فهرست مطالب

پژوهشنامه علم سنجی - پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1398)

پژوهشنامه علم سنجی
پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عبدالرضا نوروزی چاکلی * صفحه 0
  • فریده عصاره، عبدالحسین فرج پهلو، فرج الله رحیمی، پرستو پارسائی محمدی* صفحات 1-22
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، ارایه تصویری جامع از معیارها و شاخص های نظام های رتبه بندی ملی دانشگاهی کشورهای جهان است.

    روش شناسی

    این پژوهش از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی و به لحاظ هدف، کاربردی است. همچنین از نوع مطالعات علم سنجی است که بر اساس رویکرد کمی و با روش کتابخانه ای انجام شده است. جامعه آماری پژوهش، سیستم های رتبه بندی ملی دانشگاهی 27 کشور جهان می باشند. روش نمونه گیری هدفمند ملاک محور بوده است. در این پژوهش درمجموع 17 معیار و 1774 شاخص استخراج شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و نرم افزار اکسل تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان دادند که معیارهای آموزش، دانشجویان، عوامل مالی، فارغ التحصیلان، پژوهش و اعضای هییت علمی در بیش از نیمی از رتبه بندی های مورد مطالعه حضور داشته اند و شاخص های نرخ دانشجویان بین المللی، کیفیت پردیس دانشگاهی جهت زندگی دانشجویان، نمرات کسب شده داوطلبان پذیرفته شده در دانشگاه در آزمون ورود به دانشگاه، یارانه ها، کمک هزینه ها، گرنت ها و بورس های تحصیلی اعطاشده به دانشجویان، و نسبت اعضای هییت علمی به دانشجو، پنج شاخص برتر بوده اند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دادند که در رتبه بندی های ملی دانشگاهی، از میان کارکردهای اصلی دانشگاه ها، دو کارکرد آموزش و پژوهش بیشتر مورد توجه بوده اند که البته خارج از انتظار نیست.

    کلیدواژگان: معیار، شاخص، رتبه بندی های ملی دانشگاهی
  • سعیده ابراهیمی*، ناهید جعفری صفحات 23-44
    هدف

    این پژوهش با هدف تمیز تنوع و سنجش تاثیر تحقیقات میان رشته ای در سطوح مختلف و همین طور تحلیل همکاری های بین بخشی و درون بخشی انجام شده است.

    روش شناسی

    این پژوهش به لحاظ هدف از نوع تحقیقات بنیادی و از نظر شیوه گردآوری و تحلیل داده ها از نوع توصیفی با رویکرد تحلیل انتشارات و استنادات است. جامعه پژوهش مقالات سه حوزه علوم پایه در پایگاه اسکوپوس و همین طور نویسندگان این مقالات بوده است. نمونه گیری، خوشه ای و هدفمند و کلیه مقالات این سه حوزه در سال 2012 و همین طور دیدگاه های نویسندگان مقالات مورد بررسی قرار گرفته است.

    یافته ها

    طبق یافته ها، رشته فیزیک در سطح چندرشته ای و بین رشته ای و رشته شیمی در سطح درون رشته ای و رشته های متقاطع وضعیت مطلوب تری دارند. از نظر استناد، تفاوت معنی داری بین تحقیقات میان رشته ای در سطوح مختلف وجود ندارد. در مقالات گروه شیمی، بیشترین درصد همکاری های درون بخشی و در مقالات فیزیک، بیشترین درصد همکاری های بین بخشی دیده می شود.

    نتیجه گیری

    هرچند هر سه حوزه علوم پایه گرایش به تحقیقات میان رشته ای دارند، الگوی تحقیقات میان رشته ای و میزان آن در سه حوزه علوم پایه کاملا متفاوت است که به طور قطع از ماهیت رشته ها نشیت می گیرد. گرایش قوی به تحقیقات میان رشته ای، خصوصا در تحقیقات خاص، بیانگر نیاز دانشگاه به ایجاد فیلدهای میان رشته ای است.

    کلیدواژگان: سیاست علم، تحقیقات میان رشته ای، بین رشته ای، چندرشته ای، درون رشته ای، رشته های متقاطع، علوم پایه
  • طیبه سهرابی، سعید غفاری* صفحات 45-62
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش شناسایی موضوعات پرکاربرد تولیدات علمی حوزه ارتباطات علمی نمایه شده در پایگاه اطلاعاتی وب آو ساینس طی سال های 2000-2017 می باشد.

    روش شناسی

    در پژوهش حاضر از روش تحلیل محتوای کمی و با استفاده از تحلیل هم رخدادی واژگانی بهره گرفته شده است. جهت ترسیم نقشه های مورد نیاز از نرم افزار تحلیل شبکه UCInet و Bibexcel استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل 3108 مقاله نمایه شده در پایگاه اطلاعاتی وب آو ساینس، در حوزه ارتباطات علمی می باشد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که Thelwall M درمجموع از نظر بهره وری و کارایی و همچنین شاخص های خانواده اچ، در میان پژوهشگران این حوزه بیشترین امتیاز را کسب کرده و می توان گفت تاثیرگذارترین پژوهشگر حوزه ارتباطات علمی است. یافته ها همچنین نشان دادند که از نظر هم رخدادی واژگان دو کلیدواژه دسترسی آزاد و ارتباطات علمی بیشترین فراوانی را در حوزه ارتباطات علمی داشته اند. یافته های مربوط به خوشه بندی سلسله مراتبی به روش «وارد» نیز منجر به شکل گیری پنج خوشه در این حوزه گردید که از مهم ترین خوشه ها می توان به «علم و ارتباطات»، «دسترس پذیری علم» و «سنجش علمی» اشاره نمود.

