فهرست مطالب

علوم گیاهان زراعی ایران - سال پنجاهم شماره 4 (زمستان 1398)

مجله علوم گیاهان زراعی ایران
سال پنجاهم شماره 4 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/16
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مسعود نقیب الساداتی، سیروان بابایی*، ایرج طهماسبی، هاوری کیانی صفحات 1-11

    به منظور بررسی تغییرات عملکرد و برخی اجزای عملکرد گندم و میزان کنترل علف های هرز تحت تاثیر ریزگرد، آزمایشی در سال 96-1395 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه کردستان واقع در دهگلان انجام گرفت. این آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی، با 4 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح اعمال ریزگرد در دوسطح (وجود ریزگرد و عدم وجود ریزگرد به عنوان شاهد) به عنوان فاکتور اصلی و همچنین مصرف علفکش های مختلف شامل مزوسولفورون متیل+ یدوسولفورون متیل سدیم+ ایمن کننده مفن پایر دی اتیل (آتلانتیس ا.دی)، کلودینافوپپروپاژیل (تاپیک)، توفوردی+ ام سی پی آ، شاهد (تداخل با علف هرز) و وجین دستی به عنوان فاکتور فرعی بودند. نتایج نشان داد که بیشترین وزن خشک علف هرز، کاهش در عملکرد و صفات بررسی شده (کاهش 3/6 درصدی ارتفاع، 9/2 درصدی تعداد دانه در سنبله، 72/4 درصدی وزن هزار دانه و در نهایت کاهش 3/10 درصدی عملکرد دانه) در شرایط وجود ریزگرد مشاهده شد. بیشترین تاثیر منفی ریزگرد بر علف کش توفوردی+ ام سی پی آ (کاهش 64 درصدی کارایی علفکش) مشاهده شد، اما کارایی مزوسولفورون متیل+ یدوسولفورون تحت تاثیر ریزگرد کاهش نیافت و در نتیجه بیشترین کاهش وزن خشک علف هرز مربوط به تیمار مصرف علفکش مزوسولفورون متیل+ یدوسولفورون بود.

    کلیدواژگان: توفوردی، زراعت گندم، علف هرز، غرب ایران، گرد و غبار
  • ظهراب اداوی*، ابوالفضل باغبانی آرانی صفحات 13-25

    به منظور بررسی اثر رژیم های مختلف آبیاری و کاربرد کود زیستی بر صفات مورفولوژیک، فیزیولوژیک، عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم ارزن، آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه پیام نور شهرستان فریدونشهر در سال 1396 اجرا گردید. در این آزمایش رژیم های رطوبتی به عنوان عامل اصلی در سه سطح (تامین 100، 75 و 50 درصد نیاز آبی گیاه) در کرت های اصلی و کاربرد کود زیستی در سه سطح شامل: عدم کاربرد، 5/0 و یک لیتر کود زیستی (باکتری ازتوباکتر کروکوکوم و آزوسپیریلوم برازیلنس به صورت بذرمال) و دو رقم ارزن (گلباف و باستان) به عنوان عوامل فرعی به صورت فاکتوریل درکرت های فرعی بودند. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که تنش کم آبی موجب کاهش معنی دار ارتفاع بوته، روز تا رسیدگی، محتوای آب برگ، عملکرد بیولوژیک، تعداد خوشه در بوته، تعداد دانه در خوشه، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و شاخص برداشت شد. بیشترین و کمترین عملکرد دانه ارزن در تیمارهای بدون تنش کم آبی و کاربرد یک لیتر کود زیستی و تنش شدید کم آبی و بدون مصرف کود زیستی (25/1071 و 75/318 کیلوگرم در هکتار) حاصل شد که حاکی از کاهش 2/63 درصدی ناشی از تنش شدید کم آبی بر این صفت می باشد. بر اساس نتایج به دست آمده از این آزمایش، کاربرد کود زیستی، توانست اثرات مضر ناشی از تنش کم آبی بر عملکرد و اجزای عملکرد در هر دو رقم ارزن را کاهش دهد. رقم باستان از نظر عملکرد بیولوژیک و دانه در رژیم های مختلف رطوبتی، اعم از کاربرد وعدمکاربرد کود زیستی نسبت به رقم گلباف برتری نشان داد.

    کلیدواژگان: ازتوباکتر، ازوسپیریلیوم، صفات زراعی، عملکرد بیولوژیک، کم آبیاری
  • سید رضا امیری، بهاره پارسامطلق*، رستم یزدانی بیوکی صفحات 27-38

    به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت های پاییزه و تنش رطوبتی انتهای فصل بر عملکرد و اجزای عملکرد عدس، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار، در مزرعه دانشکده کشاورزی مجتمع آموزش عالی سراوان، در سال زراعی 95-94 اجرا شد. فاکتورها شامل تاریخ های کاشت 15 و 30 آبان و 15 آذر و تیمارهای تنش خشکی در سه سطح شاهد (آبیاری کامل)، تنش خشکی در مرحله گلدهی و تنش خشکی در مرحله غلاف دهی بودند. ژنوتیپ مورد استفاده، توده محلی سیستان بود. نتایج آزمایش نشان داد که سطوح مختلف تاریخ کاشت و تنش خشکی، تاثیر معنی داری بر تعداد دانه و تعداد غلاف در بوته، وزن صد دانه، عملکرد دانه، عملکرد زیست توده و شاخص برداشت داشتند. اثر متقابل تاریخ کاشت و تنش خشکی در تمامی صفات مورد مطالعه معنی دار بود. تیمار آبیاری کامل و تاریخ کاشت 15 آبان، باعث افزایش کلیه صفات شد. همچنین تنش خشکی در مرحله گلدهی به همراه تاخیر در کاشت، باعث کاهش معنی دار صفات مورد مطالعه شد. به علت برخورد با دماهای بالا، از تاریخ کاشت 15 آذر، هیچ عملکردی به دست نیامد. بیشترین همبستگی عملکرد دانه با شاخص برداشت (**89/0r=) و عملکرد زیست توده (**75/0r=) و تعداد غلاف در بوته (**76/0r=) مشاهده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از تاریخ کاشت زودتر (15 آبان) و جلوگیری از تنش خشکی در مراحل بحرانی گلدهی و غلاف دهی، عامل مهمی در افزایش عملکرد عدس در شرایط آب و هوایی سراوان می باشد.

    کلیدواژگان: شاخص برداشت، عملکرد زیست توده، غلاف دهی، گلدهی، وزن صد دانه
  • محمد میرزاخانی*، محمدرضا داوری صفحات 39-49

