فهرست مطالب

پژوهش در برنامه ریزی درسی - پیاپی 64 (بهار 1399)

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 64 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مرتضی بازدار قمچی قیه، کورش فتحی واجارگاه*، محبوبه عارفی، مقصود فراستخواه صفحات 1-17
    پژوهش حاضر قصد دارد ابتدا خاستگاه های فکری و نظری برنامه درسی سایه را مورد تحلیل قرار دهد سپس شواهد و مصادیق مربوط به این مفهوم را از مدارس ایران ارایه کند. رویکرد حاکم بر این پژوهش کیفی است که در مرحله اول روش تحلیلی-توصیفی و در مرحله دوم از روایت پژوهی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش، شامل معلمان، دانش آموزان دوره اول متوسطه و نیز دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان شهر اردبیل بودند که به صورت هدفمند چند مدارس شهر، انتخاب و روایات و تجارب آنها گرداوری شد. ابزار گردآوری داده ها علاوه بر منابع مکتوب در مورد نظریه ها و دیدگاه ها، مصاحبه روایی بود. داده های حاصل از 5 مصاحبه انفرادی و گروهی، به اشباع نظری رسید. داده ها با روش تحلیل مضمونی تجزیه وتحلیل شد که شامل 6 مضمون اصلی است و عبارت اند از: فعالیت های زیرزمینی دانش آموزان، سندسازی، مهندسی نتایج امتحانات، تناقض در گفته ها و عمل، تبعیض و مقاومت دانش آموزان. این مضامین به همراه مضامین فرعی و مفاهیم آن از مهم ترین مصادیق برنامه درسی سایه در مدارس ایران هستند. همچنین بر اساس نتایج این پژوهش این فعالیت ها و مصادیق، ریشه در نظریه مقاومت، نظریه فراخود یا سوپراگوی ژاک لکان و نیز اندیشه های اسلاوی ژیژک دارند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی سایه، نظریه مقاومت، اندیشه های اسلاوی ژیژک
  • سلام یعقوبی، علی حسینی خواه*، مصطفی قادری، مرجان کیان صفحات 18-45
    پژوهش حاضر با استفاده از روش پدیدارنگاری درصدد کشف کلیدی ترین ادراک متخصصان برنامه درسی ایران از مولفه های برنامه درسی نوفهمی است. از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 21 نفر از متخصصان واجد شرایط، داده های لازم گردآوری و پس از طی فرایند کدگذاری، در قالب 251 کد باز، 81 کد محوری و 29 کد انتخابی، در زیرمجوعه هشت مولفه پارادایم نوفهمی، سازمان دهی شدند. حاصل نهایی تحلیل داده ها، حاکی از آن است که رهایی بخشی؛ برنامه ای نقاد و روشنگر، عدالت محور، روشنفکر مدار و یادگیرنده محور است. توجه به عوامل فرامدرسه ای؛ با نگاه جامع فرهنگی، تلقی زمینه ای و همسویی با تجارب جامعه محلی به دنبال مدیریت عوامل تاثیرگذار بر برنامه درسی است. تاریخ نگاری؛ مترادف با پایش روندی و جامع عقاید برنامه درسی، مکتوب کردن میراث برنامه درسی، عبرت آموزی، وقایع نگاری عقاید برنامه درسی و اقدام مبتنی بر خودشناسی به کار رفته است. میان رشته ای؛ مدیریت تعاملی و همه جانبه نگراست. بین المللی کردن مطالعات برنامه درسی؛ بسترسازی تعاملات فرهنگی، شور فرهنگی و هم افزایی فرهنگی در برنامه های درسی است. رابطه نظریه و عمل در نگرش های تمایل قطبی به نظریه، تمایل رفت و برگشتی و تمایل قطبی به عمل توصیف شده است. تغییر برنامه ریزی درسی به فهم برنامه درسی در اعتقاد به شیفت پارادایمی، عدم اعتقاد به شیفت پارادایمی و معنابخشی و نموددهی به هویت های جدید برنامه درسی تجلی یافته و درنهایت اتوبیوگرافیکال بودن برنامه های درسی با عناوین شخصی شده، ترکیبی و پژوهش محور مشخص شده است.
