فهرست مطالب

نشریه مطالعات قرآنی نامه جامعه
پیاپی 131 (پاییز 1398)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1399/03/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • طیبه ربانی صفحه 7

    در باب خلقت جهان، از دیرباز دو نظریه وجود داشته است: «ثبات انواع » و «تبدل » یا «تکامل انواع « .» ثبات انواع » به معنای خلقت جداگانه هر یک از انواع است و «تبدل انواع » یعنی ایجاد انواع موجودات در اثر تکامل گونه های قبل از خود. نظریه تکامل انواع دارای قدمت بسیاری است؛ اما با طرح فرضیه تکامل چارلز داروین، در قرن نوزدهم میلادی، به شکل گسترده ای مطرح گردید. در این میان، مکاتب مختلف با استفاده از فضای فکری و سیاسی حاکم، از نظریه داروین در راستای اهداف خود سوء استفاده کردند. مکاتب مادی گرا نیز با مغالطه و تحریف نظریه داروین، تلاش داشتند آن را تاییدی بر خداناباوری تلقی کنند. از سوی دیگر، ارایه تبیینی واقعی از نظریه تکامل بر مبنای نگاه طراح اصلی آن، امری ضروری بوده و بر این اساس، نقد های گوناگونی بر این نظریه و تقریرهای موجود از آن وارد شده است. در این میان، شهید آیت الله مرتضی مطهری(ره) با ژرف نگری خاص خود به شکل مبتکرانه و راه گشا، مغالطه داروینیست ها را افشا کرده و نشان داده است که نظریه تکامل به اعتقاد داروین، بدون وجود یک عامل ماوراء طبیعی، که داروین از آن با عنوان «نفخه الهی » و «قوه فعاله ماوراء طبیعی » نام می برد، قابل تبیین نیست. این پژوهش توسعه ای، با روش توصیفی و تحلیلی، با تبیین دیدگاه داروین، زمینه ها و پیامدهای تحریف آن را بررسی و با استناد مستقیم به آثار داروین نشان می دهد که نظریه داروین، با داروینیسم الحادی رایج تعارض مبنایی دارد.

    کلیدواژگان: تبدل انواع، تکامل، داروینیسم، آتئیسم، نفخه الهی، داروین
  • مهین بیرانوند صفحه 35

    مسئله « تاویل قرآن » به عنوان یکی از مسایل علوم قرآنی، از اهمیت زیادی برخوردار است؛ چراکه نقشی زیربنایی در بهره گیری از معارف قرآن کریم ایفا می کند. هدف این مطالعه، ارزیابی گستره تاویل از دیدگاه معتزله و شیعه است که به روش کتابخانه ای و تحلیل و بررسی آیات قرآن سامان یافته است. یافته های تحقیق حاکی از این است که در نگاه شیعه، عقل در کنار دیگر منابع، نه حاکم مطلق و نه محکوم مطلق است. همچنین در مذهب معتزله، عقل گرایی مهمترین مبنا به شمار می رود و آن را بر همه انواع نقل، حاکم می کنند. از منظر روایات مسلم شیعی، قرآن دارای سطوح مختلفی از معانی است که به پاره ای از این سطوح، بطون می گویند و مرحله عالی فهم عمیق قرآن، که شامل بطون نیز می شود، به معصوم اختصاص دارد؛ ولی معتزلیان غالبا به وجود بطن برای آیات اعتقاد ندارند. نگرش شیعه با معتزله در مسایل دیگری مانند: سرانجام مومن مرتکب گناه کبیره، تفسیر آیات شفاعت، برتری پیامبران بر فرشتگان، مسئله بداء، رجعت، عصمت، وفای به وعیدهای موجود در قرآن و... متفاوت است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، تاویل، معتزله، شیعه
  • زهرا عزیزاللهی صفحه 59