    آفتابگردان یکی از مهم ترین گیاهان روغنی در جهان محسوب می شود. به منظور بررسی تاثیر روش های تغذیه شیمیایی، دامی و زیستی توام با محلول پاشی محرک های زیستی گیاهی بر عملکرد دانه آفتابگردان، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه آموزشی دانشگاه پیام نور اراک، درسال1392 انجام شد. تیمار روش های تغذیه در چهار سطح شامل: مصرف 300 کیلوگرم کود اوره (شاهد)، 150 کیلوگرم کود اوره + 15 تن کود دامی، 15 تن کود دامی + کاشت لوبیا بالارونده جهت تثبیت نیتروژن، 150 کیلوگرم کود اوره در هکتار + کاشت لوبیا بالارونده جهت تثبیت نیتروژن و تیمار محلول پاشی محرک های رشد گیاهی در چهار سطح شامل:مصرف ورمی واش، مصرف ورمی واش غنی شده، مصرف بیوفرمنت و کاربرد ریزجانداران موثر موجود در خاک بکر مناطق جنگلی + محلول حاوی تخم بلدرچین بود. نتایج نشان داد که اثر سطوح تیمار روش های تغذیه گیاهی بر ارتفاع ساقه، وزن خشک ساقه و برگ ها، عملکرد دانه، شاخص باروری گیاه و تعداد دانه در متر مربع، معنی دار بود. همچنین اثر تیمار محلول پاشی محرک های زیستی رشد گیاهی نیز بر صفات قطر ساقه، وزن خشک ساقه و برگ ها، عملکرد دانه، شاخص باروری گیاه، وزن هزار دانه و تعداد دانه در متر مربع معنی دار بود. در بین سطوح تیمار روش های تغذیه گیاهی، مصرف 300 کیلوگرم کود اوره در هکتار با میانگین 3705 کیلوگرم و تیمار (150 کیلوگرم در هکتار اوره + کاشت لوبیا بالارونده) با میانگین 3031 کیلوگرم در هکتار دانه به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار عملکرد دانه را به خود اختصاص دادند. در بین سطوح تیمار،محرک های زیستی نیز بیشترین و کمترین مقدار عملکرد دانه با میانگین 3744 و 3031 کیلوگرم در هکتار به ترتیب از محلول پاشی با ریزجانداران موثر و ورمی واش غنی بدست آمد.

    کلیدواژگان: بیوفرمنت، کود دامی، نیتروژن، ورمی، واش
  • مصطفی حیدری*، احمد پایدار، مهدی برادران فیروزآباد، محمد عابدینی اسفهلانی صفحات 51-62

    در یک سیستم کشاورزی پایدار، استفاده از نهاده های آلی همانند اسید هیومیک، کمترین آسیب را به محیط زیست وارد می کند و در عین حال با فعالیت شبه هورمونی خود، جذب آب، مواد معدنی و در نهایت عملکرد گیاهان زراعی را افزایش می دهد. به منظور بررسی تاثیر تنش خشکی و اسید هیومیک بر عملکرد کمی و برخی خصوصیات کیفی آفتابگردان رقم هیبرید فرخ، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی شاهرود انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل تنش خشکی در سه سطح: شاهد (اعمال 100درصد نیاز آبی)، تنش ملایم (اعمال80 درصد نیاز آبی) و تنش زیاد (اعمال 60 درصد نیاز آبی) به عنوان  فاکتور اصلی و  کاربرد اسید هیومیک در پنج سطح شامل: شاهد (عدم مصرف)، محلول پاشی با دو غلظت 5/1 و 3 گرم اسید هیومیک در لیتر آبومصرف خاکی با دو میزان 15 و 30 کیلوگرم در هکتار به عنوان  فاکتور فرعی لحاظ شدند. نتایج نشان داد تنش خشکی موجب کاهش عملکرد دانه به میزان 5/45 درصد، وزن هزار دانه (7/26 درصد)، قطر طبق (3/23 درصد)، قطر ساقه (9/25 درصد)، عملکرد بیولوژیکی (6/44 درصد)، درصد فسفر دانه (2/16)، مقادیر کلروفیل b (7/50) و کاروتنویید در برگ به میزان 8/29درصد شد. در این بین استفاده از اسیدهیومیک در هر دو شکل محلول پاشی و خاک مصرف با تاثیر معنی دار بر ارتفاع بوته، قطر طبق، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکیدرصد، مقادیر کلروفیل a و درصد عناصر فسفر و پتاسیم در دانه، سبب افزایش این صفات شد. با توجه به نتایج به دست آمده می توان بیان کرد که اسید هیومیک می تواند سبب کاهش اثرات سوء تنش خشکی بر آفتابگردن شود. در وهله اول مصرف خاکی 30 کیلوگرم در هکتار و در وهله دوم محلول پاشی 5/1 گرم اسید هیومیک در لیتر آب از بیشترین کارایی در بهبود عملکرد برخوردار بود.

    کلیدواژگان: آفتابگردان، اسید هیومیک، تنش خشکی، عناصر معدنی، پارامترهای فیزیولوژیکیی
  • حسین وحیدپور، فائزه زعفریان*، شهرام نظری، ایراندخت منصوری صفحات 63-74

    به منظور بررسی اثر تراکم های مختلف علف هرز ارشته خطایی ((Lepyrodiclis holosteoides Fenzl. بر میزان افت عملکرد دانه و همچنین خصوصیات کیفی و کارایی زراعی نیتروژن کلزا، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، در سال زراعی 95-1394 در کرج اجرا شد. فاکتورها شامل مقدار نیتروژن از منبع کودی اوره در چهار سطح صفر، 50، 100 و 150 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار، تراکم کلزا در دو سطح 70 و 90 بوته در متر مربع و تراکم علف هرز ارشته خطایی در چهار سطح صفر، پنج، 10 و 15 بوته در متر مربع بود. نتایج بدست آمده نشان داد که حداکثر افت عملکرد در تراکم 70 بوته در متر مربع با مصرف 150 کیلوگرم نیتروژن و 90 بوته کلزا در متر مربع با مصرف 100 کیلوگرم نیتروژن، به ترتیب 26/54 و 78/45 درصد بود. نتایج نشان که بالاترین درصد و عملکرد روغن، به ترتیب با 77/40 درصد با 1504 کیلوگرم در هکتار در تراکم 90 بوته کلزا در متر مربع و با مصرف 150 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و بدون حضور علف هرز ارشته خطایی بدست آمد. بالاترین کارایی زراعی نیتروژن، با 89/19 کیلوگرم در کیلوگرم در تراکم 90 بوته کلزا و بدون حضور علف هرز مشاهده شد. بیشترین بهره وری ناخالص نیتروژن، با 36/24 کیلوگرم در کیلوگرم، در تراکم 90 بوته در متر مربع کلزا و با کاربرد 50 کیلوگرم نیترون در هکتار مشاهده شد. نتایج اثر متقابل نیتروژن و تراکم علف هرز ارشته خطایی نشان داد که بالاترین بهره وری ناخالص نیتروژن، با 87/23 کیلوگرم در کیلوگرم، در تیمار 50 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و عدم حضور علف هرز ارشته خطایی مشاهده شد.

    کلیدواژگان: درصد روغن، عملکرد دانه، کارایی زراعی نیتروژن، کلزا
  • مهدی جمشیدمقدم*، سید سعید پورداد صفحات 75-88

    به منظور تجزیه اثرات متقابل ژنوتیپ × محیط برای صفات عملکرد و مقدار روغن دانه گلرنگ، آزمایش چندمحیطی با 15 ژنوتیپ (شامل 8 لاین اصلاحی، 6 رقم و یک شاهد) برای سه زمان کشت (پاییزه، انتظاری و بهاره) در چهار ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم شامل کرمانشاه، مراغه، کردستان و زنجان (در مجموع 21 محیط) طی سال های زراعی 92-1390 انجام شد.از دو مدل رگرسیونی-عملکرد و نمودار دوبعدی (ژنوتیپ + ژنوتیپ×محیط) استفاده شد. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که عامل های ژنوتیپ، محیط و اثر متقابل آنها برای دو صفت در سطح 1% معنی دار است. سهم ژنوتیپ، محیط و اثر متقابل آنها برای عملکرد به ترتیب 5، 62 و 24 و مقدار روغن 25، 45 و 22 درصد از تغییرات کل بود. با تجزیه رگرسیونی اختلاف معنی داری بین اجزای رگرسیون دو صفت مشاهده شد. بیشترین شاخص رگرسیون-عملکرد به ژنوتیپ های G5، G1 و G6 و رگرسیون-روغن به G5، G3 و G11 تعلق داشت. نمایش چندضلعی نمودار دوبعدی برای دو صفت سه گروه محیطی شناسایی کرد. دو محیط از مراغه برای عملکرد دانه، شش محیط کردستان برای میزان روغن، محیط های مطلوب بودند. بر اساس نمودار دوبعدی، ژنوتیپ های G10 و G5 برای عملکرد و پایداری و G11، G4 و G5 برای روغن و پایداری، برتر بودند. ضریب همبستگی، با رتبه بالایی بین مدل های رگرسیون و نمودار دوبعدی (ژنوتیپ + ژنوتیپ×محیط) در دو صفت به دست آمد. بر اساس نتایج حاصل از دو مدل تجزیه پایداری، ژنوتیپ G5 (رقم پدیده) از لحاظ عملکرد و میزان روغن، رقم برتر و پایداری شناخته شد که می توان آن را برای همه محیط های دیم توصیه کرد.

