فهرست مطالب

مطالعات تجربی حسابداری مالی - پیاپی 64 (زمستان 1398)

فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 64 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سبحان ظفری، داریوش فروغی*، غلامحسین کیانی صفحات 1-30

    پیدایش مبنای تعهدی در تهیه صورت های مالی و اندازه گیری سودحسابداری منجر به ایجاد پژوهش های کمی، تجربی واثباتی بسیاری در حوزه کیفیت سود گردید. علیرغم تحقیقات زیاد و متناقض صورت گرفته پیرامون کیفیت سود دربازار سرمایه، هنوز هم موضوع کیفیت سود به عنوان یکی از مهم ترین موضوعات مدنظر پژوهشگران حوزه بازارسرمایه می باشد. برخی از پژوهش های دهه اخیر کیفیت سود به سمت استفاده از رویکرد کیفی از قبیل متن کاوی به منظور ارایه یک معیار جدید کیفیت سود گرایش پیدا کرده اند. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر قابلیت مقایسه و ثبات رویه حسابداری بر کیفیت سود با تاکید بر رویکرد کیفی متن کاوی به منظور ارایه سنجه کیفی معتبر جهت ارزیابی کیفیت سود است. جامعه آماری پژوهش؛ شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. نمونه مورد مطالعه پژوهش شامل 90 شرکت در بازه زمانی 1391-1397 است. جهت آزمون فرضیه های پژوهش از رگرسیون چند متغیره از نوع داده های ترکیبی استفاده شده است. کیفیت سود در پژوهش حاضر بر اساس کیفیت اقلام تعهدی شرکت اندازه گیری شده است. همچنین جهت اندازه گیری ثبات رویه حسابداری از تکنیک متن کاوی(مدل فضای برداری) استفاده شده است. نتایج و یافته های پژوهش نشان می دهد که قابلیت مقایسه حسابداری بر کیفیت سود تاثیر مثبت دارد. همچنین نتایج و یافته های پژوهش موید این است که با افزایش ثبات رویه شرکت، کیفیت سود شرکت نیز افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: قابلیت مقایسه حسابداری، ثبات رویه، کیفیت اقلام تعهدی، متن کاوی، کیفیت سود
  • محمدرضا عباس زاده، مهدی صالحی، فرهاد نسیم طوسی* صفحات 31-57

    پژوهش حاضر با هدف شناخت عوامل موثر بر خوانایی گزارش حسابرس انجام شد. بدین منظور خوانایی 1202 گزارش حسابرس صادره طی سال های 1390 (پس از تجدید نظر در استاندارد حسابرسی 700) الی 1395 به کمک شاخص گانینگ فاگ اندازه گیری و تاثیر ویژگی‎های حسابرس و ویژگی های شرکت مورد رسیدگی بر آن با روش داده کاوی درخت تصمیم فازی، تحلیل کوواریانس و رگرسیون گام به گام مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج نشان داد که اول، سطح خوانایی گزارش های حسابرس صادره طی دوره پژوهش با یکدیگر تفاوت دارد. دوم، خوانایی گزارش های حسابرس تحت تاثیر ویژگی های حسابرس (موسسه و نویسنده گزارش) و ویژگی های شرکت مورد رسیدگی قرار می گیرد. سوم، مهمترین متغیرهای تعیین کننده میزان خوانایی گزارش حسابرس به ترتیب اهمیت عبارتند از: اندازه موسسه حسابرسی (تاثیر منفی)، تلفیقی بودن/نبودن صورت های مالی (تلفیقی خوانایی کمتر)، اندازه شرکت مورد رسیدگی (تاثیر منفی)، نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری شرکت مورد رسیدگی (تاثیر مثبت) و نوع گزارش حسابرس (تعدیل نشده خوانایی بیشتر). چهارم، تاخیر در ارایه گزارش حسابرس منجر به کاهش خوانایی آن می گردد.

