فهرست مطالب

الهیات هنر - پیاپی 12 (بهار 1397)

فصلنامه الهیات هنر
پیاپی 12 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/10
  • تعداد عناوین: 5
|
  • احد نژادابراهیمی *، مهدی کاظم پور صفحات 23-46

    کتیبه ها در شکل ها و مفاهیم مختلف در مساجد بکار رفته است. این مضامین شامل مفاهیم قرآنی، احادیث، ادعیه و اسامی مقدس، فرامین پادشاهان هر دوره، شعر و وقفنامه های مساجد می شود. این خصایص باعث شده تا کتیبه ها بعنوان شناسنامه بناهای تاریخی باشند، که با مطالعه آن ها می توان علاوه بر اطلاعات تاریخی، نوع مداخلات انجام شده در مساجد را نیز مشخص نمود. مسجد جامع عباسی اصفهان دارای تعداد شصت نمونه کتیبه با مضامین متعدد در قسمت های مختلف می-باشد. در این تحقیق که با هدف بررسی حفاظت های آیینی انجام یافته در این مسجد بر اساس مطالعه مضمون کتیبه های آن و متون تاریخی موجود در این زمینه پرداخته شده است به این پرسش پاسخ داده شده است که بر اساس متون تاریخی و مضامین کتیبه های موجود در مسجد جامع عباسی اصفهان، حفاظت آیینی در این بنا به چه صورت اتفاق افتاده است؟ فرض تحقیق بر این است که: حفاظت آیینی در این مسجد بر اساس اعمالی ازقبیل وقف، کار های عام المنفعه، درخواست بانی و پادشاهان هر دوره و غیره انجام شده است که تطبیق مطالعه کتیبه ها و تطبیق آن ها با اسناد تاریخی و وقفنامه نشان دهنده این مطلب می باشد. این تحقیق از نوع تحقیق های نظری می باشد که با روش تفسیری-تاریخی انجام شده و یافته های تحقیق نشان می دهد: روش انجام آن مطالعات کتابخانه ای و تحقیقات میدانی بوده و نتایج به دست آمده از این پژوهش این اطلاعات را به دست می دهد که، حفاظت های انجام گرفته در دوره آیینی صرفا به علت تعمیرات و حفاظت در بنا اتفاق نیفتاده و ممکن بوده است به دلایلی از جمله ماندگاری نام حاکم وقت و غیره در مسجد صورت گرفته باشد.

    کلیدواژگان: کتیبه های جامع مسجد عباسی، حفاظت آئینی، وقف نامه مجسد جامع عباسی اصفهان
  • زهرا شاقلانی پور*، خشایار قاضی زاده صفحات 47-72

    پس از رسمیت یافتن مذهب تشیع در ایران در عهد صفوی، نگارگری با رویکرد تبیین عقاید شیعه، بیش از پیش در خدمت کتاب آرایی قرار گرفت. در اوایل حکومت شاه تهماسب در قزوین، فالنامه ای مصور گردید که بعدها به "فالنامه تهماسبی" مشهور شد. این فالنامه که پس از گرایش شاه تهماسب به مضامین مذهب تشیع و ترویج آن مصور شده، دارای رویکردی شیعی در حوزه متن، نگارگری و کاربرد است. هدف این پژوهش، مطالعه رابطه کتاب آرایی فالنامه تهماسبی با نحوه کاربرد آن در بازنمایی مفاهیم شیعی و مناقب خوانی از اهل بیت(ع) می باشد. بنابراین ابتدا به تعیین کاربرد نسخه و رویکرد شیعی آن پرداخته شده، سپس به نقش نگارگری شیعی و جلوه های آن در کتاب آرایی این نسخه پرداخته می شود. روش پژوهش توصیفی تحلیلی بوده و اطلاعات، از منابع کتابخانه ای جمع آوری شده است. جامعه آماری شامل تمامی نگاره های فالنامه تهماسبی و متون مربوط به آنها می باشد. یافته های کلی تحقیق، بیانگر اهمیت رویکرد شیعی در نگارگری فالنامه تهماسبی و کاربرد آن در فرآیند کتاب آرایی این نسخه است. از ویژگی های کتاب آرایی این نسخه می توان به ابعاد بزرگ نسخه و ساختار منحصر به فرد متن آن اشاره نمود که با کاربرد ویژه اش برای مناقب خوانی و روایتگری کاملا متناسب است.