    از جمله ادله «غناء »، روایاتی است که در آنها، «قول زور » به «غناء » تطبیق شده است. از حیث مفهومی، «غناء » به صوتی گفته می شود که دارای خصوصیت «طرب » است و محتوا در آن دخالتی ندارد؛ اما نفس تعبیر به «قول » در روایات مربوطه، این احتمال را تقویت می کند که مراد از آن، «غناء » در ضمن کلام باطل است. پژوهش حاضر با تکیه بر منابع فقهی اصولی و برگرفته از روش تحلیلی اثبات کرده است که این نوع از استظهار صحیح نیست؛ چراکه «قول زور » به معنی کلام دارای تمایل است که با اطلاق خود، تمایل از حیث کیفیت صوت را شامل می شود. همچنین صدور غالب این دسته از روایات در مقام رد شبهه انتساب حکم جواز غناء به نبی اکرم(ص) موید مطلوبی بر عدم اراده «غناء » در ضمن کلام باطل است. بنابراین، نگارنده به این نتیجه رسیده که محتوای کلام در باب «غناء » داخل نیست.

    کلیدواژگان: غنا، قول زور، صوت، محتوا، باطل
  • فاطمه همایون صفحه 73

    ضرورت پیش فرض در فهم متن، امری غیر قابل انکار است. پیش فرض هایی که در فهم صحیح از نیت مولف یاری رسان بوده و معنایی غیر از مراد مولف را بر متن تحمیل نکند، مورد پذیرش و قابل بهره گیری است. برخی چون گادامر به دلیل واقعه انگاری فهم، نقش زیادی برای پیش فرض در فهم قایل هستند؛ تا آنجا که معنای نهایی برای متن را ممکن نمی دانند. از نظر گادامر، حتی مولف، یک فهم کننده متن است. یکی از نتایج پذیرش این نظر، وجود نسبیت در فهم خواهد بود، اما آیت الله سبحانی با دسته بندی پیش فرض ها، فقط نقش پیش فرض های مشترک را در فهم پذیرفته است. به دلیل پیامدهای زیانبار هرمنوتیک گادامری بر فهم، به ویژه در فهم متون مقدس، این نظر، نقدهایی را به دنبال داشته است مانند: انتحار این نظر به دست خویش، ایجاد تسلسل در پذیرش ب یحد و مرز نقش پیش فرض ها، عدم امکان ارزیابی فهم ها و تشخیص فهم سره از ناسره. با این حال، وجود فهم یکسان از متون در تمامی اعصار به ویژه فهم صحیح و مشترک بین مخاطبان از متون مقدس، نشانگر نقض این نظر است و به طور کلی هدف از تفسیر و فهم یک متن، رسیدن به نیت مولف است، نه آنچه در عصر و زمان مفسر از متن، قابل فهم است.

    کلیدواژگان: پیش فرض، فهم متن، علم هرمنوتیک، گادامر، سبحانی
  • مهناز دهقان صفحه 91

    یکی از مسایل مورد نیاز هر مسلمانی که باید به آن آگاهی داشته باشد، احکام وطن است؛ زیرا وطن موضوع مباحثی از جمله: اتمام و قصر نماز، وجوب و عدم وجوب روزه و بخشی از فروعات فقهی حج و... است. با توجه به پیشرفت روزافزون بشریت و گسترش روابط، اهمیت هرچه بیشتر آ گاهی به این مسئله مشخص می شود؛ اما آ گاهی از احکام وطن و عمل به آنها، در گرو این است که مکلف با ماهیت وطن و اقسام آن آشنایی داشته باشد. در این مقاله، که به روش کتابخانه ای نوشته شده است، تلالش کرده ایم اقسام وطن (عرفی و شرعی) در فقه را بررسی کرده و ادله و شروط هر کدام را مطرح کنیم.