    کلیدواژگان: ادراک، متخصصان برنامه درسی ایران، مولفه های پارادایم نوفهم سازی
  • رضا معصومی نژاد، اسکندر فتحی آذر*، یوسف ادیب، فیروز محمودی صفحات 46-60
    پژوهش حاضر در جستجوی کشف تجارب آموزشی مشترک معلمان دوره ابتدایی از وضعیت موجود آزادسازی برنامه درسی بوده است. هدف پژوهش نشان دادن تمهیدات و اقداماتی بود که در راستای آزادسازی برنامه درسی صورت گرفته است. روش پژوهش از نوع تحقیقات کیفی و به شیوه پدیدارشناسی تفسیری بوده و جامعه آماری پژوهش، همه آموزگاران مدارس دوره ابتدایی شهرستان های خوی و چایپاره را در سال تحصیلی 96-95 شامل شده است که به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. در این راستا مصاحبه های نیمه ساختاریافته ای با 23 نفر از آموزگاران صورت گرفت. داده های به دست آمده با استفاده از روش پدیدارشناسی اسمیت (1995) مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفت. یافته های این تحقیق دارای 4 مضمون اصلی شامل موانع و محدودیت ها، نقش معلمی، نوآوری ها و مشارکت ذینفعان بود که هرکدام دارای چندین مضمون فرعی بودند که جمعا در 20 مولفه فرعی قرار گرفتند و عبارت اند از: تمرکززدایی متمرکز، دیدگاه حاکم بر برنامه درسی ملی، آموزش ضمن خدمت، ماهیت دوره ابتدایی، پذیرش اجتماعی، هویت حرفه ای، فرهنگ معلمی، معلم به عنوان محقق، گروه های معلمان، جایگاه معلمی، تولید محتوای الکترونیکی، برنامه درسی تلفیقی، طرح های آموزشی، نظریه سازنده گرایی، دبیرخانه های استانی، همایش ها، راهبران برنامه درسی، سرگروه های معلمان، شورای معلمان، انجمن اولیا و مربیان.
    کلیدواژگان: آزادسازی برنامه درسی، پدیدارشناسی، تجارب معلمان، دوره ابتدایی
  • سهراب نجفی، یحیی معروفی* صفحات 61-76
    تجربیات جهانی حاکی از آن است که توفیق برنامه های نوآورانه فقط در طراحی و تولید آن خلاصه نمی شود، بلکه پذیرش و اجرای موفقیت آمیز نیازمند مشارکت، همکاری و پذیرش و اشاعه آن توسط ذینفعان در مرحله اجرای برنامه ها است که دانشگاه فرهنگیان و برنامه های درسی آن نیز از این قاعده مستثنا نیست. پژوهش حاضر به دنبال تبیین پدیدارشناسانه موانع پذیرش و اجرای نوآوری در برنامه درسی دانشگاه فرهنگیان است. جامعه پژوهش شامل متخصصان حوزه تربیت معلم و برنامه درسی با حداقل یک مقاله یا کتاب درزمینه تربیت معلم است. روش انتخاب نمونه، هدفمند و از نوع نظری است که بر اساس قاعده اشباع نظری تعداد 14 شرکت کننده به بیان تجربیات خود پرداختند. داده های پژوهش با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری و با بهره گیری از تحلیل مضمون، تحلیل و تفسیر شد و یک مضمون فراگیر، هفت مضمون سازمان دهنده و 27 مضمون پایه، شناسایی شد. یافته های پژوهش نشان داد که موانع فرهنگی، قدرت، اجتماعی، فردی، اجرایی، سازمانی و فراسازمانی از مهم ترین موانع پذیرش و اجرای نوآوری در برنامه های درسی دانشگاه فرهنگیان محسوب می شوند. سرانجام پیشنهادهای لازم برای افزایش سطح پذیرش و کاهش مقاومت در برابر اجرای نوآوری در برنامه های درسی دانشگاه فرهنگیان ارایه شد.
    کلیدواژگان: پذیرش و اجرای نوآوری، نوآوری، برنامه درسی، دانشگاه فرهنگیان، موانع
  • بهاره سلیمانی، مجید علی عسکری*، علی حسینی خواه، محمد عطاران صفحات 77-90

    این پژوهش با هدف بررسی مفهوم مدرسه درخانه، جایگاه آن در داخل و خارج از کشور و جنبه فرصت یا تهدید بودن آن در ایران انجام شد. برای دستیابی به این تبیین، با استفاده از روش سنتزپژوهی، جمعا تعداد 127 پژوهش مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت. پس ازآن، 95 اثر شامل کتاب، مقاله و پایان نامه؛ با روشی نظام مند انتخاب، واکاوی محتوایی و دسته بندی شدند. معیار انتخاب این مطالعات، بررسی مولفه های فوق طی سال های 2018-1976 برای 60 سند خارجی و 1396-1370 در 35 اثر داخلی بود. سپس ترکیبی از یافته های به دست آمده، طبق اصول تلفیق، بازاندیشی و بازآرایی داده ها ارایه شد. در پایان هر بخش نیز، تجمیع یافته ها و نتیجه گیری کلی، در صورت ضرورت ارایه شده است. نتایج نشان داد؛ به دلیل برخی عوامل آموزشی مانند کمبود امکانات، حافظه محوری، کمبود خلاقیت، کتاب محوری و... و نیز عوامل ارزشی از قبیل؛ تضاد ارزش های دینی و اجتماعی، توجه به علایق کودکان، دوست داشتنی بودن مدرسه درخانه و..، استفاده از این رویکرد یک فرصت آموزشی به شمار می آید؛ که بر ابعاد تهدیدزای آن مانند؛ عدم رسمیت قانونی، صرف وقت زیاد، کمبود ابزارهای کنترل و... برتری دارد. توجه به رویکردهای نوین آموزشی، شکستن انحصار آموزش رسمی و انجام پژوهش های کاربردی در این زمینه، به عنوان پیشنهاد ارایه شده است.