    نتیجه گیری

    نتایج نمودار راهبردی نشان داد که خوشه «دسترس پذیری علم» جز خوشه های بالغ و مرکزی به حساب می آید و نقش محوری و اساسی در حوزه ارتباطات علمی دارد، همچنین خوشه «سنجش علمی» جزء خوشه های مرکزی ولی توسعه نیافته این حوزه می باشد. درنهایت موضوعات در حال ظهور مثل «تحویل مدرک» و «دسترسی آزاد به انتشارات» که به بحث دسترس پذیربودن علم در شکل های مختلف می پردازند مورد کنکاش پژوهشگران این حوزه قرار گرفته است

    کلیدواژگان: ارتباطات علمی، موضوعات پرکاربرد، ترسیم ساختار علم، تحلیل هم رخدادی واژگانی
  • منصوره فیض آبادی، اسماعیل وزیری* صفحات 63-88
    هدف

    مطالعات کوهورت یکی از روش های مهم پژوهش در حوزه علوم پزشکی به شمار می آیند که معمولا هزینه بر و زمان بر هستند. برای توجیه سرمایه گذاری های انجام شده روی مطالعات کوهورت، اثرات و دستاوردهای این پژوهش ها باید مورد ارزیابی قرار گیرد. هدف مطالعه حاضر بررسی سنجش اثر مطالعات کوهورت ایران از بعد تولید و توسعه دانش است.

    روش شناسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه کمی است که با رویکرد علم سنجی انجام شده است. 1374 تولید علمی حاصل از مطالعات کوهورت ایران که تا تاریخ 30 نوامبر 2017 در پایگاه وب آو ساینس نمایه شده بودند، جامعه آماری این پژوهش را تشکیل دادند. برای آمار توصیفی از نرم افزار اکسل و ترسیم نقشه های همکاری، از نرم افزارهای بیب اکسل، نت دراو و یو سی آی نت استفاده شد.

    یافته ها

    درمجموع 1374 مدرک بازیابی شده در 108 گروه موضوعی مختلف نمایه شده اند. گروه موضوعی پزشکی داخلی و عمومی با 243 مقاله در رتبه اول قرار داشت. 1374 مدرک بازیابی شده درمجموع 12953 استناد دریافت کرده بودند که 36.69 درصد از مقالات دارای استناد و نیم درصد از آنها معادل 7 مدرک جزء مقالات پراستناد بودند. 9685 نویسنده در نگارش مقالات نقش داشتند که هر مدرک به طور میانگین توسط 7 نویسنده نگاشته شده است. 506 مجله از مجموع 624 مجله منتشرکننده این مقالات دارای ضریب تاثیر بوده اند. 9.17 درصد مقالات در نشریات چارک اول منتشر شده اند. 110 کشور و 1389 سازمان ملی و بین المللی در نگارش مقالات کوهورت ایران نقش داشته اند که در میان کشورها، آمریکا، انگلستان و فرانسه، در بین سازمان های داخلی دانشگاه علوم پزشکی تهران، علوم پزشکی شهید بهشتی و علوم پزشکی اصفهان و در بین سازمان های بین المللی، آژانس بین المللی تحقیقات سرطان، موسسه کارولینسکا و موسسه ملی سرطان به ترتیب در رده های اول تا سوم قرار دارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به روند رو به رشد مطالعات کوهورت، مدیران دانشگا ه ها و سرمایه گذاران پژوهشی باید به سنجش اثر این مطالعات توجه نمایند و درخصوص تمرکز بر همکاری های داخلی و خارجی اقدام نمایند. محققان نیز توجه بیشتری به انتشار و اشاعه نتایج پژوهش ها در مجلات باکیفیت و دارای مخاطب در سطح بین المللی نمایند.

    کلیدواژگان: مطالعات کوهورت، ارزیابی پژوهش، سنجش اثر، تولید و توسعه دانش، علم سنجی، علوم پزشکی، ایران
  • سعید صفری* صفحات 89-124
    هدف

    تجاری سازی علم و فناوری، از مهم ترین مصادیق نوآوری در علم و فناوری است که می تواند به این سوال مهم پاسخ دهد که چه افراد، سازمان ها و کشورهایی توانسته اند ایده و دانش را به محصول و ثروت تبدیل کنند و در این مسیر چه عواملی موثر بوده است. این پژوهش با هدف شناسایی وضعیت تجاری سازی تحقیقات دانشگاهی، محرک ها و موانع تجاری شدن آنها اجرا و در شش مرحله برای دستیابی به اهداف و پاسخ گویی به سوالات تحقیق صورت پذیرفت.

    روش شناسی

    در این مطالعه که از نوع تحلیلی علم سنجی و از نظر هدف کاربردی است به منظور جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای در مرحله اول و پرسشنامه در پنج مرحله بعدی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش را دو گروه متخصصان حوزه تجاری سازی و اعضای هییت علمی دانشگاه شاهد که حداقل دارای یک طرح پژوهشی بوده اند تشکیل داده اند. اطلاعات مربوط به عوامل موثر بر تجاری سازی از منابع کتابخانه ای و سایر داده ها از طریق پرسشنامه جمع آوری شده است. به منظور تحلیل داده های پژوهش از روش آماری آزمون میانگین و روش های تصمیم گیری چند شاخصه دیمتل و فرایند تحلیل شبکه ای استفاده شده است.

