فهرست مطالب

فصلنامه روابط خارجی
پیاپی 40 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی رزم آهنگ صفحات 5-37

    تحریم های اقتصادی آمریکا به مثابه سلاحی نامتعارف در جنگ اقتصادی، امنیت اقتصادی ایران را نشانه رفته است. آمریکا علاوه بر وضع تحریم علیه حوزه های مختلف اقتصاد ایران، همواره درصدد هوشمندسازی و افزایش کارآمدی این تحریم ها بوده است. پژوهش حاضر درصدد پاسخ به دو پرسش اساسی است: 1- راهبردهای آمریکا برای هوشمندسازی تحریم ها علیه ایران چیست؟ 2- مواجهه نامتقارن ایران با هدف کاهش کارآمدی تحریم های آمریکا شامل چه راهکارهایی است؟ نوآوری پژوهش حاضر در این است که موضوع هوشمندسازی و کارآمدسازی تحریم ها علیه ایران تاکنون در پژوهش های داخلی بررسی نشده است. روش پژوهش، تحلیلی بوده و جمع آوری اطلاعات با مطالعات اسنادی و کتابخانه ای صورت گرفته است. نتایج پژوهش نشان داده است که راهبردهای آمریکا برای کارآمدسازی تحریم ها عبارت اند از: تمرکز بر تحریم اشخاص و نهادها و درج نام آن ها در لیست تحریم؛ تمرکز گسترده بر شناخت ذی نفع نهایی و توصیه به شرکت ها برای اعمال حداکثر سختگیری؛ حرکت آمریکا در جهت درهم تنیده کردن تحریم های هسته ای و تروریستی؛ استفاده از ظرفیت اندیشکده ها برای شناسایی نقاط آسیب پذیر و سرانجام استفاده مقامات آمریکا از گفت وگوهای چهره به چهره برای متقاعد کردن کشورها و شرکت های بزرگ نسبت به عدم تعامل با ایران. در مقابل اگرچه ایران توانایی مواجهه متقارن با این ابزارها را ندارد، اتخاذ راهبردهایی برای مقاومت و متنوع سازی ابزارهای نقل وانتقال وجوه می تواند تا حد زیادی، کارآمدی تحریم های آمریکا را کاهش دهد و برای این مقصود می توان در سه حوزه زیر پیشنهادهایی را ارایه کرد: 1- پیام رسان مالی بین المللی؛ 2- بستر بانکداری بین کشوری؛ 3- روابط کارگزاری.

    کلیدواژگان: تحریم، آمریکا، اشخاص، بانک، پیام رسان مالی
  • مظفر حسنوند*، مهدی اسفندیاری صفحات 39-69

    با اختتام دوره جنگ سرد، مسایل پیچیده و جدیدی مانند تضعیف عاملیت قدرت و امنیت نظامی، افزایش کنشگران غیردولتی و ظهور بازیگران جدید بین المللی و منطقه ای رخ داد و منطقه گرایی به عنوان چشم انداز و پارادایمی نوین مورد بازبینی قرار گرفت و این پرسش مطرح شد که «آیا با وجود تحولات جدید در سیستم بین الملل، تحول شبه پارادایمی در منطقه گرایی نوین به وجود آمده است؟ در این راستا دیدگاه رهیافت های تیوریک جدید به منطقه گرایی چگونه بوده است؟» در پاسخ این فرضیه مطرح گشت که «اکنون منطقه گرایی از مهم ترین مسایل سیاست بین الملل بوده و در سطوح مختلف نسبت به نوع کلاسیک متحول شده است». همچنین، در این موضوع رهیافت های شبکه ای، ساختارگرایی، سیستم های تابعه، امنیت منطقه ای و نظریات متاخر، برخلاف نگرش های ریالیستی، دیدگاه های جدید و متنوعی را مطرح کرده اند.

    کلیدواژگان: منطقه گرایی جدید، نظم جهانی، سیستم تابعه، امنیت منطقه ای، دیدگاه شبکه ای
  • وحید ذوالفقاری صفحات 71-100

