فهرست مطالب

مهارت آموزی - پیاپی 26 (زمستان 1397)

فصلنامه مهارت آموزی
پیاپی 26 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آرش اخوان طبسی، بهزاد توکل، اعظم امینی تهرانی صفحه 7

    کیفیت آموزش واحد‌های صنعتی و بهبود و ارتقاء مهارت شاغلین آن به‌خودی‌خود ایجاد نمی‌شود و مستلزم برنامه‌ریزی علمی و عملی است و یکی از وجوه موردتوجه در طراحی و استقرار ساختار مناسب آن بایستی انتخاب افراد شایسته و باصلاحیت در حوزه ارزیابی توانمندی‌های منابع انسانی جهت پیشرفت مستمر در سطوح مختلف و کسب شایستگی احراز شغل و ممیزی کیفیت و آموزش مستمر آن‌ها باشد. پژوهش حاضر باهدف شناسایی صلاحیت حرفه‌ای شاغلین صنایع فولاد و ارایه چارچوب اولیه نظام صلاحیت حرفه‌ای در راستای تحقق اهداف استراتژیک شرکت ذوب‌آهن و مجتمع  فولاد مبارکه ارتقاء مهارت شاغلین ارایه‌شده است که مجموعه‌ای از شایستگی‌های دانش، مهارت، اخلاق حرفه‌ای و توانایی جسمی را شامل می‌شود. روش تحقیق توصیفی-اکتشافی است و جامعه آماری شامل کلیه کارکنان صنایع فولاد هست. ابزار گردآوری اطلاعات مطالعات کتابخانه‌ای و بهره‌گیری از پرسشنامه محقق ساخته بود.  پس از اجرای نظام‌مند این طرح در مقیاس صنعتی و تعریف مزد بر اساس آن، نظام طبقه‌بندی مشاغل با درجه اطمینان بالایی اجرا و باعث افزایش رضایت‌مندی نیروی کار گردید.

    کلیدواژگان: بهره وری، صلاحیت حرفه ای، شایستگی
  • نعمت الله عزیزی، حاتم ملکی، محمد جعفری، حمید فلاحی صفحه 29

    هدف از این پژوهش، ارزیابی اثربخشی آموزش های فنی‌وحرفه‌ای و بررسی نقش آن در بهبود وضعیت زندگی زندانیان و کاهش تکرار جرم بود. پژوهش ازلحاظ هدف، کاربردی؛ و ازلحاظ شیوه گردآوری داده‌ها، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه‌ی زندانیان شرکت‌کننده در دوره های آموزش فنی‌وحرفه‌ای سال 1393 است که نمونه‌ای به حجم 246 نفر از آن‌ها به شیوه تصادفی ساده، انتخاب و موردمطالعه قرار گرفت. اثربخشی دوره های فنی‌وحرفه‌ای بر اساس الگوی کرک‌پاتریک در سه سطح واکنش، یادگیری و تغییر رفتار انجام گرفت. ابزار گردآوری داده‌ها پرسشنامه ارزشیابی کرک پاتریک (1966) و پرسشنامه محقق ساخنه برای ارزیابی وضعیت زندگی زندانیان و کاهش تکرار جرم بود. روایی پرسشنامه ها‌، با استناد به نظر متخصصان مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن ها‌ با استناد به ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب (90/.)، (80/.) و (78/.) محاسبه شد. جهت بررسی سوالات پژوهش از آزمون  t تک نمونه ای و جهت بررسی فرضیات پژوهش از مدل معادلات ساختاری (SEM) استفاده شد. درمجموع نتایج نشان داد دوره های آموزش فنی‌وحرفه‌ای برگزارشده در زندان بر اساس سه سطح کرک پاتریک (واکنش، یادگیری، تغییر رفتار) در سطح مطلوبی قرار داشت و آموزش های فنی‌وحرفه‌ای نیز موجب بهبود وضعیت زندگی زندانیان شده و از تکرار جرم جلوگیری می کند. همچنین می‌توان با رفع نواقصی همچون کمبود وسایل و امکانات، عدم نیازسنجی، عدم توجه مسیولین، صدور به‌موقع گواهینامه به اثربخش تر کردن این دوره ها کمک کرد.

