فهرست مطالب

تغییرات اجتماعی - فرهنگی - سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 63، زمستان 1398)

نشریه تغییرات اجتماعی - فرهنگی
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 63، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابوالفضل احمدی، مهرداد نوابخش*، عبدالرضا ادهمی صفحات 1-19
    این مقاله پژوهشی اکتشافی است که در صدد تبیین نقش ذوق یا سلیقه در اعمال و رفتارهای دینی مردم جامعه ایران می باشد؛ به این منظور، ضمن مطالعه ی اسنادی، با استفاده ازنمونه گیری غیراحتمالی هدفمند و گزینشی، با 15 نفر از اساتید مبرز حوزه های علمیه ی تهران و قم نیز مصاحبه ی عمیق و نیمه ساخت یافته به عمل آمده و داده های گردآوری شده با استفاده ازروش تحلیل محتوای کیفی مورد واکاوی قرار گرفته است. برخی ازیافته های این پژوهش عبارت است از: آداب و رفتار اسلامی، مشحون از سلیقه ی دینداران است، به گونه ای که افراد با توجه به ذوق و تمایلات درونی خود، در فضا و اجتماعات دینی قرار گرفته و ضمن افزایش سرمایه ی دینی خود، بتوانند با انتخاب اعمال و رفتار دینی که با ذوق و ترجیحات درونی آنان نیز تناسب دارد، تکالیف دینی خود را با خرسندی اداء نموده و ارزش های دینی را در جامعه منعکس نمایند. بنابراین، رفتاری که درحیطه ی مستحبات و اعمال دینی افراد می گنجد، همان آداب اسلامی است که نمودی اجتماعی داشته و از منظر جامعه شناختی نیز عینیت یافته ی ذوق و سلیقه ی افراد می باشد. از دیگر یافته های این پژوهش نیز می توان به شناسایی ویژگی ها، الزامات، عوامل موثر در شکل گیری و تقویت سلیقه ی دینی و هم چنین، شناسایی مصادیق سلیقه ی دینی برتر در قرآن کریم اشاره نمود.
    کلیدواژگان: دین، ذائقه ی دینی، اجتماعات دینی، رفتار دینی
  • مریم خانعلی زاده بناء، محمدباقر تاج الدین*، سعید معدنی صفحات 20-41

    امروزه حضور افراد و گروه های مختلف با اندیشه ها و رفتارهای متفاوت در کنار یکدیگر و داشتن یک زندگی مسالمت آمیز بدون خشونت به جهت تاثیر بر سلامت و امنیت روانی جامعه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین مدارای اجتماعی و شاخص های آن به عنوان متغیرهای مستقل و بروز خشونت به عنوان متغیر وابسته می باشد. روش پژوهش حاضر پیمایش و ابزار تحقیق پرسشنامه است. جامعه آماری شامل شهروندان 18 تا 65 سال شهر تهران بوده که تعداد 384 نفر از آنها با استفاده از فورمول کوکران به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. یافته ها نشان داد که بین مدارای اجتماعی و شاخص های آن (مدارای عمومی، مدارای قومی، مدارای دینی، مدارای ملیتی) با بروز خشونت ارتباط منفی و معکوس وجود دارد. بنابراین تمامی فرضیه های پژوهش تایید می شوند. نتایج حاصل از  مدل معادله ساختاری (AMOS) نیز نشان دادند که شاخص مدارای عمومی در بین شاخص های متغیر مستقل مدارای اجتماعی با ضریب (45/0) بیشترین تاثیر را بر میزان خشونت داشته است. با توجه به یافته های پژوهش می توان گفت که مدارای اجتماعی از جمله عوامل موثر بر خشونت در فضای عمومی بوده و می تواند موجب کاهش یا افزایش خشونت در فضای عمومی شود.