    یافته ها

    پس از مطالعه منابع علمی مربوط به حوزه تجاری سازی رویکرد تحلیل بازار به عنوان رویکرد مناسب ارزیابی پتانسیل تجاری طرح‏های پژوهشی انتخاب و به کمک این رویکرد بیش از 214 طرح پژوهشی اجراشده در دانشگاه از نظر پتانسیل تجاری سازی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان دادند که حدود 70 درصد طرح‏های پژوهشی دارای پتانسیل تجاری سازی بوده و 30 درصد آنها فاقد چنین پتانسیلی هستند. در ادامه با بررسی مطالعات و تحقیقات داخلی و خارجی درخصوص تجاری سازی، نزدیک به 120 مولفه اصلی و فرعی موثر بر تجاری سازی استخراج و مورد پالایش قرار گرفت که نهایتا تعداد 51 مولفه در قالب 13 عنوان عامل اصلی نام گذاری و در سه بعد فردی، سازمانی و نهادی دسته‏ بندی شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج نظرسنجی خبرگان نشان دادند که عوامل شناسایی شده برای تجاری سازی مناسب و قابل قبول هستند. نتایج مربوط به بررسی روابط بین عوامل اصلی و ابعاد سه‏گانه که با اجرای تکنیک دیمتل انجام شد نشان داد که اثرگذارترین شاخص ها درخصوص عوامل موثر بر تجاری سازی تحقیقات دانشگاهی به ترتیب شامل نگرش مدیریتی، برنامه ‏ریزی و سیاست گذاری، تسهیل و پشتیبانی، زمینه‏ سازی فرهنگی، عامل سیستمی، حمایت سازمانی، ساختار سازمانی و تامین و تجهیز می‏باشند و عوامل دیگر شامل دانش و آگاهی، توانمندی و مهارت، خلاقیت و نوآوری، ریسک‏پذیری و اعتماد در گروه شاخص های معلول قرار می گیرند. اولویت‏بندی عوامل موثر بر تجاری سازی با روش فرایند تحلیل شبکه‏ای انجام و مشخص کرد که عامل برنامه‏ریزی و سیاست گذاری بالاترین اولویت را به خود اختصاص می دهد و پس از آن عامل حمایت سازمانی، طرز نگرش مدیریت، زمینه‏ سازی فرهنگی، تسهیل و پشتیبانی، سیستم‏های سازمانی و سایر عوامل قرار دارند. بررسی وضعیت هر یک از عوامل موثر بر تجاری سازی از دیدگاه صاحبان طرح‏های ‏پژوهشی نشان داد که فقدان آنها به عنوان مانعی برای تجاری‏ سازی و وجود هر یک می‏تواند محرکی برای موفقیت محققان در تجاری‏ سازی نتایج طرح‏های پژوهشی باشد.

    کلیدواژگان: تجاری سازی علم و فناوری، سنجش و ارزیابی پتانسیل تجاری شدن، نتایج تحقیقات دانشگاهی محرک ها و موانع تجاری سازی
  • سید عابدین حسینی آهنگری*، ثریا ضیایی، فرامرز سهیلی، افشین موسوی چلک صفحات 125-140
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش بررسی ارتباط میان متغیرهای سطح رشد اخلاقی و خودکنترلی با ‏الگوهای خوداستنادی" و "نرخ کل استنادات" در مقالات نویسندگان برتر دانشگاه های علوم پزشکی ‏ایران در سال 2017 است.‏

    روش شناسی

    پژوهش حاضر مطالعات کاربردی علم سنجی و از نوع همبستگی (ارایه مدل) است. ‏جامعه مورد بررسی این پژوهش، شامل کلیه نویسندگانی است که در سال 2017 در پایگاه علم سنجی ‏اعضای هییت علمی دانشگاه های علوم پزشکی ایران دارای شاخص اچ 10 و بالاتر بودند. نمونه گیری ‏پژوهش به روش تصادفی نظام مند انجام شد. حجم نمونه در این مرحله طبق فرمول ‏n=104+m،120 نفر تعیین گردید. در قسمت تحلیل استنادی دو مقاله از هر نویسنده مورد ارزیابی ‏قرار گرفت. داده های جمع آوری شده طی بخش های اول و دوم مطالعه، با استفاده از نسخه 16 نرم افزار ‏spss‏ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. داده های پژوهش با روش رگرسیون بر مبنای روش هم زمان ‏‏(‏enter‏) تحلیل شده است.‏

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهند که ضرایب همبستگی متغیر سطح رشد اخلاقی با الگوی خوداستنادی دارای رابطه معنی دار است، اما متغیر خودکنترلی با الگوی نرخ کل استنادات رابطه معنا داری ‏ندارد. همچنین بین الگوی خوداستنادی و الگوی نرخ کل استنادات رابطه معنا دار وجود دارد. در مدل ‏رگرسیون به روش هم زمان، از میان متغیرهای سطح رشد اخلاقی و خودکنترلی تنها عامل سطح رشد ‏اخلاقی (001/. <  ,p803/3- =) از قدرت پیش بینی معنادار برخوردار بود، اما متغیر خودکنترلی ‏نمی تواند به عنوان عامل پیش بین الگوی خوداستنادی نویسندگان در نظر گرفته شود. مدل رگرسیون ‏بین متغیرهای سطح رشد اخلاقی و خودکنترلی به عنوان متغیرهای پیش بین و متغیر "نرخ کل ‏استنادات" به عنوان متغیر ملاک، بر مبنای روش هم زمان معنادار نیست. به بیان دیگر هیچ کدام از دو ‏متغیر سطح رشد اخلاقی و خودکنترلی نمی توانند عاملی پیش بین برای الگوی رفتاری نرخ کل استنادات ‏مقالات نویسندگان باشند.‏

    نتیجه گیری

    قدرت تبیین 17 درصدی تغییرات الگوی خوداستنادی نویسنده با عامل سطح رشد ‏اخلاقی مبین آن است که هنجارهای اجتماعی عامل ایجاد فشارهایی واقعی یا خیالی بر نویسندگان ‏است که درنهایت موجب خوداستنادی بیشتر نویسنده می شود. وجود رابطه بین عامل "سطح رشد ‏اخلاقی" و الگوی "خوداستنادی" نویسندگان و همچنین قدرت پیش بینی این الگوی رفتاری از طریق ‏عامل فوق، به نوعی تاییدی بر نظریه "ساختار اجتماعی کرونین" در رفتار استنادی است. به بیان دیگر ‏بخشی از رفتار خوداستنادی نویسندگان تحت تاثیر فشارهای اجتماعی و وابسته به سطح رشد اخلاقی ‏نویسندگان است و بستر و زمینه ای که فرایند استناددهی در آن اتفاق افتاده در این فرایند موثر است. این ‏نتایج همچنین به گونه ای آشکار نظریه هنجاری رفتار استنادی را که مدعی است استناد صرفا بیانگر ‏تاثیرات شناختی یا منطقی یک کار علمی است نقض می نماید

    کلیدواژگان: رفتار استنادی، خودکنترلی، رشد‎ ‎اخلاقی، خوداستنادی
  • سمیه پناهی، سمیه پروین، مهدی محمدی* صفحات 141-158
    هدف

    یکی از ابزارهای مهم و اساسی در تحقق اهداف آموزشی و تربیتی نظام آموزشی عالی کشور، منابع دانشگاهی است. پژوهش حاضر به منظور تحلیل محتوایی و استنادی منابع پیشنهادی گرایش علم سنجی در مقطع کارشناسی ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی انجام شده است.