    کلیدواژگان: پایداری، تجزیه رگرسیون، نمودار دوبعدی (ژنوتیپ + ژنوتیپ × محیط)، گلرنگ، مناطق سرد
  • احمد رضایی زاده، ولی الله محمدی*، حسن زینالی خانقاه، عباسعلی زالی صفحات 89-98

    تنش گرما یکی از مهمترین تنش های غیرزیستی است که عملکرد کلزا را تحت تاثیر قرار می دهد.به منظور مطالعه پاسخ های فیزیولوژیکی ارقام متحمل و حساس کلزا به تنش گرما، دو رقم متحمل (صفی5 و مهتاب) و دو رقم حساس (DH13 و زمان) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در اتاقک رشدکشت شدند و در مرحله گلدهی به مدت 72 ساعت تحت تنش گرما با دمای 35/22 (روز/ شب) قرار گرفتند. دمای برگ، محتوای نسبی آب برگ، نشت یونی، محتوای کلروفیل a و b، فلیورسانس کلروفیل (Fv/Fm) و میزان کاروتنویید، اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که در شرایط تنش، محتوای نسبی آب کاهش و دمای برگ افزایش یافت، در حالیکه دمای بالا تاثیری بر نشت یونی نداشت. فلیورسانس کلروفیل تحت تنش کاهش یافت که این کاهش در ارقام حساس بیشتر از ارقام متحمل بود. از میزان کلروفیل a و b نیز در شرایط تنش کاسته شد، اما میزان کاروتنویید در ارقام حساس کاهش و در ارقام متحمل افزایش یافت. همبستگی بالایی بین صفات محتوای نسبی آب، دمای برگ، فلیورسانس کلروفیل و میزان کلروفیل گیاه مشاهده شد. به طور کلی یافته ها نشان داد که محتوای نسبی آب و دمای برگ، نقش بیشتری در تحمل گرما دارند که می توان از آنها در غربال ارقام متحمل استفاده نمود.

    کلیدواژگان: کلزا، محتوای نسبی آب، فلئورسانس کلروفیل، دمای برگ، محتوای کلروفیل
  • امیرمحمد جمشیدی، علی احمدی*، مجتبی کریمی، بابک متشرع زاده صفحات 99-110

    گیاه چیا به دلیل وجود ترکیبات آنتی اکسیدانی در برگ و به ویژه محتوی بالای امگا-3 در دانه های آن، به تازگی در سرتاسر جهان اهمیت اقتصادی زیادی پیدا کرده است. این درحالی است که تاکنون اطلاعات کافی در زمینه شیوه های مدیریت زراعی این گیاه در مزرعه بخصوص تاثیر دسترسی به آب در مراحل تولید و استقرار آن، وجود ندارد. به منظور بررسی تاثیر رژیم های مختلف رطوبتی بر برخی صفات رشدی و فیزیولوژیکی گیاه دارویی چیا، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران ، واقع درکرج انجام شد. تیمارها شامل رژیم های رطوبتی در چهار سطح 66(شاهد)، 57، 43 و 35 درصد ظرفیت زراعی خاک بودند. نتایج نشان داد که رژیم های مختلف رطوبتی تاثیر معنی داری بر اغلب صفات مورد بررسی داشت. صفات محتوای نسبی آب برگ، بیوماس کل بوته، ارتفاع بوته، تعداد گره، تعداد شاخه جانبی و سطح برگ نهایی با افزایش شدت تنش خشکی کاهش یافتند، بطوریکه حداقل مقدار این صفات در سطح رطوبتی 43 درصد ظرفیت زراعی خاک  به دست آمد. بالاترین درصد نشت یونی غشاء و وزن خشک ریشه در سطح رطوبتی 43 درصد ظرفیت زراعی خاک به دست آمد. کمترین میزان فلورسانس کمینه در  سطح رطوبتی 66 درصد ظرفیت زراعی و در مقابل کمترین عملکرد کوانتومی فتوسیستم II در  سطح رطوبتی 43 درصد ظرفیت زراعی خاک مشاهده شد. بطور کلی با توجه به سیر نزولی تغییرات صفات رشدی و فیزیولوژیکی چیا در پاسخ به کاهش رطوبت خاک و عدم تحمل تنش شدید رطوبتی، به نظر می رسد این گیاه در مرحله رشد رویشی نیازمند تامین رطوبت کافی جهت حفظ کارکرد غشاء و فرایندهای فتوسنتزی باشد.

    کلیدواژگان: بیوماس، تنش خشکی، سطح برگ، فلورسانس کلروفیل
  • اکرم اورکی، محمدرضا سیاهپوش*، افراسیات راهنما صفحات 111-125

    در این پژوهش، اثر تیمارهای مختلف دمایی شامل 25 (شاهد)، 30، 35، 40 و 50 درجه سانتی گراد بر مورفولوژی دانه گرده، جوانه زنی و رشد لوله گرده در شرایط آزمایشگاهی و نیز تاثیر تنش گرمای انتهای فصل در طی کشت تاخیری بر تعداد دانه گرده در سنبله، عملکرد دانه و اجزای عملکرد 10 رقم جو در شرایط مزرعه ای شهرستان اهواز مورد بررسی قرار گرفت. با افزایش دما، جوانه زنی و طول لوله گرده همه ژنوتیپ ها به شدت کاهش یافت. در دمای 50 درجه سانتی گراد این کاهش به طور متوسط 72 و 60 درصد برای جوانه زنی و طول لوله گرده برآورد گردید. ژنوتیپ های مختلف، پاسخ متفاوتی به تیمارهای دمایی از نظر جوانه زنی و طول لوله گرده نشان دادند که بیانگر تفاوت بین ارقام از نظر تحمل به گرما بود. بر اساس شاخص پاسخ تنش کل (TSRI) در شرایط آزمایشگاهی، ارقام به سه گروه متحمل (جنوب، ریحان03، زهک، نصرت و خرم)، نیمه حساس (یوسف، ایذه و ماهور) و حساس (نیمروز و آبیدر) طبقه بندی شدند. مشاهدات صورت گرفته به کمک میکروسکوپ الکترونی نگاره نشان داد که تنش گرما باعث تغییر مورفولوژی و ساختار منظم و خاص دانه گرده شد بطوری که برآمدگی ها و چین خوردگی های لایه اگزین دانه گرده تغییر یافت و در دماهای بالا تزیینات سطح اگزین دانه گرده از بین رفت. تنش گرما سبب کاهش تعداد دانه گرده در سنبله (90 درصد)، عملکرد دانه (42 درصد) و سایر اجزای عملکرد گردید. براساس یافته های این پژوهش، مطالعه دانه گرده، اطلاعات مفیدی برای تسهیل و تسریع در غربالگری ژنوتیپ های جو متحمل به گرما و شناسایی مکانیزیم های افزایش تحمل به گرما در برنامه های به نژادی مناطق گرم فراهم می سازد.

