فهرست مطالب

راهبرد - پیاپی 93 (زمستان 1398)

فصلنامه راهبرد
پیاپی 93 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر صادقی، عبدالرحیم پدرام*، علی فلاح شیخلری صفحات 5-32

    پژوهش حاضر در پی پاسخ گویی به این پرسش است که «چگونه می‏توان با بهره ‏گیری از دانش هوشمندی توان دیدبانی سازمان را در راستای جلوگیری از غافلگیری، ارتقا داد؟». به منظور برجسته کردن دیدبانی ابتدا چالش ‏های آن را بررسی و سپس، کاربست هوشمندی را در فعالیت‏ های آینده ‏پژوهی مطالعه کرده ایم. روش پژوهش، آمیخته، طرح پژوهش، اکتشافی متوالی، و نظریه آن، مبنایی بوده است. دانش به دست آمده از مرحله کیفی، از طریق تکمیل پرسش نامه توسط فعالان آینده ‏پژوهی حاضر در مراکز پژوهشی و تصمیم ‏سازی کشور پردازش شد. گفتنی است، جامعه آماری این پژوهش، براساس اطلاعاتی تکمیل شده است که پژوهشگران در مقاله ها، کتاب‏ها، و کتابچه‏ های مجموعه مقالات ارایه داده اند (معرفی خودشان به عنوان فعال حوزه آینده ‏پژوهی یا فعال حوزه هوشمندی). درنهایت، فرایندهای دیدبانی هوشمند راهبردی، با تکیه بر ویژگی‏ های دانش هوشمندی، ارایه شده است که با بهره‏ گیری از تکرار گام ‏ها برای دستیابی به بیشینه اطلاعات از محیط سازمان، می‏تواند با اطمینان بیشتری به شناسایی نشانه های ضعیف تغییر، درک نیات راهبردی رقبای سازمان، و هشدار به‏ هنگام راهبردی در مورد شگفتی ‏سازهای آینده بپردازد. این فرایندها می‏توانند در راستای مدیریت راهبردی در سازمان‏ها به کار روند و با توجه به کمبود منابع دانشی در حوزه دیدبانی در کشور، برای افزایش کارایی فعالیت ‏های آینده ‏پژوهی، راهگشا خواهند بود.

    کلیدواژگان: اوسینت، آینده‏ پژوهی، دیدبانی هوشمند راهبردی، هشدار به ‏هنگام راهبردی
  • محمد حسینی مقدم* صفحات 33-58

    درجهان امروز تلاش کشورهای درحال توسعه برای قرار گرفتن در مدارهای جهانی قدرت و ثروت توجه آینده اندیشان را به خود معطوف کرده و صحبت از ظهور قدرت های جدید به عنوان یکی از موضوعات نوپدید مطرح است. قرار گرفتن اسامی کشورهایی همچون نیجریه، ویتنام، فلیپین و اندونزی در کنار اسامی کشورهایی صاحب قدرت و ثروت جهانی همچون هند، چین، برزیل، افریقای جنوبی و روسیه جلوه ای از لزوم توجه به نقش موضوعات نوظهور است. روندها و تغییرات نوظهور در تمامی عرصه ها در حال وقوع است. تحول در جایگاه کشورهای صاحب آموزش عالی جهانی از جمله تغییرات و مسایل نوظهور در عرصه سیاست پژوهی و سیاست گذاری آموزش عالی است. قرار گرفتن نام کشورهای شرق آسیا، خاورمیانه و شرق اروپا در کنار نام کشورهای پیشتاز در جذب دانشجوی خارجی از مصادیق این تحول است که در این مقاله درباره آن توضیح داده شده است.در این مقاله تلاش شده است تجربه کشورهای متفاوت و خاصه کشورهای در حال توسعه در تبدیل شدن به درگاه های منطقه ای آموزش عالی بررسی شود. پرسش های اصلی این مقاله عبارت است از: درگاه های آموزش عالی چیست و چه نقشی در توسعه ملی و منطقه ای دارند؟. انتظار می رود پاسخ به این پرسش داده ها و اطلاعات مناسبی را به منظور سیاستگذاری برای بین المللی سازی آموزش عالی ایران به اشتراک بگذارد. روش های اصلی بکارگرفته شده در این مقاله عبارتند از: روش های پویش محیطی، تحلیل ثانویه و خودمردم نگاری. مدعی اصلی این مقاله آن است توسعه منطقه ای مستلزم داشتن قدرت و سرمایه لازم است. تبدیل شدن مناطق جغرافیایی به درگاه آموزش عالی بین المللی زیرساخت مناسبی برای تربیت، شناسایی و جذب سرمایه های انسانی و اجتماعی و به تبع آن سرمایه های مادی را مهیا می کند؛ به عبارت روشنتر نهادهای آموزش عالی مهمترین مراجع آموزش و تربیت سرمایه های اجتماعی هستند. از آنجا که سرمایه های اجتماعی مهمترین نیروی پیشران توسعه و پیشرفت در جهان امروز محسوب می شوند بنابراین با گسترش درگاه های منطقه ای آموزش عالی بین المللی زمینه مناسبی برای توسعه منطقه ای در ایران بوجود خواهد آمد.