    کلیدواژگان: تهدید آموزشی، دلایل آموزشی، دلایل ارزشی، فرصت آموزشی، مدرسه درخانه
  • خدیجه احمدی، شهرام رنجدوست*، محمد عظیمی صفحات 91-102
    هدف از پژوهش حاضر،تبیین تجربه متخصصین تعلیم و تربیت و آموزش زبان انگلیسی برای آموزش زبان انگلیسی در دوره اول متوسطه است. مطالعه کیفی حاضر با رویکرد پدیدارشناسی در پاییز 1397 بر روی 21 متخصص تعلیم و تربیت و آموزش زبان انگلیسی به روش نمونه گیری هدفمند و تا اشباع داده ها انجام شد. این مطالعه با رعایت محرمانه بودن اطلاعات و امکان ترک مطالعه در هر زمان که مایل بودند، ادامه یافت. روش جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام گرفت. نحوه تجزیه وتحلیل یافته های این پژوهش بر اساس سه کدگذاری «باز»، «محوری» و «انتخابی» انجام شد. داده های مصاحبه چندین بار به صورت فعال و تعاملی خوانده شد و سپس به صورت باز کدگذاری شد. پس از کدگذاری باز، داده های حاصل از آن بر اساس محورهای مشترکی که میان آنها بروز یافته است در کنار هم قرار گرفت و فراوانی آنها شد. سپس کدهای محوری بر اساس همانندی و ناهمانندی هایی که با یکدیگر داشتند در تم هایی گنجانده شد. فراوانی و درصد هر یک از کدهای محوری محاسبه شد. با تحلیل و ادغام مولفه های اصلی، 2 مولفه اصلی شناسایی و با تحلیل مولفه های اصلی، 28 مولفه فرعی استخراج گردید. نتایج به دست آمده نشان می دهد که از میان مولفه های فرعی به دست آمده از تحلیل پاسخ های متخصصین تعلیم و تربیت و آموزش زبان انگلیسی، مهم ترین روش برای آموزش زبان انگلیسی، ارتقا انگیزه زبان آموزان از طرق مختلف برای یادگیری زبان انگلیسی توسط معلم در کلاس درس در دوره اول متوسطه است.
    کلیدواژگان: آموزش زبان انگلیسی، تجربه متخصصین، دوره اول متوسطه
  • زهرا رشیدی* صفحات 103-120
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مسایل موجود بر دانش پژوهی تدریس اعضای هییت علمی به واکاوی پدیده سایش با توجه به بافت حاکم بر دانشگاه های ایران پرداخته است. این پژوهش در پارادایم تفسیرگرایی با رویکرد کیفی و بر اساس روش پژوهش نظریه داده بنیاد (مبنایی)، با 19 عضو هییت علمی دارای مرتبه استادیاری و در دو حوزه علوم انسانی و مهندسی دانشگاه های جامع شهر تهران از طریق مصاحبه های عمیق نیمه ساختارمند به صورت هدفمند و با استفاده از راهبردهای نمونه گزینی با حداکثر تنوع انجام شده است. تحلیل داده های حاصل درسه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی صورت پذیرفت. بر اساس یافته ها، پدیده سایش در آموزش عالی ایران دارای ابعاد کلامی و اجتماعی است. این پدیده به دلیل شرایط سازمانی و فردی ظهور یافته (عوامل علی) و به واکنش هایی چون اجتناب و تقابل (راهبرد) منجر شده است. این واکنش ها تحت تاثیر پاسخ مسیولان، تاب آوری (شرایط مداخله گر)، ساختار و فرهنگ دانشگاهی (شرایط زمینه ای) بروز پیدا کرده و به آسیب پذیری شغلی، فردی و اجتماعی (پیامد) منجر شده اند. نتایج بیانگر آن است که، کارکرد آموزش در این بستر در سه سطح تدریس خوب (مبتنی بر تجربه فردی)، تدریس عالمانه (مبتنی بر تلفیق دانش محتوایی و پداگوژی) و دانش پژوهی آموزشی (نشر دانش مدرسی) تعریف شده است. از منظر اعضای هییت علمی با توجه به گستره پدیده سایش، فرایندهای تدریس مبتنی بر تجربه شخصی انجام می شود و به طور سازمان دهی شده، برنامه های توانمندسازی و نشر دانش مدرسی، پیش بینی نشده است.
