فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 59، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/19
  • تعداد عناوین: 9
|
  • منصور امیرزاده جیرکلی*، اکبر فلاح صفحات 11-48
    علم فقه، از آغاز پیدایش تاکنون، فرازها و فرودهایی داشته و دوره های متعددی را پشت سر گذاشته است اما ادوارنگاری فقه، علمی نوپا می باشد. آگاهی از تاریخ فقه و ادوار آن و اطلاع بر چگونگی اوضاع تفقه در دوره های متعدد، به درک بهتر علم فقه و شناختن عوامل فراز و فرود فقه، کمک شایانی می کند. دانشمندان اهل سنت، زودتر از علمای شیعه، مستقلا در زمینه تاریخ فقه، کتاب نوشته ولی تاریخ فقه شیعه را بطور مستقل، طرح نکرده اند. تاریخ نگاران فقه شیعی، هر کدام با ملاک خاصی، فقه را به ادوار مختلفی، تقسیم کرده اند. به عنوان نمونه، «شهابی»، ادوار فقه را از لحاظ زمان و «آصفی»، تاریخ فقه را از لحاظ مکان بررسی نموده است. این مقاله، به روش توصیفی تحلیلی، تهیه و از دو قسمت تشکیل شده است. در قسمت اول، ده مورد از ادوارنگاری های عام در فقه امامیه، گزارش می شود و در انتهای هر مورد، اثر مذکور، بررسی شده است. نگارندگان، در قسمت دوم مقاله، با توجه به تحول فقه در اثر تکامل تدریجی آرای فقها،  ادوار فقه امامیه را در 13 دوره، بیان نموده اند.
    کلیدواژگان: تاریخ فقه، ادوار فقه امامیه، ادوارنگاری، شخصیت فقها، حاکمیت فقه
  • عبدالله بهمن پوری*، محسن تسلیخ صفحات 49-69

    فقها و به تبع آن حقوقدانان ازدواج دختر باکره را مشروط به اذن ولی نموده اند، محل سوال است که آیا زوال وصف بکارت از نگرش شرع، مبتنی بر ازاله بکارت با وطی مشروع است؟ یا بر زایل شدن پرده بکارت با عواملی مانند زنا، وطی به شبهه و بیماری و...نیز شرعا ثیبوبت (زوال بکارت) صدق می کند؟ اهمیت این مطلب زمانی آشکارتر می شود که بدانیم قانون مدنی در ماده 1043نکاح دختر بالغه باکره را موقوف به اذن پدر یا جد پدری می داند، اما در خصوص سوال فوق و اینکه اسباب زوال بکارت کدامند ساکت است. جستار پیش رو با روش توصیفی- تحلیلی و با استناد به کتاب و سنت و بررسی اقوال و فتاوای فقهای متقدم تا فقهای معاصر بر اساس نیاز جامعه خصوصا قضات و سردفتران ازدواج و جامعه حقوقی و رویکرد تخصص محوری، تحقق ثیبوبت (زوال وصف بکارت) مبتنی بر وطی مشروع را بررسیده است و به بیان دیدگاه های مختلف، بررسی و نقد آنها پرداخته و سرانجام به استناد روایات متعدد، انگاره ی تحقق زوال بکارت (ثیبوبت) با وطی مستند به ازدواج را برگزیده است به این نحو که از دیدگاه شرع فقط در صورتی وصف بکارت زایل می شود که غشای بکارت با وطی مستند به ازدواج از بین رفته باشد؛ بنابراین تحقق یافتن ثیبوبت و به تبع آن سقوط اذن ولی، معلق بر ازدواجی است که در آن دخول صورت گرفته و منجر به زوال بکارت شده است.

    کلیدواژگان: وصف بکارت، ثیبه، اذن ولی، سقوط اذن ولی، زوال وصف بکارت
  • سیامک جعفرزاده* صفحات 71-88

    در نظام حقوقی اسلام به منظور استحکام نظام خانواده، حقوق و تکالیفی متوجه طرفین عقد می باشد یکی از این حقوق حق نفقه زن است، موضوعی که در این نوشتار به آن می پردازیم این است که؛ در إعسار متاخر زوج نسبت به ادای نفقه، مشهور فقها معتقدند که زوجه باید بر این امر صبر کند و حق فسخ و یا طلاق ندارد، این در حالی است که بسیاری از فقها در صورتی که زوج از پرداخت نفقه استنکاف می کنند، حکم به الزام زوج به انفاق و یا طلاق داده اند چه تفاوتی بین این دو مساله هست که حکم متفاوتی در موردشان صادر شده؟ آیا نتیجه هر دو اینها موجب ضرر و حرج بر زن و محروم ماندن او از حقوق شرعی و قانونی نخواهد شد. در این نوشتار ضمن تبین و تحلیل دیدگاه های مختلف، دیدگاه مشهور مورد نقد قرار گرفته و این نتیجه حاصل شده که نظریه طلاق حاکم از بقیه نظرات موجه تر و قوی تر است حتی ادله ارایه شده برای نظریه فسخ زن و یا حاکم نیز این نتیجه را می دهد.

