فهرست مطالب

مطالعات باستان شناسی پارسه - پیاپی 11 (بهار 1399)

مجله مطالعات باستان شناسی پارسه
پیاپی 11 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • خلیل الله بیک محمدی*، زینب احمدیوسفی سرحدی، سعید مرجانی صفحات 7-26

    «سردوک» ها در زمره مواد فرهنگی موردتوجه و نیاز اصلی جوامع رمه دار و نیمه یکجانشین و ازجمله آثاری هستند که ارتباط مستقیم با الگوی معیشت و تولیدات داخلی درونزای البسه و الیاف جوامع اولیه دارد که در تحلیل یافته های محوطه های باستان شناسی تفسیر می شوند. محوطه پشت فرودگاه دشت ملایر نیز از این خصیصه مستثنی نبوده و با تعداد 123 سردوک به دست آمده در بین یافته های کاوش باستان شناختی آن ازلحاظ گونه و فراوانی، حضور چشمگیری دارند؛ سردوک های این محوطه را می توان در دو گروه محدب و مخروطی تقسیم کرد که هر گروه به دو زیرشاخه منقوش و ساده، و از نظر کیفیت ساخت نیز در دو گروه متوسط و خشن، قابل تفکیک و گونه شناسی هستند. تمامی سردوک ها از جنس گل پخته (سفالی) با آمیزه گیاهی و در اندازه مختلف ساخته شده است؛ برخی از سردوک ها داری نقوش گود هستند که به واسطه وسیله ای نوک تیز ایجاد شده است. هدف این پژوهش در وهله اول، گونه شناسی و مطالعه سردوک ها، و در وهله دوم، تحلیل الگوی معیشت وابسته به تولید منسوجات تپه پشت فرودگاه خواهد بود. باتوجه به تعداد قابل توجه سردوک های تپه پشت فرودگاه و کاربرد آن در تولید نخ و پارچه می تواند با تحلیل آن بر الیاف تولید شده و چگونگی سازماندهی این تولید، کمک شایان نماید. روش پژوهش حاضر، مبتنی بر مطالعات تطبیقی و با رویکرد توصیفی-تحلیلی، در پی پاسخ به این پرسش هاست: سردوک های مکشوف تپه پشت فرودگاه از چه گونه و فرم هایی تشکیل شده و باتوجه به نوع فرم و اندازه ها در تولید چه نوع نخ هایی مورد استفاده بوده است؟ با توجه به نوع نیمه یکجانشینی جوامع تپه پشت فرودگاه و فراوانی سردوک ها، تولید منسوجات در این محوطه برای مصارف محلی و داخلی و یا برونزا و دادوستد فرامنطقه ای بوده است؟ باتوجه به نوع استقرار نیمه یکجانشین و کوچ رویی و شیوه تولید اقتصادی متکی بر گله داری جوامع اولیه زاگرس مرکزی و نیز مشخصا محوطه تپه پشت فرودگاه، به نظر می رسد باتوجه به تنوع سردوک های این محوطه در نوع مواد، کیفیت ساخت، فرم و اندازه گونه ها، عمدتا این سردوک ها در الیاف پشم برای مصارف محلی و دادوستد فرامنطقه ای در تامین نیازهای اولیه بوده است.

    کلیدواژگان: نوسنگی جدید، مس وسنگ، تپه پشت فرودگاه، گونه شناسی، سردوک
  • روح الله یوسفی زشک*، حسن افشاری صفحات 27-50

    پیدایش نگارش، انسان را از دوره پیش از تاریخ به دوره تاریخی می رساند، به همین دلیل نقطه عطفی در تکامل انسان است. این پیدایش یک باره صورت نگرفته، بلکه روند تدریجی از دوران نوسنگی تا پایان هزاره چهارم قبل ازمیلاد داشته است. مراحل آغازین آن در میان فرهنگ های خاورمیانه مشابه بوده، اما در انتهای هزاره چهارم قبل ازمیلاد و تشکیل حکومت ها در اوروک، خوزستان و فارس، مرزهای سیاسی بین این نواحی کشیده می شود و در نتیجه دو خط نوشتاری (آغازایلامی و شبه میخی) در یک برهه زمانی شکل می گیرند. این دو خط هردو از یک نظام ارتباطی مشترک ریشه گرفته اند. برخی شکل واژه ها با شمایل نگاری کاملا یکسان در خطوط دو سرزمین به دست آمده که باتوجه به پیشرفت خوانش، با کاربرد معنایی متفاوتی ترجمه شده است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی ساختار آوایی میان خطوط آغازین رایج در نیمه دوم هزاره چهارم قبل ازمیلاد در غرب آسیا است که زمینه ساز پیدایش ادبیات در سده های آتی می شود. نگارندگان با روش توصیفی-تحلیلی و گردآوری اطلاعات به روش پژوهشی و کتابخانه ای می کوشند با ریشه یابی نگارش در دو سرزمین و بررسی علل شکل گیری اولین اختلاف های به وجود آمده ازطریق درک محیط و داده های باستان شناسی چنین استنباط کنند که دلیل این شباهت ها در زمینه نگارش دو سرزمین، به ریشه های یکسان آن ها برمی گردد و دلیل اختلاف های معنایی شکل واژه ها با شمایل نگاری یکسان، به تنوع تغییرات اجتماعی و معیشتی میان فلات ایران و جنوب بین النهرین و همچنین تفاوت زبانی دو منطقه بازمی گردد؛ در نتیجه به دلیل تراکم جمعیتی و بافت شهری کاملا منسجم بین النهرین، به خصوص اوروک و همچنین باتوجه به میزان مساحت، به خان سالار و کوچ رو تقسیم می شوند و ویژگی های فرهنگی مانند قومیت و چندزبانی بودن فلات ایران، در برخی شکل واژه ها با شمایل نگاری یکسان، کاربرد معنایی متفاوتی می گیرد.

    کلیدواژگان: آغاز نگارش، شبه میخی، آغازایلامی، شوش، ارزش آوایی
  • سیامک سرلک* صفحات 51-73