    روش شناسی

    روش پژوهش تحلیل محتوا و ابزار گردآوری داده ها سیاهه وارسی است. جهت بازیابی رده های مختلف کتاب های فارسی و انگلیسی به ترتیب به آدرس کتابخانه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران (www.nlai.ir) و آدرس کتابخانه کنگره آمریکا (https://loc.gov) مراجعه شد. همچنین، برای تعیین نیم عمر منابع مورد استناد، از فرمول T= Y+y استفاده شد. تحلیل اطلاعات نیز با استفاده از نرم افزار آماری اکسل انجام شد.

    یافته ها

    برای سرفصل های کارشناسی ارشد به طور کلی 126 منبع فارسی و 89 منبع انگلیسی معرفی شده است. بر اساس نظام رده بندی کنگره، 36.05 درصد از رده علوم (Q) و 27 درصد از رده Z (کتابشناسی، کتابداری، کتاب، کتابت، صنعت و تجارت کتاب) معرفی شده اند. رده های T (فناوری)، L (آموزش و پرورش) و سایر رده ها نیز به میزان نسبتا کمتری مورد توجه بوده است. نیم عمر مقالات 11 سال و 6 ماه و کتاب ها 8 سال و 6 ماه محاسبه شد. دکتر عصاره در رتبه نخست مولفان پرکار به ویژه در تالیف مقالات قرار دارد (19.67) و سهم دکتر نوروزی چاکلی و دکتر مهراد نیز در تالیف کتاب، نسبت به بقیه چشمگیرتر است.

    نتیجه گیری

    با توجه به کمبود واحدهای عملی و منابع ترجمه شده با محتوای روزآمد، بازنگری برنامه درسی ضروری به نظر می رسد. همچنین تالیف منابع حوزه علم سنجی با رویکرد بومی می تواند در راستای اثرگذاری پژوهش بر سیاست های علمی آموزشی کشور موثر واقع شود

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، تحلیل استنادی، برنامه درسی، سرفصل دروس، نیم عمر، علم سنجی، علم اطلاعات و دانش شناسی
  • حمید نوروزی چاکلی*، حمزه علی نورمحمدی، عبدالرضا نوروزی چاکلی صفحات 159-176
    هدف

    این پژوهش با هدف ارزیابی بهره وری پژوهشی دانشگاه ها و موسسه های پژوهشی دولتی کشور در زمینه سیستم های خبره انجام گرفته است.

    روش شناسی

    این پژوهش از نوع پژوهش های کاربردی علم سنجی است که برای انجام آن از روش های اسنادی و پیمایشی استفاده شده است. جامعه این پژوهش شامل تمامی دانشگاه ها و موسسه های پژوهشی دولتی ایران در حوزه سیستم های خبره است که طی دوره بیست ساله 1996 تا 2016 در پایگاه وب آو ساینس دارای مقاله بوده اند. تعداد مقاله های مورد مطالعه 1270 عنوان و مربوط به 97 نفر پژوهشگر از دانشگاه و موسسه پژوهشی دولتی کشور است که درنهایت 20 دانشگاه و موسسه ای که امتیازهای بالاتر از میانگین را کسب کرده بودند معرفی شدند. برای تعیین وزن و اهمیت هر یک از شاخص های مورد نظر، از نظرات تعداد 30 نفر از پژوهشگران علم سنجی و متخصصان موضوعی به عنوان بخشی دیگر از جامعه پژوهش استفاده به عمل آمد و نظرات آنها از طریق پرسشنامه جمع آوری شد.

    یافته ها

    نشان داد که دانشگاه های تهران، امیرکبیر، علوم پزشکی تهران به لحاظ بهره وری پژوهشی دانشگاه ها و موسسه های پژوهشی دولتی ایران در حوزه سیستم های خبره، به ترتیب در رتبه های اول تا سوم قرار گرفتند. همچنین، نتایج این پژوهش حاکی از آن است که در میان انواع برون دادهای علمی و فناوری، شاخص های مربوط به اختراعات ثبت شده برای پژوهشگران حوزه سیستم های خبره از وزن و اهمیت زیادتری برخوردار است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دادند که با توجه به دو بعد کمیت و کیفیت و بدون درنظرگرفتن جمعیت پژوهشگران، دانشگاه تهران در حوزه های وابسته به سیستم های خبره دارای بیشترین بهره وری پژوهشی بوده است.

    کلیدواژگان: سیستم های خبره، بهره وری پژوهشی، علم سنجی، پژوهشگران، دانشگاه ها
  • محمد حسن زاده*، مصطفی اسبک تبار، سارا سهراب زاده، معصومه محمدی ضرون صفحات 177-198
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر هم نویسندگی بر کیفیت پژوهش در مقالات رشته علم اطلاعات و دانش شناسی در بازه زمانی 1388 تا 1394 می باشد.

