فهرست مطالب

تاریخ اسلام - پیاپی 80 (زمستان 1398)

فصلنامه تاریخ اسلام
پیاپی 80 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محبوبه خزاعی*، حسین خاکپور، ولی الله حسومی صفحات 7-34

    خطبه حضرت زهرا (س) (11 ق) به هنگام عیادت زنان مهاجر و انصار از ایشان، متنی است که به دلیل اهمیت تاریخی، شایسته تحلیل در چارچوب نظریه کنش گفتاری است. بر اساس این نظریه، گوینده ضمن بیان کلمات، کنش هایی را در قالب محتوای گزاره ها انجام می دهد که آنها را به پنج دسته بیانی، انشایی، تعهدی، اعلامی و عاطفی تقسیم می کنند. این مقاله پس از بازخوانی خطبه حضرت زهرا (س) در جمع زنان مهاجر و انصار، به این نتیجه می رسد که از میان انواع کنش های گفتاری به ترتیب کنش اظهاری، کنش عاطفی و کنش ترغیبی، بیشترین سهم را در سخنان آن حضرت به خود اختصاص دهند. با توجه به رابطه معنا دار بافت موقعیتی و فضای اجتماعی ایراد سخن و کنش های گفتاری گوینده، می توان گفت که حضرت زهرا (س)، این کنش های گفتاری را با توجه به شناختی که از تحولات جامعه نوپای اسلامی داشتند، برگزیدند و به همین سبب با شناخت و تحلیل این کنش ها می توان راهی به سوی شناخت بیشتر شرایط تاریخی آن روزگار گشود.

    کلیدواژگان: حضرت زهرا (س)، تحلیل گفتمان، کنش های گفتاری، تاریخ صدر اسلام، جانشینی پیامبر (ص)
  • زهرا محققیان* صفحات 35-68

    یکی از مهم ترین ضرورت های فهم تاریخ صدر اسلام در پرتو قرآن کریم، آگاهی از باورهای فرهنگی و تاریخی اعراب پیش از ظهور اسلام است. با وجود آورده های ارزشمند دانش های جدید مرتبط با باستان شناسی، به نظر می رسد فهم ما از بسیاری از دلالت های تاریخی آیات قرآن دارای کاستی و ابهام است. مقاله حاضر با انگیزه نشان دادن نمونه ای از پژوهش های ضروری در این زمینه، بر آن است به موضوع دختران خدا با تکیه بر سه بت منات، لات و عزی در منابع پیشاقرآنی بپردازد و به پرسش هایی در این زمینه، مانند چیستی این بت ها بر اساس شواهد عینی باقی مانده از شبه جزیره پیش از اسلام، مهم ترین کارکرد، صفات و القاب آنها، پیشینه تقدس آنها و مناطق اصلی پرستش آنها پاسخ دهد. مجموعه واکاوی های باستانی و تاریخی نشان می دهند این بت ها الهه های وارد شده از سرزمین های مجاور شبه جزیزه بودند که فراتر از نام اجسام سنگی یا چوبی، کارکردهای مختلفی داشتند و در سطحی گسترده تقدیس و تنزیه می شدند.

    کلیدواژگان: بت پرستی، لات، منات، عزی، کتیبه شناسی، منابع باستانی
  • محمود مهمان نواز*، کشواد سیاهپور، نعمت الله زکی پور صفحات 69-88

    پرسش های چیستی یکی از پنج پرسش اصلی پژوهش های تاریخی با محوریت کشف چیستی رویدادهای تاریخی است. مفهوم پرسش های چیستی، پرسش های فرعی که در کنار پرسش چیستی قرار می گیرند و راه کارهای پاسخ به پرسش های چیستی در شمار مهم ترین محورهای شایسته درنگ در این زمینه هستند. این مقاله می کوشد با روش تاریخی تحلیلی و به استناد اطلاعات گردآوری شده به روش کتاب خانه ای به این مسایل بپردازد. یافته های پژوهش نشان می دهند که در پاسخ به پرسش های چیستی، مورخ باید چرخش های زبانی و تحولات معانی را در نظر بگیرد و استفاده از منابع معتبر و به کارگیری دانش هرمنوتیک را به عنوان ابزارهایی مهم در نظر داشته باشد.