    کلیدواژگان: خشونت، مدارای اجتماعی، مدارای عمومی
  • ایرج رحمانی، علی باصری*، اکبر آفرینش خاکی، بهرام قدیمی صفحات 42-56
    هدف از این پژوهش شناسایی و اولویت بندی عامل های تحلیل جامعه شناختی ورزش همگانی سالمندان در بوستان ها است. روش پژوهش حاضر کیفی  و کمی که از نوع اکتشافی است. جامعه آماری شامل سالمندانی بودند که حداقل سابقه 2 سال فعالیت بدنی و ورزش را در بوستان ها داشتند و د بخش کمی نیز سالمندانی بودند که سابقه حداقل 6 ماه فعالیت بدنی داشته باشند، بودند. داشتن روابط عمومی بالا، سواد در حد خواندن و نوشتن و امادگی بدنی متناسب از جمله شاخص های انتخاب لیست اولیه صاحب نظران بود. روش نمونه گیری به صورت نمونه گیری غیر احتمالی، با انتخاب هدفمند و با حداکثر تنوع یا ناهمگونی استفاده شد در بخش کمی از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. اندازه نمونه در این پژوهش بر مبنای شاخص اشباع نظری برابر با 16 نفر بود. ابزار اندازه گیری مصاحبه باز بود و بر مبنای سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی به کمک نرم افزار Maxqda تحلیل شد، اولویت بندی شاخص ها با نرم افزار AHP صورت گرفت و در نهایت تحلیل عاملی تاییدی با نرم افزار AMOS انجام گرفت. بر مبنای تحلیل داده ها 56 مفهوم اولیه، و 7 هسته اصلی شناسایی شد. سپس 7 قضیه نظری بر اساس مدل پارادایمی تحلیل جامعه شناختی ورزش همگانی سالمندان در بوستان ها مطرح شد. شاخص های شناسایی شده شامل تاثیرات مشارکت ورزشی سالمندان در بوستان ها، انگیزه ورزشی سالمندان در بوستان ها، جذابیت ورزش سالمندان در بوستان ها، برتری بوستان ها نسبت به دیگر اماکن، تاثیر ورزش سالمندان در بوستان ها برکیفیت زندگی، فرهنگ سازی ورزش سالمندان در بوستان ها و پیامدهای ورزش سالمندان در بوستان ها بود.
    کلیدواژگان: تحلیل جامعه شناختی، ورزش همگانی، سالمندان، بوستان ها
  • اختر شیری، حسین ابوالحسن تنهایی*، طهمورث شیری صفحات 57-81
    این پژوهش با هدف مطالعه‏ی تحولات سیستم سیاسی پس از کناره‏ گیری رضاشاه تا استقرار دیکتاتوری محمدرضا شاه انجام شده است. از آن‏جا که مطالعات در حوزه‏ ی تاریخ اجتماعی ایران متکی بر روایت‏ های مورخان و اسناد منتشر شده می‏ باشد، تاریخ شفاهی که زبان گویای رخدادهای تاریخی است، نادیده گرفته شده است. در این پژوهش، داده‏ ها از مصاحبه‏ های انجام شده در اوایل دهه ‏ی 1980 میلادی با افراد طبقه‏ ی فرادست و سیاست‏ مداران دوره‏ ی پهلوی گردآوری شده است. رویکرد پژوهش نیز مبتنی بر استقرای پراگماتیستی بوده و از کاربرد چارچوب نظری به دلیل نقش ویژه‏ گرایی و نسبیت تاریخی در حوزه‏ ی جامعه‏ شناسی تاریخی که رویکرد قیاسی را رقم می ‏زند، اجتناب شده است. نتایج که با استفاده از تحلیل عنصری به دست آمد، نشان داد که در ابتدای به سلطنت رسیدن محمدرضا شاه به دلیل بی‏ثباتی سیاسی در کشور، پارلمان، احزاب و مطبوعات به همراه کابینه‏ ی دولت نقش مهمی در تصمیم‏ گیری‏ های سیاسی داشتند. روابط این عناصر با هم مبتنی بر دیالکتیک تکمیلی و با شاه مبتنی بر دیالکتیک جبرانی بود و در صدد استفاده از فرصت‏ های موجود برای جبران فرصت‏ های از دست رفته در دوره‏ی رضاشاه داشتند؛ تنها حضور حزب توده در این دوره با سایر نیروهای اجتماعی، تفاوت داشت. حزب توده که در دوره‏ ی رضاشاه نیز نقش فعالی داشت، در این دوره به فعالیت خود ادامه داد، اما به دلیل مخالفت با سلطنت از حضور رسمی در سیاست دور نگه داشته می‏ شد.
    کلیدواژگان: سیستم سیاسی، پارلمان، دیالکتیک، تحلیل عنصری، استقرای پراگماتیستی
  • شهرام فرضی، منصور وثوقی* صفحات 82-100