    کلیدواژگان: آینده نگری، بین المللی شدن آموزش عالی، درگاه آموزش عالی بین المللی، دانشجوی بین المللی، توسعه منطقه ای
  • جعفر امیری فرح آبادی*، محمود ابوالقاسمی، محمد قهرمانی صفحات 59-84

    سیاست گذاری یکی از مهم ترین جلوه ها و نمودهای حکمرانی و راهبری آموزش عالی به شمار می آید. به نظر می رسد، وضعیت فعلی سیاست گذاری آموزش عالی ایران در بیشتر موارد، موجب کاهش ظرفیت خط مشی گذاری در این عرصه شده است. پژوهش حاضر قصد دارد ضمن تبیین علی ظرفیت خط مشی های عمومی مبتنی بر هم افزایی نهادهای سیاست پژوه، به مطالعه موردی برخی سیاست های گزینش شده آموزش عالی از منظر هم افزایی در گام تدوین سیاست بپردازد. این پژوهش به لحاظ هدف، توسعه ای و کاربردی، و به لحاظ مبنای داده ها، چارچوب فلسفی، و پارادایم آن، دارای طرح پژوهش آمیخته است. در مرحله کیفی، ابتدا با انجام مصاحبه های نیمه ساختارمند با 15 نفر از خبرگان سیاست گذاری آموزش عالی ایران و کاربست رویکرد تحلیل مضمون، فهرستی از عوامل ارتباطی و تعاملی موثر بر کارآمدی و هم افزایی فرایند سیاست پژوهی تهیه شد. با توجه به مرور پیشینه و مبانی نظری پژوهش، ظرفیت خط مشی به عنوان سیاست بهینه از منظر عقلانیت درنظر گرفته شد. یافته های بخش کمی نشان دهنده تبیین حدود 40 درصد از تغییرات واریانس متغیر ظرفیت خط مشی توسط متغیر هم افزایی نهادهای سیاست پژوه بود. بررسی سیاست های گزینش شده آموزش عالی نیز نشان دهنده پایین بودن معنادار هم افزایی نهادهای سیاست پژوه در مرحله تدوین سیاست بوده است.

    کلیدواژگان: سیاست عمومی، ظرفیت خط مشی، سیاست گذاری آموزش عالی، سیاست پژوهی آموزش عالی
  • فاطمه اردیبهشت*، سعید قربانی، محمدرضا زاهدی صفحات 85-109