    کلیدواژگان: خوانایی گزارش حسابرس، شاخص گانینگ فاگ، درخت تصمیم فازی، ویژگی های حسابرس، ویژگی های شرکتی
  • روح الله صدیقی، محمد مرفوع، علی قاسمی* صفحات 59-80

    استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی برای واحدهای کوچک و متوسط(IFRS For SMEs)، مجموعه ای است که نسبت به استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی، الزامات کمتری دارد. مجموعه کوچک و متوسط در بسیاری از کشورها پذیرش شده است و در ایران نیز این استانداردها در حال بررسی می باشد. بنابراین ضروری است که این مجموعه استانداردها قبل از به کارگیری مورد بررسی قرار گیرد. در پژوهش حاضر، با الگوگیری از رویکرد ارزش منصفانه در استانداردهای گزارشگری واحدهای کوچک و متوسط، تاثیر این رویکرد بر شاخص های عملکرد شرکت های سرمایه گذاری کوچک و متوسط، مورد بررسی قرارگرفته است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی تغییرات شاخص های عملکرد پس از به کارگیری استانداردهای کوچک و متوسط می باشد. جامعه آماری تحقیق، شرکت های زیرمجموعه شرکت های بورسی که فعالیت آن ها سرمایه گذاری است، می باشد که تعداد 95 شرکت به عنوان نمونه انتخاب شدند .بازه زمانی تحقیق سال های 1394 الی 1396 می باشد که با استفاده از داده های تاریخی در صورت های مالی حسابرسی شده و ارزش منصفانه پرتفوی سرمایه گذاری این شرکت ها بر اساس تابلوی معاملات بورس ، تغییرات نسبت بازده دارایی ها(ROA) و نسبت بازده حقوق صاحبان سرمایه(ROE) به عنوان شاخص های عملکرد، پس از به-کارگیری رویکرد ارزش منصفانه، ازلحاظ آماری بررسی و با شاخص های مذکور بر اساس استاندارد حسابداری ایران مقایسه شد. نتایج نشان داد که نسبت بازده دارایی ها و بازده حقوق صاحبان سرمایه به عنوان شاخص های عملکرد، پس از به کارگیری استاندارد بین المللی گزارشگری مالی برای واحدهای کوچک و متوسط تغییر معناداری پیدا نمی کنند

    کلیدواژگان: ارزش منصفانه، ارزیابی عملکرد، شاخص های عملکرد، استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی، واحدهای کوچک و متوسط
  • محمدجعفر زیوری کامران، حسین فخاری* صفحات 81-111

    پژوهش حاضر در صدد تبیین و ارایه الگویی از حسابرسی داخلی اثربخش و شناسایی مولفه های آن می باشد. جامعه آماری مورد نظر در این پژوهش، 16 نفر از جمعیت خبره ی مدیران شرکت های بورسی، اعضای کمیته های حسابرسی و مدیران موسسات حسابرسی می باشند. این پژوهش از لحاظ نوع، توصیفی - اکتشافی بوده و از لحاظ هدف نیز بنیادی است. جهت تحلیل داده های کیفی حاصل از مصاحبه ها از تکنیک تجزیه و تحلیل تم استفاده شده است. کدگذاری ها در سه فاز درون دادها، فرآیندها و برون دادها انجام شده است. بر اساس نتایج حاصل از تکنیک تجزیه و تحلیل تم، در بخش درون دادها، مقوله های اعطای منابع و امکانات، استقلال حسابرسی داخلی، شفافیت سیستم اطلاعاتی، نظام مدون راهبری شرکت، صلاحیت های حرفه ای کارکنان و سیاست های منابع انسانی شناسایی شده اند. همچنین در بخش فرآیندها، مقوله های مدیریت ریسک، ارزیابی عملکرد، راهبردهای کنترل، ارتقای مهارت های حسابرسان داخلی، ارتباطات سازمانی و هماهنگی با تحولات نوین شناسایی شده اند. در بخش برون دادها نیز شاخص های کیفیت گزارشگری حسابرسی، اثربخشی سیستم های کنترل داخلی و صرفه اقتصادی فعالیت های حسابرسی داخلی مقوله بندی شده اند. همچنین با استفاده از مدل بدست آمده، وضعیت جاری فعالیت حسابرسی داخلی از دیدگاه 40 نفر ذینفعان مختلف بررسی گردید. نتایج حاصل از آزمون تی تک نمونه ای نشان دادکه اثربخشی حسابرسی داخلی در بخش درون دادها پایین، در بخش فرآیندها نسبتا مطلوب و متوسط و در بخش برون دادها، نسبتا مطلوب و نرمال می باشد.

