فهرست مطالب

مطالعات راهبردی ناجا - پیاپی 14 (زمستان 1398)

نشریه مطالعات راهبردی ناجا
پیاپی 14 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مصطفی سلطانی، مهدی فرمانیان، نبی الله روحی* صفحات 5-29

    هر اندیشه تمدنی بر شالوده بنیان های فکری استوار می گردد که این بنیان ها، پایه های اساسی تمدن سازی را فراهم ساخته و براساس آنها انسان ها به مثابه عوامل تمدن ساز، قواعد آن را تنظیم و فرآیند آن را شکل می دهند. فهم بنیان های مذکور، ماهیت تمدن سازی را آشکار ساخته و امکان شکل گیری تمدن بر پایه آن بنیانها را فراهم می سازد. هر یک از اندیشمندان مسلمان از جهتی خاص تمدن اندیشی و تمدن گرایی را مورد توجه قرار داده اند؛ در این بین، حضرت آیت الله خامنه ای به عنوان یکی از متفکران و از رهبران برجسته جهان، به تمدن اسلامی و مبانی و ارکان آن اهتمام ویژه ای ورزیده و درصدد تحقق تمدن نوین اسلامی هستند. با اذعان به نقش مبانی اندیشه ای در تحقق تمدن نوین اسلامی، این نوشتار مولفه ای مهم در تمدن پژوهی را در کانون توجه خود قرار داده است تا با شناختی صحیح نسبت به این موضوع، بهره برداری از آن را در برنامه ریزی های دولت سازی و جامعه سازی با رویکرد تمدنی امکان پذیر کند. هدف اصلی مقاله، تبیین بنیان های فکری تمدن نوین اسلامی در اندیشه حضرت آیت الله خامنه ای است؛ بر این اساس، پرسش اصلی مقاله عبارت است از اینکه بنیان های فکری تمدن نوین اسلامی در اندیشه مقام معظم رهبری چیست؟ در پژوهش حاضر، از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شده است و برای گردآوری داده ها از روش اسنادی و کتابخانه ای بهره برده است تا مهم ترین بنیان های فکری تمدن نوین اسلامی را از دیدگاه مقام معظم رهبری با استناد به مجموعه آثار گفتاری و نوشتاری ایشان استخراج و ارایه نماید. یافته های پژوهش نشان می دهد که تمدن نوین اسلامی در اندیشه حضرت آیت الله خامنه ای از لحاظ هستی شناسی بر توحید محوری استوار است و در مبانی معرفت شناسی، توامانی نقل و عقل، در انسان شناسی، کرامت انسانی و در بحث غایت شناسی، سعادت طلبی و وصول به سعادت در دنیا و آخرت را مورد توجه قرار می دهد.

    کلیدواژگان: بنیان های فکری، تمدن نوین اسلامی، آیت الله خامنه ای، هستی شناسی، معرفت شناسی، انسان شناسی، غایت شناسی
  • غلامرضا اسکندریان* صفحات 31-59