    کلیدواژگان: استنکاف، عجز، عجز طاری، نفقه، طلاق، فسخ
  • مهدی حسن زاده*، ژیلا قهرمانی صفحات 89-113
    با تقدیم دادخواست نوعی رابطه حقوقی در بین اصحاب دعوا به وجود می آید. اشخاص در این رابطه حقوقی، گاهی تعرض به اصالت سند را قبل از ادعای پرداخت و گاهی بعد از ادعای پرداخت و یا همزمان با آن مطرح می نمایند. قاعده منع جمع تعرض به اصالت سند و ادعای پرداخت ازجمله مباحث مهم و قابل تامل در آیین دادرسی مدنی به شمار می آید که ذهن هر خواننده را به سمت خود مجذوب می کند. این قاعده در قسمت ثانوی ماده 228 قانون آیین دادرسی مدنی بیان شده است. سوال پژوهش حاضر این است؛ آیا ازلحاظ فقهی و حقوقی اگر به اصالت سندی قبل از ادعای پرداخت و یا اینکه بعد از ادعای پرداخت و یا همزمان با آن تعرض شود امکان رسیدگی به آن وجود دارد یا خیر؟ با تحقیق و بررسی در منابع فقهی و حقوقی و شناسایی مبانی مشترک و اختصاصی این قاعده؛ نتیجه ای که حاصل گردید این است : با توجه به شرایطی می توان گفت تعرض به اصالت سند قبل از ادعای پرداخت و گاهی بعد از ادعای پرداخت و یا همزمان با آن قابل طرح است در غیر این صورت طرح همزمان یا پیاپی این مسایل غیرممکن است. همچنین با مشخص نمودن مبانی برای این قاعده، می توان مقصود قانون گذار را از وضع ماده 228 قانون آیین دادرسی مدنی کشف نمود و به سوالات مطروحه در این زمینه پاسخ داد. مورد پژوهش بر آن است تا بامطالعه مبانی مسئله در حقوق موضوعه و فقه اسلامی به تبیین فقهی موضوع مارالذکر بپردازد.
    کلیدواژگان: اصالت سند- ادعای پرداخت- دفاع شکلی - دفاع ماهوی-قاعده ی منع جمع
  • عبدالجبار زرگوش نسب*، محدثه آبیار صفحات 115-140
    حاکم شرع قیم است و شرعا می تواند شخصی را قایم مقام خود به عنوان قیم برای محجورین مانند سفیه ومجنون منصوب کند، وقیمومیت نوعی ولایت است که با نصب حاکم شرع یا دادگاه، به منظور حمایت از محجورین واداره امورشان آغاز می شود. در این پژوهش که به روش توصیفی_تحلیلی صورت گرفته است، به اختلاف نظر میان فقهای امامیه و اهل سنت در ولایت حاکم بر تزویج و طلاق سفیه و مجنون می پردازد. میان مذاهب چهارگانه ی اهل سنت نیز تضارب آرا وجود دارد. نظریه ی مختار نویسندگان پژوهش حاضر، این است که حاکم، تنها بر تزویج و طلاق از جانب مجنون ولایت دارد و آن هم در صورتی است که مجنون، اولیای دیگری نظیر پدر، جد پدری و وصی آن دورا نداشته باشد؛ اما درباره ی تزویج و طلاق سفیه، به نظر می رسد حاکم هیچ ولایتی ندارد؛ زیرا مقصود اصلی از ازدواج و طلاق، مال نیست که سفیه را در این دو امر، محجور بدانیم. در مواردی که حاکم، ولایت دارد، رعایت مصلحت و غبطه لازم است.
