فهرست مطالب

علوم غذایی و تغذیه - سال هفدهم شماره 3 (تابستان 1399)

مجله علوم غذایی و تغذیه
سال هفدهم شماره 3 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • هانیه حاجی کاظمی، مهتا میرزایی*، سعید میردامادی صفحات 5-12
    مقدمه

    پپتیدهای زیست فعال در ساختار پروتئین به صورت غیرفعال وجود داشته اما پس از پروتیولیز توانایی کاهش فشارخون، اثرات ضدانعقادی، آنتی اکسیدانی، آرام بخشی، تاثیر بر سیستم ایمنی بدن و تاثیرات ضدمیکروبی از خود نشان میدهند. بادام زمینی یکی از مغزهای رایج مصرفی میباشد که میزان پروتئین بالایی داشته که میتواند به عنوان منبع استخراج پپتیدهای زیست فعال با توالی جدید و عملکردخاص مورد بررسی قرار گیرد.

    مواد و روش ها

    فعالیت آنتی اکسیدانی محصولات حاصل از هیدرولیز پروتئین بادام زمینی خام بوسیله آنزیم های پپسین و آلکالاز درزمانهای مختلف هیدرولیز مورد بررسی قرار گرفت. پروتئین استخراج شده از بادام زمینی با روش استخراج با آب، به مدت 5 ساعت در معرضه یدرولیز بوسیله آنزیمهای پپسین و آلکالاز) با نسبت آنزیم به سوبسترا 1:10 (به ترتیب در دمای 37 و 60 درجه سانتی گراد و pH برابر 2 و5/ 8 قرار گرفت سپس در طی زمان، پیشرفت هیدرولیز آنزیمی با روش OPA و فعالیت آنتی اکسیدانی با روش های مهارکنندگی رادیکالهای DPPH و ABTS مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    مقادیر گروه های آمین آزاد تولید شده توسط آنزیمهای پپسین و آلکالاز به ترتیب از مقادیر μM leu/mg protein 415 / 0 و 167 / 0 درزمان صفر به μM leu/mg protein517 / 0 و 263 / 0 بعد از 5 ساعت هیدرولیز رسیدند. حداکثر فعالیت مهارکنندگی رادیکال DPPH درمحصول هیدرولیز پپسین و آلکالاز به ترتیب mM TE/mg protein 2751 / 0 و 3644 / 0 و حداکثر فعالیت مهارکنندگی رادیکال ABTS برای دو آنزیم mM TE/mg protein756 / 0 و 087 / 1 اندازه گیری شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دادند که آنزیمهای پپسین و آلکالاز دارای توانایی هیدرولیز پروتئینهای بادام زمینی و تولید پپتیدهای آنتیاکسیدان هستند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان دهنده پتانسیل استفاده از محصول هیدرولیز پروتئین بادام زمینی بوسیله آنزیم های پپسینو آلکالاز، در فرمولاسیون غذاهای فراسودمند میباشد.

    کلیدواژگان: آلکالاز، بادام زمینی، پپسین، فعالیت آنتی اکسیدانی، هیدرولیز آنزیمی
  • زهره دیدار* صفحات 13-22
    مقدمه

    تعیین خصوصیات حرارتی مواد غذایی به منظور طراحی فرآیندهای حرارتی صورت میگیرد. از جمله مهمترین خواص حرارتی موادغذایی، گرمای ویژه و هدایت حرارتی میباشد.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق، گرمای ویژه و هدایت حرارتی پوره کدوتنبل در پنج سطح رطوبتی) 25 ، 30 ، 35 ، 40 و 45 درصد(، پنج سطح دمایی) 25 ، 35 ، 45 ، 50 و 55 درجه سانتیگراد(، درصدهای وزنی مختلف نمک) 0 ، 5 / 0 ، 1 ، 5 / 1 و 2 درصد (و درصدهای وزنی مختلف شکر) 0 ، 10 ، 15 ، 20 و 25 درصد بررسی گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درجه حرارت و درصد رطوبت سبب افزایش مقدار گرمای ویژه و هدایت حرارتی محصول میشود در حالی که افزودن نمک و شکر سبب کاهش مقدار گرمای ویژه و هدایت حرارتی در پوره کدو تنبل میشود. برای پیشبینی تغییرات گرمای ویژه وهدایت حرارتی برحسب متغیرهای دما، درصد وزنی رطوبت، درصد وزنی نمک و درصد وزنی شکر از مدلهای رگرسیونی استفاده شد.ضریب تعیین مدلهای خطی در مورد گرمای ویژه پوره کدوتنبل و متغیرهای دما، درصد وزنی رطوبت، درصد وزنی نمک و درصد وزنیشکر به ترتیب برابر با 920 / 0 ، 941 / 0 ، 949 / 0 و 961 / 0 تعیین شد. ضریب تعیین مدل خطی در مورد هدایت حرارتی پوره کدوتنبل و متغیرهای دما، درصد رطوبت، درصد نمک، درصد شکر به ترتیب برابر با 851 / 0 ، 962 / 0 ، 956 / 0 و 979 / 0 میباشد.

    نتیجه گیری

    درجه حرارت و درصد رطوبت اثر مستقیم بر خواص حرارتی پوره کدو تنبل و میزان نمک و شکر اثر معکوس بر خصوصیاتحرارتی پوره کدو تنبل دارند.

