فهرست مطالب

War and Public Health - Volume:12 Issue: 46, 2020

Iranian Journal of War and Public Health
Volume:12 Issue: 46, 2020

  • تاریخ انتشار: 1398/12/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امید عیسی نژاد*، منصور حیدریان صفحات 1-9
    اهداف

    از جمله ابعاد مهم روان شناختی آزادگان که در اغلب جوامع می تواند تهدید شود و در بیشتر مواقع نادیده گرفته شود، کیفیت زندگی، تاب آوری و انعطاف پذیری این افراد است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش تاب آوری بر تاب آوری و کیفیت زندگی آزادگان انجام شد.

    مواد و روش ها

     در این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری (دوماهه) با گروه کنترل که در سال 1396 انجام شد، 30 نفر از آزادگان شهرستان دیواندره، استان کردستان به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) تقسیم شدند. گروه آزمایش، برنامه آموزش تاب آوری را به مدت 10 جلسه دریافت کرد، ولی گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها، پرسش نامه تاب آوری کانر و دیویدسون (CD-RISC) و پرسش نامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی- فرم کوتاه (WHOQOL-BREF) مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 18 و آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری و تحلیل کوواریانس یک راهه انجام شد.

    یافته ها

     در مراحل پس آزمون و پیگیری، میانگین نمرات تاب آوری و حیطه های روان شناختی، روابط اجتماعی و محیطی کیفیت زندگی در گروه آزمایش از گروه کنترل به طور معنی داری بیشتر بود (0.001=p)؛ اما بین دو گروه از لحاظ نمرات حیطه جسمی کیفیت زندگی تفاوت معنی دار مشاهده نشد (0.05>p).

    نتیجه گیری

     آموزش تاب آوری می تواند بر ارتقای کیفیت زندگی و تاب آوری آزادگان تاثیری باثبات و پایدار داشته باشد.

    کلیدواژگان: آموزش، آزادگان، تاب آوری، کیفیت زندگی
  • بهزاد علی گوهری، خدیجه ابوالمعالی الحسینی*، فریبرز درتاج، فرهاد جمهری صفحات 11-18
    اهداف

    نقص در باورهای فراشناختی، آسیب پذیری فرزندان جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از آسیب (PTSD) را نسبت به مشکلات سلامت روان افزایش می دهد. هدف این پژوهش تعیین اثرات آموزش مهارت های مقابله مذهبی بر تعدیل باورهای فراشناخت در فرزندان جانبازان مبتلا به PTSD بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری یک ماهه در سال 1395 بین 20 نفر از دانشجویان شاهد (فرزندان جانبازان مبتلا به PTSD) در دانشگاه آزاد اسلامی- واحد رودهن انجام شد. نمونه ها به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به تصادف در دو گروه کنترل و آزمایش جایگزین شدند (10 نفر در هر گروه). گروه آزمایش 10 جلسه آموزش مهارت های مقابله مذهبی دریافت کرد، ولی گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. هر دو گروه پرسش نامه باورهای فراشناخت ولز (MCQ-30) را قبل، بعد و یک ماه بعد از مداخله تکمیل کردند. داده ها توسط نرم افزار SPSS 22 و با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری تحلیل شدند.

    یافته ها

    در مرحله پس آزمون تنها مولفه های باورهای مثبت در مورد نگرانی (3/511=F؛ 0/045=p) و خودآگاهی شناختی (6/482=F؛0/008=p) بین دو گروه دارای تفاوت معنی دار بودند. در مرحله پیگیری نیز همچنان بین دو گروه کنترل و آزمایش از نظر دو مولفه باورهای مثبت در مورد نگرانی (5/134=F؛ 0/001=p) و خودآگاهی شناختی (6/956=F؛0/001=p) تفاوت معنی دار وجود داشت. 

    نتیجه گیری

     آموزش راهبردهای مقابله مذهبی منجر به بهبود برخی از مولفه های باورهای فراشناخت، یعنی مولفه های باورهای مثبت در مورد نگرانی و فقدان خودآگاهی شناختی می شود که اثر آن بعد از یک ماه همچنان پابرجاست.