    فرهنگ سازمانی موضوعی است که به تازگی در علوم اجتماعی به معنای عام آن (اعم از جامعه شناسی، روانشناسی، مدیریت، اقتصاد و...) و در قلمروی رفتار سازمانی راه یافته است. این موضوع در نظام جمهوری اسلامی ایران از اهمیتی چشمگیر برخوردار است؛ چراکه در این نظام، فرهنگ از شانی والا و جهت دهنده برخوردار است. این فرهنگ، فرهنگی هدفمند و هدایت کننده است و مهم ترین منبع انرژی برای سایر سطوح قلمداد می شود؛ بر همین اساس نیز طبیعی است تا نسبت به نوع فرهنگ سازمانی حاکم بر سازمان به ویژه در سازمانی همچون ناجا، حساس و دغدغه مند بود. این مقاله با هدف تدوین راهبردهای توسعه فرهنگ سازمانی در ناجا با تاکید بر الگوی ایرانی اسلامی نگاشته شده است. روش گردآوری داده های این مقاله با استعانت از روش های کمی و کیفی و به صورت ترکیبی احصاء شده است. شناسایی وضعیت موجود فرهنگ سازمانی در ناجا، نقاط قوت و قابل بهبود آن و همچنین، شناسایی فرصت ها و تهدیدهای پیش روی موضوع در سازمان از جمله گام های طی شده در این مطالعه بوده است. نتایج نشان داد که روح حاکم بر فرهنگ سازمانی ناجا، فرهنگ مکتبی می باشد. سازمان در مرتبه دوم، متاثر از الگوی فرهنگ سازمانی قانونگرا است و الگوی فرهنگ آرمان گرا نیز در سازمان قابل مشاهده است اما ناجا با الگوهای فرهنگ سازمانی تعالی گرا و تحول گرا، فاصله دارد. راهبردهای شناسایی شده برای ارتقای فرهنگ سازمانی پیرامون سه محور شناسایی شد؛ 1) تمرکز بر فعالیت های ترویجی، تربیتی و آموزشی، 2) بهسازی فرآیندی؛ 3) بهسازی ساختارها.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، فرهنگ مکتبی، فرهنگ قانون گرا، فرهنگ آرمانگرا، فرهنگ تعالی گرا، فرهنگ تحول گرا
  • مجید محمدولی، رسول صفرآهنگ* صفحات 61-91
    بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی متنی است که در سال1397 هم زمان با چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی توسط مقام معظم رهبری منتشر شد. با توجه به هدف گذاری راهبردی ناجا بر مبنای استقرار نظم و امنیت و تامین آسایش عمومی و فردی و پاسداری از دستاوردهای انقلاب اسلامی در قانون تاسیس ناجا، پژوهش در زمینه نقش نیروی انتظامی در برآوردن اهداف بیانیه گام دوم، امری ضروری است. در این تحقیق، محتوای دیدگاه های مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب بر مبنای شاخص های کیفی و با استفاده از روش تحلیل محتوا صورت گرفته است. داده های موردنیاز برای این پژوهش در پنج مقوله "نظام انقلابی"، "تمامیت ارضی"،"امنیت اقتصادی"،"مدیریت جهادی" و"تمدن نوین اسلامی" طبقه بندی شده اند. در مرحله دوم، زیرمقوله ها با استفاده از بیانات مقام معظم رهبری در سالهای 1368 تا1398 در قالب 453 فیش به دست آمده و داده های حاصل با استفاده از نرم افزار Maxqda10 و با روش کدگذاری تحلیل شدند. در مرحله سوم، با بررسی 447 سخنرانی مقام معظم رهبری درباره نیروی انتظامی، زیرمقوله های به دست آمده با نگاهی آینده پژوهانه برای بازسازی معماری ناجا، بر اساس این سخنرانی ها شاخص بندی شده و منظومه معنایی آن بر اساس الگوی فرکلافشناسایی شده است. در انتها، معماری ناجا بر اساس این شاخص ها برای ایفای نقش موثر در تمدن نوین اسلامی، با روش های معماری سازمانی TOGAF وE2AF  بازسازی و پیشنهاداتی برای چگونگی اجرای بازسازی معماری ناجا بر مبنای بیانیه گام دوم انقلابارایه شده است.
    کلیدواژگان: امنیت، بیانیه گام دوم، انقلاب اسلامی، نیروی انتظامی انقلابی، تمدن اسلامی، مدیریت جهادی، معماری ناجا
  • جواد معدنی*، محمد میری صفحات 93-124
    زمینه و هدف

    مرزها در هر کشوری به دلیل وجود نقش ها و کارکردهای متفاوت خود از قبیل کارکردهای اقتصادی، نظامی، اجتماعی و سیاسی و نیز نقش جداکنندگی، یکپارچه سازی و ارتباط با سایر کشورها از اهمیت فراوانی برخوردار می باشند؛ بر این اساس، ضروری است که مدیریت این بخش از کشور به طور دقیق مورد توجه قرار گیرد. همچنین، مرزها در هر کشوری تحت تاثیر شرایط فرهنگی، اجتماعی و سیاسی آن کشور قرار دارند و روشن است که الگوی مدیریت مرزها هم می بایست بر اساس یک الگوی بومی و متاثر از شرایط فرهنگی و اجتماعی آن کشور طراحی شود؛ از این رو، هدف پژوهش حاضر، تدوین یک الگوی مدیریت جهادی در مدیریت مرزها می باشد تا بتوان با استفاده از این الگو، شرایط را برای مدیریت هرچه بهتر مرزها فراهم نمود.