    کلیدواژگان: پوره کدو تنبل، گرمای ویژه، هدایت حرارتی
  • بهجت تاج الدین*، کلثوم جهان میهن صفحات 23-32
    مقدمه

    سیب، یکی از محصولات با ارزش کیفی بالاست که در سطح کشور و جهان، جایگاه ویژه ای در سبد غذایی خانوار دارد. تعیین خواص فیزیک و شیمیایی و مکانیکی آن، به منظور استفاده در حمل و نقل و جابجایی، انبارمانی و صنایع مختلف تبدیلی از اقدامات مهم در راستای کاهش ضایعات و افزایش کیفیت و کاهش قیمت تمام شده محصولات نهایی است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش، خصوصیات فیزیکوشیمیایی چون رطوبت، رنگ، سفتی بافت، مواد جامد محلول  TSS ، ازت، اسیدیته،پکتین، میزان قند کل و قندهای احیا، و pH سه رقم سیب بومی ایران گلاب، شفیع آبادی، و عروس مشکین شهرتعیین شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که رقم گلاب دارای پکتین بیشتر، قند کمتر، بریکس بیشتر، pH پایینتر و سفتی بافت بدون پوست بالاتری است.حال آن که رقم عروس مشکین شهر، دارای پکتین کم، قند بالا، کمترین میزان رطوبت، کمترین میزان سفتی بافت، و بریکس پایینی بود. هرسه رقم دارای ویتامین C به میزان نسبتا مساوی بوده و میزان ازت کمی داشتند. میزان اسیدیته در رقم شفیع آبادی بالا بود. شاخص رنگ نیز،میزان سبزی بیشتر برای رقم گلاب و قرمزی بیشتر برای دو رقم دیگر را نشان داد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی در این مطالعه، با توجه به مجموعه خصوصیات مورد اندازه گیری، رقم گلاب با دارا بودن درصد بالایی از میزانپکتین، میتواند در صنایعی چون کمپوت، مربا و غیره؛ و داشتن مقدار ازت بالاتر میتواند در تهیه سرکه اهمیت بیشتری داشته باشد. رقم شفیع آبادی نیز به دلیل دارا بودن مواد جامد محلول بیشتر و قند کل بالاتر، در تهیه برگه و چیپس مهمتر است.

    کلیدواژگان: بافت، رنگ، سیب، ویژگیهای فیزیکوشیمیایی
  • فاطمه دهقان خلیلی، زهرا ارجائی* صفحات 33-42
    مقدمه

    آرد جو یک ماده غذایی ارزان، مغذی و پرفیبر بوده و کاربرد فراوانی در صنایع غذایی به ویژه در محصولات پخت دارد. امروزه نقشفیبر در رژیم غذایی انسان و تاثیر آن در سلامت و پیشگیری از بیماریهای مزمن نظیر چاقی، بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت و سرطانهای دستگاه گوارش حایز اهمیت است. در خمیرترش، باکتریهای اسید لاکتیک نقش کلیدی در فرآیند تخمیر را بر عهده دارند، تخمیر به واسطه خمیر ترش با اثرات متقابل باکتری های اسید لاکتیک و مخمرها نقش مهمی در بهبود طعم، بافت و ماندگاری فراورده های نانوایی ایفا میکند.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق از تخمیر لاکتیکی حاوی باکتریهای لاکتوباسیلوس پلانتاروم و لاکتوباسیلوس روتاری به عنوان مخلوط آغازگر جهت بهبود خصوصیات نان جو استفاده شد. به این منظور لاکتوباسیلوس پلانتاروم و لاکتوباسیلوس روتاری در محیطی شامل آب وآرد کشت شد و از خمیر ترش حاصل برای تولید نان جو استفاده گردید. پس از پخت نان، میزان بیاتی و خصوصیات فیزیکوشیمیایی وارگانولپتیکی محصول تعیین گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصل نشان داد که استفاده از آغازگرها منجر به افزایش محتوای رطوبت و حفظ بهتر آن، کاهش pH ، افزایش حجم مخصوص، و کاهش میزان سفتی و بیاتی نسبت به نمونه شاهد گردید. نان های خمیرترشی حاوی مخلوط آغازگرها امتیاز ارگانولپتیکی بالاتری نسبت به نمونه شاهد داشتند.

    نتیجه گیری

    استفاده از ترکیب دو آغازگر لاکتوباسیلوس پلانتاروم و لاکتوباسیلوس روتاری میتواند کشت آغازگر مناسبی برای تولیدخمیرترش و نانی با کیفیت مطلوب مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بیاتی، خمیرترش، لاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس روتاری، نان جو
  • فاطمه کلاته سیفری، مهرداد قوامی*، بابک غیاثی طرزی صفحات 43-52
    مقدمه

    روغن زیتون به عنوان یکی از منابع اصلی چربی در رژیم غذایی علاوه بر داشتن سطح بالایی از اسید چرب غیر اشباع، حاوی ترکیباتبیولوژیکی مانند آنتیاکسیدانهای فنولی بوده که قادر به جلوگیری از تاثیر مخرب رادیکالهای آزاد و جهشهای حاصل بر ساختارهای سلولی میباشد . ترکیبات غیر صابونی شونده روغنهای گیاهی منبع غنی از ترکیبات اختصاصی مختلف از جمله استرولها، توکوفرولها، اسکوالن واسیدهای چرب آزاد میباشد. هدف از انجام این تحقیق شناسایی و اندازه گیری ترکیبات غیر صابونی شونده میباشد که در زمان بوگیری ازروغن خارج و در تقطیرات بیبو کننده تجمیع میگردد.