    کلیدواژگان: مهارت های مقابله، مذهب، فراشناخت، فرزندان، جانبازان، PTSD
  • عبدالله معروف*، علی اصغر نورسته، حسن دانشمندی، احمد ابراهیمی عطری صفحات 19-27
    اهداف

    ورزشکاران بسکتبال با ویلچر به عنوان گروهی از افراد دارای ضایعه نخاعی در معرض ابتلا به سندروم متقاطع فوقانی قرار دارند. هدف تحقیق حاضر، بررسی تاثیر یک پروتکل تمرینی مبتنی بر ثبات اسکاپولا بر سندروم متقاطع فوقانی ورزشکاران بسکتبال با ویلچر ضایعه نخاعی بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش نیمه تجربی که در سال 97-1396 انجام شد، 24 ورزشکار بسکتبال با ویلچر جانباز و معلول با ضایعه نخاعی دارای سندروم متقاطع فوقانی در شهر مشهد به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به دو گروه 12نفره کنترل و مورد تقسیم شدند. تمرینات اصلاحی مبتنی بر ثبات اسکاپولا به مدت 8 هفته برای گروه مورد انجام شد. از ابزارهای دوربین عکاسی و خط کش منعطف به ترتیب برای اندازه گیری سر به جلو، شانه گرد و کایفوزیس استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS 23 و با استفاده از آزمون های آماری T مستقل، T زوجی، تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی انجام گرفت.

    یافته ها

    شدت ناهنجاری های سر به جلو، شانه گرد و کایفوزیس در کلاس ورزشی 3 نسبت به کلاس های 1 و 2 کمتر بود. پس از انجام تمرینات در هر سه ناهنجاری سر به جلو، شانه گرد و کایفوزیس تفاوت معنی داری بین دو گروه کنترل و مورد مشاهده شد (0/05<p).

    نتیجه گیری

     تمرینات اصلاحی مبتنی بر ثبات اسکاپولا یکی از روش های تمرینی مفید برای برگرداندن تعادل عضلانی و پیشگیری و اصلاح ناهنجاری ها در ورزشکاران بسکتبال با ویلچر است.

    کلیدواژگان: بسکتبال، ویلچر، ناهنجاری های اندام فوقانی، سر، کایفوزیس، تمرین
  • علی طالبی، مریم زرنقاش* صفحات 29-34
    اهداف

    خانواده جانبازان به ویژه همسران آنان در معرض آسیب های روحی و روانی بسیاری هستند که باید به آنها توجه کرد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر احساس تنهایی و وسواس فکری همسران جانبازان بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه شاهد، 22 نفر از همسران جانبازان شهر شیراز در سال 1397 با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه مورد و شاهد (هر گروه 11 نفر) قرار گرفتند. شرکت کنندگان هر دو گروه پرسش نامه احساس تنهایی دی توماسو و پرسش نامه وسواس فکری نولن- هوکسما را تکمیل کردند. سپس گروه مورد طی 8 جلسه 150-120دقیقه ای تحت مداخله شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفت. پس از گروه درمانی روی گروه مورد، پس آزمون برای هر دو گروه انجام شد. داده ها به وسیله نرم افزار SPSS 20 و از طریق آزمون های T وابسته و T مستقل تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در گروه مورد در پس آزمون نسبت به پیش آزمون تغییرات معنی داری در مقیاس های احساس تنهایی و وسواس فکری مشاهده شد (0/0001=p)، در حالی که در گروه شاهد تغییرات معنی داری مشاهده نشد (0/05p>). در بررسی تغییرات بین گروهی نیز اختلاف معنی داری در احساس تنهایی (0/01=p) و وسواس فکری (0/0001=p) گروه مورد و گروه شاهد وجود داشت.