    کلیدواژگان: آموزش فنی وحرفه ای، ارزیابی اثربخشی دوره، بهبود وضعیت زندگی، کاهش تکرار جرم
  • رضا نصری، فریبا جمشیدی صفحه 45

    رضایت‌شغلی می‌تواند بر پدیده‌هایی چون بهره‌وری و اثر‌بخشی تاثیر بگذارد و می‌تواند از عوامل متعددی چون حقوق و مزایا، محیط کار و ارتقاء‌شغلی تاثیر بپذیرد. نوع تحقیق توصیفی و کاربردی و ابزار گردآوری داده‌ها پرسش‌نامه است. روایی صوری پرسش‌نامه (بر اساس دیدگاه صاحب‌نظران) و پایایی(با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ) سنجیده شد. جامعه آماری تحقیق 145 نفر از مربیان را شامل و نمونه آماری 110 نفر تعیین گردید. بیشترین پاسخ‌دهندگان مدرک فوق‌دیپلم و بعد لیسانس و 70 درصد آنها بین 15-6 سال سابقه کار داشتند. بر اساس نتایج حاصله میزان رضایت از نشانگر‌های سنجش حقوق و مزایا و عوامل محیطی رتبه متوسط و میزان رضایت از روابط انسانی و عوامل روانی خوب ارزیابی گردید. تحلیل عاملی نیز 5 عامل با واریانس 99/60 معرفی نمود. بر اساس نتایج رگرسیون گام به گام 4 متغیر مستقل به مدل وارد شده اند که توانسته‌اند 3/81 درصد تغییرات را تبیین نمایند.

    کلیدواژگان: آموزش فنی و حرفه ای استان ایلام، مربیان، رضایت شغلی
  • مریم تقوایی یزدی، سید عبدالله خاوری صفحه 69

    پژوهش حاضر از لحاظ نوع هدف، کاربردی و از نظر نوع روش، توصیفی پیمایشی بود. در این تحقیق از سه جامعه آماری استفاده شده است. جامعه آماری اول کلیه کارشناسان و مربیان اداره کل آموزش فنی و حرفه‌ای استان مازندران شامل 237 نفر(نمونه 150 نفر با روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای)، جامعه آماری دوم کلیه معلولان آموزش پذیر استان مازندران که تعداد 42831 نفر (نمونه 384 نفر با روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای) و حجم نمونه سوم 10 نفر به‌صورت هدفمند از کارشناسان اشتغال سازمان بهزیستی استان مازندران بود. در این پژوهش برای جمع‌آوری اطلاعات از روش‌های کتابخانه ای و پرسش‌نامه ای و مصاحبه استفاده شد. پرسش‌نامه ویژه مربیان سازمان فنی و حرفه‌ای (9 سوال) و پرسش‌نامه ویژه معلولین (26 سوال) و فرم مصاحبه از کارشناسان بخش اشتغال بهزیستی استان مازندران بوده است. روش‌های تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس آمار توصیفی (شاخص‌های فراوانی و گرایش مرکزی) و استنباطی (آزمون t تک گروهی، آزمون دوجمله ای و آزمون فریدمن) صورت گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که وضعیت موجود مراکز آموزشی از نظر شاخص‌های مورد بررسی مناسب نیست. از نظر معلولان (ذهنی و جسمی و حرکتی)، در برنامه‌ریزی تعیین رشته‌های آموزشی باید به مواردی چون استفاده از فضای فیزیکی مناسب برای آموزش، نیازسنجی آموزش‌های مهارتی ویژه معلولین، مشاوره‌های شغلی برای معلولین توجه کرد. همچنین نتایج مصاحبه‌های شغلی نشان می‌دهد که برای معلولان کم‌بینا، کم‌شنوا و جسمی و حرکتی می‌توان نیازهای آموزشی مهارتی ویژه‌ای را تعیین کرد. با توجه به یافته‌های این پژوهش ایجاد و تجهیز مرکز آموزشی مهارتی ویژه معلولین را با همکاری بخش خصوصی پیش‌بینی می گردد.