    مواد و روش ها

    نمونه روغنهای زیتون و تقطیرات بی بو کننده از کارخانه روغن زیتون در زمان های مختلف جمع آوری شد. بر این اساسترکیبات استرولی و توکوفرولی موجود در روغن زیتون قبل و بعد از بوگیری و در تقطیرات بی بو کننده مورد ارزیابی قرار گرفت. بعد از استخراجو جداسازی ترکیبات غیر صابونی شونده، بر روی صفحه کروماتوگرافی لایه نازک، شناسایی و اندازه گیری استرولها و توکوفرولها به کمکروش کروماتوگرافی گازی و کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا انجام گردید.

    یافته ها

    نتایج آزمایشها نشان دادند که در اثر فرایند بوگیری ترکیبات غیرصابونی روغن زیتون که شامل استرولها، توکوفرولها،هیدروکربنها و ترکیبات دیگری از جمله اسیدهای چرب آزاد، 4 - متیل استرولها، تریترپن الکلها، تریترپن دیولها، کاروتنوییدها و غیره هستند کاهش یافته و در تقطیرات بیبو کننده جمع آوری میشوند. شایان ذکر است که به دلیل درجه حرارت بوگیری روغن زیتون که نسبتاپایین تر از درجه حرارت بوگیری متداول برای روغنهای نباتی دیگر چون سویا و آفتابگردان است تجمع این ترکیبات در تقطیرات بیبو کننده کمتر از روغنهای ذکر شده میباشد درصد ترکیبات استرولی جمع آوری شده در تقطیرات بی بو کننده با درصد ترکیبات استرولی موجود درروغن های آزمایش شده تفاوت معنی داری نداشت.

    نتیجه گیری

    تقطیرات بی بو کننده جمع آوری شده در زمان بوگیری روغن زیتون که منبع غنی از استرولهای گیاهی و آلفا توکوفرول می باشد میتواند در فرمولاسیون مواد غذایی و دارویی مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: آلفا توکوفرول، روغن زیتون، کروماتوگرافی گازی، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، مشتقات استرولی
  • شیوا دلیری، بیژن خورشیدپور*، رضوان پوراحمد صفحات 53-66
    مقدمه

    پروبیوتیکها میکروارگانیسمهای زندهای هستند که با استقرار در محیط روده، مانع از فعالیت میکروارگانیسمهای غیر مفید و پاتوژنمی شوند. در بین غذاهای مناسب برای افزودن پروبیوتیکها تقاضا برای فرآورده های پروبیوتیک غیرلبنی افزایش یافته است که محصولات آبمیوه پروبیوتیک در سالهای اخیر بیشتر مورد مطالعه قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

    در تحقیق حاضر از لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و کازیی سطوح 0 ، 35 ، 50 ، 65 % ، 100 (با تراکم 710 در آبمیوه تهیه شده از مخلوط آلبالو، کرنبری و سیب استفاده گردید. نمونه شاهد فاقد باکتری نیز تولید شد. خواص میکروبی، فیریکوشیمیایی و حسی نمونه هاطی 28 روز نگهداری مورد بررسی قرار گرفت .

    یافته ها

    تعداد باکتری پروبیوتیک در آبمیوه مذکور با گذشت زمان افزایش یافت. خواص فیزیکوشیمیایی نظیر بریکس، قند، اسیدیته، کدورت،رنگ و pH تغییرات معنی داری داشت. بریکس، قند و pH کاهش و اسیدیته و کدورت آبمیوه افزایش یافت. همچنین مشخص گردید که افزودن باکتری تا حدودی باعث تضعیف ویژگی های حسی ارگانولپتیکی شده است .

    نتیجه گیری

    در میان نمونه ها، نمونه حاوی % 100 باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس به عنوان بهترین تیمار از نظر زنده مانی باکتری واز نظر ویژگیهای حسی بعد از نمونه شاهد، نمونه حاوی % 35 اسیدوفیلوس و % 65 کازیی به عنوان نمونه برتر معرفی شد.

    کلیدواژگان: آلبالو، سیب، کرنبری، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، لا کتوباسیلوس کازئی
  • مهدی تیرنیتلی، محمدکاظم خالصی*، سهراب کوهستان اسکندری صفحات 67-80
    مقدمه

    ماهی سفید دریای خزر Rutilus frisii از لحاظ مصرف اهمیت بالایی دارد. از آنجا که ترکیب بیوشیمیایی و اسیدهای چرب عضله ماهی میتواند متاثر از محل صید باشد، هدف از این پژوهش بررسی تغییرات ترکیب اسیدهای چرب و ترکیبات فیله ماهی سفید در دو ساحل شرق ساری و غرب نوشهر دریای خزر در فصول زمستان و بهار است.

    مواد و روش ها

    تعداد 6 قطعه از هر جنس ماهی سفید در شرق ساریو غرب نوشهراستان مازندارن در زمستان و بهار خریداری شد.اسیدهای چرب به روش ترانس آمیلیشن و با کمک کروماتوگرافی گازی شناسایی، و ترکیبات عضله با دستگاه سوکسله و روش های استانداردتعیین شدند.