    کلیدواژگان: دانش پژوهی تدریس، اعضای هیئت علمی، آموزش عالی ایران، پدیده سایش، نظریه داده بنیاد
  • شهین سلطانی بابوکانی*، نرگس کشتی آرای صفحات 121-133
    هدف پژوهش حاضر، تعیین رابطه هویت فرهنگی با کیفیت تدریس اساتید دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) بوده است روش تحقیق همبستگی است. جامعه آماری همه اساتید دانشگاه در سال تحصیلی 94-93 برابر با 1070 نفر بودند حجم نمونه با استفاده از روش کوکران و نمونه گیری تصادفی طبقه ای 283 نفر برآورد شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته هویت فرهنگی با 30 سوال که شامل مولفه های (تعلق به سرزمین، زبان، سنت ها و آداب ورسوم) و پرسشنامه کیفیت تدریس خانم اکبری منجزمویی با 40 سوال بود. پایایی پرسشنامه هویت فرهنگی بر اساس ضریب آلفای کرونباخ 92/0 و پایایی پرسشنامه کیفیت تدریس 87/0 برآورد گردید روایی صوری و محتوایی پرسشنامه هویت فرهنگی نیز بررسی شد. تجزیه وتحلیل داده های پژوهش در دو سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی صورت گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که بین میانگین نمره هویت فرهنگی و کیفیت تدریس اساتید ارتباط معنادار آماری وجود دارد. همچنین میانگین نمرات اساتید در مولفه های هویت فرهنگی و مولفه های کیفیت تدریس به تفکیک گروه، جنس و سابقه تدریس، تفاوت معنادار آماری وجود ندارد. همچنین بین مولفه های تعلق به سرزمین با کیفیت تدریس و مولفه های کیفیت تدریس (ویژگی های شخصیتی، مدیریت کلاس درس، فرایند تدریس و توسعه حرفه ای) رابطه معنادار آماری وجود دارد. بین مولفه های زبان با کیفیت تدریس و مولفه های کیفیت تدریس و همچنین بین مولفه های سنت ها (آداب ورسوم) با کیفیت تدریس و مولفه های کیفیت تدریس رابطه معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: تعلق به سرزمین، زبان، سنت ها (آداب ورسوم)، کیفیت تدریس، هویت فرهنگی
  • احمد غلامی، محمد جاودانی* صفحات 134-150
    هدف پژوهش طراحی و اعتبارسنجی چارچوب برنامه درسی آموزش کاهش خطرپذیری از بلایای طبیعی برای دوره ابتدایی بود. این پژوهش جزء تحقیقات ترکیبی از نوع اکتشافی-متوالی است. در بخش کیفی 12 نفر از متخصصان و اساتید پژوهشکده زلزله شناسی و دانشگاه های کشور و متخصصان مدیریت بحران با روش نمونه گیری هدفمند و با تکنیک گلوله برفی انتخاب شدند. در این بخش از روش مصاحبه، بررسی پیشینه و مطالعه منابع، متون و اسناد بالادستی برای دستیابی به مفاهیم، عبارات و واژه های کلیدی مرتبط با چارچوب مذکور استفاده گردید و داده های کیفی اولیه حاصل شد. با روش تحلیل مضمون، داده های کیفی تحلیل شد و چارچوب اولیه شکل گرفت. برای اعتباریابی چارچوب اولیه از معیارهای اعتبار سنجی کیفی استفاده شد. در بخش کمی، جامعه آماری شامل متخصصان دانشگاهی در حوزه مطالعات برنامه درسی و معلمان دوره ابتدایی بودند؛ که تعداد 20 نفر از متخصصان دانشگاهی در رشته برنامه ریزی درسی و 110 نفر از معلمان دوره ابتدایی از بین تمامی معلمان دوره ابتدایی منطقه سرچهان (400 نفر) با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های کمی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. برای سنجش روایی پرسشنامه از روش های روایی صوری و محتوایی و تحلیل عامل و برای محاسبه پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. نتایج تحلیل عامل نشان داد که روش های تدریس با بار عاملی 96/0، محتوا و هدف 94/0، روش های ارزشیابی 93/0، مواد و منابع 97/0 و منطق و چرایی با بار عاملی 93/0 به ترتیب تبیین کننده چارچوب برنامه درسی آموزش کاهش خطرپذیری از بلایای طبیعی در دوره ابتدایی هستند؛ و همچنین ضریب آلفای کرونباخ بالای 90/0 بیان کننده پایایی قابل قبول عناصر برنامه درسی بود؛ بنابراین اعتبار چارچوب نهایی برنامه درسی مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، اعتبارسنجی، بلایای طبیعی، دوره ابتدایی
  • مهران عزیزی محمودآباد، محمدجواد لیاقت دار*، حمیدرضا عریضی صفحات 151-166

    هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی آموزش بازنمایی های طرح واره ای بر توانایی حل مسایل غیرمعمولی ریاضی دانش آموزان پایه ششم ابتدایی است. این پژوهش از نوع تحلیل محتوا و طرح های نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری با گروه کنترل است. پس از مطالعه و طراحی آموزشی، 40 نفر از دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی مشغول به تحصیل در یک آموزشگاه در سال تحصیلی 97-1396 در شهر یاسوج به صورت داوطلب در این پژوهش شرکت کردند. مشارکت کنندگان با انتساب تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شده و برای 12 جلسه (هر هفته یک جلسه) با استفاده از روش آموزش بازنمایی محور تحت آموزش قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها در بخش تحلیل محتوا چک لیست و در بخش نیمه آزمایشی آزمون محقق ساخته بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها در تحلیل محتوا از تکنیک آنتروپی شانون و در بخش نیمه آزمایشی از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. نتایج تحلیل محتوا نشان می دهد بیشترین توجه برای توزیع و حضور مسایل غیرمعمولی به ترتیب به مسایل بازنمایی سلسله مراتبی سپس بازنمایی جزء-کل و درنهایت به مسایل بازنمایی شبکه ای شده است و مسایل بازنمایی ماتریسی جایگاهی در کتاب درسی ندارند. همچنین نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که تفاوت معناداری در میانگین تمام مولفه های توانایی حل مسایل غیرمعمولی (05/0<P) بین گروه کنترل و آزمایش وجود دارد؛ لذا آموزش بازنمایی های طرح واره ای موجب افزایش توانایی حل مسایل غیرمعمولی ریاضی در دانش آموزان شده است. به علاوه این نتایج نشان می دهد که استفاده از بازنمایی های طرح واره ای در حل مسایل غیرمعمولی در طول زمان ثبات دارد. نتایج این مطالعه لزوم توجه ویژه به بازنمایی های طرح واره ای در کتاب ریاضی پایه ششم ابتدایی و استفاده معلمان و دبیران ریاضی از این بازنمایی ها در حل مسایل غیرمعمولی را مورد تاکید قرار می دهد.