    کلیدواژگان: اقسام وطن، وطن عرفی، وطن شرعی، فقه اسلامی
  • اسماء ایرانمنش صفحه 121

    عیون اخبار الرضا یکی از کتاب های شیخ صدوق است که در دو جلد سامان یافته و دکتر مستفید به ترجمه و شرح جلد اول آن پرداخت ه است. این پژوهش با هدف معرفی و بررسی فعالیت های محتوایی و فقه الحدیثی استفاده شده توسط مستفید، به کنکاش بر ترجمه جلد اول عیون اخبار الرضا پرداخته و هر یک از مواردی که وی در ترجمه خود از آن استفاده کرده را به روش تحلیلی به طور مختصر بررسی و گزارش می کند. بر این اساس، می توان به تبیین واژگان دشوار و مجمل، توضیح و تفسیر حدیث در مواردی که حدیث مجمل بیان شده و یا شبه های در آن نهفته است، جرح و تعدیل برخی راویان و بیان مصادیق اشاره کرد. همچنین نکات ادبی و مباحث تاریخی را به اقتضای نیاز بحث بیان کرده و در موارد دیگر، به استنادده ی مضمون روایات با آیات قرآن پرداخته و یا روایات را در کتب دیگر مورد بررسی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: فقه الحدیث، عیون اخبار الرضا، شیخ صدوق، مستفید _
|
  • Tayyebeh Rabbani Page 7

    There have long been two theories about the creation of the universe: the “fixity of species” and the “transmutation” or “evolution of species”. “Fixity of species” means the separate creation of each species, and “transmutation of species” means the creation of all kinds of creatures as a result of the evolution of the preceding species. The theory of evolution of species is very old, but it was extensively debated after Charles Darwin’s hypothesis of evolution in the 19th century. Meanwhile, using the prevailing political and intellectual climate, various schools misused Darwin’s theory in pursuit of their goals. Materialist schools, too, sought to describe Darwin’s theory as a confirmation of theism by fallaciously distorting it. It is essential to provide a true explanation of the theory of evolution based on the viewpoint of its original designer, and thus, various critiques of this theory and its existing interpretations have been presented. Martyr Ayatollah Morteza Motahari with his specific and deep thoughts, has innovatively and helpfully revealed the Darwinists’ fallacy and shown that the theory of evolution in Darwin’s opinion, cannot be explained without a supernatural factor, described by Darwin as “Divine Breathing” and “supernatural active power”. Using the descriptive analytical method and explaining Darwin’s viewpoint, this developmental research explores the causes and consequences of its distortion and draws directly on Darwin’s works to show that Darwin’s theory is fundamentally at odds with the current atheistic Darwinism.

    Keywords: transmutation of species, evolution, Darwinism, atheism, DivineBreathing, Darwin
  • Mahin Biranvand Page 35

    The “esoteric interpretation of the Qur’an” as one of the issues of the Qur’anic sciences is of great significance, since it plays an underlying role in utilizing the teachings of the Holy Qur’an. Using the library method and analyzing the Qur’anic verses, this study aims to evaluate the scope of the esoteric interpretation from Mu’tazilite and Shiite viewpoints. The findings of the research indicate that in the Shiite view, reason, compared with other sources, is neither absolutely dominant nor absolutely condemned. Also in the Mu’tazilite denomination, rationalism is regarded as the most important basis, giving it dominance over all other kinds of narration. From the perspective of the unquestionable Shiite narratives, the Qur’an has various levels of meaning, some of which are called inward aspects (Butun), and the excellent level of deep understanding of the Qur’an, which also includes the inward aspects, is specific to the Infallibles, but the Mu’tazilites often do not believe in the existence of an inward aspect for the verses. The Shiite attitude differs from that of the Mu’tazilites towards other issues such as: the end of a believer who has committed a major sin, the interpretation of the verses of intercession, the superiority of the prophets over angels, the issue of Badā’, return to life, infallibility, fulfillment of the promises made in the Qur’an, etc.