    نتیجه گیری

     شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی راهبردی موثر برای کاهش احساس تنهایی و وسواس فکری است.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی، ذهن آگاهی، احساس تنهایی، وسواس فکری، جانبازان، همسران
  • ژیلا خانی آباد، حسن امیری*، کیوان کاکابرایی صفحات 35-42
    اهداف

    شناسایی پیشایندهای کیفیت زندگی جانبازان اعصاب و روان در یک الگوی واحد، موجب شناسایی بهتر ماهیت کیفیت زندگی این افراد و در نتیجه ارایه بهتر خدمات رفاهی مربوط به این پیشایندها می شود. لذا هدف از پژوهش حاضر طراحی مدل علی پیشایندهای کیفیت زندگی جانبازان اعصاب و روان بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش توصیفی- همبستگی از نوع الگوی معادله های ساختاری طی سال 97-1396 در بین 260 نفر از جانبازان اعصاب و روان تحت پوشش بنیاد شهید و امور ایثارگران استان کرمانشاه انجام شد. این افراد به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و پرسش نامه های پژوهش شامل فرم کوتاه پرسش نامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (WHOQOL-BREF)، فرم کوتاه پرسش نامه رضایت زناشویی، پرسش نامه محقق ساخته برای ارزیابی میزان رضایت از خدمات بنیاد شهید، پرسش نامه نگرش معنوی، مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده چندبعدی و مقیاس سبک زندگی سلامت محور را تکمیل نمودند. تحلیل داده ها توسط نرم افزارهای SPSS 22 و AMOS 24 و آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفت.

    یافته ها

    ضرایب مستقیم رضایت از خدمات بنیاد بر کیفیت زندگی (0/47=β)، حمایت اجتماعی ادراک شده بر کیفیت زندگی (0/44=β) و رفتارها و نگرش های مثبت نسبت به سلامت بر کیفیت زندگی (0/16=β) معنی دار بودند. ضرایب مسیر غیرمستقیم نیز معنی دار بودند (0/01<p).

    نتیجه گیری

    آموزش نگرش های معنوی و رفتارهای مربوط به سلامت، همچنین افزایش خدمات بنیاد شهید می تواند موجب افزایش کیفیت زندگی جانبازان اعصاب و روان شود.

    کلیدواژگان: مدل علی، کیفیت زندگی، جانبازان، اعصاب و روان، سالمندی
  • مریم فلاحتی، عبدالله شفیع آبادی*، محمود جاجرمی، محمد محمدی پور صفحات 43-51
    اهداف

    شادکامی یکی از مهم ترین نیازهای روانی بشر است که تاثیر عمده ای بر شکل گیری شخصیت و سلامت روان دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و معنادرمانی بر شادکامی همسران جانبازان انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با دو گروه مورد و یک گروه شاهد، 60 نفر از همسران جانبازان شهر تهران در سال 1396 مورد مطالعه قرار گرفتند. این افراد به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و به صورت تصادفی در گروه های درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، معنادرمانی و شاهد (هر گروه 20 نفر) قرار گرفتند. گروه های مورد در 9 جلسه 120دقیقه ای تحت درمان قرار گرفتند و گروه شاهد هیچ درمانی دریافت نکرد. ابزار پژوهش، پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی و پرسش نامه شادکامی آکسفورد بود. داده ها با نرم افزار SPSS 18، از طریق آزمون تحلیل کوواریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    با کنترل اثر نمرات پیش آزمون، بین میانگین نمرات شادکامی گروه ها در مرحله پس آزمون تفاوت معنی دار وجود داشت (10/827=F؛ 0/001>p). در مقایسه دوبه دوی گروه ها، دو گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (0/001>p) و معنادرمانی (0/008=p) با گروه شاهد تفاوت معنی دار داشتتند، ولی بین دو گروه مورد تفاوت معنی داری مشاهده نشد (0/05<p) و اثربخشی دو روش درمانی تقریبا یکسان بود.

