations are inevitably attracting and expanding knowledge-based human resources. In this respect, the defense organizations of the country should also strive for the development of knowledge workers in order to maintain and develop their deterrence power. The purpose of this qualitative study is to present a model of knowledge human resource development based on the knowledge management approach in AJA study and research centers.

    Methodology

    Based on the purpose of the study, a qualitative approach and a content analysis research method were used. The statistical population of the study consisted of academics and executives in the field of defense, with 15 of them conducting semi-structured interviews with theoretical saturation logic and snowball method.

    Results

    The results of data analysis showed that the model of knowledge staff development model based on the knowledge management system approach consisted of three dimensions of individual development (including four components and 19 indicators), professional development (including four components and 21 indicators) and educational and research development ( Includes two components and 17 indicators).

    Conclusion

    The knowledge staff development model based on the knowledge management system approach can assist the managers of AJA research centers in providing human resources development capabilities and utilizing the knowledge management system capabilities in the private sector.

    Keywords: Human Resource Development, Knowledge Staff, Knowledge Management, AJA Study, Research Centers