فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 268، فروردین 1399)

  • عرفان
  • تاریخ انتشار: 1399/02/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5

    این مقاله شرحی است بر کلام امام محمدباقر علیه السلام در اوصاف مومنان. یکی از صفات شیعیان واقعی نزد امام باقر علیه السلام آن است که از ستایش و مدح دیگران شاد نمی شوند. هرچند انسان به طور طبیعی دوست دارد از او به نیکی یاد شود و زشتی هایش پنهان بماند. اما در روایت هم آمده که اجازه ندهید چاپلوسان، فرصت تعریف و تمجید از شما را بیابند؛ زیرا صرف نظر از دلایل تعبدی، قوام زندگی انسان به روابط اجتماعی است و اگر کسی بخواهد در انزوا زندگی کند و به دیدگاه مردم درباره خود اهمیت ندهد، پیشرفتی برای او حاصل نمی شود. افزون بر این، اگر عیوب انسان آشکار شود و مردم از کاستی ها و عیوب یکدیگر باخبر باشند، زندگی اجتماعی مختل شده، اعتماد افراد نسبت به هم سلب می شود. به همین دلیل، خدای متعال ستارالعیوب است. در پایان این مقال نیز راه کارهایی حضرت استاد برشمرده اند که انسان از مدح دیگران خوشحال نشود.

    کلیدواژگان: مدح، تظاهر به گناه، اخلاق مردم محور، اخلاق خدامحور
  • ویژه نامه عرفان
  • حسین مظفری صفحه 9

    این مقاله به روش توصیفی تحلیلی به تبیین مراتب وجودی انسان از منظر برخی از عارفان مسلمان، تطبیق آنها بر مراتب متعدد عالم کبیر و قرآن کریم و همچنین به نقد و بررسی این دو نکته از منظر متون دینی پرداخته است. در ابتدا این نکته به تفصیل بیان شده که عبدالرزاق کاشانی انسان را دارای سه مرتبه کلی نفس، قلب و روح و ده مرتبه جزیی تر می داند. فناری و صدرالمتالهین هرکدام، با تعابیر گوناگون، هفت مرتبه برای انسان برمی شمرند و عارف معاصر، امام خمینی ره نیز، انسان را به وزان قرآن کریم و عالم کبیر، دارای هفت، هفتاد، هفتادهزار، و بلکه بی نهایت مرتبه می داند. در ادامه، با اشاره به تعابیر گوناگونی از آیات و روایات، این نکته به اثبات رسیده که هم اصل ذومراتب بودن وجود انسان، و هم تطبیق مراتب وجودی وی، بر مراتب متعدد قرآن کریم و عالم کبیر، از تعابیر و فرازهای مختلفی از متون دینی قابل اصطیاد است.

    کلیدواژگان: مراتب، انسان، قرآن، عارفان مسلمان، عالم کبیر
  • سیدمحمدرضا ظهیرالاسلام، حسین مظفری صفحه 17

    ازآنجاکه موضوع اخلاق، صفات و ملکات و رفتارهای اختیاری انسان می باشد، نوع نگاه به انسان در هر مکتب اخلاقی از مهم ترین مبانی آن مکتب است که قابل بحث و بررسی می باشد. اخلاق عرفانی در کنار دیگر مکاتب اخلاقی در عالم اسلام دارای مبانی ویژ خود می باشد. ازجمله مهم تر ین عناصر در انسان شناسی عرفانی، قلب است. هدف این پژوهش آن است که تاثیر قلب را در اخلاق عرفانی با روشی توصیفی و تحلیلی مشخص کند. قلب هسته اصلی و شاکله وجودی انسان را تشکیل داده، که با سریان وجودی خود همه مراتب ظاهری و باطنی انسان را شامل می شود. قلب با توجه به احاطه و ظرفیت و گستردگی منحصربه فردی که دارد، می تواند تاثیر بسزایی در اخلاق عرفانی از خود برجای بگذارد. قلب با رویکردهای معرفتی، احساسی و عملی که دارد، اهمیت نقش خود را در این مکتب اخلاقی نشان می دهد.