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی امکان پذیری فناوری های آینده صنعت هوانوردی با تاکید بر فناوری های کلیدی و با به کارگیری روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری قابل استناد در این پژوهش، مدیران ارشد، مدیران میانی، کارشناسان واحد فناوری اطلاعات شرکت های مختلف هواپیمایی، و مدیران و کارشناسان شرکت های خبره در عرصه فناوری اطلاعات صنعت هوانوردی هستند. همچنین، برای انتخاب خبرگان، از روش گلوله برفی استفاده شده است و نمونه گیری را تا جایی ادامه داده ایم که تعداد اعضای گروه به 15 نفر برسد. در پایان به منظور مشخص شدن جایگاه هر فناوری در آینده، میانگین اعداد نهایی مربوط به امکان پذیری، به عنوان عدد امکان پذیری و اولویت آن فناوری درنظر گرفته شد.نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد، اولویت بندی امکان پذیری فناوری ها در صنعت هوایی ایران، به ترتیب شامل بار مسافر، ابرداده، امنیت سایبری، هوش مصنوعی، تشخیص الگو، واقعیت افزوده، اینترنت اشیا، بلاکچین، شرکت های نوپا و مقیاس بالا، واقعیت مجازی، صدا، ترجمه، رباتیک و هواپیمای بدون سرنشین است که توجه به این اولویت ها می تواند راهنمای سیاستگذاری در صنعت هوایی ایران باشد.

    کلیدواژگان: شناسایی و اولویت بندی، امکان پذیری فناوری، صنعت هوانوردی، فناوری های کلیدی
  • علی همتی عفیف، عین الله کشاورز ترک* صفحات 111-136

    صنعت ورزش کشور، با توجه به شرایط پیچیده و تحریم های فنی و اقتصادی باید قابلیت ها و ابزارهای فناورانه لازم را با اتکا به توان نوآوری و استعداد کشور توسعه داده و عرضه نماید. پاسخ به نیازهای ورزشی و مواجهه با شرایط پیچیده آینده، طبعا مستلزم آینده نگاری است تا نهایتا حاصل تلاش ها و نوآوری ها از اثربخشی، پابرجایی و قابلیت های لازم در قبال محیط آینده برخوردار باشند. در این زمینه، عملا توجه به سیاست گذاری ورزشی و آینده نگاری در دستور کار و اولویت های سازمان ها و نهادهای ورزشی کشور قرار گیرد. سیاست گذاری با تفکر و دانش درهم آمیخته شده است، دانش آینده نگاری، پدیده ای مکمل در سیاست گذاری گذاری عمومی است. پژوهش حاضر رابطه بین سیاست گذاری ورزشی و آینده نگاری را پایه ریزی می کند. متغیرهای کلیدی ممکن در ارتباط بین آینده نگاری و سیاست گذاری ورزشی (ساختار سازمانی، مشارکت ورزشی، تامین مالی) موردبررسی قرار می گیرد. در این پژوهش سازمان و فرآیند سیاست گذاری و آینده پژوهی توصیف می شود. علاوه بر آن، نتایج را به منظور برازشی مناسب بین آینده نگاری و سیاست گذاری تا حد امکان تعمیم می دهیم، لذا دستاورد کلیدی حاصل از این پژوهش تحقق سیاست گذاری ورزشی آینده محور در سطح ملی است.

    کلیدواژگان: آینده نگاری سازمانی، ساختار و نظام ورزش، تامین مالی، سیاست گذاری آینده محور، مشارکت ورزشی
  • پرویز قربانی، جمشید عدالتیان شهریاری*، فریده حق شناس کاشانی، محمدرضا کاباران زاد قدیم، نصرت الله شادنوش صفحات 137-164