    در مطالعات باستان شناسی هزاره دوم قبل ازمیلاد نیمه شمالی ایران براساس گاه شناختی رایج و مرسوم عصر مفرغ و عصر آهن ایران، عموما بازه زمانی (2000) 1900 تا 1500 ق.م. معرف عصر مفرغ پایانی و حدودا 1500 ق.م. به عنوان آغاز عصر آهن شناخته می شود. ازسوی دیگر، برپایه شواهد و مدارک باستان شناسی، در اکثر محوطه های هزاره دوم قبل ازمیلاد نیمه شمالی ایران تصویر روشنی از توالی گاه شناختی و فرهنگی پایان عصر مفرغ و آغاز عصر آهن ارایه نشده است. این محدودیت بیشتر ناشی از بستر و ماهیت مواد و مدارک این دوره است که غالبا حاصل کاوش در گورستان های این دوره بوده و اطلاعات موجود در رابطه توالی لایه نگاری مشخص و دقیق در محوطه های استقراری این دوره در نیمه شمالی ایران، اندک است. در عین حال مدارک موجود نشان می دهد که اکثر مراکز اصلی و محوطه های این دوره، به ویژه در شمال شرق و شرق ایران (و دشت گرگان)، جنوب ترکمنستان و شمال افغانستان، در حدفاصل حدود 1700 تا 1500 ق.م. (پایان عصر مفرغ تا آغاز عصر آهن) متروک می شوند و در توالی استقراری این محوطه ها گسست فرهنگی و گاه شناختی مشهودی ایجاد می شود. در رابطه با علل متروک شدن محوطه های این دوره و گسست ایجادشده در توالی استقراری (و گاه شناختی و فرهنگی) اواسط هزاره دوم قبل ازمیلاد فرضیاتی مطرح شده است. غالب این فرضیات با رویکرد باستان شناسی به مواد فرهنگی، به ویژه مطالعه و تحلیل تغییرات ایجادشده در سنت های سفالی، به توجیه علل بروز گسست ایجادشده پرداخته است و عواملی نظیر مهاجرت ها و تهاجمات اقوام و فرهنگ های جدید، تغییرات زیست محیطی، افزایش جمعیت و در نتیجه آن افزایش میزان بهره برداری از منابع طبیعی و شوک زیست محیطی ناشی از آن و تغییر در شیوه اقتصاد معیشتی را به عنوان دلایل بروز گسست ایجادشده در توالی استقراری و متروک شدن مراکز این دوره در مناطق شرقی فلات ایران، پیشنهاد و مطرح کرده است. در این نوشتار، براساس یکی از فرضیات، مبتنی بر نتایج مطالعات زبان شناسی متون مذهبی منسوب به «هندو ایرانی عصر ودایی-گاهانی» پرسشی مطرح خواهد شد مبنی بر این که، آیا تحولات ناشی از اصلاحات مذهبی زرتشت که در بازه زمانی حدودا 1700 (1800) تا 1500 ق.م. در شرق ایران روی داده است، به تنهایی و یا احتمالا همراه با دیگر عوامل (احتمالا تغییرات زیست محیطی) می تواند به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار (تسریع کننده) در روند متروک شدن مراکز و محوطه های پایان عصر مفرغ شرق ایران و ازجمله عوامل گذار جوامع از عصر مفرغ به عصر آهن به شمار آید؟ با این وصف در نوشتار حاضر، بازه زمانی تقریبی (1600) 1700 تا (1400) 1500 ق.م. به عنوان دوره گذار از عصر مفرغ به عصر آهن مطرح و پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: عصر مفرغ، عصر آهن، دوره گذار، نیمه شمالی ایران، شرق و شمال شرق ایران
  • نصرالله ابراهیمی*، مصطفی ده پهلوان، کوروش محمدخانی صفحات 75-90

    کشف بقایای سه بنای شاخص از دوره هخامنشی در محدوده دشت برازجان تحت عنوان «چرخاب، سنگ سیاه و بردک سیاه»، فصلی تازه در مطالعات باستان شناسی کرانه های خلیج فارس و دوره هخامنشی گشود. کاوش در محدوده این سه بنا طی دو دوره در دهه 1350 و 1380 ش. منجر به آشکار شدن بخش های مختلف و اجزای معماری آن ها گردید. وجود عناصر برجسته معماری هخامنشی از جمله: تالار ستون دار مرکزی، ایوان های ستون دار جانبی و پایه ستون های سنگی، درکنار موقعیت استقراری کاخ های مزبور در پهنه دشت و حاشیه رودخانه های دایمی دالکی و شاپور و رودخانه فصلی آردو، ضمن طرح پرسش های کلی درخصوص ساختار فضایی هریک از این کاخ ها، بستری مستعد جهت ارایه نظریات جدید درمورد چگونگی و چرایی انتخاب مکان و احداث یک بنای حکومتی در دوره هخامنشی را فراهم ساخت. محدودیت کاوش های صورت گرفته در محدوده بناهای مذکور، موجب کمبود و بعضا نقص اطلاعات از کیفیت پراکنش فضایی آن ها گردیده است؛ بر همین اساس و به منظور پر شدن خلاء اطلاعاتی موجود، محوطه چرخاب برازجان باتوجه به حجم بالای رسوبات سیلابی نهشت یافته (حدود 5/1 متر) و عدم امکان دسترسی سهل و آسان به لایه های فرهنگی دوره هخامنشی در آن، برای مطالعه با استفاده از روش های نوین در باستان شناسی از جمله بررسی «آرکیوژیوفیزیک» انتخاب شده تا نتایج حاصل از آن مبنای کاوشی هدفمند در پیرامون بنای اصلی کاخ قرار گیرد؛ به این منظور در وهله نخست، جبهه غربی و شمال غربی بنا به وسعتی بالغ بر 13 هکتار، با روش مغناطیس سنجی مورد بررسی آرکیوژیوفیزیک قرار گرفت و باتوجه به پراکندگی آنومالی های آشکار شده، موقعیت های مکانی مشخصی برای حفر گمانه و کاوش درنظر گرفته شد. پژوهش حاضر با تمرکز بر خلاء مطالعاتی مذکور، دست مایه قرار دادن نتایج حاصل از بررسی آرکیوژیوفیزیک صورت گرفته در محدوده پیرامون کاخ چرخاب و یافته های باستان شناختی به دست آمده از کاوش متعاقب آن، به بررسی کیفی پراکنش آثار هخامنشی در محدوده بنای این کاخ می پردازد؛ بر همین اساس، کاوش های صورت گرفته در این بخش، یافته های منقول و غیرمنقول جدیدی از دوره هخامنشی را به دست داده که با یافته های باستان شناختی کاخ چرخاب متفاوت بوده، اما قابل قیاس با نمونه های مشابه به دست آمده از  کاخ های سنگ سیاه و بردک سیاه شهرستان دشتستان و کاخ اختصاصی کورش (کاخ P) در مجموعه پاسارگاد است.