    کلیدواژگان: بازنمایی های طرح واره ای، مسائل غیرمعمولی، توانایی حل مسئله، ریاضی
  • صابر دوستی، سیروس اسدیان*، موسی پیری صفحات 167-177
    هدف پژوهش حاضر، تحلیل برنامه درسی پایه ششم ابتدایی به لحاظ توجه به حقوق تربیتی کودکان بر اساس دیدگاه معلمان و دانش آموزان شهر مرند بود. پژوهش حاضر ازنظر روش شناسی، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل معلمان و دانش آموزان ششم ابتدایی مرند در جریان سال تحصیلی 94-95 بود. حجم جامعه آماری دانش آموزان برابر با 1812 نفر است و حجم جامعه آماری معلمان پایه ششم نیز 65 نفر در نظر گرفته شد. به استناد جدول مورگان و کرجسی و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی 320 نفر از دانش آموزان و 56 نفر از معلمان به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش از دو پرسشنامه محقق ساخته برای بررسی مولفه های حقوق تربیتی استفاده گردید. پرسشنامه اول برای بررسی نظرات معلمان با توجه به مولفه های حقوق تربیتی کودک و پرسشنامه دوم برای دانش آموزان استفاده شد. برای اطمینان از پایایی پرسشنامه ها ضریب آلفای کرونباخ محاسبه گردید که این ضریب برای پرسشنامه دانش آموزان 86/0 و برای پرسشنامه معلمان 78/0 به دست آمد. همچنین روایی سازه پرسشنامه از طریق تحلیل عاملی اکتشافی، به روش تجزیه مولفه های اصلی و چرخش واریماکس و نمودار اسکری کتل به دست آمد. برای تحلیل سوالات تحقیق از آزمون t تک نمونه ای و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده گردید. یافته های تحقیق نشان داد که از دیدگاه دانش آموزان از بین مولفه های حقوق تربیتی فقط به مولفه پیگیری اهداف تربیتی به میزانی کمتر از حد متوسط توجه شده است ولی به سایر مولفه ها بالاتر از حد متوسط توجه شده است. درحالی که از دیدگاه معلمان به همه مولفه های حقوق تربیتی توجه کافی شده است.
    کلیدواژگان: حقوق تربیتی دانش آموزان، برنامه درسی، ششم ابتدایی
  • پرستو صلواتی، حسن ملکی*، فاطمه سهرابی صفحات 178-187
    هدف از پژوهش حاضر، تحلیل محتوای کتاب درسی مطالعات اجتماعی دوره اول دبیرستان بود. روش پژوهش از طریق تحلیل محتواست. جامعه آماری پژوهش، کتاب درسی مطالعات اجتماعی اول دبیرستان بود که متشکل از 1605 جمله، تصویر و عبارات مستقل است. منابع مورد مطالعه و تحلیل در این پژوهش، چک لیست تحلیل محتوای کمی است. نتایج یافته های پژوهش گویای آن است که درمجموع حدود 34 درصد از پیام های کتاب درسی منطبق بر تربیت اجتماعی است. شاخص های مشارکت اجتماعی حدود 103 مورد و شاخص وحدت و همبستگی 90 مورد می باشند که بیشترین فراوانی را در کتاب درسی به خود اختصاص داده است. به عنوان نتیجه گیری می توان گفت مولفه های بسیار مهم تربیتی که تقریبا در این کتاب نادیده گرفته شده است مواردی مانند حیا و امربه معروف و نهی از منکراست. علاوه بر اینکه صداقت، عدالت، نقدپذیری و... از اجزای اساسی تربیت اجتماعی است که با توجه به یافته های پژوهش محتوای کتاب نادیده گرفته شده است.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، دوره اول متوسطه، شاخص های برنامه درسی، مطالعات اجتماعی
|
  • Morteza Bazdar Gamchi Gayeh, Korush Fathi Vajargah *, Mahboobeh Arefi, Magsood Farasatkhah Pages 1-17
    The present study intends to analyze the intellectual and theoretical origins of the shadow curriculum and then provide evidence for this concept from Iranian schools. The approach of this study is qualitative which in the first stage of the research is an analytical-descriptive method. The second stage is narrative research. The research population consisted of teachers, first grade students, and student teachers of Farhangiyan University of Ardebil. Data collection was in addition to written sources on theories and views, Unstructured interview. Data from 5 individual and group interviews reached theoretical saturation. The data were analyzed by thematic analysis method which consists of 6 main themes: student underground activities, documentation, engineering of exam results, inconsistency in statements and practice, discrimination and resistance of students. These themes as well as their sub-themes and concepts are among the most important examples of shadow curriculum in Iranian schools. According to the results of this research, these activities and instances have their roots in the theory of resistance, Jacques Lacan's super-ego, as well as Slavoj Zizek's ideas.