    در یک صد سال اخیر، جامعه محلی پیرامون میدان نفتی دارخوین حضور نمادین سه نماینده توسعه صنعتی شامل کشت و صنعت نی شکر، نیروگاه اتمی و صنایع نفت و گاز را تجربه کرده اند. تسلط سیاست های توسعه صنعتی تولید محورانه از یک سو پیامدهای محیط زیستی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی و از سوی دیگر تجمع مطالبات و صداهای ناشنیده ساکنان این منطقه ژیوپلتیکی را دربر داشته است. این پژوهش با هدف ارایه تصویر و تاملی بر چگونگی شکل گیری وضعیت موجود بر پایه رهیافت نظریه بنیانی از مصاحبه های میدانی با مسئولین و کارکنان صنعت نفت سامان گرفته است. سیاست های کارگزاران صنعت نفت در چهار الگوی پارادایمی بی اعتمادی، نادیده انگاری، اولویت منافع (کوتاه مدت، فردی، سازمانی و ملی) و تعامل مشروط بازشناسی و از درون آنها پدیده مرکزی بیگانگی پدیدار شده است. این سیاست ها در کنار عواملی همانند کمبود شناخت از بافتار اجتماعی-زیست محیطی محل انجام پروژه ها، نوپایی و نبود رویه یکپارچه کاربست مسئولیت اجتماعی شرکت ها و نیز فشار هنجاری خرده فرهنگ های محلی و سازمانی، پیامدهایی را در سطوح مختلف جامعه محلی در بر داشته است. پیامدها در سطح اجتماعی به نابودی اقتصاد سنتی، بی اعتباری دانش محلی، آلودگی و تخریب محیط زیست، افزایش تنش های امنیتی-قومیتی انجامیده و در ابعاد فردی نیز در پدیده های کارجویی دایمی، احساس ناامیدی- انزوا- بی قدرتی- ناتوان بودگی و وابستگی همراه با بی اعتمادی متقابل پدیدار گشته اند.

    کلیدواژگان: صنایع نفت و گاز، فرودستان، جامعه محلی، نظریه بنیانی، مسئولیت اجتماعی
  • حشمت قبادی، علیرضا کلدی*، محمدصادق مهدوی صفحات 101-119

    جراحی زیبایی عمل پیشرفته پزشکی- فرهنگی و یکی از مسایل مورد بررسی در جامعه شناسی پزشکی است. هدف اصلی این پژوهش، تبیین علل اجتماعی گرایش زنان به جراحی های زیبایی است. پژوهش حاضر به روش پیمایشی، در بین زنان 19 تا 44 سال شهر ایلام با ابزار پرسشنامه و به شیوه نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای توام با تصادفی سیستماتیک انجام شده است، حجم نمونه 370 نفر بوده که با استفاده از فرمول کوکران تعیین گردید.  برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و برای مدل سازی علل گرایش زنان به جراحی زیبایی از نرم افزار لیزرل استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که گرایش به جراحی زیبایی در میان زنان 19 تا 44 سال شهر ایلام از سطح متوسط به پایینی قرار دارد. طبق نتایج که بین متغیرهای سن، فشارهای اجتماعی، مقبولیت اجتماعی، گروه های مرجع، تدین (دین داری) و مصرف رسانه ای با گرایش زنان به جراحی زیبایی همبستگی معناداری وجود دارد که در بین این متغیرها، تاثیر گروه های مرجع در گرایش به جراحی های زیبایی بیش تر از سایر متغیرها است. مدل نهایی استخراج شده در نرم افزار لیزرل بیانگر آن است که متغیرهای گروه های مرجع، مقبولیت اجتماعی، مصرف رسانه ای، فشارهای اجتماعی و سن از جمله عوامل موثر بر گرایش زنان به جراحی زیبایی می باشند. بنابراین، مدل برازش شده در این تحقیق برای مطالعه علل گرایش زنان به جراحی زیبایی، مدل مناسبی محسوب می شود.

