فهرست مطالب

پژوهشنامه علوم سیاسی - سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 55، تابستان 1398)

پژوهشنامه علوم سیاسی
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 55، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید عباس احمدی کرچ، سجاد نجفی* صفحات 7-31

    منطقه خلیج فارس منطقه ای راهبردی و استراتژیک در عرصه مناسبات ژیوپلیتیک و تاثیرگذار در معادلات جهانی می باشد، که کشورهای این منطقه حساس در صورت درک صحیح شرایط و ظرفیت های ژیوپلیتیکی موجود و حرکت به سمت همگرایی و ایجاد سازمان منطقه ای اقتصادی، تاثیرگذاری زیادی در عرصه معادلات جهانی خواهند داشت، اما در حال حاضر با عدم درک جایگاه منطقه و حرکت به سمت واگرایی، فاقد تاثیرگذاری لازم در مناسبات جهانی بوده و شاهد افزایش تنش در روابط میان ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس می باشیم. لذا در تحقیق پیش رو ضمن بررسی علل ایجاد واگرایی در روابط ایران با کشورهای حوزه خلیج فارس با استفاده از قضاوت خبرگان و روش مقایسات زوجی و فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) اقدام به شناسایی و اولویت بندی موثرترین عوامل دخیل در ایجاد واگرایی نموده که در نهایت عامل«رقابت هژمونیک میان ایران و عربستان جهت رهبری و هدایت امور منطقه» با وزن 0.258 بیشترین رتبه را بدست آورد.

    کلیدواژگان: ایران، ژئوپلیتیک، خلیج فارس، واگرایی، همگرایی
  • عبدالله حاجی زاده، حمید نساج*، عباس حاتمی صفحات 33-58

    مقاله حاضر به منطق فهم اندرکنش سنت سیاسی کلاسک ایران با دوانگاریها پرداخته است. پرسش این که چه الگویی از مواجهه ابعاد رسمی و غیر رسمی قدرت در رویارویی با مفاهیم زوجی، در دوره ی زمانی فوق را می توان صورتبندی نمود؟فرضیه آنکه منطق مواجهه با مفاهیم زوجی از الگوی عام،کلی و از پیش تعیین شده پیروی ننموده و تابعی از بسامد نسبت مفاهیم «خود و دیگری» می باشد. برای آزمون فرضیه، داده های تاریخی دوران کلاسیک شامل دوره ی ایران باستان، قرون نخستین و میانه اسلامی بر اساس رویکرد اسملسر انتخاب گردیده ومبتنی بر روش جامعه شناسی تاریخی- تفسیری ( راهبرد کاربست مفاهیم برای تفهم علم الاجتماع تاریخی) با بکارگیری نسبت مفاهیم «خود و دیگری» در اندیشه مارتین بوبر به بحث گزارده شده است. یافته های پژوهش با ابتنای بر روابط «من - تو» و «من – آن» در مناسبات«خود و دیگری » منتج به الگوهای چند گانه گردیده و قابل مصورسازی است.

    کلیدواژگان: ایران، کلاسیک، دوگانه انگاری، منطق فهم، خود و دیگری
  • محمد سمیعی* صفحات 59-86

    مطالعه تاریخ معاصر ایران از ابتدای نهضت تنباکو تا به امروز نشان میدهد که همه تحولات بزرگ اقتصادی در کشور، تحولات مهم سیاسی را در پی داشته اند. در این پژوهش، رابطه یک سویه میان اقتصاد و سیاست با روش استقرایی در همه ده مورد تحول مهم اقتصادی در این بازه زمانی مورد بررسی قرار میگیرد و برای برقراری ارتباط نظری میان تحولات اقتصادی و سیاسی از نظریه محرومیت نسبی استفاده میشود. هماکنون در سال 98، کشور بر اثر تحریم های یک جانبه امریکا یک بحران اقتصادی بزرگ را تجربه میکند و این بحران اقتصادی، ناگزیر تحولات سیاسی را در پی خواهد داشت. هدف از انجام این پژوهش اینست که با مطالعه موارد تاریخی بتوانیم بهترین راه مدیریت تحولات سیاسی پیش رو را بیابیم. در پایان، نتیجه گیری میشود که بهترین راه برونرفت از بحرانهای سیاسی استفاده از ابزار دموکراتیک است. همین راه حل بود که کشور را پس از بحران اقتصادی سال 91 نجات داد و پتانسیل ایجاد خشونت را پس از پدیدار شدن محرومیت نسبی در آن سال، با یک رقابت انتخاباتی پرشور که میتوانست نوع نگاه سیاسی کشور را به صورت اساسی تغییر دهد، مهار کرد.