    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزش های مهارتی، برنامه ریزی آموزشی مهارتی، معلولان
  • داود فرخی صفحه 95

    مقاله حاضر ضمن بررسی مبانی نظری و مفاهیم صلاحیت به تاریخچه نظام صلاحیت حرفه ای در جهان، قلمرو و گونه شناسی انواع چارچوب صلاحیت به طور مفصل و جزیی پرداخته است. روش شناسی این تحقیق به صورت توصیفی- اکتشافی، بوده و از نوع تحقیقات کاربردی می باشد. داده ها و اطلاعات مورد نیاز به روش کتابخانه‎ای و مراجعه به اسناد و مدارک علمی و سازمانی مکتوب و اینترنتی جمع آوری و فراوری شده است. تحلیل های صورت گرفته با استعانت از تحلیل‎های ثانویه و بر اساس تجربه زیسته و بررسی داده ها و اطلاعات دسته بندی شده در دسترس در دو وضعیت موجود و مورد انتظار صورت گرفته است. نمونه آماری شامل 34 منابع معتبر علمی عمدتا خارجی و اسناد سازمانی بوده است که به هدفمند انتخاب شده اند. مشخص شد مناسبترین چارچوب صلاحیت حرفه ای دارای یک رویکرد جامع و برخاسته از چارچوبهای بخشی با توافق ذینفعان و شرکای اجتماعی مهارت آموزی است. همچنین استانداردهای آموزشی سازمان از نظر سطح مهارت دارای توزیع و پراکندگی متناسبی با ترکیب و بافت مشاغل کشور و در نتیجه چارچوب صلاحیت حرفه ای ملی نخواهد بود. همچنین ارایه آموزشهای دولتی و غیر دولتی سازمان در مقایسه با جمعیت فعال کشور تناسب سنی ندارد و متضمن یادگیری مادام العمر برای افراد جامعه نخواهد بود. لذا سازمان نیازمند غنی سازی و تقویت استانداردهای آموزشی و توجه بیشتر به آموزش شاغلین برای حضور پررنگ تر در چارچوب صلاحیت حرفه ای است و نیازمند استقرار ساز و کارهای معادلسازی گواهی نامه با مدارک رسمی و تجمیع و انتقال اعتبارات آموزشی می باشد.

    کلیدواژگان: گونه شناسی، چهارچوب صلاحیت حرفه ای ملی، چهارچوب صلاحیت حرفه ای بخشی، سطوح صلاحیت، پیامدهای یادگیری
  • مهرداد راهداری صفحه 125

    آموزش و تربیت فنی، حرفه‌ای و مهارتی به آموزش و تربیت در قلمرو دنیای کار برای زمینه سازی، آمادگی، نگهداشت و ارتقای شغلی و حرفه‌ای اطلاق می‌شود. آموزش و تربیت فنی و حرفه‌ای واژه‌ای جامع است که دربرگیرنده‌ی مطالعه‌ی فن‌آوری‌ها و علوم وابسته، کسب نگرش‌ها و مهارت‌های عملی بوده و افزون بر آموزش عمومی، فهم و دانش مرتبط با حرفه‌ها را نیز در بخش‌های مختلف اقتصادی و اجتماعی شامل می‌گردد این واژه اعم از آموزش و تربیت فنی و حرفه‌ای رسمی ، غیررسمی و سازمان نایافته است.
    دامنه‌ی آموزش‌های فنی و حرفه‌ای بسیار گسترده است چراکه روشی است برای آشنا ساختن و تمرین دادن افراد به‌منظور پرورش مهارت‌های فکری، عملی و اجتماعی. انجام هر کاری مستلزم مهارتی است که نخست باید آن را آموخت و سپس با تمرین و ممارست آن را ارتقا داد. مهارت، گوهر گران‌بهایی است که میزان کفایت افراد در کشورهای مختلف را از یکدیگر متمایز می‌سازد. میزان پیشرفت هر کشوری به‌اندازه‌ی مهارت‌هایی است که در نیروی انسانی آن کشور وجود دارد. اگرچه دارا بودن ذخایر طبیعی منبعی برای ثروتمند شدن کشورها است اما این شایستگی نیروهای انسانی است که آن‌ها را به پیشرفتی پایدار می‌رساند. .بنابراین گفتگو درباره «آموزش فنی و حرفه‌ای»، گفتگو درباره‌ی «همه‌ی» صلاحیت‌های انسانی است که به‌فایده‌ی اجتماعی منتهی می‌گردد.
    بررسی و مطالعه تطبیقی و مقایسه‌ای نظام آموزش و تربیت فنی، حرفه‌ای و مهارتی کشورها در آموزش رسمی بیانگر آن است که کشورهای جهان ضمن برخورداری از سیستم‌های آموزشی متفاوت، برای رسیدن به اهداف آموزش فنی و حرفه‌ای، سیستمی منسجم و کارآمد طراحی کرده و به‌منظور کارایی آن، شاخص‌هایی تعریف و به آن پایبند می‌گردند در تحلیل نتایج حاصله کشورها شاخص‌های مختلفی را مدنظر قرار داده که در تمام این شاخص‌ها، توجه به نوع آموزش بر اساس فرهنگ و نیازهای بازار کار آن کشور ازجمله‌ی مهم‌ترین شاخصه‌های این مبحث است. در این مقاله تلاش شده تا این شاخص‌های آموزشی در کشورهای مختلف در مقایسه با شاخص‌های ایران جهان موردبررسی قرارگرفته و نقاط ضعف و قوت نظام آموزش فنی و حرفه‌ای کشور پیش روی مخاطب قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شاخص آموزش فنی و حرفه ای، نظام آموزش و تربیت فنی، حرفه ای و مهارتی
|
  • Akhavantabasi A, Tavakol. B, Aminitehrani A Page 7