    یافته ها

    اسیدهای چرب استیاریک اسید، اولییک اسید و DHA در ماهی نر ساری در زمستان با تفاوت معناداری نسبت به سایر اسیدهایچرب، بیشترین بودند 05 / 0 <P. مجموع اسیدهای چرب در ماهیان سفید نر و ماده نوشهر و ماهیان نر ساری در بهار به طور چشمگیریکمتر از بقیه موارد برآورد شد و ماهیان سفید نر و ماده نوشهر در زمستان حاوی مقادیر نسبتا بالاتری از کل اسیدهای چرب بودند. حداکثرمقادیر DHA در هردو جنس، هر دو فصل و هر دو منطقه بیشتر از EPA برآورد گردید. درصدهای SFA در هر دو جنس و منطقه در زمستان بالاتر از بهار بودند در حالی که PUFA در هر دو جنس و منطقه درصدهای بالاتری در بهار نسبت به زمستان داشتند. درصد کل ω-3 ها درنمونه های زمستان نوشهر 12 / %41 بالاتر از ساری 91 / %30 ، و در نمونه های بهار ساری 27 / %55 بیشتر از نوشهر 29 / %17 بود. کمتریننسبت مجموع نسبت ω-3/ω-6 در ماهیان سفید ماده ساری 12 / 3 در زمستان و نر نوشهر 23 / 3 در بهار بدست آمد. بیشترین نسبتPUFA/SFA  در ماهیان سفید ماده ساری 9 / 1 و ماده نوشهر 74 / 0به ترتیب در بهار و زمستان برآورد گردید. ترکیبات بیوشیمیایی عضله ماهیان نر و ماده در دو فصل و منطقه مختلف تفاوت معنیداری نداشتند 05 / 0 >P .

    نتیجه گیری

    ماهیان صید شده در زمستان اسیدهای چربمخصوصا DHA و EPA بیشتری در عضله داشتند و بنابر این برای مصارف انسانی دارای اهمیت بیشتری هستند. دو منطقه، دو فصل، و دو جنس مختلف بر پروفایل اسیدهای چرب ماهیان سفید دریای خزر اثرات بارزی دارند.

    کلیدواژگان: اسید چرب، ترکیب بیوشیمیایی، ساری، ماهی سفید، نوشهر
  • بنیامین گنجی وطن، سید حسین حسینی قابوس* صفحات 81-92
    مقدمه

    پودر کدوحلوایی به دلیل ارزش تغذیهای بالا، عطر و طعم بسیار مطلوب، شیرینی و رنگ مناسب جهت بهبود کیفیت محصولات نانوایی و انواع کیکها استفاده میشود. در این مطالعه از صمغ دانه گیاه بالنگ و جهت بهبود خصوصیات کیک کدوحلوایی استفاده شد.

    مواد و روش ها

    ابتدا خمیر کیک کدوحلوایی حاوی درصدهای مختلف صمغ دانه بالنگ و در چهار سطح 0 ، 5 / 0 ، 0 / 1 و 5 / 1 درصد تهیه وگرانروی آنها اندازه گیری شد. سپس کیکها پخته و خصوصیات فیزیکوشیمیایی آنها شامل وزن، خاکستر، رطوبت، حجم، دانسیته، رنگ مغز، بافت و خصوصیات حسی اندازه گیری شد.

    یافته ها

    خمیر کیکهای کدوحلوایی جزء سیالهای غیر نیوتنی و از نوع وابسته به برش و وابسته به زمان بودند. با افزایش درصد صمغ دانه بالنگ و در فرمولاسیون کیک کدوحلوایی، گرانروی خمیر افزایش یافت) 05 / 0 > p). با افزایش درصد صمغ دانه بالنگو از 0 به 5 / 1 درصد،گرانروی خمیر کیک کدوحلوایی در سرعت برشی برابر 1-s40 از 93 / 16 تا 21 / 32 پاسکال ثانیه افزایش یافت (05 / 0 > p) . مقادیر رطوبت وحجم کیکها با افزایش درصد صمغ افزایش یافت 05 / 0 > p  .با افزودن صمغ بالنگ و روشنایی کیکها به دلیل افزایش حجم، افزایش یافت و همچنین از زردی نمونه ها کاسته شد (05 / 0 > p .)

    نتیجه گیری

    با افزایش درصد صمغ مقدار سفتی کیکها کاهش یافت اما مقادیر فنریت، انسجام و خاصیت ارتجاعی کیکها به طورمعنی داری افزایش یافت که به دلیل ایجاد بافت مناسب و نرم توسط صمغ در کیکها بود) 05 / 0 > p. شاخصهای L* ، a* و b* برای نمونه حاوی 5 / 1 درصد صمغ به ترتیب برابر 25 / 85 ، 491 / 3 و 25 / 50 به دست آمد. کیک کدوحلوایی حاوی 5 / 1 درصد صمغ دانه بالنگو به طورمعنی داری مقبولیت حسی بالاتری نسبت به سایر نمونه ها داشت(05 / 0 > p) .

    کلیدواژگان: بافت، پردازش تصویر، صمغ بالنگو، کدوحلوایی، کیک
  • امیرعباس سامی نیا*، رحیم قاسمیه صفحات 93-106
    مقدمه

    روند افزایشی ضایعات مواد غذایی، یکی از چالشهای جدی در اکثر کشورها به ویژه کشورهای در حال توسعه برای تامین نیازهای غذایی کافی جامعه است. دراین تحقیق، عملکرد ترمودینامیکی دو زنجیره تولید نانهای سنتی مورد بررسی قرار میگیرد. این دو زنجیره شامل زنجیره تولید نان تازه و زنجیره تولید نان با دو بار پختبدون ضایعات میگردد.

    مواد وروش ها

    محاسبات براساس فرآوری 1000 کیلوگرم خمیر برای هر هشت زنجیره نان انجام میگیرد. نانهای لواش، بربری، تافتون و سنگک تولید شده به ترتیب جرمی در حدود 145 / 0 ، 410 / 0 ، 220 / 0 و 500 / 0 کیلوگرم داشتند. به منظور مقایسه اکسرژتیک برابر بینزنجیره های تولید نان، مقدار رطوبت در هر دو تکنولوژی برای تمام نانهای لواش، بربری، تافتون و سنگک به ترتیب 5 / 9 ، 1 / 34 ، 9 / 19 و8 / 17 درصد در نظر گرفته شد. از نرم افزار ees و e! sankey برای تحلیل استفاده شده است.