    کلیدواژگان: تحولات اقتصادی، تحولات سیاسی، سیاست و اقتصاد، تاریخ معاصر ایران
  • صدیقه شیخ زاده جوشانی*، یحیی کمالی، سارا پورشیخعلی صفحات 87-126
    انتخابات، آن گونه که در دموکراسی های لیبرال اجرا می شوند، ابزاری هستند که با استفاده از آن شهروندان افراد مورد نظر خود را برای مناصب عمومی انتخاب و صلاحیت اعمال قدرت را به آن ها اعطا می کنند. در عین حال، انتخابات فرآیندهای رقابتی نیز هستند که می توانند زمینه ساز تنش ها، کشمکش ها و مناقشات گاه طولانی، توام با خشونت سیاسی شده و در نتیجه، منجر به بی ثباتی سیاسی و اجتماعی شوند. در اینجاست که موضوع مناقشات انتخاباتی و چگونگی حل و فصل آن ها اهمیت پیدا می کند. مناقشات جزیی ذاتی از فرآیند انتخابات هستند که ممکن است در هر مرحله از فرآیند چرخه انتخاباتی (قبل، طی و پساانتخابات) روی دهند. از این رو، پژوهش حاضر کوشیده است با تحلیل نظری مطالعات مرتبط با مناقشات پساانتخاباتی، به شناسایی ساز و کارهایی بپردازد که عمدتا در حل و فصل مناقشات پساانتخاباتی به کار گرفته می شوند. یافته ها بیانگر این است که در حل و فصل مناقشات انتخاباتی سه دسته ساز و کار وجود دارند: ساز و کار های رسمی/دولتی؛ غیر رسمی/جایگزین و تلفیقی؛ به معنای به کارگیری ترکیبی از سازوکار های رسمی و غیر رسمی. بر این اساس، چرخش از تاکید صرف بر رویکرد و به کارگیری ساز و کارهای رسمی به سمت رویکرد تلفیقی و استفاده از سازوکارهای غیررسمی/ جایگزین به عنوان مکمل سازوکارهای رسمی که متناسب با نوع نظام سیاسی، سیستم انتخاباتی، زمینه های اجتماعی - فرهنگی و نوع مناقشه در یک کشور باشد، پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: انتخابات، فرآیند انتخاباتی، مناقشه انتخاباتی، سازوکار، سازوکارهای حل و فصل مناقشات انتخاباتی
  • حجت کاظمی*، مهدی عطریان صفحات 127-158
    این مقاله با تحلیل رژیم پهلوی به عنوان یک دولت نیوپاتریمونیال می کوشد نهادهای اقتصادی دربار را به عنوان یکی از ارکان پنهان این رژیم مورد بررسی قرار دهد. مقاله در پی پاسخ به دوسوال است: 1-روند شکل گیری و تحول فعالیت های اقتصادی دربار چه بوده است؟ 2- چه دلایلی باعث شکل گیری و تداوم فرایند ثروت اندوزی شخصی از سوی دربار شده است؟در این راستا، به اتکای منابع دست اول،ابتدا تکوین و تحول نهادهای اقتصادی دربار پهلوی شامل اداره املاک اختصاصی پهلوی، سازمان املاک و مستغلات پهلوی و نهایتا مهم ترین و بزرگترین آنها یعنی بنیاد پهلوی مورد بررسی قرار گرفته اند.در تحلیل دلیل شکل گیری این نهادها، یافته های مقاله نشان می دهد گرچه نقش مولفه های روانشناختی دو پادشاه پهلوی در گرایش به سوی ثروت اندوزی شخصی را نمی توان نادیده گرفت؛ اما مهم ترین دلایل شکل گیری فرایند ثروت اندوزی شخصی و تاسیس سازمانهای اقتصادی از سوی دربار پهلوی دو مسئله بوده است:1-تامین منابع مالی مورد نیاز برای تحقق سازوکارهای حامی پرورانه از سوی دربار 2-ایجاد پایگاه مالی مستقل از دولت برای دربار جهت بهره برداری در مواقع بحرانی. مقاله معتقد است که بدون توجه به چنین نهادهایی و کارکردهای کلیدی آنها ؛ درک ماهیت رژیم پهلوی و نحوه نقش‌آفرینی دربار در مرکزیت سیاست ایران در آن دوران ممکن نخواهد بود.
    کلیدواژگان: نئوپاتریمونیالیسم، رژیم پهلوی، ثروت اندوزی، حامی پروری، بنیاد پهلوی
  • شروین مقیمی* صفحات 159-198