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی مولفه های اقتصاد مقاومتی برای کارآفرینی، به مطالعه و بررسی مولفه های کارآفرینی در اقتصاد مقاومتی پرداخته است. در مرحله کیفی، ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه کیفی و عمیق با خبرگان بود. جامعه آماری پژوهش، شامل خبرگان کارآفرینی واقتصاد مقاومتی با حجم نمونه 25 نفر بود و نمونه گیری به روش هدفمند قضاوتی تا رسیدن به نقطه اشباع نظری انجام شد. تجزیه و تحلیل یافته ها به روش نظریه داده بنیاد با رویکرد کلاسیک انجام شده و در مرحله کمی، ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته و نمونه آماری پژوهش، دربردارنده 384 نفر از کارآفرینان و فعالان اقتصادی کشور ایران بود. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS و Smart PLS انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که مولفه های اقتصاد مقاومتی برای کارآفرینی در این اقتصاد شامل پنج مولفه (به ترتیب اولویت) 1. اقتصاد کارآفرینی با شدت تاثیر 834/0؛ 2. اقتصاد دانش بنیان با شدت تاثیر 789/0؛ 3. برون گرایی با شدت تاثیر 758/0؛ 4. بخش خصوصی فعال با شدت تاثیر 749/0؛ و 5. درون زایی با شدت تاثیر 737/0 است. براساس نتایج به دست آمده در فرایند پژوهش، در نخستین گام برای تحقق کارآفرینی در اقتصاد مقاومتی باید در راهبردی بلندمدت، به اقتصاد کارآفرینی و اقتصاد دانش بنیان روی آورد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، اقتصاد مقاومتی، کارآفرینی در اقتصاد مقاومتی
  • محمد رعایت جهرمی، شکوفه شکربیگی* صفحات 165-180

    از آنجا که به تبع تغییر ماهیت و کارکرد دین در عرصه‏ های اجتماعی غرب، غالب دعاوی فمینیسم، برآمده از سکولاریسمی است که دین‏ گریزی یا در ظهوری افراطی‏ تر، دین‏ ستیزی و فروکاسته شدن دین به گزاره ‏های اخلاقی را در پی داشته و دارد لذا در رویکردی آینده ‏پژوهانه و انتقادی، تشدید مواردی چون آزادی روابط جنسی، قانونی شدن همجنس ‏گرایی، فروپاشی بنیان خانواده و نیز کاهش ازدواج و افزایش طلاق، در زمره مهمترین چالش ها و آسیب‏ های فراروی فمینیسم در غرب محسوب می‏شوند. چراکه فمینیست‏ های غربی نه تنها متن و آموزه های کتاب مقدس به عنوان نقطه اجماع و وحدت مذاهب مسیحی را به گونه ای آشکار، کنار نهادند، بلکه به رویارویی با آن برخاستند. این در حالی است که تاکید بر فطرت الهی به عنوان اصل مشترک و ضروری ادیان آسمانی، می ‏تواند جایگاهی کلیدی در سیاست‏گذاری حوزه زنان در غرب مسیحی داشته باشد. درخصوص جامعه ایران نیز، آینده مطلوب زن و خانواده در گرو واگرایی از مبانی فمینیسم و نیل به آرمان مرد علوی و زن فاطمی است. از این روست که ضرورت دارد درون‏ مایه‏ های وارداتی فمینیستی، بر مبنای آموزه ‏های ارزشی و اعتقادی، پالایش شده و بازتفسیر شوند تا از این رهگذر، سیاست‏ گذاری حوزه زنان، حول محور مردم‏ سالاری دینی شکل گرفته و استحاله فرهنگی رخ ندهد. در نوشتار حاضر، ضمن گسترش تفصیلی بحث های یادشده، مبانی فمینیسم در غرب در رویکردی آینده ‏پژوهانه مورد نقادی قرار گرفته و در ادامه، ضمن بررسی سناریوهای مرتبط با حوزه زنان در ایران و تبیین سناریوی مطلوب، راهبردهایی برای تصمیم‏ سازی و سیاست‏ گذاری حوزه زنان در ایران، ارایه خواهد شد.

    کلیدواژگان: پروتستانتیزم، مارتین لوترف، فمینیسم، غرب مدرن
|
  • Amir Sadeghi, ali falahshekhlarai Pages 5-32

    Recent findings indicate the incremental application of science of intelligence in the Futures Studies. Most of intelligence practice in the framework of Strategic Intelligence, Competetive Intelligence and other related concepts, is Watching method in the realm of Futures Studies. The present research is about to answer this question that how we could increase the current capabilities of Watching by applying the science of intelligence. In order to highlight the Watching method, we first studied the method and the obstacles ahead of it, then, we surveyed intelligence applications in the Futures Studies. Type of research is applied research, strategy of research is sequential-exploratory method. The obtained data, is analysed using questionnaire method and surveying data from experts in the strategic research centers. Finally, based on the professions of science of intelligence, we present the processes of Intelligence based Strategic Watching in which using reiterative steps, maximum intelligence from organization’s environment is obtained which it could lead to the understanding of weak signals, strategic intentions of adversaries in order to present strategic early warning with more certainty. Due to the lack of knowledge in the realm of Watchnig method in Iran, application of these processes would be useful to increase the efficiency of activities of Futures Studies.