    کلیدواژگان: ولایت حاکم، قیم، سفیه، مجنون، ازدواج، طلاق
  • ابوالفضل صبحی کمال، غلامعلی سیفی* صفحات 141-157
    یک رابطه کاری می تواند تحت مقررات مربوط به هر یک از اصطلاحات اجاره اشخاص، قرارداد کار، جعاله و یا مقاطعه کاری قرار گیرد. از آنجا که رسیدگی به اختلافات مربوط به برخی از این روابط در صلاحیت مراجع اختصاصی قضایی یا اداری خاصی می باشد و همچنین به دلیل ترتب احکام و آثار مربوط به هر یک از این روابط، مرجع محال علیه برای تشخیص وظیفه خود اعم از ارجاع امر به مرجع دیگر یا احراز صلاحیت خود مبنی بر رسیدگی به ماهیت اختلاف و همچنین تشخیص اینکه اختلاف موجود را باید بر اساس ملاک ها و معیارهای مربوط به کدام یک از این چهار نوع رابطه مورد بررسی قرار دهد، نیاز به شناخت تعاریف و مفاهیم و همچنین احکام و آثار مترتب بر هر یک از این چهار رابطه دارد. در این مقاله، ضمن بیان اجمالی تعاریف و مفاهیم اصطلاحات اجاره اشخاص، قرارداد کار، جعاله و مقاطعه کاری، با استفاده از روش تحلیلی استنتاجی، وجوه اشتراک و افتراق هر یک از آنها با یکدیگر را بررسی، و بیان می کنیم که قرارداد کار، همان تکمیل شده ی اجاره اشخاص و مقاطعه کاری نوعی از جعاله می باشد.
    کلیدواژگان: اجاره نفس، مقاطعه، جعاله، پیمان کاری، قرارداد کار
  • فاطمه عرب احمدی، احمدرضا خزائی* صفحات 159-177
    فقها و حقوقدانان نقش و اعتباری خاص برای «عرف» قایل بوده و برای آن تعابیر و جایگاه ویژه ای مد نظر قرار می دهند. بی تردید عرف ها، سنت ها و رسوم به تدریج به ارزش های اجتماعی تبدیل شده  و یا موجب شکل گیری آنها می گردند. با تحول در متغیرهای عرف مانند شرایط زیستی انسان ها، پیشرفت سطح زندگی، تحولات فرهنگی و اندیشه های جدید و... میزان اثرگذاری آن بر موضوعات مختلف همچون حقوق شهروندی  افزایش می یابد. این مقاله سعی نموده است  نقش مکمل «عرف» به عنوان یکی از منابع تاثیرگذار بر قواعد حقوقی جامعه و  ارتباط آن با «حقوق شهروندی» را مورد بررسی قرار  دهد. عرف از یک سو می تواند نقشی ایجابی در شکل گیری حقوق شهروندی ایفا نموده و در مواردی که قوانین نمی توانند تمام حوایج مردم را پیش بینی نمایند به یاری آمده و به تکمیل، رفع اجمال و تفسیر آن می پردازد و گاه قانون گذار با اندک تغییر و تصرف بر عرف لباس قانونی می پوشاند. از سویی دیگر نیز می تواند مانعی برای تحقق آن یا نقش سلبی داشته باشد؛ در اینگونه موارد قانون  با ورود خود عرف را نسخ کرده و آن را مطرود می نماید. به عبارت دیگر تازمانی که لزوم توجه به حقوق شهروندی به هنجار مسلط مردم تبدیل نشود، ساز و کارهای حقوقی راه دشواری را برای رهیافت از آن پیش رو خواهند داشت.
    کلیدواژگان: عرف، حقوق شهروندی، هنجار، ارزش های اجتماعی، شرع
  • مجید قورچی بیگی*، علی ملکی صفحات 179-202
    مرگ قاتل در قتل عمد یکی از موارد عدم امکان اجرای قصاص است؛ زیرا محل اجرای قصاص که همان جسم جانی است، با مرگ قاتل از بین می رود. پیرامون اینکه با مرگ قاتل علاوه بر قصاص، دیه نیز ساقط می شود یا باید به اولیای دم مقتول پرداخت شود، از دیرباز میان فقیهان اختلاف نظر بوده است؛ برخی از فقیهان به سقوط دیه هنگام فوت قاتل در قتل عمد نظر داده اند؛ در مقابل عده ای دیگر از فقیهان دیه را با تعذر قصاص ثابت دانسته اند و برخی قایل به تفصیل شده اند و دیدگاه های بینابینی ارایه نموده اند؛ این اختلاف آراء بر رویه تقنینی قانون گذار نیز تاثیر گذاشته است به گونه ای که قانون گذار پیش از تصویب قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 به سقوط دیه در صورت مرگ قاتل در قتل عمد نظر داده بود حال آنکه در این قانون جدید از رویکرد قبلی خود عدول نموده و ثبوت دیه را پذیرفته است. در این مقاله ادله موافقان، مخالفان و دیدگاه های بینابین مورد بررسی و نقد قرار گرفته است و کیفیت شمول قاعده «هدر نشدن خون مسلمان» بر مساله مرگ قاتل عمد تبیین شده است، به نحوی که قاعده مزبور دلیل ثبوت دیه دانسته شده است. همچنین این مقاله نشان می دهد که مسوول پرداخت دیه در سه فرض تعیین شده توسط روایات، مرگ قاتل در نتیجه ی رفتار شخص ثالث و سایر موارد غیر از دو مورد مذکور متفاوت است.