    کلیدواژگان: شیعه، مناقب خوانی، نگارگری و کتاب آرایی، فالنامه تهماسبی، مکتب قزوین
  • مونا میرجلیلی مهنا*، سید ابوالقاسم حسینی (ژرفا) صفحات 73-94

    آرتور شوپنهاور فیلسوف آلمانی قرن 19 میلادی در کتاب مهم خود «جهان همچو خواست و بازنمود» جهان را اراده و خواست و سراسر رنج می داند. او معتقد است زندگی سراسر شر است؛ زیرا که انسان همیشه خواستی دارد و این خواستن ها را پایانی نیست. برای رهایی از رنج دو راه را پیشنهاد می کند، یکی راه موقت و کوتاه مدت که پناه بردن به هنر و ژرف اندیشی هنری است و دیگری راه درازمدت که دل کندن از دنیا و نفی و انکار خواست است. او معتقد است که برای رهایی از رنج باید نفس را کشت از طرفی مولانا عارف بزرگ قرن 7 ه.ق نیز بر این عقیده است که انسان مادامی که در دنیا است از رنج و درد هجران حق در ناله و فغان است، همچنین دردهایی نیز هست که انسان خود، مسبب آن است. برای رهایی موقت از درد هجران به سماع می پردازد و راه درازمدت برای رهایی از درد و رنج را فنا می داند. این نوشتار در پاسخ به این سوال که چه شباهت هایی و تفاوت هایی مابین رویکرد شوپنهاور و مولانا دیده می شود، ابتدا به بررسی درد و رنج و علت آن در اندیشه شوپنهاور و مولانا پرداخته سپس راه های رهایی از رنج در دید هر دو بررسی شده است تا نگرش دو اندیشمند، یکی از عالم فکری غرب و دیگری شرق، به یک موضوع واحد، مورد تطبیق قرار گیرد. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تطبیقی و روش گردآوری مطالب کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: شوپنهاور، خواست، درد (رنج)، مولانا، فنا
  • مهدی داوود آبادی* صفحات 95-116

    یکی از کسانی که نظریه تخیل را در دوره رمانتیسم تثبیت نمود، سامویل کالریج است. وی با تمایز میان خیال و تخیل، به رابطه تخیل هنری با زبان نمادین و سمبولیسم هنری پرداخته و تخیل را واجد خصلتی الوهی دانسته، مدعی است طبع معنوی انسان در تخیل او محقق می شود. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی، در صدد است ضمن تبیین نظریه کالریج، کاستی های دیدگاه او را مورد بررسی قرار داده، به این پرسش پاسخ دهد که چه نسبتی بین تخیل هنری با رمزپردازی و زبان نمادین در هنر دینی وجود دارد؟ در نگاه کالریج، کنش اندیشیدن با نیروی ذهنی و میانجی به نام تخییل صورت می پذیرد؛ این قوه بسان خدای متلون تلاش می کند تا اندیشه را با عالی ترین شکل، در قالب سمبول ها ارایه نماید. در نتیجه تخیل هنری کنشی خلاقانه، شبیه کار خداوند است. هر چند هنرمند تنها قادر است به مدد سمبولیسم امر بی کران و نامحدود را در گستره ای محدود بازنمایی کند.