    ضرورت تاسیس مدرسه‌ی علوم سیاسی به مانند دیگر مدارس جدید در ایران، به مثابه‌ی ضرورتی متجددانه مطرح شد و این ضرورت متجددانه بود که همواره به ضرورت «کاربردی»بودن علم سیاست دانشگاهی موضوعیت داده است. نگاهی به فهرست نخستین برنامه‌‌های درسی مدرسه‌ی علوم سیاسی و بررسی آثار نخستین متجددان ایرانی، آشکار می‌سازد که شکست علم سیاست در بدل‌شدن به رشته‌ای «کاربردی»، در واقع با شکست پروژه‌ی تجدد در ایران که خصلتی از بنیاد سیاسی داشت در پیوند است. توضیح این شکست در واقع راه را برای فهم آن شکست نیز خواهد گشود. ما در این مقاله تلاش خواهیم کرد تا پس از نگاهی اجمالی به شرایط کلی تاسیس «مدرسه‌ی علوم سیاسی»، با تامل در رویکرد نخستین آموزگاران مدرسه‌ی علوم سیاسی، به ویژه رساله‌ی مهم محمد علی فروغی به عنوان یکی از مهمترین منابع درسی در آن مدرسه، از این موضع دفاع کنیم که منادیان تجدد سیاسی در ایران که در عین حال کم بیش از مدرسان مدرسه‌ی علوم سیاسی نیز بودند، علی‌رغم همه‌ی احتیاط‌هایی که در بیان منویات خویش به خرج می‌دادند، اما نهایتا از بیان تلویحی آن اصولی امتناع نکردند که اساسا ریشه در یک تلقی لیبرال-دموکراتیک داشت. اگر نسبت میان الهیات لیبرال-دموکراتیک، علم سیاست جدید و سرشت «کاربردی» آن را مد نظر قرار دهیم، آن‌گاه نقش امثال محمد علی فروغی در خصوص علم سیاست جدید در ایران را می‌توان فراتر از دایره‌ی تنگ تالیف و تدریس برای مدرسه‌ی علوم سیاسی، به مثابه‌ی اقدامی استراتژیک در راستای استقرار ارزش‌های لیبرال‌دموکراتیک مورد ملاحظه قرار داد.
    کلیدواژگان: علم سیاست کاربردی، محمدعلی فروغی، تجدد، لیبرال‌دموکراسی، رساله حقوق اساسی، اندیشه دور و دراز
  • احمد نقیب زاده، عاطفه داراب زاده* صفحات 199-224
    موضوع اصلی این پژوهش مسیله‌ی توسعه در ایران است. مقاله در پی بررسی این است که نخستین دولت مدرن در ایران (پهلوی اول) در طی چرخه‌ی عمر خود، در مرحله‌ی سوم یعنی رشد سریع، متوقف گشته و نتوانسته به بلوغ برسد. گرفتاری در این مرحله از گذار را، به پیروی از ایزاک آدیزس، «تله‌ی بنیان‌گذار» خواند‌ه‌ایم. هدف این است که در چارچوب تحلیلی دوره‌ی عمر سازمان، ضمن توصیف چرخه‌ی عمر سازمانی پهلوی اول، به تبیین گرفتاری این رژیم در تله‌ی بنیان‌گذار پرداخته و عدم توفیق سیاست‌های توسعه ملی رضا شاه و در پی آن عقب‌افتادگی نهادین توسعه در ایران را؛ بر این اساس تحلیل کنیم. نتیجه-گیری مقاله این است که تله‌ی بنیا‌ن‌گذار، همچون میراثی نهادی به دولت‌های بعدی در ایران سرایت کرده و موجب شده که سیستم سیاسی وابسته به مسیر باقی بماند و هیچ‌گاه به بلوغ نرسد. بنابراین با وجود فراهم بودن شرایط لازم در مقاطعی، تاکنون شرط کافی (عبور به سلامت از وضعیت تله‌ی بنیا‌‌ن‌گذار و نیل سیستم سیاسی به تکامل) فراهم نشده و بنابراین به جای دولت توسعه‌گرا، دولت غارتگر در ایران نهادینه گشته است. به عبارتی این پژوهش تبیینی نوین از ماهیت دولت در ایران و نسبت آن با توسعه است. لازم به ذکر است که رویکرد تحلیلی کل‌گرایانه بر این مقاله حاکم است. به علاوه از تکنیک تفسیر روایی- تاریخی برای تبیین علی رویدادها استفاده شده است.
    کلیدواژگان: توسعه در ایران، دولت در ایران، رضا شاه، وابستگی به مسیر، دولت غارتگر، تله بنیانگذار
|
  • Abbas Ahmadi, Sajad Najafi * Pages 7-31