    کلیدواژگان: قتل عمد، سقوط قصاص، مرگ قاتل، هدر نشدن خون مسلمان، دیه
  • رحمان ولی زاده، سید محمدصادق موسوی*، اصغر عربیان صفحات 203-221
    باتحول و پیشرفت نظام های حقوقی و قضایی، در جوامع پیشرفته و نیز اسلامی در بخش قواعد اثبات دعوا محاکم قضایی به دنبال هدف بنیادی و اساسی قضا که همان کشف حقیقت و اجرای عدالت است می باشند. به این منظور، نوع گزینش و انتخاب نظام و سیستم قضایی در راه رسیدن به این هدف بسیار حایز اهمیت است. بنابراین نوع نگاه سنتی در دادرسی اسلامی که فقها غالبا در تعریف قضا از آن به فصل خصومت یاد نموده اند، با توجه به اینکه اصول اساسی و قضایی دادرسی، حصول اطمینان و اعتماد وجدانی دادرس می باشد. می بایست تغییر یابد. با توسعه اختیارات دادرس و نیز دایره ارزش اثباتی دعوا، به لحاظ طریقیت ادله و حاکمیت نظام اقناع وجدان قاضی، دادرس می بایست در جهت کشف حقیقت و اجرای عدالت گام بردارد. در این پژوهش که به روش تحلیلی و توصیفی انجام گرفته است به این نتیجه رسیدیم که هدف دادرسی در نظام های حقوقی دنیا و نیز دادرسی اسلامی خصوصا در امر کیفری که با جان و جسم افراد ارتباط دارد، کشف حقیقت و در نهایت اجرای عدالت است که این هدف با اعتبار و حاکمیت نظام اقناع وجدان قاضی قابل تحقق است.
    کلیدواژگان: اقناع وجدان قاضی، کشف حقیقت، فصل خصومت، اجرای عدالت، دادرسی اسلامی
|
  • Mansour Amirzadeh Jirkoli *, Akbar Fallah Pages 11-48
    The science of jurisprudence has witnessed many ups and downs and has gone through different periods since its emergence. However, periodography of jurisprudence is a newborn field of study.Knowledge of the historyof jurisprudence and its periods and the status of jurisprudential practice in different periods can assist in a better understanding of jurisprudence and factors affecting its ups and downs. Sunni scholars have begun to write distinctly about the history of jurisprudence before Shia scholars, but they have failed to refer to the Shia history as an independent phenomenon. Shia jurisprudence historians have categorized Shia jurisprudence into different periods each using their own specific criterions. For instance, Shehābi has investigated different periods of jurisprudence based on time criterion, while Āsefi has studied the history of jurisprudence based on location criterion. This study used an analytical-descriptive method and contains two parts: the first part reports on ten cases of general periodographies of Imamiyah jurisprudence and then the related works has been analyzed following each case. In the second part of the paper, the authors have discussed Imamiyah jurisprudence within thirteen periods with respect to the development of jurisprudence due to the gradual evolution of jurisprudents' views.