    کلیدواژگان: برازجان، کاخ چرخاب، بررسی آرکئوژئوفیزیک، مغناطیس سنجی، کاوش محوطه چرخاب
  • زهرا رجبیون*، علی بهنیا، امیر ساعدموچشی صفحات 91-113

    شهرستان قروه در جنوب شرق استان کردستان و در حاشیه شمال شرق زاگرس مرکزی واقع شده است. این شهرستان بخشی از حوضه آبریز قزل اوزن است که به علت شرایط مناسب جغرافیایی استقرارهای باستانی از دوره های پیش از تاریخ تا دوره اسلامی در این منطقه شکل گرفته است. در این شهرستان باتوجه به بررسی های صورت گرفته، تاکنون 35 محوطه دوره اشکانی شناسایی شده است. هدف از این پژوهش، مطالعه الگو های استقراری محوطه های اشکانی، رابطه این محوطه ها با محیط جغرافیایی و نوع معیشت است. از آنجایی که در این منطقه از دوره های پیش از تاریخ (مس وسنگ و مفرغ) استقرارهای ثابت و موقت به گونه های مختلف وجود داشته، پرسشی که در اینجا مطرح می شود این است که آیا این استقرارها در دوره های تاریخی هم تداوم داشته است و درصورت وجود این نوع استقرارگاه ها ازلحاظ معیشت به چه صورت بوده است؟ در این مقاله، علاوه بر استفاده از داده‎های حاصل از بررسی های صورت گرفته، برای تحلیل داده ها از نقشه های تهیه شده از نرم افزار GIS و همچنین از نرم افزار Spss استفاده شده است. در ابتدا براساس مساحت محوطه ها به چهار خوشه تقسیم شده و سپس باتوجه به نقشه های تهیه شده از GIS پنج عامل درنظر گرفته شده است. این عوامل شامل میزان ارتفاع از سطح دریا، میزان فاصله از رود، میزان شیب، جهت شیب و کاربری زمین است. درنهایت به کمک نرم افزار Spss به تحلیل خوشه ها و همچنین به ارتباط و هم بستگی آن ها با استفاده از عوامل درنظر گرفته شده، پرداخته شده است. بر این منظور از آزمون های یک بعدی، رگرسیون، آرپیرسون و آماره شف از آزمون اف نرم افزار Spss استفاده شده است. براساس نتایج به دست آمده از این آزمون ها بین خوشه ها با برخی از عوامل ارتباط معناداری وجود دارد. درمجموع، اکثر محوطه ها در خوشه های یک و دو قرار گرفته اند که کمتر از دو هکتار وسعت دارند. ازلحاظ استقرار، برخی از این محوطه ها به صورت استقرارهای موقت بوده که به چراگردی می پرداختند و تعدادی دیگر به طور دقیق مشخص نیست، ولی احتمالا استقرارگاه های ثابت بوده اند که به صورت روستاهای کوچک کشاورزی و دامداری بودند؛ اما خوشه سه و چهار همگی استقرارگاه های ثابت بودند که به کشاورزی، باغداری و دامپروری می پرداختند. به طور خلاصه می توان دو نوع الگوی استقراری موقت و ثابت را در دوره اشکانی در شهرستان قروه مشاهده کرد.

    کلیدواژگان: کردستان، قروه، دوره اشکانی، الگوهای استقراری
  • طاهر رضازاده* صفحات 115-131

    یکی از نخستین انواع لوازم روشنایی به کاررفته در ایران «پیه سوزها» هستند. با این که معلوم نیست طرح اولیه این چراغ های باستانی در چه زمانی و چگونه شکل گرفته است، ساختار نهایی آن ها بسی پیش از آغاز دوره تاریخی ایجاد و تثبیت شده است. طی دوره تاریخی، هرچند ساختار اصلی این چراغ ها تغییری نکرده، فرم آن ها دست خوش تحولات متعددی شده است؛ بنابراین هدف اصلی این مقاله، طبقه بندی و گونه شناسی انواع چراغ های سفالی و مفرغی این دوره است. این مقاله قصد پاسخ به این پرسش ها را دارد؛ 1. طرح پیه سوزهای سفالی و مفرغی دوره تاریخی ایران چه تحولاتی را پشت سر گذاشته است؟ و 2. چه عواملی در ایجاد این تحولات موثر بوده اند؟ به نظر می رسد تغییرات ایجادشده در طرح پیه سوزهای سفالی این دوره عمدتا تحت تاثیر شکل چراغ های سفالی غیربومی و تحولات صورت گرفته در طرح پیه سوزهای مفرغی نیز متاثر از پیشرفت های فناورانه بوده است. به منظور پاسخ گویی به پرسش های مطرح شده و تایید فرضیه های مربوطه، در این مقاله از روش تحقیق توصیفی-تحلیلی استفاده شده و داده های موردنیاز آن نیز ازطریق روش میدانی و کتابخانه ای جمع آوری شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که مهم ترین تحولات پیه سوزهای سفالی دوره تاریخی را می توان در پنج گونه اصلی و اساسی ترین تغییرات پیه سوزهای مفرغی این دوره را نیز می توان در سه گونه عمده شناسایی و دسته بندی کرد. همچنین نتایج تحقیق حاکی از آن است که در ایجاد گونه های مختلف پیه سوزهای سفالی و مفرغی عوامل متعددی تاثیرگذار بوده اند؛ به طورمثال، پیه سوزهای سفالی هم از چراغ های مفرغی ایرانی تاثیر گرفته اند و هم از پیه سوزهای سفالی یونانی و رومی. درمقابل، نقش عوامل درونی و پیشرفت های فناورانه در تحول طرح پیه سوزهای مفرغی بسیار بارز است.

    کلیدواژگان: دوره تاریخی ایران، لوازم روشنایی، پیه سوزهای سفالی، پیه سوزهای مفرغی
  • افشین خسروثانی* صفحات 133-151

    «ارجان» یکی از خوره های مهم ایالت فارس در دوران ساسانی و اسلامی بود. اطلاعات درخوری از این منطقه در دوران های ماقبل، به ویژه دوره ایلام نو نیز وجود دارد. درخصوص نام جای ارجان اختلافات عدیده ای هم در منابع مکتوب و هم در میان پژوهشگران معاصر وجود دارد. از علت های اصلی این سردرگمی، اطلاعات مختلف منابع مکتوب و ناهمخوانی شواهد باستان شناختی با این منابع است و همین امر منجر شده تا نقطه نظرات گونا گونی در این راستا مطرح شود. در اینجا نگارنده با ذکر دیدگاه های مختلف و تلفیق آن ها با شواهد باستان شناختی سعی دارد به درک و شناختی روشن تر از این موضوع دست یابد. از دیگر مواردی که در این مقاله بدان پرداخته خواهد شد، موضوع تغییرات اداری و مرزی است که درطول دوران های مختلف ارجان را دستخوش تغییر و تحول کرده است. ارجان در دوران های مختلف دچار تغییرات اداری و مرزی فراوانی شده است، به طوری که در سده های نخستین اسلام، این خوره همان ساختار و حدود دوره ساسانی را در خود داشت، اما در دوره های بعد شاهد جابه جایی از ایالتی به ایالت دیگر، تغییر نام و کم شدن حدود و ثغور نواحی و بخش های وابسته به آن هستیم. این نوشتار تلاشی است درراستای بررسی دو موضوع مهم در ارجان؛ نخست، تغییرات اداری و مرزی رخ داده در پهنه ارجان تا به امروز و چگونگی به وقوع پیوستن این تغییرات؛ و دیگری، مساله نام جای این خوره و اختلافاتی که برسر نام واقعی آن میان پژوهشگران وجود دارد. به سخنی دیگر، دلایل اصلی ناهمخوانی های موجود میان پژوهشگران برسر نام جای ارجان چیست؟ پرواضح است که منابع تاریخی اشاره ها و توضیحات بسیاری درراستای شناخت سیمای ارجان، تغییرات اداری و مرزی و دلایل رکود و رونق این منطقه بیان داشته اند؛ با این حال، تلفیق و ترکیب داده های تاریخی و باستان شناختی موردی است که کمتر در آثار پژوهشگران حوزه ارجان در دوران ساسانی و اسلامی مشاهده می شود. از این رو نگارنده سعی دارد تا با تلفیق هر دو رویکرد تاریخی و باستان شناختی به موضوع نام جای و تغییرات اداری و مرزی ارجان در دوران اسلامی بپردازد. انجام پژوهش حاضر ازطریق بررسی منابع مکتوب و تطبیق یافته ها و شواهد باستان شناختی با مواد و اطلاعات مستخرج از آن ها است.