    نتیجه گیری

     درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و معنادرمانی هر دو بر افزایش شادکامی همسران جانبازان موثر هستند.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، معنادرمانی، شادکامی، همسران، جانبازان
  • محمد مهدی زارع، حسین بقولی*، سلطانعلی کاظمی، حجت الله جاویدی صفحات 53-61
    اهداف

    بیماران مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) در راهبردهای تنظیم هیجانی دچار مشکل هستند. مدل طرحواره های هیجانی به عنوان یک سازه فراتشخیصی اخیرا نقش زیادی در پژوهش های مرتبط با بیماری های روانی داشته اند. هدف این مطالعه مقایسه طرحواره های هیجانی در جانبازان مبتلا به PTSD همراه با علایم افسردگی و اضطرابی و جانبازان PTSD فاقد علایم اضطرابی و افسردگی بود.

    مواد و روش ها

     در این پژوهش توصیفی 105 نفر از جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه که در سال 1397 به مراکز مشاوره بنیاد شهید و امور ایثارگران شهرستان شیراز و بوانات مراجعه کرده بودند، به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و در سه گروه 35نفره جانبازان مبتلا PTSD همراه با علایم افسردگی، جانبازان مبتلا به PTSD همراه با علایم اضطراب و جانبازان مبتلا به PTSD فاقد علایم افسردگی و اضطراب قرار گرفتند. ابزار پژوهش، مصاحبه بالینی ساختاریافته (SCID-5)، پرسش نامه افسردگی بک، پرسش نامه اضطراب بک، نسخه ایرانی پرسش نامه طرحواره های هیجانی لیهی و نسخه نظامی چک لیست اختلال استرس پس از سانحه بود. داده ها توسط آزمون تحلیل واریانس تک متغیره، و آزمون تعقیبی LSD و با استفاده از نرم افزار SPSS 22 مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

     بین سه گروه در همه ابعاد طرحواره های هیجانی به جز نشخوار ذهنی، توافق و ارزش های والاتر تفاوت معنی دار وجود داشت (0/05<p).

    نتیجه گیری

    طرحواره های هیجانی در جانبازان مبتلا به PTSD همراه با علایم افسردگی و اضطرابی و فاقد علایم متفاوت است، بنابراین در درمان این بیماران باید به نقش و جایگزینی طرحواره های هیجانی سازگار در بهبودی بیماری توجه کرد.

    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از سانحه، طرحواره های هیجانی، جانبازان، اضطراب، افسردگی
  • بختیار ملکاری، کیومرث فرحبخش*، نور علی فرخی، عبدالله معتمدی صفحات 63-73
    اهداف

    کژکاری های جنسی از مهم ترین عواملی است که می تواند نقش اساسی در سلامت و سازگاری فردی و اجتماعی افراد داشته باشد. مصدومیت شیمیایی یکی از مواردی است که با ایجاد تغییرات ارگانیک و سایکولوژیک در مصدومان زن و مرد می تواند به عنوان یک عامل جدی در پیدایش یا تشدید کژکاری های جنسی تلقی شود. هدف این پژوهش، شناسایی کژکاری های جنسی در مصدومان شیمیایی شهر سردشت بود.

    مشارکت کنندگان و روش ها

    این تحقیق کیفی پدیدارشناسی در سال 1397 با استفاده از روش نظریه زمینه ای در بین تمامی مصدومان شیمیایی شهر سردشت انجام شد. ابتدا پرسش نامه تمایل جنسی هالبرت بین افراد شناسایی شده توزیع شد و از میان مصدومان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، تعداد 60 مصدوم شیمیایی (30 زن و 30 مرد) که نمره پایینی به دست آوردند، برای مشارکت در پژوهش انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. تمامی مصاحبه ها ضبط و سپس دست نویس شد و در نهایت اطلاعات با استفاده از الگوی هفت مرحله ای نظریه زمینه ای کلایزر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    کد محوری "کژکاری های جنسی چندگانه" دربرگیرنده 9 کد انتخابی بود. کدهای انتخابی توام با مفاهیم اولیه و ثانویه خود مورد شناسایی قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

     کژکاری های جنسی شناسایی شده شامل خلل در آغازگری روابط جنسی، فقدان برانگیختگی جنسی، عدم ادراک اوج لذت جنسی، بدکارکردی اندام های تناسلی، دلزدگی جنسی، خلل در توانایی جنسی، اختلال نعوظ، خلل چندسویه در فرآیند انزال و اختلال خودارضایی بودند.