    Keywords: history of jurisprudence, Imamiyah jurisprudence periods, periodography, jurisprudents' personalities, dominance of jurisprudence
  • Abdullah Bahmanpouri *, Mohsen Taslikh Pages 49-69

    Islamic jurists and consequently the civil jurists have made the marriage of a virgin girl subject to the permission of the parents (vali). The question is whether the loss of virginity from the religious point of view is based on the removal of virginity by lawful means. Or does it affect the disappearance of the virginity with factors such as adultery, vati be shobhe, illness, and also sibobat (loss of virginity)? This gains more significance when we consider that Article 1043 of the Civil Code allows the marriage of a virgin adult girl subject to the permission of her father or paternal grandfather, but the code makes no reference to the above question and the causes of the loss of virginity. The present study uses a descriptive-analytical method. On the basis of the Book and Tradition and an examination of the the sayings and fatwas of early jurists to contemporary ones based on the needs of society, especially judges and marriage registrars and an expertise approach, this study has chosen the fulfillment of sibobat (deterioration of virginity) based on legal sextual intercourse (vati). By studying and criticizingdifferent views and according to different narratives (revaiat), it has chosen the idea of fulfilling the loss of virginity (sibobat) with a marriage based vati, so that from the religious point of view, the virginity disappears only in case that the virginity has been destroyed by a documented marriage vati. Therefore, the fulfilment of sibobat and consequently the elimination of the vali's permission depend on the marriage in which insertion took place and led to the loss of virginity.

    Keywords: : virginity, Sibe, Vali’s permission, elimination of the Vlai's permission, loss of virginity
  • Siamak Jafazadeh * Pages 71-88

    In the legal system of Islam, there are rights and duties which must be observed by the parties to a marriage in order to strengthen the family system. One of these rights is the alimony right for a woman. The issue discussed in this study is that in the case of recent failure and indigence of the spouse in alimony payment, the famous jurists believe that the wife should wait and be patient and does not have the right to dissolve marriage or divorce. However, if the spouse refuses to pay alimony, many jurists have ordered the obligation of the spouse to pay or divorce. Is there any difference between these two cases so that different decrees have been issued? Does not the result of both of these situations harm women and deprive them of their legal and lawful rights? This paper explains and analyzes different perspectives on the issue, criticizes the famous view, and concludes that the current theory of divorce is more justifiable and powerful, even the evidence presented for the theory of dissolution of marriage by woman or ruler provides the same results.

    Keywords: Refusal, incapacity, temporary incapacity, Alimony, divorce, dissolution
  • Mahdi Hasanzadeh *, Jila Ghahremani Pages 89-113
    By bringing an action to the court, a kind of legal relationship is created between the parties to a dispute. People in this legal relationship sometimes state an objection to the authenticity of the deed before, after, or simultaneous with the claim of payment. The principle of the prohibition of the multiplicity of the objection to the authenticity of the deed is one of the important and notable topics in civil law which attracts the attention of every reader. This principle is stated in the second part of Article 228 of the Code of Civil Procedure. The question of the present study is whether it is possible to deal with the authenticity of the deed from the jurisprudential and legal point of view if the objection is made before, after, or simultaneous with the claim of payment. Research and investigation in jurisprudential and legal sources and identification of common and specific bases of this principle yielded the conclusion that given the circumstances, it can be said that an objection to the authenticity of a deed can be stated before, after, and simultaneous with the claim of payment; otherwise, it is impossible to state the case simultaneously or consecutively. Also, by specifying the grounds for this principle, the purpose of the legislator from the enactment of Article 228 Civil Procedure can be discovered and provide answers to the questions raised in this regard. The present study aims to provide a jurisprudenctial examination of the subject by studying the basics of the issue in Islamic law and jurisprudence and substantive law.
    Keywords: authenticity of the deed, claim of payment, dilatory defence, mertorious defence, principle of prohibition of multiplicity
  • Abdelgabar Zargooshnassab *, Mohaddseh Abyar Pages 115-140
    The Islamic ruler is considered to be the guardin of incapacitated people like fools and insanes and has the authority to assiagn another individual as a substitute for himself. Guardianship is a kind of custodianship established by the interdiction of the religious governor or the court with the aim of protecting them and controlling their affairs. This study, using a descriptive-analytical approach, examines the differences of opinion that exist among Imammiyah and Sunni Jurisprudents about the guardianship of the religious governor in the marriage and the divorce of the natural fool and insane.There are also disputes over the issue in four sunni sects. The opinion of authors of the present study is that the ruler has only guardianship over the marriage and the divorce on behalf of the insane in case the insane does not have any other guardian like father, paternal grandfather and their executors. But about the marriage and the divorce of the fool, it seems that the ruler has no guardianship because the major aim of marriage and divorce is not property so that we consider the fool incapacitated in these two cases. In all cases that the ruler has guardianship, it is necessary to observe the propriety and interest.
