فهرست مطالب

معرفت فرهنگی اجتماعی - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 41، زمستان 1398)

نشریه معرفت فرهنگی اجتماعی
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 41، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید حسین فخرزارع* صفحه 7

    تجلی هویت به عنوان سرچشمه معنا و پاسخ به کیستی و چیستی حقیقت انسان ها در ساحت های مختلف، معنابخش زندگی آنهاست. کشف نگاه قرآن به این حقیقت و واکاوی مشخصه ها و اوصاف اصلی آن که بازنمایی صفات ذاتی انسان ها در عرصه های گوناگون است می تواند به بسیاری از مباحث مرتبط با عناصر ارزشی و هنجاری انسان پاسخ دهد و مسیر روشنی را برای حل برخی معضلات مربوط به آن، از جمله تناقض های هویتی، ارایه کند؛ چون مسئله هویت، پیش از توصیفی بودن، مسئله ای وجودشناختی است. از افق آیات، سعی شده است تقریری جدید از دلایل نظری مربوط به آن، برای ترسیم وابستگی افراد به جایگاه و منزلت خویش ارایه شود. اینکه در منطق وحی، درون مایه هویت، منشا اصلی و نیز مرجع تشخیص آن چیست و در طی چه بافتاری تعریف و تحلیل می شود، از دغدغه هایی است که در این مقاله تلاش می شود با استفاده از آیات و تفاسیر بدان پرداخته شود. این مقاله با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای و به لحاظ ماهیت روش از نوع توصیفی تحلیلی است که از طریق روش اسنادی، داده های لازم استخراج و یافته های آن تحلیل و تفسیر شده اند.

    کلیدواژگان: هویت، منشا هویت، اوصاف هویت، بافتار هویت
  • ایمان عرفان منش* صفحه 25

    شبکه های اجتماعی مجازی فرصت ها و قابلیت های متنوعی را در اختیار کاربران قرار می دهند؛ اما تهدیدات، انحرافات و کژکارکردهای سایبری را نمی توان نادیده انگاشت. این مقاله می کوشد با استفاده از تکنیک فراتحلیل به بررسی و ارزیابی 112 پژوهش انجام شده از ابتدای دهه کنونی (97-1391) بپردازد. فراتحلیل کمک می کند تا سیاست گذاری پژوهشی، هدف گذاری آینده پژوهشی، رفع خلاها و کاستی های پژوهشی، شناخت حوزه های تمرکز، تمهیدات بالینی برای اقشار آسیب پذیر و اتخاذ تدابیر مداخلاتی و پیشگیرانه تسهیل شود. یافته ها و ارزیابی های این مقاله موارد زیر را دربرمی گیرد: فراتحلیل اطلاعات زمینه ای؛ فراتحلیل رویکردهای پارادایمی؛ فراتحلیل انواع آسیب های اجتماعی شبکه های مجازی به عنوان متغیرهای وابسته (Y) و سنخ شناسی آنها؛ فراتحلیل مسئله محوری و فرضیات موجود؛ اعتبار و روایی یافته ها. در پایان مقاله، دستاوردها و محورهای تحلیلی پژوهش، شامل انعکاس راهکارها در پژوهش های تحلیل شده، ملاحظات و استلزامات فرهنگی و اجتماعی، و راهبردهای پیشنهادی و عملیاتی برای برون رفت از آسیب های شبکه های اجتماعی ارایه شده اند.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی اجتماعی، شبکه های اجتماعی، فضای مجازی، فراتحلیل، راهبرد
  • محمد فولادی*، فاطمه سادات حسینی* صفحه 47