    Industrial unites training quality and improvement of employees’ skills will not be created itself. It requires scientific and practical planning while it must be identified qualified persons to establish appropriate structure in HR evaluation fields. This study will identify steel industry workers’ vocational competence while to provide initial framework for qualification system to pursue strategic objective of mobarakeh steel company includes a packages from knowledge, skills, professional behavior and physical abilities.
    The research methodology will be descriptive and the statistical population consists of all employees of the steel industry. Data collection tools were library studies and using a researcher-made questionnaire. Following the systematic implementation based on industry scale and the definition of wages, the system of classification of businesses with a high degree of reliability and increased satisfaction of the workforce.

    Keywords: Productivity, Professional competence, Competency
  • Azizi N, Maleki H, Jafari M Page 29

    The purpose of paper is to evaluate the effectiveness of TVET and its role in improving the lives of prisoners and reducing the frequency of crime. This research is applied- descriptive. The research population includes whole participated prisoners in TVET training courses during 2014 based on 246 random samples. Effectiveness of TVET courses run based on the Kirkpatrick model in three levels:  response, learning and behavior change. The data collection tool was Kirkpatrick's (1966) Evaluation Questionnaire and Researcher's Scale Questionnaire to assess the prisoners' life status and reduce the frequency of crime.
    Validity of questionnaires was confirmed by experts, and their reliability was calculated based on the Cronbach's alpha coefficient (1.90), (80.8) and (78.) respectively. To investigate the research questions, one-sample t-test was used and structural equation modeling (SEM) was used to investigate the research hypotheses. Lastly, the results represent that TVET courses held in prison based on the three levels of Kirkpatrick (response, learning, behavior change) were in suitable position, meanwhile TVET improved the life situation and decrease crimes.

    Keywords: Technical, vocational education, course effectiveness evaluation, improvement of living conditions, reduction of crime
  • Nasiri R, Jamshidi F Page 45

    Job satisfaction will effect on productivity and effectiveness as an independent variable. As dependent variable it could be influenced by salary, benefits, working environment and occupational promotion.
    The research main goal is to investigate the factors which effect trainer’s satisfaction in TVTO SRO- office Ilam. The research is descriptive and applied, and the data collection tool is a questionnaire. After designing the questionnaire, its formal validity (based on the viewpoints of the experts) and reliability (using Cronbach's alpha coefficient 86%) were measured and provided to the statistical population of the study. The statistical populations of the study include of 145trainers (formal, statutory, and contact- based) while sample of 110 were determined based on Morgan's table.
    The completed questionnaires were analyzed. Respondents had a technician degree and then had a bachelor's degree, 70% had a work experience of between 6-15 years. According results, the satisfaction rate on salary, benefits and environmental factors evaluated average 2.96 while human relationship and psychological factors with an average of 3.62 in the work environment were well evaluated.
    Factor analysis also introduced five factors: leadership and management, career enhancement, welfare and environmental factors, psychological and motivational factors, and salaries and benefits with variance of 99/60. Based on step by step regression, 4 independent variables have been introduced into the model that can explain 81.3% of the changes in the satisfaction of trainers.