    روش

    روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش، روش ترکیبی(شامل دو طیف مطالعه کیفی و کمی) با رویکرد متوالی اکتشافی است. در رویکرد متوالی اکتشافی، ابتدا داده های کیفی و سپس داده های کمی جمع آوری و تحلیل می شوند و اولویت در این روش، معمولا با فاز کیفی است و داده های کمی برای تقویت داده های کیفی مورد استفاده قرار می گیرند.

    یافته ها و نتایج

    بررسی ها در پژوهش حاضر حاکی از آن است که میزان اهمیت ابعاد از نظر خبرگان به ترتیب اهمیت، بعد دانشی، بعد اکتسابی، بعد سازمانی، بعد ماموریتی و بعد زمینه ای است؛ بدین ترتیب، بعد دانشی در رتبه اول و بعد زمینه ای در رتبه پنجم قرار می گیرد. در نهایت، مهم ترین شاخص (از نظر خبرگان) در بعد ماموریتی متعلق به شاخص ساختارهای مشورتی، در بعد اکتسابی متعلق به شاخص سیره مدیران جهادی، در بعد سازمانی متعلق به شاخص برخورداری از روحیه کار گروهی و در بعد زمینه ای متعلق به شاخص وجدان کاری است.

    کلیدواژگان: مرز، مدیریت مرز، مدیریت جهادی، الگوی مدیریتی، کارکرد اقتصادی
  • کیومرث کلانتری، سید مسعود حیدری* صفحات 125-152

    جرم سازمان یافته یکی از مهم ترین آسیب های اجتماعی فراملی است که جوامع بشری را در عصر کنونی تهدید می کند. این نوع جنایت ها توسط گروه های جنایی صورت می پذیرد که دارای3 عضو یا بیشتر هستند و معمولا دارای سلسله مراتب، تقسیم کار و فعالیت های مجرمانه مستمر می باشند و به منظور نیل به هدف غایی خود که همان تحصیل نفع مالی و مادی است، به هر وسیله ای تمسک می جویند. بر این اساس، می توان گفت که تنها وجه تمایز این نوع فعالیت ها از فعالیت های تروریستی، هدف غایی آنها یعنی تحصیل منافع مادی است.توجه به عبارت های قانون گذار در ماده130 قانون مجازات اسلامی موید این نکته است که برای تحقق سردستگی باید حتما جرمی واقع شود اما لزوم ارتکاب این جرم به طور حتم توسط سردسته ضروری نیست؛ پس شروع به سردستگی قابل تصور نمی باشد و به همین دلیل، می توان ادعا نمود که سردستگی رفتار مجرمانه از عمل دیگری عاریه گرفته می شود و وجود گروهی متشکل از حداقل 3 نفر برای شکل گیری گروه مجرمانه، از لحظه تشکیل گروه مجرمانه تا زمان ارتکاب جرم ضروری است. چنانچه سردسته به غیر از اعمال مادی تشکیل دهنده سردستگی، در راستای اهداف گروه مرتکب رفتار مجرمانه ای شود، در چنین حالتی، مجازات سردسته بر اساس قاعده تعدد جرم تعیین خواهد شد.

    کلیدواژگان: جرم سازمان یافته، سردسته، شروع به سردستگی، اعضای گروه
  • غلامرضا شاه محمدی*، آرش امیری صفحات 153-180
    یکی از عوامل بروز تخلفات و حوادث ترافیکی،بی توجهی به مقررات راهنمایی و رانندگی است که با توجه به بافت فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و جغرافیایی جوامع، میزان و نوع آن متفاوت خواهد بود. آمار بالای تخلفات ترافیکی و حوادث ناشی از آن در کشور، باعث بروز صدمات جبران ناپذیری می گردد که در این میان، عوامل انسانی اصلی ترین عامل بروز تخلفات قلمداد می گردد. هدف این تحقیق، تحلیل راهبردی تخلفات رانندگان و بررسی ارتباط آن با مشخصات فردی آنان و مراکز صدور گواهینامه با رویکرد داده کاوی می باشد. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نوع تحلیل محتوا است. جامعه آماری تحقیق، اطلاعات پایگاه داده صدور گواهینامه و اجراییات و حجم نمونه اطلاعات این پایگاه ها در سال های 1395 و 1396 شهر تهران است. شیوه تحلیل داده ها، کشف قوانین انجمنی است. نتایج حاصل از اهم قوانین استخراج شده بدین شرح است: 1. بین سن و تحصیلات رانندگان و تخلفات رانندگی آنان رابطه معنی داری وجود دارد؛ به نحوی که بیشترین تکرار تخلفات در قوانین کشف شده مربوط به رانندگان مرد با مدرک دیپلم و سن 20 سال است؛ 2. بیشترین تکرار تخلف انجام شده، تخلف ورود ممنوع می باشد؛ 3. بین برخی تخلفات رانندگان و برخی آموزشگاه های رانندگی قوانین رانندگی ارتباط وجود دارد. اغلب قوانین کشف شده موردتایید کارشناسان راهور است و نتایج حاصل از قوانین، با نظریه های مربوط به دلایل بروز کج رفتاری ها و تخلفات انطباق دارد. تحقیق حاضر، متغیرهای موثر در تخلفات رانندگی را در نظر گرفته است؛ بنابراین، می توان شیوه ارایه آموزش به متقاضیان گواهینامه را با توجه به قوانین حاصل، برنامه ریزی و از بروز افزایش تخلفات پیشگیری نمود.
    کلیدواژگان: داده کاوی، تحلیل تخلفات، کیفیت آموزش، تخلفات رانندگی، مشخصات فردی
|
  • Mustafa Soltani, Mehdi Farmanian, Nabi Allah Rouhi * Pages 5-29