    یافته ها

    جریانهای اکسرژی شیمیایی بسیار از اکسرژی فیزیکی مصرف شده در تمام زنجیره های بررسی شده نان بزرگتر است. در زنجیره تولید نانهای سنتی از لحاظ کارایی اکسرژی بترتیب نان لواش به روش دوبار پخت با مقدار 52 / 78 درصد، نان سنگک با مقدار 06 / 76درصد، نان بربری با مقدار 64 / 70 درصدو نان سنگک تازه با مقدار 29 / 70 درصدبهترین کارایی اکسرژی را داشتند. کمترین مجموع اکسرژی تلف شده و برگشت ناپذیر در 1000 کیلوگرم خمیر فرآوری شده بترتیب در نان لواش به روش دوبار پخت با مقدار2910 مگاژول،نان سنگک با مقدار 3288 مگاژول، نان سنگک تازه با مقدار 3862 مگاژولو نان تافتون دوبار پخت با مقدار 3921 مگاژول مشاهده گردید. پایینترین اتلاف اکسرژی ویژه و بهترین عملکرد ترمودینامیکی بترتیب در نان لواش دوبارپخت با مقدار 80 / 3 ، نان سنگک با مقدار91 / 3 ، نان تافتون با مقدار 23 / 5 و نان بربری با مقدار 24 / 5مشاهده شد. ترکیب تحلیل اکسرژی و بکارگیری آن در حوزه مدیریت زنجیره تامین و علوم مدیریت از جمله نوآوری های تحقیق حاضر می باشد.

    نتیجه گیری

    اکثر اتلاف اکسرژی  غیر ماده در مراحل پخت کردن، سرد کردن و منجمد کردن رخ میدهد. بنابراین هرگونه پیشرفت درتولید نان سنتی میبایست در طراحی فرایندهای موثر ترمودینامیکی این سه مرحله و بکارگیری تکنولوژی های مناسب متمرکز گردد.

    کلیدواژگان: اکسرژی، زنجیره تامین نان، نان سنتی
  • لیلا طاهرپور، مهدی حسینی فرهی*، محسن رادی صفحات 107-122
    مقدمه

    امروزه جایگزین کردن آفت کش ها و ترکیبات ضدقارچی با مواد طبیعی برای کاهش پوسیدگی در محصولات کشاورزی یک چالش برای صنعت پس از برداشت می باشد.

    مواد و روش ها

    به منظور بررسی تاثیر آلژینات سدیم و عصاره پوست انار بر کاهش پوسیدگی و خصوصیات کیفی پس از برداشت میوه لیموشیرین، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار و سه تکرار انجام گرفت. تیمارها شامل کنترل، آلژینات سدیم یک درصد،عصاره پوست انار 100 درصد و به صورت رقیق شده با آب به نسبتهای 1 به 2 و 2 به 1 همراه با پوشش آلژینات بود. میوه ها پس از تیمار به مدت 35 روز در انبار معمولی نگهداری و هر هفت روز یکبار نمونه برداری از صفات مورد نظر صورت گرفت. صفاتی شامل درصد کاهش وزن، سفتی بافت، اسیدیته، pH ، درصد مواد جامد محلول، ویتامین C ، شمارش کپکها، شدت رنگ پوست میوه و خواص حسی میوه اندازه گیری گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که عصاره پوست انار و آلژینات سدیم تاثیر معنی داری بر خصوصیات کیفی میوه لیموشیرین در مقایسه با میوه های تیمار نشده دارد. میوه های تیمار شده با پوشش آلژینات سدیم و عصاره پوست انار کمترین میزان کپک زدگی را در طی دوره نگهداری نشان دادند. میوه های تیمار شده با عصاره پوست انار و آلژینات سدیم کمترین میزان کاهش وزن  15% (را در مقایسه با میوه های تیمار نشده) 47% را داشتند. بیشترین میزان ویتامین C آب میوه در پایان دوره نگهداری در میوه های تیمار شده با عصاره پوست انار و آلژینات سدیم مشاهدهگردید. همچنین نتایج حاصل از رنگ سنجی نشان داد که با افزایش غلظت عصاره پوست انار شاخص a* کاهش ولی شاخص های b* و l*افزایش یافتند. نتایج آزمونهای حسی نشان داد که با افزایش غلظت عصاره پوست انار تا 100 درصد به همراه پوشش آلژینات سدیم مقبولیت مصرف کننده گان به طور معنی داری افزایش یافته است.

    نتیجه گیری

    نتایج نهایی نشان داد که استفاده از عصاره پوست انار به همراه پوشش آلژینات سدیم برای نگهداری بهتر و عمر انبارداری میوه لیموشیرین مناسب میباشد.

    کلیدواژگان: آلژینات سدیم، عصاره پوست انار، کاهش وزن، لیموشیرین، ویتامین
|
  • H. Hajikazemi, M. Mirzaei *, S. Mirdamadi Pages 5-12
    Introduction

    The use of protein hydrolysate containing antioxidant peptides in the formulation of functional food has been increasing recently. The types and sequences of amino acids, the type of hydrolyzing enzymes and hydrolysis progress have some important impacts on the properties of protein hydrolysate.