    کلیدواژگان: جو، عملکرد دانه، تنش گرما، جوانه زنی دانه گرده، طول لوله گرده
  • فرزین پورامیر، بیژن یعقوبی*، هاشم امین پناه صفحات 127-136

    به منظور بررسی کارایی برخی از علف کش های جدید در مقایسه با علف کش های رایج در کنترل علف های هرز شالیزار، این آزمایش در مزرعه موسسه تحقیقات برنج کشور واقع در رشت در سال 1395 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل کاربرد دوز توصیه شده و دو برابر دوز توصیه شده علف کش های جدید تریافامون+اتوکسی سولفورون (کانسیل)، فلوستوسولفورون (زکور)، دو فرمولاسیون تجاری از علف کش پیرازوسولفورون اتیل (پیروز و ساتی) و دوز توصیه شده علف کش های رایج بوتاکلر (ماچتی)+بن سولفورون متیل (لونداکس) و پرتیلاکلر (ریفیت)+بن سولفورون متیل (بن سولفورون) به همراه دو تیمار شاهد (آلوده به علف هرز و وجین دستی) بود. نتایج نشان داد که علف کش های جدید، تا دو برابر دوز توصیه شده، فاقد گیاه سوزی بودند و علف کش های رایج، در دوز توصیه شده، 5 تا 15 درصد گیاه سوزی بر روی برنج داشتند. کارایی علف کش های کانسیل و فلوستوسولفورون در کنترل علف های هرز سوروف و پیزور، مشابه ترکیب های علف کشی رایج (بوتاکلر+بن سولفورون، پرتیلاکلر+بن سولفورون) بود درحالی که هر دو ترکیب تجاری پیرازوسولفورون اتیل، از کارایی قابل قبولی در کنترل علف های هرز فوق برخوردار نبودند. به طورکلی نتایج این تحقیق نشان داد که دو علف کش جدید کانسیل و فلوستوسولفورون، به دلیل عملکرد انتخابی خوب بر روی برنج و کارایی بسیار خوب در کنترل علف های هرز غالب شالیزار و عملکرد شلتوک که مشابه اثر وجین دستی بود، قابلیت جایگزینی به جای علف کش های رایج کلرواستامیدی)بوتاکلر و پرتیلاکلر) را دارند که به دلیل نگرانی های زیست محیطی، در آینده حذف خواهند شد.

    کلیدواژگان: برنج، کاهش عملکرد، کنترل شیمیایی
  • فاطمه امینی، سارا دژستان*، بهزاد صادق زاده صفحات 137-154

    تنش خشکی، یکی از عوامل محدودکننده اصلی تولید محصولات زراعی در سرتاسر جهان است. هدف از این پژوهش، ارزیابی تاثیر تنش خشکی بر عملکرد دانه و اجزای عملکرد دانه و همچنین ارزیابی شاخص های تحمل خشکی در چندین ژنوتیپ و رقم جو دو ردیفه بهاره دیم، در مناطق سرد بود. در این آزمایش، 13 ژنوتیپ و رقم جو دو ردیفه بهاره دیم سردسیر با منشاهای متفاوت و سطوح مختلف آبیاری (آبیاری کامل و آبیاری بر اساس 60 و 80 درصد تخلیه آب قابل نگهداری خاک) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار موردبررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد با افزایش سطح تنش خشکی، عملکرد و اجزای عملکرد کاهش یافت. بر اساس تمامی نتایج در هر دو سطح تنش، دو ژنوتیپ با منشا کشورهای پاکستان و ایران و رقم آبیدر و رقم Dayton / Ranney (اصلاح شده توسط ICARDA) به عنوان ژنوتیپ های متحمل به خشکی شناسایی شدند. همچنین، ژنوتیپی با منشاء اتیوپی و رقم Denmark (اصلاح شده توسط ICARDA) در آبیاری، کامل عملکرد قابل قبولی نداشتند. ولی ژنوتیپ با منشا اتیوپی قادر به تحمل تنش 60 درصد تخلیه آب قابل نگهداری و رقم Denmark قادر به تحمل تنش 60 و 80 درصد تخلیه آب قابل نگهداری خاک بود. همچنین، نتایج تجزیه به مولفه های هماهنگ اصلی و تجزیه خوشه ای برای صفات عملکرد دانه و اجزای عملکرد دانه و شاخص های تحمل خشکی، مطابقت کامل داشتند. در تنش خشکی بر اساس 60 و 80 درصد تخلیه آب قابل نگهداری خاک، شاخص های GMP، MP و STI بهترین شاخص ها برای شناسایی ژنوتیپ های برتر از لحاظ تحمل به تش خشکی بودند. بنابراین، بعد از آزمایشات تکمیلی تحت تنش خشکی در شرایط حقیقی دیم در مناطق خشک و نیمه خشک سرد، این ژنوتیپ ها می توانند به برنامه های اصلاحی ارقام جو تحت شرایط نامساعد و غیرقابل پیش بینی دیم در مناطق سرد خشک و نیمه خشک معرفی شوند.

    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، تنش آبی، ژنوتیپ های جو، شاخص های تحمل خشکی، عملکرد
  • محمود محمدی، سید علی محمد مدرس ثانوی*، همت الله پیردشتی، زین العابدین طهماسبی، بهنام زند صفحات 155-173

    به منظور بررسی اثر رژیم های مختلف آبیاری، کودهای شیمیایی و زیستی در میزان اسیدهای چرب و عملکرد روغن گل مغربی، آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکراردر سال 94-1393 انجام شد. در کرت های اصلی، سه سطح رژیم آبیاری (آبیاری در زمان باقی ماندن 30، 40 و 50 درصد از ظرفیت زراعی) و در کرت های فرعی ترکیب فاکتوریل سه سطح کود شیمیایی (عدم کاربرد، کاربرد توام اوره + سوپرفسفات تریپل به میزان 50 و 100 درصد توصیه شده) همراه با چهار سطح کودهای زیستی (تلقیح و عدم تلقیح میکوریزا و آزوسپیریلوم) قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس، حاکی از اختلاف معنی دار بین آبیاری، کودهای شیمیایی، کودهای زیستی و اثر برهمکنش رژیم آبیاری و کود شیمیایی در تمامی صفات مورد بررسی بود. تنش خشکی، باعث کاهش عملکرد روغن در هکتار، امگا (3، 6، 7 و 9)، مجموع اسیدهای چرب غیر اشباع، نسبت مجموع اسیدهای چرب غیراشباع به اشباع و تمامی اسیدهای چرب غیر اشباع گردید. ولی مجموع اسیدهای چرب اشباع و تمامی اسیدهای چرب اشباع افزایش یافتند. بالاترین میزان اسیدهای چرب گامالینولنیک، لینولنیک، اولییک و واکسینیک در اثر برهمکنش آبیاری در زمان حصول 40 درصد از ظرفیت زراعی و کاربرد توام کودهای شیمیایی اوره + سوپرفسفات تریپل به میزان 100 درصد توصیه شده به همراه تلقیح گیاه گل مغربی با میکوریزا و آزوسپیریلوم، به دست آمد. به طور کلی تنش خشکی باعث کاهش میزان اسیدهای چرب غیر اشباع (کاهش کیفیت روغن) به همراه عملکرد روغن گردید و استفاده از کودها باعث افزایش میزان اسیدهای چرب غیر اشباع شد.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، اوره، سوپرفسفات تریپل، میکوریزا، آزوسپیریلوم، اسیدهای چرب
  • سحر فروغی مقدم، علیرضا طالعی*، سید علی پیغمبری صفحات 175-188