    کلیدواژگان: ارجان، نام جای، بهبهان، دوره ساسانی، دوران اسلامی
  • سعید ستارنژاد*، بهروز عمرانی، حسین ناصری صومعه، سید مهدی حسینی نیا صفحات 153-167

    یکی از انواع اصلی آثار صخره ای، فضاهای دستکند آیینی-مذهبی است. این فضاهای دستکند از دیرباز موردتوجه، تقدس و احترام گروه های اجتماعی متدین و پایبند به آموزه های دینی بوده است. از این منظر می توان گفت منطقه مراغه یکی از کانون های فوق العاده مهم، غنی و دیرپای معماری آیینی-مذهبی در تاریخ و فرهنگ ایران بوده است. در عصری که فضاهای دستکند آیینی در بسیاری از مناطق، رونق آیینی و قوت قدسی تاثیرگذار خود را از دست داده است، برخی از فضاهای دستکند آیینی-مذهبی در مراغه همچنان حضور فعال و پررنگ دارد. بر همین اساس این پژوهش ضمن شناسایی، معرفی و تبیین ویژگی های خاص فضاهای دستکند آیینی-مذهبی این منطقه، به عامل شکل گیری این فضاهای آیینی نیز پرداخته است؛ بنابراین در کنار روش میدانی جهت ثبت، ضبط و توضیح وضعیت کنونی، از مطالعات اسنادی برای شناخت عامل شکل گیری معماری آیینی-مذهبی شهرستان مراغه استفاده گردید. انجام این پژوهش درصدد پاسخ گویی به این پرسش بنیادی است که، فضاهای دستکند آیینی-مذهبی در مراغه به چند گونه تقسیم می شوند؟ نتایج بررسی های انجام شده، حاکی از شناسایی تعداد 8 اثر صخره ای آیینی-مذهبی در شهرستان مراغه است. معماری های صخره ای فوق از منظر ریخت شناسی در قالب های سطحی و زیرسطحی قابل دسته بندی هستند. همچنین ازلحاظ گونه شناختی و تقسیم بندی ماهیت کاربری دارای استفاده های مختلفی است، ازجمله: الف) مسجد، ب) خانقاه، پ) کلیسا، ت) معبد بودایی، ث) نیایشگاه روباز، ج) گوردخمه، چ) قبور صخره ای. هم اکنون بسیاری از این محوطه ها دچار ویرانی شده، با وجود این برخی از فضاها، جایگاه قدسی خود را حفظ نموده و با تغییراتی مورد استفاده اند.

    کلیدواژگان: مراغه، معماری صخره ای، گوردخمه، قبور صخره ای
  • یاسر حمزوی*، مهدی رازانی صفحات 169-188

    معماری دستکند و زیرزمینی موسوم به «معبد ورجووی» از بناهای شاخص در گونه معماری مذهبی و دستکند در دامنه کوه آتش فشانی سهند است که در روستای ورجووی از توابع شهرستان مراغه، استان آذربایجان شرقی واقع شده است. در منابع گذشته چندان به آرایه ها و تزیینات این اثر توجهی نشده و به طور کلی بسیاری از مطالعات پیشین، تکرار اطلاعات نخستین در رابطه با تاریخ، کاربری و حجاری های این معماری زیرزمینی هستند. باتوجه به این نکته که درمورد آرایه های معماری این مجموعه، تاکنون مطالعات تخصصی صورت نپذیرفته است، وجود تنوع آرایه معماری در این بنا، همچنین وجود شواهدی از کاربرد آرایه ها با مصالحی به جز سنگ در این بنا می تواند ازجمله یافته های این تحقیق باشد. از این رو هدف از ارایه این مقاله، بازشناسی و معرفی آرایه های معماری دستکند ورجووی مراغه است که در همین راستا پرسش هایی از قبیل این که: در معماری دستکند ورجووی به غیر از آرایه های حجاری شده در بدنه ها، چه شواهد دیگری از کاربرد آرایه ها با مصالح دیگر وجود دارد؟ آرایه های نویافته جدید مربوط به چه دوره ای هستند؟ چگونه می توان ازطریق مطالعه در آرایه های معماری، به تدقیق بخشی از تاریخ استفاده و کاربرد بنا دست یافت؟ مطالعات درراستای هدف مقاله براساس بررسی میدانی (کدگذاری و عکاسی از فضاهای معماری و بررسی دقیق و عکاسی از آرایه های معماری) و مطالعات کتابخانه ای جهت تدقیق اطلاعات به دست آمده انجام گرفت و در ادامه تحلیل محتوا صورت پذیرفت. درنهایت آرایه هایی ازقبیل اندودهای پوششی و تزیینی (ملات رنگی) و مقرنس کاری و همچنین خوشنویسی ثلث با استفاده از رنگ دانه در بنا برای اولین بار شناسایی گردید. موارد فوق نشان دهنده کاربرد بنا در طی دوره های مختلف است و می توان قدیمی ترین آثار و شواهد استفاده از گنبدخانه اصلی را در کاربری جدیدش در دوره اسلامی، به دوره ایلخانی نسبت داد.

    کلیدواژگان: مراغه، معماری دستکند، معبد ورجووی، آرایه معماری، کتیبه حجاری
  • حسین کوهستانی اندرزی، حسن هاشمی زرج آباد، عاطفه بزی، محمدامین سعادتمهر*، سپیده بختیاری صفحات 189-203