    Any thought about civilization is based on intellectual foundations which are the pillars of civilization and in which humans as those who build civilizations set the regulations and form the processes. All of the Muslim thinkers have considered civilization and Ayatollah Khamenei as one of these thinkers and one of the distinguished world leaders has paid serious attention to Islamic civilization and its principles and has tried to realize modern Islamic civilization.Confirming the roles of thought basics in the realization of the modern Islamic civilization, the current research focused on an important factor in doing research on civilization so that we have a right view of the topic and can exploit it in the planning for state- and community-building with a civilization orientation.The current research aims at explaining the thought foundations of Ayatollah Khamenei’s modern Islamic civilization. The research findings show that thought foundations of Ayatollah Khamenei’s modern Islamic civilization is ontologically based on monotheism and is epistemologically a mixture of narration and reason. These foundations focus anthropologically on human dignity and theologically on happiness and attaining happiness in this world and the hereafter. This research employed a qualitative discourse analysis method and data were gathered using documentary research method so that the main thought foundations of Ayatollah Khamenei’s modern Islamic civilization are extracted from his speeches and writings

    Keywords: thought foundations, modern Islamic civilization ontology, epistemology, anthropology, theology
  • Gholamreza Eskandarian * Pages 31-59

    Organizational culture is an issue that has been newly introduced into the field of social sciences in general (including sociology, psychology, management, economics, etc.) and organizational behavior specifically. This issue is of great importance in I.R. of Iran due to the high value of culture. This type of culture is purposeful and guiding and inspires the other layers. Therefore, it is natural to be sensitive to the organizational culture underlying all organizations and specifically the police force organization. This article aims to develop strategies for enhancing organizational culture according to the Iranian-Islamic model. The data for the current research were gathered by a mix method study through both qualitative and quantitative techniques. The identification of the current status of NAJA culture, its strengths and also identification of opportunities and risks are among the topics dealt with in this study. The results show that the organizational culture of NAJA is a religious one. This organization is also influenced by lawful organizational culture and idealistic culture can be traced in NAJA as well. However, NAJA is far from a transcendentalist and transformational culture. The identified strategies for enhancing organizational culture are of three types: 1) focusing on promotional, educational and training activities; 2) process improvement; and 3) structure improvement