    کلیدواژگان: اخلاق عرفانی، انسان، قلب، معرفت، احساس، عمل
  • علی باقرزاده ساربانقلی، داوود حسن زاده کریم آباد صفحه 27

    شناخت خواطر و نفی آن، از اساسی ترین عناصر سلوک در عرفان اسلامی و یکی از لوازم معرفت نفس است که نتیجه آن مهار قوای واهمه و خیال و به تسخیر درآوردن قلب می باشد؛ تا اینکه هیچ خاطری بی اذن سالک بر قلب او وارد نشود و انسان به اطمینان قلبی دست پیدا کند. بدون این امر، سالک راه به جایی نمی برد و برای حضور قلب در عبادات و خصوصا نماز، نفی خواطر ضروری است.    
    خواطر بخشی از واردات القا شده بر قلب می باشند که بدون تعمل شخص بر دل او وارد می شوند و به صورت خطاب ظاهر می شوند. خواطر بر حسب درجات باطنی انسان و مراتب سلوکی اش، از چهار منشا صادر می شوند و نفس با ابزارهای مناسب، آنها را درک می کند. برای خواطر تقسیم های متعددی ذکر کرده اند، ولی اغلب تقسیم چهارگانه به «رحمانی، ملکی، نفسانی و شیطانی» کاربرد دارد و ویژگی های هریک، بیان شده است. روش تحقیق در این مقاله، توصیفی تحلیلی است.

    کلیدواژگان: نفی خواطر، خاطر رحمانی، خاطر ملکی، خاطر نفسانی، خاطر شیطانی، سالک
  • مسعود حاجی ربیع صفحه 39

    نوشتار حاضر در مقام پاسخ به این پرسش است که ابن سینا چه اندیشه هایی در خصوص خواب و رموز دین دارد و تبیین عرفانی آن چیست. بر این اساس، نویسنده به تحلیل، تبیین و پردازش اندیشه ابن سینا و ابن عربی در باب خواب و رموز دین پرداخته و جهت پاسخ به مسئله اصلی، پرسش هایی فرعی همچون چرایی تاویل، ملاک تاویل و رابطه تاویل و رمز را فراروی اندیشه این دو متفکر قرار داده و رویکرد نویی را برگزیده است. مهم ترین یافته های این پژوهش عبارتند از: رمزین بودن زبان دین در اندیشه ابن سینا، اشتراک در پاسخ به چرایی تاویل خواب (چندلایه بودن خواب)، توجه مشترک به زبان دین و باطن دین جهت بیان رابطه تاویل و رمز و اختلاف این دو اندیشه در جایگاه شناسی ظواهر دین. هدف نویسنده، استنطاق اندیشه ابن سینا در مسیله، توسع بخشیدن به آن و فهم آن در ساحت مسایل جدید و رویکرد فرافلسفی عرفان نظری است و روش او تدقیق و تحلیل فلسفی عقلی در واژگان و گزاره هاست.

    کلیدواژگان: ابن سینا، عارف، رمز، رویا، تاویل
  • سید رسول اختری، داوود حسن زاده کریم آباد صفحه 49

    در میان آموزه های دینی مفهوم خلوت دارای اهمیت و جایگاه والایی است، ازاین رو، عرفا نیز امر خلوت گزینی را در مسیر سیر و سلوک برای سالک طریق الی الله سفارش می کردند. از طرفی انسان ذاتا موجودی اجتماعی است؛ یعنی برای تداوم حیات و رفع نیازهای خویش ناچار است که با جامعه اطراف خود ارتباط موثر داشته باشد. خلوت به معنای انقطاع از خلق و اشتغال به حق می باشد. برخی از عرفا خلوت را بر همنشینی ترجیح داده و جهت تکمیل نفوس ناقصه خویش از معاشرت و همنشینی با خلق پرهیز کرده و زندگی سعادتمندانه را در گرو خلوت و دوری از خلق دانسته اند. در مقابل عده ای دیگر به مخالطت با خلق گراییده و اعتقاد داشته اند که بخشی از ظرف وجودی سالک و عارف در سایه انس، الفت و همنشینی با خلق به کمال می رسد و عدم مصاحبت و حضور در اجتماع، سبب غفلت از بعد جامعه پذیری انسان می گردد. در این میان برخی از عرفا نیز بین خلوت و بعد اجتمایی انسان جمع کرده اند. دراین پژوهش که با روش توصیفی تحلیلی به بررسی چگونگی خلوت و سازگاری آن با بعد اجتماعی انسان پرداخته شده است. به طوری می توان گفت آموزه خلوت امری موقتی است که در اوایل سلوک، و یا امری باطنی است که در مراحل گوناگون سلوک صورت می پذیرد؛ به گونه ای که عارف حضور اجتماعی داشته و از طرفی خلوت باطنی نیز دارد. حضور عارف در جامعه با خلوت عرفانی تنافی و ناسازگاری ندارد و سیره بسیاری از عارفان نیز بر جمع میان آن دو بوده است. به این صورت که پس از بیان مدعا در هر بحث، ابتدا بیانات و نظرات دیگران نقل شده و سپس به تبیین و تحلیل ارتباط آن نظرات با موضوع بحث پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: عرفان اسلامی، خلوت، جلوت، سلوک، تصوف
  • حمزه محمدی ده چشمه، مژگان جهاندار صفحه 59