    Keywords: guardianship of the Islamic ruler, guardian, fool, insane, marriage, divorce
  • Abolfazl Sobhikamal, Gholamali Seifi * Pages 141-157
    An employment relation can be classified under such terms as employment contract, reward contract, or contract work based on the related rules and regulations of hiring of persons. Since the inquiries about the disputes related to some of these contracts is within the authority of certain judicial and administrative specialists, and due to the fact that the succession of decrees and effects of each of these relations becomes the reference for the  drawee in the recognition of their duties including the reference to another authority or establishing its competence over the probe into the nature of the disputes and decision on the respective measures and criteria of the procedure, it is essential to formulate proper definition of each of the aforementioned relations and also the results and effects of each. This paper is dedicated to a description of the following terms: hiring of persons, employment contract, reward contract, and contract work, and using a deductive- analytical method examines the similarities and differences among them and concludes that employment contract is a developed form of hiring of persons and contract work is some form of reward contract.
    Keywords: hiring of persons, contract-work, Reward contract, employment contract
  • Fatemeh Arab Ahmadi, Ahmad Reza Khazaee * Pages 159-177
    Jurists and legal experts allocate a special role and value to custom and use particular interpretatons to explain its place. Undoubtedly, customs, traditions and norms have gradually turned into social values or paved the ground for their formation. Transformation of the variables related to conventions and customs like life conditions of human beings, development and progress, cultural changes, the emergence of new ideas and the like leads to an increase of its impact on various issues like citizenship rights. The current study seeks to investigate the complementary role of conventions and customs as one of the influential sources of legal codes of society and its relationship with citizenship rights. Conventions and customs, on the one hand, can play a positive role in the formation of citizenship rights and in those cases that law cannot predict all the needs of human beings serve as a vehicle to complement and cover up the deficiencies through providing new interpretations. Sometimes the legislator changes the conventions into a law by a number of modifications. On the other hand, it can also be an obstacle or play a negative role; in such cases, the law steps in and nullifies the convention and rejects it. In other words, as long as the necessity of paying attention to citizenship rights does not turn into a dominant norm, legal mechanisms will face a difficult path ahead.
    Keywords: custom, Citizenship Rights, norm, social values, sharia
  • Majid Ghourchibaygi *, Ali Maleki Pages 179-202
    The death of the intentional murderer is one of the instances that renders impossible the execution of retaliation (qisas) since the location for the execution of the retaliation which is the physical body of the murderer is eliminated. There has long been controversy among jurists over the payment of blood money for murder in the case of the death of the murderer in deliberate homicide. Some jurists believe in the lapse of blood money with the death of the murderer. On the other hand, some other jurists consider the constancy of the payment of blood money with the impossibility of retaliation.  And some even consider an elaboration and take a middle ground.  Legislature is also affected by this diversity so that, before the approval of penal code in 1392, the legislators approved the lapse of blood money, but in the new penal code the previous attitude was abandoned and constancy of blood money is accepted. This paper examines the reasons and evidence of the opponents and advocates and elaborates on the quality of the inclusion in the rule of "No-Waste of Muslim Blood" on the issue of the death of the intentional murderer and considers the aforementioned rule is as the reason behind the ascertainment of blood money. This paper also demonstrates that, in the three situations recognized by tradition, the person responsible for payment of blood money differs in the death of the murderer of the third party compared to the two other kinds of murder.
    Keywords: Intentional murder, Lapse of Retaliation, Death of the Murderer, blood money, No-Waste of Muslim Blood
  • Rahman Valizadeh, Sayyad Mohammad Sadegh Mosavi *, Asghar Arabiyan Pages 203-221
    In advanced and Islamic societies, with the evolution and advancement of legal and judicial systems, the courts are seeking the fundamental goal of justice which is the determination of truth and the administration of justice in the field of rules of litigation. For this purpose, the type of selecting and the choice of judicial system to achieve this goal is of crucial importance. Therefore, the traditional view in the Islamic jurisdiction which mostly defines Judement as resolution of hostility must be altered to ensure judge’s confidence and conscientious trust regarding judicial principles of the litigation. By expanding the powers of the judge and the scope of the substantiatoin value of the claim, the method of finding evidence, and the sovereignty of persuasion of the judge's conscience, the judge must take steps to determine the truth and administer justice. In the study, conducted by analytical and descriptive method, we concluded that the purpose of litigation in the legal systems of the world as well as the Islamic one, especially in criminal matters related to the lives and bodies of individuals, is to determine the truth and ultimately administer justice. This goal can be achieved with the credibility and dominance of a system established to convince the judge's conscience.
    Keywords: persuation of the judge's conscience, determination of the truth, hostility resolution, administration of justice, Islamic litigation