فهرست مطالب
نشریه مطالعات راهبردی ناجا
پیاپی 12 (تابستان 1398)
- تاریخ انتشار: 1398/06/01
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 5-44
نسبت و ارتباط فلسفه با نظم و نحوه این ارتباط از زبان اندیشمندان برای انجام یک فراتحلیل، هویت این نوشته را شکل می دهد. دیرینگی، آشتی و این همانی این دو معنا و حقیقت، حکایتی است شگفت که در این میانه، بی نظمی های فردی و اجتماعی انسان در این معماری بزرگ، بسیار غریب می نماید. سخن برجسته این نوشتار و تحلیل این است که "بی نظمی های فردی و اجتماعی انسان" چگونه قابل درمان است و طبیب و امیر این قافله درمانی کیست و پاسخ به این سوال مهم که در این وانفسای تغالب جویی، «رشته کار به دست کیست؟» سعی در این مقاله، تاکید بر دو مولفه توامان تقوا و نظم به عنوان منشور و رسم الخط است و اینکه مولفه "تقوا یعنی بصیرت برای دریافت حقیقت" بر هر متفکر و فیلسوفی قابل اصطیاد نیست الا بر اندیشه ورزان خاصی؛ چراکه حقیقت "تقوا" امری است معنوی که قایم به دل هاست و منظور از قلب، نفوس الهی و "من" عالی انسانی است و آیاتی چون "فاتقواالله یا اولی الالباب الذین آمنوا..." (طلاق65/ آیه 10) و آیات بسیار گواه بر این سخن است. به هر روی، دنیای امروز، سیطره بر ملت ها را نه از طریق تکنولوژی که از طریق تغییر اندیشه ها و فرهنگ ها با توسل به علوم انسانی تعریف کرده است و چون مادر همه علوم، فلسفیدن است، از همین روی، در تمام رشته های مختلف علمی، به منظور تاثیر مضاعف در دل ها و اندیشه ها، دانشگاه ها و پژوهشگاه های فلسفه بنیان نهاده و با جمع دو مولفه "فلسفه علوم" در کنار "نظم فردی و اجتماعی" درصدد سیطره بر این جهان مادی است.
کلیدواژگان: فلسفه، نظم عمومی، تقوا، نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، تحلیل مفهومی -
صفحات 45-76
"هوشمندی" ویژگی شناختی، عاطفی، مدیریتی و رفتاری ویژه ای است که در چند سال اخیر در چند قلمرو بین رشته ای صورت بندی شده است. قدمت کوتاه این ویژگی، به خصوص در قلمرو سازمان پلیس، با وجود تاکید فراوان بر ضرورت بسط و تقویت آن، موجب ناشناخته ماندن ابعاد و زوایای پرتعداد آن شده است؛ از همین رو، این پژوهش به سامان رسید تا ابعاد و شاخصه های آن را در سازمان ناجا شناسایی کند، عوامل همبسته با آن را مشخص سازد و راهبردهای ایجاد و تقویت هوشمندی در سازمان ناجا را تدقیق کند. بدین منظور، از دو روش تحقیق مستقل استفاده شده است: نخست، روش مطالعه پیمایشی؛ دوم، زمینه یابی از کارشناسان. یافته های حاصل از این دو روش مطالعه و پژوهش با بهره گیری از آزمون های مختلف آماری (نظیر همبستگی، تحلیل واریانس و رگرسیون چند متغیره) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که مدیر هوشمند با 10 عامل بزرگ و چندین شاخص معین می شود. هر یک از این دو دسته عامل، بیش از 60 درصد واریانس هوشمندی را تبیین می کنند. همچنین، یافته ها نشان داد که 10 عامل بزرگ، سهم معناداری از هوشمندی را پیش بینی و تبیین می کنند. سرانجام، زمینه یابی از نخبگان نشان داد که با بهره گیری از 16 راهبرد کلان می توان هوشمندی و عوامل همبسته با آن را ایجاد و تقویت کرد.