    Keywords: Shadow Curriculum, resistance theory, Slavoj Zizek Thoughts
  • Salam Yaghobi, Ali Hosseinikahe *, Mostafa Ghaderi, Marjan Kian Pages 18-45
    The present study, using phenomenological method, seeks to discover the most important perception of Iranian curriculum specialists on the components of the reconceptualization curriculum. Through semi-structured interviews with 21 qualified experts, the necessary data were collected and organized during the coding process in the form of 251 open source codes, 81 axial codes and 29 selective codes, under the Eight Components of reconceptualization Paradigm.The end result of the data analysis is that emancipation is a critical and enlightening, justice-based, intellectual-focused, and learner-centered emancipation. Attention toextra-school factors; with a comprehensive cultural perspective, contextualization and alignment with local community experiences seeks to manage the factors influencing the curriculum. Historiography; has been synonymous Monitoring the process and comprehensive curriculum ideas, curriculum heritage writingLearn a lesson, Logistics of Curriculum Opinions, and Self-based practice. Interdisciplinary; interactive management and comprehensive. Internationalizing curricular studies; is the context of cultural interaction, cultural passion and cultural synergy in the curricula. The relation between theory and practice; has been described in polar attitudes to theory, reciprocal tendency, and polar tendency to practice. Changing the Curriculum Development to the Curriculum Understanding; in Belief in Paradigm Shift, Non-Belief in Paradigm Shift, Meaningfulness and Demonstration of New Curriculum Identities and Finally Auto-biographical Curriculum with Personalized, Combined and Research-Based Titles have been marked.
    Keywords: understanding, Curriculum Specialists in Iran, Reconceptualization Components paradigm
  • Reza Masouminejad, Eskandar Fathiazar *, Yousef Adib, Firouz Mahmoudi Pages 46-60
    The present research seeks to explore the common learning experiences of elementary school teachers from the current status of the curriculum decentralization. The purpose of the study was to demonstrate the measures and actions taken to curriculum decentralization.The methodology of this research is qualitative research in the form of interpretive phenomenology and The statistical population of the study included all the teachers of elementary schools in Khoy and Chayparaat cities in the academic year of 1395-96 which were selected through targeted sampling. In this regard, semi-structured interviews were conducted with 23 educators.The data were analyzed using Smith's phenomenological method (1995). The findings of this research consisted of four main themes including barriers and constraints, teacher's roles, innovations and stakeholder engagement, each of which had several sub themes, which included a total of 20 sub-components, including: Centralized decentralization, the view of the ruling national curriculum, in-service training, The nature of the elementary school, social acceptance, professional identity, teacher culture, teacher as researcher, teacher groups, teacher position, electronic content generation, Integration Curriculum, Educational plans, constructivist theory, provincial secretariats, conferences, Curriculum guiders, head teachers, teachers' councils, parents and educators associations.
    Keywords: Curriculum decentralization, phenomenology, teacher experiences, elementary school
  • Sohrab Najafi, Yahya Maroofi * Pages 61-76
    Global experiences suggest that the success of innovative programs is not limited to its design and development, but the successful adoption and implementation requires the participation, collaboration, acceptance and dissemination by stakeholders in the implementation phase of programs that Farhangian University and its curriculum are not excluded.The purpose this research was explaining barriers of the acceptance and implementation of innovation in Farhangian University curriculum. The population of the study consisted of experts in the field of teacher education and curriculum with at least one article or textbook on teacher education and the sample consisted of 14 participants, selected by purposeful sampling method and based on theoretical saturation rule. Data were collected through semi-structured interviews and analyzed using a quantitative approach. Using thematic analysis, 1 overarching theme, 7 organizing theme, and 27 basic theme were identified as the main barriers of acceptance and implementation of innovation in Farhangian University curriculum. The barriers of cultural, power, social, individual, executive, organizational, and trans-organization are the most important obstacles to the acceptance of innovation in the curriculum of Farhangian University. Finally, suggestions were made to increase the level of acceptance and reduce the resistance to innovation in Farhangian university curriculum.