    روش شناسی

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه اجرا پیمایشی است. برای گردآوری داده ها از چک لیست محقق ساخته استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش 640 عنوان مقاله بوده که از سال 1388 تا 1394 در مجلات رشته علم اطلاعات و دانش شناسی منتشر شده اند. مجلات تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی، فصلنامه مدیریت و پردازش اطلاعات، مطالعات کتابداری و اطلاع رسانی آستان قدس رضوی انتخاب شدند. با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده از بین مقالات مورد نظر، 150 عنوان مقاله به عنوان نمونه انتخاب شد و کیفیت هریک مورد بررسی قرار گرفت و داده های مربوط به کیفیت عنوان، چکیده، مقدمه، پیشینه، یافته ها و نتیجه گیری به واسطه آمار توصیفی، استنباطی (همبستگی پیرسون) و نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان دادند که بیشترین سهم هم نویسندگی در مقالات منتشرشده طی سال های 1388 تا 1394 در مجلات مورد نظر، از نوع دو نویسندگی با 39 درصد، بیشترین منابع به کاررفته در این مقالات از نوع فارسی با 1/50 درصد بود. همچنین، میزان همبستگی بین هم نویسندگی از نوع دو الی سه نویسندگی و چهار الی پنج نویسندگی و کیفیت بخش های مقاله تنها در بخش پیشینه ها با 20/0 درصد و نتیجه گیری با 18/0 بود که این میزان همبستگی ضعیف تلقی می شود. در بخش های عنوان، چکیده، مقدمه و یافته ها همبستگی مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان دادند که کیفیت کلی بخش های مختلف مقالات مطلوب نیست و تعداد نویسندگان به عنوان یک مولفه در کیفیت مقاله و روند پژوهش تاثیری ندارند

    کلیدواژگان: هم نویسندگی، کیفیت پژوهش، همکاری علمی، کیفیت مقاله، علم اطلاعات و دانش شناسی
  • شیما مرادی، امید علی پور* صفحات 199-220
    هدف

    این مقاله در مورد تاثیر مدل های چاپی جایگزین در مقالات است که ارزیابی خروجی آن را آسان تر می کند؛ که از دیدگاه علم سنجی، آلتمتریکس (دگرسنجی) نامیده می شود. در مطالعه حاضر تحلیل ویژگی صد مقاله برتر در سال 2017 در جهان است که توسط شرکت آلتمتریکس معرفی شدند.

    روش شناسی

    با رویکرد کمی و شاخص های علم سنجی انجام شده است و با بهره گیری از روش های آمار توصیفی، خصوصیات مقالات را از نظر موضوع، مجرای انتشار، سال انتشار، کشور تولیدکننده و وضعیت خوانندگان در بسترهای مختلف وب اجتماعی بررسی و نیز مقایسه نمره آلتمتریکس و وضعیت استنادی آنها مطالعه شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان دادند بیش از نیمی (53 درصد) از مقالات مورد توجه، در گروه پزشکی و سلامت قرار گرفتند. سپس بیشترین میزان مقاله در زیست شناسی با 20 مقاله و علوم زمین و محیط زیست با 9 مقاله، جامعه شناسی با 8 مقاله، 2 مقاله در موضوع تحقیق و توسعه و فیزیک و یک مقاله هم در علوم اطلاعات و رایانه  منتشر شده بود. بیشترین تعداد مقالات (16 مقاله) در مجله نیچر به چاپ رسیدند. سپس مجله لنست با 12 مقاله، بریتیش مدیکال 6 مقاله، مجله ساینس و جاما 5 مقاله و آنالزآو اینترنال مدسین و کارنت بایولوژی هرکدام 4 مقاله را منتشر کردند. همچنین چاپ مقالات در تمامی ماه ها یکسان نبوده است. سه کشور آمریکا (46 درصد)، انگلستان (53 درصد) و کانادا (1 درصد) تولیدکنندگان مقالات آلتمتریکس برتر سال 2017 بوده اند. پژوهش ها در رشته تحقیق و توسعه با 90 درصد و جامعه شناسی با 80 درصد بیشتر از سایرین توییت شدند. مقالات علوم اطلاعات و رایانه بیش از دیگر حوزه ها (52/41 درصد) در مندلی خوانده شدند.

    نتیجه گیری

    پژوهشگران حوزه های علمی گوناگون از ابزارهای متنوعی برای ارایه برون دادها و دستاوردهای پژوهشی خود استفاده کرده و به طرق مختلف پیام علمی خود را به زبان ساده به اطلاع عموم می رسانند

    کلیدواژگان: علم سنجی، دگرسنجی (آلتمتریکس)، استناد، اشاره، دسترسی آزاد
  • اشرف ملکی، جواد عباس پور*، عبدالرسول جوکار، هاجر ستوده صفحات 221-240
    هدف

    کتاب ها از جمله تولیدات مهم دانشگاهی هستند که نقش مهمی در اشاعه یافته های علمی و ارتقای دانش عمومی دارند. هدف اصلی این پژوهش تعیین رابطه میان رتبه آموزشی کتاب های درسی دانشگاه های برتر جهان با شاخص های استناد، پیج رنک و هیتس (اعتبار و میانجی) است.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و به جهت روش تحلیل داده ها توصیفی همبستگی است؛ همچنین، از حیث روش پژوهش، از نوع تحلیل استنادی است. جامعه آماری شامل 1869 کتاب از مجموعه کتاب های دانشگاهی نمایه شده در اسکوپوس بود که در سرفصل درسی دانشگاه های برتر جهان وجود داشت. رتبه آموزشی کتاب های درسی از پروژه باز سرفصل درسی استخراج گردید و در سه سطح کلی، رده های اصلی و زیررده های موضوعی کنگره به دست آمد. میزان استناد به هر کتاب درسی از پایگاه اسکوپوس استخراج شد. همچنین رتبه پیج و هیتس (اعتبار و میانجی) با استفاده از نرم افزار سای2تول و با تحلیل ارتباطات استنادی میان کتاب ها محاسبه شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان دادند بین رتبه آموزشی کتاب ها در هر سه سطح با سنجه استناد رابطه معنادار ضعیفی وجود داشت؛ همچنین، بین هر سه سطح رتبه آموزشی کتاب ها با رتبه پیج ارتباط معنادار متوسطی وجود داشت. از دو رتبه مرتبط با هیتس، رتبه اعتبار با هر سه سطح رتبه آموزشی کتاب ها ارتباط معنادار ضعیفی داشت؛ اما رتبه میانجی فقط در سطح زیررده های کنگره با رتبه آموزشی کتاب ها رابطه معنادار ضعیفی داشت؛ علاوه براین، میان رتبه آموزشی کتاب ها و رتبه پیج و اعتبار در رده های موضوعی علوم اجتماعی، فلسفه، روانشناسی و دین، علوم سیاسی، حقوق و تاریخ جهان همبستگی متوسط و معنادار بود.,