کلیدواژگان: هوشمندی، مدیر هوشمند، عوامل، شاخص ها، راهبردها، ناجا، فرماندهان و مدیران -
صفحات 77-112
زمینه و هدف. نتایج یافته ها نشان می دهد که میزان برخی جرایم خشن از نزاع های فردی گرفته تا سرقت های به عنف و یا زورگیری در حد تقریبا بالایی است؛ بر این اساس، سوال اساسی این تحقیق آن است که راهبردهای پلیسی مقابله با جرایم خشن در کشورمان کدام است؟ روش شناسی. از نظر هدف، کاربردی، از نظر تجزیه و تحلیل داده ها کیفی - اکتشافی با تاکید بر مدل سوات است. روش جمع آوری داده ها میدانی و ابزار گردآوری اطلاعات نیز، مصاحبه ساخت یافته به وسیله پرسش نامه بوده است. جامعه نمونه این تحقیق 95 نفر از مدیران جایگاه 17 و 18 مرتبط با موضوع مقابله با جرایم خشن در درون سازمان ناجا در شهر تهران و 35 نفر از اساتید، نخبگان و فرهیختگان مرتبط با موضوع، در بیرون از ناجا که به صورت هدفمند انتخاب شدند. روش تجزیه و تحلیل با استفاده از آزمون خی دو و اولویت بندی فریدمن است. یافته ها و نتیجه گیری. به طور کلی، جامعه در خصوص پیشگیری و مقابله با جرایم خشن با مشکلات بسیاری مواجه است. ما نیازمند استفاده از تدابیر نظارتی مانند ثبت مجرمان خطرناک و خشن، آگاه سازی عمومی، استفاده از فناوری واپایش و نظارت الکترونیک هستیم. علاوه بر آن، فرهنگ گفت و گو و کنترل(واپایش) خشم باید به شکلی موثر تقویت شود. در کنار آن، بهره برداری از رویکردهای ترمیمی و میانجیگرانه نسبت به برخی از جرایم خشن (مانند نزاع های فردی و جمعی) برای جلوگیری از تشدید و تکرار این جرایم ضروری است.
کلیدواژگان: تحلیل اجتماعی- ارتباطی، راهبرد، مقابله، جرایم خشن -
صفحات 113-141
همکاری رسانه ملی با نیروی انتظامی در دهه های اخیر، با فراز و فرودهایی همراه بوده است. این مسیله گاه موجب تنزل جایگاه برنامه های پلیسی در سبد مصرفی محتوای رسانه ای جامعه شده و متعاقب آن، از تداوم موفقیت این برنامه ها در "فرهنگسازی انتظامی" کاسته است. رسالت دوجانبه صدا و سیما و ناجا ایجاب می کند که روند همکاری و تعامل این دو سازمان به صورت راهبردی سیاستگذاری شود و مورد توجه کارگزاران دو سازمان قرار گیرد. این تحقیق با هدف طراحی الگوی تعامل راهبردی ناجا و رسانه ملی انجام گرفته است. پژوهش پیش رو، از نظر هدف، راهبردی است که به روش دلفی، مصاحبه عمقی و توزیع سه مرحله پرسشنامه بین دو سطح از مدیران و کارشناسان ارشد رسانه ملی و فرماندهان و مدیران ارشد و میانی ناجا، 14 مولفه ساختاری، 12 مولفه محیطی و 7 مولفه رفتاری انجام شده است. پس از رتبه بندی مولفه ها، "تدوین تفاهمنامه همکاری رسانه ای" بین رسانه ملی و ناجا، "ترسیم نقشه راهبردی مشترک رسانه ای برای تعالی سازمانی" و " اختصاص ردیف بودجه تولید محتوای رسانه ای در ساختار و بودجه بندی سازمانی" به عنوان مهم ترین و اساسی ترین مولفه ها در تدوین راهبرد تعامل نیروی انتظامی و رسانه ملی استخراج شدند.