    فرهنگ و تمدن اسلامی، حاصل تلاش فکری و عملی نخبگان و اندیشمندان مسلمان و مفاخر جهان اسلام است که اینک ما وارث آن هستیم. این مقاله، با رویکرد نظری و تحلیلی و بررسی اسنادی، به واکاوی ابعاد و مولفه های تمدن نوین اسلامی از منظر مقام معظم رهبری می پردازد. برای دستیابی به تمدن اسلامی، فرایندی قابل شناسایی است که در آن تشکیل نظام اسلامی، دولت اسلامی و امت اسلامی، مقدمه دستیابی به تمدن نوین اسلامی است. بر اساس این نظریه تمدنی، حرکت تکاملی جمهوری اسلامی ایران در گرو «رویکرد تمدنی» و محقق ساختن الزامات مهم و راهبردهایی است که شایسته است نحبگان علمی و فکری به تبیین این اندیشه علمی پرداخته، درباره چگونگی کاربست آن، به پژوهش های کاربردی مبادرت ورزند. یافته های پژوهش، حاکی از این است که تمدن اسلامی بر دو بعد «اتقان» و «جامعیت» استوار است. مولفه اتقان تمدن اسلامی، توحیدمحوری، فطرت محوری، قانون مداری، عقلانیت و دانش گستری و مولفه های جامعیت آن، بر مولفه های نظام سازی و تربیت نیروی انسانی، عدالت خواهی، آزادی خواهی و استقلال طلبی، آرامان گرایی و امت سازی مبتنی است.

    کلیدواژگان: تمدن، ابعاد تمدن اسلامی، مولفه های تمدن اسلامی، اتقان، جامعیت، الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت
  • حسن یوسف زاده اربط* صفحه 71

    سبک زندگی، به ویژه در سده اخیر جایگاه مهمی در ادبیات علوم انسانی مغرب زمین به خود اختصاص داده است. اما ورود این مفهوم با تلقی جدید آن به ادبیات مطالعات اسلامی سابقه چندانی ندارد. در واقع رواج سبک زندگی در کشورهای اسلامی از جمله در ایران، بیشتر با پسوند «اسلامی» بوده است. بدین ترتیب، «سبک زندگی اسلامی» سازه ای مفهومی است که در بررسی آن به هر سه واژه «سبک»، «زندگی» و «اسلامی» باید توجه کرد. قید «اسلامی» به سبک زندگی بیانگر تمایز ماهوی این نوع سبک زندگی، از سبک های رقیب یا مشابه است. بنابراین، سبک زندگی اسلامی منطقا بازتاب های خاص در عرصه های ارتباطی، بخصوص در عرصه تعاملات انسان با همنوعان خود دارد. این پژوهش با توجه به این تمایز، این پرسش را مطرح می کند که اصول حاکم بر تعامل با «مردم» در سبک زندگی اسلامی و خاستگاه مباشناختی آن از منظر قرآن کریم کدامند؟ نتیجه تحقیق، که با استفاد از ظرفیت روش های توصیفی و تفسیری انجام شد، این است که سبک زندگی اسلامی در بعد بینشی؛ عقیده به اشتراک در خلقت، برخورداری انسان از کرامت ذاتی و تفاوت های طبیعی زن و مرد؛ و در بعد کنشی؛ به اصولی از جمله حق مداری، ولایت مداری، امانت داری، جمع گرایی، تقدم اخلاق بر حقوق و مانند آن استوار است.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، مبانی و اصول، ارتباطات اجتماعی، ارتباط با مردم، اصول حاکم بر سبک زندگی، جمع گرایی
  • محسن آیتی * صفحه 91

    توجه به جنبه های اجتماعی تربیت، از وظایف اصلی برنامه های درسی است و توجه به مبانی نظری علوم اجتماعی می تواند برنامه ریزان درسی را در زمینه استحکام بخشی به برنامه های درسی کمک کند. نظریه کارکردگرایی، از جمله نظریات مطرح در این زمینه است و این سوال درباره آن مطرح است که این نظریه چه دلالت هایی برای برنامه های درسی دارد. در این پژوهش، از روش استدلال استنتاجی استفاده شده است. یافته های پژوهش به طورکلی نشان می دهند که کارکردگرایی اصولا جدایی مدرسه از بافت اجتماع را رد می کند و بر آمادگی دانش آموزان برای حضور در جامعه تاکید دارد. از یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که کارکردگرایی به طور اخص برای هریک از عناصر برنامه درسی، از جمله معلم، دانش آموز، شیوه های یاددهی یادگیری، ارزشیابی و محتوای آموزشی، وظایف ویژه ای قایل است که با جامعه ارتباط درهم تنیده ای دارد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، کارکردگرایی، آموزش و پرورش
  • اعظم رحمت آبادی* صفحه 115