    ایالت طبرستان (مازندران) به دلیل موقعیت های اقتصادی و تجاری فراوان همیشه از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده، علاوه بر آن جایگاه سیاسی بالایی نیز برای حکمرانان قاجاری داشته است؛ به همین دلایل، از دیرباز ضرابخانه فعالی تا سال 1288 ه.ق. در این ایالت دایر بود که در دوره ناصرالدین شاه قاجار (1313-1264 ه.ق.) قران های نقره فراوانی را بین سال های 1266-1264، 1274-1269، 1283-1280، 1288-1287 ه.ق. به ضرب رسانده بود. نظام ضرب سکه دوره ناصری، هرچند به صورت اسمی پیرو نظام تهران بود، اما در عمل هر شهر، نظامی خودمختار داشت و سکه های بیشتر شهرها با مقادیر متفاوت خلوص نقره به ضرب می رسید. این مسایل دو پرسش را برای ضرابخانه طبرستان طرح می سازد: مقدار خلوص نقره سکه های ضرب شده در طبرستان چگونه بوده و سیر تغییرات آن چگونه رقم خورده است؟ سکه های ایالت طبرستان در جایگاه ایالتی مهم، دربرابر شهرها و ایالات مهم دیگر ایران نظیر مشهد، تبریز، تهران، اصفهان، و شیراز چگونه بوده است؟ بنابراین برای پاسخ دادن به این پرسش ها، تجزیه عنصری سکه های این دوره با استفاده از شیوه پیکسی به دلیل غیرمخرب بودن، سرعت و دقت بالای آن، پایه اصلی این پژوهش قرار گرفت تا تحلیلی از میزان تعهد ضرابخانه طبرستان به نظام مرکزی ضرب سکه در تواریخ مختلف درمقایسه با سایر شهرها و ایالات اصلی ایران عصر قاجار ارایه گردد. در این پژوهش تعداد 17 سکه در 17 تاریخ متفاوت، مورد تجزیه عنصری قرار گرفت که در نتیجه روند تغییرات میزان خلوص نقره به طور میانگین در دو بازه زمانی بین سال های 1278-1264 ه.ق. 90.13%، 1288-1280 ه.ق. 84.33%، و در کل این دوره ضرب 88.08%، تبیین شده و جایگاه آن ازنظر میزان خلوص نقره درمقابل ضرابخانه های مشهد (84%)، تبریز (82%)، تهران (90%)، اصفهان (84%)، و شیراز (90%) مشخص گردید. در آخر نیز اطلاعات ارزشمندی از نوع معادن نقره مورد استفاده، یعنی معادن سروزیت و نحوه عیار زدن فلز سکه ها با فلزات مس و آهن به دست آمد.

    کلیدواژگان: سکه شناسی، آزمایش پیکسی، طبرستان، اقتصاد، ناصرالدین شاه قاجار
  • غلامرضا رحمانی*، مهدی حسینی صفحات 205-217

    در این پژوهش پس از ارایه تعاریف مرتبط با جامعه شناسی تاریخی و بررسی نقش متقابل این حوزه تخصصی و تجزیه و تحلیل آثار هنری، مولفه های موثر در مطالعه دیوارنگاره های درباری دوره قاجار به بحث گذاشته می شود. به عنوان اولین مولفه، خاستگاه اجتماعی نقاشان و پدیدآورندگان این نگاره ها مدنظر قرار گرفته و به طبقه بندی و رده بندی نقاشان درباری قاجار براساس زمینه های کاری و فعالیتی آن ها پرداخته شد. باتوجه به این که دیوارنگاره های قاجار با هدف انتقال پیامی مشخص طرح ریزی و اجرا می شده اند؛ مولفه بعدی، مخاطبان این نوع دیوارنگاره ها بوده که براساس آن ترکیب نقش و نگاره ها تعیین می شده است. پس از بررسی این مولفه ها، تاثیر پذیری دیوارنگاره های درباری قاجار در جامعه شناسی تاریخی براساس مولفه های اجتماعی و سیاسی به بحث گذاشته شده است. هدف در این بحث، تحلیل کلی طبقاتی نیست؛ بلکه بررسی نقش طبقات مختلف در روند شکل گیری دیوارنگاره های درباری این دوره است. این پژوهش براساس روش توصیفی-تحلیلی و با رویکرد تطبیقی و با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و مشاهده آثار، به بررسی دیوارنگاره های درباری دوره قاجار ازلحاظ عناصر تصویری و ساختاری پرداخته تا ضمن شناسایی وجوه مختلف بین آن ها، شناخت دیوارنگاره های دوره قاجار و کشف روابط و دامنه تاثیر جامعه شناسی تاریخی و ارتباط آن با دیوارنگاره های درباری دوره قاجار را به عنوان هدف اصلی تحقیق تعقیب کند. پرسش اصلی در این پژوهش، چگونگی میزان توانایی دیوار نگاره های درباری قاجار در بازنمایی روابط اجتماعی و سیاسی در سطح ملی و بین المللی دوره قاجار است. تاثیر پذیری پررنگ دیوارنگاره های درباری قاجاری از شرایط و مقتضیات سیاسی، اجتماعی و شرایط تاریخی در نتیجه این پژوهش مشخص شده و باعث می شود تا این دیوارنگاره ها به عنوان مدرک و سندی معتبر در مطالعات جامعه شناسی این دوره تاریخی در ایران از اعتبار و پایایی مناسبی برخوردار باشند.

    کلیدواژگان: جامعه شناسی هنر، جامعه شناسی تاریخی هنر قاجار، دیوارنگاره های درباری، تاریخ تصویری
  • شاهپور قجقی نژاد، علی باصری*، محمود سید، وحید رشیدوش صفحات 219-235

    یکی از بنیادی ترین مباحث در مطالعات دینی، مبحث ادیان ابتدایی است. پژوهش درباره ادیان ابتدایی از سده نوزدهم میلادی آغاز شد. رشته ای که مطالعه در این زمینه را عهده دار شد «انسان شناسی» و سپس «انسان شناسی دین» نام گرفت. این رشته به تدریج از مساله «خاستگاه» فراتر رفت و برای شناخت دین و ریشه های آن به مطالعه فرهنگ جوامع روی آورد و از آنجاکه نمادها مهم ترین اجزاء فرهنگ هر جامعه را تشکیل می دهند، شناخت نمادهای هر فرهنگی لازمه شناخت فرهنگ و دین آن جامعه است. این مقاله می کوشد انسان شناسی نمادین تصورات و باورهای کهن اقوام ترکمن را که در باورها و آیین های شمنی این اقوام می گنجد، مورد پژوهش قرار دهد. باورهای شمنی از اعتقادات و باورهای کهن و پیشین اقوام ترکمن است. در بین ترکمن ها آیین شمنیسم شیوه درمانی است که مبتنی بر باورهای کهن قومی همچنان روح پنداری مرسومی است که به تدریج با باورهای دینی آمیخته شده اند و نمادهایی از آیین های شمنی با آمیختگی های دینی تا به امروز به حیات خویش ادامه داده اند. هدف اصلی این پژوهش بررسی مفاهیم بنیادین نمادهایی است که از باورها، آیین ها و مناسک شمنی اقوام ترکمن که از ادیان ابتدایی آن ها نشات یافته است. پرسش های اساسی پژوهش عبارتنداز: شمن ها به عنوان بخشی از درمان گران بومی جامعه از نظام اعتقادی کهن مردم ترکمن، چه تصویری را بازتاب می دهند؟ عناصر نمادین شفابخش در آیین شمنیسم اقوام ترکمن کدام اند؟ نظام اعتقادی مردم ترکمن و خاستگاه های فرهنگی-بومی آن ها در ارتباط با باورهای شمنی چگونه تببین می شوند؟ اطلاعات و یافته ها با روش میدانی و مشاهده مستقیم مردم شناسانه مبتنی بر رویکرد قوم باستان شناسی به همراه استفاده از منابع موثق کتابخانه ای، گردآوری شده اند. یافته های اصلی پژوهش به پایه نمادها و نشانه های شمنیسم، به عنوان باورها و آیین های کهن اقوام ترکمن استوار است. پری خوان ها (پر خوان) در بین اقوام ترکمن به عنوان اصلی ترین و آخرین بازمانده شمن ها به شمار می روند. هریک از پری خوان ها لشکری از اجنه را در اختیار و فرمان خود دارند. در این پژوهش سعی خواهد شد به پرسش های اساسی مانند عناصر کلیدی نمادین در آیین شمنیسم، جایگاه شمن باوری در نظام اعتقادی ترکمن ها و خاستگاه های تاریخی-فرهنگی آیین شمنیسم در فرهنگ اقوام ترکمن پاسخ دهد.