    ناسازگاری نظم جهان یالتایی با درک فرانسه و تلاش برای تفوق بر نظام مسلط بر اساس منطق الیگارشی بین المللی در عصر جنگ سرد و بازیگری موازنه ساز در عصر پساجنگ سرد اهتمام اصلی پاریس تلقی می شود. به بیان دیگر، گذار از مقدس سازی گسترده، عقلانیت ایدیولوژیک و گلیسم تهاجمی عصر جنگ سرد به سوی پراگماتیسم، دیپلماسی تعدیل منازعه و موازنه سازی، دگردیسی هایی در رفتار رای دهی فرانسه در شورای امنیت ایجاد کرد. چنین چرخشی ناشی از بسترمندی و زمینه پروردگی گلیسم فرانسوی بود. بر این اساس پرسش از منطق رفتار رای دهی فرانسه در شورای امنیت، اهتمام اصلی پژوهش جاری بوده است. پایداری اهداف استراتژیک و چرخش تاکتیکی دکترین مسلط رفتاری پاریس تلقی شده و در واقع، دستیابی به موقعیت و پرستیژ بین المللی و تبدیل شدن به بازیگر متنفذ در عرصه جهانی بر اساس سه اصل «استقلال»، «کنش گرایی» و «حضور بین المللی» فرضیه اصلی این تحقیق بوده است. برآورد رفتار رای دهی نیازمند تبیین سطوح خرد، میانی و کلان سیاست خارجی پاریس بوده و پژوهش حاضر با روش شناسی تحلیلی- تطبیقی و بر اساس تز تغییر قدرت و موازنه قوا به آزمون فرضیه تحقیق پرداخته است.

    کلیدواژگان: شورای امنیت، قدرت وتو، سیاست گلیستی، اتحادیه اروپا، فرانسه
  • علی محمدیان، احمد نقیب زاده* صفحات 101-141

    پیروزی شگفتی ساز حامیان خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا در رفراندوم 23 ژوین 2016، از پیچیده ترین بحران های سیاسی لندن در نیم قرن گذشته بود که در کوتاه مدت موجب تمرکز دولت بریتانیا بر طیف گسترده ای از مسایل و موضوعات مرتبط با اهداف و ایده های پسابرگزیتی شد. از آنجایی که طرح «بریتانیای جهانی» یکی از مولفه های کلیدی و مورد تاکید کنونی در سیاست خارجی لندن است، بریتانیا از طریق قدرت نرم خود درصدد ایجاد تغییرات اساسی در فعالیت ها و برنامه های خویش خواهد بود. قدر مسلم آنکه با تغییرات احتمالی در سیاست خارجی بریتانیا در دوره پسابرگزیت، این کشور چاره ای جز تحکیم و تداوم اتحاد سنتی خود با خلیج فارس نخواهد داشت. به این ترتیب، آینده روابط بریتانیا با خلیج فارس یکی از موضوعات قابل توجه در محافل سیاسی امروز به شمار می رود. بر این اساس، هدف مقاله حاضر تحلیل سیاست بریتانیا در قبال خلیج فارس در دوره پسابرگزیت با تاکید بر رویکرد آینده پژوهی و پاسخ به این سوال بوده است که «سناریوهای محتمل در روابط بریتانیا و خلیج فارس در دوره پسابرگزیت به چه صورت خواهد بود؟» با بررسی پیشینه بریتانیا در خلیج فارس و استفاده از سناریونویسی، آینده سیاست خارجی بریتانیا در خلیج فارس را می توان دربرگیرنده عوامل سیاسی، اقتصادی، امنیتی و انرژی برشمرد. نتایج تحقیق پیش رو بیانگر این امر بوده است که با خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، حضور لندن در خلیج فارس بر پایه یک استراتژی و حرکت بر مبنای الزامات بلندمدت در راستای ایجاد ثبات و فرصت های اقتصادی بر اساس مجموعه ای از رفتارهای جمعی در جهت توسعه اهداف استراتژیک بلندمدت در دوره پسابرگزیت خواهد بود.

    کلیدواژگان: بریتانیا، پسابرگزیت، خلیج فارس، امنیت، انرژی
  • علی آدمی*، رامین بخشی صفحات 143-167

    سیاست خارجی امارات متحده عربی از 1971 تاکنون با تغییرات الگویی و رفتاری همراه بوده است. علی رغم بحران های مداوم در سرتاسر خاورمیانه و خلیج فارس، ماهیت فدرال امارات متحده عربی نوعی سیاست خارجی سازنده ایجاد کرده که به بقای این کشور آسیب پذیر منجر شده است؛ به عبارت دیگر، امارات متحده عربی کشوری با سیاست خارجی چندگانه است. بررسی سیاست خارجی امارات متحده عربی از زمان تاسیس آن در سال 1971 نشان داده که مسایل و منافع ویژه ای در سراسر این دوره ثابت باقی مانده است. در عین حال، تغییرات در عرصه جهانی و دگرگونی در ساختار نظام بین الملل، به ویژه فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و ظهور نظام تک قطبی، تاثیر مستقیمی بر دخالت سایر قدرت های بزرگ در منطقه خلیج فارس داشته است و در پاسخ به این تغییرات، الگوهایی که در آن ها امارات متحده عربی منافع سیاست خارجی خود را در منطقه دنبال می کند، تغییر کرده است که این الگوها در میان موضوعات اساسی به عنوان اجزای مهم سیاست خارجی امارات، قابل شناسایی است. این مقاله درصدد پاسخ دهی به این پرسش اصلی بوده که «سیاست خارجی امارات از سال 1971 تا 2017 چه تحولات الگویی را تجربه کرده است؟» پاسخ این بوده که این تحولات الگویی عبارت بوده اند از: تعهدگرایی عربی و همزیستی اسلامی، رفتار صلح آمیز و بی طرفانه در قبال مسایل منطقه، طرف داری اعراب، طرف داری غرب، میانه روی و تعهد به مشارکت امنیتی. در واقع سیاست منطقه ای و جهانی امارات، تابعی از تحولات الگویی در سیاست خارجی آن بوده است. این مقاله با استفاده از منابع کتابخانه ای و روش توصیفی تبیینی تلاش کرده است تا با بررسی تحولات سیاست خارجی امارات متحده عربی از زمان تاسیس آن، در روشی که امارات متحده عربی در آن اهداف سیاست خارجی خود را دنبال می کند، سبک خاصی را تشخیص و توضیح دهد.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، امارات متحده عربی، منافع، تحولات، الگوها
  • الهام رسولی ثانی آبادی*، سحر براتی صفحات 169-194