    کلیدواژگان: پرسش از چیستی، چرخش زبانی، معنا، هرمنوتیک
  • روح الله توحیدی نیا*، محمدعلی توحیدی نیا صفحات 89-118

    بیشتر منابع مربوط به تاریخ زندگانی معصومان (ع) در مجموعه تاریخ نگاری روایی با ویژگی هایی منحصر به خود، جای می گیرند. با این حال، این پرسش کمتر مورد توجه قرار گرفته است که توجه به تفاوت رویکرد نویسندگان در این گونه از تاریخ نگاری، چه ره آوردی برای ارزیابی گزاره های تاریخی به همراه دارد؟ نوشته حاضر برای پاسخ به این پرسش، به مطالعه موردی رویکرد حدیثی و کلامی شیخ صدوق در نقل اخبار مربوط به ولایت عهدی امام رضا (ع) (د. 203ق) می پردازد تا فرضیه گریزناپذیر بودن توجه به دو رویکرد حدیثی و کلامی در ارزیابی گزاره های تاریخی مجموعه تاریخ نگاری روایی را به آزمون گذارد و بر اساس یافته های خود، بر این رهیافت تاکید می کند که پیش از بهره گیری از اخبار تمامی منابع تاریخ نگاری روایی، لازم است به بینش و روش نویسندگان و راویان توجهی جدی شود.

    کلیدواژگان: تاریخ نگاری روایی امامیه، عیون الاخبار عن الرضا7، شیخ صدوق، رویکرد حدیثی، رویکرد کلامی
  • نفیسه فقیهی مقدس*، ناهید طیبی صفحات 119-138

    بررسی نقش آفرینی های بانوان در عرصه های مختلف سیاسی و اجتماعی صدر اسلام، یکی از ضرورت های پژوهش برای فهم زوایای پنهان رویدادهای این مقطع مهم تاریخی است. مقاله حاضر که ویژه بررسی یکی از بانوان باورمند علوی به نام ام الخیر بنت الحریش بن سراقه است با روش وصفی تحلیلی می کوشد، خطبه این بانو را در جنگ صفین از نظر روش و مضمون مورد توجه و تامل قرار دهد.بر اساس یافته های این پژوهش، ام الخیر با بهره گیری از آیات قرآن به وصف معاویه و جبهه مقابل امیرالمومنین علی (ع) پرداخته است و ضمن نکوهش دنیامداری و غفلت، آنها را از مخالفت با فرامین الهی و پیروی از هوای نفس بر حذر داشته است. دیگر محورهای سخنان او به آیات دال بر ابتلا و آزمون الهی، صبرمداری، توحیدمداری، برجسته ساختن ابعاد هدایت الهی و سرانجام استناد به دلایل نقلی و عقلی برتری امیرمومنان حضرت علی (ع) اختصاص یافته است

    کلیدواژگان: ام الخیر بنت الحریش، جنگ صفین، معاویه، تاریخ زنان، خطابه
  • احمد فلاح زاده* صفحات 139-172

    منحنی قدرت در دولت عثمانی با بیش از شش سده حکومت در فرآیندی زمان بر و چند لایه، این سلسله را از امارتی ترکی به دولتی اسلامی تبدیل کرد. گسترش فتوحات عثمانی از آغاز کار عثمان (716 ق) تا پایان کار بایزید (804 ق) موضوع اصلی این پژوهش است. پرسش این مقاله، بررسی شبکه اعتقادی رفتاری یاری کننده عثمانی در عصر این فتوحات است که با بهره گیری از روش مطالعات نگره های اعتقادی و رفتار شناسی سیاسی به سامان می رسد. یافته ها نشان می دهند در مسیر فرآیند تبدیلی، ویژگی تقدیر گرایی و رواداری، مانند دو شبکه باور ساز سیاسی - اجتماعی، جایگاه ممتازی در فتوحات سریع عثمانی داشتند. هم چنین، سیاست تسامح دینی به ضمیمه اندیشه تقدیر گرایی مسیحیان شرقی، مقدمه ای بر فتح قلمروی بیزانس بود و رواداری عثمانی به عنوان گفتمان رفتاری این دولت سبب سرعت گسترش حکومت عثمانی شد.

    کلیدواژگان: رواداری، تقدیرگرایی، فتوحات عثمانی، الاهیات ارتدکسی، تکوین دولت
  • مریم عزیزیان* صفحات 173-202

    با وجود پژوهش های سودمندی که درباره دانشمندان و اندیشمندان شیعی قرن سیزدهم هجری انجام گردیده است، پرسش های بسیاری درباره زندگی و اندیشه آنان وجود دارند که نیازمند بررسی های بیشتر و واکاوی های ژرف تر هستند. یکی از شخصیت های این دوره تاریخی که زندگی نامه او خالی از ابهام نیست، سید ابوطالب قاینی (1293 ق) است. او یکی از علمای برجسته خراسان و یکی از نخستین اندیشه ورزان شیعی بود که رساله ای مستقل در زمینه ولایت نوشت.مقاله حاضر در پی آن است که از راه بازنگری و بازخوانی منابع تاریخی در دست رس، ابهامات موجود در شرح حال سید ابوطالب قاینی را به ویژه در زمینه سال شمار زندگی و چگونگی و چرایی وفات او بررسی کند. یکی از مهم ترین یافته های این پژوهش این است که دیدگاه های قایل به قتل قاینی، مستند نیستند و بر اساس شواهد معتبر به نظر می رسد او در مسیر حج در کراچی به مرگ طبیعی در گذشته است.