    Materials and Methods

    In this research, the effects of pepsin and alcalase enzymes (E/S:1/10) under optimal conditions of each ones, were investigated on the extraction of antioxidant peptides from peanuts protein. Peanut’s oil was extracted using solvent extraction method and protein was precipitated at isoelectric point. The extracted protein was subjected to the pepsin and alcalase enzymes for maximum period of five hours. The progress of hydrolysis was considered every thirty-minutes using Ortho-Phthalaldehyde (OPA) method.

    Results

    The results indicated that the most hydrolysis occurs after 250 and 90 min of hydrolysis for pepsin and alcalase, respectively and the values of free amino acid groups increased from 167.0 to 263.0 μM leucin/mg protein (for alcalase) and from 415.0 to 517.0 μM leucin/mg protein (for pepsin). Moreover, the antioxidant activity of protein hydrolysate was investigated based on DPPH and ABTS radical scavenging activity. By increasing the degree of hydrolysis, the DPPH and ABTS radical scavenging activity increased simultaneously. The maximum values of DPPH and ABTS free radicals scavenging activity were measured respectively, 5175.0 and 756.0 mMTE/mg proteins (for pepsin) and 3644.0 and 1087.0 mMTE/mg proteins (for alcalase).

    Conclusion

    The results indicated that the progress of enzymatic hydrolysis of peanut protein by alcalase and pepsin enzymes leads to producing more antioxidant peptides and the final products obtained can be considered as a candidate for producing functional foods.

    Keywords: Alcalase, Antioxidant Activity, Enzymatic Hydrolysis, Peanut, Pepsin
  • Z. Didar * Pages 13-22
    Introduction

    For the precise designing of thermal processes, determination of thermal properties of foods is necessary. The specific heat and thermal conductivity are the two main thermal properties of food products.

    Materials and Methods

    In this research, the thermal properties of pumpkin purée in five levels of moisture (25, 30, 35, 40 and 45 percent), five temperature levels (25, 35, 45, 50 and 55ºC), different percentages of salt (0, 0.5, 1, 1.5 and 2%) and different percentages of sugar (0, 10, 15, 20 and 25%) were investigated.

    Results

    The experiments showed that temperature and moisture caused increases in specific heat and thermal conductivity in pumpkin puree whereas the addition of salt and sugar caused reductions in both specific heat and thermal conductivity of pumpkin puree. In order to predict the effect of moisture, temperature, salt and sugar content on thermal properties of pumpkin puree, regression modes are used. Coefficient of Determination (R2) of specific heat capacity for temperature, moisture content, salt content and sugar content were 0.920, 0.941, 0.949 and 0.961, respectively. Coefficient of Determination (R2) of thermal conductivity for temperature, moisture content, salt content and sugar content were 0.851, 0.962, 0.956 and 0.979, respectively.

    Conclusion

    Temperature and moisture content have direct effect on thermal properties while salt and sugar contents have reverse effect on thermal properties of pumpkin puree.

    Keywords: Pumpkin Puree, Specific Heat Capacity, Thermal Conductivity
  • B. Tajeddin *, K. Jahanmihan Pages 23-32
    Introduction

    Apple is one of the most valuable high quality products in the world that plays a specific role in the household food basket. Measurement of physicochemical and mechanical properties of fruits is necessary to reduce their wastes, increase quality, and reduce the products final cost in the transportation and handling, storage and processing industries.

    Materials and Methods

    In this study, some physicochemical parameters of three varieties of Iranian native apples (Golab, Shafiabadi, and Arous Meshkinshar) such as moisture, color, firmness, total soluble solids (TSS), acidity (based on malic acid), pectin, and pH were measured according to the standard methods.

    Results

    The results showed that Golab variety has more pectin content, less sugar, more brix, lower pH, and higher firmness, while the Arous Meshkinshahr had low pectin, high sugar content, low moisture content, with lower firmness and brix. All three apple varieties had almost equal quantities of ascorbic acid (vitamin C) and little nitrogen. Shafiabadi variety was high in acidity. In point of color index, there was more greenness for Golab and redness concerned other two varieties.

    Conclusion

    In terms of measured physicochemical properties in this study, Golab variety due to also high percentage of pectin content might be used in industries such as canning, jam making; and having higher nitrogen content might be used in vinegar production. Shafiabadi variety due to higher soluble solid content and total sugar might be employed for production of dried apple and apple flakes.

    Keywords: Apple, Color, Physicochemical Characteristics, Texure
  • F. Dehghan Khalili, Z. Erjaee * Pages 33-42
    Introduction

    Barley flour is one of the most nutritious, inexpensive and rich fiber food stuff that has many applications in food industries especially in confectionary products. Nowadays, fibers role is very important in human health and preventing diseases such as obesity, heart disease, diabetes and cancers. Sourdough fermentation with interaction of lactic acid bacteria and yeasts is considered to play a key role in the improvement of flavor, texture and shelf-life properties of bakery products. In this study, bacterial lactic fermentation was performed by Lactobacillus plantarum and Lactobacillus reuteri as a primer mixture used to improve the characteristics of barley bread.

    Materials and Methods

    In order to carry out the work, Lactobacillus plantarum and Lactobacillus reuteri were cultured in a medium containing water and flour and used to produce sour paste for the production of barley bread. The amount of staling and physicochemical and organoleptic characteristics of the product was determined after baking.

    Results

    The results showed that the use of starters increased moisture content, pH, specific volume; decreased firmness and staling as compared to the control bread. Sourdough bread containing mixed starter gained higher organoleptic score as compared to the control bread.

    Conclusion

    The application of mixed starters consisting of Lactobacillus plantarum and Lactobacillus reuteri could be considered as a suitable starter culture for the production of sourdough and high quality bread.