    کلیدواژگان: حسابرسی داخلی اثربخش، الگوی اثربخشی، گروه های ذینفعان، تجزیه و تحلیل تم
  • فاطمه رضازاده کارسالاری*، مصطفی سرگلزایی صفحات 113-133

    در دنیای امروز صنعت بانکداری به دلیل ارایه خدمات متنوع مالی و اعتباری، نقش تعیین کننده ای در توسعه و رشد اقتصادی کشورها ایفا می کند و می توان از آن به عنوان نیروی محرکه، شتاب دهنده و متعادل کننده بخش اقتصاد یاد کرد. از آنجایی که میزان کارایی هر سیستم با توجه به بازدهی آن سیستم مورد ارزیابی قرار می گیرد، لذا کارایی سیستم بانکی نیز از طریق بازدهی آن برای صاحبان سهام و همچنین سپرده گذران اندازه گیری می شود. هدف این مقاله بررسی رابطه بین عملکرد و خلق نقدینگی بانک ها می باشد. برای رسیدن به این هدف از داده های 18 بانک طی سال های 1388 تا 1396 و از روش گشتاور های تعمیم یافته (GMM) استفاده شده است. در این پژوهش به محاسبه شاخص خلق نقدینگی در نظام بانکی کشور و با تاکید بر ساختار ترازنامه شبکه بانکی کشور پرداخته شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داده است که عملکرد بانک ها بر خلق نقدینگی تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین سایر نتایج نشان می دهد که نرخ رشد اقتصادی، نسبت سرمایه به دارایی و نرخ تورم دارای رابطه مستقیم و شاخص ثبات بانکی به صورت غیرمستقیم بر خلق نقدینگی بانک ها تاثیر دارند.

    کلیدواژگان: خلق نقدینگی، سودآوری، روش GMM
  • جمال برزگری خانقاه*، حبیب انصاری سامانی، لیدا رزاززاده صفحات 135-160
    نوسانات شدید اقتصادی و تبعات نامطلوب آن برای سرمایه گذاران نیاز به الگوهای پیش بینی وضعیت مالی شرکت ها را بیش از پیش ضروری ساخته است. در این راستا این پژوهش قصد دارد با بررسی رابطه میان نسبت های مالی و محتوای گزارش های هییت مدیره راهی جدید را برای پیش بینی وضعیت شرکت بگشاید. بدین منظور فراوانی کلمات و عبارات با بار معنایی مثبت و منفی با استفاده از الگوریتم استخراج کلمات، از متن گزارش های هییت مدیره 219 شرکت غیر درمانده مالی و 81 شرکت درمانده مالی استخراج شد. نتایج تخمین رگرسیون نسبت کلمات مثبت و منفی بر شاخص های عملکرد مالی، نشان داد در شرکت هایی که از سلامت مالی برخوردارند کلمات منفی رابطه ی معناداری با معیارهای عملکردی دارند. علاوه بر این، در این شرکت ها  مدیران سعی در پنهان کردن  بحران مالی خود ندارند.در مقابل، در رابطه با شرکت های درمانده مالی، ارتباط معنا داری میان کلمات با شاخص های عملکرد این شرکت ها مشاهده نشد. به نظر می رسد این گروه از شرکت ها با در ابهام قرار دادن ذینفعان، سعی در جلوگیری از فروش سهام خود  توسط سهامداران دارند.
    کلیدواژگان: پیش بینی، تحلیل محتوا، گزارش هیئت مدیره
  • مهنام ملایی، ناصر ایزدی نیا*، هادی امیری صفحات 161-193

    هدف این پژوهش بررسی توان اطلاعاتی معیار جدیدی از ریسک با عنوان ریسک کاهش سود در تحلیل صورت های مالی است که بر مبنای تغییرات رو به پایین نسبت به سود مورد انتظار حساب می شود. به این منظور، رابطه ویژگی های کیفی سود، بتای سود، نوسان سود و همچنین، معیارهای ریسک کاهش بازده و چولگی منفی بازده سهام با ریسک کاهش سود بررسی شد.  پنج فرضیه اصلی و هفت فرضیه فرعی تدوین و داده های مربوط به 91 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1379 تا 1393 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. الگوی رگرسیون پژوهش با استفاده از روش داده های ترکیبی بررسی و آزمون شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که معیارهای ریسک کیفیت اقلام تعهدی، پایداری، توان پیش بینی، هموارسازی، به موقع بودن، بتای سود، نوسان سود، ریسک کاهش بازده و چولگی منفی بازده سهام دارای رابطه معنی دار با ریسک کاهش سود هستند و بنابراین، می توان نتیجه گرفت اطلاعات مربوط به این معیارهای ریسک در معیار ریسک کاهش سود نهفته است. متغیرهای مربوط بودن و محافظه کاری در سود اگرچه در تحلیل رگرسیون درکنار سایر معیارهای ریسک دارای رابطه معنی دار با ریسک کاهش سود نبودند ولی در تحلیل همبستگی دارای ارتباط معنی دار و منفی با ریسک کاهش سود می باشند