    Keywords: barriers, innovation, Acceptance, Implementation of Innovation, Curriculum, Farhangian University
  • Bahare Soleimani, Majid Aliasgari *, Ali Hosseinikhah, Mohammad Attaran Pages 77-90

    The purpose of this study was to investigate the concept of the homeschooling, its place inside and outside the country, and the aspect of the opportunity or threat thereof in Iran. To achieve this explanation, using a synthesis research methodology, a total of 127 studies were studied. Afterwards, 95 works including books, essays and theses were selected through systematic selection, content analysis and categorization. The criteria for selecting these studies were to study the above components for 1976-1976 for 60 external documents and 1991-2017 in 35 internal works. Then, a combination of findings was presented in accordance with the principles of integration, rethinking and re-mapping of data. At the end of each section, aggregate findings and general conclusions are presented as needed. The results showed that due to some educational factors such as lack of facilities, memory, lack of creativity, Axial book, etc., as well as value factors such as conflict of religious and social values, attention to the interests of children, the love of the homeschooling, and the use of This approach is an educational opportunity; it's over its threatening dimensions, such as lack of legalization, time consuming, lack of control tools, and so on. Considering the new educational approaches, breaking the monopoly of formal education and conducting applied research in this field, is presented as a suggestion.

    Keywords: Educational Threat, Educational reasons, Values reasons, Educational opportunity, Homeschooling
  • Khadijeh Ahmadi, Shahram Ranjdoust *, Mohamad Azimi Pages 91-102
    The purpose of the present study is to explain the experience of English language education and training specialists in teaching English in the first secondary school. The present qualitative study was carried out with a phenomenological approach in the fall of 2018 on 21 English language teaching and training specialists through purposeful sampling and data saturation. This study continued with the confidentiality of the information and the possibility to leave the study at any time. Data were collected through semi-structured interviews. The method of analyzing the findings of this study was based on three codings: "open", "axial" and "selective". Interview data was read several times in an active and interactive way and then coded openly. After the open coding, the data came together based on the common axes that emerged between them and their abundance. Axial codes were then incorporated into themes based on similarities and inconsistencies. Frequency and percentage of each axial code were calculated. By analyzing and integrating the principal components, two principal components were identified and 28 sub-components were extracted by principal component analysis. The results show that among the sub-components derived from the analysis of the responses of English language education and training specialists, the most important method for teaching English is to enhance the motivation of learners to learn English through different ways by teacher in the first grade of high school.
    Keywords: English language teaching, Expert Experience, First High School
  • Zahra Rashidi * Pages 103-120
    This study aims identify the existing problems of teaching scholarship faculty members. In this way, various aspects of these issues were tried and presented with respect to the context of the institution of university in Iran. The present study was conducted within the framework of the qualitative approach and using grounded Theory research method. For data collection from participants, in-depth and informal interviews were used. Selection of information media of the research was done purposefully and using sampling strategies with maximum variation and theoretical sampling the research media included 19 faculty members of comprehensive universities in Tehran. Data analysis was performed in three stages of open, axial, and selective coding. According to the findings, the phenomenon of bullying in faculty members' relations in Iran's higher education has verbal and social dimensions (Phenomena). This phenomenon has arisen due to organizational and individual circumstances (Causal Conditions) and resulted in reactions such as avoidance, conflict (Strategy). These reactions have been affected by the responses of the authorities, the persistence and common beliefs (intervening conditions), structure and academic culture (context), resulting in occupational, personal, social and economic vulnerability(Consequences). The function of education in this context is defined in three levels of good teaching (based on individual experience), scholarly teaching (based on the integration of content knowledge and pedagogy), and the scholarship of teaching (Teacher Education Publishing). From the faculty point of view, according to the phenomenon of bullying, teaching processes based on personal experience are organized, teacher empowerment and dissemination programs are not foreseen.
    Keywords: Scholarship of Teaching, Faculty Members, Higher Education, bullying, Grounded Theory
  • Shahin Soltani Babukany *, Narges Keshtiaray Pages 121-133
    The purpose of extant research was to identify cultural identity relationship with the quality of teaching of Isfahan Islamic university's professors (Khorsgan). The method of research is correlation. Statistical society of all universities' professors were 1070 in 2015-2016. The volume sample with Cocoran method and stratified random sampling evaluated 283. The tool of collecting information was researcher-made cultural identity questionnaire with 30 questions that included components (belonging to the land, language, traditions and customs) and quality teaching questionnaire of Mrs. Akbari Monjez Moei with 40 questions. The validity of cultural identity questionnaire based on Cronbakh's Alpha Coefficient evaluated 92% and the validity of quality teaching questionnaire was 87%. Apparent and content validity of cultural identity questionnaire was also investigated. The analysis of two researches performed in two descriptive statistic and referential statistic levels. The results of research indicated that there is statistical significant relationship between average cultural score and professors' quality teaching. Also, the average scores of professors in cultural identity components and quality teaching components don't have statistical significant difference categorized by group, gender and teaching background. Also, there is statistical relationship between belonging to the land components with quality teaching and quality teaching components (personal features, managing classroom lesson, teaching and occupational development process). There is significant relationship between language with quality teaching and as well as, between tradition (customs) components and quality teaching and quality teaching components.