    کلیدواژگان: جراحی زیبایی، زنان، ایلام، گروه های مرجع، مقبولیت اجتماعی
  • سوما مردوخی، ایرج ساعی ارسی* صفحات 120-143
    هدف توسعه، پرورش قابلیت های انسان است. افزایش درآمد ابزار دستیابی به توسعه جوامع است نه هدف آن و برخورداری انسان از زندگی طولانی و سالم هدف نهایی توسعه است. بهترین وسیله برای پیشبرد توسعه، توسعه انسانی است. هدف اصلی این پژوهش که از نوع توصیفی- تحلیلی است، به دست آوردن رتبه استان های کشور و خصوصا استان کردستان از لحاظ شاخص توسعه انسانی در سال های 1385 و 1390 می باشد و برای رفع اختلاف مقیاسی که در بین شاخص های مورد بررسی وجود دارد، از تکنیک شاخص بندی استفاده نموده ایم. در این مطالعه مشاهده می شود، با وجود این که در طول 5 سال، کشور ما تا حدی توانسته در جهت پیشبرد اهداف توسعه انسانی گام بردارد، اما نتایج سال 1390 در مقایسه با پنج سال قبل تفاوت چندانی را در رتبه استان های توسعه نیافته حاصل نیاورده است و هم چنان استان های سیستان و بلوچستان، کردستان، لرستان و آذربایجان غربی در رتبه های پایین جدول حضور دارند. شاخص ترکیبی توسعه انسانی در استان کردستان نیز نشان می دهد که این استان به لحاظ توسعه انسانی در وضعیت نامطلوبی قرار گرفته است. به طوری که رتبه بیست و نهم و سی ام را در سال های 1385 و 1390 به خود اختصاص داده و گویای این حقیقت است که در طول سال های متمادی این رتبه پیشرفتی نداشته است.
    کلیدواژگان: توسعه، توسعه یافتگی، توسعه انسانی، استان کردستان
  • فاطمه موسی زاده، علی اصغر عباسی اسفجیر*، علی رحمانی فیروزجاه صفحات 144-164

    هدف پژوهش حاضر بررسی سهم ابعاد سرمایه اجتماعی در میزان تمایل به گردشگری ساکنین شهرهای ساحلی استان مازندران (مورد مطالعه: بابلسر، محمودآباد، نوشهر، چالوس، رامسر) می باشد. روش پژوهش توصیفی- تبیینی از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش تمام افراد ساکن بالای 20 سال پنج شهر ساحلی استان مازندران (بابلسر، محمودآباد، نوشهر، چالوس، رامسر می باشند. حجم نمونه تحقیق حاضر با استفاده از فرمول کوکران 530 نفر می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات این تحقیق پرسشنامه محقق ساخته می باشد که از تحقیقات پیشین نیز استفاده شده است و شامل 119 سوال بسته در قالب طیف لیکرت و سوالات بسته و باز، مربوط به متغیرهای زمینه ای تحقیق می باشد. پس از جمع آوری اطلاعات، با استفاده از نرم افزار SPSS و سپس Amos داده ها استخراج، طبقه بندی، توصیف و تحلیل شده و در نهایت گزارش نهایی تحقیق بر مبنای یافته ها و نتایج تنظیم و تدوین گردید. نتایج نشان می دهد که بین ابعاد کل سرمایه اجتماعی (بعد روابط اجتماعی، بعد هنجار اجتماعی و بعد اعتماد اجتماعی) با تمایل به گردشگری و انگیزه گردشگری رابطه معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، روابط اجتماعی، هنجار اجتماعی، اعتماد اجتماعی، تمایل به گردشگری
|
  • Abolfazl Ahmadi, Mehrdad Navabakhsh *, Abdolreza Adhmi Pages 1-19
    This article is an exploratory research that seeks to explain the role of taste in the religious practices and practices of people in the society; for this purpose, by studying the documents, using the purposeful and selective inference, with 15 people from the seminary of Tehran And Qom also conducted a deep and semi-structured interview and the collected data was analyzed using a qualitative content analysis method. Some of the findings of this study are: Islamic customs and practices are of the taste of the religion, in such a way that individuals, in the light of their inner desires and attitudes, are placed in the religious and religious communities and can increase their religious capital by Choosing religious practices and practices that are fit for their inner taste and preferences will fulfill their religious duties with pleasure and reflect religious values ​​in society. Therefore, the behavior that falls within the scope of the religious demands of the people is the same as the Islamic customs that have a social image and, from the point of view of the cognitive society, are also objectified to the taste and taste of individuals.
    Keywords: Religion, Religious taste, Religious communities, Religious Behavior
  • Maryam Khanalizadeh Bana, MohammadBagher Tajeddin *, Saied Maadani Pages 20-41