کلیدواژگان: رسانه ملی، ناجا، تعامل راهبردی، الگو -
صفحات 143-175
در هندسه جدید قدرت، عوامل متعددی در تولید و ایجاد قدرت ایفای نقش می کنند؛ اما این عوامل ناشناخته اند و یا حداقل، به اندازه کافی تبیین نشده اند. مسیله تحقیق: نتایج این تحقیق به فرماندهان و استراتژیست های ناجا کمک می کند که آثار تصمیم های مختلف خود را ملاحظه کنند و در زمان لازم برای حفظ موقعیت ناجا در هندسه جدید قدرت تصمیم های مقتضی اتخاذ نموده و پیش از وقوع حوادث ناخوشایند، برای آنها چاره ای بیندیشند. اهمیت تحقیق: هدف از انجام تحقیق حاضر، تبیین نقش ناجا به عنوان یک نهاد برخاسته از انقلاب اسلامی و یک دستاورد ارزشی انقلاب اسلامی در هندسه جدید قدرت ملی جمهوری اسلامی ایران است. این تحقیق به روش موردی زمینه ای انجام شده و علاوه بر آن، به منظور انجام تحلیل های نظام مند کیفی از روش بررسی اسناد و مدارک علمی با رویکرد زمینه ای و روش تحلیل محتوا با هر دو رویکرد ژرفانگر و پهنانگر استفاده شده است. در این تحقیق، اطلاعات با هر دو روش کتابخانه ای و میدانی و ابزارهای پرسشنامه و مصاحبه گردآوری شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل خبرگان نظامی و انتظامی، استادان دانشگاهی و صاحبنظران با حداقل مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد و 10 سال سابقه خدمت یا تدریس بوده است. حجم جامعه آماری تحقیق حاضر 79 نفرند که از این تعداد، برای انجام مصاحبه به 22 نفر و برای تکمیل پرسشنامه به تمام جامعه آماری مراجعه شد. نتیجه تحقیق نشان می دهد که در زمینه نقش آفرینی در ابعاد قدرت ملی، ناجا در برقراری امنیت فضای سایبر کشور موفق عمل کرده است و برای نقش آفرینی در بعد اجتماعی فرهنگی قدرت ملی و برقراری امنیت اجتماعی در کشور و نقش آفرینی در بعد فضای سایبر قدرت ملی از توانایی خوبی برخوردار می باشد. با وجود این، توانایی نقش آفرینی ناجا در بعد علمی فناوری قدرت ملی و منطقه گرایی آن محدود است. در زمینه برخورداری از دانش های مورد نیاز، ناجا توانایی توسعه دانش های مورد نیاز خود را داشته و به آنها دسترسی دارد. در خصوص حرکت ناجا به سوی جامعه محوری که مهم ترین نقش را در ایفای نقش در هندسه قدرت ملی بر عهده دارد ناجا با قوت هایی مواجه است و مشارکت مردم با ناجا در حد نسبتا خوبی است.
کلیدواژگان: هندسه قدرت، نیروی انتظامی، جامعه محوری -
صفحات 177-202
گستره فضای مجازی سراسر جهان را درنوردیده و بر جامعه اسلامی ایران نیز سایه انداخته است؛ از آنجا که بر پایه رهنمودهای مقام معظم رهبری، جامعه اسلامی به مثابه یکی از چند مرحله تحقق تمدن نوین اسلامی است، شناخت نقاط قوت و ضعف فضای مجازی و چگونگی استفاده بهینه از آن، بسیار حایز اهمیت است؛ در این میان، نقش نهادهای انقلابی مانند ناجا در چارچوب وظایف و اختیارات قانونی در ایمن و مفیدسازی فضای مجازی در ساخت و پرداخت جامعه اسلامی مبهم باقی مانده است. بنابراین، با این پرسش مواجه هستیم که ناجا با نظر به چارچوب منظومه فکری مقام معظم رهبری در خصوص فضای مجازی با هدف تولید و تداوم جامعه اسلامی از چه جایگاهی برخوردار است؟ هدف مقاله پیش رو، نشان دادن توان بالفعل و بالقوه ناجا در استقراربخشی به اجتماعی از دینداران است که بستر لازم را برای زایش تمدن نوین اسلامی فراهم می آورند.در این مقاله، تحقق چنین هدفی به شیوه توصیف و تحلیل گزاره ها و آموزه های ارایه شده از سوی مقام معظم رهبری انجام می گیرد. ناجا به مثابه یک بازیگر فعال، با درک دیگری (فضای مجازی) در چارچوب هنجارهای انقلابی، انتظار مقام معظم رهبری را در نقش و جایگاهی که به آن سپرده شده است، بر آورده می سازد.