    کلیدواژگان: ریسک کاهش سود، تحلیل صورت های مالی، معیارهای ریسک
|
  • Sobhan Zafari, Darioush Foroughi *, Gholamhossein Kiani Pages 1-30

    The emergence of an accrual basis in the preparation of financial statements and the measurement of Accounting Earnings has led to the creation of quantitative, empirical and substantive research into the Earning Quality. Despite the extensive and contradictory research on the quality of earnings in the capital market, the issue of earning quality is still one of the most important issues of interest to market researchers. Some earnings research of the last decade has tended to use a qualitative approach such as text mining to provide a new measure of earnings quality. Therefore, the purpose of the present study is to investigate the impact of comparability and consistency of accounting practice on earnings quality with emphasis on qualitative text mining approach in order to provide a valid qualitative measure for evaluate earnings quality.The statistical population of the research is the companies listed in Tehran Stock Exchange .The study sample consisted of 90 companies in the period 2012-2109. was used Multivariate regression analysis to test the research hypotheses. Earnings quality in the present study was measured based on the quality of the company's accruals. Also, text mining technique (vector space model) was used to measure the consistency of accounting procedures. The results and findings of the study show that accounting comparability has a positive effect on earnings quality. The research findings and findings also confirm that by increasing the accounting consistency, the quality of the firm's earnings also increases. 

    Keywords: Accounting Comparability, Accounting Consistency, Accrual Quality, Text Mining, Earning quality
  • Mohamad Reaza Abbaszadeh, Mahdi Salehi, Farhad Nasimtoosi * Pages 31-57

    Readability is the ease with which a reader can understand a written text. Audit report is a message about validity of financial statements that auditors transmit to the users. It is expected that the readability of the audit report plays an important role in understanding it by users. Therefore, the present paper aims to examine the factors affecting on readability of the audit report. To this end, the readability of 1202 audit reports belong to 2011 to 2016 (after revision in the Audit Standard 700 on 2011), using Gunning Fog Index is measured, Then the impact of the auditor's characteristics and Client's characteristics on Audit report Readability by Fuzzy Decision Tree, Ancova And step-by-step regression is studied. The results showed that, firstly, the readability of the audit reports varies with each other. Secondly, the readability of the audit reports is influenced by the auditor's characteristics and Client's characteristics. Third, most important variables determining readability of the audit report are the Auditor's Size (negative effect), auditing consolidted/not consolidted financial Statement (Consolidated one is less readable), size of the Client (negative effect), ratio of market to book value of Client (Positive effect) and Auditor's Report Type (adjusted report is less Readable). Fourth, audit report delay will reduce readability.

    Keywords: Audit Report Readability, Gunning Fog index, Fuzzy Decision Tree, Auditor's Characteristics, Client's Characteristics
  • Roohalah Seddighi, Mohammad Marfou, Ali Ghasemi * Pages 59-80

    International Financial Reporting Standards for Small and Medium Sized Entities (IFRS For SMEs) is a set that has less requirements than international financial reporting standards. Small and medium enterprises are being adopted in many countries and these standards are under consideration in Iran. It is necessary that this set of standards be examined before application. In the present study, by using the fair value approach in SME reporting standards, the impact of this approach on the performance indicators based of SME-standards has been investigated. The main purpose of this study is to investigate changes in performance indicators after applying SMEs standards.The statistical population of this research is the subsidiry companies of the public companies whose activities are investment and 95 companies selected as sample. The research period is 2015 to 2017. Therefore, using historical data in the audited financial statements of these companies and the fair value of the investment portfolio of these companies based on the trading portfolio and the report on the status of the portfolio in the codal website, changes in return on assets ratio (ROA) and return on equity ratio (ROE) as performance indicators, is evaluated statistically after applying the fair value approach and compared with the indicators based on Iran's accounting standard. The results indicated that the ratio of return on assets and return on equity as performance indicators, after the implementation of the International Financial Reporting Standard for small and medium sized entities did not change significantly.