    سنایی بنیانگذار واقعی منظوم عرفانی است که قرنی بر اذهان و قلوب تسلط داشت و اشعار وی علاوه بر نقل در متون تصوف از قبیل سوانح غزالی و لوایح منسوب به عین القضاه و کشف الاسرار میبدی، در مثنوی و فیه ما فیه مولوی و... نیز به استشهاد آمده است. ازآنجاکه توحید یکی از مباحث عرفانی است که در آثار سنایی بازتاب گسترده ای دارد. این پژوهش سعی می کند با تحقیق در آثار سنایی غزنوی، توحید و نمودهای توحیدی را در آثار این شاعر گران سنگ یافته و به این نتیجه برسد که در اشعاری که سخن از افعال حق تعالی است، عقاید سنایی گاهی به اشاعره نزدیک می شود، اما به طور قطع نمی توان ادعا کرد که سنایی در توحید و خداشناسی سمعا و طاعتا از نظام توحیدی اشاعره پیروی کرده است. سنایی در پاره ای از بحث ها، همچون منحصر ساختن نقش ها و کارها به خدا، آهنگ گسترش کلام اشعری است، اما با طرح اندیشه های فرقه های دیگر مانند شیعه، قصد دارد با نزدیک کردن مذهب ها، مسلمانان را در سایه اصل توحید یکی سازد.

    کلیدواژگان: عرفان، توحید، اشاعره، سنایی، صفات سلبیه
  • فاطمه خداجویان صفحه 71

    خداوند در قرآن بارها از شب یاد کرده است؛ شب در قرآن مورد قسم وی واقع شده و شب زمانی خاص برای ارتباط خداوند با بندگان در نظر گرفته شده است. مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی رویکردی عارفانه به قرآن داشته و تفسیر آیات مربوط به شب را با نگاهی عرفانی مورد بررسی قرار می دهد. اینکه عرفا با توجه به ویژگی های خاص شب، آن را زمان خاص ارتباط دو طرفه خداوند و بنده می دانند. به علت این ویژگی های ممتاز، از جمله خلوت، آسودگی و در حجاب ماندن از دید دیگران، فرصت مناسبی است تا بنده به درگاه خداوند خود، و دور از چشم نامحرم به عبادت و مناجات بپردازد و خداوند نیز بهره ای از برکت و عنایات ویژه خود را نصیب وی کند. تاکید خداوند بر قیام شب در قرآن به این امر اشاره می کند. در نهایت اینکه خداوند شب های خاص (که اتفاقات ویژه ای در آنها رخ داده) را مورد توجه قرار داده و برای آنها اهمیت خاصی قایل می شود.

    کلیدواژگان: بیداری، رحمت، شب، شب قدر، عبادت
|
  • Ayatollah Allame Mohammad, Taqi Mesbah Page 5

    This paper is a commentary on the advices of Imam Mohammad Baqir (PBUH) regarding the characteristics of the real Shiites. On this account, the forth sign of real Shi‟a is avoiding pride when praising. Although, man naturally wants his goodness to be revealed and his errors to be hidden. It is narrated in this narration that do not let the flatterers to find an opportunity to praise you. Of course, it is clear that human life is based on social relations and man cannot ignore people‟s opinions. Moreover, if human defects are revealed, human social life will be disrupted and people‟s trust in each other will be lost. For this reason, God Almighty covers errors. This article provides solutions to avoid the aforementioned vice.

    Keywords: praise, pretending to sin, people-centered ethics, God-centered ethics
  • Hussain Mozaffari Page 9

    Using a descriptive-analytical method, this paper analyzes numerous levels of human existence and its application to the levels of the macrocosm and the holy Qur‟an from the perspective of Muslim mystics and the Islamic scriptures. At the beginning it is stated in detail that Abd al-Razzaq Kashani considers man to have three general levels of soul, heart and spirit, and ten more detailed levels. Fannari and Sadr al-Muta'allehin each have considered seven different levels for the human being. The contemporary mystic, Imam Khomeini, also considers man to be as great as the Holy Qur‟an and the macrocosm, with seven, seventy, seventy thousand, and even infinite levels. The findings show that, the problem of the “level of human existence”, and its application to the levels of the Qur‟an and the macrocosm, can be understood from different religious sources.

    Keywords: hierarchy, man, Qur‟an, Muslim mystics, macrocosm
  • Seyed Mohammad Reza Zahir al, Islam, Hussain Mozaffari Page 17

    Since the subject of morality is human traits, properties, and voluntary behaviors, the views of moral schools on man is one of the most important foundations of that school. Mystical ethics, along with other moral schools in the Islamic world, has its own foundations. One of the most important elements in mystical anthropology is the heart. Using a descriptive-analytical method, this paper seeks to analyze the effect of the heart on mystical ethics. The heart is the core of human existence, which with its existential status, encompasses all the outward and inward levels of man. Given the unique capacity and expansion of the heart, it can have a profound effect on mystical ethics. The heart, with its epistemological, emotional, and practical approaches, shows the importance of its role in this moral school.