    شوری از مهم ترین عوامل محیطی است که به شدت از رشد گیاه ممانعت می کند. به منظور بهبود سطح تحمل شوری گیاه گندم از طریق تلاقی دای آلل، 6 ژنوتیپ اصلاح شده (آرتا، بزوستایا، کوهدشت، مغان3، اوحدی و استار) و 15 نتاج حاصل از تلاقی یک طرفه این ژنوتیپ ها (بزوستایا×کوهدشت، بزوستایا×اوحدی، بزوستایا×مغان3، بزوستایا×آرتا، بزوستایا×استار، کوهدشت×اوحدی، کوهدشت×مغان3، کوهدشت×آرتا، کوهدشت×استار، اوحدی×مغان3، اوحدی×آرتا، اوحدی×استار ، مغان3×آرتا، مغان3×استار، آرتا×استار) ، در دو سطح شوری (0 و20 دسی زیمنس بر متر) و در گلخانه، به صورت یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی، در سه تکرار کاشته شدند. ارزیابی هدایت الکتریکی آب و محلول های ورودی و آب خروجی از گلدان، به مدت دو هفته به طول انجامید و بعدازآن صفاتی از قبیل محتوای نسبی آب برگ، تنظیم اسمزی، عملکرد بذر، وزن صد دانه، تعداد بذر در هر سنبله و فعالیت آنزیم کاتالاز و پراکسیداز، اندازه گیری شدند. نتایج آزمایش نشان داد، که با افزایش شوری، صفات مربوط به عملکرد و محتوای نسبی آب برگ گندم نان، کاهش قابل توجهی یافتند. در صفات مربوط به عملکرد و محتوای نسبی آب برگ، ژنوتیپ های آرتا و اوحدی بیش ترین کاهش را در شرایط تنش نسبت به شاهد نشان دادند. این در حالی است که نتاج حاصل از تلاقی این دو ژنوتیپ حساس، کاهش شدیدی را در صفات مرتبط با عملکرد داشتند. میزان فعالیت آنزیم کاتالاز و پراکسیداز در شرایط تنش در نتاج حاصل از تلاقی بزوستایا و کوهدشت در هر دو والدین، منجر به ایجاد تحمل نسبت به شرایط تنش گردید. نتایج نشان داد، با توجه به برتری نتاج، می توان از طریق تلاقی های هوشمند در جهت بهبود تحمل شوری گیاهان اقدام کرد.

    کلیدواژگان: آنزیم کاتالاز، پراکسیداز، تنظیم اسمزی، شوری، صفات مرتبط با عملکرد، گندم، محتوای نسبی آب برگ
  • امیر قلی زاده، حمید دهقانی*، مصطفی خدادادی صفحات 189-199
    گشنیز، یکی از مهم ترین گیاهانی است که در صنایع دارویی استفاده می شود. روش GGE بای پلات یکی از روش های مناسب برای تجزیه و تحلیل داده هایی است که ساختار دو طرفه دارند. در این تحقیق، به منظور بررسی ترکیب پذیری عملکرد اسانس با استفاده از روش GGE بای پلات، ، نتاج حاصل از تلاقی ‎ دی آلل 6 ژنوتیپ گشنیز شامل: اصفهان، همدان، بوشهر، مازندران، مرکزی و البرز در نسل F1 در سه شرایط متفاوت آبیاری به طور جداگانه، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در هر آزمایش، در سال زراعی 95-1394، مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس ژنتیکی، حاکی از معنی دار بودن اثر ترکیب پذیری عمومی و خصوصی برای عملکرد اسانس بود که نشان دهنده اهمیت اثرات افزایشی و غیر افزایشی ژن ها در کنترل این صفت بود. در این تحقیق، نقش اثرات غیرافزایشی ژنی در کنترل عملکرد اسانس بیشتر از اثرات افزایشی بود. بنابراین تهیه دورگ‎های برتر با استفاده از روش های به نژادی مبتنی بر آزمون نتاج، در جهت بهبود این صفت موثر خواهد بود. همچنین نتایج تجزیه های گرافیکی بای پلات نشان داد که ژنوتیپ های والدی مازندران (P4) و بوشهر (P6) با داشتن قابلیت های ترکیب پذیری عمومی و خصوصی خوب می توانند به عنوان والدین مناسب برای تلاقی ها جهت توسعه ژنوتیپ هایی با عملکرد اسانس بالا استفاده گردند.
    کلیدواژگان: ترکیب پذیری عمومی و خصوصی، دی آلل، عملکرد اسانس، گشنیز
  • ریحانه پیروزی، فرزاد شریف زاده*، منصور امیدی صفحات 201-208

    گیاه بریش (Hyparrhenia hirta L.) یک گونه علفی مقاوم به خشکی و یکی از ذخایر ژنتیکی ارزشمند است که تولید ضعیف بذر در آن، سبب برخی مشکلات مرتبط با زادآوری طبیعی این گیاه شده است، بنابراین ریزازدیادی و تولید بذر مصنوعی از طریق جنین های سوماتیکی در این گیاه، ضروری و دارای اهمیت خاصی است. جهت بررسی اثر کپسوله کردن جنین های سوماتیکی با غلظت های مختلف آلژینات سدیم و کلسیم کلراید و همچنین زمان های مختلف تعویض یونی بر درصد خروج گیاهچه از جنین های کپسوله شده، آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تک جنین های رویشی بالغ به دست آمده از کشت های سوسپانسیون، در غلظت های دو، سه و چهار درصد آلژینات سدیم قرار داده شدند. تک جنین های موجود در محلول آلژینات سدیم، توسط سرنگ در غلظت های مختلف عامل کمپلکس کننده کلرید کلسیم با غلظت های 50، 75 و 100 میلی مولار چکانده شدند و در مدت زمان های 20، 30، 40 و 50 دقیقه تعویض یون پوشش دهی شدند. سپس جنین های کپسوله شده روی محیط کشت MS1/2 فاقد هرگونه تنظیم کننده رشدی کشت شدند و در اتاقک رشد و در دمای 22 درجه سانتی گراد و تناوب 16 ساعت روشنایی و هشت ساعت تاریکی تا دو هفته نگهداری شدند و پس از این مدت، میزان خروج گیاهچه ها از پوشش آلژینات اندازه گیری شد. بالاترین درصد جوانه زنی و خروج گیاهچه ها 60 درصد بود که با کاربرد سه درصد آلژینات سدیم به همراه غلظت 100 میلی مولار کلرید کلسیم با مدت زمان تعویض یونی 40 دقیقه به دست آمد.

    کلیدواژگان: آلژینات سدیم، خروج گیاهچه، زمان تعویض یون، کلرید کلسیم، محیط کشت
|
  • Masoud Naghib Alsadati, Sirwan Babaei *, Iraj Tahmasebi, Hawre Kiani Pages 1-11

    To evaluate the amount of yield changes, some yield components and weeds control under the presence or absence of airborne dust, an experiment was conducted in the research field of the University of Kurdistan, (Dehgolan) in 2017. The experimental design was a randomized complete block in which treatments were arranged as split-plot with four replications. The experimental treatments include the levels of the airborne dust application (the existence of airborne dust and non-existence of airborne dust as the control) and also application of various herbicides included mesosulfuron-methyl + iodosulfuron (Atlantis OD), 2,4-D + MCPA, clodinafop propargyl, weedy control, and hand weeding control, which all can be considered as the main factor. The results showed that the highest dry weight of weeds, decreased yield and studied traits (6.3% decrease in height, 2.9% number of grains per spike, 4.72% the thousand seed weight and finally 10.3% decrease in grain yield) was observed due to the existence of airborne of dust .The most negative impact of dust on the 2,4-D herbicide (reduction of 64% herbicide efficiency) was observed, but the efficiency of mesosulfuron-methyl + iodosulfuron didn’t decrease under the effect of airborne dust. In conclusion, the highest weed dry weight loss was related to mesosulfuron-methyl + iodosulfuron treatment.