    نتیجه گیری

    می توان از رتبه پیج و اعتبار که مستخرج از شبکه استنادی میان کتاب ها هستند برای تعیین ارزش یا اثرگذاری آموزشی کتاب ها استفاده کرد؛ بنابراین، پیشنهاد می شود که نظام های استنادی بین المللی رتبه پیج و اعتبار را برای کتاب ها ارایه کنند و یا حداقل امکان محاسبه آنها را برای کاربرانشان فراهم کنند. این پژوهش اولین پژوهشی است که رابطه بین رتبه آموزشی کتاب ها با شاخص های استناد، پیجرنک و هیتس را مورد بررسی قرار داده است

    کلیدواژگان: رتبه آموزشی، کتاب های درسی، پیج رنک، هیتس، استناد
|
  • Abdolreza Noroozi Chakoli * Page 0
  • Farideh Osareh, Abdolhossein Farajpahlou, Farajallah Rahimi, Parastoo Parsaeimohammadi * Pages 1-22
    Purpose

     The purpose of the current study was to provide a comprehensive perspective of the criteria and indicators available in the National University Ranking Systems of the countries in the world.

    Methodology

    The current study is descriptive research, and more specifically, a scientometric study based on a quantitative approach and library method. The study population comprised 27 countries of the National University Ranking Systems. The sampling method was a criterion-based purposive sampling, from which data were gathered and analyzed in Microsoft EXCEL, using the descriptive statistical methods.

    Findings

    The research findings showed that the criteria including education, students, financial factors, alumni, research, and faculty members were presented in more than half of the National University Rankings. Moreover, it was reported that the International Student Ratio, the quality of university campus, average scores of admitted students, scholarships, bursaries and grants for student, student exchanges, and Student-Staff Ratio were the top five research indicators. Conclustion: Last but not least, the results showed that in the National University Rankings, among the main functions of the universities, two factors of education and research have been more salient.

    Keywords: Criteria, Indicators, National University Ranking
  • Saeedeh Ebrahimy *, Nahid Jafari Pages 23-44
    Purpose

    The present research was conducted to assess the variety and the research impact of these levels of interdisciplinary and cooperation at inter-departmental and intradepartmental levels.

    Methodology

    This research is a descriptive survey. The research population includes the indexed papers in the field of basic science in the Scopus database as well as their authors.  The samples are recruited from among whole articles published in 2012 through purposive and clustered sampling. During data analysis, articles and their authors’ views are investigated and analyzed through descriptive and inferential statistics.

    Findings

    Come to take it as an interdisciplinary study, physics on the level of multidisciplinary and interdisciplinary, and chemistry on the level of interdisciplinary and cross-disciplinary recorded a better position and ranked first. Furthermore, there is no meaningful difference among interdisciplinary levels as their citations. The most interdepartmental and intradepartmental cooperations, physics and chemistry, ranked first, respectively. Conclustion: Although the trend of three fields of basic science to being interdisciplinary is increasing, the rate of interdisciplinarity and its pattern among fields is different. Despite that, a strong tendency to be interdisciplinary shows the significance of developing interdisciplinary fields in universities, especially in physics and chemistry.

    Keywords: science policy, degree of interdisciplinarity, level of interdisciplinarity, intradisciplinary, cross-disciplinary, multidisciplinary, Interdisciplinary, Citation, basic science
  • Tayebeh Sohrabi, Saed Ghaffari * Pages 45-62
    Purpose

    The purpose of this research is to identify the most commonly used topics of scientific productions in the field of scientific communication indexed in the World Wide Web database in the years 2000-2017.

    Methodology

    The present study is an applied research method and in terms of research methodology, it is a type of documentary or library research. In this research, the science metrics and the lexical co-occurrence analysis method were used. UCInet and Bibexcel Network analysis software  were used to draw up required maps. The statistical population of the research includes 905 articles indexed in the Web Science Database, in the field of scientific communication.

    Findings

    The findings of the research showed that MORALES MEL and RODRIGUES RS each with the top 7 articles in the field of scientific communication, the United States with 233 articles ranked first, and English with 678 records as the best language the field of scientific communication is known. Conclustion: The results of the vocabulary analysis section in the field of scientific communication showed that the most widely used categories are Science, Journals, Internet, Open Access, Information. That is these subject categories are identified as the primary focus of scientific research scholars.

    Keywords: Scientific Communication, Usable Issues, Drawing Structure of Science, Leechy Glossary Analysis
  • Mansoureh Feyzabadi, Esmaeil Vaziri * Pages 63-88
    Purpose

    Cohort studies are one of the most important research methods in the field of medical sciences that are usually costly and time-consuming. To justify the investments of these studies, their impacts and achievements should be evaluated. The purpose of this study was to investigate the status and impact of Iranian cohort studies on the production and development of knowledge.

    Methodology

    The present research was a descriptive applied study using bibliometric and Scientometrics methods. 1374 Iranian scientific productions from cohort studies, indexed up to November 30, 2017, in the web of science, formed the statistical population of this study. To analyze the data and descriptive statistics, Excel software and to draw up cooperation maps, Bibexcel, NET DREW and UCInet were used, respectively.

    Findings

    1374 documents indexed in 108 different subject categories with “Medicine, General & Internal” consisted of the first group with 243 articles. These documents received 12953 citations. 69.36% of documents were cited, and 0.5% of them were highly cited. 9685 authors cooperated in writing these papers. Therefore, it was indicated that each paper, on average, contributed by 7 authors. Also, 506 out of 624 journals published cohort articles had an impact factor. 17.9% of papers were published in Q1 journals, and110 countries and 1389 national and international organizations contributed to publish Iranian cohort studies articles. Conclustion: Considering the growing trend in cohort studies, university administrators, custodians, and research investors need to pay attention to the impact of these studies to plan for investing in these studies as well as focusing on domestic and foreign partnerships. Researchers should also pay more attention to the dissemination of research results in qualified magazines with an international audience.