    Keywords: mystical ethics, man, heart, knowledge, emotion, action
  • Ali Bagherzadeh Sarbangholi, Davood Hassanzadeh Karimabad Page 27

    Recognition of incoming thoughts and its denial is one of the most basic elements of behavior in Islamic mysticism and one of the tools of self-knowledge. Controlling the faculty of fantasy and imagination and conquering the heart is among the results of recognition of incoming thoughts. In this assumption, no unreasonable thoughts enter the heart, and hence man achieves heart confidence. Without this, the seeker will not succeed, because the denial of incoming thoughts is necessary at least for the presence of the heart in worship, especially prayer. Incoming thoughts is a part of the induction of the heart, which inadvertently enters the heart and appear as addresses. According to the esoteric degrees of man and his conduct, the incoming thoughts are issued from four sources, and the soul comprehends them with the appropriate means. Using a descriptive-analytical method, this paper studies the divisions of this thoughts, which most of the divisions are as follows celestial, terrestrial, sensual and devilish.

    Keywords: denial of incoming thoughts, celestial thoughts, terrestrial thoughts, sensualthoughts, devilish thoughts, seeker
  • Masoud Haji Rabi’e Page 39

    This paper seeks to study the Avicenna‟s thought on the issue of sleep and the mysteries of religion from a mystical viewpoint. Accordingly, the author has analyzed the views of Avicenna and Ibn Arabi on the sleep and mysteries of religion through a new look at the whatness of interpretation, interpretation criteria and the relationship between interpretation and mystery. The most important findings of this study are, the cryptic identity of the language of religion in the view of Avicenna, multi-layered nature of sleep, common attention to the language of religion and the interior of religion to express the relationship between interpretation and mystery, and finally, the difference between these two ideas on the position of the appearances of religion. The purpose of this study is extracting and developing Avicenna‟s thought on the issue, comprehending his view in the context of new issues and the trans-philosophical approach of theoretical mysticism. Avicenna‟s method is philosophical and intellectual research and analysis in words and propositions.

    Keywords: Avicenna, mystic, mystery, dream, interpretation
  • Seyed Rasoul Akhtari, Davood Hasanzadeh Karimabad Page 49

    Among religious teachings, the concept of solitude is of great importance. Mystics also recommended the solitude to the seekers of the way of God. Man is naturally a social being, which has to have an effective relationship with the society. Solitude means separation from people and connection with God. To have a happy life and to complete the rational soul, some mystics prefer solitude to companionship with others. In contrast, others had a social view of mysticism and believed that, some of the seeker‟s and mystic‟s existential capacities are perfected in the shadow of fellowship with the people and avoiding associating with people in society causes the negligence of the social dimension of human beings. Therefore, they have established a connection between solitude and the social dimension of human life. Using a descriptive-analytical method, this paper analyzes the possibility of connection between solitude and the social dimension of man. The findings show that, solitude is a temporary and esoteric process that takes place at the beginning of a spiritual conduct, and it does not prevent mystic‟s social presence as has been the practice of the great mystics.

    Keywords: Islamic mysticism, solitude, manifestation, conduct, Sufism
  • Hamze Mohammadi Dehcheshmeh, Mojgan Jahandar Page 59

    Sana‟i is the true founder of the mystical system that has dominated the minds and hearts for centuries. In addition to Sufi texts such as Ghazali's Sawaneh and Lawaieh attributed to „Ayn al-Qudhat and Meybodi‟s Kashf al-Asrar, one can find his poems in Rumi‟s Masnavi and Fihi Ma Fihi, and etc. Considering that monotheism is one of the mystical issues that is widely reflected in Sanai‟s works, this paper seeks to study monotheism and monotheistic manifestations in the works of this precious poet. The findings show that, Sanai‟s views on God‟s actions sometimes come close to Ash‟arite. In some debates, such as monopoly of actions to God, Sanai approaches Ash‟ari, but by proposing the ideas of other sects, such as the Shiites, he intends to unite the Islamic sects.

    Keywords: mysticism, monotheism, Ash‟arites, Sana‟i, negative attributes
  • Fatemeh Khodajouyan Page 71

    God has repeatedly spoke about night in the Qur‟an as He swore by night and made it a time for prayer and worship. Using a descriptive-analytical method, this paper studies the phenomenon of night in the Qur‟an from a mystical approach. The night is a special opportunity to connect with God. Distinctive features such as solitude, comfort, and staying in hijab from the perspective of others have provided a good opportunity for worship and receiving the grace of God. The emphasis of Qur‟an on worship in night refers to this fact. Paying attention to certain nights is another important factor.

    Keywords: awakening, mercy, night, night of destiny, worship