    Keywords: 2, 4-D, airborne dust, weed, west of Iran, wheat cultivation
  • Zohrab Adavi *, Abolfazl Baghbani-Arani Pages 13-25

    To investigate the effect of different irrigation regimes and bio-fertilizers application on morphological, physiological, yield and yield components of two millet cultivars, an experiment was conducted as split factorial based on complete randomized blocks design with four replications on the research farm of Fereydunshahr, Esfahan province in 2016. In this experiment, irrigation regimes were considered as the main plots with three levels (100, 75 and 50 percent of plant water requirement) while bio-fertilizer (with three levels including control, using 1 or 0.5 L.ha-1 Azotobacter chroococcum and Azospirillum brasilense as seed inoculation) and millet cultivars (including Golbaf and Bastan) were arranged as factorial sub plots. The results of varience analysis showed that plant height, days to maturity, relative water content, biological yield, number of panicles per plant, number of seeds per panicle, the thousand-seed weight, grain yield, harvest index were significantly decreased under the water deficit stress. The highest seed yield obtained in non-stressed treatments by using 1 liter of bio fertilizer while the lowest was observed under the severe deficit water stress without bio fertilizer which indicates a 63.2% reduction in seed yield due to the severe water. According to the results of this experiment, the application of bio fertilizer could reduce the harmful effects of water stress on yield and yield components in both millet varieties. Bastan cultivar showed greater biological and seed yield advantage over Golbaf cultivar under different irrigation regimes including with or without bio-fertilizers.

    Keywords: Agronomical traits, Azospirillum, Azotobacter, Biological yield, Low irrigation
  • Seyed Reza Amiri, Bahareh Parsa Motlagh *, Rostam Yazdani-Biouki Pages 27-38

    To study the effects of sowing date and end of season drought stress on yield and yield components of lentil, a field experiment was conducted as factorial based on a randomized complete block design with four replications in the Agricultural Research Station, Higher Educational Complex of Saravan during the growing season of 2015-2016. Experimental treatments were sowing date at three levels: November 5 and 20, and December 5, and drought stress at three levels: control (full irrigation), drought stress at flowering stage, and drought stress at podding stage. The cultivated genotype was the local mass of Sistan. Results showed that drought stress and sowing date levels had significant effects on seeds and pod per plant, 100- seed weight, grain and biological yield and harvest index. Interaction effect of drought stress and sowing date was significant on all studied traits. Full irrigation and November 5 sowing date increased all the studied traits. Moreover, drought stress during the flowering stage with delay in sowing date significantly decreased all studied traits. Due to high temperature, no yield was produced on December 5 sowing date.  The most correlation was observed between seed yield and harvest index (r= 0.89**), biological yield (r= 0.75**) and number of pods per plant (r= 0.76**). It was concluded that early sowing date (November5) and preventing drought stress during the critical stages of flowering and podding was important factors in increasing the yield of lentil in Saravan weather conditions.

    Keywords: 100-seed weight, Biological yield, Flowering, harvest index, Podding
  • Mohammad Mirzakhani *, Mohammadreza Davari Pages 39-49

    The sunflower is one of the most important oily plants in the world. To study different methods of chemical fertilizer, biological and manure nutrition with foliar application of plant biostimulant on grain yield in sunflower, a factorial arrangement of treatment in a randomized complete block design with three replications was carried out in a field of Payaam Nour Arak University in Markazi province in the year of 2013. Nutrition methods [N1= 300 Kg ha-1 Urea (Control), N2= 50% of nutrition by Urea + 50% of nutrition by FAM (15-ton ha-1), N3= 50% of nutrition by FAM + 50% of nutrition by nitrogen fixation of Phaseolus sp.), N4= 50% of nutrition by Urea + 50% of nutrition by nitrogen fixation of Phaseolus sp.) and plant bio-stimulants (B1= Foliar with wermiwash, N2= Foliar with enrich wermiwash, N3= Foliar with bio ferment, N4= Foliar with effective microorganisms + quail egg) were assigned in plots. Results indicated that the effect of different levels of nutrition methods on the characteristics such as stem height, dry weight of stem and leaves, grain yield, productivity index of plant and number of grain per m-2 were significant. The Effect of plant bio-stimulants treatment on the characteristics such as stem diameter, dry weight of stem and leaves, grain yield, productivity index of plant, 1000 grain weight and the number of grain per m-2 were also significant. The maximum and minimum of grain yield (3705 and 3133 kg ha-1) were obtained with the 300 Kg ha-1 Urea (Control) and (50% of nutrition by Urea + 50% of nutrition by nitrogen fixation of Phaseolus sp.) treatments, respectively. In the biostimulant treatment, the most and least amount of grain yield with an average of 3744 and 3031 Kg ha-1, were spray of effective microorganisms and enriched vermiwash, respectively.

    Keywords: Animal manure, bioferment, nitrogen, Vermiwash
  • Mostafa Heidari *, Ahmad Paydar, Mehdi Baradarn Firozabad, Mohammad Abedinin Esfalati Pages 51-62

     In a sustainable agricultural system, the utilization of organic matters such as humic acid had the minimum damage to the environment and with its hormonal like activity; it can absorb water, mineral nutrients, and ultimately increase crop yields. To investigate the effect of humic acid on quantitative yield and some qualitative characteristics of sunflower (Var. Farrokh Hybrid) under drought stress, a split-plot experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications at Shahroud Agricultural Research Center, Shahroud, Iran. Treatments were three levels of drought stress: control (irrigation by 100% water requirement), mild stress (irrigation by80% water requirement) and high tension (irrigation by 60% water requirement) as the main plots and five levels of humic acid: control (no humic acid), two concentrations of foliar application (1.5 and 3 gr/ liter of water), two levels of field application (15 and 30 kg/ha) as a subplots. Results showed that drought stress reduced grain yield (45.5%), 1000-seed weight (26.7%), head (23.3%) and stem diameters (25.9%), biological yield (44.6%), seed phosphorus (16.2%), and leaf chlorophyll “b” (50.7%) and carotenoids (29.8%). Foliar and soil applied humic acid had significant effects on plant height, head diameter, grain yield, biological yield, chlorophyll “a,” and P and K percentages in seeds and increased them. According to the results, it can be concluded that the application of humic acid can reduce the effects of drought stress on sunflower. At first, the application of 30 kg/h of humic acid and next, 1.5 gr humic acid /liter of water had the highest efficiency in improving the sunflower yield under water stress conditions.

    Keywords: Sunflower, Humic Acid, Drought stress, nutrient elements, physiological parameters
  • Hossein Vahidpour, Faezeh Zaefarian *, Shahram Nazari, Irandokht Mansoori Pages 63-74

    To investigate the effect of different lepyrodiclis (Lepyrodiclis holosteoides Fenzl.) densities on grain yield reduction, as well as qualitative and nitrogen agronomic efficiency of rapeseed (Brassica napus L.), a factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in Karaj, 2016-2017. Factors included nitrogen content from urea fertilizer source at four levels (0, 50, 100 and 150 kg N/h, rapeseed densities (70 and 90 plants/m2) and weed density at four levels (0, 5, 10 and 15 plants/m2). The results showed that maximum yield loss at 70 and 90 plant densities of rapeseed/m2 was 26.54 and 78.45%, respectively, with 150 and 100 kg nitrogen. The highest percentage of oil and oil yield were 77.40% and 1504 kg/ha, respectively that were obtained by 90 plants/m2of rapeseed and 150 kgN/ha and no weed. The highest N-agronomic efficiency (89.19 kg/kg) was obtained by 90 rapeseed plants/m2 and without weed presence. The highest N-partial factor productivity was 36.24 kg/kg that was observed in 90 plants/m2 rapeseed and 50 kgN/ha. The results of nitrogen interaction and lepyrodiclis density indicated that the highest N-partial factor productivity (87.23 kg/kg) was observed in the treatment of 50 kg N/ha and absence of weed.