    کلیدواژگان: سید ابوطالب قاینی، خراسان، عالمان شیعه، زندگی نامه ها، تاریخ شیعیان
  • قاسم چراغچی*، علی اکبر کجباف صفحات 203-238

    منطقه قفقاز به عنوان سرزمینی با ویژگی های ممتازی، مانند تنوع جمعیتی، اهمیت جغرافیای سیاسی و ارتباطات فرهنگی دارای دو گروه اثرگذار مذهبی؛ یعنی مسلمانان نیمه شرقی و مسیحیان نیمه غربی است. پیروان این دو مذهب در عصر استیلای حاکمان بومی، بدون هیچ تنشی در تعامل بودند و با آمدن عنصر بیگانه و ضد شرقی؛ یعنی روسیه غرب گرا این تعامل به تقابل گرایید. این پژوهش می کوشد به این پرسش پاسخ دهد که کدام عامل سیاسی سبب شد تا هم زیستی و تعامل بین ادیان و فرهنگ ها در قفقاز دوره اسلامی، به تقابل مذاهب و چالش قومیت ها منجر شود؟بررسی تاریخی روند تحولات مذهبی و اجتماعی این منطقه نشان می دهد که سیاست اسلام زدایی و روسی سازی اجباری با هدف قرار دادن مسلمانان در یک هویت ساختگی و فرمایشی در دوره سیطره سی صد ساله روس ها بر قفقاز سبب شد، ضمن تبدیل تعامل اجتماعی آنها با مسیحیان به یک تقابل، پیوستگی دینی و فرهنگی آنها با جهان اسلام هم از دست برود. در حالی که پیش تر، ایران با رواداری مذهبی، مسلمانان و غیرمسلمانان قفقاز را در یک جامعه منسجم گرد آورده بود.

    کلیدواژگان: قفقاز، مسلمانان قفقاز، روسیه، ایران، جهان اسلام
|
  • Mahboobeh Khazaee*, Hossein Khakpoor, Valiollah Hasoomi Pages 7-34

    The speech presented by Fatimah Zahra (PBUH), (11 After Hijrah), addressing Mohajer and Ansar women is worth analyzing within the framework of speech act theory on account of its historical significance. On the basis of this theory, the speaker presents the actions in form of content of propositions while uttering the words. These actions are divided into representative, performative, commissives, declarative and expressive. Following the analysis of this sermon, the article concludes that the representative, expressive and directive acts are mostly observed in that holiness’ sermon. Considering the meaningful relationship between the situational context and the social atmosphere of presenting sermon as well as the speaker’s speech acts, it can be concluded that, these speech acts were selected due to the awareness from the changes come about in the newly developed Islamic community. Accordingly, the recognition and analysis of these actions can provide a ground towards more identification of historical conditions of that era

    Keywords: Fatimah Zahra (PBUH), discourse analysis, speech acts, history of early Islam, succession of prophet
  • Zahra Mohagheghian* Pages 35-68

    One of the necessities of appreciating the history of early Islam under the shadow of Holy Quran is the achievement of knowledge regarding the cultural and historical beliefs of Arabs living before the advent of Islam.In spite of the valued achievements of new sciences pertaining to the archeology, it seems that our understanding from the historical indications of Quran verses is of deficiency and ambiguity. Illustrating some sample of essential researches in this regard, the present article is to investigate the issue of Allah’s daughter relying on three idols namely Manat, Latt and Uzza in the primary sources of Islam and to answer the questions including the quiddity of these idols based on the objective evidences remained from the peninsula before Islam, the most important application and properties of them, their history of holiness as well as the main area of worshiping them. The archeological and historical investigations indicate that these idols were the goddesses with various functions and extensively worshipped that entered from areas next to the peninsula.

    Keywords: Idol worshipping, epigraphy, archeological sources
  • Mahmood Mehmannavaz*, Keshvad Siahpoor, Nematollah Zakipoor Pages 69-88

    Quiddity questions are of the main five questions of historical investigations focusing on the discovery of the quiddity of historical events. The concept of quiddity questions and the strategies taken to answer them are considered as the most important issues being worth to be reflected. This article tries to investigate these issues relying on the historical-analytical method and referring to the data collected through the library method. The findings of research reveal that, the historian is supposed to consider the linguistic and semantic changes as well as the application of important instruments such as valid sources and hermeneutic science to answer the quiddity questions

    Keywords: question of quiddity, linguistic changes, meaning, Hermeneutic
  • Ruhollah Tohidiniya*, MohammadAli Tohidinia Pages 89-118

    Many of the sources related to the life history of infallible Imams are set in the collection of narrative historiography with their own unique characteristics.However, the question related to the different approaches of the authors on this type of historiography in order to evaluate the historical propositions, has been less reflected. The present writing answers this question through the case study of hadith-based and theological approach of Sheikh e-Saduq related to successorship of Imam Reza (PBUH) to test the hypothesis of inevitability of consideration of two hadith-based and theological approaches in the direction of the evaluation of historical propositions of collection of narrative historiography and based on findings, it is emphasized on this approach that paying a serious attention to the insight and method of the authors and narrators before taking advantage of the narrative historiographical sources is deemed to be an essential matter.