    کلیدواژگان: تخیل، خیال، کالریج، نماد، رمز
  • رسول کمالی دولت آبادی* صفحات 117-141

    «دنیاگریزی» اولین اصل از اصول سه گانه فرقه یسوعیان است. این اصل در محتوای متنی-تصویری یکی از رسالات مرجع ایشان «وردیکوس کریستیانوس» با تمسخر جهان مادی نمود یافته است. دنیاستیزی یسوعی را -نه تنها در «آموزه های مسیحی» بلکه- در «فلسفه نوافلاطونی» نیز می توان جستجو کرد. در فلسفه فلوطین، جهان مادی کمترین شان را نسبت به مراتب هستی دارد و اما موجودات مادی جذبه ای ذاتی به سوی مبدا معقول دارند و این جذبه جز با تصفیه نفس و ترک تعلقات دنیوی امکان نمی یابد. تصویر استعاری جهان مادی در رساله «مسیحی حقیقی»، زنی دیوانه و اغواگر است که اگرچه همچون نگرش نوافلاطونی فعل عالم معقول را دنبال می کند، ولی با نقصان در عمل منجر به وارونه گویی می شود: اغوای زن-ناسوت امتداد به ضعف رسیده جاذبه احد و تقلید فعل عالم معقول است. نگرش سلبی یسوعیان به جهان مادی، نه تنها پیروان این فرقه را در جرگه شمایل شکنان قرار نداد، بلکه با تکیه بر نظریات فلوطینی، ایشان را مشتاق تولید تصاویر رنسانسی و هم آمیزی آن با رویکرد ایدیولوژیک فرقه خود کرد. این مقاله ضمن ارایه توضیح پیرامون ویژگی های متنی-تصویری رساله وردیکوس کریستیانوس، به بررسی خاستگاه دنیاگریزی یسوعی پرداخته و این اصل را در تفسیر یکی از تصاویر رساله-ذیل اندیشه نوافلاطونی- بررسی می کند و در پایان، با تحلیل نظریات زیبایی شناختی فلوطین، به تناقض صوری میان «دنیاگریزی» و «شمایل دوستی» یسوعیان می پردازد.

    کلیدواژگان: یسوعیان، فلوطین، دنیاگریزی، زیبایی شناسی، وردیکوس کریستیانوس
|
  • Ahad Nejadebrahimi, Mahdi Kazempour Pages 23-46

    Inscriptions has been used in various shapes and concepts in mosques. These themes includes a variety Quranic concepts, Sayings, Prayer and Holy Names, The commands of the kings of each period, Poetry and inscription is related to. These features make up the scrolls as the introduction monuments, which by studying them, we can determine the historical information, in addition to the type of interventions done in the mosques. Jame Mosque of Abbasi,in Isfahan has a number of Sixty samples inscription with various themes in different parts of it. In this research which was done with the dim of considering ethical protiondone in this mosque, coment based on the study of its writing and existing historical texts in this respect writings in Abbasi Grand mosque of Isfahan, ethical protection how has occurred in this building? Research hypothesis is that: ethical protection in this mosque has beendone, based on actionssuch as devotion, public beneficial request and kings of each era which applion of study of writings and application of historical doct whith devotion document represents this point. This research is of the kind of theoretical studies which has been done which historical interpretative way and research findings show that: the way of doing is library studies a field studies and results show that done protections in ethica era has not occured. For repairmen and protection in construction and may be done be cause of permanent of king and etc in mosque.

    Keywords: The inscriptions of the mosque of Abbasi, Traditional protection, Jame Mosque of Abbasi, in Isfahan
  • Zahra Shaghelani Poor *, Khashayar Ghazizade Pages 47-72

    After recognition of Shiism in Iran, Shia beliefs painting with an explanatory approach, Book Layout was over before serving. Early in the reign of Shah Tahmasp in Qazvin, a Falname called "Imam Jafar Sadiq (AS)" was illustrated, later in "Falname Tahmasebi" became famous. This Falname that after repentance Tahmasp and his conversion to Shiism and promote it illustrated religious themes, a Shi'ite approach in the text, painting and application. The aim of this research is to study the relationship Book layout of Falname Tahmasebi with how it is in the representation of Shiite concepts. So first determine the application version and its Shi'ite approach, then the role of the Shiite painting and its effects will be discussed in Book layout this release. The study was descriptive and analytical information, library resources collected. The population consisted of all Tahmasebi Falname paintings and texts related to them. The overall findings of the research shows the importance of the Shiite perspective in painting Falname Tahmasebi and its application in the process of Book layout this version.