    Keywords: OSINT, Futures Studies, Intelligence Based Strategic Watching, Strategic Early Warning
  • mohmmad hoseini moghadam* Pages 33-58

    In the present world creating incredible power and wealth by developing countries attract the attentions of futurists about emerging new power in world system. The name of countries such as Nigeria, Vietnam, Philippine, Indonesia alongside the name of prestigious countries indicates this emerging trend. Trends and wild cards are happening in all criteria. The ranking of countries in providing international higher education is one of these emerging issues. In Eastern Europe and Asia and Middle East countries there are new player which are catching up with main providers of international higher education. In this paper experience of turning different countries specifically developing ones into hubs of international higher education has been studied. The main question here is how international higher education hub facilitating achieving preferable futures in regional development? The answer of these questions will provide good results for doing policy making in international higher education. The methodologies which have been used for this study including: Environmental scanning, meta-analysis and auto-ethnography. The main idea of this paper is: from futures studies point of veiw regional development needs enough wealth and power and turning each region into the hub of international higher education creates suitable infrastructures for recruitments human and social capital from around the globe and this is main driver force for creating wealth and then achieving regional development in the regions which are providers of international higher education in Iran.

    Keywords: Foresight, Internationalization of higher education, International higher education hub, Regional development, International students
  • jafar amirabadi farahabadi*, mahmood abolghasemi, mohammad ghahramani Pages 59-84

    In recent years, due to the emergence of new ideas such as the new public management approach, knowledge-based societies and economies, and globalization, the concepts of efficiency, effectiveness, and accountability in the public sector have attracted more attention on themselves. In this regard, higher education and university have also been affected by these trends, trying to comply with environmental changes and changing their governance approach. It seems Policy making is considered one of the most important aspects of higher education governance. The current state of Iranian higher education policy-making has generally reduced the capacity of policy-making in this area. On the other hand, policy research, as a research process focused on presenting policy solutions, can play a significant role in optimizing and enhancing the capacity of Iran's higher education policies. In this regard, the main purpose of the present study was causal explanation of capacity of Iranian higher education policies based on the synergy of policy research institutions. The present study has a mixed research method. In the qualitative phase, in the qualitative phase, by conducting semi-structured interviews with 15 Iranian higher education policy experts and applying the thematic analysis approach, a list of interactive and communicative factors influencing the efficiency and synergy of the policy research process in the Iranian higher education system was developed. According to the literature review, policy capacity was considered as the optimal policy in terms of rationality. The quantitative findings indicated 40% of variable capacity of Iran's higher education policies explained by the Synergistic variable of policy research institutions. Review of the selected higher education policies also showed a significant low synergy between policy researchers at the policy formulation stage.

    Keywords: Public Policy, Policy Capacity, Higher Education Policy Making, Higher Education Policy Research
  • Fatemeh Ordibehesht*, MohammadReza Zahedy Pages 85-109

    Today, the aviation industry is very much in use and connected the world. So updating the industry with latest technologies will solve many problems. Therefore, the present study aimed to identify and prioritize the feasibility of future technologies in the aviation industry, emphasizing the key technologies using the survey method. The statistical population in this study consists of senior managers, middle managers, IT experts of various airlines and managers and experts in the field of aviation industry information technology. The snowball method was also used in this study to select experts and we continued sampling until the number of members reached 15. Finally, in order to determine the position of each technology in the future, the average of the final numbers on feasibility was considered as the feasibility number and priority of that technology. The results of data analysis show that prioritization of technology feasibility in Iranian aviation industry include: passenger load, metadata, cyber security, artificial intelligence, pattern recognition, augmented reality, IoT, blockchain, startups and High-scalability, virtual reality, voice, translation, robotics, and drones are the priorities that can guide policy making in the Iranian aviation industry.