    کلیدواژگان: کژکاری جنسی، جنگ شیمیایی، مصدومان، پدیدارشناسی
|
  • O. Isanejad*, M. Haydarian Pages 1-9
    Aims

    One of the important psychological dimensions of prisoners of war that in most societies can be threatened and often overlooked, is their quality of life, resilience and flexibility of these people. The aim of present study was to investigate the effectiveness of resiliency training on quality of life and resiliency in prisoners of war.

    Materials & Methods

    In this semi experimental study with pretest-posttest design with control group and fallow-up session (after 2 months) in 2017, 30 prisoners of war in Divandarreh city, Kurdistan province were selected by simple random sampling method and randomly assigned into experimental and control group (each group 15 people). The experimental group received resilience training for 10 sessions, but the control group did not receive any training. Data were gathered by Connor-Davidson Resilience Scale (CD-RISC) and the World Health Organization Quality of Life (WHOQOL-BREF) and analyzed using SPSS 18 software and multivariate analysis of covariance and one way analysis of covariance.

    Findings

    At posttest and follow-up stages, the mean scores of resiliency and psychological, social and environmental domains of quality of life were significantly higher in the experimental group than the control group (p=0.001), but there was no significant difference between the two groups in physical domain scores of quality of life (p>0.05).

    Conclusion

    Resiliency training can have a lasting and stable impact on improving the quality of life and resilience in prisoners of war.

    Keywords: Education, Prisoners of War, Resilience, Quality of Life
  • B. Ali Gouhari, Kh. Abolmaali Alhosseini*, F. Dortaj, F. Jomehri Pages 11-18
    Aims

    Defect in metacognitive beliefs increases the vulnerability of children of veterans with post-traumatic stress disorder (PTSD) to mental health problems. The purpose of this study was to determine the effect of religious coping skills training on modifying metacognitive beliefs among children of veterans with PTSD.

    Materials & Methods

    This semi-experimental study with pretest-posttest design with control group and one- month follow-up was conducted among 20 Shahed students (the children of veterans with PTSD) in Islamic Azad University-Roudehen Branch in 2016. The subjects were selected by purposive sampling method and randomly assigned to control and experimental groups (10 people in each group). The experimental group received 10 sessions of religious coping skills training and the control group did not receive training during this period. Both groups completed the metacognitions questionnaire (MCQ-30), before, after, and one month after the intervention. Data were analyzed by SPSS 22 software using multivariate analysis of variance.

    Findings

    In post-test step, only the components of positive beliefs about worry (F=3.511; p=0.045) and cognitive self-consciousness (F=6.482; p=0.008) were significantly different between the two groups. In the follow-up step, there was still a significant difference between the two control and experiment groups in terms of positive beliefs about worry (F=5.134; p=0.001) and cognitive self-consciousness (F=6.956; p=0.001).

    Conclusion

    The religious coping skills training improves some of the components of metacognitive beliefs that is, positive beliefs about worry and lack of cognitive self-consciousness that its effect persists after one month.

    Keywords: Coping Skill, Religion, Metacognition, Children, Veterans, PTSD
  • A. Maarouf*, A.A. Norasteh, H. Daneshmandi, A. Ebrahimi Atri Pages 19-27
    Aims

    Wheelchair basketball athletes, as a group of people with spinal cord injury, are at risk for upper cross syndrome. The purpose of the present study was to investigate the effect of a corrective exercise program based on scapular stability on upper cross syndrome in wheelchair basketball athletes.

    Materials & Methods

    In this semi-experimental study that was conducted in 2017-2018, 24 veteran and handicapped wheelchair basketball athletes who had spinal cord injury with upper cross syndrome in Mashhad were selected by purposive sampling method and divided into control (n=12) and case (n=12) groups. A corrective exercise program based on scapular stability were administered to the case group for 8 weeks. Camera and flexible ruler tools were used to measure forward head, rounded shoulder and kyphosis, respectively. Data analysis was performed by SPSS 23 software using independent t-test, paired t-test, one-way analysis of variance, and Tukey’s post hoc test.