    Keywords: Barley Bread, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus reuteri Sourdough Staling
  • F. Kalateh Seifari, M. Ghavami *, B. Ghiassi Tarzi Pages 43-52
    Introduction

    Olive oil, as the major source of lipids in the diet, has a high amount of unsaturated fatty acids and biological components such as phenolic antioxidants that could prevent the destructive effect of free radicals and mutation of cell structures. The nonsaponifiable components of vegetable oils are good sources of specific compounds such as sterols, tocopherols, squalene, fatty acids, and other substances. The aim of this investigation is to determine the components in particular α-Tocopherol and β-Sitosterol through deodorization process and have been accumulated in the distillate tank.

    Materials and Methods

    Olive oil and distillates were provided by Roghan-e-Ziton Nabe Tavakoly manufacturing company. Sterols ad tocopherols were evaluated before and after the deodorization process and in the distilled tank. Qualitative and quantitative determination of sterols and tocopherols were conducted using gas chromatography and high-performance liquid chromatography after the extraction of nonsaponifiable matters.

    Results

    The results showed that the deodorization process decreased the nonsaponifiable matters of olive oil such as sterols, tocopherols, hydrocarbons and some other components namely free fatty acids. Due to the lower temperature of the deodorization process for olive oil, in comparison to soyabean or sunflower oils, the accumulation of these components in the distilled tank were lower. There was no significant difference between sterol composition in distilled tank and oil samples.

    Conclusion

    Collected compounds in the distilled tank are valuable sources of vegetable sterols and α-tocopherol which might be employed in food and pharmaceutical formulation and industries.

    Keywords: α-Tocopherol, Gas Chromatography, High-Performance Liquid Chromatography, Olive oil, Sterols
  • Sh. Daliri, B. Khorshidpour *, R. Pourahmad Pages 53-66
    Introduction

    Probiotics are living microorganisms that, by settling in the intestinal environment, inhibit the activity of noninfectious and pathogenic microorganisms. The main purpose of this study was to consider the probability of producing probiotic juice containing Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus casei based on apple, cranberry and sour cherry mixture.

    Materials and Methods

    In the present research, Lactobacillus acidophilus and casie (0, 35, 50, 65,100% levels) were used at a density of 107, at the temperature of 4oc in juice made from mixed sour cherry, cranberry and apple. The physical, chemical, microbiological and sensory properties of the produced juice, during production period were all measured in the first, second, third and fourth week (28 days).

    Results

    The number of probiotic bacteria in the juice increased over the time. Physicochemical properties such as brix, sugar, pH, acidity, turbidity and color had significant changes. Brix, sugar, pH decreased whereas acidity, turbidity of the juice increased. It was also found that the addition of bacteria has somewhat weakened the sensory (organoleptic) characteristics.

    Conclusion

    Among the samples, the sample containing 100% Lactobacillus acidophilus bacteria was identified as the best bacterial growth treatment and in terms of sensory properties, the sample containing 35% acidophilus 65% casei was introduced as a superior sample.

    Keywords: Apple, Cranberry, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Sour Cherry
  • M. Tirneitali, M.K. Khalesi *, S. Kohestan Eskandari Pages 67-80
    Introduction

    Caspian kutum (Rutilus frisii) is of great importance among consumers. The aim of this study is to investigate the changes in the fatty acid profiles of fish caught in east of Sari and west of Noshahr.

    Materials and Methods

    The studied fish (three fish from each gender) were purchased in winter and spring from Sari Shahid Beheshti Cooperative and the Veterans Cooperative of Noshahr (east and west of Mazandaran province, respectively). Biochemical analysis and fatty acid profile were determined by the application of gas chromatography using standard methods.

    Results

    Stearic acid, oleic acid, and DHA were the highest in Sari in winter being the significantly different from other fatty acids (p < 0.05). Total fatty acids in male and female fish from Noshahr and male fish from Sari were significantly lower in spring than in the others, and male and female fish from Nowshahr contained relatively higher total fatty acids in winter. Maximum DHA values were higher than EPA in both sexes, seasons, and regions. The chemical composition of male and female fish did not differ significantly in both seasons and regions (p > 0.05). SFA percentages in both sexes and regions were generally higher in winter than in spring, while PUFA percentages in both sexes and regions were higher in spring than in winter. The percentage of ω-3 fatty acids (41.12%) in winter samples of Noshahr was higher than that (30.91%) in Sari, and it was higher in spring samples of Sari (55.27%) than that of Noshahr (17.29%). The lowest total ratios of ω-3/ω-6 were obtained in Sari (3.12) in male fish in winter and in Noshahr (3.23) in spring. The highest PUFA/SFA ratios were observed in Sari (1.9) and Noshahr (0.74) kutum in spring and winter, respectively.

    Conclusion

    Fish examined in winter contained more fatty acids (especially DHA and EPA) in the muscle and are therefore more important for human consumption. The two regions, two seasons, and two sexes had significant effects on body biochemical composition and fatty acid profile of Caspian Sea kutum.

    Keywords: Biochemical Composition, Fatty Acid, Noshahr, Rutilus frisii, Sari
  • B. Ganji Vatan, S.H. Hosseini Ghaboos * Pages 81-92
    Introduction

    Pumpkin powder is used because of its high nutritional value, highly desirableflavor, sweetness and appropriate color to improve the quality of bakery products and alltypes of cakes. In this study, Balangu seed gum was used to improve the characteristics ofpumpkin cake.