    Keywords: Research impact, Cohort studies, bibliometric, Knowledge production, knowledge development, Scientometric
  • Saeed Safari * Pages 89-124
    Purpose

    Commercialization of science and technology is one of the most important indexes of innovation in science and technology that can answer this important question: which organizations and countries could change ideas and knowledge into product and wealth, and which factors were effective in this process? This research aimed to identify the commercialization state of academic research studies and their drivers and barriers at Shahed University.

    Methodology

    To meet this purpose, a six-step study was carried out. Based on the literature review, the market analysis approach was selected as the appropriate approach to evaluate the commercial potential of academic research studies. About 214 completed research projects in University were evaluated, as well.

    Findings

    As a result, 70 percent of projects were confirmed to have commercial potential. Based on previous studies, 120 parameters were identified and after refinement, 51 parameters were finalized and grouped into 13 main factors and categorized into three dimensions, namely, individual, organizational, and institutional factors. The result of the expert survey confirmed that the identified factors were reliable. Using the DEMATEL technique to investigate the relationship between the main factors and three dimensions resulted in the prioritization of the most influential factors on the commercialization of academic research as managerial attitude, planning and policymaking, facilitation and support, cultural background, system factors, organizational structure, procurement, and mobilization. In terms of effect factors, priorities included knowledge and awareness, empowerment and skill, creativity and innovation, risk-taking and trust. In the next step, using ANP to prioritize influential factors on commercialization, it was concluded that planning and policymaking, organizational support, managerial attitude, cultural background, facilitation and support, organizational systems, and other factors ranked respectively. In the final step, based on the viewpoint of academic researchers, the state of each identified factor was investigated. Conclustion: The research finding revealed that the lack of each of 13 factors (except risk-taking) can play the role of the barrier for commercialization of academic research results, and the existence of each factor can be a driver for success in the commercialization of research results

    Keywords: commercialization, evaluation of commercial potential, academic research results, commercialization drivers, barriers
  • Abedin Hoseini Ahangari *, Soraya Ziaei, Faramarz Soheili, Afshin Mousavi Chalak Pages 125-140
    Purpose

    The current study aimed at evaluating the relationship between moral growth and self-control variables with "self-citation" and "total citation rates" in the articles of the top authors of Iranian medical sciences’ universities in 2017.

    Methodology

    The current cross-sectional study was conducted to investigate the relationship between the variables of the two domains of Scientometrics and social psychology, and their correlation type (model presentation). The target population in the first part of this research study includes all the writers who had an EH index of 10 or above in the scientific database of 2017. Sampling was done by systematic random sampling. The sample size at this stage was 120 according to the formula n = 104 + m and the study's history. In the citation analysis, two papers from each author were evaluated. The data collected during the first and second parts of the study were analyzed by Excel and SPSS 16.0. Finally, a regression analysis was performed based on the input method.

    Findings

    The results of the current study showed that the correlation coefficients of the level of moral development and self-citation model have a significant relationship, but the self-control variable does not have a significant relationship with the pattern of total citation rates. Also, there is a meaningful relationship between the self-citation pattern and the pattern of total citation rates. In the regression model by input method, only moral growth factor and self-control variables had the predictive power of predictive power (P <0.001), but the self-control variable could not be as The predictor of the authors' self-citation pattern is considered. The regression model between the variables of moral growth and self-control as predictive variables and the variable "total rate of citation" as a criterion variable is not significant based on the method of entry. In other words, none of the two variables of the level of moral development and self-control can be a predictive factor for the behavioral pattern of the total rate of citations of authors' articles.

    Conclustion

    According to the results of the current study, the power to explain the 17 percent change in the author's own citation pattern with the factor of the level of moral development suggests that social norms are the cause of real or imaginary pressures on authors, which ultimately leads to more self-citation by the author. The existence of a relationship between the factor of the "moral growth level" and the "self-citation" pattern of the writers as well as the predictive power of this pattern through the above factor is in some way a confirmation of the theory of Cronin's social structure in citation behavior. In other words, part of the self-referential behavior of writers is influenced by social pressures, and it depends on the writers’ level of moral development. Also, the context and primary basis in which the process of citation has taken place is effective in this process. These findings also unequivocally violate the normative theory of citation behavior that claims the citation merely reflects the cognitive or logical effects of scientific work.

    Keywords: Moral judgment, Self-Control, Citation Behavior, Self-Citation
  • Somayeh Panahi, Somayeh Parvin, Mahdi Mohammadi * Pages 141-158
    Purpose

    Quality of academic resources is now fully considered as an important part of the country's higher education system. The present study was conducted to analyze the content of the proposed syllabuses of Scientometrics at the Master's degree.

    Methodology

    The current research was done using content analysis. Data was gathered through a check-list. ,o retrieve various categories of Persian and English books, websites of the  National Library and Archives of Iran and the Library of Congress were referred to respectively. Moreover, to measure the cited half-life determination, formula T = Y + y was used. Data analysis was done using Excel Software.

    Findings

    This syllabus includes 126 and 89 Persian and English sources, respectively. %36.5 of them selected from Q category, and %27 belonged to the Z (bibliography, bibliography, books, industry, and book trade). Category of T (technology), L (education), and others have also been considered relatively less. The half-life of the articles and book were 11 years and 6 months, and 8 years and 6 months respectively. Dr. Osareh is ranked first among the most prolific authors (19.67), especially in writing articles. Among the authors of the books, the share of Dr. Noroozi Chakoli and Dr. Mehrad are also more significant than the others.

    Conclustion

    Due to the lack of introduction of resources with novel content, as well as the lack of practical syllabuses and translated sources, reviewing the curriculum seemed necessary.  Besides, the compilation of sources in the native approach can be effective in influencing research on educational policies of the country.