    Findings

    The severity of forward head, rounded shoulder and kyphosis abnormalities was less in class 3 than in class 1 and 2. There was a significant difference between the case and control groups after training in all three forward head, rounded shoulder, and kyphosis abnormalities (p<0.05).

    Conclusion

    The corrective exercises based on scapula stability are one of the most useful training methods for restoring muscle balance and preventing and correcting abnormalities in wheelchair basketball athletes.

    Keywords: Basketball, Wheelchair, Upper Limb Deformities, Head, Kyphosis, Exercise
  • A. Talebi, M. Zarnaghash* Pages 29-34
    Aims

    Veterans' families, especially their wives, are at high risk for mental and psychological injuries that should be noticed to them. The aim of present study was to investigate the effectiveness of mindfulness based cognitive therapy on loneliness and rumination of veterans’ spouses.

    Materials & Methods

    In this experimental study with pretest-posttest design with control group, 22 veterans’ spouses of Shiraz city in 2018 were selected by purposive sampling method and randomly assigned into case and control groups (11 subjects in each group). Participants in both groups completed the DiTommaso’s loneliness questionnaire and the Nolen-Hoeksema’s rumination questionnaire. The case group was then subjected to mindfulness-based cognitive therapy intervention during 8 sessions of 120-150 minutes. After group therapy on the case group, the post-test was performed on both groups. Data were analyzed by SPSS 20 software, using dependent and independent t-tests.

    Findings

    In case group, significant changes in the sense of loneliness and rumination scales were observed in the post-test compared to the pre-test (p=0.0001). However, no significant changes were observed in the control group. There was also a significant difference between the case group and the control group in the sense of loneliness (p=0.01) and rumination (p=0.001).

    Conclution

     Mindfulness-based cognitive therapy is an effective strategy to reducing sense of loneliness, and rumination in veterans’ spouses.

    Keywords: Cognitive Therapy, Mindfulness, Loneliness, Rumination, Veterans, Spouses
  • Zh. Khaniabad, H. Amiri*, K. Kakabraee Pages 35-42
    Aims

    Identifying the prerequisites for the quality of life of neuropsychiatric veterans in a single model will lead to a better understanding of the quality of life of these individuals and, as a result, better provision of welfare services related to these prerequisites. Therefore, the aim of the present study was to design the causal model of prerequisites for the quality of life of neuropsychiatric veterans.

    Materials & Methods

    This descriptive-correlational study of the structural equation model was conducted during 2017-2018 among 260 neuropsychiatric veterans covered by the Martyrs and Sacrifices Affairs Foundation of Kermanshah province. These people were selected by simple random sampling method and they completed research questionnaires including the short form questionnaire of the World Health Organization Quality of Life (WHOQOL-BREF), short form of marital satisfaction questionnaire, researcher-made questionnaire to assess the satisfaction of Martyr Foundation services, spiritual attitude questionnaire, multidimensional perceived social support scale, and healthy life style scale. Date were analyzed by SPSS 22 software and AMOS 24 software using descriptive and inferential statistics.

    Findings

    The direct coefficients of satisfaction of services on quality of life (β=0.47), perceived social support on quality of life (β=0.44), and behaviors and positive attitudes toward health on quality of life (β= 0.16) were significant. The indirect path coefficients were also significant (p<0.01).

    Conclusion

    Teaching spiritual attitudes and behaviors related to health, as well as increasing the services of the Martyrs Foundation, can increase the quality of life of neuropsychiatric veterans.

    Keywords: Causal Model, Quality of Life, Veterans, Neuropsychiatric, Aging
  • M. Falahati, A. Shafiabady*, M. Jajarmi, M. Mohamadipoor Pages 43-51
    Aims

    Happiness is one of the most important mental needs of mankind which has a major impact on personality and mental health. The aim of this study was to investigate the effectiveness of acceptance and commitment therapy and Logotherapy on happiness of veterans' spouses.