    اگرچه بعد از انقلاب اسلامی ایران تغییرات فرهنگی زیادی در دانشگاه ایجاد شده، اما نمی توان ادعا کرد که تحول کامل فرهنگی صورت گرفته است. از نظر فکری، مادی گرایی، رسوخ نرم تفکرات پست مدرنیسم و رویکرد پوزیتویستی می کوشد بر فرهنگ دانشگاهی غلبه کند. این مسئله از یک سو به نظام معنایی ترویج یافته از جانب نظام سلطه بازمی گردد؛ و از سوی دیگر، به نگرش نخبگان، برنامه ریزان و اساتید مرتبط است. در این راستا، علم زدگی و تعهد به منابع غربی و ناآگاهی اساتید از مبانی فلسفی اسلام و نظریه های دینی، و تلقی جدایی دین از علم با وجود تعهد به هر دو به این مسئله دامن می زند. برخی سیاست های نادرست حاکم بر فرهنگ دانشگاهی سبب ادامه این روند شده است. ازاین رو توجه به شگردهای نفوذ فرهنگ غیرخودی و جلوگیری از آن، ارتباط منطقی بین علم و دین، آینده نگری، ترویج روحیه مسئولیت پذیری، تصحیح قوانین نادرست، شناخت نیازهای جامعه و ارتباط بین صنعت و دانش، تعالی بخشی و تلاش برای گنجاندن آموزه های مورد نیاز فرهنگی از مواردی است که باید برای ترمیم کاستی های فرهنگ دانشگاهی مورد توجه قرار گیرد. بر این اساس در این پژوهش با روش توصیفی، تحلیلی، اسنادی، به بررسی کاستی ها و بایسته های فرهنگ دانشگاهی پرداخته ایم.

    کلیدواژگان: فرهنگ دانشگاهی، انقلاب اسلامی، تعالی دانشگاه، مدیریت دانش
|
  • Seyed Hossein Fakhr-e-zare Page 7

    Manifestation of identity as the source of meaning and response to who and what is the truth of human beings in various fields is significant for their lives. Finding the Qur'an's view of this fact and analyzing its main descriptions and characteristics is the representation of the inherent qualities of human beings in various fields – it can answer many topics related to human value and normative elements, and provide a clear path to solving some of the problems involved, including identity contradictions; because the issue of identity before being descriptive is a matter of ontology. an attempt has been made to present a new exposition of the theoretical reasons related to it, to draw people's dependence on their position and dignity from the horizon of the verses. One of the concerns of the logic of revelation, the content of identity, the original source, and the source of its recognition, and the context in which it is defined and analyzed, is addressed in this study, using verses and exegesis. This study is based on library studies and in terms of the nature of the method is descriptiveanalytical, which has been obtained through the documentary method, the necessary data have been gotten and its findings have been analyzed and interpreted.

    Keywords: Identity, the origin of identity, the properties of identity, thecontext of identity
  • Iman Erfan Mansh Page 25

    Virtual social networks provide users with a variety of opportunities and capabilities; But cyber threats, deviations and malfunction cannot be ignored. This article tries to evaluate the 112 researches conducted from the beginning of the current decade (2012-2013) using meta-analysis technique. The metaanalysis helps to facilitate research policy, targeting the future of research, eliminating research gaps and shortcomings, recognizing areas of focus, clinical arrangements for vulnerable groups, and taking intervention and preventive measures. The findings and evaluations of this article include the following: meta-analysis of background information; meta- analysis of paradigmatic approaches, the meta-analysis of the types of social harms of virtual networks as dependent variables (Y) and their typology; meta-analysis of the central issue and existing assumptions; Validity of findings. At the end of the study, research achievements and analytical axes, including the reflection of strategies to analyzed research, cultural and social considerations and implications, and proposed and operational strategies to recover from the harms of social networks are presented.