کلیدواژگان: مقام معظم رهبری، منظومه فکری، فضای مجازی، جامعه اسلامی و ناجا
-
Pages 5-44
Relationship of philosophy with order and the manner of this relationship as stated by scholars has been the focus of this study so that a meta-analysis can be done. Longevity, reconciliation and identity of these two meanings and facts are so amazing that human’s personal and social disorders in this big puzzle are very strange. This study mainly states that how can the human’s social and personal disorders be solved? Who is in charge of this process? Finally, this important question is raised that at the atmosphere that everyone seeks dominance, who is responsible for the current situation? This study put emphasis on piety and order as a charter and emphasizes that the factor saying that “piety means insight to receive the truth” cannot be understood by any scholar and philosopher except for special thinkers because the truth of piety is moral in nature and is based on souls. Souls mean divine self and supreme human self. Verses such as “so fear Allah, O you of understanding who have believed …” (Talaq, 65) and many other verses are proving this truth. Furthermore, today’s world has defined dominance on nations not through technology but via changing thoughts and cultures with a resort to human sciences. As philosophy is the mother of all sciences, many philosophy-oriented universities and research centers have been established to influence souls and thoughts. Having combined the two elements of science philosophy and personal and social disorders, they are going to dominate material world.
Keywords: Philosophy, public order, Piety, Law Enforcement Force of the Islamic Republic of Iran, conceptual analysis -
Pages 45-76
Intelligence is a special cognitive, administrative and behavioral feature that has been described in a number of interdisciplinary fields. Despite much emphasis on the necessity of its expansion and reinforcement, short history of this feature especially in police department has led to its dimensions and angles to remain unknown. Therefore, this study was designed so that its dimensions and indices in Law Enforcement Force of the Islamic Republic of Iran (NAJA) are identified, its correlated factors are determined and strategies for creating and reinforcing intelligence in NAJA become accurate. Hence, two independent research methods were employed: first, survey research and second, surveying experts. The results of these two research and study methods using a variety of statistical tests such as variance and multivariate regression were analyzed. The outcome showed that an intelligent manager is determined by 10 great factors and several indexes. Each of these factors explains more than 60 percent of intelligence variance. Also, the results showed that 10 great factors play an important role in predicting and explaining intelligence. Finally, surveying experts showed that employing 16 macro strategies can create and strengthen intelligence and its correlated factors.
Keywords: Intelligence, Intelligent manager, Factors, Indices, Strategies, Naja, Managers, commanders -
Pages 77-112Context and purpose
some results of findings show that the rate of some violent crimes from personal disputes to raping and bullying are almost high. As such, the main question of this research is that what are the police’s strategies to counter violent crimes?
MethodologyThe qualitative and exploratory data of this study were gathered according to the purpose, usage and analysis and based on SWOT model. Structured interview using questionnaire was employed to gather contextual data and information. The sample population consisted of 95 high-level directors at Law Enforcement Force of the Islamic Republic of Iran (NAJA) who were concerned with countering violent crimes in Tehran and 35 university teachers, elites and scholars related to this issue from outside NAJA who were chosen purposefully. The analysis was done using Chi-square and Friedman prioritization tests. Findings and
conclusionSo far, society’s achievements to prevent and counter violent crimes have not been very high. We need to use regulatory measures such as violent and dangerous criminals’ registration, public awareness, and electronic control and regulation technology. In addition, the culture of dialogue and anger control is weak among people and those should be reinforced. Alongside, employing restorative and mediation approaches for some violent crimes such as personal and collective disputes are necessary in order to prevent their intensification and repetition.
Keywords: Communication- social analysis, Strategy, countering, violent crimes -
Pages 113-141
IRIB cooperation with NAJA over the last decades has had ups and downs. This has sometimes resulted in the downgrade of policing programs in the community media content consuming basket and has subsequently resulted in low success of these programs in law enforcement acculturation. The bilateral mission of IRIB and NAJA necessitates that the trend of cooperation between these two organizations be strategically planned and be the focus of the two organization’s stewards. This study aimed at designing a strategic interaction pattern for IRIB and NAJA.