    Materials & Methods

    In this semi experimental study with pretest-posttest design, with two case groups and one witness group, 60 people of veterans' spouses were studied in Tehran in 2017. The subjects were selected using simple random sampling method and were randomly assigned into acceptance and commitment therapy, Logotherapy and witness group (n=20 in each group). Case groups were treated in 9 sessions in 120 minutes and the witness group received no cure. The research tools were a demographic questionnaire and oxford happiness questionnaire. Data were analyzed using SPSS 18 software, through one-way analysis of covariance and Tukey's post hoc test.

    Finding

    By controlling the effects of pretest scores, there was a significant difference between the mean scores of happiness of the groups in the posttest step (F=10.827; p<0.001). The mean scores of happiness in the acceptance and commitment therapy group (p<0.001) and the Logotherapy group (p=0.008) had significant difference in comparison to the witness group. There was no significant difference between two case groups and both methods had the same effectiveness (p>0.05).

    Conclusion

    Both acceptance and commitment therapy and Logotherapy are effective in increasing the happiness of veterans' spouses.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Logotherapy, Happiness, Veterans, Spouses
  • M.M Zare, H. Bagooli*, S.A. Kazemi, H.A. Javidi Pages 53-61
    Aims

    War veterans suffering post-traumatic stress disorder (PTSD) have difficulty with emotional regulation strategies. The model of emotional schemas as a transdiagnostic construct recently played a major role in researches related to mental illnesses. The aim of this study was to compare the emotional schemes in war veterans suffering post-traumatic stress disorder with depression symptoms, anxiety symptoms and without signs of depression and anxiety.

    Instruments & Methods

    In this descriptive study 105 war veterans suffering post-traumatic stress disorder who referred to counseling centers of Martyr and Sacrifices Affairs Foundation of Shiraz and Bavanat cities, were selected by purposive sampling method and divided into three groups of 35 people of war veterans suffering PTSD with depression symptoms, war veterans suffering PTSD with anxiety symptoms, and war veterans suffering PTSD without symptoms of anxiety and depression. Tools of the study were Structured Clinical Interview (SCID-5), Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory, Iranian version of Leahy's Emotional Schema Questionnaire, and military version of the PTSD Checklist (PCL). Data were analyzed by SPSS 22 software using univariate analysis of variance and LSD post hoc test.

    Findings

    There was significant difference among the three groups of veterans in all aspects of emotional schemas except subjective rumination, consensus and higher values (p<0.05).

    Conclusion

    Emotional schemas are different in war veterans suffering post-traumatic stress disorder with depression symptoms, anxiety symptoms and without signs of depression and anxiety, so in treatment of these patients the role and the replacement of compatible emotional schemes in recovery of the disease should be considered.

    Keywords: Post-Traumatic Stress Disorder, Emotional Schemas, Veterans, Anxiety, Depression
  • B. Melkari, K. Farahbakhsh*, N. Farrokhi, A. Motamedi Pages 63-73
    Aims

    Sexual dysfunction is one of the most important factors that can play a fundamental role in the individual and social health and adjustment of people. Chemical injury is one of the cases that can be considered as a serious factor in the occurrence or aggravation of sexual dysfunction by causing organic and psychological changes in male and female victims. The purpose of this study was to identify sexual dysfunctions in chemical warfare victims in Sardasht city.

    Participants & Methods

    This qualitative phenomenological research was carried out in 2018 using grounded theory method among all chemical warfare victims in Sardasht city. At first, Hurlbert Index of Sexual Desire (HISD) was distributed among the identified individuals and 60 chemical victims (30 females and 30 males) with low score were selected by purposive sampling method for participation in the study. Semi-structured interviews were used to collect data. All interviews were recorded and then transcribed, and finally the data were analyzed using the Colaizzi’s seven step process and grounded theory method.

    Findings

    The core code for "multiple sexual disfunctions" included 9 selected codes. Selected codes were identified with their primary and secondary concepts.

    Conclusion

    Identified sexual disfunctions include disorder in initiating sexual relations, lack of sexual arousal, lack of perception of sexual pleasure, sexual organ dysfunction, lack of sexual desire, impotency, erectile dysfunction, multi-faceted disorder in ejaculation and masturbation.

    Keywords: Sexual Dysfunction, Chemical Warfare, Victims, Phenomenology