    Keywords: organizational culture, Religious Culture, lawful culture, idealistic culture, transcendentalist culture, transformational culture
  • Majid Mohammadvali, Rasoul Safar Ahang * Pages 61-91
    Reconstructing the architecture of the NAJA organization based on the Second Step Statement of the Islamic Revolution The Second Step Statement of the Islamic Revolution was issued by the Supreme Leader in 1397, on the occasion of the 40th anniversary of the Islamic Revolution victory. Given the legal compliance of NAJA with the commander-in-chief and its main strategy to establish order and security, to secure public and personal comfort, and to protect the achievements of the Islamic Revolution, research into the role of the police in fulfilling the objectives of the Second Step Statement is essential. In this research, the content of the Supreme Leader’s views in the Second Step Statement of the Revolution have been analyzed using qualitative paradigm and the content analysis research method, and the data were divided into five categories: revolutionary system, territorial integrity, economical security, Jihadist management and modern Islamic civilization. Next, the subcategories were extracted from the statements of the Supreme Leader from 1368 to 1398 in the form of 453 brochures and the data were analyzed using Maxqda10 software and coding method. After that, the 447 speeches of the Supreme Leader on NAJA were analyzed and a number of subcategories were extracted using futuristic perspective to reconstruct NAJA architecture. Based on these speeches, the indicators were categorized and their semantic system was identified using Ferrakloff model. Finally, based on these indicators, NAJA architecture to play an effective role in modern Islamic civilization was reconstructed and TOGAF and E2AF organizational architecture methods were employed to put forward some suggestions about the possible ways of reconstructing NAJA architecture based on the Second Step Statement of Revolution
    Keywords: Second Step Statement of the Islamic Revolution, Revolutionary police, Islamic Civilization, Jihadist management, NAJA architecture
  • Javad Madani *, Mohammad Miri Pages 93-124

    Borders in each country are very important because of their different roles and functions such as economic, military, social, political functions and the roles of separation, integration and communication. It is important to carefully consider the management of this part of the country. As borders in each country are influenced by the cultural, social and political conditions of that country, the management model must also be a native one which takes into considerations the cultural and social conditions of that country. The purpose of this study is to develop a jihadist management model in border management so that this model can be used to manage the borders in a better way.

    Method

    The method used in this research is a mix method study (consisting of two types of qualitative and quantitative studies) with sequential heuristic approach. In the sequential heuristic approach, first, qualitative data and then quantitative data are collected and analyzed. Qualitative phase has usually priority, and quantitative data are used to enhance qualitative ones.

    Conclusion

    In this research, experts prioritized dimensions according to their importance as follows: knowledge dimension, organizational dimension, acquisition dimension, mission dimension, and field dimension. As stated above, knowledge dimension received the first rank and field dimension ranked the fifth. Finally, according to the experts’ views, the most important indicator in mission dimension was advisory structures indicator, in acquisition dimension was the behavior of Jihadist managers, in organizational dimension was having a team spirit, and in the field dimension was work conscience

    Keywords: Border, Border Management, Jihadist management, Management Model
  • Kiumars Kalantari, Sayyed Masoud Heydari * Pages 125-152

    Organized crime is one of the most important transnational social harms that threaten human societies in the current era. This crime is committed by criminal groups that have 3 or more members and usually have a hierarchy, division of labors and continuous criminal activities to achieve an ultimate goal that is obtaining a financial benefit, and the last feature distinguishes these types of activities from terrorist ones. The wordings of the legislator in Article 130, 1392 of Islamic Penal Code support the view that to consider a person as the leader of a criminal group, a crime must happen but not necessarily by the leader. Three members is necessary to form a criminal group from the moment the criminal group is formed until the crime is committed. If the leader commits criminal behavior according to the purposes of the group, then the punishment of the leader shall be determined according to the rule of multiplicity of the offenses.

    Keywords: Organized crime, Leader, beginning of leadership, Group members
  • Gholamreza Shah Mohammadi *, Arash Amiri Pages 153-180
    One of the factors causing traffic violations and accidents is not paying attention to the traffic rules which will vary depending on the cultural, social, economic and geographical context of societies. The high rate of traffic violations and the resulting accidents in Iran have led to irreparable damage, and human factors are the main cause of these violations. The aim of this study used data mining approach to strategically analyze drivers’ traffic violations and their relationship to their personal characteristics and certification centers.This research is applied in terms of its goals and employs discourse analysis method. The data were gathered from the driving issuance and traffic police databases from 1395 to 1396 in Tehran. The data were analyzed using Association Rules Mining method. The most important extracted rules show: 1. there is a meaningful relationship between drivers’ age and education and their driving violations. According to the data, the most frequent driving violations are related to male drivers who have high-school diploma and are 20 years old, 2. the most frequent driving violations are related to no entry violations, and 3. there is a link between some drivers’ traffic violations and some driving education schools.Most of the above-stated rules are acknowledged by traffic police, and the results are consistent with theories about the causes of traffic violations. The present study considered the variables affecting driving violations and concluded that it is possible to plan the teaching method for the applicants of driving license according to above rules.
    Keywords: Data Mining, analysis of driving violations, quality of training, Driving violations, personal profile