The current study has strategic goals and was done using Delphi Method. Also, deep interviews and distributing questionnaires at three stages between two levels of IRIB’s high level managers and NAJA’s experts and high-level and middle-level managers and commanders were employed and environmental factors and 7 behavioral factors were taken into account. After ranking these factors, “developing media cooperation agreement” between IRIB and NAJA, “drawing up a common media strategic plan for organizational excellence” and “assigning a budget line to produce media content in organizational structure and budgeting” were extracted as the most important and essential factors in developing interaction strategy between IRIB and NAJA.
Keywords: IRIB, Naja, Strategic interaction, pattern -
Pages 143-175
A number of factors play a role in the new power geometry to create and produce power. However, these factors are either unknown or at least have not been sufficiently explained.
Research problem: The findings of thiفs research study helps Law Enforcement Force of the Islamic Republic of Iran’s (NAJA) commanders an strategists to observe the effects of their decisions and make necessary decisions on time so that NAJA’s status can be maintained in the new power geometry and think of solutions before unpleasant accidents happen.
Research importance: this study aimed at describing NAJA’s role as an organization arisen from Islamic Revolution and as a value achievement of Islamic Revolution at the new national power geometry of I.R. of Iran. This study was implemented using case study method and in addition, to do systematic qualitative analyses, the researchers used scientific documents and proofs analysis with a contextual approach and content analysis method with both intensive and extensive approaches.
For the purpose of this research study, the data were collected using both library and field study methods and also questionnaire and interviews were used for this purpose. The sample population consisted of military elites, university teachers and experts who had at least MA diploma and 10 years of service or teaching experience. 79 people participated in this study who all of them filled the questionnaire and only 22 of them were interviewed.
Research results showed that regarding playing role at the national power dimensions, NAJA has been relatively successful in establishing security at the country’s virtual space and has a good ability to play a role at the social-cultural dimension of national power and to establish social security in the country. However, NAJA’s ability to play a role at the scientific-technological dimensions of national power and its regionalism and also its ability to play a role at the military dimension of national power and establishing economical security in the country are limited. Furthermore, NAJA has some weaknesses in playing a role at the political dimension of national power that are caused by the lack
of professionalism in NAJA. Regarding equipping with the prerequisite knowledge, NAJA has the capacity to extend its needed knowledge and has access to this knowledge.
Regarding NAJA’s move toward community orientation that is almost its most important role in the national power geometry, it is facing a number of strengths and weaknesses. On one hand, people’s cooperation with NAJA is relatively satisfactory and it has suitable interactions with other pillars of society, and on the other hand, it pays low attention to the causes and factors producing crimes. In addition, it is facing the challenge of people’s low satisfaction of its performance, soft power and people’s mistrust. Overall, these factors have caused that the realization of community-oriented goals in NAJA be on an average level.Keywords: Power Geometry, Naja, community-oriented factors -
Pages 177-202
Virtual space that has involved all aspects of human’s life has influenced Iran’s Islamic community as well. Therefore, taking into account the supreme leader’s guidelines, Islamic community as one of several stages of realizing modern Islamic civilization is facing some damage from virtual space. However, the role of revolutionary institutions such as NAJA under its legal obligations and framework in making virtual space secure and useful has remained obscure.
Therefore, we face the question that what is the NAJA’s status to create and continue Islamic community under the framework of the supreme leader’s intellectual system? It seems that NAJA can play an important role in forming and securing a community full of material development and spiritual progress by providing (social, economical and moral) security and public comfort and happiness. This article aimed at showing NAJA’s actual and potential ability to establish a community of believers who pave the way for creating modern Islamic civilization. According to the current study, the realization of this goal happens only by describing and analyzing the supreme leader’s statements and teachings. NAJA as an active actor and equipped with a different understanding of virtual space under the frameworks of revolutionary norms can achieve the status specified by the supreme leader.Keywords: the Supreme Leader, intellectual system, Virtual Space, Islamic community, NAJA