    کلیدواژگان: انسان شناسی نمادین، انسان شناسی دین، شمنیسم، ترکمن، پری خوان
|
  • Khalil-Ollah Beik-Mohammadi, Saeid Marhjani, Zeinab Ahmad-Yosefi-Sarhadi Pages 7-26

    Spindle Whorls are among the main cultural materials and needs of animal husbandry and semi-”frozen” societies and are among the works that are directly related to the pattern of livelihood and production in the clothing family and fibers of early societies. to be. Which are interpreted in the analysis of the findings of ancient sites. The area behind Malayer Plain Poshteh-Forodgah Tepe is no exception to this feature, and the number of 123 Spindle Whorls found among its archaeological excavation findings has a significant presence in terms of type and f. The main stones of this area can be divided into two groups: convex and conical, each of which is divided into two sub-branches: painted and simple, and in terms of quality of construction, they can be divided into two groups: medium and Roughly divided. All Spindle Whorls are made of baked clay with a mixture of herbs and in different sizes. The purpose of this research is in the first stage, typology and study of saddles and in the second stage, analysis of livelihood model related to the production of textiles in the hills posht forodgah. A significant number of Poshteh-Forodgah Tepe and its application in the production of yarn by analyzing it on the produced fibers and how to organize this production can help a lot. The method of the present research, based on comparative studies and with a descriptive-analytical approach, seeks to answer these questions: What kind and forms of hymns discovered Poshteh-Forodgah Tepe and what threads are used in its production? Given the Semi-Unilateral of the Tepe communities Poshteh-Forodgah Tepe and the abundance of Sardok, the production of textiles in this area has been for local and domestic use and trans-regional trade? Considering the Semi-Unilateral and nomadic settlement and the method of economic production based on animal husbandry in the early communities of the Central Zagros and the hills Poshteh-Forodgah Tepe, it seems that based on the variety of mounds in type of material, quality of species, shape and size, these wool fibers They are mainly used for local use and trade outside the region to meet basic needs.

    Keywords: Late Neolithic, Chalcolithic, Poshteh-Forodgah Tepe, Typology, Spindle Whorl
  • Rouhollah Yousefi Zoshk Pages 27-50

    The invention of writing is considered one of the hallmarks in the human eveloution. Writing has not been invented all at once. Indeed, it had a gradual process from the Neolithic period to the end of the fourth millennium BC. In its early stages, it was similar among the Middle Eastern cultures, but at the end of the fourth millennium BC and the formation of the states in Uruk, Khuzestan, and Fars, two writing systems (Proto-Elamite and cuneiform) were invented at a same time. Both scribes are rooted in a common communication system. Some words with exactly the same iconography are obtained in the scribes of two lands which have been translated with different semantic uses thank to the progress of decipherment. The purpose of this study is to investigate the phonetic structure between the common early scribes in the second half of the fourth millennium BC in West Asia, which paves the way for the emergence of literature in the coming centuries. By using a descriptive-analytical methodology, the authors try to deduce that the reason for the similarities in the writing systems of the both areas is becuause of their identical roots by finding the roots of writing in two lands and examining the reasons for the formation of the first differences arising from understanding the environment and archaeological data. Also, the reason for the semantic differences of the words with the same iconography is due to the diversity of social and subsistance changes between the Iranian plateau and southern Mesopotamia, as well as the linguistic differences between the two regions.

    Keywords: Proto-Writing, Cuneform, Proto-Elamite, Susa, Phonetic Value
  • Siamak Sarlak Pages 51-73

    According to the common chronology of the Bronze Age and Iron Age of Iran, the period (2000) 1900 to 1500 BC is known as the introduction of the new Bronze Age and about 1500 BC is known as the beginning of the Iron Age. Archaeological evidence does not provide a clear picture of the chronological and cultural sequence in most of the sites of this period in the northern half of Iran. This limitation is mostly due to the nature of the materials and documents of this period, which are often the result of excavations in cemeteries, and the information available about the exact sequence of stratigraphy in the settlements of this period is scarce. At the same time, the available evidence shows that most of the main centers of this period, especially in the eastern half of the Iranian plateau, southern Turkmenistan, northern Afghanistan to the Indus and Punjab valleys, between 1700 to 1500 BC. They are abandoned and there is an obvious cultural and chronological rupture in the settlement sequence of these areas. Hypotheses have been made regarding the causes of the abandonment of the sites of this period and the rupture created in the middle of the second millennium BC. Most of these hypotheses, with an archaeological approach to cultural materials, especially the study of changes in pottery traditions, have justified the causes of the rupture and factors such as migration and invasions of new peoples and cultures, environmental changes, and suggested a change in the way of subsistence economics as the reasons for the rupture. In this article, based on the results of linguistic studies of religious texts attributed to Vedic-Gahani Indo Iranian, a hypothesis has been proposed that the changes resulting from the religious reforms of Zoroaster in the period from about 1700 (1800) to 1500 BC. In the east of the Iranian plateau, alone or in combination with other factors can be the main driver or factor influencing and accelerating the process of abandonment of centers and areas of the end of the Bronze Age of the eastern half of the Iranian plateau and one of the main factors in the transition Communities from the Bronze Age to the Iron Age.