    Persian Gulf region is known as a strategic region in geopolitical affairs and also an effective region on global equations, in which the countries of this crucial region could have a great impact on global equations in the case of understanding the geopolitical conditions and capacities in the region, moving toward convergence and creation of a regional economic organization. Currently, with a lack of understanding and moving toward divergence, it will reduce effectiveness of region on global equations and create a tension in relations between Iran and the Persian Gulf countries. Therefore, in this research, in addition to studying the causes of divergence in relations between Iran and the Persian Gulf countries most effective factors of divergence were recognized and prioritized by using expert judgments, pair-wise comparisons method and Analytical Hierarchy Process(AHP). Finally “Hegemonic competition between Iran and Saudi Arabia to lead and manage regional affairs” got the first place by gaining a weight of 0.258.

    Keywords: Iran, Geopolitic, Persian Gulf, divergence, convergence
  • Abdullah Hajizadeh, Hamid Nassaj *, Abbas Hatami Pages 33-58

    Logic of understanding dualism in Iran’s classical politics tradition Abstract This paper examines the logic of understanding Iran’s classical politics tradition interaction with dualism. The question is which pattern of confronting official or unofficial aspects of power with binary concepts can be formulated in the foregoing time period? The hypothesis is that logic of confrontation with binary concepts has not followed any generic, general or predetermined pattern and is a function of the concepts “self and the other” ratio frequency. To test the hypothesis, historical data of the classical period was chosen from ancient Iran, early and middle centauries of Islam based on Smelser approach and was discussed based on sociological historical survey method, the strategy of integration of concepts to understand history of sociology, with using the concepts “self and the other” ratio frequency in Martin Buber’s view. The research findings with the assumption of the “Ich-Du” and “Ich-Es” relations in “Self and the other” relationship has led to multiple patterns and are visualizable.

    Keywords: Iran, Classical, Dualism, Understanding Logic, Self, the other
  • Mohammad Samiei * Pages 59-86

    Reviewing Iranian contemporary history from the Tobacco Movement up until now reveals that all great economic transformations in the country were followed by important political transformations. This research using inductive method investigates the one-way relationship between economy and politics in all ten major economic transformations occurred in this period of time. For better understanding the relationship between economic and political transformations the theory of relative deprivation is employed. Now in year 2019 the country is suffering from an important economic crisis because of the unilateral US sanctions, and this crisis too will be inevitably followed by a political transformation. The aim of this research is to enable ourselves to manage such a political transformation based on the historical lessons we learned from history. In the end, it is concluded that the best possible outlet will be using democratic means for overcoming the following political crisis. This same solution was employed to overcome a similar crisis happened in year 2012, and the country was saved from violence because a well-participated presidential election took place in the year after and the public believed that a huge political change was possible.