    Keywords: Shia, Manaqib khani, Painting, Book layout, Falname Tahmasebi, School of Qazvin
  • Mona Mirjalili Mohanna *, Seyed Abolghasem Hoseini Pages 73-94

    In his central work entitled "The world as will and redemption" Arthur Schopenhauer the German philosopher of the 19th century argues the whole world is an expression of will that is fraught with suffering. He believes that life is all evil. Because man is always dealing with endless desires. He proposes two solutions for escape from suffering: the temporary and short-term solution, which is known as Aesthetic contemplation and the long-term solution that is known as Asceticism. He believes that one must deny their will to escape from suffering. He got to know about the East and Buddhist teachings at some point in his life and was really impressed by them. On the other hand, Mawlānā, the great Sufi Mystic of the 7th century AD believes that man will keep complaining of the pain and suffering that is inflicted on him due of being departed from the source (God) as well as the hardships and sufferings that are brought about by man himself. He believes that one can resort to Sama for temporary salvation from suffering, or to Fana for long-term escape from pain and suffering. In the present paper, we first discuss the concept of suffering and its causes from the perspective of Schopenhauer and Mawlānā and then investigate the solutions proposed by them for salvation from suffering. Finally, the similarities and differences between their approaches to salvation from suffering are specified. The present study is a descriptive-comparative study and the required data are collected through library study.

    Keywords: Schopenhauer, Desire, suffering, Mawlānā, Fana
  • Pages 95-116

    One of those who established the theory of imagination in the Romantic period, is Samuel Coleridge. He claims that the spiritual nature of man is an investigator in her imagination. He has been the difference between imagination and fancy. According to her theory, In the imagination exists an divine nature. This article whit descriptive-analytic method seeks to clarify the theory of Coleridge, and to answer the question of What is the relationship between imagination and religious symbolism? In Coleridge's theory, the act of thinking is not possible without an intermediate faculty. This force is imagination. this force, like the shapeshifter god, attempts to give thought in the highest form, in the form of symbols. As a result, creative imagination is like the work of God. Although the artist can only represent the infinite and unlimited. through symbolism in a limited range. Coleridge earned this doctrine from the Bible. He has been representing the spiritual direction.

    Keywords: Imagination, fancy, Coleridge, symbolism
  • Rasool Kamali Dolat Abadi * Pages 117-141

    “Poverty and seclusion” Is the first principle of the triple principles of the Jesuits. This principle is embodied in the textual-pictorial content of one of his well-known references, “Veridicus Christianus” (meaning “true Christian”), by humiliated and mocked the earth world and physical desires. It is possible to search the Jesuit seclusion -not only in "Christian doctrines" but also- in "neoplatonic philosophy". In the philosophy of Plotinus, the earth world has the lowest rank and dignity of the visible and invisible worlds, and it is far from its original source (“hen”, “The Alone”, “The One”, “The Unique” in the view of Plotinus) than other worlds. Therefore, the creatures of the earth world have innate tendency and rapture into the divine origin, and this rapture -and afterwards, ascending and joining to Logos- is possible by Passing of the body and the purification of the soul through austerity and the abandonment of worldly dependencies. The metaphorical image of the earth world in the book of "true Christian" is a crazy and seductive woman (Mundus) who, although as the neo-Platonist attitude, follows the act of universe, but with a lack of action, Misleads Human: The woman's seduction is an imperfect imitation of the attraction of “The One” and divine act of invisible universe (“Psukhe” (The All-Soul) in the view of Plotinus) in the ascending arc The mundus-woman's preference for material possessions is the result of a defect in his partaking of the Emanation of existence.

    Keywords: Jesuit, Plotinus, Seclusion, Aesthetic, Veridicus Christianus