    Keywords: Bronze Age, Iron Age, Transition, Northern Half of Iran, Northeast, East of Iran
  • Nasrollah Ebrahimi, Mostafa Dehpahlavan, Kurosh Mohammadkhani Pages 75-90

    The discovery of three outstanding Achaemenid buildings in Borazdjan Plain territory, such as “Charkhab”, “Sang-Siyah” and “Bardak-Siyah”, unveiled a new domain in the archaeological study of the Persian Gulf hinterlands and in the Achaemenid era. Excavation in the surrounding areas of these three buildings in two courses in the years of the decades 1350s and 1380s, led to the expsition of their different parts and architectural details. The presence of remarkable Achaemenid architectural elements including the central columned hall, lateral pillared porches and stone column pedestals, as well as the locality situations of the palaces on the plain and peripheral areas of the permanent “Dalaki” and “Shapur” and the seasonal “Ardu”rivers, made new theories possible about the quality and the reason of choosing the location and the erection of a government edifice in the Achaemenid era, while putting forward some general questions about the spatial structure of each palace. Because of the roughcast excavations, our information about the spatial extent of the unearthed collections is quite incomplete. In “Charkhab” site, for being in the vicinity of the seasonal “Ardu” river, there has been more than 1.5 meters of sedimentation which makes it difficult to access Achaemenid findings. So we decided to use new archaeological methods especially archeo-geophysical survey to study around the site and then continue the excavation around the palace according to the results obtained. So, in the first step, the western and north-western fronts with the extent of 13 hectares were surveyed archeo-geophysically using a magnetometric method and according to the outputs and the final produced map and the scatteration of exposed anomalies, some locations were determined for trenches and excavation. According to the maps obtained through magnetometry, some trenches were selected in zones where the abundance of anomalies was evident. In total, two trenches CH II and CH III, each with the dimension of 10×10 were excavated, while most findings were obtained from an Achaemenid leyer in trench CH III in the depth of 153 cm, where items such as baked bricks with the dimension 32×32×8 with bitumen mortar similar to those of Charkhab Palace, gate-pivot stones and pillar foundations worked with raw stone, pieces of cream colored pedestal stones and the most important of all, pieces of cornoture with horizontal strings similar to that of “Bardak-Siyah” Palace and  the specific palace of Cyrus at Pasargadae, can be mentioned.

    Keywords: Borazjan, Charkhab Palace, Archaeogeophysical Survey, Magnetometry, Excavation of Charkhab Site
  • Zahra Rajabioun, Ali Behnia, Amir Saed Muchashi Pages 91-113

    The city of Ghorveh is located in the south east of Kurdistan province and in the east of central Zagros. This city is a part of the Qezal Owzan River Basin. This region has an archaic history from prehistoric periods to the Islamic ones due to favorable geographical conditions. According to the surveys, in the Ghorveh City, 35 sites dating to the Parthian period have been identified. This paper studies the Settlement Pattern of Parthian sites and their relationship to the geographical environment. The settlement pattern initially divided into four clusters based on the area of the premises and then five factors were considered based on the maps drawn from the GIS. These factors include: Altitude from sea level, The distance from the river, The slope, steep direction and Land use. In addition, taking advantage of Spss software, the settlement clusters have been statistically studied and their correlation and relevance using factors were discussed. Based on the results, there is a significant relationship between clusters and some factors. In general, most of the sites are located in clusters one and two that are less than two hectares. In terms of settlement pattern, some of these sites were temporary settlements that were grazing and a number of others are not known exactly, but probably there were fixed settlements that were small villages of agriculture and livestock. But clusters three and four were all permanent settlements that were engaged in agriculture, horticulture, and animal husbandry. In general, two types of temporary and permanent settlement patterns observed in the Parthian period in the city Qorveh.

    Keywords: Ghorveh, Parthian, Settlement Patterns, GIS Software, SPSS
  • Taher Rezazadeh Pages 115-131

    Oil lamps are one of the earliest kinds of portable lighting devices which has been used by mankind all over the world, including Iran. Therefore, this essay, while studying on and seeking formal changes and developments of Iranian oil lamps from historical period, aims to explain these developments in terms of a typological classification. In order to achieve this goal, here in this essay, applying descriptive analytical method of research, first I have depicted the different steps and developments of earthenware and bronze oil lamps from very moment of their appearance up to the beginning of historical period in Iran. Then in historical period I am going to discuss developments in the shapes and forms of earthenware and bronze oil lamps, respectively. While one can distinguish at least six types of earthenware lamps, metal lamps can be categorized only in three types. There are various factors which has influenced developments on the forms of metal and earthenware lamps. Earthenware lamps, for example, have been influenced both by Iranian bronze lamps and Greek and Roman earthenware lamps. On the contrary, although bronze lamps have an original design and compared to earthenware lamps are less inspired by foreign shapes, they have mostly been influenced by their own technological developments.

    Keywords: Iran, Historical Period, Lighting Devices, Earthenware Oil Lamps, Bronze Oil Lamps
  • Afshin Khosrowsani Pages 133-151

    Arrajan had been one of the important xoras of the Fars state in the Sasanian and Islamic eras. Regarding the toponym of Arrajan, there is numerous differences both in written sources and among researchers. One of the main reasons for these differences is the different information of written sources and the inconsistency of archaeological evidence with these sources, which has slightly led to various points of view as to this issue. Here, the author tries to reach an obvious understanding of the subject matter by mentioning different views and combining them with archaeological evidence. Among other things that will be noted in this article is the issue of geographical changes that have undergone Arrajan in a span of different periods. Arrajan has gone through many border and administrative changes in different times, as in the early centuries of Islam, it had the same structure and scope as the Sasanian epoch, but in later eras it saw a shift from one state to another, renaming and diminishing its boundaries. This article is an attempt to address two important questions: The first, how have administrative changes been in Arrajan up to the present? And the second, what are the main reasons for existing discrepancies among scholars over the real name of Arrajan? It is obvious that researchers have made many references and explanations in order to recognize the picture of Arrajan and its administrative and border changes; however, the combination of historical and archaeological data is less common in the studies of these researchers. Therefore, the author tries to combine both historical and archaeological approaches to the subject of toponym and administrative and border changes of Arrajan during the Sasanian and Islamic eras. The article under study is conducted by examining and comparing archaeological evidence and materials with information extracted from written sources.

    Keywords: Arrajan, Qobad-Xora, Behbahan, Sasanian Era, Islamic Epoch
  • Saeid Sattarnezhad, Behrouz Omrani, Hossein Naseri-Someeh, Seyed Mehdi Hosseininiya Pages 153-167

    One of the main types of rock monuments is hand-carved ritual-religious spaces. These handmade spaces have long been considered, sanctified and respected by religious social groups who were committed to religious practices. From this perspective, it can be stated that Maragheh region has been one of the most important, rich and long-lasting centers of ritual-religious architecture in the history and culture of Iran. In an era, in which ritual manmade spaces have lost their influence in many areas of ritual prosperity and sacred power, some ritual-religious manmade spaces in Maragheh still have an active and prominent presence. Accordingly, the present study, while identifying, introducing and explaining the special features of the ritual-religious hand-carved spaces of this region, has also addressed the formation factor of these ritual spaces; and seeks to answer the following question: to how many types are the ritual-religious hand-carved spaces in Maragheh divided? Therefore, along with the field study method applied for recording and explaining the current situation, library studies were also used to identify the factors influencing the formation of ritual-religious architecture in Maragheh. The results of the studies indicate that 8 religious-religious rock monuments have been identified in the county of Maragheh. Typologically, the above-mentioned rock architecture can be classified into surface and subsurface forms. Also, in terms of typology and classification of the application nature, these works have had different uses, such as: a) mosques, b) monasteries, c) churches, d) Buddhist temples, e) open temples, f) crypts, and h) rock graves. Many of these sites are now ruined, however, some spaces have retained their sacred position and are being used with some modifications. 