    هدف اصلی این پژوهش مطالعه «تحول نقش جهانی آمریکا در عرصه بین الملل» بوده است. بر طبق استدلال این پژوهش سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا پس از جنگ جهانی دوم تاکنون مبتنی بر منطق بین الملل گرایی لیبرال بوده است و با به قدرت رسیدن دونالد ترامپ، تحولی جدید در نقش جهانی آمریکا در حال شکل گیری است که در صورت تداوم می تواند نظم بین الملل را متحول سازد. از این رو تمرکز پژوهش معطوف به استدلال های طرف داران ایفای نقشی محدود برای آمریکا در عرصه بین الملل بوده است. پرسش اصلی پژوهش این بوده که «چرا رویکرد دولت آمریکا در دوران ترامپ از منطق بین الملل گرایی لیبرال به منطق نیومرکانتیلی تغییر کرده است و آیا این تغییر می تواند نظم بین المللی را تغییر دهد؟» بر طبق فرضیه اصلی پژوهش هزینه مند بودن منطق بین الملل گرایی لیبرال برای آمریکا انتقادات گسترده ای را به همراه داشته و با قدرت یابی ترامپ، به عنوان جدی ترین منتقد این منطق، زمینه برای حرکت به سوی رویکرد نیومرکانتیلی فراهم آمده است. این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و از منابع مکتوب و مجازی برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی آمریکا، منطق بین الملل گرایی لیبرال، اوباما، ترامپ
|
  • mehdi razmahang Pages 5-37

    US economic sanctions as an unusual weapon in economic warfare have targeted Iran's economic security. In addition to imposing sanctions on various sectors of the Iranian economy, the US has always sought to increase the efficiency of these sanctions. The present study seeks to answer two questions. 1. What are the US strategies for smartening sanctions? 2. What are the solutions to Iran's asymmetric confrontation aimed at reducing the effectiveness of sanctions? The innovation of the study is that the issue of sanctions' smartening has not been considered. The research method of this article is analytical and data collection has been done through documentary and library studies. The results of the study show that US strategies to streamline sanctions include: focus on sanctions on individuals and their inclusion in the SDN list, recognizing the final beneficiaries and advising companies to have the maximum rigor, the move by the United States to combinate nuclear and terrorist sanctions, use the capacity of the think tanks to identify vulnerable sectors in Iran to increase the accuracy of sanctions impact and using face-to-face conversations of US officials to convince countries and large companies not to engage with Iran. In spite of the fact that Iran does not have the ability to deal symmetrically with these tools, it seems that adopting strategies to rebuild and diversify means of transferring funds can greatly affect US sanctions. Specifically, there are some suggestions in this area:1. International Financial Messeging Systems, 2. International Banking Platforms, and 3. Correspondent Relationships.

    Keywords: sanctions, America, individuals, bank, financial messenger
  • Mozaffar Hasanvand*, mehdi esfandyari Pages 39-69

    By the end of the Cold War New and complex issues such as undermining the military power and security agency, The rise of NGOs and the emergence of new international and regional actors it came into being and regionalism was revised as a new perspective and paradigm. Therefore, the question has been raised that despite new developments in the international system, has the quasi -paradigm shift emerged in modern regionalism? In this way, how new theoretical approaches look at regionalism. In response to the hypothesis that, regionalism is one of the most important issues in international politics and has evolved at different levels than the classic. also, Contrary to realistic attitudes, new and varied perspectives have been put forward by networking approaches, structuralism, subsidiary systems, regional security, and later theories.