    Keywords: Content Analysis, Curriculum, syllabus, half-life, Scientometrics, Knowledge, Information Science
  • Hamid Noroozi Chakoli *, Hamzeh Ali Nourmohammadi, Abdoreza Noroozi Chakoli Pages 159-176
    Purpose

    The purpose of this study was to identify and evaluate the research productivity of universities and institutes in the field of expert systems in Iran.

    Methodology

    In accordance with the goals and nature of this subject, the current study is methodological applied research in which, documentary and survey methods were utilized. The Statistical community of this research includes all researchers, universities, and research institutes in the field of expert systems in Iran who have published articles on the website from 1996 to 2016. Due to a coefficient of 0.96 obtained by Cronbach's alpha, the questionnaire’s reliability was confirmed by using Excel and SPSS software.

    Findings

    The results indicated that the indexes of patented patents of researchers in the field of expert systems are of great importance. According to the research findings, the ranking of research productivity of researchers, universities, and institutes in the field of expert systems in Iran is as follows: As for the universities, the University of Tehran ranked first and Amirkabir University stood in the second.

    Conclustion

    The results revealed that in two qualification and quantitative dimensions and without considering the researchers' population, University of Tehran has the most productivity in the related fields of the expert systems.

    Keywords: Expert Systems, Research productivity, Scientometrics, researchers, Universities
  • Mohammad Hassanzadeh *, Mostafa Esbaktabar, Sara Sohrabzadeh, Nasoomeh Mohammadi Zeron Pages 177-198
    Purpose

    The study aims to investigate the impact of the co-authorship on the research quality in the field of “Knowledge and Information Science”  in 2008-2015.

    Methodology

    The present study is a kind of applied study in which survey methods have been adopted for achieving its purpose. The statistical community includes 640 articles published in the Iranian journals of the relevant field between 2008-2015. The selected journals included “journal of academic librarianship and information research”, “journal of information processing and management”, as well as “Astan Quds Razavi journal of library and information science”. Furthermore, 150 articles were selected through simple random sampling and their quality was investigated. Moreover, the quality of title, abstract, introduction, literature review, findings, and conclusion throughout descriptive statistics and the “Pearson correlation coefficient” were analyzed through inferential statistics by SPSS software.

    Findings

    Most of the co-authorship patterns allocate to two-authored papers (39%), and the most utilized document types are Persian articles (50.1%). Besides, the correlation coefficients between the “co-authorship” and the “quality of different sections of a paper” such as the literature review (0.2%) and conclusion (0.18%) are weak. Hence, there is no correlation in the sections of title, abstract, introduction, and findings.

    Conclustion

    The general quality of various sections of the articles is not desirable. Additionally, the numbers of authors do not affect the paper quality and the research trend.

    Keywords: Co-authorship, research quality, Scientific collaboration, Knowledge, Information Science
  • Shima Moradi, Omid Alipour * Pages 199-220
    Purpose

    This paper aims to examine the effects of alternative publishing models such as open access practices which make scholarly output assessment easier from a Scientometrics point of view, precisely called Altmetrics.

    Methodology

    Using bibliometrics and scientometrics, the characteristics of Altmetrics articles were studied regarding subject, the channel of publication, year of publishing, country, and readership in various social media were investigated. The comparison of the Altmetrics score and their citation status were also examined in the current study.

    Findings

    The study showed that more than half of the articles (53 articles) were in medical and health sciences. Other articles included were from fields of biology (20), Geology and Environmental Sciences (9), Social sciences (8), Research and development and Physics (2), and one in Information and Computer Science. Most articles (16) were published in Nature. Lancet published 12, the British Medical Journal 6, the Science and JAMA Magazine 5 articles respectively. The publication rates of articles were not the same in all months. The United States (46%), the United Kingdom (53%), and Canada (1%) published most of the top articles, respectively. Conclustion: Researchers in a variety of fields use a variety of tools to provide their research outcomes and deliver their scientific message in plain language to the public in various ways.

    Keywords: Scientometrics, Altmetrics, Citation, mention, open access
  • Ashraf Maleki, Gavad Abbaspour *, Abdolrasool Jowkar, Hajar Sotudeh Pages 221-240
    Purpose

    Books are significant scholarly publications which contribute a large part to the diffusion of scholarly findings and aid general knowledge promotion. The major goal of this research was to determine the relationship between teaching ranks of textbooks used in World Top Rank Universities according to Times Higher Education and indicators extracted from the citation, PageRank, and HITS.

    Methodology

    The current study is applied research and utilizes descriptive correlation method. This research was conducted using citation analysis. The population involved 1869 textbooks from the collections of indexed books in Scopus. The books were identified through matching 168,866 book titles published between 1953- 2017 which were indexed in Scopus and recorded in Open Syllabus Project as teaching resources of World Top Rank Universities. The Library of Congress Classification was used to determine book subjects. The citations count of each book was exported from Scopus. PageRank and HITS algorithms were calculated by books citation networks using the Sci2Tool program.

    Findings

    The results showed that there was a weak relationship among all three levels of teaching ranks with citation counts. Besides, The correlation between teaching ranks and PageRank were moderate and significant. Of the two ranking scores associated with the HITS algorithm, the correlations between teaching ranks and authority scores were significantly weak, but they were only significant at sub-classification levels with Hub scores. Furthermore, teaching ranks had a significantly moderate correlation with both PageRank and Authority scores in Social Sciences (H), Philosophy, Psychology, Religion (B), Politics (J), Law (K) and World History (D).

    Conclustion

    Pagerank and authority scores of books calculated based upon the book citation network can be used in determining the teaching impact of books in some fields. Hence, this research suggests international citation indexes to utilize these indicators for books or to make the calculation of such indicators feasible for users. This is the first research conducted to examine the relationship between teaching rank of books with citation network indicators calculated by PageRank and HITS algorithms.

    Keywords: teaching rank, textbooks, PageRank, HITS, Citation