    Keywords: the Holy Qur’an, esoteric interpretation, Mu’tazilites, Shiites
  • Zahra Azizollahi Page 59

    Among the arguments for the prohibition of “Ghena” are narratives in which “vain talk” is matched with “Ghena”. Conceptually, “Ghena” is referred to an audio which, regardless of the content, is characterized by “exuberance”, but the very mention of the term, “talk”, in the related narratives reinforces the possibility of them meaning “Ghena” by vain talk. Relying on Usuli-jurisprudential sources and using the analytical method, the present study has proved that this type of determining the apparent meaning is incorrect, since “vain talk” means words with a peculiarity which, according to the denotation of the term, includes the sound quality. Moreover, the dominant issuance of such narratives in refusing the doubt over attributing the permissibility of Ghena to the Prophet (PBUH) is good confirmation that vain talk is not intended to denote “Ghena”. Thus, the author has come to the conclusion that the content of the talk does not concern “Ghena”.

    Keywords: Ghena, vain talk, audio, content, vain
  • Fatemeh Homayoun Page 73

    The necessity of presuppositions for text comprehension is undeniable. Presuppositions that are helpful in a proper understanding of the author’s intention and do not impose a meaning other than that intended by the author are acceptable and applicable. Some, such as Gadamer, conceive of texts as events, and thus, assume such a great role for presuppositions in comprehension that they deem it impossible for a text to have an ultimate meaning. In his opinion, even the author is an understander of the text, and one of the consequences of accepting such a view will be the relativity of comprehension. But by classifying presuppositions, Ayatollah Sobhani has acknowledged only the role of shared presuppositions in comprehension. Due to the detrimental effects of Gadamerian hermeneutics on comprehension, especially in understanding the scriptures, this viewpoint has provoked criticisms such as: the self-destruction of this view, the creation of infinite regress in the limitless acceptance of the role of presuppositions, and the impossibility of evaluating understandings and distinguishing between pure and impure understanding. However, the existence of an identical understanding of texts throughout the ages, especially the correct and common understanding, among the audience, of the scriptures, is a refutation of this view, and the purpose of interpreting and understanding a text is generally to reach the author’s intent, not what is understandable of the text in the interpreter’s era.

    Keywords: presupposition, text comprehension, hermeneutics, Gadamer, Sobhani
  • Mahnaz Dehghan Page 91

    Among the issues every Muslim needs to be aware of is the judicial decrees regarding hometown, since it is the subject of such discussions as full and shortened prayer, the obligation of fasting, part of the secondary jurisprudential rules of the Hajj, etc. In the light of the human’s increasing progress and the expansion of relations, the significance of awareness of this issue is becoming more and more evident, but the obliged people’s awareness of the judicial decrees regarding hometown is conditional on their being familiar with the nature of the hometown and its types. In this article, using the library method, we have attempted to examine types of hometown (customary and religious) in jurisprudence and to provide evidence and conditions for each.

    Keywords: hometown types, customary hometown, religious hometown, Islamicjurisprudence
  • Asma Iranmanesh Page 121

    Uyun Akhbar Al-Reza (AS) is one of the books by Sheikh e-Saduq that comes in two volumes and Dr. Mostafid has translated and explained its first volume. With the purpose of introducing and examining Mostafid’s activities with regard to content and Fiqh al-Hadith, this study explores the translation of the first volume of Uyun Akhbar Al-Reza (AS) and using the analytical method, it concisely considers and reports each of the activities he has used in his translation. Accordingly, we can point to explaining difficult and vague vocabulary, expanding and interpreting narratives in cases where they are expressed ambiguously or contain doubts, modifying some narrators, and mentioning instances. Furthermore, he expresses literary points and historical issues as the need arises for discussion and, in other cases, gives references for the themes of the narratives from the Qur’anic verses or examines narratives in other books.

    Keywords: Fiqh al-Hadith, Uyun Akhbar Al-Reza (AS), Sheikh e-Saduq, Mostafid