    Today, the presence of different individuals and groups with different ideas and behaviors and having a peaceful, nonviolent life is one of the most important factors in society. Irreversibility is of particular importance. The purpose of this study was to investigate the relationship between social tolerance and its indicators as independent variables and the incidence of violence as a dependent variable. The research method is survey and the research instrument is questionnaire. The population consisted of 184 to 65 year olds in Tehran, 384 of whom were selected using Cochran formula. The findings showed that there is a negative and inverse relationship between social tolerance and its indicators (public tolerance, ethnic tolerance, religious tolerance, national tolerance) with violence. Therefore, all the research hypotheses are confirmed. The results of structural equation modeling (AMOS) also showed that public tolerance index had the highest effect on violence rate (0/45) among independent variables of social tolerance. Overall, and based on the findings of the study, it can be said that social tolerance has been and has been one of the factors influencing violence in the public space and its absence can reduce or increase violence in the public space.

    Keywords: Violence, Social Tolerance, Public Tolerance
  • Iraj Rahmani, Ali Baseri *, Akbar Afarinesh, Bahram Ghadimi Pages 42-56
    The purpose of this study was to identify and prioritize sociological analysis factors of Elderly community sport in gardens. The method of this study is qualitative and quantitative which is exploratory. The statistical population included seniors who had at least 2 years of physical activity and sports in the gardens and in the small part were seniors who had at least 6 months of physical activity. High public relations, literacy, and fitness were among the experts' top lists. The sampling method was non-probability sampling with purposeful selection with maximum diversity or heterogeneity. indexes were prioritized with AHP software and finally confirmatory factor analysis was performed with AMOS software. Based on the data analysis, 56 primary concepts, and 7 core concepts were identified. Then, 7 theoretical theories were proposed based on the paradigm model of sociological analysis of Elderly sport in the gardens. Identified indicators include the effects of Elderly Athletic Participation in Gardens, Elderly Athletic Motivation in Gardens, Attractiveness of Elderly Athletes in Gardens, Excellence of Gardens over Other Places, Impact of Elderly Athletes on Gardens Quality of Life, Culture of Elderly Athletes in Gardens and Consequences of Elderly Athletes in Gardens Was.
    Keywords: Sociological analysis, Public sports, gardens
  • Akhtar Shiri, Hosein A.Tanhaei *, Tahmures Shiri Pages 57-81
    Aim of this article is study the changes in the political system after the withdrawal of Reza Shah to the establishment of the dictatorship of Mohammad Reza Shah. Since studies in the field of Iranian social history are based on the narrations of historians and published documents, but oral history, which speaks of historical events, has been ignored. In this research, data gathered from interviews conducted in the early 1980's with grassroots and Pahlavian politicians. The research approach is based on Abduction and avoids the application of the theoretical framework due to the role of specialism and historical relativity in the field of historical sociology, which leads to a deductive approach. The results, which were obtained by elementary analysis, showed that at the beginning of the reign of Mohammad-Reza Shah, Iran was political instability and parliament, parties and the press, along with the government's cabinet have important roles in making political decision. The relations of these elements were based on supplementary dialectics and with the Shah based on compensatory dialectics and sought to utilize the opportunities available to compensate for lost opportunities during the Reza Shah era; the only presence of the Toudeh party in this period was different with other Social forces. The Toudeh party, also active in the Reza Shah era, continued actions during this period, but was kept away from the official presence of politics because of opposition to the monarchy.
    Keywords: Political System, parliament, Dialectics, Elementary Analysis, Abduction
  • Shahram Farzi, Mansor Vosooghi * Pages 82-100