    Keywords: Identification, Prioritization, Technology Feasibility, Aviation Industry, Key Technologies
  • Einollah Keshavarz Turk*, Ali hematiafif Pages 111-136

    The country’s sports industry (Given the complicated situation and existing technical and economic sanction) must be capable and the necessary technological tools relying on the power of innovation and increased the country’s talent. Offer meet sports needs and dealing with the complexities of the future, requires foresight to ultimately, the result of efforts and innovation from effectiveness, Persistence, and have the necessary capabilities for the future environment. In this regard, it is necessary to pay attention to sports policy in practice and futurism on the agenda and organizational priorities and the country’s sports institutions. Thinking policy and knowledge is intertwined and knowledge of foresight, is a complementary phenomenon in public policy and Lay the groundwork for foresight and possible Key variables in the relationship between futurism and sports policy (Organizational Structural, Sports, Participation, Financing) has checked. In this research, Organization and policy-making process and organizational foresight described and the results obtained, in order to fit properly, as far as possible between organizational foresight and policy-making generalized, So, The Key achievement of this research, the realization of future sports policy is focused at the national level.

    Keywords: organizational foresight, The structure, system of sports, Financing, Future-oriented policy, Sports participation
  • Parviz Ghorbani, Jamshid Edalatin Shahriyari *, Farideh Haghshenas Kashani, MohammadReza Kabaran zad ghadim, NosratAllah Shadnoush Pages 137-164

    This research has been conducted in the field of entrepreneurship studies in resistive economics with the aim of identifying and prioritizing the components of resistive economics for entrepreneurship. This study is applied and methodologically mixed. In the qualitative phase, the data collection tools were qualitative and in-depth interviews with experts. The statistical population consisted of Entrepreneurship Experts and Resistance Economics with a sample size of 25 individuals, selected through purposive sampling to reach the theoretical saturation point. The findings were analyzed using the basic data theory approach with the classical approach. In the quantitative phase, the data collection tool was a researcher-made questionnaire and the statistical sample of the study was 384 entrepreneurs and economic activists of Iran. Data analysis was performed using structural equation modeling and SPSS and Smart PLS softwares. The results showed that the components of Resistance Economics for Entrepreneurship in this economy include five priority components: 1. Entrepreneurial economy with 0.834 impact intensity, 2. Knowledge economy with 0.789 impact intensity, 3. Extraversion with intensity Impact 0.758, 4. Active private sector with impact intensity 0.749, 5. Endogeny with an impact intensity of 0.736%. This research, while contributing to the development of entrepreneurial literature in the resisting economy, can be useful and applicable to the country's scientific, executive and entrepreneurial community and provide significant guidance and implications for macroeconomic policymakers and entrepreneurs for entrepreneurship in the resistive economy.

    Keywords: Entrepreneurship, Resistance Economics, Entrepreneurship in Resistance Economics
  • shokofeh shekarbaigi*, mohammad raayat jahromi Pages 165-180

    The characteristics of feminism in Christian west and its negative impacts and the strategic approach to the future of women in Iranian society are the main subjects of this paper. Protestantism based on reformation in Christianity which effected by Renaissance and Humanism. Secularism is the most important product of reformism and Protestantism. Indeed, the freedom of sexual relations, the legalization of homosexuality, the collapse of family foundation, reduce marriage and increase divorce are the most important negative consequences of feminism in Christian west which caused by reformism, Protestantism and secularism. Therefore, in the context of western feminism, the emphasis on first divine nature as a common and essential principle of religions and sacred traditions of religions are very important. In Iranian society, the desirable future of women and the family is based on the divergence of the ideals of western feminism and attention to fundamentals of Islam. This paper tries to explain these issues on the basis of futuristic research and scenario design and intends to emphasis on critical approach toward the future of feminism with a view to Iranian society.

    Keywords: the critic of feminism, western Christianity, Islam, Iran