    Keywords: narrative historiography of Twelvers, Oyun al-Akhbar al-Reza, Sheikh e- Saduq, hadith-based approach, theological approach
  • Nafiseh Faqihi Moqaddas*, Nahid Tayyebi Pages 119-138

    The study of women’s parts taken in various political and social domains of early Islam is considered as one of the necessities of research in order to understand the hidden angles in the events happened in this major historical era. The present article is to analyze the sermon presented by one of the Alawite believers namely Ommol Khair Bent al- Horaish Ibn e- Saraqeh in Safin battle relying on the descriptive-analytical method. According to the findings of this research, Ommol Khair has taken advantage of Quranic verses to describe Muawiyah and those against Amir al- Momenin (PBUH) and besides reproaching worldly-mindedness and negligence, she has prevented them from disagreement with divine orders and obedience of self-will. Her sermon is mainly specified to the verses regarding the divine experiment, patience, unity, foregrounding the dimensions of divine guidance and finally referring to the narrative and intellectual reasons of superiority of Amir al Momenin (PBUH)

    Keywords: Ommol Khair Bent al- Horaish, Safin battle, Muawiyah, history of women, Sermon
  • Ahmad Fallahzadeh* Pages 139-172

    The arrangement of authority in Othmani government with more than six centuries of governing in a long lasting and multidimensional process, changed this dynasty from a Turkish emirate to an Islamic government. The development of Othmani conquests from Othman (716 After Hijrah) to Bayezid (804 After Hijrah) is considered the main issue of this research.  This article is to investigate the belief-based and behavioral network supporting Othmani in time of these conquests by studying belief-based approaches and political praxeology. The findings reveal that the two properties of fatalism and tolerance as two social-political belief networks were of high standing positions in Othmani conquests. Moreover, the policy of religious toleration together with the Eastern christians’ fatalism were regarded as the introduction to the conqusest of Byzantine teritorry and othmani tolerance as the behavioral discourse of this government that led to the development of its government.

    Keywords: tolerance, fatalism, othmani conuests, orthodoxy theology, evolution of governmemt
  • Maryam Azizian* Pages 173-202

    In spite of appreciated researches done in relation to the Shiite scientists and scholars in the thirteen century After Hijrah, there are numerous researches concerning their life and thoughts being in need of further and reflective investigations. One of the characters of this historical era whose biography is not empty of ambiguity is Sayed Abu Taleb Qayeni (1293 After Hijrah). He was considered as one of the most outstanding scholars of Khorasan and one of the first Shiite thinkers who wrote a treatise related to governorship (Wilayah). Through reviewing the accessible historical sources, the present article is to investigate the present ambiguities in the biography of Sayed Abu Taleb Qayeni particularly in relation to his life history as well as the why and how of his demise. One of the main findings of this research is that the approaches believing in the murder of Qayeni are not authentic. Furthermore, based on the valid and reliable evidences, it seems that he has passed away on the way of hajj in Karachi

    Keywords: Sayed Abu Taleb Qayeni, Khorasan, Shiite Scholars, Biographies, Shiites’ history
  • Qasem Cheraqchi*, Aliakbar Kajbaf Pages 203-238

    Qafqaz region is featured by distinctive properties such as the variety of population, the importance of political geography and cultural relationships is of two effective religious groups namely semi-eastern Muslims and semi-western Christians. The followers of these two religions in time of supremacy of native governors were in collaboration with each other with no tension and rigidity. However, this communication led to the opposition after entrance of the foreign and anti-eastern element namely westernized Russia. This research tries to answer the question of which political element made the coexistence and interaction between religions and cultures in Qafqaz of Islamic era change into opposition between religions and ethnicities. The historical investigation on the trend of religious and social changes reveals that the policy of anti-Islamism and obligatory Russianization targeting Muslims in a fictional identity during the three- hundred domination of Russians on Qafqaz, made their social interaction change into an opposition with Christians and they also lost their religious and cultural unity with the world of Islam. However, Iran had previously collected Muslims and non-Muslims of Qafqaz in a united community through religious tolerance.

    Keywords: Qafqaz, Muslims of Qafqaz, Russian, Iran, world of Islam