    Keywords: New Regionalism, World Order, Subsidiary System, Regional security, Network Perspective
  • Pages 71-100

    The cleavage between Yalta global order and French perception and trying to influence on dominant order based on the logic of international oligarchy during the cold war and balancing actor in the post-cold war is the main attempt of France. In other words, transition from enlarged sanctuarization, ideologic rationality and offensive Gaullism towards pragmatism, diplomacy of conflict mitigation and balancing power led to changing the France’s voting behavior in the Security Council. Such evolution is caused by context-dependency of French Gaullism. Thus, the main question of the current paper is to understand the logic of France’s voting behavior in the SC. In fact, restoring international position and prestige and trying to identify as game-changer based upon independence, activism, and international presence is the main hypothesis of this paper. Nevertheless, appraising the French voting behavior necessitates to analyze the micro, meso and macro levels of foreign policy. The current paper will test the hypothesis with analytic-comparative method and power transition theory and balance of power.

    Keywords: Security Council, veto power, Gaullism, European Union, France
  • Ali Mohammadian, ahmad naghibzadeh* Pages 101-141

    The surprise victory of the supporters of Britain's exit from the European Union in the referendum of June 23, 2016, In fact, it was one of the most complex political crises in London in the last half century, which in the short term led the British government to focus on a wide range of issues related to post-Brexit goals and ideas. Today, one of the key components of London's foreign policy is "global Britain" And based on that, Britain will try to make fundamental changes in its activities and programs through its soft power. It is certain that with the possible changes in British foreign policy in the post-Brexit period, London will have no choice but to consolidate and maintain its traditional alliance with the Persian Gulf. Thus, the future of British relations with the Persian Gulf is one of the most important issues in political circles today. Therefore, the aim of this paper is to analyze the policy of the British Persian Gulf in the post- Brexit period, emphasizing the future approach of research and answering the question, what are the possible scenarios in the relations between Britain and the Persian Gulf in the post- Brexit period? Examining Britain's background in the Persian Gulf and using scenarios, the future of British foreign policy in the Persian Gulf can be traced back to political, economic, security, and energy factors. The results of the present study show that with Britain's exit from the European Union, London's presence in the Persian Gulf will be based on a strategy and movement based on long-term requirements to create stability and economic opportunities based on a set of collective behaviors to develop long-term strategic goals in the post- Brexit period.

    Keywords: Britain, Post-brexit, Persian Gulf, Security
  • ALI adami*, ramin bakhshi Pages 143-167

    UAE foreign policy has been accompanied by pattern and behavioral changes since 1971. Despite the continuous crises throughout the Middle East and the Gulf, the federal nature of the United Arab Emirates has created a constructive foreign policy that has caused the survival of this vulnerable country. In other words, the United Arab Emirates is a country of multiple foreign policies. A study of the UAE's foreign policy since its establishment in 2007 shows that special issues and interests have remained constant throughout this period. At the same time, changes in the world arena and transformations in the structure of the international system, particularly the fall of the Soviet Union and the emergence of a unipolar system, have had a direct impact on the intervention of other major powers in the Persian Gulf. In response to these changes, the patterns by which the United Arab Emirates pursues its foreign policy interests in the region have changed; Nevertheless, these patterns are identifiable from the core points as important components of UAE foreign policy. This article seeks to answer the key question of what pattern developments UAE foreign policy has undergone from 1971 to 2017. Such pattern developments of foreign policy include Arab commitment and Islamic co-existence, peaceful and impartial treatment of regional issues, pro-Arab, pro-Western, moderation and commitment to security participation. Indeed, regional and global policy in the UAE is a function of the pattern developments of foreign policy. Using library resources and a descriptive-explanatory method, this paper attempts to identify a particular style in the way the UAE pursues its foreign policy goals by examining the foreign policy developments since its establishment.

    Keywords: foreign policy, UAE, interests, developments, patterns
  • Pages 169-194

    The main purpose of this research is to study the evolution of the global role of the United States in the international arena. This research argues that the foreign policy of the United States has been based on the logic of liberal internationalism since the Second World War, and the global role of the US has been undergoing a change since the presidency of Donald Trump as the most serious critic of this logic, which can change the international order as well if continued. Hence, the present research focuses on the arguments between the advocates of a liberal internationalist role for the United States and proponents of a limited role of this country in the international arena. The main question of the research is "Why is the US government's approach to the torpor era changed from the logic of liberal internationalism to the logic of Neomarktantal? And can this change change the international order? The main hypothesis of the research is that the cost-effectiveness of the rationale of liberal internationalism has led to widespread criticism for the United States, and finally, with the power of Tramp, as the most serious critic of this logic, the ground for moving towards the Neumarktantal approach has been provided. This is a descriptive-analytical study, the data of which have been collected using written and virtual sources.

    Keywords: US foreign policy, liberal international logic, Obama, Trump