    Darkhovein oil field local community, along last century. have been encountered to sugarcane industries, nuclear power plant and oil and gas industries as three iconic symbols of the industrial development. The production-oriented policies domination, has had the environmental, social, cultural and political implications and caused accumulation of claims and unheard voices of the inhabitants of this geopolitical region. In the current essay by applying Grounded Theory (GT) approach among the oil industry officials and staff, we made an effort to give an explanation to the present status. The policies adopted by oil industry practitioners have been identified in four paradigm models: distrust, ignorance, interest preferences (short-term, individual, organizational) and conditional interaction and within them the Alienation, as the core phenomena, has been emerged. These policies, along with factors such as the lack of, the socio-cultural-environmental context of projects, the newness and lack of integrated implementation of corporate social responsibility(CSR) as well as the normative pressure of the local and corporate subcultures, have yielded various results and affected on the local community both social and individual dimensions. At social dimension,, consequences have led destruction of the traditional economy, the disruption of Indigenous knowledge, pollution and environmental degradation, increasing ethnic-security tensions.At individual dimension phenomena as life time job-seeking, feeling hopelessness- inefficiency- powerlessness -isolation, and dependency with mutual distrust have been emerged.

    Keywords: Oil, Gas Industry, Subaltern, Grounded Theory, Local community, Corporate Social Responsibilities (CSR)
  • Heshmat Ghobadi, Alireza Kaldi *, MohmmadSadegh Mahdavy Pages 101-119

    Cosmetic surgery is an advanced  medical- cultural surgery which is among the investigated issues in the society of medicine.  The main aim of the present study is discussing the social reasons considering the tendency of women to cosmetic surgeries. the present research was done with using survey method among women with age range of  19-44 years in the city of Ilam. Research instrument is a questionnaire and data were collected by multi- clustering sampling following systematic random sampling method. Research population is including 370 cases that were selected by Cochran formula. For data analysis, SPSS software was used and also for modeling of reasons, LYSERAL software was used. Data analysis shows that cosmetic surgery likeness tendency among women in the age range of in the city of Ilam is intermediate. Also findings indicated that there is a significant correlation between variables of age, social pressure, social acceptance, references groups, religion, media using and women tendency to likeness toward cosmetic surgery and among them, the effect of references groups was more than other variables. Finally derived model in LYSERAL software indicated that variables of references groups, social acceptance, media using, social pressures and age are effective factors on women tendency to likeness toward cosmetic surgery, so the processed model in this research is an appropriate model for investigating the reasons on women tendency to likeness toward cosmetic surgery.

    Keywords: Cosmetic Surgery, Women, Ilam, references groups, social acceptance
  • Soma Mardokhi, Iraj Saiearasi * Pages 120-143
    The purpose of development is to nurture human’s abilities. In order to achieve development, Increase of revenue is a tool not an end. On the other hand, having a long healthy and innovative life is the ultimate goal. The best way to advance the stable development is to use human development. The main purpose of conducting this analytic- descriptive research is to determine the ranking order of the provinces of Iran, especially Kurdistan, in the years of 1385 and 1390. In order to eliminate the differentiation of scaling among the used criteria, using the technique of indices have been proposed. Results show that although our country has had minor improvements in the development of human resources goals, but the results of year 1390 shows that there is not a significant change in the ranking order of the undeveloped provinces compared to five years earlier. Combinatory index of human development shows that in Kurdistan province, human development is in an inappropriate condition so that Kurdistan was placed 29th and 30th in the ranking table in years of 1385 and 1390 respectively. We can conclude that the ranking order during these years has not had significant progress.
    Keywords: development, Human Development, Kurdistan province
  • Fatemeh Mousazadeh, ALIASGHAR ABBASI ASFAJIR *, Ali Rahmani Firouzjah Pages 144-164

    The purpose of this study was to investigate the contribution of social capital dimensions on the inclination to tourism of residents of coastal cities of Mazandaran province (Case study: Babolsar, Mahmoudabad, Noshahr, Chalus, Ramsar). The research method is descriptive-explanatory and survey type. The statistical population of this study is all residents over the age of 20 years in five coastal cities of Mazandaran, Babolsar, Mahmoudabad, Noshahr, Chalus and Ramsar. The sample size of the present study is 530 people using Cochran formula. The data collection tool is a researcher-made questionnaire that has been used to some extent from previous research and includes 119 closed questions in terms of Likert spectrum and open and closed questions related to the underlying variables of the research. After collecting information, the SPSS and then Amous data were extracted, classified and analyzed, and ultimately the final report of the research was based on the findings and results. The results show that between the total dimensions Social capital and then social relations, social norms, and the dimension of social trust with Tendency to Tourism and tourism motivation have a meaningful relationship.

    Keywords: Social capital, social relations, social norm dimension, dimension of social trust, tendency to tourism