    Keywords: Economic Transformations, Political Transformations, Politics, Economy, Iranian Contemporary History
  • Yahya Kamali, Sara Porshikhali Pages 87-126
    Elections, as conducted in liberal democracies, are the means by which citizens elect the individuals they desire for public office and grant them the power to exercise power. Hence, elections are a key component of the democratization process expected to transparently, freely, fairly and peacefully make change in government and the distribution of power in a political system. Yet, elections are also competitive processes that can provide the context for tensions, disputes and sometimes long-term conflicts with political violence and, consequently, lead to political and social instability. This is where the issue of electoral disputes and how to resolve them become important. Disputes are inherent components in the electoral process that may happen at any stage of the electoral cycle (pre, during, and post-election stages). Hence, the present study has tried to identify and classify mechanisms used to resolve post-election disputes through a Theoretical Analysis on related studies. Based on the findings of the study, there are three types of resolution mechanisms of electoral disputes, including: formal/governmental mechanisms, informal/alternative mechanisms and, integrated, i.e. the use of a combination of formal and informal mechanisms. Here, it is recommended to shift from more emphasis on the approach and the use of formal mechanisms towards the integrated approach and the use of informal/alternative mechanisms as complementary to formal mechanisms appropriate to the type of political system, electoral system, socio-cultural contexts and type of dispute in any country.
    Keywords: Election, Electoral Process, Electoral Dispute, Mechanism, Electoral Dispute Resolution Mechanisms
  • Mahdi Atrian Pages 127-158
    This paper seeks to examine the economic institutions of the Pahlavi court as one of the hidden pillars of the Pahlavi regime by analyzing it as a neo-patrimonial regime. The paper seeks to answer two questions: 1. What was the process of formation and development of economic activities of The Royal court ? 2. What causes the formation and continuation of the process of personal wealth accumulation by the court?To this end, the evolvement and development of the Pahlavi court's economic institutions, namely the Royal Landed Properties Department, the Organization of Pahlavi Real Properties and most importantly the Pahlavi Foundation, were examined using first-hand sources. Based on the analysis of the reasons for the formation of these institutions, findings of the research show that although the psychological tendencies of two Pahlavi monarchs for personal wealth accumulation cannot be ignored, the most important reasons for these tendencies were twofold: 1. providing the necessary funds for operating various clientelistic mechanisms by the court, and 2. establishing a financial basis for the court to be used in times of crisis independently from the state. The paper argues that without due regard to such institutions and their key functions, understanding the nature of the Pahlavi regime and the role of the royal court at the center of Iranian politics at the time will not be possible.
    Keywords: Neopatrimonialism, Pahlavi Regime, Wealth Accumulation, Clientelism, Pahlavi Foundation
  • Shervin Moghimi * Pages 159-198
    The School of Political Science, just as the other modern schools in contemporary Iran, established as a necessity brought about by the modernity, and this necessity has always been signalized the necessity of applicability of political science. The early curricula of the School of Political Science and the works of the early Iranian modernists denote that the failure of the political science in becoming "applicable" is essentially related to the failure of the modernity's project in Iran. Explaining this failure pays our way to understanding that one. In this paper, through studying the suggestions of Muhammad Ali Foroughi, one of the outstanding master of the School, and at the same time one of the most important modernists in the era of constitutional revolution, we will attempt to show that early political modernists in Iran, in spite of their circumspections in revealing their intentions, conveyed their essentially liberal-democratic principle implicitly. If we take the relation between the theology of liberal democracy, modern political science and its "applicable" character into account seriously, then we can see the role of people such as Muhammad Ali Foroughi, beyond the compiling and teaching in the School of Political Science, as a strategic action to fight for liberal-democratic values.
    Keywords: applied political science, Mohammad Ali Foroughi, modernity, liberal democracy, Constitutional Rights Treatise, A Long Thinking
  • Ahmad Naghibzade, Atefe Darabzade * Pages 199-224
    The main concern of this research is the issue of development in Iran. The paper seeks to prove that the first modern state in Iran (the First Pahlavi) during the cycle of its life had been ceased in the third phase (rapid growth) and hence failed to mature. Barrowing the term from Ichak Adizes, we call the cessation in this phase of transition as the "Founder's Trap". Using the analytical framework of the life cycle of the organization, the goal is to describe the first Pahlavi’s organizational life cycle, explain the captivity of this regime in the snare of founder's trap, and analyze the failure of the national development policies of Reza Shah according to this framework. The conclusion of the paper is that Founder's Trap has transmitted to next governments in Iran and has caused the political system to remain “path-dependent” and never mature. Hence, while the necessary conditions have been provided sometimes, the sufficient condition (successful transition from the Founder's Trap and political system’s attainment of stability and evolution) hasn’t been provided and consequently, national development hasn’t realized. So instead of developmental state, The predatory state instituted in Iran. It should be noted that the holistic analytical approach is dominant in this article. In addition, the historical-comparative method and the narrative-historical interpretation technique have been used for causal explanation of events.
    Keywords: Development in Iran, State in Iran, The Reza Shah Pahlavi, Path Dependency, Predatory State, founder Trap