    Keywords: belonging to the land, Cultural Identity, Customs, language, quality teaching
  • Ahmad Gholami, Mohammad Javdani * Pages 134-150
    The purpose of the research was to designing and validating a curriculum framework of natural disaster risk reduction education in primary school. This study is a sequential exploratory mixed method. In the qualitative section 12 experts and professors of the Institute of Seismology and the universities of Iran and crisis management specialists were selected by purposeful sampling and snowball technique. In this section, the interview method, literature reviews of research and study of resources, texts and upstream documents were used to attain concepts, phrases and key words related to the framework, and initial qualitative data were obtained. qualitative data was analyzed by thematic analysis method and the initial framework was formed. Qualitative validation criteria were used to validate the framework. In the quantitative section, the statistical population consisted of university specialists in the field of curriculum studies and primary school teachers, Which 20 of university specialists and 110of primary school teachers in the sarchehan district(400) that were selected by simple random sampling method. to collect quantitative data a teacher made questionnaire was used. To confirm the validity of the questionnaire, face and content validity and factor analysis and for calculating reliability, the Cronbach's alpha coefficient were used. The results of factor analysis showed that teaching methods with factor load of 0.96, content 0.94, evaluation methods 0.93, materials & resources 0.97, and logic with load factor of 0.93 explained the curriculum framework of natural disaster risk reduction education in primary school. Also, the coefficient of Cronbach's alpha above 0.90 confirmed reliability of curriculum elements. Therefore, the validity of the final curriculum framework was confirmed.
    Keywords: Curriculum, Validation, natural disasters, primary school
  • Mehran Azizi Mahoodabad, MohammadJavad Liaghatdar *, HamidReza Oreyzi Pages 151-166

    The aim of the present study is to investigate the effectiveness of schematic representation-based instruction on 6th grade students' ability of solving non-routine problems in mathematics. It is a content analysis and quasi-experimental design research of the pretest-posttest type, follow up by the control group. After studying and educational designing, 40 sixth-grade male students of an elementary school in the academic year of 1396-97 in Yasouj voluntarily participated in the study. They were randomly assigned to experimental and control group and were educated for 12 sessions (one session per week) using representation-based instruction method. Data collection instruments were developed in the content analysis section of the checklist and in the semi-experimental part of the test. Shannon Entropy technique was adopted in order to analyze data in content analysis, and variance analysis test with repeated measures was used for the quasi-experimental part. The results of the content analysis show that the greatest attention for the distribution and the presence of non-routine problems has been directed to hierarchical presentation, part-whole presentation, and network presentation problems, respectively. It was indicated that matrix presentation problems have no place in textbooks. In addition, the results of the variance analysis with repeated measures reveal that there is a significant difference between the averages of all the components of the ablitiy of solving non-routine problems of control group and experimental group (p<0.05). Therefore, it can be concluded that schematic representation instruction increases students' ability of solving non-routine problems in mathematics. Besides, the results indicate that using these methods repeatedly for solving non-routine problems will be consistent over time. The results of the study emphasize the need for special attention to the schematic representations in the sixth grade elementary mathematics textbook, and the necessity of applying these representations in solving non-routine problems by mathematic teachers.

    Keywords: schematic representation, non-routine problems, Problem-Solving Ability, mathematics
  • Saber Doosti, Sirous Asadian *, Moosa Piri Pages 167-177
    The aim of this study was to analyze the curriculum of the sixth grade of primary schools in terms of children's educational rights according to the standpoint of the teachers and students in Marand. This study was Descriptive- survey method. The study population was consisted of sixth grade teachers and students during the 1395 academic year in Marand. Student's population size was equal to 1812 people and as well as Sixth grade teacher's population size was 65. The sample of students and teachers using Morgan table respectively 320 and 56 people through stratified random sampling, were selected. In this study, two researcher- made questionnaires were used to study the components of educational rights. The Cronbach's alpha for the students and teachers scale includes 0/86 and 0/78, respectively. The construct validity Obtained through exploratory factor analysis using principal component analysis and varimax rotation and scree Cattell. To analyze the research questions, One-sample t-test and ANOVA with repeated measure were used. The findings showed that from the viewpoint of students, among the components of educational rights, only the pursuing educational goals has been considered to be less than moderate but other components are above moderate. While from the teacher's point of view, to all elements of educational rights attention has been paid.
    Keywords: student's educational rights, Curriculum, the sixth grade
  • Parastoo Salavati, Hassan Maleki *, Fatemeh Sohrabi Pages 178-187
    The purpose of the present study was to analyze the content of the textbook of social studies in high school. The research method is through content analysis. The research population was the first high school social studies textbook consisting of 1605 independent sentences, pictures and phrases. The sources studied and analyzed in this research are quantitative content analysis checklists. The results of the research show that in total 34% of textbook messages correspond to social education. Social participation indexes are about 103 and unity and solidarity indexes are 90, which is the most frequent in the textbook. As a conclusion, it can be said that the very important components of education that are almost neglected in this book are such as: Embarrassed and the command to good and forbidding the evil. In addition, honesty, fairness, criticism, and so on are essential components of social education that, according to research findings, the content of the book has been overlooked
    Keywords: Content Analysis, curriculum indicators, Social Participation, Social Studies