    Materials and Methods

    Firstly, the pumpkin cake batter containing different percentages ofBalangu seed gum (at four levels 0, 0.5, 1, and 1.5%) was prepared and their viscosity wasmeasured. The cakes were then cooked and the physicochemical properties including weight,ash, moisture, volume, density, crumb color, texture and sensory characteristics weremeasured.

    Results

    Pumpkin cakes batter was a non-newtonian fluid and shear-dependent and timedependenttype. By increasing Balangu seed gum percentage in pumpkin cake formulation,the viscosity of batter increased (p<0.05). By increasing the Balangu seed gum from 0 to 1.5%, pumpkin cakes batters viscosity at shear rate of 40 s-1 ware increased from 16.93 to 32.21Pa.s (p<0.05). The moisture content and volume of cakes were increased by increasing gumpercentage (p<0.05). The increases of Balangu gum increased the brightness of cakes due toincreasing volume, in addition yellow colour of the samples decreased (p<0.05).

    Conclusion

    The increase in gum content, the firmness of the cakes was reduced, but theamount of springness, cohesiveness and resilience of the cakes increased significantly due tothe formation of prper and soft texture by gum in the cakes (p<0.05). The L*, a* and b*indexes for sample containing 1.5 % gum were 85.25, 3.491 and 50.25, respectively. Pumpkincake containing 1.5% Balangu seed gum had significantly more acceptability than othersamples (p<0.05).

    Keywords: Balangu Gum, Cake, image processing, Pumpkin, Texture
  • A.A. Saminia *, R. Ghasemiyeh Pages 93-106
    Introduction

     The increasing trend of food waste is one of the serious challenges in mostcountries, especially developing countries, to meet the sufficient food needs of society. In thisstudy, the thermodynamic performance of two traditional bread production chains isexamined. These two chains contain the fresh bread production and the double-baked breadproduction chain (without waste).

    Materials and Methods

    The calculations are based on the processing of 1000 kg of doughfor all eight bread chains. Lavash, Barbari, Tafton and Sangak breads produced had a mass ofabout 0.145, 0.410, 0.220 and 0.500 kg, respectively. In order to make an exergic comparisonbetween the bread production chains, the moisture content in both technologies for all Lavash,Barbari, Tafton and Sangak breads were 9.5, 34.1, 19.9 and 17.8 percent, respectively. Dataanalysis was done using two software “ees” and “ e! Sankey “.

    Results

    The chemical exergy flows were found to be much larger than the physical exergyconsumed in all the bread chains studied. In the traditional bread production chain, lavashbread, baked twice, with the amount of 78.52%, Sangak with the amount of 76.06%, Barbariwith the amount of 70.64% and fresh Sangak bread with the amount of 70.29% had the bestexergy performance. The lowest total lost and irreversible exery were found in 1000 kg ofprocessed dough in the following breads: double-baked Lavash with the amount of (2910megajoules), Sangak bread with the amount of (3288 megajoules), fresh Sangak bread withthe amount of (3862 megajoules). And Taftoon bread double-baked (3921 megajoules).Lowest specific exergy loss and best thermodynamic performance was observed in doublebakedLavash bread (3.80), Sangak bread (3.91), Tafton bread (5.23) and Barbary bread(5.24), respectively. Combining exergy analysis and its application in the field of supply chainmanagement and management sciences are among the innovations of the present study.

    Conclusion

    Most of the energy loss (non-material) occurs during the cooking, cooling, andfreezing stages. Therefore, any progress in the production of traditional bread should befocused on the design of effective thermodynamic processes of these three stages and the useof appropriate technologies.

    Keywords: Exergy, Supply Chain Bread, Traditional Bread
  • L. Taherpour, M. Hosseinifarahi *, M. Radi Pages 107-122
    Introduction

    Replacement of synthetic pesticides and antifungal compounds with naturalones for reducing the decay of agricultural products is a challenge in the industry.

    Materials and Methods

    In order to investigate the effects of sodium alginate (Alg-Na) andpomegranate peel extract (PPE) on reduction of decay and improving the postharvest qualityof sweet lemon fruit, an experiment based on Completely Randomized Design (CRD) with sixtreatments and three replications was conducted. Treatments included Control (C), SodiumAlginate (Alg-Na 1%), PPE, PPE/Water ratio of 1:1, PPE/Water ratio of 1:2, PPE/Water ratioof 2:1 combined with Alg-Na 1%. Treated fruits were kept for 35 days at 20 oC and the fruitcharacteristics were evaluated at seven day intervals. Traits such as weight loss%, fruitfirmness (N), total acidity (TA %), pH, TSS%, vitamin C, fruit skin color (a*, b* and L*) andorganoleptic properties were measured.

    Results

    The results showed that postharvest application of PPE and Alg-Na 1% hadsignificant effect on maintenance of sweet lemon in storage as compared to untreated fruits.The lowest fruit decay and microbial concentration was obtained in fruit treated with PPE andAlg-Na 1% as compared to other treatments. The lowest weight loss% was obtained in fruittreated with PPE and Alg-Na 1% and the highest was observed in untreated fruits. Fruittreated with PPE and Alg-Na 1% showed the highest fruit firmness at the end of storageperiod as compared to the control. The highest vitamin C at the end of storage was observedin fruit treated with PPE and Alg-Na 1%. The sensory test showed that consumer'sacceptability was increased by increasing the PPE concentration plus at Alg-Na 1%.

    Conclusion

    Our study suggests that the use of PPE combined alginate coating has thepotential to maintain sweet lemon quality and extend its postharvest life to 35 days.

    Keywords: Alg-Na 1%, Pomegranate Peel Extract (PPE), Sweet Lemons, Vitamin C, Weight loss