    Keywords: Grain yield, nitrogen agronomic efficiency, oil percentage, rapeseed
  • Mehdi Jamshidmoghaddam *, Sayyed Saeid Pourdad Pages 75-88

    To analyze genotype × environment interactions (GEI) on yield and seed oil content of 15 safflower genotypes (including 8 breeding lines, 6 cultivars and one landrace), multi-environment trials were conducted in three sowing times (fall, entezari and spring) at four dryland agricultural research stations including Kermanshah, Maragheh, Kurdistan and Zanjan (totally 21 environments) during 2011-2013. The two models combined index (regression analysis + yield) and GGE biplot were used for stability analysis. The combined ANOVA revealed that genotype, environment, and GEI were highly significant for the two traits (P < 0.01). The sum of squares of genotype, environment, and GEI were accounted 5, 62 and 24% for yield, and 25, 45 and 22% for oil content.The result of regression analysis indicated that the regression components were significant in both traits. According to combined index, G5, G1, and G6 for yield, and G5, G3 and G4 for oil content were superior genotypes. The polygon view of the GGE biplot showed that all test environments were divided into 3 environmental groups for both traits. Two environments of Maragheh for yield and six environments of Kurdistan for oil content were favorable. Based on GGE biplot, G10 and G5 for yield and G11, G4 and G5 for oil content had a high combination of yield (or oil content) and stability. High rank correlation coefficients were obtained between regression and GGE biplot models in both traits. Based on the results of two models, G5 (Padideh) is superior in terms of yield and oil content and is recommended for all rainfed environments.

    Keywords: Cold regions_(G + G × E) biplot_regression analysis_Safflower_Stability
  • Ahmad Rezaeizadeh, Valiollah Mohammadi *, Hasan Zeinali Khanghah, Abasali Zali Pages 89-98

    Heat stress is one of the most important abiotic stresses reducing rapeseed productivity. In order to study the physiological responses of tolerant and susceptible rapeseed cultivars to heat stress, two tolerant, SAFI5 and MAHTAB, and two susceptible cultivars, DH13 and ZAMAN, were planted in a growth chamber in a factorial experiment based on a completely randomized design with three replications. Plants were moved to a chamber with 35/22 (day/night) temperature for 72 hours at the flowering stage. Leaf temperature, relative water content, electrolyte leakage, chlorophyll fluorescence (Fv/Fm), the content of chlorophyll a and b and carotenoid content were measured. Relative water content decreased significantly and leaf temperature increased under stress while electrolyte leakage did not change remarkably. Chlorophyll fluorescence decreased due to heat stress, susceptible cultivars showing more reduction. Content of chlorophyll a and b decreased under heat stress condition. Carotenoid content, however, increased in tolerant cultivars and decreased in susceptible ones. Significant high correlations were observed among relative water content, leaf temperature, chlorophyll fluorescence, and chlorophyll content. In sum, the results indicated that relative water content and leaf temperature had a greater contribution to heat tolerance and could be applied in screening tolerant varieties.

    Keywords: Chlorophyll, Chlorophyll fluorescence, leaf temperature, rapeseed, relative water contentcontent
  • Amir Mohammad Jamshidi, Ali Ahmadi *, Mojtaba Karimi, Babak Motesharezadeh Pages 99-110

    Chia (Salvia hispanica L.), has achieved economic importance due to the products which are obtained from its leaves with antioxidant capacity and especially its seeds, because they contain omega 3. However, there is a lack of information on optimal agronomic management practices and especially the influence of water availability on its establishment and production. To evaluate the effect of various moisture regimes on some growth and physiological parameters of the medicinal plant of chia, a greenhouse experiment conducted at the university of Agriculture and natural Resources of Tehran, based on randomized complete blocks design with three replications.The treatments incorporate moist regimes that have been applied at 66, 57 and 43 and 35% Levels of soil Field capacity. Results demonstrated that diverce moisture regimes had a meaningful influence on most pre-examined parameters. Relative water content (RWC), the total biomass of plant, plant height, accessory branch, node number and the ultimate Leaf area decreased with increasing drought stress such that the lowest value of stated parameters is obtained in the 43% soil Field capacity. Also the highest value of ELI and root weighthad been obtained through 43% soil Field capacity. The lowest value of Fo and Fv/Fm was observed and affiliated with 66% and 43% soil Field capacity, respectively. Generally, concerning the decreasing trend of growth and physiological parameters of chia in response to drought stress and intolerance in severe water stress, it seems, in the growing stage, it needs to sufficient moisture to maintain the membrane function and Photosynthetic processes.

    Keywords: Biomass, Chlorophyll fluorescence, Drought stress, Leaf area
  • Akram Oraki, Mohammad Reza Siahpoosh *, Afrasyab Rahnama Pages 111-125

    In this research, the effects of different temperatures treatments including (25 (control), 30, 35, 40 and 50 0C) on pollen germination, pollen tube growth, and pollen morphology were investigated in vitro, and also the effect of late sowing date as heat stress on the number of pollen, also yield and yield components of 10 barley genotype was evaluated in field condition. At 50 0C this decrease was 72 and 60% for germination and length of pollen tube on average. High temperature significantly decreased pollen germination and pollen tube length in all genotypes. Genotypes showed different responses to temperature treatments, indicating different levels of tolerance among genotypes. In vitro, genotypes were divided into three groups according to the TSRI index as tolerant (Jounob, Reyhan 03, Zehak, Nosrat, Khoram), semi-sensitive (Yousef, Izeh, and Mahour) and sensitive (Abidar and Nimrooz) genotypes. Heat stress influenced pollen morphological aberrations, so that high temperature was removed the ornamentation of axin surface. Heat stress led to a decrease in the number of pollen grains per spike (90 %), yield and yield components (40%). These approaches showed that pollen performance may provide useful information to facilitate the investigation of heat-tolerant genotypes in breeding programs suitable for warm climates.

    Keywords: Barley, Grain yield, heat stress, Pollen germination, Pollen tube length
  • Farzin Pouramir, Bijan Yaghoubi *, Hashem Aminpanah Pages 127-136

    Field experiment was conducted at Rice Research Institute of Iran, Rasht in 2017 to study the efficacy of some new herbicides in controlling the weeds of rice fields in comparison to current herbicides. Treatments were included: triafamone+ethoxysulfuron (Council), flucetosulfuron (Zechor), pyrazosulfuron-ethyl 10% WG (Saathi), Pyrazosulfuron-ethyl 75% WG (Piroz) (all in recommended and two times the recommended dosage) and recommended dose of current herbicides, butachlor (Machete)+bensulfuron-methyl (Londax) and pretilachlor (Rifit)+bensulfuron) plus weedy and hand-weeded control. Results showed that new herbicides, up to two times the recommended dosage, did not have any phytotoxicity symptoms on rice while recommended dosages of common herbicides led to 5-15% phytotoxicity. The efficacy of new herbicides (flucetosulfuron and triafamone+ethoxysulfuron) in weed controlling was similar to common herbicides, while the efficacy of both pyrazosulfuron formulations was not acceptable. Overall, the results of this study showed that two new herbicides (flucetosulfuron and triafamone+ethoxysulfuron), due to high efficiency in controlling a wide range of weeds has the capacity to be replaced the current herbicides (butachlor and pretilachlor) that are going to be eliminated due to environmental concerns in future.