    Keywords: Maragheh, Rock Architecture, Typology, Ritual-Religious Use
  • Yaser Hamzavi, Mahdi Razani Pages 169-188

    The Varjuy rocky temple is one of the prominent buildings with religious purposes and troglodytic architecture on the slopes of Sahand volcanic mountain. It is located in Varjuy village, Maragheh City, East Azerbaijan Province. Verjui Village is located Varouy in the vernacular. The name “Varouy” is composed of two words of “var” with the meaning of sun and “ouy” with the meaning of house in Turkish. So, the name “Varouy” means the house of sun. This name plays a key role in understanding the meaning of this valuable Varjuy complex. Maragheh City was one of the most important cities in Azerbaijan during the Seljuk period. As the first capital of the Il-Khanid (or Mongol) dynasty, this city played a key role in the developments of that era. Maragheh city, with an area of about 5388 km2, is located on the southern slopes of Sahand Mountain in East Azerbaijan Province. It is located in 130 km of Tabriz and limited to Tabriz city from the north, Hashtrood City from the east, Urmia Lake from the west and Miandoab City from the south.

    Keywords: Maragheh, Troglodytic Architectural, Varjuy Rocky Temple, Architectural Decoration, Inscription
  • Hossein Kohestani Andarzi, Hassan Hashemi Zarjabad, Atefeh Bazzi, Mohammad Amin Saadat Mehr, Sepideh Bakhtiari Pages 189-203

    Tabaristan State (Mazandaran) has always been of great importance due to its numerous economic and commerce potentials. Moreover, it has politically been much valued by Qajar rulers. Accordingly, an old mint was actively working in this city up to 1288 AH which issued (uring Naser al-Din Shah Qajar (1264-1313 AH) numerous silver qirans in the following years: 1264-1266, 1269-1274, 1280-1283, and 1287-1288 AH. The coin issuing system was although superficially obeying Tehran rules, each city acted independently in practice, and the coins in many cities were issued with different grades of silver purity. Such problems raise two questions regarding Tabaristan mint: how much was the silver purity grade of the coins issued in Tabaristan, and how have they changed during the history? What was the position of Tabaristan’s coins which was an important state in comparison with other important states such as Mashhad, Tabriz, Isfahan, and Shiraz? Therefore, to answer these questions, the elemental analysis of this era coins (using PIXE method) was chosen as the main base of the present research due to not being destructive, being quick, and being highly precise in order to present an analysis of the Tabaristan’s mint commitment level to the central system of coin issuing during different times in comparison with other main states and cities in Qajar dynasty. In the present research, 17 coins from 17 different historical periods were elementally analyzed. Based on the numbersshowing the average silver purity grade changes during two periods of 1264-1278 AH and 1280-1288 AH, the results are 90.13 % and 84.33 %; the average for the whole period is then 88.08 %. At the same time, the silver purity grades of other mints are as follows: Mashhad (84%), Tabriz (82%), Tehran (90%), Isfahan (84%), and Shiraz (90%). Also, valuable information was obtained on the type of silver mines used, namely the Cerussite mines and how the coins were minted with copper and iron metals.

    Keywords: Numismatics, PIXE Experiment, Tabaristan, Naser al-Din Shah Qajar, Economy
  • Gholamreza Rahmani, Mehdi Hosseini Pages 205-217

    The idea and inspiration of an artist derived from the life experiences which artist gained from the interaction and exchange with the society and surroundings.  This society is also affected by the conditions and incidents that have universal influence on societies in local and regional levels. Based on this flow of influences, the paintings can be recognized as the pictorial history of every society which can present the historical conditions and social specifications of the time and place the paintings created. This becomes more important when the work of art is custom-made or aimed at announcing and displaying authority or a state-political statement. Studying the Qajar royal wall paintings from the sociological point of view, will open up a door to the current culture of the society and the ideology of that era. Due to so many reasons these wall paintings are the most important in the artistic works of the Qajar period. The great variety and diversity in the subjects, color palettes, and theme, the compilation of tradition and modernism in the style all represent signs of a desire to achieve a great goal, which is the same as the influence and authority of the sovereignty. The complexities of the social and political conditions of the Qajar dynasty on the one hand and the correlation between the artistic movements and these conditions on the other hand, make the solid studying and analyzing the wall paintings of this period , regardless of the social and political influence of this historical period, difficult or even in vain.In this research, after presenting the definitions related to historical sociology and studying the relation between the histo-sociology and studying the works of arts, effective factors in the study of the wall paintings of the Qajar period are discussed. As the first factor, the social class of the painters and patrons of these paintings is discussed. The painters categorized based on their work, style and also the type of artwork they create. Based on the fact that these paintings were designed and implemented for the purpose of transmitting a certain message, the next factor was the audience of this type of paintings, according to which the language and composition of the design and images were determined. After examining these components, the influence of royal wall paintings of Qajar in historical sociology is discussed on the basis of social and political specifications of that time. The purpose of this discussion is not to consider these spesifications and factors in a general overwiew, but to study the role of different factors in the process of formation of the royal paintings of this period. This research is based on descriptive-analytical and comparative approach and using library studies and observations of works, investigates the wall paintings of the Qajar period in terms of structural and visual elements, identifying different aspects of them. The impact of historical sociology and its relationship with the wall paintings of the Qajar period is considered as the main objective of the research. The main question in this study is whether the Qajar royal wall paintings represent the social and political relations at the national and international levels of the Qajar era. The impressive influence of the political, social and historical conditions on the Qajar royal wall paintings as a result of this research has made it possible for these wall paintings to be valid and credible clues and documents in the studies of sociology of this historical period in Iran.
    Studying Qajar painting helps importantly to identify and study the art and culture of Qajar dynasty. Existence of lots of paintings, diversity of designs, color and subject, combining tradition and modernism were factors for selecting this dynasty to investigate. As the painting is the visual history of each era, sociology studying of painting in this dynasty will make one to understand common culture and thinking of people in that society.

    Keywords: Art Sociology, Historical Art Sociology, Qajar Art, Royal Wall Paintings, Pictorial History
  • Shahpoor Ghojoghinezhad, Ali Baseri, Mahmood Seyed, Vahid Rashidvash Pages 219-235

    Among the Turkmen, shamanism is the ape tic method based on ancient ethnic beliefs, which is still a common notion that has gradually been merged with religious beliefs and symbols of shamanism with religious fusion have continued to this day. The main purpose of this study is to investigate the basic concepts of symbols that originated from the beliefs, rituals and rituals of the Turkmen tribes of their primitive religions. Information the findings were collected by field method and direct observation using the main library resources. The main findings of the research are based on the symbols and signs of shamanism, as the ancient beliefs and rituals of the Turkmen tribes. Fairy readers are considered to be the main and last survivors of shamans among the Turkmen tribes each of the fairy readers has an army of goblins at their disposal and command this study tries to answer basic questions such as key elements in shamanism, the place of shamanism in the Turkmen belief system and the historical – cultural origins of shamanism in Turkmen culture.

    Keywords: Symbolic Anthropology, Anthropology of Religion, Shamanism, Turkmen