    Keywords: vocational training Ilam, educators, job satisfaction, coaches
  • Taghvaeiyazdi M, Khavari S Page 69

    This study is being considered practical and descriptive in terms of target group and methodology. In this research three types of communities have been used. The first group consists experts, trainers of sub regional office of TVTO (MAZANDARAN) including 237 persons (150 persons’ sample randomly), then; Mazandaran trainable disabled including 42831 persons (384 persons’ sample randomly) and finally; 10 persons from rehabilitation SRO of Mazandaran employment experts. Data collection is based on library approach, questionnaires as well and interviews.
    Questionnaires for TVTO experts consists of 9 queries, disabled 26 queries and interviews form for rehabilitation SRO of Mazandaran employment experts. Data analysis approaches were performed through descriptive methods (frequency indices and intents) and inferential (t –test, binominal and Friedman test).
    The results of the research demonstrated that the current situation of training centers is not suitable per indicators. Curriculum development for disabled should take into account appropriate physical space for training; skills need assessment and job counseling for disabled. Furthermore, job interviews illustrate special skills can be identified for disabled, hearing impaired and physically and mentally disabled people. According to finding of research, it has been proposed to establish and equip skills training centers for disabled persons.

    Keywords: skills need assessment, curriculum development, disabled
  • Farrokhi, D Page 95

    The present article, while examining the theoretical foundations and concepts of Qualification, deals with the history of the system of Vocational Qualification in the world, the scope, and typology of different types of Qualification frameworks in detail. The methodology of this research is descriptive-exploratory and is of applied research type. The required data and information have been collected and processed by the library method and referring to written and internet scientific and organizational documents. The analysis was performed with the help of secondary analysis and based on lived experience and data and categorized information available in both existing and expected situations. The statistical sample consisted of 34 valid scientific sources, mainly foreign and organizational documents, which were purposefully selected. It was found that the most appropriate framework of the Vocational Qualification Framework has a comprehensive approach arising from sectoral frameworks with the agreement of stakeholders and social partners. Also, the educational standards of the organization in terms of skill level will not have a proportional distribution with the composition and texture of the country's jobs and as a result, will not be with the National Vocational Qualification Framework. Also, the provision of governmental and non-governmental training by the organization is not appropriate for the active population of the country and will not include lifelong learning for the people of the society. Therefore, the organization needs to enrich and strengthen training standards and pay more attention to employee training for a more prominent presence within the National Vocational Qualification Framework and requires the mechanisms of the establishment of certificate equivalencing with the formal degree and accumulation and transfer of training credits.

    Keywords: Typology, National vocational Qualifications Framework, Sectional Frameworks, Qualifications Levels, Learning Outcomes
  • Rahdari M Page 125

    In this article, identifying, determining, and analyzing effective factors in empowering the training of technical and vocational instructors of Kermanshah Province has been investigated. The presented article in terms of objective is an applied research, and in terms of method is descriptive survey. Data collection method included desk and field research. The data collecting tool is a questionnaire that content analysis is used to confirm its reliability, and Cronbach's alpha coefficients is used via the help of SPSS software to confirm its validity. The statistical population of the research is all the public and private technical and vocational center instructors of Kermanshah Province, and simple random sampling method is used. Cochran formula is also used in order to determine the sample content. In the present research, descriptive statistics is used to show the demographic status of the population and inferential statistics is used to analyze the data. The statistical methods used in the research are one-sample t test and variance analysis test via SPSS software, and the structural equation method is done via AMOS software. The results show that the factors influencing teaching empowerment of instructors in Kermanshah province are as follows: the instructors' competency, independence, feeling of being influential, feeling of doing something meaningful, and confidence. It is worth noting that some recruits put emphasis on objective experience and reflective observation learning methods and their strongest orientations are strong imagination, and awareness of values and meanings. These people show better performances in seeing objective situations from different points of view, and organize most of the relationships with a meaningful gestalt.

    Keywords: Empowerment, teaching, instructors, Kermanshah