    Keywords: Chemical control, rice, yield reduction
  • Fatemeh Amini, Sara Dezhsetan *, Behzad Sadeghzadeh Pages 137-154

    Drought stress is one of the major limiting factors for crop production worldwide. The purpose of this research was to evaluate the effect of drought stress on grain yield, grain yield components and evaluation of drought tolerance indices in several spring two-row barley genotypes and cultivars of cold areas. The genetic materials were evaluated in a factorial experiment based on randomized complete blocks design with three replications. The factors included thirteen rainfed spring two-row barley genotypes and cultivars from cold areas with different origins and various irrigation levels (complete irrigation and irrigation based on 60% and 80% depletion of available soil water). The results showed that with increasing the level of drought stress, grain yield and grain yield components decreased. Based on all results at both stress levels, two genotypes originated from Pakistan and Iran and Abidar cultivar and Dayton / Ranney cultivar (improved by ICARDA) were identified as drought-tolerant genotypes. Also, a genotype originated from Ethiopia and Denmark cultivar (improved by ICARDA) failed to produce an acceptable yield in normal condition irrigation but Ethiopian genotype was able to tolerate 60% depletion of available soil water stress and Denmark cultivar could tolerate 60% and 80% depletion of available soil water stress. Also, the results of principal coordinate and cluster analyses for yield, yield components traits and drought tolerance indices were in complete agreement. The best indices for recognition of the superior genotypes in terms of drought tolerance under 60% and 80% depletion of available soil water stress were GMP, MP and STI indices. Therefore, after completion tests under drought stress in real rainfed conditions in cold and drought or semi drought areas, these genotypes can be introduced in breeding programs of barley cultivars under adverse and unpredictable rainfed conditions in cold and drought or semi drought areas.

    Keywords: Barley genotypes, drought tolerance indices, water stress, Yield components, yield
  • Mahmood Mohammadi, Hemmatolah Pirdashti, Zeinolabedin Tahmasebi-Sarvestani, Behnam Zand Pages 155-173

    To evaluate the effect of different irrigation regime and chemical and biological fertilizers on the fatty acids content and oil yield of evening primrose, a factorial experiment based on randomized complete blocks design with three replications was conducted in the years of 2015-2016. In the main plots, three levels of irrigation regime (irrigation at 30, 40 and 50% of field capacity) and in the factorial sub-plots three levels of chemical fertilizer (no application, 50% and 100% urea + superphosphate combined application Recommended) with four levels of biofertilizers (inoculation and non- inoculation of mycorrhiza and azospirillum). The results of the analysis of variance showed a significant difference between irrigation regimes, chemical fertilizers, biological fertilizers and interaction of irrigation regimes and fertilizer in all studied traits. Drought stress, reduced oil yield per hectare, omega (3, 6, 7 and 9), ratio of total unsaturated fatty acids to saturated fatty acids and total unsaturated fatty acids. But the total saturated fatty acids and all saturated fatty acids increased. The highest levels of gamma-linolenic, linolenic, oleic and vaccinic fatty acids due to irrigation interaction at 40% agronomic capacity and combined application of urea + triple superphosphate fertilizers with 100% recommended in combination with inoculation of mycorrhiza and Azospirilum were achieved. In general, drought stress decreased the amount of unsaturated fatty acids (reduced oil quality) and oil yield, and the use of fertilizers increased the amount of unsaturated fatty acids.

    Keywords: Azospirillum, Drought stress, Fatty acids, Mycorrhiza, Urea, Superphosphate triple
  • Sahar Forogi Mogadam, Alireza Taleei *, Seid Ali Peygambari Pages 175-188

    Salinity is one of the most important environmental factors that severely inhibit plant growth. To improve the salinity tolerance of wheat through diallel cross, six modified genotypes (Arta, Bezvestia, Koohdasht, Moghan3, Ohadi, and Star), 15 hybrids of crossing these genotypes (Bezvestia×Koohdasht, Bezvestia×Ohadi, Bezvestia×Moghan3, Bezvestia×Arta, Bezvestia×Star, Koohdasht×Ohadi, Koohdasht×Moghan3, Koohdasht×Arta, Koohdasht×Star, Ohadi×Moghan3, Ohadi×Arta, Ohadi×Star, Moghan3×Arta, Moghan3×Star, Arta×Star) in two levels of salinity (0. 20 ds.m-1), were sown in greenhouse as a factorial experiment in a completely randomized design with three replications. The estimation of electrical conductivity of water and inlet solutions and water output from the pot had been lasted for two weeks, and followed by traits such as leaf relative water content, osmotic regulation, seed yield, 100 seed weight, seed number per spike, and activity of catalase and peroxidase enzymes were measured. The results of the experiment showed that with increasing salinity, the traits related to the yield and relative content of water of wheat bread leaf decreased significantly. The traits related to yield and relative content of leaf water in Arta and Ohadi genotypes showed the highest decrease in stress conditions than control, while the progenies obtained from the cross between these two sensitive genotypes showed a significant decrease in the traits related to yield. The rate of activity of a catalase-peroxidase enzyme in stress conditions in the crossroads caused by the confluence of Bezostaya and Kohdasht due to heterozygosity in both parents that resulted in resistance to stress conditions. Considering the superiority of heterozygosity through intelligent crossings, it can be taken measures to improve the salt tolerance of herbs.

    Keywords: Catalase, Peroxidase, Osmotic regulation, salinity, yield characteristic
  • Amir Gholizadeh, Hamid Dehghani *, Mostafa Khodadadi Pages 189-199
    Coriander is one of the most important medicinal plants which has been used in the pharmaceutical industry. GGE Biplot method is one of the suitable methods for analyzing data with bilateral structure. In this research, the GGE Biplot model was used to evaluate the combinability of coriander essential oil yield in Diallel cross progenies of six parental coriander genotypes including Isfahan, Hamedan, Bushehr, Mazandaran, Markazi, and Alborz in the F1 generation in different irrigation regimes and three experiments separately through randomized complete blocks design with three replications in each experiment during the growing season of 2016. The results of genetic variance analysis showed that the effect of general and specific compatibility for essential oil yield was significant, indicating the importance of additive and non-additive genetic effects for this trait. In this study, the role of non-additive gene was more conspicuous than those of additive gene in controlling the essential oil yield. Therefore, providing superior hybrids by utilizing breeding methods based on the test progeny will be effective to improve these traits. Also, the results of the Biplot graphic analysis indicated that parental genotypes of Mazandaran (P4) and Bushehr (P6) had large specific and general compatibility and can be used as suitable parents for crosses to develop high-yielding varieties in coriander.
    Keywords: Coriander, diallel, Essential oil yield, general, specific compatibility yield
  • Reyhaneh Pirozi, Farzad Sharifzadeh *, Mansor Omidi Pages 201-208

    Hyparrhenia hirta L. is a drought tolerant herbaceous species and one of the valuable genetic reserves. Poor seed production has caused some problems related to natural regeneration of this plant and micro-propagation and the production of artificial seeds through somatic embryos in this plant is necessity and especially important. A factorial experiment based on a completely randomized design with three replications was performed to consider the effect of encapsulation of somatic embryos with different concentration of sodium alginate and calcium chloride as well as different duration of ion exchange on seedling emergence percentage from encapsulated embryos. Single adult embryos derived from suspension cultures were placed in different sodium alginate concentrations of two, three and four percent. Single embryos in sodium alginate solution were injected by syringes in various calcium chloride complex at concentrations of 50, 75 and 100 mM, and were coated in different times of 20, 30, 40 and 50 minutes. The encapsulated seeds were cultured on MS 1​​/2 without any growth regulator and kept in a growth chamber at 22 °C and the period of 16/8 h (light/darkness) for two weeks and the emerged seedlings from the alginate coating were measured. The highest germination percentage and seedling emergence (60%) was obtained from 3% sodium alginate and 100 mg calcium chloride during 40 minutes of ion exchange time.

    Keywords: Calcium Chloride, culture media, ion exchange time, seedling emergence, sodium