    Keywords: Social pathology, social networks, virtual networks, meta-analysis, strategy
  • Mohammad Fouladi, Fatemeh Al-Sadat Hosseini Page 47

    Islamic culture and civilization is the result of the intellectual and practical efforts of the Muslim elite and thinkers and the honors of the Islamic world, which we inherit them now. This study analyzes the dimensions and components of the new Islamic civilization from the perspective of the Supreme Leader of Iran with its theoretical and analytical approach and documentary study. In order to achieve Islamic civilization, a process can be identified in which the formation of the Islamic system, the Islamic state and the Islamic community is the prelude to achieving a new Islamic civilization. According to this civilizational theory, the evolutionary movement of the Islamic Republic of Iran depends on a "civilizational approach" and the realization of important requirements and strategies that it is worthwhile for scientific and intellectual scholars to explain this scientific idea and to conduct applied research on how to use it. The findings of the study indicate that Islamic civilization is based on two dimensions of "perfection" and "comprehensiveness". The components of Islamic civilization perfection, unity, natural, legalism, rationality and extend knowledge, and its comprehensiveness components, on the components of systematization and modern human education, ask for justice, authoritarianism, a demand for autonomy idealism and create nation.

    Keywords: civilization, dimensions of Islamic civilization, components ofIslamic civilization, perfection, totality, Islamic model of progress
  • Hassan Yousefzadeh Arbat Page 71

    Lifestyle has played an important role of the literature of the humanities of the West, especially in recent centuries. However, there is a little history of the introduction of this concept of its new perception in the literature of Islamic studies. In fact, the prevalence of lifestyle has been more with the suffix "Islamic'' in Islamic countries, including Iran. Thus, "Islamic lifestyle" is a conceptual structure in which all three words "style", "life" and "Islamic" should be considered. The Islamic term "lifestyle" refers to the essential distinction of this type of lifestyle, from rival or similar styles. Thus, the Islamic lifestyle logically has special reflections in the realm of communication, especially in the realm of human interactions of fellow human beings. This study arises the question based on this distinction that what are the principles of the interaction with "people" in the Islamic lifestyle and its cognitive origin from the perspective of the Holy Quran? The result of study was done using the descriptive and interpretive methods that the Islamic lifestyle based on visual dimension it is the idea of sharing in creation, man has innate dignity and the natural differences between men and women and in the dimension of action it is based on principles such as the rule of law, governorship, trustiness, collectivism, the priority of morality over rights and like them.

    Keywords: lifestyle, fundamentals, principles, social contact, connect withpeople, principles of lifestyle, collectivism
  • Mohsen Ayati, Sadegh Mousavi Page 91

    Paying attention to the social aspects of education is one of the main tasks of curricula, and paying attention to the theoretical foundations of the social sciences can help curriculum planners to strengthen their curriculum. Functionalization theory is one of the most popular theories in this field, and it raises the question of what do these theories mean for curricula. Inferential reasoning method has been used in this study. The research findings generally show that functionalization basically rejects the separation of school from the fabric of society and emphasizes the readiness of students to participate in society. The research findings can be concluded that functionalization, in particular, for each element of the curriculum, including the teacher, the learner, the teaching-learning methods, assessment, and educational content, has specific functions that has strong relationship with society.

    Keywords: curriculum, functionalization, education
  • Azam Rahmatabadi, Toubi Kermani Page 115

    It cannot be claimed that a complete cultural transformation has taken place, although many cultural changes have taken place at the university since the Islamic Revolution in Iran. Ideologically, materialism, the unnoticeable impact of post-modernist ideas, and positivism are trying to win over academic culture. It is related to the system of semantics promoted by the system of domination on the one hand, and the attitudes of elites, planners and professors on the other hand. The scientism and commitment to Western sources and professors' ignorance of the philosophical foundations of Islam, and religious theories, and the perception of the separation of religion from science, despite commitment to both, foment this issue. Some misguided policies on academic culture have caused of this trend. It is necessary to pay attention to the diffusion of nonindigenous culture and preventing it, logical connection between science and religion, foresight, promoting accountability, correcting incorrect laws, recognizing the needs of society and the relationship between industry and knowledge, excellence and trying to include cultural needs, and shortcomings of academic culture. Therefore, we have examined the shortcomings and requirements of academic culture with descriptive, analytical, and documentary methods in this study.

    Keywords: academic culture, Islamic revolution, university excellence, knowledge management