    Keywords: Fair value, performance measurement, Performance Indicators, International Financial Reporting Standards, Small, Medium-sized Entities
  • Mohammad Jafar Zivari Kamran, Hossien Fakhari * Pages 81-111

    This paper is intended to provide a pattern for effective internal audit function and to recognize its components. The considered statistical group of this research includes experienced managers in public companies, members of audit committees and managers of auditing firms. This research is a descriptive-probative one and its purpose is fundamental. Theme analysis method was adopted in order to analyze qualitative data gathered from interviews. Coding process was performed in three separate phases of inputs, processes and outputs. According to results of theme analysis, identified components of an effective internal audit function categorized in Input phase were providing resources and facilities, independence of internal audit, transparency of information system, codified governance system of company, professional competency of employees and human resources policies. Also, components categorized in process phase were risk management, performance assessment, control approaches, promotion of internal auditors' skills, organizational relations and accordance to modern evolutions were recognized. In output phase, identified indicators of an efficient internal audit function were reporting quality, effectiveness of internal control systems and economic efficiency of internal audit activities. Finally, in order to examine the model from beneficiary’s perspective, current status of internal audit function was assessed. The results of single sample T test showed that effectiveness of internal audit is quite low in input phase. On the other hand, effectiveness of internal audit was rather medium favorable in process phase and normal favorable in output phase.

    Keywords: : Effective Internal Audit, Effectiveness Model, Beneficiary Groups, Theme Analysis
  • Fateme Rezazadeh Karsalarei *, Mostafa Sargolzaee Pages 113-133

    In today's world, the banking industry plays a decisive role in the development and economic growth of countries due to its diverse financial and credit services, and can be considered as a driving force, an accelerator, and a balanced economy. Since the efficiency of each system is evaluated according to the efficiency of that system, the efficiency of the banking system is also measured through its return on equity holders and depositors. The more profitable the banks are, the more trustworthy the customers show than the banks, and they still keep their savings with the banks. The purpose of this paper is to examine the relation between the performance and the nature of banks' liquidity. To achieve this goal, data from 18 banks during 2009-2017 and using general momentary method (GMM) have been used. In this study, studied to calculate the liquidity index in the banking system, and emphasizing the structure of the balance sheet of the country's banking network. The results show the bank’s performance has a positive and significant effect with the creation of liquidity. Other results also show that the rate of economic growth, the ratio of capital to assets and the inflation rate have positive effects and Z-score has a negative effect on liquidity creation of banks.

    Keywords: Creation of liquidity, profitability, GMM Method
  • Jamal Barzegari Khanagha *, Habib Ansari Samani, Lida Razzazzadeh Pages 135-160
    Severe economic fluctuations and adverse consequences for investors. The need for predictive models has made corporate finance necessary. In this regard, This research is intended by examining the relationship between financial ratios and the content of the board's reports open a new way to predict company status. For this purpose, were extracted frequency of words and phrases with positive and negative semantic load using the word extraction algorithm, From the text of the board's reports 219 non helpless companies and 81 helpless companies. Results of regression estimation positive and negative words ratio on financial performance indicators, shows in companies with financial health, negative words have a significant relationship with functional criteria. Evidence showed in these companies, managers are not trying to hide their financial crisis. The results for the helpless companies were different In general, there was no meaningful relationship between the words with the performance indicators of these companies. It looks like this group of companies by confusing the, they try to prevent to selling from their shares by stakeholders.
    Keywords: Forecasting_content analysis_md & a
  • Mahnam Molaei, Naser Izadinia *, Hadi Amiri Pages 161-193

    The purpose of this study is to investigate the information content of a new risk measure (earnings downside risk) in financial statement analysis, which is based on the below-expectation variability in earnings. So, the relation between earnings attributes, earnings beta, earnings volatility, return downside risk and negative skewness of stock return with earnings downside risk were examined. Five main hypotheses and seven sub-hypotheses were defined and data were analyzed for 91 companies members of Tehran stock exchange of the period from 2000 to 2014. The research regression model was tested using panel data method. The results of research show that accruals quality, persistence, predictability, smoothing, timeliness, earnings beta, earnings volatility, return downside risk and negative skewness of stock return have a significant relation with the earnings downside risk. Therefore, it can be calculated that information on this risk measures falls in the earnings downside risk. Relevance and conservatism variables, although in regression analysis did not have a significant relation with the earnings downside risk along with other risk factors, but in the correlation analysis, there is a significant and negative relationship with the earnings downside risk.

    Keywords: Earnings downside risk, Financial statement analysis, Risk measures